Izraelská armáda dobyla „srdce“ Gazy, vodca Hamasu je izolovaný v bunkri

Izraelské jednotky už operujú v "srdci" mesta Gaza, ktoré je základňou palestínskeho radikálneho hnutia Hamas**, uviedol izraelský minister obrany Joav Galant. Premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael bude mať po vojne s Hamasom „celkovú bezpečnostnú zodpovednosť“ v Pásme Gazy „na dobu neurčitú“. Jeho vyjadrenia v rozhovore pre ABC News ponúkli zatiaľ najjasnejší náznak toho, že si Izrael plánuje udržať kontrolu nad územím, ktoré je domovom približne 2,3 milióna Palestínčanov.

07.11.2023 05:45 , aktualizované: 23:38
Izrael / Tank / Tankisti / Foto: ,
Izraelskí vojaci v tanku smerujúcom do Pásma Gazy 12. októbra 2023
debata (110)

Najdôležitejšie udalosti

  • Netanjahu nebude súhlasiť s prímerím, kým Hamas neprepustí rukojemníkov
  • BR OSN opäť neprijala nijakú rezolúciu o vojne Izraela s Hamasom
  • Izreal chce po vojne mať Gazu pod kontrolou, inak podľa Netanjahua Hamas rozpúta veľký teror
  • Izrael dobyl základňu Hamasu na severe Gazy
  • Izraelská armáda opäť útočila na ciele teroristickej organizácie Hizballáh v Libanone
  • Blinken vyzval štáty G7 na jednotu v postoji krízy na Blízkom východe
Antony Blinken, USA, Hakan Fidan, Turecko, Ankara, Izrael Čítajte viac Situácia v Gaze je krízou ľudstva a stáva sa cintorínom detí, uviedol šéf OSN

**23:37 Viac ako 100 francúzskych občanov a ich príbuzných bolo evakuovaných z pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah. V utorok to uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Dve skupiny Francúzov odišli v pondelok a v utorok z pásma Gazy a teraz sú „v bezpečí v Egypte“, informovala francúzska diplomacia vo vyhlásení. Francúzsko tak zaistilo odchod z Gazy už pre viac ako 100 ľudí.

Stovky cudzincov v utorok čakali pri priechode Rafah na evakuáciu do Egypta, potvrdil reportér agentúry AFP.

Egypt otvoril tento hraničný priechod minulú stredu prvýkrát od vypuknutia konfliktu v pásme Gazy. Opustiť ho môžu cudzinci, ľudia s dvojakým občianstvom a ťažko zranení Palestínčania. Dovtedy cezeň vpúšťal do pásma Gazy len humanitárnu pomoc.

„V najbližších dňoch budeme pokračovať v našom úsilí, aby všetci naši krajania, naši predstavitelia a ich rodinní príslušníci, ktorí chcú opustiť Gazu, tak mohli urobiť,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

23:15 Americký prezident Joe Biden v telefonáte izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že trojdňové zastavenie bojov v pásme Gazy by mohlo pomôcť zabezpečiť prepustenie časti rukojemníkov. S odvolaním sa na dva zdroje z Izraela a USA o tom v utorok informoval spravodajský server Axios.

Americký predstaviteľ podľa správy uviedol, že na základe návrhu, o ktorom diskutujú USA, Izrael a Katar, by hnutie Hamas prepustilo desať až 15 rukojemníkov. Počas „prestávky“ v bojoch by tiež overilo totožnosť všetkých zajatcov a poskytlo zoznam ich mien, napísala agentúra Reuters.

Biely dom v pondelok oznámil, že Biden a Netanjahu hovorili o možnosti „taktických prestávok“, ktoré by umožnili civilistom bezpečne odísť z oblastí bojov, zaistiť pomoc pre nich a mohli viesť k prepusteniu rukojemníkov.

K správe Axiosu sa Biely dom bezprostredne nevyjadril.

Netanjahu v utorok večer zopakoval, že k prímeriu v bojoch Izraela s Hamasom ani k dodávkam paliva do Gazy nedôjde, pokým palestínski militanti neprepustia unesených rukojemníkov, informovala agentúra AFP.

22:39 Skupina izraelských psychiatrov, psychológov a ďalších odborníkov na duševné zdravie varovala vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby nezverejňovala videonahrávku, na ktorej je zostrih záberov z masakrov a mučenia Izraelčanov ozbrojencami palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra. Podľa nich by to viedlo len k ešte hlbšej traumatizácii Izraelčanov. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI). Podľa neho sú aj preživší útoku Hamasu a rodiny unesených proti zverejneniu tohto videa.

Izraelskí psychológovia reagovali na špekulácie miestnych médií, že Netanjahu má v úmysle tento 47-minútový záznam zverstiev Hamasu z útoku na Izrael zverejniť, aby šokoval svetovú verejnosť a získal väčšiu medzinárodnú podporu vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy.

Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte viac Izraelčania ukázali zverstvá teroristov. Neporovnávajte nás s Hamasom, odkazujú

Video vytvorilo tlačové oddelenie izraelskej armády zo záberov z bezpečnostných kamier či kamier áut na palubných doskách, z kamier na telách útočníkov či z ich sociálnych sietí a mobilných telefónov, ale aj z telefónov obetí. Na tlačovej konferencii 23. októbra ho armáda ukázala na uzavretej tlačovej konferencii dvom stovkám zahraničných novinárov, ktorí z toho nesmeli robiť záznamy. Videli ho aj niektorí zahraniční politici na izraelských konzulátoch v mnohých krajinách a tiež veľvyslanec Izraela pri OSN Gilad Erdan ho v New Yorku premietol diplomatom.

„Viem, že s tým filmom sa zaobchádza veľmi zodpovedne. Neukazujú ho každému, ale iba vplyvným ľuďom,“ uviedla klinická psychologička Jarden Mendelsonová. Ale zverejniť ho, ani v kratšej verzii, ani len v zahraničí, neodporučila. „Akonáhle bude raz zverejnené, okamžite sa cez sociálne siete dostane všade. A uvidia ho naše deti, a to sa rozhodne nesmie stať,“ vysvetlila. Dodala, že nepozná žiadneho psychiatra, ktorý by bol na zverejnenie snímky. Základným pravidlom liečby psychologickej traumy totiž podľa nej je trauma znovu nevyvolávať.

**21:53 Spojené štáty sú proti novej dlhodobej okupácii pásma Gazy zo strany Izraela. Uviedol to v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Náš názor je, že Palestínčania musia byť v popredí týchto rozhodnutí. Gaza je palestínskym územím a zostane palestínskym územím,“ povedal hovorca americkej diplomacie. „Všeobecne povedané, nepodporujeme novú okupáciu Gazy a nepodporuje ju ani Izrael,“ dodal.

Izrael sa stiahol z pásma Gazy v roku 2005 po tom, ako tam vládol od Šesťdňovej vojny v roku 1967. Hnutie Hamas získalo moc v tejto palestínskej enkláve v roku 2007.

Spojené štáty podľa Patela súhlasia s tým, že nie je cesta k „návratu k statusu quo“ spred 7. októbra, keď Hamas masívne zaútočil na Izrael. „Izrael a región musia byť bezpečné a Gaza by už nemala a nemôže byť základňou, z ktorej by sa mohli podnikať teroristické útoky proti Izraelčanom alebo komukoľvek inému,“ uviedol Patel.

21:09 Humanitárny konvoj so zdravotníckym materiálom sa v meste Gaza dostal pod paľbu. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR prevzala správu z agentúr AFP a Reuters.

Konvoj piatich kamiónov a dvoch vozidiel Červeného kríža čelil paľbe, keď prevážal zásoby do zdravotníckych zariadení, uviedol MVČK vo vyhlásení. Poškodené sú dva kamióny a jeden zo šoférov utrpel ľahšie zranenia. Vo vyhlásení sa neuvádza, kto na konvoj strieľal.

Po incidente konvoj zmenil svoju trasu a zdravotnícky materiál dodal do nemocnice Šifá, informoval MVČK. Červený kríž následne sprevádzal šesť sanitiek s vážne zranenými pacientami k priechodu Rafah na hraniciach s Egyptom.

„Toto nie sú podmienky, za ktorých môže humanitárny personál pracovať… Zabezpečenie toho, aby sa životne dôležitá pomoc dostala do zdravotníckych zariadení, je zákonnou povinnosťou podľa medzinárodného humanitárneho práva,“ povedal predstaviteľ delegácie MVČK v Gaze William Schomburg.

20:01 Izraelské jednotky už operujú v „srdci“ mesta Gaza, ktoré je základňou palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, uviedol podľa tlačových agentúr izraelský minister obrany Joav Galant. Vodca Hamasu Jahjá Sinvár je podľa ministra izolovaný vo svojom bunkri.

Galant v televíznom vyhlásení povedal, že pozemné sily izraelskej armády zaútočili na bašty teroristov v Gaze „zo všetkých smerov, v dokonalej koordinácii s námornými a leteckými silami“ a „uťahujú slučku“ okolo mesta. Vodca Hamásu Sinvár sa podľa ministra skrýva vo svojom bunkri, nemá kontakt so spolupracovníkmi a bude zlikvidovaný, informoval denník The Times of Israel.

Galant zopakoval, že Izrael podmieňuje akúkoľvek humanitárnu prestávku v bojoch v Pásme Gazy prepustením všetkých rukojemníkov, ktorých Hamas odvliekol po útoku na Izrael zo 7. októbra. Armáda podľa neho napriek tlaku na vyhlásenie prímeria nemôže poľaviť v bojoch až do úplnej porážky Hamásu a návratu všetkých rukojemníkov.

V Pásme Gazy, ktoré označil za „najväčšiu teroristickú základňu, ktorú kedy ľudstvo vybudovalo“, nebude po skončení súčasnej vojny vládnuť ani Izrael, ani hnutie Hamas, dodal minister obrany. Podrobnosti k budúcemu usporiadaniu oblasti ale neuviedol.

18:20 Z Libanonu bolo dnes odpálených asi 20 rakiet na severný Izrael, v oblasti Galiley a Golanských výšin sa rozozneli sirény. Podľa denníka The Times of Israel (ToI) to oznámila izraelská armáda. Libanonský poslanec za Hizballáh medzitým podľa agentúry Reuters do Izraela odkázal, že jeho hnutie odpovie hneď dvakrát na každý útok na civilistov po tom, čo pri nedeľnom izraelskom údere v južnom Libanone zomrela žena a jej tri vnúčatá.

Izraelská armáda podľa denníka Haarec uviedla, že šesť rakiet úspešne zostrelila, zatiaľ čo dve dopadli na otvorené priestranstvá v Ejn Kiniji, mestečku na Golanských výšinách. Izraelské jednotky na útok odpovedali delostreleckou paľbou namierenou na miesta odpalov. Nie sú bezprostredne hlásené obete ani škody na majetku, uviedol ToI.

Libanonský poslanec Alí Fajád na pohrebe obetí nedeľného útoku, ktorého sa zúčastnili stovky ľudí, povedal, že Hizballáh odpovie dvakrát na akúkoľvek agresiu zameranú na civilistov. „Rezistencia sa doteraz neprejavila v plnej váhe,“ uviedol Fajád podľa agentúry Reuters s odkazom na svoje šiitske militantné hnutie financované Iránom.

17:22 Belgický premiér Alexander De Croo za úplne neprimerané označil niektoré útoky izraelskej armády v pásme Gazy. Podľa agentúry AP ide o veľmi zriedkavú kritiku krokov Izraela predstaviteľom členskej krajiny EÚ v konflikte s palestínskym hnutím Hamas, informuje TASR.

Belgický premiér tvrdí, že Izrael a Hamas v prebiehajúcom konflikte na dennej báze nedodržujú medzinárodné humanitárne právo.

Lídri EÚ vytrvalo obhajujú právo Izraela brániť sa v medziach medzinárodného práva. De Croo však povedal, že Izrael túto zásadu v konflikte s Hamasom znova a znova ignoruje.

„Napríklad bombardovať utečenecký tábor na kusy, pretože by tam mohol byť vodca Hamasu, to je úplne neprimerané. Nikdy nie je prípustné, aby bolo toľko civilných obetí pri pokuse zlikvidovať jednu osobu,“ uviedol.

V uplynulých týždňoch bolo hlásených viacero útokov na utečenecké tábory v Gaze, ktoré si vyžiadali mnoho civilných obetí, pripomína AP.

Belgický premiér tvrdí, že Hamas je rovnako zodpovedný za porušovanie medzinárodného práva a „musí čo najrýchlejšie prepustiť nevinných rukojemníkov“. „Čím skôr budú prepustení, tým dôležitejšie to môže byť na ukončenie špirály násilia,“ dodal.

16:20 Česko a Rakúsko zdieľaplnú solidaritu s Ukrajinou napadnutou Ruskom i s Izraelom po útokoch palestínskych radikálov z Hamasu a zdieľa aj názor na právo oboch krajín na sebaobranu. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s českým ministrom zahraničia Jánom Lipavským vo Viedni to povedal šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg. Podľa Lipavského sa svet nachádza v globálnej konfrontácii a je nutné zdieľať hodnoty, podporovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách a podporovať Ukrajinu a Izrael.

Schallenberg uviedol, že útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael pred mesiacom bol šokujúci a nehumánny. Napätá situácia podľa neho nie je iba na Blízkom východe a Ukrajine, ale aj v Náhornom Karabachu, Sahele, napätie panuje tiež medzi Kosovom a Srbskom. V takýchto krízových časoch je podľa neho dôležité, že Rakúsko a Česko sa môžu jeden na druhého spoľahnúť. Rakúsky minister tiež varoval pred rastúcim antisemitizmom v Európe.

Podľa Lipavského musí ísť do Pásma Gazy humanitárna pomoc, ktorá sa ale nesmie dostať do rúk Hamasu, ktorý by ju mohol využiť na ďalšie útoky proti Izraelu. On aj Schallenberg označili Hamas za teroristickú organizáciu.

Schallenberg sa vyjadril aj k tomu, že niektoré krajiny kritizujú izraelské údery proti Pásmu Gazy. Právo na sebaobranu nie je podľa neho neobmedzené, je nutné, aby bola založená na medzinárodnom humanitárnom práve. Schallenberg však tiež uviedol, že podľa neho existuje zásadný rozdiel – Izrael sa snaží zabrániť civilným obetiam aj napríklad výzvami na evakuáciu, zatiaľ čo Hamas hľadá civilné obete a snaží sa sám vytvoriť humanitárnu krízu.

Schallenberg tiež vyzval na okamžité prepustenie rukojemníkov, ktorých bolo odvlečených do Pásma Gazy zhruba 240.

15:45 Nemecko sa v rámci prebiehajúcej revízie podpory pre Palestínčanov rozhodlo uvoľniť 71 miliónov eur a prisľúbilo im ďalších 20 miliónov eur. V utorok to uviedlo ministerstvo pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj.

Nemecko po krvavom útoku teroristov z hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra dočasne pozastavilo rozvojovú pomoc palestínskym územiam až do preskúmania tejto udalosti. „Vzhľadom na nestabilnú situáciu v regióne nebolo preskúmanie ešte úplne ukončené,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Revízia sa podľa ministerstva zamerala na pokračovanie podpory Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vzhľadom na potreby ľudí v Pásme Gazy a čoraz nestabilnejšiu situáciu v susedných krajinách.

Celková suma 91 miliónov eur pôjde na zabezpečenie základných služieb pre vysídlené osoby v pásme Gazy a na pomoc palestínskym utečencom v Jordánsku.

15:35 Od októbrového útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, pri ktorom ozbrojenci zavraždili vyše 1400 ľudí, v Nemecku zosilnel antisemitizmus. Agentúre Reuters to dnes povedal šéf nemeckého think-tanku, podľa ktorého sú Nemci až príliš ochotní ignorovať svoje vlastné zločiny z minulosti a kritizovať Izrael.

Nemecká krajná pravica zaznamenáva isté úspechy pri prezentovaní „nového historického naratívu“, ktorý sa snaží zbaviť Nemecko historického bremena krajiny, ktorá počas holokaustu zavraždila šesť miliónov Židov. Vyplynulo to z najnovšej správy protirasistickej organizácie Amadeu Antonio Foundation, ktorú dnes novinárom prezentoval zástupca tohto inštitútu Nikolas Lelle.

Antisemitské postoje vykazuje 5,7 percenta obyvateľov, čo je trikrát viac ako pred dvoma rokmi, uviedla sociologička Beate Küpperová. Najčastejšie mali antisemitské názory ľudia pôvodom z Ruska a Turecka, ale za týmto nárastom stoja hlavne mladí ľudia, dodala.

Nemecko zažilo vlnu protestov proti mesiac trvajúcemu izraelskému bombardovaniu Pásma Gazy, ktoré sa začalo po prekvapivom útoku ozbrojencov z Hamasu na južný Izrael. Podľa palestínskych úradov kontrolovaných Hamasom si izraelské údery vyžiadali viac ako 10.300 mŕtvych.

Veľká časť povojnovej zahraničnej i kultúrnej politiky Nemecka sa sústredila na znovuzískanie medzinárodného rešpektu, ktorý zničili nacisti na čele s Adolfom Hitlerom, čiastočne prostredníctvom snahy o úzke vzťahy s Izraelom a tiež pomocou najrôznejších kajúcnych gest, poznamenal Reuters.

Svoju úlohu podľa Lelleho zohrali aj pokrokoví historici so svojím argumentom, že Nemecko môže mať k Izraelu rovnaký vzťah ako ostatné západné krajiny. „V týchto debatách bola úloha antisemitizmu spojeného s Izraelom oslabená. Hovorili, že je v poriadku kritizovať Izrael z krajiny šoa,“ vyhlásil Lelle. Šoa je označenie pre holokaust, ktoré pochádza z hebrejčiny.

15:25 Niekoľko sto obyvateľov Pásma Gazy v utorok s bielymi vlajkami v rukách utieklo na juh tejto palestínskej enklávy, uviedol Izrael.

Videozáznam, na ktorom sú stovky ľudí v tzv. „evakuačnom koridore“ zverejnil izraelský Úrad pre koordináciu vládnych aktivít na (palestínskych) územiach (COGAT). Viacero z nich máva bielymi vlajkami; ďalší utekajú s rukami zdvihnutými nad hlavou. Agentúra DPA upozorňuje, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Izraelská armáda predtým zverejnila nové štvorhodinové časové okno určené na presun civilného obyvateľstva na juh.

Biele vlajky sú symbolom mieru, ako aj znakom kapitulácie a ľudia nimi vyjadrujú potrebu byť chránení.

V uplynulom období sa objavili správy, že na trase úteku v Pásme Gazy došlo k explóziám, ich pôvod však nie je známy. Obviňujú sa z nich izraelská armáda a militantné hnutie Hamas.

15:00 Turecký parlament v utorok stiahol zo svojich stravovacích prevádzok produkty spoločností Coca-Cola a Nestlé pre ich údajnú podporu Izraela vo vojne v Pásme Gazy.

„Bolo rozhodnuté, že produkty spoločností, ktoré podporujú Izrael, sa nebudú predávať v reštauráciách, kaviarňach a čajovniach nachádzajúcich sa v areáli parlamentu,“ uvádza sa vo vyhlásení zákonodarného zboru, podľa ktorého toto rozhodnutie prijal jeho predseda Numan Kurtulmuš.

Spoločnosti, ktorých sa toto opatrenie týka, nie sú vo vyhlásení konkretizované, poznamenáva Reuters.

Zdroj z prostredia parlamentu však uviedol, že z ponuky boli v reakcii na „pobúrenie verejnosti“ odstránené nápoje značky Coca-Cola a instantná káva Nestlé. Obe spoločnosti bezprostredne nereagovali na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie.

Na sociálnych sieťach v Turecku sa v posledných dňoch objavovali výzvy aktivistov na bojkot tovaru z Izraela, ako aj výrobkov západných firiem, ktoré podľa nich podporujú Izrael. Proti vojne v Pásme Gazy protestovali v uliciach miest státisíce Turkov.

14:45 Približne 70 percent obyvateľov Pásma Gazy, a síce 1,5 milióna ľudí, už opustilo svoje domovy a presídlilo sa na iné miesto v tejto palestínskej enkláve v dôsledku vojny, ktorú tam vedie Izrael s militantným hnutím Hamas. Uvádza to Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA), píše TASR podľa utorňajšej správy tlačovej agentúry DPA.

Státisíce Palestínčanov žijú teraz v núdzových prístreškoch, ktoré sú často preľudnené tak, že to až štvornásobne presahuje ich kapacitu. Vo viacerých z nich sa zároveň každým dňom zhoršujú podmienky, pričom na osobu tam často podľa UNRWA pripadá menej než dva metre štvorcové životného priestoru.

Na jednu toaletu v takomto zariadení zároveň pripadá prinajmenšom 600 ľudí, pričom v prístreškoch sa už vyskytli tisíce prípadov infekčných chorôb, hnačiek aj ovčích kiahní.

14:40 EÚ v utorok pokračovala v dodávkach humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v Pásme Gazy prostredníctvom takzvaného leteckého humanitárneho mostu. Uvádza sa to v tlačovej správe Európskej komisie.

Na utorok boli naplánované dva lety – jeden z belgického letiska v Ostende a druhý z Dubaja, kde má EÚ vytvorené rezervy humanitárnej pomoci. Vyslané lietadlá prepravili takmer 115 ton dodávok pomoci do mesta al-Aríš v Egypte, najväčšieho mesta na Sinajskom polostrove neďaleko palestínskeho hraničného priechodu Rafah.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v utorok navštívil al-Aríš, aby sa presvedčil, že náklad dodaný humanitárnymi partnerskými organizáciami Lekári sveta (MdM), Populačný fond OSN (UNFPA) a Francúzskom, v podobe základných zdravotníckych potrieb, bol naozaj dopravený na miesto určenia. Let z Ostende organizovala koordinačná platforma EÚ a Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC).

Náklad z Dubaja obsahoval logistické položky ako sú chladničky a skladové kontajnery, čo je kľúčová položka pre uchovávanie pomoci prichádzajúcej do Egypta pre obyvateľov Gazy.

gaza Čítajte aj Po USA varuje Izrael aj Haag: Brániť pomoci Gaze môže byť vojnovým zločinom

14:25 Do Pásma Gazy od obnovenia prevádzky prechodu Rafáh do pondelka prišlo 569 nákladných vozidiel s pomocou. Uviedli to dnes hovorcovia Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) a palestínsky Červený polmesiac. V pondelok na toto palestínske územie prišlo 93 kamiónov s pomocou. Dodávky neobsahujú palivo.

Premávka na priechode Rafáh bola obnovená 21. októbra. V sobotu a nedeľu však tento jediný bod pre vstup a odchod z Pásma Gazy, na ktoré Izrael zaviedol striktnú blokádu kvôli útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael zo 7. októbra, nefungoval.

Podľa palestínskeho Červeného kríža tak v priemere prešlo prechodom denne 33 nákladných vozidiel. V pondelok to však bolo výrazne viac – 93. Podľa stanice Al-Džazíra pred konfliktom medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas prichádzalo do Pásma Gazy cez Rafáh zhruba 850 kamiónov so zásobovaním.

Podľa palestínskeho Červeného polmesiaca Izrael stále neumožňuje prepravu pohonných hmôt do Pásma Gazy. To, že súčasťou dodávok nie je palivo, potvrdil dnes aj hovorca OCHA Jens Laerk. Podľa hovorcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Christiana Lindmeiera však obmedzenie spôsobuje problémy nemocniciam v Pásme Gazy, ktoré musia využívať dieselové agregáty pre svoje fungovanie. „Čoraz viac zariadení zatvára, čoraz viac prostriedkov na záchranu života prestáva fungovať,“ uviedol Lindmeier.

Kamióny privážajú humanitárnu pomoc po otvorení... Foto: SITA/AP, Fatima Shbair
Rafah / Gaza / Kamión / UN / Humanitárna pomoc / Kamióny privážajú humanitárnu pomoc po otvorení hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy 21. októbra 2023

14:05 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala v utorok v Bruseli jordánskeho kráľa Abdalláha II. Komisia pri tejto príležitosti oznámila poskytnutie balíka podpory EÚ pre Jordánsko v celkovej hodnote 902 miliónov eur, uvádza sa v tlačovej správe Európskej komisie.

Diskusie medzi Von der Leyenovovou a jordánskym kráľom sa zamerali na najnovší vývoj udalostí na Blízkom východe a potrebu vyhnúť sa tomu, aby súčasný konflikt medzi Hamasom a Izraelom negatívne neovplyvnil aj iné oblasti v regióne.

Kľúčovú stabilizačnú úlohu tu zohráva práve Jordánsko. Novoohlásený balík podpory EÚ pre Jordánsko v hodnote 902 miliónov eur bude pozostávať zo 402 miliónov vo forme grantov a 500 miliónov vo forme pôžičiek od Európskej investičnej banky (EIB).

„EÚ je verným priateľom a partnerom Jordánska. Naša spolupráca zahŕňa mnohé oblasti, od kultúry po vodné hospodárstvo, od podpory utečencov po vzdelávanie a odbornú prípravu… Budeme pokračovať v podpore reformného procesu Jordánska a modernizácie jeho hospodárstva,“ uviedla Von der Leyenová.

13:50 Izraelská armáda v utorok opäť zaútočila na predpokladané teroristické ciele v susednom Libanone.

Izraelský tank podľa Hagariho zaútočil na „teroristickú bunku“ libanonskom území, ktorá sa pokúsila vypáliť protitankové strely na Izrael.

Izraelské sily okrem toho zaútočili na pozície teroristickej organizácie Hizballáh, aby eliminovali bližšie nešpecifikovanú hrozbu.

Hovorca neuviedol, či si izraelské ostreľovanie vyžiadalo nejakých mŕtvych alebo zranených.

13:30 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dnes vyhlásil, že je kľúčové, aby štáty skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7 preukázali jednotu vo svojom postoji k riešeniu krízy na Blízkom východe, ako tomu bolo v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Šéf americkej diplomacie sa tak vyjadril po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidou, ktorého krajina oddnes hostí dvojdňovú schôdzku ministrov zahraničia krajín G7.

Japonsko zdôraznilo, že konflikt Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas nijako neovplyvní podporu Ukrajiny zo strany štátov skupiny G7. „Naše odhodlanie pokračovať v prísnych sankciách proti Rusku a v silnej podpore Ukrajiny nijako neochabuje, aj keď sa situácia na Blízkom východe stupňuje,“ povedala šéfka japonskej diplomacie Jóko Kamikawaová, ktorá sa dnes rovnako s Blinkenom zišla.

Americký minister zahraničia uviedol, že „neutíchajúca podpora“ Ukrajiny zo strany štátov G7 bude predmetom rokovaní členov skupiny v Tokiu. Šéfovia diplomacií Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Spojených štátov, a tiež Európskej únie, sa počas stredajšieho rokovania cez video spoja aj s ukrajinským ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom, napísala agentúra Reuters.

Nájsť spoločný hlas ohľadom vojny na Ukrajine sa pre štáty G7 ukázalo byť ľahšie ako zaujať jednotný postoj k terajšiemu konfliktu na Blízkom východe, ktorý rozpútal 7. októbra Hamas brutálnym útokom, pri ktorom ozbrojenci hnutia podľa izraelských zdrojov pozabíjali na 1400 ľudí, prevažne civilistov. Izrael reagoval intenzívnym bombardovaním Pásma Gazy, ovládaného Hamasom, odstrihol pásmo od dodávok elektriny, palív, potravín a vody a následne spustil aj pozemnú operáciu.

12:30 Najmenej 16 zdravotníkov prišlo v Pásme Gazy o život pri výkone svojho povolania, uviedla po mesiaci vojny Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa agentúry Reuters hovorca orgánu nešpecifikoval zdroj tohto údaje. Na brífinku tiež uviedol, že niektorí lekári v obliehanom palestínskom území operujú bez anestetik.

Zdravotníci v Gaze zomierajú, zatiaľ čo starajú sa o zranených a chorých, povedal hovorca WHO Christian Lindmeier. Lekári v Gaze „nejakým spôsobom dokázali udržať istú úroveň starostlivosti“, sú však podľa neho nútení bez anestetik vykonávať aj amputácie.

gaza Čítajte aj Svet katastrofálne zlyhal, trpia nevinní. Lekári v Gaze operujú a amputujú bez anestézie

12:10 Ruská vláda v utorok vyzvala na humanitárne prestávky v konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov taktiež uviedol, že Rusko bude naďalej komunikovať s Izraelom, Egyptom a Palestínčanmi, aby pomohlo zabezpečiť dovoz humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Humanitárnu situáciu v tejto palestínskej enkláve označil za „katastrofálnu“.

11:15 Izrael si dnes minútou ticha pripomenul mesiac od útoku radikálneho hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom zomrelo podľa izraelských úradov vyše 1400 ľudí. Pripomienkové akcie sa v celej krajine uskutočnia tiež popoludní, píše server The Times of Israel. Podľa vyjadrenia viacerých politikov a zástupcov židovských komunít vo svete bol 7. október najhorším útokom na Židov od roku 1945.

Útok zo začiatku októbra si Izraelčania pripomenuli minútou ticha o 11:00 miestneho času (10:00 SEČ). Na minútu sa tak zastavil chod úradov aj výučba v školách. Mnohí potom zaspievali aj izraelskú hymnu. Vlajky sú na verejných budovách na pol žrde. Už v noci sa pri Múre nárekov v Jeruzaleme uskutočnila ceremónia, pri ktorej účastníci zapálili sviečky za obete útoku. Verejné zhromaždenia ku dňu smútku sa podľa tlače odohrajú v izraelských mestách dnes popoludní a najväčšia pripomienková akcia sa očakáva večer v Tel Avive.

Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte aj Izraelčania ukázali zverstvá teroristov. Neporovnávajte nás s Hamasom, odkazujú

11:03 Spojené arabské emiráty (SAE) sa v Gaze chystajú vybudovať novú poľnú nemocnicu, uviedli v noci na utorok tamojšie oficiálne médiá.

Z metropoly Abú Zabí odletelo päť lietadiel naložených vybavením a zásobami pre poľnú nemocnicu s kapacitou 150 lôžok. Lietadlá smerovali do mesta Aríš na severe Egypta, spresnila saudskoarabská tlačová agentúra WAM.

Nemenovaný predstaviteľ zo Spojených arabských emirátov pre AFP uviedol, že doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, akým spôsobom bude vybavenie prepravené z Egypta do susedného pásma Gazy, kde je otvorený jediný hraničný priechod – Rafah blízko Aríšu.

Súčasťou nemocnice bude anestéziologické a chirurgické oddelenie, ako aj gynekológia a jednotka intenzívnej starostlivosti pre deti i dospelých, dodala agentúra WAM.

SAE už predtým avizovali, že plánujú previezť zhruba 1000 palestínskych detí a ich rodinných príslušníkov z pásma Gazy na liečenie v nemocniciach na území Emirátov.

10:58 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk dnes začal päťdňovú návštevu Blízkeho východu. Počas návštevy bude rokovať s vládnymi predstaviteľmi a humanitárnymi organizáciami o možnom porušovaní ľudských práv v súvislosti s izraelským bombardovaním Pásma Gazy, ktoré sa začalo 7. októbra v odvete za útok hnutia Hamas na Izrael. Zavraždených bolo pri ňom na 1400 ľudí, väčšinou civilistov.

„Bol to jeden mesiac plný masakrov, neustáleho utrpenia, krviprelievania, ničenia, rozhorčenia a zúfalstva,“ uviedol Türk vo svojom vyhlásení. „Porušovanie ľudských práv je príčinou tejto eskalácie a ľudské práva hrajú ústrednú úlohu pri hľadaní cesty z tohto víru bolesti,“ dodal.

Türk dnes navštívi Káhiru, v stredu sa vydá na hraničný priechod Rafáh s Pásmom Gazy a vo štvrtok odcestuje do jordánskeho hlavného mesta Ammánu, uviedol jeho úrad.

Antony Blinken, USA, Hakan Fidan, Turecko, Ankara, Izrael Čítajte aj Situácia v Gaze je krízou ľudstva a stáva sa cintorínom detí, uviedol šéf OSN

10:50 Americké orgány vyšetrujú smrť 69-ročného muža židovského pôvodu Paula Kesslera po nedeľňajšej potýčke propalestínskych a proizraelských demonštrantov na zhromaždení v štáte Kalifornia. Nevylúčili pritom, že čin bol motivovaný antisemitsky.

Zhromaždenie sa konalo v meste Thousand Oaks v americkom štáte Kalifornia severozápadne od Los Angeles. Väčšina zúčastnených podporovala Palestínčanov, no prišlo aj niekoľko stúpencov Izraela, uviedol pre miestne noviny Thousand Oaks Acorn nemenovaný policajt.

„Podľa svedkov došlo k potýčke medzi Paulom Kesslerom a (propalestínskymi) demonštrantmi. Kessler počas nej spadol a udrel si hlavu o zem,“ uviedol úrad šerifa okresu Ventura a dodal, že „incident vyšetruje a nevylučuje možnosť, že išlo o zločin z nenávisti“. Kessler zraneniam podľahol v pondelok.

Izrael následne spustil odvetnú pozemnú, vzdušnú a námornú vojenskú operáciu v husto obývanom palestínskom pásme Gazy, ktorej cieľom je „zlikvidovanie Hamasu“.

Argentína, Palestína, Izrael, Pásmo Gazy Čítajte aj Hamas vyhlásil 'všeobecnú mobilizáciu' moslimského sveta, aby sa zapojil do boja proti Izraelu

10:45 Francúzski vyšetrovatelia preverujú možnosť, že za desiatkami kresieb Davidovej hviezdy v Paríži stojí Rusko. Minulý týždeň bol v súvislosti so symbolom, ktorým nacisti v období druhej svetovej vojny označovali Židov, zatknutý moldavský pár. Podľa rozhlasovej stanice France Info obaja zadržaní vyšetrovateľom povedali, že to urobili na žiadosť jedného Rusa výmenou za peniaze.

Moldavský pár vo veku okolo 30 rokov bol pred zhruba desiatimi dňami pristihnutý, ako uprostred noci maľuje Davidove hviezdy na fasády budov. Vo väzbe tvrdili, že ich tým poveril istý Rus, a to za nemalý finančný obnos. Na príkaz francúzskej prokuratúry bola moldavská dvojica prevezená do väzenskej väznice a potom do detenčného centra, kde čaká na vyhostenie. V krajine totiž zrejme pobývala nelegálne.

Prípad zostal bez povšimnutia až do minulého týždňa, keď bolo na juhu Paríža objavených viac ako 200 podobných kresieb. Podľa informácií stanice France Info vyšetrovatelia odvtedy identifikovali ďalší pár, ktorý bol videný na priemyselných kamerách. Títo noví podozriví rýchlo opustili Francúzsko. Podľa jedného z policajtov to vyzeralo ako „operácia komanda“. Stanici France Info povedal, že prípad teraz vyšetrujú ako „pokus o destabilizáciu z Moskvy“.

Policajný prefekt Laurent Nuňez uviedol, že v hľadáčiku vyšetrovateľov je „tím páchateľov, ktorí sa zrejme pomerne dobre koordinujú“ a „želajú si, aby tieto hviezdy boli vidieť“. Uviedol, že ich po Paríži našli až 250.

Policajný zdroj oznámil televíznej stanici BFM TV, že „v tomto prípade je mnoho znepokojujúcich faktorov, ktoré ukazujú na stopy tretej strany napojenej na ruské záujmy“.

9:50 Izraelské obranné sily tvrdia, že dobyli základňu radikálneho palestínskeho hnutia Hamas v severnej časti Pásma Gazy, kde našli protitankové rakety, odpaľovacie zariadenia, zbrane a spravodajské materiály. Informoval o tom server BBC News, ktorý pripomenul, že tvrdenia izraelskej armády nemožno nezávisle overiť. Hoci sa o tom izraelská armáda nezmienila, BBC uviedla, že má tiež fotografie, ktoré dokazujú izraelský nálet na južne položené mesto Chán Júnis.

Po obkľúčení husto obývaného mesta Gazy na severe palestínskeho územia izraelská armáda uviedla, že obsadila ďalšiu baštu Hamasu a chystá sa zaútočiť na bojovníkov skrývajúcich sa v podzemných tuneloch.

Vojaci uviedli, že rovnako lokalizovali bojovníkov Hamasu, ktorí sa zabarikádovali v budove blízko nemocnice Al-Kuds v meste Gaza a plánovali útok na izraelské pozemné sily. Izraelská armáda tu následne vykonala nálet, ktorý podľa nej viedol k „významným sekundárnym výbuchom“, ktoré podľa nej naznačujú prítomnosť skladu zbraní. Izrael dlhodobo tvrdí, že Hamas využíva nemocničné budovy na vykonávanie vojnových operácií.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka...
Izraelský tank spolu s vojakmi na hraniciach s...
+47Izraelská mobilná delostrelecká jednotka...

Pri dvoch samostatných izraelských náletoch dnes skoro ráno v mestách Chán Júnis a Rafáh na juhu Gazy zahynulo najmenej 23 Palestínčanov, uviedli úrady v Gaze spravované Hamásom. V Chán Júnise muž zachránený z trosiek domu, kde bolo podľa palestínskych zdravotníkov zabitých 11 ľudí, uviedol, že Izrael dostane „veľmi tvrdú lekciu“.

9:40 Stovky ďalších cudzincov i Palestínčanov s dvojakým pasom by mali počas utorka opustiť vojnou zmietané Pásmo Gazy a vycestovať do Egypta, informovala agentúra DPA.

Medzi približne 600 cudzincami, ktorí sa chystajú na odchod z Gazy, je aj zhruba 150 nemeckých občanov, vyplýva z údajov palestínskej pohraničnej služby.

Ďalšími cudzincami sú občania Francúzska, Kanady, Ukrajiny, Rumunska a Filipín. Už v priebehu pondelka z Pásma Gazy odcestovalo viac než 300 cudzincov vrátane približne sto Egypťanov, uviedli zdroje z egyptských bezpečnostných kruhov.

8:42 Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) odsúdila minulotýždňový útok na kanceláriu francúzskej tlačovej agentúry AFP v meste Gaza. Správna rada EANA zároveň vyzvala na rešpektovanie a ochranu novinárov.

„Útoky na infraštruktúru masmédií vyvolávajú veľké obavy, najmä keď je umiestnenie kancelárie dobre známe a vopred ohlásené. Našťastie sa vďaka iniciatívnym opatreniam AFP podarilo vopred evakuovať všetkých zamestnancov, ktorí by sa inak nachádzali v kancelárii v meste Gaza, a nikto neutrpel zranenia,“ uviedol Alexandru Giboi, generálny tajomník EANA.

„Správna rada EANA podporuje výkonného riaditeľa AFP Fabricea Friesa, ktorý tento ohavný čin odsúdil,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Tento incident podľa aliancie podčiarkuje dôležitosť ochrany novinárov, ktorých práca je pri poskytovaní správ do celého sveta mimoriadne dôležitá. EANA preto vyzvala všetky strany, aby novinárov rešpektovali a chránili. „Stojíme za AFP aj všetkými ostatnými médiami, ktoré čelia podobným hrozbám, a naďalej sa zasadzujeme za bezpečné prostredie pre rozvoj dôveryhodnej žurnalistiky,“ dodala rada aliancie.

AFP vo štvrtok informovala, že izraelský útok zasiahol a vážne poškodil jej kanceláriu v meste Gaza. Izraelská armáda zásah popiera.

EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. Pozostáva z 33 členských agentúr. (tasr, afp)

7:01 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) opäť neprijala v pondelok na zasadnutí nijakú rezolúciu o vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zhodu medzi členmi BR OSN sa nepodarilo dosiahnuť ani po vyše dvoch hodinách rokovaní za zatvorenými dverami. Podľa diplomatických zdrojov totiž stále pretrvávajú rozpory ohľadom toho, či akékoľvek prerušenie bojov nazvať humanitárnou prestávkou alebo prímerím.

„Hovorili sme o humanitárnych prestávkach a máme záujem sa v tejto súvislosti venovať jazyku,“ uviedol zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood. „No existujú nezhody v rámci rady o tom, či je to akceptovateľné,“ priblížil Wood.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas a zastavenie „eskalácie“, ku ktorej prichádza na Západnom brehu ako aj v Libanone, Sýrii, Iraku či v Jemene.

Podľa Guterresa je jednoznačne porušované medzinárodné humanitárne právo, ktoré požaduje ochranu civilistov a infraštruktúry nevyhnutnej pre ich život. Upozornil pritom na to, že nijaká strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad týmito zákonmi. Zároveň vyzval na okamžité prepustenie rukojemníkov, ktorých zajali militanti z Hamasu pri útoku na Izrael zo 7. októbra.

Fotografie s tvárami izraelských rukojemníkov,... Foto: SITA/AP, Leo Correa
Rukojemníci / Jeruzalem / Izrael / Fotografie s tvárami izraelských rukojemníkov, ktorých zajali militanti z Hamasu pri útoku na Izrael zo 7. októbra, premietané na múroch jeruzalemského starého mesta 6. novembra 2023

Pondelkové stretnutie BR OSN zvolala Čína, ktorá tento mesiac Bezpečnostnej rade OSN predsedá, a Spojené arabské emiráty pre „krízu ľudskosti“ v Gaze, kde za necelý mesiac zahynulo podľa tamojších úradov už vyše 10-tisíc ľudí. (ap, afp, tasr)

5:45 Izrael prijme po skončení vojny s Hamasom celkovú bezpečnostnú zodpovednosť za Pásmo Gazy, aby krajine nehrozilo opakovanie nedávneho bezprecedentného teroristického útoku. V pondelkovom rozhovore s americkou televíznou stanicou ABC News to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zopakoval v ňom tvrdenie, že Izrael nebude súhlasiť s vyhlásením prímeria, kým Hamas neprepustí rukojemníkov držaných v Gaze.

„Myslím, že po neohraničený čas budeme mať celkovú bezpečnostnú zodpovednosť. Videli sme, čo sa stane, keď ju nemáme,“ povedal Netanjahu v narážke na útok radikálnej organizácie, pri ktorom pred mesiacom na juhu Izraela zomrelo približne 1400 ľudí. „Ak túto bezpečnostnú zodpovednosť mať nebudeme, vypukne teror Hamasu v rozsahu, aký si nedokážeme predstaviť,“ povedal Netanjahu.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken cez víkend povedal, že Palestínska samospráva by mala zohrať kľúčovú úlohu po skončení konfliktu v Pásme Gazy. Zároveň pripustil, že v medzičase zrejme zohrajú svoju úlohu v oblasti bezpečnosti a správy územia Gazy aj iné štáty a medzinárodné agentúry.

USA sa tiež snažia tlačiť na Izrael, aby súhlasil k humanitárnymi pauzam,i o ktorých Blinken v pondelok rokoval v Turecku. Židovský štát ich však doteraz odmieta s odôvodnením, že by poskytli Hamasu priestor na preskupenie síl.

„Nebude prímerie, všeobecné prímerie, bez prepustenia našich rukojemníkov,“ povedal ABC News Netanjahu. Izrael „podľa okolností“ umožní občasné humanitárne pauzy na doručenie pomoci či odchod rukojemníkov, do­dal.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #útok na Izrael