763. deň: Šéf ukrajinskej SBU priznal atentáty proti spolupracovníkom Kremľa. Poskytol niektoré podrobnosti

Ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom. V rozhovore pre súkromnú ukrajinskú televíznu stanicu ICTV to povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maľuk.

27.03.2024 06:30 , aktualizované: 21:39
SBU, Ukrajina, vojna na Ukrajine Foto: ,
Príslušníci ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) vstupujú do budovy počas operácie na zatknutie podozrivých ruských kolaborantov v Charkove na Ukrajine vo štvrtok 14. apríla 2022.
debata (216)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 763 dní
  • Ukrajina oznámila zostrelenie ruských dronov, Rusko ukrajinských rakiet
  • Zoženieme Ukrajine po novom 1,5 milióna delostreleckej munície, uviedol Lipavský
  • Necestujte do Ruska, odporúča ministerstvo zahraničia Slovákom
  • Česká vláda zasiahla proruskú sieť, ktorá operovala v krajine. Fiala oznámil rozšírenie sankčného zoznamu
  • Rusi sa snažia predísť pokračujúcej devastácii Čiernomorskej flotily. Po strate lodí budujú ďalšie bariéry
Ukrajinský tank sa vrhol do súboja proti trom ruským
Video
Oleksij Danilov, Ukrajina, tajomník bezpečnostnej rady Čítajte viac 762. deň: Zelenskyj odvolal z funkcie tajomníka bezpečnostnej rady Danilova. Dôvod neuviedol

21:38 Vyhlásenie členských štátov NATO o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu približuje riziko tretej svetovej vojny, povedal v rozhovore s ruskou štátnou agentúrou TASS maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Jeho slová sú ozvenou rétoriky Kremľa, že prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie by bola eskaláciou situácie a viedla by k priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom, poznamenal ukrajinský server Jevropejská pravda.

Orbán Čítajte viac Mohol by Orbán dostať z EÚ všetky peniaze za podporu Ukrajiny? Bola by to morálna samovražda, tvrdí expert

„Ak sa hovorí o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu v mene niektorých členských štátov NATO, je to naozaj nebezpečné, pretože nechceme čeliť hrozbe. Desivé riziko vypuknutia tretej svetovej vojny sa blíži,“ povedal v rozhovore Szijjártó, ktorý tiež tvrdil, že nie je možné Rusko na Ukrajine poraziť. „Ale zároveň, ako pokračujú dodávky zbraní zo Západu, Rusko tiež nemôže vyhrať vo veľkom,“ dodal. Budapešť preto podľa neho trvá na začatí mierových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom.

SR ČR Premiér Babiš Návšteva BAX Čítajte viac Keby si Putin trúfol na NATO, tak by sa musel úplne zblázniť, hovorí český expremiér Babiš pre Pravdu

Szijjártó interview ruskej štátnej agentúre poskytol na okraj fóra Atomexpo, ktoré sa konalo v uplynulých dňoch v ruskom Soči. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý udržuje úzke ekonomické vzťahy s Ruskom, už v minulosti vyhlásil, že vojna môže skončiť iba cez vyjednávanie. Ako by bolo v súčasnej situácii možné dosiahnuť mierové hovory, neuviedol. Maďarsko, ktoré je členom EÚ a tiež NATO, odmieta Ukrajine poskytovať svoju vojenskú podporu a dlhodobo kritizuje sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho agresii voči susednej krajine.

20:27 Najmenej osem civilistov utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v stredu zaútočili na mesto Mykolajiv, informovali regionálne úrady. Podľa starostu Mykolajiva Oleksandra Senkevyča vznikli menšie škody na štyroch obytných budovách. Podľa predbežných informácií mesto pravdepodobne zasiahla balistická strela, dodal Senkevyč. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Mesto Mykolajiv sa nachádza necelých 60 kilometrov od frontovej línie na juhu Ukrajiny a pravidelne je vystavené útokom ruských síl. Útok dronom na Mykolajiv v noci na pondelok zranil 11 ľudí, z ktorých dvoch hospitalizovali.

20:10 Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v otváracom príhovore na stredajšom spomienkovom večere k 20. výročiu vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie.

čaputová Čítajte viac Čaputová: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako NATO. Zo spojenca USA robíme nepriateľa

19:33 Rusko v marci zvýšilo dovoz benzínu zo susedného Bieloruska, aby nahradilo výpadky domácich dodávok. Dôvodom sú neplánované opravy rafinérií v krajine po útokoch ukrajinských dronov.

Horiaca ruská rafinéria, Samara, ukrajinský útok, drony Čítajte viac V januári nula, vo februári 590 a v polovici marca už 3 000 ton. Ukrajinské drony prinútili Kremeľ pýtať si benzín od Lukašenka

18:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že navštívil severovýchodnú Sumskú oblasť. Stretol sa s vojakmi zotavujúcimi sa zo zranení a navštívil tam novovybudované obranné línie. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Prezrel som si zákopy, podzemné kryty, palebné a veliteľské pozorovacie posty,“ napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnych sieťach z návštevy v Sumskej oblasti.

„Posilňujeme našu obranu,“ dodal.

Ukrajina bola v posledných niekoľkých mesiacoch donútená budovať obranné línie, pretože má nedostatok munície. Dôvodom je meškanie balíka novej pomoci v hodnote 60 miliárd dolárov z Washingtonu.

18:08 Pri stredajšom ruskom útoku na východoukrajinské mesto Charkov zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 je zranených, oznámil regionálny gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje na základe agentúry AFP.

„Medzi zranenými sú aj štyri deti. Poškodené boli bytové domy. Počet obetí sa môže zvýšiť,“ dodal Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Rusko podľa neho odpálilo na druhé najväčšie ukrajinské mesto riadenú strelu.

Charkovská oblasť hraničí s Ruskom a od začiatku invázie vo februári 2022 je neustále ostreľovaná. Pri nedávnych útokoch tam zostali tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda vypustila v noci na stredu na Ukrajinu 13 dronov. Desať z nich protivzdušná obrana zostrelila nad Charkovskou a susednou Sumskou oblasťou a blízko hlavného mesta Kyjev.

17:57 Rusko a Mali sa v telefonickom rozhovore v stredu dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu. Dohoda nasledovala po útoku v koncertnej sále v Moskve, pri ktorom bolo zabitých najmenej 140 ľudí. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával so šéfom malijskej junty, plukovníkom Assimim Goitom, a s prezidentom Konga Denisom Sassouom Nguessom, uviedol Kremeľ v oznámení.

Putin a Goita sa „dohodli na posinení spolupráce v boji proti terorizmu“, uviedol Kremeľ.

16:44 Úver v objeme 100 miliónov eur na pomoc Ukrajincom, ktorým ruská vojna zničila ich domy, poskytne Kyjevu Rozvojová banka Rady Európy. Ako informuje web Kyiv Independent, oznámil to v stredu ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

„Znamená to, že viac ako dvetisíc rodín čoskoro získa nové bývanie,“ napísal Kubrakov na mikroblogovacej sieti X. Dodal, že „ide o ľudí, ktorých domy boli v dôsledku ruskej agresie úplne zničené.“

Obete v Kyjeve po ruskom ostreľovaní.
Zničené autá po ruskom ostreľovaní Kyjeva.
+14Polícia prezerá obete na mieste ruského...

16:28 Pri ruskom ostreľovaní Charkova na východe Ukrajiny dnes zomrel najmenej jeden človek a 12 ďalších utrpelo zranenia, oznámil starosta mesta Ihor Terechov. Zasiahnuté boli podľa neho päťpodlažné bytové domy.

V Charkovom ostreľovaní podľa šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova dnes popoludní zasiahlo Ševčenkivskú štvrť v severnej časti mesta. Starosta uviedol, že okrem rezidenčných budov utrpel škody aj ústav urgentnej chirurgie.

Terčom útokov sa stal dnes popoludní tiež Mykolajiv na juhu krajiny, kde utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí, informovali podľa serveru Ukrajinska pravda tamojší predstavitelia. Na Mykolajiv Rusi podľa ukrajinského letectva zaútočili balistickou raketou Iskander.

Zranený muž evakuovaný zo svojho obytného domu...
Muž odchádza so svojimi vecami z obytného domu...
+11Vo vnútri obytného domu poškodeného ruským...

16:00 Ruská armáda na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym buduje bariéry pri vstupe do Sevastopoľského zálivu, aby zabránila ďalším ukrajinským útokom na ruskú Čiernomorskú flotilu. Uviedlo to v stredu na komunikačnej platforme Telegram partizánske hnutie Ateš, v ktorom pôsobia Ukrajinci a Krymskí Tatári, informuje web Kyiv Independent.

„Po úderoch ukrajinských obranných síl strelami s plochou dráhou letu a námornými dronmi na bojové lode Jamal a Azov velenie ruskej Čiernomorskej flotily buduje nové bariéry pri vstupe do zálivu,“ konštatovalo hnutie Ateš.

Cezar Krymskij veter Čítajte aj Ukrajinská dominancia na mori: Zoznam potopených ruských lodí je stále dlhší

15:55 Česká vláda rozšírila český sankčný zoznam o dvoch Rusov a jednu firmu. Podľa premiéra Petra Fialy sa pokúšali v krajine rozvíjať vplyvovú operáciu. Dôkazný materiál na fungovanie dotyčných má vraj cez 300 strán.

"Zasiahli sme proruskú sieť, ktorá sa v našej krajine pokúšala rozvíjať vplyvovú operáciu so závažným dopadom na bezpečnosť Česka a EÚ. Činnosť tejto skupiny siaha za hranice Česka, pôsobila aj v Európskom parlamente, uviedol na sociálnej sieti X premiér Fiala.

Podľa premiéra je prvým sankcionovaným politik a podnikateľ Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, ktorý je úzko napojený na šéfa ruského režimu Vladimíra Putina. „Riadi množstvo vplyvných aktivít a sietí z Ruskej federácie,“ uviedol podľa českého portálu Novinky.cz Fiala. V Česku sa potom snaží ovplyvňovať spoločenský diskurz cez spoločnosť Voice od Europe, ktorá je onou právnickou osobou zaradenou na sankčný zoznam.

Druhou fyzickou osobou je politik Arťom Pavlovič Marčevkyj, ktorý sa podľa premiéra na týchto aktivitách tiež podieľal, dodali Novinky.

15:45 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval v stredu Spojené štáty, aby urýchlene schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vo vyjadrení na návšteve Lotyšska spomenul nedeľný incident, pri ktorom ruská raketa narušila vzdušný priestor Poľska.

„Zažívame len nepatrný zlomok z toho, čo Ukrajina,“ povedal Sikorski na margo zmieneného incidentu novinárom v Rige, pričom odkazoval na ruské raketové útoky na Ukrajinu.

„Zdá sa mi, že niektoré západné médiá nie sú dostatočne šokované touto bezprecedentnou vlnou leteckého terorizmu proti Ukrajine,“ pokračoval. Americký balík vojenskej pomoci Ukrajine je podľa neho „naliehavo, zúfalo potrebný“. Šéf poľskej diplomacie okrem toho oznámil, že Varšava zdvojnásobí svoj príspevok do tzv. českej iniciatívy určenej na nákup munície pre Ukrajinu.

Tusk Čítajte aj Tusk kritizoval šéfov diplomacie Slovenska a Maďarska za schôdzku s Lavrovom

15:15 Ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom. V rozhovore pre súkromnú ukrajinskú televíznu stanicu ICTV to povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maľuk.

Maľuk v rozhovore priblížil operácie vykonávané tajnými agentmi, ktoré sú zamerané na likvidáciu ukrajinských občanov spolupracujúcich s Kremľom. „Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Ale môžem poskytnúť niektoré podrobnosti,“ povedal Maľuk. Akonáhle sa konkrétne spravodajské informácie potvrdia, SBU dostane od civilných orgánov súhlas na vykonanie útoku, uviedol.

Medzi najznámejšie prípady patrí atentát na Vladlena Tatarského, ruského prokremeľského vojnového blogera pôvodom z Ukrajiny. Zahynul minulý rok pri výbuchu v petrohradskej kaviarni. Terčom útoku sa podľa Maľuka stal pre svoju priamu účasť v bojoch na Ukrajine a výzvy na likvidáciu Ukrajincov.

Šéf ukrajinskej tajnej služby spresnil, že agenti oklamali sprostredkovateľku Dariu Trepanovovú, aby sošku s výbušninou odovzdala Tatarskému. Podľa Maľuka sa SBU zabitím Tatarského nechváli, ale smrť si zaslúžil za týranie ukrajinských vojnových zajatcov.

Ruský súd, Daria Trepovová Čítajte aj Najvyšší trest pre ženu v novodobých dejinách. Ruska dostala za atentát na proputinovského blogera 27 rokov

Obeťou atentátu sa stal aj bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Iľja Kyva, ktorý vystupoval proti nezávislosti Ukrajiny a bol na úteku pred kyjevskými úradmi. Bol odsúdený za vlastizradu a spolupracoval s ruskou FSB, až kým ho útočník z bezprostrednej blízkosti nezastrelil.

Terčom nevydareného útoku bol ukrajinský občan Zachar Prelepin, vysoký policajný predstaviteľ v separatistickej Luhanskej oblasti na Ukrajine. Podľa Maľuka verejne vyzýval na vraždenie Ukrajincov. Pri výbuchu vo svojom vidieckom dome v Luhansku v roku 2022 utrpel ťažké zranenie. Pri výbuchu však zahynulo niekoľko iných policajtov.

Výbuch prežil aj Igor Kornet, policajný funkcionár v Luhanskej oblasti spolupracujúci s Ruskom.

Maľuk dodal, že ukrajinské tajné služby sa pokúsili o bombový atentát na ruského prokremeľského politického propagandistu Alexandra Dugina. Ten si však nečakane vymenil auto so svoju dcérou a výbuch tak zabil ju.

duginová Čítajte aj Duginovú zabila ukrajinská SBU. Americká CIA im napomáha, atentáty ich však znepokojujú

15:12 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev je domovom viac než 400-tisíc vnútorne vysídlených osôb, vyhlásil v stredu komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec. TASR informuje na základe správy portálu Sky News.

Lubinec uviedol, že na pomoc všetkým vnútorným vysídlencom v Kyjeve nie je dostatok podporných programov.

„Precestoval som mnohé oblasti Ukrajiny a bežne som narážal na regionálne podporné programy s alokovanými finančnými zdrojmi. V Kyjeve to tak však nie je. Ich absencia ma prekvapuje,“ vyhlásil Lubinec.

Zdevastovaná Ukrajina a zničené mnohé osudy ľudí

Povojnová obnova Ukrajiny si bude vyžadovať veľké globálne finančné úsilie.

Fotogaléria
Pavel a Čaputová pricestovali na návštevu...
Zničená budova v meste Bachmut v Doneckej...
+12Chlapec sa hrá na preliezačkach pred zničenou...

15:11 V indickej metropole sa vo štvrtok stretnú ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a tamojší šéf diplomacie Subrahmanjam Džajšankar.

Návšteva diplomatického predstaviteľa Kyjeva potrvá dva dni a podľa indického ministerstva zahraničia má so svojím tamojším náprotivkom hovoriť o „obojstranne výhodnej spolupráci v oblasti regionálnej aj globálnej“.

Putn Módí Čítajte aj Šéf indickej diplomacie: Žiadny štát nehovorí, že podporuje, čo urobilo Rusko

15:09 Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní na svojom území a vláda vyčlenila na rok 2024 takmer 1,3 miliardy eur na tzv. domáci nákup a výrobu zbraní. To je 20-krát viac ako pred ruskou inváziou.

Obrovská časť zbraní sa teraz na Ukrajine nakupuje v súkromných továrňach, ktoré tam rýchlo vznikajú a v tomto sektore začínajú dominovať na úkor štátnych spoločností.

Jedna súkromná továreň na výrobu mínometov, ktorá funguje na západe Ukrajiny od vlaňajška, vyrobí mesačne približne 20 000 kusov munície. „Mám pocit, že našu krajinu posúvame k víťazstvu (vo vojne),“ povedal 64-ročný majiteľ tejto továrne Anatolij Kuzmin. Pred vojnou vlastnil továreň na výrobu prevažne náhradných dielov pre poľnohospodárske zariadenia v juhoukrajinskom Melitopole. Zmocnilo sa jej Rusko a Kuzmin utiekol na západ krajiny.

Ukrajina, húfnica Čítajte aj Ukrajinský zbrojársky priemysel zažíva rozmach, továrne chrlia špičkový arzenál

14:40 Ruský prezident Vladimir Putin dnes poveril vládu, aby preverila otázku domácej výroby herných konzol a ďalších systémov súvisiacich s videohrami. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova má táto iniciatíva za cieľ naštartovať ruský herný priemysel, napísala agentúra TASS. Z krajiny, ktorá je najväčším európskym herným trhom, po vpáde na Ukrajinu z februára 2024 odišla valná väčšina veľkých západných herných firiem.

Vláde ruský prezident uložil, aby „zvážila otázku organizácie výroby stacionárnych a prenosných herných konzol, ako aj vytvorenie operačného a cloudového systému pre poskytovanie hier a programov užívateľom“. Poverenie vydal tento rok v januári po stretnutí ohľadom rozvoja Kaliningradskej oblasti, Kremeľ ho zverejnil tento týždeň. Ruská vláda sa má úlohy zhostiť do 15. júna tohto roka.

Putin sa podľa TASS tento rok vo februári na hernom turnaji v Kazani oboznámil s myšlienkou vytvoriť ruskú alternatívu futbalovej hernej série FIFA, ktorú vydáva americká firma Electronic Arts (EA). „Netýka sa to ale iba futbalového simulátora,“ uviedol dnes Peskov, podľa ktorého je cieľom vytvoriť plnohodnotný a nezávislý ruský herný priemysel.

„Opakovane sa o tom na stretnutiach za prítomnosti prezidenta hovorí,“ uviedol hovorca.

Rusko je podľa počtu obyvateľov najväčším európskym trhom s hrami a pred vojnou bola ruština tretím najčastejšie používaným jazykom na platforme Steam, napísala vlani konzultačná firma Naavik špecializovaná na videohry,

14:03 Česká iniciatíva pre dodávky delostreleckých granátov Ukrajine je majstrovskou ukážkou psychologickej operácie, ktorá sa – ak sa skončí úspechom a Ruskom napadnutá krajina muníciu naozaj dostane – môže zapísať do učebníc. Napísala to ukrajinská agentúra Unian.

húfnica M777, vojna na Ukrajine, streľba, kanón, vojaci Čítajte viac Česká muničná iniciatíva je majstrovskou ukážkou psychologickej operácie, môže sa zapísať do učebníc

13:14 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v stredu oznámila, že zadržala dvoch agentov ruskej tajnej služby obvinených z toho, že informovali ruské sily o polohe citlivých vojenských cieľov.

„V dôsledku špeciálnej operácie boli v Kyjeve a Odese zadržaní dvaja agenti FSB,“ uviedla SBU odkazujúc tak na ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).

„Títo zločinci sa snažili identifikovať miesta, kde sa nachádzajú ukrajinskí vojaci, a okupantom posielať príslušné súradnice za účelom presnejšieho vykonávania leteckých útokov,“ dodala SBU.

Dvojica agentov bola podľa nej prichytená priamo pri čine, keď vykonávala špionáž potenciálnych vojenských cieľov.

Rusko - Ukrajina Čítajte aj Bitka tajných služieb. Rusi odkryli rozsiahlu sieť ukrajinskej rozviedky, plánovali sabotáže, tvrdí FSB

13:13 Počet obetí teroristického útoku v Krasnogorsku na predmestí Moskvy stúpol na 140. Zomrel jeden z ťažko zranených, uviedol podľa médií ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

Rusko, terorizmus Čítajte viac Počet obetí teroristického útoku v Moskve stúpol na 140. Ruská polícia loví migrantov

12:50 Lotyšská vláda sa rozhodla vydražiť pozemok v centre Rigy spolu s takzvaným Moskovským domom, ktorý sa na ňom nachádza. Budovu, ktorú pôvodne vlastnila samospráva ruského hlavného mesta, zoštátnil lotyšský parlament. Výťažok z aukcie chce Lotyšsko použiť na podporu Ukrajiny.

Podľa údajov z katastra je cena pozemku v centre Rigy viac ako 500-tisíc eur a cena stavby viac ako 2,3 milióna eur.

Krišjánis Kariňš, lotyšský Čítajte aj Pobaltie sa s Rusmi nemazná: Vyhadzujú ich a odoberajú občianstvo

12:40 Kirgizsko odporúča svojim občanom, aby necestovali do Ruska, ak to nie je nevyhnutné. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí predmetné odporúčanie zverejnilo po piatkovom teroristickom útoku v Rusku, z ktorého sú podozriví migranti zo strednej Ázie.

Kirgizský rezort diplomacie v odporúčaní ďalej uviedol, že ak Kirgizi do Ruska predsa len – z nevyhnutných dôvodov – vycestujú, mali by mať pri sebe všetky potrebné doklady. Rezort ich zároveň vyzval, aby v takom prípade dodržiavali nariadenia ruskej polície.

Po teroristickom útoku na predmestí Moskvy zostáva vo vyšetrovacej väzbe aj jeden muž narodený v Kirgizku. Rozhodol o tom v utorok ruský súd. Podozrivý je z toho, že poskytoval ubytovanie štyrom domnelým páchateľom masakry tadžického pôvodu.

IS-K, Islamský štát, hrozba, plagát Islamistov Čítajte aj Pomstíme mučenie Tadžikov, zaútočíme opäť, vyhráža sa Islamský štát. Krivé obvinenia Ukrajiny ohrozujú Rusov

12:30 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ruskej federácie proti Ukrajine a eskaláciou aktuálnej bezpečnostnej situácie naďalej dôrazne odporúča občanom SR necestovať do Ruskej federácie. Rezort o tom informoval na webe.

„Opustenie krajiny prostredníctvom existujúcich leteckých spojení je aktuálne možné s medzipristátím v Turecku, Spojených arabských emirátoch, Katare, Egypte, atď. Vzhľadom na prijaté sankcie voči Ruskej federácii taktiež došlo k obmedzeniu finančných a ďalších služieb na celom území Ruskej federácie,“ poznamenalo ministerstvo.

Odporúča občanom SR nachádzajúcim sa na území Ruskej federácie prísne dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti, sledovať bezpečnostnú situáciu, dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek a úradov a vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí a verejným zhromaždeniam. „Vzhľadom na nepredvídateľné dianie môže dôjsť k nedostupnosti komunikačných alebo dopravných služieb,“ dodalo.

V prípade núdze v zahraničí sa môžu občania Slovenskej republiky obrátiť na:

  • Veľvyslanectvo SR v Moskve na čísle +79166731138
  • Generálny konzulát v Sankt Peterburgu na čísle +79219311764
  • Konzulárne informačné centrum/Diplo­matickú službu MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978.

12:10 Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) by sa mala podľa šéfa švédskej diplomacie snažiť vytvoriť viac strategických ťažkostí pre zámer Moskvy obnoviť svoje bývalé impérium a hlavnou prioritou je zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine. „Musíme chápať, že Rusko je sused, ktorý sa správa nezodpovedne, ktorý ohrozuje svet nezodpovednými jadrovými hrozbami a myšlienkou obnovy svojho bývalého impéria na úkor nezávislých štátov," povedal Tobias Billström pre portál Euractiv. „Musíme to ukončiť. Musíme pre Rusko vytvoriť viac strategických ťažkostí," vyhlásil Billström. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Švédsky minister zahraničných vecí zdôraznil, že hlavnou prioritou je zastavenie agresie Ruska proti Ukrajine. NATO podľa neho v tomto ohľade nerobí dosť a „nie všetky krajiny chápu naliehavosť" zastavenia ruskej agresie na Ukrajine. „Tieto krajiny musia pochopiť, že je tu konflikt a musíme sa ním zaoberať. NATO pre Ukrajinu nerobí dosť," povedal Billström. Šéf švédskej diplomacie je okrem toho presvedčený, že poskytnutie ďalšej vojenskej techniky Ukrajine „nie je otázkou priemyselnej kapacity", ale „závisí to od politického vedenia a politickej vôle".

Švédske ponorky postrážia pre NATO Rusov v Baltskom mori
Video
Baltské more sa vstupom Fínska do NATO a očakávaným prijatím Švédska mení na vnútorné jazero Severoatlantickej aliancie. Chystaný vstup Štokholmu je vítanou posilou, hoci má iba tri moderné ponorky triedy Gotland. / Zdroj: SAAB

12:00 Ukrajina dostane od Svetovej banky úver 1,5 miliardy dolárov na rozvojové programy. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financií, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Za pôžičku budú ručiť Japonsko a Veľká Británia. Celkovo sa Japonsko zaručí za 984 miliónov dolárov a Spojené kráľovstvo za 516 miliónov dolárov. Ukrajina dostane pôžičku do konca marca.

„Získané finančné prostriedky sa použijú na podporu štátneho rozpočtu Ukrajiny a oživenie ekonomiky, ako aj na financovanie prioritných sociálnych a humanitárnych výdavkov štátneho rozpočtu,“ povedal ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

11:25 V ruských lekárňach sa počas prvých 11 týždňov tohto roka predalo 3,6 milióna balení antidepresív za celkovo 2,9 miliardy rubľov, uviedol dnes na svojom webe hospodársky portál Vedomosti s odvolaním sa na údaje analytickej spoločnosti DSM Group. Suma za antidepresíva utrácaná tento rok v spomínanom období je podľa analytikov najvyššia za posledných päť rokov. Medziročne nárast predaja v peňažnom vyjadrení predstavoval 45 percent, vo fyzickom 33 percent.

Túto dynamiku potvrdili aj oslovené reťazce lekární: v sieti 36,6 predaja antidepresív za 11 týždňov tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška stúpli o 41 percent a oproti roku 2022 o 12 percent. V sieti Apteka 25 sa tento ukazovateľ zvýšil o viac ako 15 percent. V Lekárni farma sa počas 11 týždňov predalo 1,1 milióna balení antidepresív oproti jednému miliónu v minulom roku.

V minulom roku predaje antidepresív v Rusku prekonali päťročný rekord, celkovo sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov predalo 17 miliónov balení. Dopyt po antidepresívach, práškoch na spanie a liekom proti úzkostiam prudko vzrástol po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 a odvtedy rastie, pripomenul server The Moscow Times.

Rast dopytu môže svedčiť o rozšírení nielen depresií, ale aj ďalších porúch, ktoré sa týmito liekmi liečia, a to vrátane poruchy prispôsobenia a úzkostných porúch. Podľa prieskumu Ruskej akadémie národného hospodárstva a štátnej služby tri pätiny Rusov pravidelne zažívajú úzkosti.

Lekári spomínaní v portál sa domnievajú, že moderné antidepresíva sa viac predávajú aj preto, že lekári nimi nahrádzajú zastarané preparáty, ktoré pochádzajú ešte zo 60. rokov minulého storočia a ktoré majú pochybnú účinnosť pri liečbe úzkostí a depresií. Podľa predpovede riaditeľa DSM Group Sergeja Šuljaka predaj antidepresív ešte porastie. Negatívne udalosti, ako bol teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy, podľa analytikov len zvyšujú mieru úzkostí v spoločnosti.

Moskva, prehliadka Čítajte aj Rusi sú unavení a nevidia svetlú budúcnosť. V prieskume chcú viac mierové snahy ako pokračovanie vojny

11:08 Podľa zdrojov blízkych Kremľu sa Rusko a jeho vládca Vladimir Putin pravdepodobne pokúsia dobyť ukrajinské mesto Charkov a postupne ukončiť vojnu. Nevylučujú však ani to, že Putin je pripravený „ísť až do konca – aj do Kyjeva“.

Vladimir Putin, vojna na Ukrajine, karneval Čítajte viac Putin plánuje dobyť miliónové mesto Charkov a ukončiť vojnu. Druhý scenár je však horší, tvrdí zdroj z Kremľa

10:28 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 030 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 439 190, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, deväť obrnených bojových vozidiel pechoty a 27 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 904 tankov, 13 216 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 931 delostre­leckých systémov.

10:25 Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na východoukrajinskú Charkovskú oblasť, uviedli v stredu miestni predstavitelia. Rusko zase hlásilo zostrelenie ukrajinských rakiet nad svojimi pohraničnými oblasťami.

Charkovská oblasť leží pri hraniciach s Ruskom a od začiatku invázie vo februári 2022 je neustále ostreľovaná. Pri nedávnych útokoch tam zostali tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v stredu na sociálnej sieti Telegram oznámil, že pri najnovších delostreleckých a raketových útokoch na tamojšie obce a mestá utrpeli zranenia traja muži a jedna žena, pričom všetci mali vyše 50 rokov.

Hasiči prevážajú telo obyvateľa zabitého pri...
Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...
+17Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...

10:20 Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti) vyhlásil, že krajina v rámci svojej muničnej iniciatívy vidí ako reálne sprostredkovať Ukrajine 1,5 milióna delostreleckých granátov. Šéf diplomacie to povedal v rozhovore s agentúrou Bloomberg, čím tak takmer zdvojnásobil pôvodný zámer sprostredkovať dodávku 800-tisíc granátov, o ktorých hovoril prezident Petr Pavel v Mníchove. Správu priniesol český portál Novinky.cz.

„Môžeme urobiť oveľa viac, než je pôvodne oznámený počet (delostreleckých granátov),“ povedal minister zahraničia agentúre Bloomberg. Upresnil, že objem dodaných delostreleckých granátov môže byť 1,5 milióna.

„Ako vidíme, už teraz to pomáha Ukrajine lepšie bojovať, pretože vedia, že budú mať prísun čerstvej munície, čo zmenilo ich pohľad na využitie existujúcich zásob,“ uviedol Lipavksý.

húfnica M777, vojna na Ukrajine, streľba, kanón, vojaci Čítajte aj Ako Česko práve zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu, vyzdvihuje zahraničie

9:38 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila desať z 13 dronov vyslaných ruskou armádou, uviedol ukrajinský generálny štáb. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo zostrelenie 18 striel z raketometu nad západoruskou Belgorodskou oblasťou. O škodách sa ani jedna strana nezmienila, napísal ruskojazyčný server BBC.

Ukrajinské letectvo po polnoci varovalo, že sa zo severu blížia ruské bezpilotné lietadlá a letia na Sumskú, Charkovskú a Poltavskú oblasť. Kam dopadli tri nezostrelené drony, generálny štáb ani letectvo neuviedli.

Nad Belgorodskou oblasťou, ktorá susedí s Ukrajinou, sa podľa ruských úradov podarilo protivzdušnú obranu zostreliť strely z raketometu RM-70 Vampire českej výroby. Oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov o incidente informoval zhruba hodinu po polnoci miestneho času (v utorok pred polnocou SEČ) a uviedol, že si útok vyžiadal jedného zraneného.

Rusko a Ukrajina v posledných týždňoch zintenzívnili vzájomné cezhraničné útoky. Jednotky Moskvy minulý týždeň cielili najmä na energetický sektor v jednej z najväčších operácií proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre od začiatku ruskej invázie z 24. februára 2022. Išlo podľa nich o odvetu za skoršie ukrajinské útoky na ropný priemysel.

8:10 Vraj sníval o tom, že bude žiť v Británii či Austrálii. Osudom Mohammeda Afsana sa však stalo Rusko. Ind z Hajdarábadu sa dal zlákať do služieb Moskvy a zahynul vo vojne na Ukrajine. Je jednou z obetí škandálu, ktorý v posledných týždňoch narušil vzťahy Dillí s Moskvou. Podľa BBC sa týka až niekoľko desiatok Indov, ktorí dostali ponuku na prácu v Rusku. Ukázalo sa však, že skončili ako žoldnieri a poslali ich na Ukrajinu.

Putn Módí Čítajte viac Šéf indickej diplomacie: Žiadny štát nehovorí, že podporuje, čo urobilo Rusko

6:30 Americký Pentagón podľa serveru Ukrainska Pravda uviedol, že USA sú pripravené splniť svoje záväzky o ochrane NATO, vrátane tých, ktoré súvisia s ruskými raketovými útokmi a ktoré by mohli ohroziť Poľsko.

Zástupkyňa hovorkyne Pentagónu Sabrina Singhová podľa agentúry Ukrinform reagovala na vyjadrenie poľskej strany o možnosti zasiahnuť ruské rakety smerujúce na krajiny aliancie.

„Môžem vám povedať, čo táto administratíva opakovane hovorila – budeme brániť každý centimeter územia NATO. Ak bude napadnutý spojenec NATO – určite by sme to nechceli vidieť – ale budeme brániť každý centimeter územia aliancie.“

Pentagón zároveň zdôraznil, že prioritou USA v tejto súvislosti zostáva poskytnúť Ukrajine potrebné zbrane: „Akonáhle dostaneme balík financií od Kongresu, budeme pokračovať vo vyzbrojovaní Ukrajiny tým, čo potrebuje na bojisku“.

V Severoatlantickej aliancii sa analyzujú rôzne scenáre vrátane zostrenia ruských rakiet, ktoré sa ocitnú veľmi blízko hraníc krajín NATO, povedal v utorok rádiu RMF 24 námestník poľského ministra zahraničia Andrzej Šejna. Vyjadril sa tak v súvislosti s nedeľňajším narušením poľského vzdušného priestoru, keď do krajiny podľa poľskej armády na chvíľu vletela ruská strela.

Rusko pri nedeľňajšom útoku na západnú Ukrajinu podľa poľských ozbrojených síl narušilo poľský vzdušný priestor svojou strelou s plochou dráhou letu. Strela prenikla nad poľské územie do hĺbky 1000 až 2000 metrov, kým po 39 sekundách poľský vzdušný priestor opustila. Informácie o narušení hraníc NATO, ktorého je Poľsko členom, boli odovzdané poľským spojencom v aliancii. „Poľská protivzdušná obrana bola uvedená do pohotovosti a ruskú strelu by zničila, keby mierila na akýkoľvek cieľ v Poľsku,“ povedal vtedy minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Nedeľné narušenie poľského vzdušného priestoru v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine nebolo prvé. Napríklad vlani v decembri náčelník poľského generálneho štábu uviedol, že nad územie krajiny zrejme vletela ruská raketa a následne ho opustila. Stalo sa tak v čase, keď Ukrajina čelila rozsiahlemu ruskému vzdušnému útoku. V novembri 2022 zabila explózia v dedine Vodičov pri hraniciach s Ukrajinou dvoch ľudí. Taktiež vtedy Rusko predtým proti Ukrajine začalo masívny vzdušný útok a na poľské územie dopadla podľa poľských odborníkov strela S-300 využívaná protileteckou obranou, ktorá bola odpálená z ukrajinského územia.

216 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine