Stoltenberg: Polovica NATO dá tento rok na obranu 2 % HDP. Nemecko prvýkrát od roku 1992

Generálny tajomník NATO očakáva, že 18 členov Severoatlantickej aliancie tento rok vydá na obranu dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). "Urobili sme skutočný pokrok, spojenci vydávajú na obranu čoraz viac," povedal Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii pred štvrtkovým rokovaním ministrov obrany NATO.

14.02.2024 11:38 , aktualizované: 14:10
debata (38)

Severoatlantická aliancia má 31 členských štátov.

Stoltenberg: Žijeme v nebezpečnom svete, ale Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO
Video
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v Bratislave. / Zdroj: FB Úradu vlády SR

Podľa neho sa budú ministri obrany NATO vo štvrtok zaoberať najmä prípravou júlového summitu vo Washingtone a budú tiež rokovať o ďalšej podpore Ukrajiny. „Je potrebné ďalej navýšiť produkciu munície,“ povedal šéf NATO. Ocenil výsledok nedávneho summitu EÚ, kde šéfovia štátov a vlád jednomyseľne schválili balík dlhodobej finančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur.

NATO, cvičenie, Rusko Čítajte aj Najviac podielu HDP do armády dáva Poľsko. Pozrite si vojenské výdavky krajín NATO

Generálny tajomník NATO tiež spomenul, že očakáva, že o ďalšej pomoci Ukrajine čoskoro rozhodne aj americký Kongres. „Nie je to charita, je to investícia do našej vlastnej bezpečnosti,“ povedal Stoltenberg.

Rusko sa sťažuje na Vytrvalého obrancu NATO
Video
Manévre NATO Steadfast Defender 2024 (Vytrvalý obranca) sú najväčším cvičením Severoatlantickej aliancie za desaťročia. / Zdroj: NATO

Americký Senát v utorok schválil návrh zákona o pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu vo výške 95,3 miliardy dolárov, ktorého prijatie už skoro štyri mesiace požaduje americký prezident Joe Biden. Návrh by však stále mohol naraziť v Snemovni reprezentantov, ktorej republikánsky predseda Mike Johnson sa stavia proti tomuto plánu.

Stoltenberg dnes opäť vyzdvihol statočnosť ukrajinských vojakov. „Aj keď ofenzíva z minulého roka nedosiahla také výsledky, aké sme očakávali, Ukrajinci boli schopní útočiť aj za ruskými líniami, čo ukazuje schopnosti ukrajinských vojakov,“ uviedol.

NATO Čítajte aj NATO odkazuje Trumpovi: Tento rok splní dvojpercentné výdavky na obranu asi 20 členských krajín

Šéf NATO dostal od novinárov niekoľko otázok na nedávne vyhlásenia bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ktorý cez víkend pred svojimi priaznivcami naznačil, že by USA pod jeho vedením neprišli v prípade napadnutia Ruskom na pomoc spojeneckým krajinám, ak tie by v rámci NATO nedávali dosť peňazí na vlastnú obranu. Stoltenberg znovu zopakoval, že podobné vyjadrenia podkopávajú bezpečnosť spojencov. „NATO už po dobu 75 rokov bráni vojenským útokom. Sme tu, aby sme chránili našich spojencov a zabránili vojne,“ povedal.

Stoltenberg Fico1 Čítajte aj Vyhrá Rusko, keď všetci urobia Ukrajine to, čo Slovensko? Odpovedá šéf NATO

Silné NATO je podľa Stoltenberga dôležité nielen pre Európu, ale aj pre Spojené štáty. Vďaka Severoatlantickej aliancii majú USA tri desiatky spojencov, ktorí vždy bojovali po boku amerických vojakov, zdôraznil. „Kritika, ktorá teraz zaznieva, sa netýka NATO, ale toho, že spojenci neprispievajú dosť na NATO, čo je oprávnená poznámka,“ uviedol. Práve to však podľa neho členské štáty teraz menia a prispievajú na obranu oveľa viac. Napríklad v roku 2014 vydávali dve percentá HDP na obranu len tri členské štáty. „Len spoločne sme silnejší a môžeme zabrániť útokom,“ dodal Stoltenberg na tlačovej konferencii pred štvrtkovým rokovaním aliančných ministrov obrany.

Nemecko prvýkrát od roku 1992 splní dvojpercentný výdavkový cieľ

Nemecko po prvý raz od roku 1992 splní cieľ Severoatlantickej aliancie (NATO) a na obranu vynaloží dve percentá svojho hrubého domáceho produktu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA na základe svojich vlastných zistení.

Nemecká vláda podľa nich vyčlení v tomto roku na obranu ekvivalent 73,41 miliardy dolárov. V absolútnych číslach to predstavuje 2,01 percenta HDP. Počas studenej vojny investovalo vtedajšie Západné Nemecko do obrany zvyčajne viac ako tri percentá HDP.

NATO / Stíhačka / Eurofighter Typhoon / Čítajte aj Nemecko, Holandsko a Poľsko podpísali dohodu o urýchlení presunu vojakov k východnému krídlu NATO

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento týždeň vyhlásil, že Nemecko splní cieľ NATO, ale konkrétne čísla zatiaľ jeho vláda nezverejnila.

Zvýšením výdavkov na obranu reaguje nemecká vláda najmä na inváziu ruských síl na Ukrajinu. Peniaze budú podľa rezortu obrany okrem iného použité na nákup nových bojových vozidiel pechoty, fregát, ponoriek a najmodernejších viacúčelových bojových lietadiel F-35A.

Masívny nárast výdavkov Nemecka na obranu v súčasnosti umožňuje špeciálny fond v hodnote 100 miliárd eur. Očakáva sa však, že sa vyčerpá v roku 2027. Minister obrany Boris Pistorius preto nalieha, aby sa urýchlene vypracoval trvalý plán plnenia cieľov NATO.

Nemecké leopardy sa osvedčili na Ukrajine a ovládli aj Lešť
Video
Nemecké tanky Leopard 2A6 počas výcviku mnohonárodnej bojovej skupiny na Lešti. / Zdroj: TV Pravda/Ľuboš Pilc

O vývoji výdavkov štátov NATO na obranu budú vo štvrtok rokovať ministri obrany v Bruseli. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu uviedol, že v roku 2024 je výdavkový cieľ pripravených splniť 18 z 31 členských krajín NATO, čo je šesťkrát viac ako pred desiatimi rokmi.

NATO plánuje v marci zverejniť nové údaje o výdavkoch členských štátov na obranu. Až potom sa ukáže, aké vysoké sú odhadované výdavky Berlína v súčasných cenách. Podľa informácií DPA obsahujú interné dokumenty pre štvrtkové stretnutie ministrov obrany iba porovnávacie údaje v amerických dolároch očistené o infláciu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Severoatlantická aliancia #dve percentá HDP