738. deň: Ruský dron zasiahol bytovku v Odese, zahynulo najmenej sedem ľudí. Zelenskyj žiada viac systémov protivzdušnej obrany

Na ukrajinské mesto Odesa v noci na dnes zaútočili drony, v dôsledku čoho sa zrútila časť niekoľkopodlažného bytového domu. Najmenej sedem ľudí zahynulo a niekoľko ďalších je zranených. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že medzi mŕtvymi sú dojčatá a dvojročné dieťa. Medzi ôsmimi zranenými je trojročné dievčatko. Záchranári pokračujú v hľadaní ďalších ľudí pod troskami. Gubernátor Odeskej oblasti oznámil na 3. marca deň smútku za obete útoku.

02.03.2024 06:55 , aktualizované: 21:10
odesa, dron, vojna, bytovka, ukrajina Foto: ,
Ruský útok dronom na Odesu zabil niekoľko ľudí. 2.3.2024
debata (457)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 738 dní
  • Ukrajinská armáda v noci zlikvidovala 14 zo 17 ruských útočných dronov
  • Ruský útok dronom na Odesu zabil najmenej sedem ľudí
  • Syrskyj chce urobiť zmeny vo velení jednotiek na východnom fronte Ukrajiny
Zničili sme slovenskú Zuzanu na ukrajinskom fronte, tvrdia Rusi
Video
Vojaci Ukrajinskej národnej gardy simulujú...
Vojaci Ukrajinskej národnej gardy simulujú...
+8Vojak Ukrajinskej národnej gardy počas...
vojna na Ukrajine, Chasiv Jar Čítajte viac 737. deň: Legitímny spôsob obrany. Zaútočte našimi zbraňami aj na Rusko, odkazujú Fíni Ukrajine

21:10 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba po nočných ruských útokoch na Charkovskú, Odeskú a Sumskú oblasť vyzval Západ na zmenu jeho cieľa v podpore krajiny. Namiesto „tak dlho, ako to bude potrebné“ by podľa neho cieľ mal byť „tak rýchlo a koľko to bude potrebné“ a dodať sľúbenú pomoc. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Rusko koná vždy, keď Západ nekoná. Za každé slovo vyslovené na vysvetlenie, prečo sa nedá niečo urobiť pre Ukrajinu, Rusko berie skutočný ľudský život," napísal Kuleba na sociálnej a mikroblogovacej sieti X. Ako ďalej pokračoval, na každý nedodaný systém protivzdušnej obrany Moskva odpovedá stovkami rakiet a dronov, ktoré útočia na ukrajinské mestá, a za každý exportovaný náboj z Európy neposlaný na Ukrajinu Rusko obsadí „ďalší meter štvorcový európskej zeme“. „Investujte už teraz do výroby, nákupu a zakážte export mimo Európy,“ vyzval šéf ukrajinskej diplomacie.

*20:53 Nemecko vyšetruje závažný únik informácií z rokovania vysokopostavených príslušníkov svojho letectva, oznámil dnes kancelár Olaf Scholz.** Ministerstvo obrany neskôr potvrdilo, že rozhovor týchto príslušníkov bol odpočúvaný. Zvukový záznam asi tridsaťminútového rozhovoru v piatok zverejnila šéfredaktorka ruskej televízie RT Margarita Simonjanová. Dôstojníci sa bavili o tom, ako by Ukrajina teoreticky mohla nasadiť nemecké strely.

Taurus Čítajte viac Nemecké ministerstvo obrany potvrdilo závažný únik informácií z armády o pomoci Ukrajine

20:20 Minister zahraničia Blanár sa podľa stanoviska slovenského ministerstva zahraničia stretol s Lavrovom na žiadosť ruskej strany. „Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal Blanár po schôdzke. Šéfovi ruskej diplomacie tlmočil aj postoj vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie.

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády SR postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Ruskému ministrovi tiež zdôraznil, že „to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať“. Blanár dodal, že SR je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ doplnil. Lavrova zároveň ubezpečil, že Slovensko nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

lavrov, blanár Čítajte viac Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to kritizuje, Fico hovorí o vyváženej politike

19:19 Počet mŕtvych v dôsledku ruského dronového útoku na ukrajinské mesto Odesa stúpol na sedem. Štátna pohotovostná služba informovala, že najnovšie z trosiek vytiahli telo ženy a jej trojmesačného bábätka. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Nočný útok zasiahol niekoľkoposchový dom, pričom zničil 18 bytov a uväznil ľudí v troskách. Pohotovostná služba uviedla, že pátracia a záchranná operácia pokračuje.

Zranenia utrpelo osem ľudí, vrátane dieťaťa. Päť ľudí zachránili z trosiek.

17:30 Dlhý čas mu zazlievali, že sa k agresorovi správa zhovievavo a obeti invázie poskytuje málo zbraní, teraz ho obviňujú, že zrazu zašiel priďaleko. Francúzskom neprestávajú lomcovať emócie po vyhlásení prezidenta Emmanuela Macrona, že nemožno vylúčiť vyslanie vojakov na Ukrajinu. Najväčší kritici opakujú svoju tézu, že ženie Paríž do priamej konfrontácie s Moskvou. Niektorí z tých, čo mu jeho myšlienku nezazlievajú, tvrdia, že svoju predstavu komunikoval nešikovne.

OLY Paris Games Olympic Village Inauguration Čítajte viac Čo si číta Macron o sebe? Zamedziť má hanbe s granátmi a Zelenského si Francúzi za prezidenta nezvolili

16:13 Administratíva Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vyhlásila nedeľu 3. marca za deň smútku za obete sobotňajšieho útoku ruského dronu na Odesu. Podľa najnovšej bilancie o život pri ňom prišli najmenej štyria ľudia. Medzi obeťami je aj trojročný chlapec – nie trojmesačný, ako úrady uvádzali pôvodne, informovala britská stanica BBC.

Zranenia utrpelo ďalších osem ľudí, medzi nimi aj trojročný chlapec, ktorý utrpel ľahké zranenia, a tehotná žena. Záchranári pokračujú v odpratávaní trosiek a hľadajú pod nimi niekoľko ľudí považovaných zatiaľ za nezvestných.

Oblastná prokuratúra v Odese informovala, že nezvestných je šesť obyvateľov domu. Miestne médiá s odvolaním sa na záchranárov píšu, že pod troskami môže byť až 12 ľudí. Dodávajú, že zničených je 18 bytových jednotiek.

14:10 Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjeva za uplynulých 24 hodín o 960 vojakov. Ruské straty na personále tak stúpli už na 415 640. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko počas ostatného dňa vo vojne na Ukrajine stratilo aj jedno lietadlo, a to stíhačku Su-34, päť systémov protivzdušnej obrany či tri salvové raketomety. Ruské straty podľa Kyjeva rátajú aj 14 tankov, 29 obrnených bojových vozidiel pechoty, 47 delostreleckých systémov, 35 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, tri strely s plochou dráhou letu, 61 vozidiel a cisterien a šesť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo tak Rusko prišlo o 346 lietadiel, 696 systémov protivzdušnej obrany, 1 003 salvových raketometov, 6 624 tankov, 12 611 obrnených bojových vozidiel pechoty, 10 153 delostre­leckých systémov, 7 829 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 1 915 striel s plochou dráhou letu, 13 267 vozidiel a cisterien a 1 617 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

13:50 Minister zahraničných vecí Juraj Blanár rokoval v rámci diplomatického fóra v tureckej Antalyi so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Na facebooku o tom v sobotu informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Slovenské ministerstvo zahraničia o stretnutí neinformuje.

lavrov, blanár Čítajte viac Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to kritizuje, Fico hovorí o vyváženej politike

13:51 Nahrávka z diskusie predstaviteľov nemeckej armády o vojne na Ukrajine, ktorú v piatok zverejnili na ruských sociálnych médiách, je autentická. Uviedla to v sobotu agentúra DPA, ktorá s odvolaním sa na nemenované zdroje zároveň potvrdila, že sa videokonferencia, na ktorej diskusia zaznela, skutočne odohrala, píše TASR.

Manažérka prokremeľského média Russia Today (RT) Margarita Simonjanová v piatok zverejnila 38-minútovú zvukovú nahrávku, o ktorej tvrdí, že na nej predstavitelia nemeckej armády diskutujú o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov.

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a jeho možných dôsledkov, spresňuje AFP. Medzi ďalšími témami bolo cielenie týmito strelami na kľúčový most spájajúci Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským prielivom.

DPA zároveň potvrdila aj informáciu predtým zverejnenú časpopisom Der Spiegel, podľa ktorej sa spomenutá videokonferencia nekonala prostredníctvom utajenej armádnej siete, ale na platforme WebEx. „Preverujeme, či bola komunikácia v sektore vzdušných síl zachytená,“ potvrdila pre AFP hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany s tým, že vojenská kontrarozviedka „prijala všetky potrebné opatrenia“. K obsahu uniknutej nahrávky sa ministerstvo bezprostredne nevyjadrilo.

Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu.

„Ak je tento príbeh pravdivý, tak to bude veľmi problematická záležitosť,“ podotkol pre stanicu RND politik zo strany Zelených Konstantin von Notz. Otázkou podľa neho je, či išlo o jednorazový incident, alebo o štrukturálny bezpečnostný problém. Ozvali sa aj hlasy, podľa ktorých je zverejnenie nahrávky účelové, aby sa aj takýmto spôsobom zabránilo prípadnému dodaniu striel Taurus na Ukrajinu, píše DPA.

12:25 Medzi obeťami ruského dronového útoku, ktorému bolo v noci na sobotu vystavené juhoukrajinské mesto Odesa, je aj trojmesačné dieťa. Podľa britskej stanice BBC to v sobotu potvrdili miestne úrady, ktoré dodali, že podľa aktualizovaných zistení o život prišli štyri osoby vrátane spomínaného trojmesačného chlapčeka. Jeho matku stále hľadajú pod ruinami bytového domu polozrúteného po náraze samovražedného dro­nu.

Oficiálne údaje o tom, koľko ľudí je pod troskami, nateraz nie sú k dispozícii. Oblastná prokuratúra v Odese informovala, že za nezvestných je považovaných šesť obyvateľov domu. Miestne médiá s odvolaním sa na záchranárov píšu, že pod troskami môže byť až 12 ľudí. Dodávajú, že zničených je 18 bytových jednotiek.

K nočnému útoku na Odesu sa medzičasom vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vo svojom statuse na sociálnych sieťach spomenul aj to, že bezpilotnými lietadlami bol zasiahnutý aj Charkov na východe Ukrajiny a viaceré lokality v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny.

Zelenskyj vo svojom statuse apeloval, že Ukrajina potrebuje od svojich spojencov viac systémov protivzdušnej obrany. „Je potrebné posilniť ukrajinský vzdušný štít, aby sme našim ľuďom dodali ochranu pred ruským terorom. Viac systémov protivzdušnej obrany, viac rakiet protivzdušnej obrany – to zachraňuje životy,“ napísal ukrajinský prezident.

10:59 Údajný útok dronom v sobotu ráno poškodil bytový dom v Petrohrade. Informuje o tom agentúra AP, ktorá cituje ruskú štátnu agentúru RIA Novosti. Tá s odvolaním sa na miestny výbor pre zdravotníctvo uviedla, že šesť ľudí po výbuchu ošetrili.

Spravodajská stránka Mash uviedla, že dom zasiahol ukrajinský dron. Toto tvrdenie AP nevedela overiť. Mash zverejnila videá, na ktorých je údajne moment zásahu, pričom vidno silný záblesk svetla pohlcujúci jednu stranu budovy a úlomky trosiek vyletujúce do vzduchu. Ďalšie video ukazuje spustenie alarmov v autách.

Ruské ministerstvo obrany incident nekomentovalo.

zväčšiť Útok dronom poškodil bytový dom v Petrohrade.... Foto: TASR/AP
Rusko Petrohrad dron bytovka Útok dronom poškodil bytový dom v Petrohrade. 2.3.2024

9:23 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v sobotu avizoval personálne zmeny na postoch veliteľov brigád na východnom fronte. V príspevku na platforme Telegram Syrskyj objasnil, že ide o veliteľov, ktorých konanie ohrozuje životy a zdravie podriadených.

Vo svojom statuse Syrskyj vysvetlil, že po troch dňoch pracovnej návštevy na východnom fronte mu je „jasné, prečo pri rovnakom personálnom obsadení niektoré brigády dokážu zadržať nepriateľské útoky a udržať pozície, zatiaľ čo iné nie“.

Výsledky brigád podľa hlavného veliteľa závisia od úrovne výcviku a skúseností veliteľov, ale aj štábov. „Poslal som preto skupiny špecialistov do jednotlivých brigád, kde sú problémy s prípravou personálu, aby odovzdali svoje skúsenosti a pomohli,“ napísal Syrskyj.

Zároveň dodal, že niektorí velitelia budú odvolaní. „V niektorých prípadoch, keď veliteľ nekontroluje situáciu a (jeho) činy a príkazy priamo ohrozujú život a zdravie podriadených, som nútený robiť personálne rozhodnutia,“ píše sa v Syrského stanovisku.

9:00 Na území, ktoré okupovali Rusi a potom ho znova získali Ukrajinci, prebieha rozsiahle pátranie po kolaborantoch. Podľa nemeckého týždenníka Die Zeit ukrajinská polícia zatiaľ zaznamenala asi 17-tisíc podozrivých osôb – 343 už obžalovali, 548 stále preverujú. Drvivú väčšinu však stíhať nemôžu, lebo ušli do Ruska. Vyšetrovanie navyše čelí kritike mimovládnych organizácií.

ruský tank Čítajte viac Zradcovia či obete? Ako Ukrajina „loví“ kolaborantov

8:43 Podpredseda výboru pre kontrolu spravodajských služieb Spolkového snemu Roderich Kiesewetter (CDU) považuje správy o tom, že komunikáciu nemeckých vzdušných síl zachytilo Rusko, za autentické. „Rusko ukazuje, ako intenzívne využíva špionáž a sabotáž ako súčasť hybridnej vojny. Dá sa očakávať, že oveľa viac toho bolo zachytené a prezradené s cieľom ovplyvniť rozhodnutia, diskreditovať a manipulovať ľudí,“ povedal Kiesewetter pre nemecký denník Handelsblatt.

Rusi informovali, že majú nahrávku, kde sa vysokí dôstojníci Bundeswehru zhovárajú o použití nemeckých rakiet Taurus (viac v online nižšie).

8:16 Ukrajinské letectvo informovalo, že Rusko v noci na sobotu vyslalo na Ukrajinu 17 dronov, z ktorých sa ich 14 podarilo zostreliť. Na Odeskú oblasť zaútočilo osem dronov, protiletecká obrana ich podľa ukrajinskej armády zničila sedem; ôsmy zasiahol deväťposchodovú budovu. Najmenej dvaja ľudia prišli o život, ďalší môžu byť pod sutinami.

Jednu obeť si vyžiadal nálet bezpilotných lietadiel tiež v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zahynul tam starší muž, keď jeho dom zasiahol dron.

Rusko oznámenie ukrajinských úradov a armády nijako nekomentovalo; správy o počte vyslaných či zničených dronov nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

7:00 Nemecké ministerstvo obrany začalo vyšetrovanie, či rozhovory medzi predstaviteľmi letectva – ktorí podľa ruskej propagandy diskutovali o vyhodení krymského mosta do vzduchu raketami Taurus – boli naozaj zaznamenané, informuje Ukrajinska pravda.

Ruská propagandistka Margarita Simonjanová podľa Ukrajinskej pravdy zverejnila údajné rozhovory niekoľkých vysokých dôstojníkov nemeckých vzdušných síl o tom, ako možno rozmiestniť rakety Taurus a zasiahnuť s nimi Krymský most.

Nemecký magazín Der Spiegel naznačil, že nahrávka môže byť autentická, aj Bild uviedol, že veľa vecí ukazuje, že je pravá. Bild tiež uvádza, že ruská propaganda z toho vytvorila predstavu, že Nemecko chce zaútočiť na Krymský most, pričom v rozhovore podľa Bildu štyria dôstojníci diskutovali o miestach, ktoré sú zaujímavé pre Ukrajincov z hľadiska útokov.

Simonjanová tvrdí že má 40-minútový zvukový záznam rozhovoru medzi vysokými nemeckými vojenskými predstaviteľmi o plánoch raketového útoku na Krymský most. Poznamenala, že účastníci rozhovoru diskutovali o možnosti takéhoto útoku bez následkov pre Berlín, uviedla ruská agentúra TASS. Podľa nemeckých dôstojníkov je „most na východe ťažko dosiahnuteľný“ a nemusí na to stačiť „10 alebo dokonca 20 rakiet“. Zároveň vyjadrili názor, že je to možné pomocou rakiet Taurus, ak nimi bude vybavená francúzska stíhačka Rafale. Okrem toho nemecká armáda podľa záznamu zdôraznila, že ak bude Taurus presunutý do Kyjeva, rakety „budú pripravené na použitie až za osem mesiacov“, pretože je potrebné vylúčiť možnosť „chybného použitia".

Podľa Bildu nie je jasné odkiaľ záznam pochádza. Jeden z dôstojníkov je v čase rozhovoru ubytovaný v hoteli v Singapure. Možno si napríklad predstaviť, že jeho izba bola odpočúvaná, telefón bol napadnutý alebo sa pripojil cez nezabezpečenú WiFi sieť, uvádza nemecký denník. Vzhľadom na zverejnenie ruskými propagandistami sa zdá byť zrejmé, že za tým stoja ruské tajné služby – alebo niektorý z ich partnerov, dodáva.

Bundeswehr sa v piatok podľa Bildu pokúsil obmedziť škody. Účty na sociálnej sieti X, ktoré nahrávku šírili, boli v Nemecku zablokované.

Nemecko zatiaľ Ukrajine nedodá moderné strely s plochou dráhou letu Taurus, uviedol spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý to zdôvodnil rizikom zapojenia Nemecka do vojny s Ruskom. Strely, ktoré patria k najmodernejšej výzbroji nemeckej armády, majú dostrel až 500 kilometrov. Cieľom by sa tak mohla stať aj Moskva, čoho sa Nemecko obáva.

"Nezapojíme sa do vojny, a to ani priamo, ani nepriamo. Tieto princípy určujú všetky moje rozhodnutia, "povedal Scholz. Dodal však, že Nemecko bude naďalej patriť medzi najväčších zbrojných podporovateľov Ukrajiny.

Kancelár zdôraznil, že Nemecko nemôže postupovať v prípade kontroly cieľov ako Briti a Francúzi, ktorí ukrajinskej armáde poskytli strely dlhého doletu Storm Shadow / Scalp. „To vie každý, kto sa týmto systémom zaoberal,“ povedal o taurusoch.

Britská vláda podľa agentúry Bloomberg súkromne vyzvala Nemecko, aby vláde v Kyjeve poskytlo rakety dlhého doletu Taurus. Londýn podráždili komentáre nemeckého Scholza o britskej aktivite na Ukrajine, ktoré ako keby naznačovali prítomnosť britských a francúzskach vojakov na Ukrajine, čo britské ministerstvo obrany odmietlo.

Vysokí britskí ministri a úradníci opakovane dali Nemecku najavo, že Ukrajina podľa ľudí oboznámených s touto záležitosťou veľmi potrebuje rakety Taurus, tvrdí Bloomberg. Spojené kráľovstvo ponúklo riešenie ako prekonať odpor Berlína voči ich vyslaniu, vrátane výmennej dohody, vďaka ktorej by Británia dodala Kyjevu viac vlastných rakiet Storm Shadow a Nemecko potom doplnilo zásobu Spojeného kráľovstva náhradnými raketami dlhého doletu.

Scholz už predtým uviedol, že v debate o strelách Taurus rozčuľuje chýbajúca rovnováha medzi týmto systémom a tým, čo Ukrajina naozaj potrebuje. Dodal, že Ukrajine chýba munícia a že systém Taurus nie je v potrebách Ukrajiny rozhodujúci.

Kyjev žiada Nemecko o strely Taurus niekoľko mesiacov. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na nedávnej konferencii v Mníchove povedal, že verí, že Nemecko ich nakoniec jeho krajine poskytne.

Nemecký Spolkový snem nedávno znovu odmietol dodávku rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. Uviedol to denník Die Welt, podľa ktorého bolo za dodávky 182 poslancov a 480 ich hlasovalo proti.

Rakety Taurus môžu zasahovať ciele na vzdialenosť 500 kilometrov a niektorí nemeckí predstavitelia vyjadrujú obavy, že by ich Ukrajina mohla používať na útoky na ruské územie. Proti dodávkam Spolkový snem hlasoval aj v januári.

6:55 Na ukrajinské mesto Odesa v noci na dnes zaútočili drony, v dôsledku čoho sa zrútila časť niekoľkopodlažného bytového domu. Najmenej dvaja ľudia prišli o život a niekoľko ďalších je zranených. Úrady sa obávajú, že ďalší ľudia sú pod sutinami. Informujú o tom ruskojazyčný server BBC a tiež agentúra Ukrinform.

„Najmenej dvaja ľudia zahynuli, ich telá vyslobodili zo sutín záchranári,“ napísal na komunikačnej sieti Telegram ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. „Husto obývaná štvrť. Je to jednoducho hrôza. Na mieste pracujú záchranári, mestská a pohotovostná služba. Odpratávajú sa trosky,“ uviedol predtým starosta tohto prístavného mesta Hennadij Truchanov.

Na záberoch z miesta na sociálnych sieťach je vidieť panelový dom, ktorého niekoľkoposchodová bočná časť sa zrútila.

Zranených je podľa rôznych údajov šesť až sedem, vrátane tehotnej ženy a trojročného dieťaťa. Ďalších sedem ľudí sa nezvestných, nie sú v kontakte so svojimi blízkymi.

457 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine