438. deň: Šéf britskej diplomacie: Ukrajinská ofenzíva nemusí byť rozhodujúca

Dlho očakávaná ukrajinská ofenzíva proti ruským silám sa nemusí ukázať ako rozhodujúca, upozornil v utorok britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Vyzval zároveň na trvalú podporu Kyjeva.

09.05.2023 05:50 , aktualizované: 21:45
Ukrajina Rusko Vojna nálet rakety bombardovanie Foto: ,
Ruské rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti dopadajú na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov 8. mája 2023.
debata (367)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 438. deň
  • Podľa Kyjeva vo vojne padlo už vyše 195-tisíc ruských vojakov
  • Rusko vypálilo na Ukrajinu v noci 25 rakiet, 23 bolo zostrelených
  • USA poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za 1,2 miliardy dolárov
  • Leyenová potvrdila, že EÚ chystá 11. balík protiruských sankcií
VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video
Ľudia sa fotia pred kvitnúcimi stromami, v...
Žena sa opiera o kvitnúci strom a na vrchole...
+5Dievča sa opiera o priekopu v parku v Kyjeve,...

21:45 V Rusku bezpečnostné zložky zadržali niekoľko ľudí, ktorí dávali v uliciach najavo nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu v čase, keď úrady organizovali tradičnú vojenskú prehliadku na moskovskom Červenom námestí. Informoval o tom projekt OVD Info, ktorý monitoruje zásahy proti odporcom režimu. V Leningradskej oblasti polícia zadržala v jednom z bytov 14 osôb, ktoré prišli na protivojnovú výstavu.

V Moskve polícia zadržala muža, ktorý sa pohyboval pri jednej zo staníc metra v centre s ukrajinskou vlajkou. Muž projektu OVD Info oznámil, že ho polícia zbila, a to ako pri zadržaní, tak potom tiež v policajnom vozidle. Z oddelenia bol podľa svojich slov prepustený po tom, ako pracovníci polície spísali záznam, podľa ktorého sa dopustil diskreditácie ruskej armády. Zásahov proti aktivistom v Moskve bude zrejme viac, pretože muž opísal, že na rovnakej policajnej stanici bolo niekoľko ľudí zadržaných pre oblečenie vo farbách ukrajinskej vlajky či pre žlté a modré kvety.

V Kursku na juhozápade Ruska polícia zadržala ženu, ktorá vyšla do ulíc v centre mesta s transparentom hlásajúcim: „Mier Ukrajine, slobodu Ruskej federácii. Som proti vojne!“

Štrnásť ľudí polícia pozatýkala na výstave v obci Tajcy v Leningradskej oblasti pod zámienkou podozrenia z krádeže. Na výstave boli práce petrohradských umelcov s protivojnovou tematikou. Medzi zatknutými je aj novinárka pracujúca pre informačný kanál SOTAvision a redaktorka serveru RusNews, uvádza OVD Info s odvolaním sa na RusNews.

21:15 Videokoordinátor francúzskej tlačovej agentúry AFP Arman Soldin prišiel v utorok o život pri raketovom útoku neďaleko mesta Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli svedkami incidentu.

K útoku došlo okolo 16.30 h miestneho času (15.30 SELČ) na okraji mesta ležiaceho neďaleko Bachmutu, ktorý je už niekoľko mesiacov dejiskom bojov.

Novinári AFP sa dostali pod paľbu rakiet typu Grad v čase, keď boli so skupinou ukrajinských vojakov. Soldin (32) zomrel, keď raketa padla blízko miesta, kde sa nachádzal. Zvyšok tímu neutrpel zranenia.

Soldin, ktorý sa narodil v Sarajeve, bol francúzskym občanom. V roku 2015 začal pracovať pre AFP ako stážista. Bol súčasťou prvého tímu AFP, ktorý vyslali na Ukrajinu po začiatku ruskej invázie 24. februára 2022. Soldin žil na Ukrajine od septembra a pravidelne cestoval do oblastí frontových línií na východe a juhu Ukrajiny.

„Celá agentúra je zničená stratou Armana,“ povedal výkonný riaditeľ AFP Fabrice Fries. Dodal, že jeho smrť je hroznou pripomienkou rizík a nebezpečenstiev, ktorým každý deň čelia novinári informujúci o vojne na Ukrajine.

21:00 Francúzsky parlament v utorok Európsku úniu požiadal, aby oficiálne vyhlásila ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za teroristickú organizáciu.

Rezolúcia francúzskeho parlamentu je nezáväzná a symbolická. Parlament ju prijal jednohlasne, s podporou naprieč politickým spektrom. Poslanec vládnucej strany Benjamin Haddad ako predkladateľ vyjadril presvedčenie, že rezolúcia povzbudí 27 členských krajín EÚ, aby vagnerovcov zaradili na oficiálny zoznam teroristických organizácií.

„Členovia vagnerovcov šíria nestabilitu a násilie všade, kde pôsobia,“ povedal Haddad. „Zabíjajú a mučia. Masakrujú a rabujú. Zastrašujú a manipulujú takmer úplne beztrestne,“ dodal.

Paríž vagnerovcov viní za šírenie propagandy namierenej proti Francúzsku v krajinách západnej Afriky, najmä v Mali.

V prípade zaradenia na teroristický zoznam bude EÚ môcť zmraziť aktíva skupiny a jej členov. Európske spoločnosti a občania s ňou nebudú môcť oficiálne obchodovať.

20:00 Maďarská prezidentka Katalin Nováková odovzdala v utorok poverenie novému veľvyslancovi Maďarska v Kyjeve Antalovi Heizerovi. Hlava štátu to oznámila na Facebooku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Pán veľvyslanec musí zastupovať maďarské záujmy na mimoriadne zložitom poste. Požiadala som ho, aby vo svojej práci urobil všetko pre to, aby napomohol dosiahnutie mieru a aby mal vždy na pamäti záujmy Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti,“ napísala Nováková.

Heizer podľa servera hvg.hu čoskoro odcestuje na Ukrajinu, kde prevezme vedenie tamojšej maďarskej zahraničnej misie od súčasného veľvyslanca Istvána Íjgyártóa.

Kariérny diplomat Heizer pôsobil ako veľvyslanec v Albánsku, na Slovensku i v Kazachstane a zastával aj funkciu predsedu Úradu pre národné a etnické menšiny (NEKH).

19:10 Dlho očakávaná ukrajinská ofenzíva proti ruským silám sa nemusí ukázať ako rozhodujúca, upozornil v utorok britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Vyzval zároveň na trvalú podporu Kyjeva.

Cleverly počas návštevy Washingtonu apeloval na posilnenie vojenskej pomoci, ktorá by pomohla Ukrajine čo najrýchlejšie zvíťaziť. Varoval však, aby sa do jej nadchádzajúcej operácie nevkladali prílišné nádeje.

„Ukázali sa ako veľmi, veľmi efektívni obrancovia svojej krajiny, ale musíme si uvedomiť, že nemusí dôjsť k jednoduchému, rýchlemu a rozhodujúcemu prelomu,“ povedal Cleverly na pôde Atlantickej rady.

„Dúfam a očakávam, že si povedú veľmi dobre, pretože vždy, keď som Ukrajincov videl, prekonali očakávania,“ uviedol šéf britskej diplomacie. „Musíme však byť realisti. Toto je skutočný svet, nie hollywoodsky film.“

Západné veľmoci by podľa Cleverlyho mali vytrvať v odhodlaní „robiť správnu vec“ bez ohľadu na vývoj ukrajinskej ofenzívy a napriek možnej eskalácii rétoriky ruského vedenia.

19:00 Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok oznámilo, že prerušilo dlhotrvajúcu ruskú kyberšpionážnu kampaň, v rámci ktorej hekeri kradli citlivé informácie z počítačových systémov v desiatkach krajín vrátane USA a ďalších členov NATO.

Prokurátori spojili túto špionážnu operáciu s jednotkou ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Zároveň hekerov obvinili z krádeže dokumentov zo stoviek počítačových systémov patriacich vládam členských krajín NATO, neidentifikovaného novinára americkej spravodajskej organizácie, ktorý informoval o Rusku, ako aj ďalším vybraným cieľom záujmu Kremľa.

„Dvadsať rokov sa FSB pri vykonávaní kyberšpionáže proti Spojeným štátom a našim spojencom spoliehala na malvér Snake. Dnes je tomu koniec,“ uviedol vo vyhlásení vedúci oddelenia národnej bezpečnosti ministerstva spravodlivosti USA Matthew Olsen.

V súdnych dokumentoch sa konkrétne ciele neuvádzajú. Americkí predstavitelia však špionážnu kampaň označili za „závažnú“. Hekeri podľa nich úspešne získali prístup k citlivým dokumentom krajín NATO a zamerali sa aj na vládne agentúry Spojených štátov.

V rámci ruskej operácie sa na infikovanie počítačov používal škodlivý softvér Snake, pričom hackeri operovali zo známeho zariadenia FSB v meste Riazaň v Rusku, uviedol americký rezort spravodlivosti.

18:15 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odkázalo zahraničným hosťom na vojenskej prehliadke na Červenom námestí, že ich účasť na nej považuje za „nepriateľský a nemorálny akt“. Informuje o tom agentúra DPA. Rusko si pripomína 78. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

„Účasť na verejnej akcii po boku vojnového zločinca považujeme za nepriateľský a nemorálny krok voči Ukrajine a za výraz pohŕdania ukrajinským národom,“ uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničia. Pripomenulo, že Medzinárodný trestný súd v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal zatykač pre údajné vojnové zločiny na Ukrajine.

„Národy strednej Ázie a Kaukazu pred 78 rokmi mimoriadnym spôsobom prispeli k víťazstvu nad národným socializmom,“ píše sa tiež vo vyhlásení. Podľa Kyjeva si ich predstavitelia nezaslúžia, aby ich Kremeľ využíval na „falošné predstavenie“, ktoré s víťazstvom nad nacizmom nemá nič spoločné.

18:10 Europoslanci o rok predĺžili opatrenia na podporu obchodu s Ukrajinou. Veľkou prevahou hlasov schválili ďalšie pozastavenie dovozných ciel na ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov. Chcú tak pomôcť krajine napadnutej Ruskom, pretože vojna Ukrajine bráni v obchodovaní so zvyškom sveta. Účinnosť terajších opatrení sa skončí 5. júna.

Opatrenie sa dotkne potravinárskych výrobkov aj ovocia a zeleniny, na rozdiel od doterajších pravidiel nezahŕňa priemyselné výrobky. Na tie sa od 1. januára 2023 uplatňujú nulové clá podľa dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou.

17:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok žiadal posilnenie úsilia o zjednotenú Európu s cieľom čeliť hrozbám a poraziť zlo.

„Naše úsilie o zjednotenú Európu, bezpečnosť a mier musí byť také silné, ako túžba Ruska zničiť našu bezpečnosť, slobodu a Európu,“ povedal Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou UK Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve. Dodal, že Európa musí konať spoločne a primerane týmto hrozbám, aby porazila zlo agresie. Takisto sa poďakoval partnerom, ktorí podporujú Európu a bezpečnosť.

Poďakoval sa aj americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a obyvateľom USA za nový balík vojenskej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov. „Oceňujeme tento signál solidarity s Ukrajinou v pre nás symbolický deň – Deň Európy a Deň víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne,“ napísal.

Zelenskyj pripomenul, že 9. mája si európsky kontinent pripomína Deň Európy, ktorý nasleduje za Dňom víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne (8. mája). Európa podľa jeho slov vznikla s prispením tohto víťazstva a po porážke agresie a zla.

„Teraz opäť spoločne čelíme zlu agresie a politike nenávisti, ktoré moderné Rusko prinieslo naspäť na kontinent,“ povedal. Dodal, že opäť potrebujeme zvíťaziť.

17:20 Bývalý ruský vojenský veliteľ Igor Girkin povedal, že Moskve hrozí bezprostredná vojenská porážka, informuje stanica Sky News. „Nie je tam stratégia, nie je tam vedomá práca na jej uskutočnenie,“ uviedol Girkin na platforme Telegram. Ukrajina podľa neho takúto stratégiu má a uskutočňuje ju z celej sily.

Igor Girkin-Strelkov, Ukrajina Čítajte viac Kremeľ stratégiu nemá, Ukrajina áno. Bývalý ruský veliteľ: Moskve hrozí bezprostredná porážka

16:43 Oživenie a obnova Ukrajiny, obilie a úsilie o vstup do EÚ boli témami utorňajšieho rokovania predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Kyjeve. TASR o tom informuje na základe predsedníčkinej správy na sociálnej sieti.

Von der Leyenová rokovanie označila za produktívne. „Zameriavali sme na najmä na rýchle oživenie a obnovu v spojitosti s londýnskou konferenciou, vývozom ukrajinských obilnín a pokrokom v oblasti siedmich požiadaviek na vstup do EÚ,“ uviedla.

Šéfka eurokomisie pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy. Ocenila, že aj Ukrajina sa rozhodla vyhlásiť 9. máj za Deň Európy. Zdôraznila, že „Kyjev ako hlavné mesto Ukrajiny je bijúcim srdcom dnešných európskych hodnôt“.

16:04 Bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zrejme prinútili priletieť do Moskvy na prehliadku na Červenom námestí, hoci zjavne nie je zdravý, napísal opozičný server Naša Niva. Na sociálnych sieťach sa objavilo neoverené tvrdenie, že Lukašenko kvôli zdravotnému stavu už odletel z Moskvy, pričom na letisko sprevádzala sanitka.

lukašenko Čítajte viac Lukašenka donútili letieť do Moskvy napriek chorobe. Lekára teraz čaká ťažká úloha, mieni politológ

15:33 Proukrajinskí demonštranti protestujúci proti ruskej invázii zabránili ruskému veľvyslancovi v Poľsku Sergejovi Andrejevovi položiť kvety k sovietskemu vojnovému pamätníku vo Varšave. Stalo sa tak na Deň víťazstva, ktorým si Rusko 9. mája pripomína porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

Skupina protestujúcich z občianskej iniciatívy Euromajdan-Varšava, ktorej cieľom je pomoc pri európskej integrácii Ukrajiny, obkolesila ruského veľvyslanca, keď chcel položiť veniec k pamätníku na vojenskom cintoríne v poľskej metropole. Andrejev, ktorý pri vchode na cintorín. Prítomní ukrajinskí aktivisti následne kvety pošliapali a ruskú vlajku vyvesili na model rakety.

„Ako vidíte, máme evidentne do činenia s narušením verejného poriadku. Žiaľ, už druhýkrát sa nám nepodarilo položiť vence k pamätníku sovietskych vojakov, ktorí tu zahynuli v boji proti fašizmu,“ povedal Andrejev.

„Páchatelia krutej ruskej vojny proti Ukrajine, vrátane ‚diplomatického vojaka‘ Andrejeva, majú na rukách krv,“ uviedla vo vyhlásení Viktoria Pohrebniaková zo skupiny Euromajdan-Varšava. „Andrejev verejne spochybňuje nielen masakry v Buči, vraždy v Mariupole, ale aj sovietske zločiny,“ upozornila. Vyslovila tiež požiadavku, aby boli z Poľska vyhostení ruskí diplomati vrátane veľvyslanca.

AFP píše, že niekoľko desiatok aktivistov pri vchode na cintorín odhalilo umeleckú inštaláciu pozostávajúcu zo stoviek ukrajinských vlajok a pamätných krížov pre Ukrajincov zabitých počas ruskej ofenzívy. Jej súčasťou bolo aj niekoľko makiet obytných budov, ktoré v rôznych ukrajinských mestách zničilo ruské ostreľovanie.

15:09 Severokórejský vodca Kim Čong-un zablahoželal listom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ku Dňu víťazstva, ktorým si Rusko pripomína výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Kim podľa severokórejskej štátnej agentúry KCNA v liste adresoval srdečné pozdravy Putinovi, ruskému národu a ruskej armáde za ich boj zameraný na „realizáciu medzinárodnej spravodlivosti a obranu svetového mieru pred imperialistami“.

„Víťazstvo je neodmysliteľnou ruskou tradíciou, pričom sláva tohto víťazstva bude žiariť naprieč dejinami a pretrvá navždy spojená s Ruskom…,“ napísal Kim.

Dodal, že Rusko pod vedením Putina zdolá „všetky výzvy a hrozby, ktoré predstavujú nepriateľské sily“, a zvíťazí vo svojom úsilí o zabezpečenie „suverenity, dôstojnosti a regionálnej stability“.

Severná Kórea je jednou z mála krajín na svete, ktoré otvorene podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu,

14:44 Jediná prehliadka, akú si zaslúži ruský prezident Vladimir Putin, je „pochod“ ruských vojakov, ktorí boli „bez cti a slávy“ zabití na ukrajinskom území. V utorok to uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov.

„Mŕtvi ruskí okupanti, ktorí zomreli bez cti a slávy na Ukrajine, môžu celé hodiny pochodovať na ‘prehliadke na ’Červenom námestí’. Toto je jediná prehliadka, ktorú si zaslúži vrah ukrajinských detí Putin… a tiež jediná pravda, akú by mali Rusi vedieť o svojej krajine,“ napísal Danilov na Twitteri.

Putin v utorok pri príležitosti Dňa víťazstva slávnostne otvoril vojenskú prehliadku na Červenom námestí v Moskve.

Ukrajinský veľvyslanec v Británii Vadym Prystajko po prehliadke na Červenom námestí povedal, že „je mu ľúto Rusov“, ktorí od Putina počúvajú „opakovanie lží a propagandy“.

Vladimir Putin Čítajte viac Západ chce Rusko zničiť, bojujeme o našu budúcnosť, povedal Putin na prehliadke

Prystajko v rozhovore pre Sky News uviedol, že ruský ľud bude musieť „skôr či neskôr“ precitnúť a „vidieť realitu“. Rusko podľa neho vedie kriminálnik. Konštatoval, že Putin mal na prehliadke po svojom boku menej zahraničných lídrov ako v minulosti. Zároveň vyjadril poľutovanie nad skutočnosťou, že sa na tomto podujatí zúčastnil aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

14:24 Rusko pravdepodobne stavia vodovod na zmiernenie nedostatku vody v Ruskom okupovanom meste Doneck na východe Ukrajiny. V najnovšej správe to tvrdí britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov cieľom tohto kroku je nahradiť neúspech Ruska pri snahe o získanie kontroly nad kanálom prepojeným s riekou Siverskyj Donec, ktorý zásobuje Doneckú oblasť. Je však „veľmi nepravdepodobné, že by vodovod plne vykompenzoval obmedzený prístup k vode v okupovanej časti regiónu,“ uvádza sa v správe.

Prieplav Siverskyj Donec – Donbas zostáva prevažne pod kontrolou Ukrajiny, ale táto dlhá trasa bola často sporná, napísalo britské ministerstvo obrany. Kanál prechádza mestom Časiv Jar, asi šesť kilometrov západne od Bachmutu, v ktorom už niekoľko mesiacov trvajú najtvrdšie boje.

„Ruské intenzívne použitie delostrelectva na podporu dobytia Bachmutu a okolitého územia pravdepodobne spôsobilo vedľajšie škody na kanáli a inej regionálnej vodnej infraštruktúre, čo podkopalo úsilie Rusov o nápravu situácie s nedostatkom vody, ktorý pôvodne spôsobila ich invázia,“ dodáva britská správa.

13:52 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 195 620 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišlo o život 650 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3 734 tankov, 7 257 bojových obrnených vozidiel, 5 969 vozidiel a palivových nádrží, 3 031 delostre­leckých systémov, 554 odpaľovacích raketových systémov, 307 systémov protivzdušnej obrany, 294 vrtuľníkov, 308 lietadiel, 2 618 dronov, 955 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 388 kusov špeciálnej techniky.

13:23 EÚ naďalej robí všetko, čo je v jej silách, aby narušila vojnovú mašinériu ruského prezidenta Vladimira Putina. To je aj cieľom pripravovaného 11. balíka sankcií proti Rusku. Uviedla to v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

„Spolu s našimi medzinárodnými partnermi a skupinou G7 sa zameriame na potlačenie obchádzania prijatých sankcií,“ upozornila. Nové opatrenia majú za cieľ sprísnenie doterajších sankcií o ďalšie produkty z oblasti vyspelých technológií a výroby lietadiel, ktoré smerujú do Ruska cez tretie krajiny.

Komisia odporúča tiež nový nástroj na boj proti obchádzaniu sankcií. Členským krajinám umožní postihovať vývoz tovaru do tretích krajín, ktorý napokon končí v Rusku. Tretím prvkom tohto balíka je návrh zakázať tieňové subjekty z Ruska a tretích krajín, ktoré zámerne obchádzajú protiruské sankcie uvalené EÚ.

Zopakovala tiež, že doteraz prijatých desať balíkov sankcií EÚ voči Rusku pomáha obmedzovať príjmy Putinovej vojnovej mašinérie. EÚ napríklad znížila dovozy z Ruska o dve tretiny voči stavu spred vojny, čo Rusko pripravilo o značné príjmy.

Šéfka eurokomisie pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy. Ocenila, že aj Ukrajina sa rozhodla vyhlásiť 9. máj za Deň Európy. Zdôraznila, že „Kyjev ako hlavné mesto Ukrajiny je bijúcim srdcom dnešných európskych hodnôt“.

13:07 Zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin spochybnil schopnosť Kremľa brániť Rusko a ruskú vojenskú jednotku zároveň obvinil, že utiekla zo svojich pozícii pri ukrajinskom Bachmute.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Prigožin: Generáli klamú Putina, ruskí vojaci utekajú pre hlúposť veliteľov a ich zločinné rozkazy

12:44 Nemecký kancelár Olaf Scholz v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu vyzval na užšiu spoluprácu členských štátov a rýchlym spoločným nákupom munície pre Ukrajinu, ktorá sa bráni „brutálnej ruskej invázii“. Napadnutej krajine sľúbil ďalšiu podporu. Dnešnú vojenskú prehliadku v Moskve Scholz považuje za demonštráciu moci, ktorou sa Európa nesmie nechať znepokojiť.

„Prosperujúca, demokratická, európska Ukrajina je najjasnejším odmietnutím Putinovej imperiálnej, revizionistickej politiky na našom kontinente, ktorá je v rozpore s medzinárodným právom,“ povedal Scholz.

„Vojna medzi našimi národmi sa stala nemysliteľnou – vďaka Európskej únii a k šťastiu nás všetkých,“ povedal Scholz po úvode venovanom deklarácii z 9. mája 1950 o vytvorení Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO), predchodcu dnešnej EÚ.

Európa nesmie uviaznuť v minulosti a veriť vo svoju svetovú moc, ale musí sa zamerať na budúcnosť, byť otvorená a pracovať s ďalšími časťami sveta ako s rovnými partnermi, povedal Scholz.

Kancelárovmu prejavu predchádzala krátka reč predsedníčky EP Roberty Metsolaovej, ktorá Nemecku poďakovala za spoľahlivosť, podporu Ukrajiny, budovanie novej bezpečnostnej architektúry EÚ alebo presadzovanie ľudských práv.

„EÚ je bezprecedentný projekt zmierenia, spája národy bez toho, aby sa ich snažila urobiť rovnakými,“ povedala Metsolaová. Únia nie je dokonalá, ale je unikátna, dodala maltská politička.

11:36 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v súčasnosti nevidí možnosť dosiahnutia úplného prímeria ani mierových rokovaní vo vojne na Ukrajine, keďže obe bojujúce strany sú podľa jeho slov presvedčené, že môžu zvíťaziť. Guterres sa tak vyjadril v rozhovore, ktorý v utorok zverejnil španielsky denník El País.

Guterres povedal, že OSN sa teraz namiesto dosiahnutia prímeria zameriava na rozhovory s Ruskom aj Ukrajinou, ktorých cieľom je riešenie konkrétnych problémov, ako napríklad predĺženia tzv. čiernomorskej obilnej dohody, ktorá aktuálne platí do 18. mája.

„Bohužiaľ sa domnievam, že v tejto fáze nie sú mierové rokovania možné. Obe strany sú totiž presvedčené, že môžu zvíťaziť,“ povedal Guterres, ktorý je teraz v Španielsku, aby si tam prevzal Európsku cenu Karola V.

Guterres v rozhovore pre El País reagoval aj na prejavené snahy o sprostredkovanie dialógu v konflikte zo strany Číny či Brazílie. Zdôraznil, že dosiahnuť mier na Ukrajine v súčasnosti nie je možné, no dúfa, že „v budúcnosti sa tak stane“. Šéf OSN ocenil, že Peking označil prípadnú jadrovú eskaláciu v konflikte za „neprijateľnú“. Takýto postoj označil za „veľmi dôležitý na to, aby sa predišlo pokušeniu, ktoré by bolo neprípustnou absurditou“.

Ruské sily vypálili v noci na utorok na územie Ukrajiny vrátane Kyjevskej oblasti 25 rakiet, z ktorých 23 bolo zostrelených ukrajinskou protivzdušnou obranou. K najnovšiemu útoku došlo len deň po vlne ruských dronových a raketových útokov na ukrajinské mestá. Odohral sa zároveň v Deň víťazstva, ktorým si Rusko v utorok pripomína 78. výročie porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. (tasr)

10:52 Európska únia (EÚ) pripravuje ďalší balík sankcií voči Rusku, ktorý sa zameria na spoločnosti a krajiny, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú Kremľu obchádzať rozsiahle sankcie, ktoré Únia uvalila na Moskvu po vypuknutí vojny na Ukrajine. Referuje o tom web euronews.com.

Bude si to vyžadovať uplatnenie extrateritoriality, spornej právnej zásady, ktorá môže EÚ umožniť sankcionovať subjekty, ktoré nespadajú do jej jurisdikcie. Tento radikálny krok je poháňaný naliehavou potrebou zlepšiť presadzovanie a zakročiť proti obchádzaniu, čo je mimoriadne zložitá úloha po desiatich kolách sankcií, ktoré pokrývajú bezprecedentnú škálu ekonomických sektorov a produktov, ako sú mikročipy, nákladné autá, bankovky, chemikálie či luxusné kabelky.

9:53 V Ruskom obsadených oblastiach na východe Ukrajiny hrozí nedostatok pitnej vody. Vo svojej utorkovej správe o vývoji bojov na Ukrajine to podľa agentúry DPA na Twitteri uviedlo britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie tajných služieb.

„Nedostatok vody je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 rastúcim problémom v Rusmi obsadenej Doneckej oblasti,“ uviedol rezort obrany v Londýne, ktorý poukázal na výpovede lídrov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Londýn tvrdí, že kanál na rieke Severný Donec, ktorý je hlavným zdrojom zásobovania vodou v Doneckej oblasti, je naďalej z veľkej časti pod kontrolou Ukrajiny. „Ruské sily sa zrejme pokúsili dostať tento kanál pod svoju kontrolu, aby zmiernili nedostatok vody v Donecku,“ uviedlo britské ministerstvo.

9:17 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy, ktorý je zároveň oslavou a pripomienkou mieru a jednoty. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Von der Leyenová pricestovala na Ukrajinu nočným vlakom z Poľska. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým bude hovoriť aj o členstve jeho krajiny v Európskej únii.

„Vítam rozhodnutie prezidenta Zelenského pripomínať si 9. máj ako Deň Európy. Ukrajina je súčasťou našej európskej rodiny,“ vyhlásila von der Leyenová pre novinárov z projektu European Newsroom. Dodala, že jej návšteva Kyjeva práve v tento deň je „nielen symbolická, ale je aj znakom dôležitej skutočnosti — že EÚ v mnohých veciach spolupracuje s Ukrajinou“.

Predsedníčka EK spomenula dodávky vojenskej pomoci či finančnú podporu, ale aj ubezpečenie, že voči Rusku budú za agresiu a násilnosti vyvodené dôsledky. Zdôraznila, že EÚ spolupracuje aj na vytvorení platformy pre mierové rokovania a dodala, že o všetkých týchto témach bude rokovať s ukrajinskými predstaviteľmi.

8:25 Ruské sily vypálili v noci na utorok na územie Ukrajiny vrátane Kyjevskej oblasti 25 rakiet, z ktorých 23 bolo zostrelených protivzdušnou obranou. V utorok ráno to na Twitteri oznámili ukrajinské ozbrojené sily.

Ukrajinská armáda priblížila, že v Kyjeve zatiaľ neboli hlásené žiadne škody okrem požiaru, ktorý spôsobili padajúce úlomky rakiet. Hlásené doteraz neboli ani nijaké obete či zranení.

8:20 Očakávanú jarnú ukrajinskú protiofenzívu oddialilo daždivé počasie. V pondelok to uviedol šéf ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Balickij v rozhovore pre ruskú televíziu povedal, že v regióne opäť zavládlo premenlivé daždivé počasie. Poznamenal, že na presun vojenskej techniky je potrebná suchá pôda. Napriek tomu podľa neho protiofenzíva môže „začať kedykoľvek“.

Ruské okupačné úrady v Záporožskej oblasti minulý týždeň začali s evakuáciou obcí neďaleko frontovej línie vrátane mesta Enerhodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská atómová elektráreň. Balickij uviedol, že ide o dočasné presídlenie obyvateľov z bezpečnostných dôvodov.

8:15 Hlavnú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu tento rok získal tím agentúry AP za spravodajstvo z obliehaného ukrajinského Mariupolu. AP získala ocenenie aj za snímky, ktoré od začiatku vojny na Ukrajine obstarávajú jej fotoreportéri. Séria reportáží o vraždení civilistov ruskými jednotkami v meste Buča vyniesla cenu za medzinárodné spravodajstvo denníka The New York Times.

Ukrajina Rusko Vojna telo Čítajte viac Hlavnú Pulitzerovu cenu za žurnalistiku má tím AP za spravodajstvo z Ukrajiny

7:42 Vo výškovom dome z obdobia stalinizmu, ktorý dominuje panoráme Rigy, desiatky postarších Rusov čakajú na test zo základných znalostí lotyštiny, aby preukázali vernosť krajine, v ktorej žijú celé desaťročia. V rukách držia červené ruské pasy a na poslednú chvíľu si ešte prechádzajú poznámky s obavami, že ak pri skúške neuspejú, lotyšské úrady ich z krajiny vyhostia, píše agentúra Reuters.

Lotyšsko / Riga / Pamätník / Sovietska éra / Čítajte viac Rusi v Lotyšsku podstupujú skúšky z lotyštiny, aby neboli vyhostení

6:32 Na väčšine Ukrajiny s výnimkou jej západných regiónov bol v noci na dnes znovu vyhlásený letecký poplach. V Kyjeve je nasadená protiletecká obrana, uviedla agentúra Ukrinform. Ďalšie ruské útoky prichádzajú v deň, keď si Moskva pripomenie výročie porážky nacistického Nemecka v roku 1945.

Kyjevské úrady uviedli, že protiletecká obrana funguje a odráža útoky na predmestiach metropoly. Či si vyžiadali nejaké škody či zranenia, zatiaľ nie je jasné.

Boje pokračujú vo východoukrajinskom Bachmute, ktorý sa ruské sily dlhé mesiace snažia dobyť. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok uviedol, že podľa predbežných údajov začínajú jeho jednotky dostávať potrebnú muníciu, o ktorú požiadal aj hrozbou stiahnutia vagnerovcov z mesta. Dnes ale podľa agentúry Reuters uviedol, že munícia jeho mužom ešte nedorazila.

5:50 Spojené štáty poskytnú Kyjevu ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov zameraný na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany v čase pokračujúcich ruských útokov. V pondelok to pre agentúru AP uviedli nemenovaní americkí predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou, informuje TASR.

Washington má predmetný balík oznámiť v utorok. Financie budú určené na zabezpečenie budúcich bezpečnostných potrieb Ukrajiny v najbližších mesiacoch či rokoch.

Z daného balíka majú byť financované systémy protivzdušnej obrany a ich údržba, delostrelectvo a munícia.

Spojené štáty poskytli Ukrajine od začiatku ruskej invázie vlani vo februári vojenskú pomoc v hodnote už takmer 37 miliárd dolárov.

Ukrajina sa v súčasnosti naďalej bráni pred ruskými raketovými i dronovými útokmi. Zároveň sa však pripravuje na spustenie jarnej protiofenzívy.

© Autorské práva vyhradené

367 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine