782. deň: Rusi stratili vojenské veliteľstvo v Luhansku. Odpálili ho britské strely Storm Shadow

Pri údere proti ruskej armáde, ktorý v sobotu zasiahol vojenské veliteľstvo v okupovanom meste Luhansk, Ukrajinci použili britské strely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Strata vojenského veliteľstva ovplyvní schopnosť Ruska riadiť svoje sily v Luhanskej oblasti, uviedol zdroj portálu Sky News, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. „Úder na ruské vojenské veliteľské uzly vyvoláva zmätok medzi ruskými pozemnými silami,“ konštatoval. Ruská vojenská kultúra je totiž podľa neho založená na centralizovanom velení, čo znamená, že likvidácia veliteľstva by mohla ochromiť vojenské rozhodovanie na najbližší mesiac.

15.04.2024 06:00 , aktualizované: 23:38
Rusko, Ukrajina, vojna, Mig-29. stíhačka, pilot Foto: ,
Stíhačka Mig-29 ukrajinských vzdušných síl odlieta na misiu na východ Ukrajiny 2. augusta 2023.
debata (331)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 782 dní
  • Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu
  • Ukrajinská armáda raketami zasiahla ruské veliteľské stanovište na Kryme
  • Ukrajina hlási najmenej sedem ďalších obetí ruského ostreľovania
  • Snemovňa reprezentantov zrejme tento týždeň schváli pomoc Ukrajine
  • Ukrajinské nebo obsadili drony. Hrajú rozhodujúcu úlohu vo vojne, paralyzujú pechotu
  • Oporný bod Doneckej oblasti – Časiv jar. Rusom urýchli dobývanie mesta ukrajinský nedostatok munície
  • Rusi stratili vojenské veliteľstvo v Luhansku. Odpálili ho britské strely Storm Shadow
Americký Bradley sa prebíja bojiskom pri Avdijivke
Video
vojna na Ukrajine Čítajte viac 781. deň: Rusko tvrdo útočí na Časiv Jar, otvára cestu k významným mestám v Doneckej oblasti

23:37 Ukrajinskí vojaci v pondelok podnikli raketový útok na ruské veliteľské stanovište na okupovanom polostrove Krym. Pre spravodajský web Kyjiv Independent to povedal zdroj z ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby po správe o tom, že na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Krymská partizánska skupina Ateš uviedla, že ukrajinský útok zasiahol vojenskú základňu ruskej 810. brigády námornej pechoty v Sevastopoli.

23:02 Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová, uvádza agentúra PAP.

Poľský premiér na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Varšava a Kodaň majú „veľmi podobné názory“ na bezpečnosť Európy. Frederiksenová zase povedala, že „EÚ by mala urobiť viac v oblasti bezpečnosti a na posilnenie NATO, aby (ruský prezident) Putin nemohol použitím sily zmeniť hranice Európy“.

Tusk označil za aktuálne najnaliehavejšiu otázku „potrebu rýchlej a účinnej pomoci Ukrajine, a to nie v najbližších rokoch, ale dňoch a týždňoch“. Zároveň prisľúbil, že Poľsko a Dánsko budú spolupracovať na jednotnom stanovisku EÚ a budú pomáhať a mobilizovať ostatných, aby pomáhali Ukrajine.

Dodal, že „Dánsko a Poľsko vylučujú akýkoľvek iný scenár ako ten, podľa ktorého si Ukrajina zachová svoju celistvosť a nezávislosť.“

22:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú „jednotu“ ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

„Obranou Izraela slobodný svet ukázal, že takáto jednota je nielen možná, ale aj stopercentne účinná,“ povedal Zelenskyj. To isté je podľa Zelenského možné pri obrane Ukrajiny, ktorá rovnako ako Izrael nie je členom NATO. Vyzval preto spojencov Ukrajiny, aby vo veci vojenskej pomoci Ukrajine preukázali politickú vôľu.

Aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba argumentoval západnou podporou pre Izrael, keď v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve opäť vyzval na čo najskoršiu a väčšiu podporu Ukrajiny. „Vidíme, že keď spojenci konajú ako jeden veľmi koordinovaným spôsobom, cieľ nedosiahne ani jedna strela,“ uviedol Kuleba. Apeloval na spojencov Ukrajiny, aby jej dali „všetko potrebné a ona sa postará o zvyšok roboty“.

21:27 Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Nórsko bude Ukrajine poskytovať dlhodobú vojenskú, politickú, finančnú a humanitárnu pomoc,“ povedal Eide po tom, ako sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Predmetnú dohodu označil za prejav „jasného politického záväzku“ Osla stáť aj naďalej pri Ukrajine, rovnako ako od začiatku ruskej invázie.

Predmetnú dohodu podľa jeho slov podpíšu nórsky premiér Jonas Gahr Störe so Zelenským na svojom najbližšom stretnutí, ktorého termín nie je zatiaľ známy. Následne bude zverejnené aj jej znenie. AFP pripomína, že Nórsko už prisľúbilo Ukrajine civilnú a vojenskú pomoc vo výške 75 miliárd nórskych korún (6,44 miliardy eur) na roky 2023 až 2027.

20:44 Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), uvádza TASR.

Na Luščajovej osobnej stránke na Wikipédii sa uvádza, že za 14,5 roka urobil v tejto online encyklopédii viac ako 86.000 úprav, napísal vyše 200 článkov a zrevidoval asi 50 ďalších. V poslednom mesiaci svojich aktivít na Wikipédii bol v počte úprav na 122. mieste spomedzi všetkých adminov ruskojazyčnej sekcie. Poslednú úpravu vykonal 25. marca 2024.

Do ukrajinských ozbrojených síl ho prijali v januári 2023. Od 28. marca bol po ostreľovaní dediny neďaleko Bachmutu považovaný za nezvestného. Neskôr sa zistilo, že v ten deň zomrel.

V civile pracoval ako historik a vysokoškolský učiteľ. Bol aj básnikom, svoje básne písal v ukrajinčine. V januári, krátko pred svojimi 42. narodeninami, zložil báseň o vojne. Na jeho žiadosť bola zverejnená až po jeho smrti.

20:19 Nemci, Kanaďania a Holanďania dodajú Kyjevu rôzne typy dronov. Nemecko plánuje poskytnúť Ukrajine prieskumné drony Vector 211, ale nekonkretizovalo ich počet. Kanada Kyjevu pošle 450 viacúčelových bezpilotných lietadiel SkyRanger a Holandsko v spolupráci s Dánskom a Nemeckom Ukrajine dodá prieskumné drony Heidrun RQ-35 v hodnote 200 miliónov eur. Okrem toho Litva Kyjevu poskytne tri milióny eur na výrobu ukrajinských FPV dronov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje ukrajinské ministerstvo obrany.

Holandsko tiež vyčleňuje 4,4 miliardy eur na podporu Ukrajiny do roku 2026. Oznámila to v pondelok holandská vláda vo svojom jarnom memorande, ktoré je prípravou štátneho rozpočtu pre nadchádzajúci rok. Tieto finančné prostriedky sa použijú „na vojenskú a humanitárnu podporu Ukrajiny v rokoch 2024 – 2026,“ uvádza sa vo vyhlásení.

18:47 V juhokórejskom Soule v pondelok mesiac pred premiérou zrušili slávnostné predstavenie moskovského divadla Boľšoj teatr, v ktorom malo účinkovať šesť ruských tanečníkov. Vystúpenia s ruskými účinkujúcimi rušia po celom svete, odkedy Rusko pred dvoma rokmi vpadlo na Ukrajinu. TASR informuje na základe informácií agentúry Jonhap.

Usporiadateľ podujatia Ballet & Model oznámil zrušenie predstavenia po tom, ako koncertná sála odmietla návrh na zmenu obsadenia a programu. V predstavení pod názvom „Gala koncert divadla Boľšoj teatr 2024 v Soule“ malo účinkovať 20 tanečníkov, pričom 12 z nich bolo z rovnomennej inštitúcie.

Predstavenie zrušili pre narastajúci tlak verejnosti, ktorá vníma vystúpenia ruských umelcov ako podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. Nedávno v Južnej Kórei zrušili aj predstavenie hviezdnej baleríny z Ruska Svetlany Zacharovovej.

Usporiadateľ predstavenie sprvu nezrušil úplne a chcel ho zmeniť na „Úžasný koncert divadla Boľšoj teatr 2024 v Soule“. Vystupovať v ňom mali tanečníci Boľšoj teatru, ibaže v menšom počte a s pozmeneným programom. Lenže stredisko Sedžong, kde sa malo vystúpenie konať, odmietlo prijať zmenený program, pričom ako dôvod uviedlo rozsah zmien.

Ruské veľvyslanectvo v Soule v pondelok vyjadrilo poľutovanie nad zrušením podujatia.

17:30 Úspech Izraela pri odrazení iránskeho útoku v noci na nedeľu upriamil pozornosť na zraniteľnosť Ukrajiny voči Rusku. Teherán zostavil úderný balík podľa osvedčeného receptu Moskvy, ktorá s veľkým ničivým efektom kombinuje nasadenie dronov, balistických a riadených striel. Prečo to Iráncom nevyšlo? A aký vplyv to môže mať na agresiu, ktorej čelí Kyjev?

zostreleny dron Sahid 136 Čítajte viac Šahídy hučia všade rovnako. Odblokujú pomoc pre Izrael i Ukrajinu?

16:47 Terčom ruského raketového útoku sa v pondelok stalo ukrajinské mesto Sloviansk v Doneckej oblasti. „Mesto napadli o siedmej ráno. Raketou. Zasiahla centrálnu časť. Poškodila viacposchodové budovy," uviedol na Facebooku šéf vojenskej administratívy mesta Sloviansk Vadym Liach. Popoludní polícia konštatovala, že Rusi na mesto udreli raketou Ch-36. Útok podľa nej zničil dva bytové domy, vzdelávaciu inštitúciu, budovu banky a šesť civilných áut. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:36 Úspech Izraela a jeho spojencov, ktorým sa v noci na nedeľu vo veľkej miere podarilo zmariť masívny útok iránskych rakiet a dronov, naznačuje, čo by Ukrajina mohla dosiahnuť proti ruským vzdušným útokom, ak by mala väčšiu podporu od svojich partnerov. V reakcii na najnovší vývoj na Blízkom východe to v pondelok podľa agentúry AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Kuleba v rozhovore s novinármi v Kyjeve apeloval na spojencov Ukrajiny, aby jej dali „všetko potrebné a ona sa postará o zvyšok roboty“.

V podobnom duchu sa v nedeľu vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Celý svet vidí, čo je skutočná obrana. Vidí, že je to uskutočniteľné,“ napísal Zelenskyj na platforme Telegram.

Aj odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tvrdia, že úspech Izraela pri odrazení útoku z Iránu podčiarkuje zraniteľnosť Ukrajiny voči útokom ruských riadených striel a bezpilotných lietadiel.

Russia Ukraine War Patriot Missiles Čítajte aj Kyjev volá o pomoc. Žiada z celého sveta všetky zbrane typu, ktoré chránili aj slovenské nebo

16:10 Sedemdesiat percent obyvateľov Litvy sa domnieva, že Rusko predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť ich krajiny. Vyplýva to z prieskumu litovskej sociologickej firmy Baltijos Tyrimai, ktorého výsledky v pondelok zverejnil litovský verejnoprávny vysielateľ LRT. Informuje o tom web Kyiv Independent.

O tom, že Rusko predstavuje reálnu hrozbu pre štátnu bezpečnosť Litvy, je rozhodne presvedčených 29 percent Litovčanov a skôr presvedčených 41 percent.

Skupinou obyvateľov Litvy s výrazne odlišnými názormi boli v prieskume osoby s trvalým pobytom v krajine, ktoré sú inej národnosti. V rámci tejto skupiny si 50 percent oslovených myslí, že Rusko nepredstavuje hrozbu, a len 31 percent z nich Rusko ako hrozbu vníma.

Krišjánis Kariňš, lotyšský Čítajte aj Pobaltie sa s Rusmi nemazná: Vyhadzujú ich a odoberajú občianstvo

15:54 Ukrajina hlási najmenej sedem ďalších obetí ruského ostreľovania. Ukrajinskí činitelia hlásia ďalšie civilné obete ruského ostreľovania krajiny, ľudia podľa nich zomierali dnes aj v uplynulom dni. Dnes o druhej hodine popoludní ruské vojská zasiahli riadenou leteckou bombou obec Lukjanci v Charkovskej oblasti, dvaja ľudia zahynuli, počet zranených sa zisťuje, uviedol na Telegrame šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. V nedeľu večer zaútočilo ruské raketové delostrelectvo na mesto Siversk v Doneckej oblasti, čo neprežili štyria muži vo veku od 36 do 86 rokov, uviedol dnes tamojší oblastný šéf Vadym Filaškin. V Záporožskej oblasti zahynula kvôli ruským úderom žena, oznámil šéf tejto oblasti Ivan Fedorov.

15:50 Známeho ruského disidenta Olega Orlova, ktorý bol nedávno odsúdený na 2,5 roka väzenia za údajnú diskreditáciu ruskej armády, previezli v noci na 12. apríla do väzenského tábora v meste Samara. V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ľudskoprávne centrum Memorial, v ktorom 71-ročný Orlov pôsobil ako spolupredseda, doplnilo, že o jeho prevoze nebol informovaný ani jeho právnik či manželka. Nevedel o ňom vopred ani samotný Orlov, ktorý údajne nemal čas zbaliť si veci a pripraviť sa na prevoz.

Momentálne je Orlov vo vyšetrovacej väznici č. 1 v Samare na juhovýchode európskej časti Ruska, pričom stále nevie, či toto je konečný cieľ jeho prevozu. Nie je známy ani Orlovov zdravotný stav, ktorý sa vo väzení pre časté prechladnutia prudko zhoršil. Orlov napríklad začal mať problémy so sluchom.

„Je to prinajmenšom porušenie práva na obhajobu a porušenie prezumpcie neviny,“ upozorňuje Orlovova právnička Katerina Tertuchinová. Dodala, že Orlov sa teraz nemôže stretávať ani s ňou, aby sa pripravili na odvolacie konanie. Upozornila, že Orlov vo väzení nedostáva „normálne jedlo, lekársku starostlivosť a nemá žiadne spojenie s príbuznými“.

orlov Čítajte aj Putinov režim prirovnal k fašizmu. Orlov dostal za kritiku vojny 2,5 roka väzenia

15:25 Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes varoval Čínu pred akoukoľvek vojenskou podporou Ruska. Scholz, ktorý je na návšteve Číny, sa tak vyjadril pred utorkovými rokovaniami s najvyššími čínskymi predstaviteľmi, prezidentom Si Ťin-pchingom a premiérom Li Čchiangom. Podľa agentúry DPA je nemecký kancelár pripravený zdôrazniť, že Rusko vedie na Ukrajine dobyvačnú vojnu a nikto mu v nej nesmie pomáhať.

„Žiadame preto všetky štáty, aby neobchádzali sankcie a nedodávali (Rusku) zbrane,“ zdôraznil Scholz. Uviedol pritom, že táto požiadavka sa vzťahuje aj na tovar, ktorý možno využívať na civilné aj vojenské účely.

Peking, ktorý je teraz najvýznamnejším ruským spojencom, kritizuje protiruské sankcie a odmieta ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdiť. Zároveň ťaží z nižších cien za ropu a plyn, ktoré už Rusko nemôže predávať do Európy v skoršom rozsahu.

Scholz dnes pri prejave k študentom v Šanghaji vyjadril presvedčenie, že „hranice nesmú byť menené silou“. „Nemali by sme sa báť svojich susedov,“ uviedol.

Podľa agentúry Reuters tým mohol narážať nielen na Rusko a Ukrajinu, ale aj na otázku Taiwanu, ktorý Čína považuje za svoju súčasť a hrozí mu ozbrojeným útokom v prípade, že by sa pokúsil vyhlásiť nezávislosť.

Čína, Rusko, drony Čítajte aj Čína konečne čelí sankciám EÚ. Je pre Peking dôležitejší Západ alebo Rusko?

14:45 Pri údere proti ruskej armáde, ktorý v sobotu zasiahol vojenské veliteľstvo v okupovanom meste Luhansk, Ukrajinci použili britské strely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Informuje o tom web Sky News s odvolaním na nemenovaný vojenský zdroj. Podľa tohto zdroja rakety vystrelené z ukrajinských lietadiel spôsobili ruským pozemným silám „silný úder“.

Strata vojenského veliteľstva ovplyvní schopnosť Ruska riadiť svoje sily v Luhanskej oblasti, uviedol zdroj portálu Sky News, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. „Úder na ruské vojenské veliteľské uzly vyvoláva zmätok medzi ruskými pozemnými silami,“ konštatoval. Ruská vojenská kultúra je totiž podľa neho založená na centralizovanom velení, čo znamená, že likvidácia veliteľstva by mohla ochromiť vojenské rozhodovanie na najbližší mesiac.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

14:01 Veľmi by mu ich pomohlo sedem, ale v poslednom čase nedostal ani jeden. Nádej mu však už svitla. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa tuho snaží presvedčiť svojich spojencov, aby mu pomohli posilniť ochranu ukrajinského vzdušného priestoru. Nalieha na nich čoraz viac, aby jeho ozbrojených silám dodali americký systém Patriot. Ukrajinský líder zdôrazňuje, že bez zabezpečeného neba môžu Rusi zapríčiniť čoraz väčšie škody na životne dôležitej infraštruktúre, ako sú napríklad elektrárne.

Russia Ukraine War Finland Čítajte viac Nedáme. Dáme. Dostane Zelenskyj aj ochrancu, ktorý strážil nebo nad Slovenskom?

13:47 Vojenský súd v ruskom Jekaterinburgu poslal na 14 rokov do väzenia muža za spoluprácu so zahraničnou organizáciou a za ospravedlňovanie terorizmu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá. Podľa ruských vyšetrovateľov 29-ročný Vladlen Meňšikov spolupracoval s proukrajinskou Légiou Sloboda Rusku, ktorá sa stavia proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a hlási sa k výpadom z Ukrajiny na ruské územie.

Meňšjikov bol pôvodne obvinený z toho, že sa v jednej osade pri Jekaterinburgu pokúsil o sabotáž na železničných trasách, po ktorých jazdia vlaky s vojenskou technikou. Toto obvinenie bolo neskôr zrušené, ale obvinený bol z dvoch iných trestných činov, ospravedlňovania terorizmu a spolupráce s Legiou Sloboda Rusku, od ktorej podľa súdnych dokumentov dostával inštrukcie. Prokuratúra pre Meňšikova žiadala 19-ročný trest odňatia slobody.

Ruský etnický sibírsky prápor, partizáni, vojna na Ukrajine, vojak, výcvik Čítajte aj Ruských partizánov pribúda, zvrhneme Putinov režim, tvrdia. Kremeľ odpovedá na pokračujúce útoky

13:44 Ukrajinskí činitelia hlásia ďalšie obete ruského ostreľovania krajiny v uplynulom dni. V nedeľu večer zaútočilo ruské raketové delostrelectvo na mesto Siversk v Doneckej oblasti, čo neprežili štyria muži vo veku od 36 do 86 rokov, uviedol dnes na platforme Telegram oblastný šéf Vadym Filaškin. „V Záporožskej oblasti zahynula kvôli ruským úderom žena,“ oznámil šéf tejto oblasti Ivan Fedorov na rovnakej sociálnej sieti.

„Okupanti počas dňa 400-krát pálili na Záporožskú oblasť. Pod nepriateľskou paľbou sa ocitlo sedem osád,“ uviedol Fedorov, ktorý informoval tiež o mužovi zranenom kvôli ruským útokom. Záporožská oblasť sa nachádza na juhovýchode Ukrajiny a pretína ju frontová línia.

Boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými inváznymi silami pokračujú tiež v Doneckej oblasti na východe krajiny, odkiaľ ukrajinské úrady hlásia štyri civilné obete za posledný deň. „Rusi chcú zabiť čo najviac našich ľudí a jediný spôsob, ako sa chrániť, je evakuácia do bezpečnejších oblastí Ukrajiny,“ napísal v tejto súvislosti Filaškin.

12:13 Štyria ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní mesta Siversk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Uviedol to v pondelok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

Siversk čelil ostreľovaniu v nedeľu večer. „Zahynuli štyria muži vo veku od 36 do 86 rokov,“ napísal Filaškin v príspevku na sociálnej sieti.

Brutálny raketový útok v dedine Hroza pri Charkove

VAROVANIE: Niektoré fotografie nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Ukrajinskí policajti vo štvrtok 5. októbra 2023...
Obete smrteľného ruského raketového útoku,...
+11Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová...

Ukrajinská pohraničná stráž odrazila útok ruských sabotérov v Sumskej oblasti. Ako informovala na komunikačnej platforme Telegram, pohraničníci strieľali na ruskú prieskumnú skupinu, keď sa pokúsili prejsť cez hranicu. Po pokuse o prestrelku Rusi ustúpili, píše portál Kyiv Independent.

Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny hraničí s Brianskou, Kurskou a Belgorodskou oblasťou v Rusku. Ruské útoky proti regiónu sú v posledných týždňoch čoraz ničivejšie, pričom majú civilné obete. Za uplynulý deň ruské sily štyrikrát zaútočili na pohraničné osady v Sumskej oblasti, pričom sa zamerali na tri komunity v tejto oblasti, informovali miestne úrady.

10:40 Front na Ukrajine sleduje toľko dronov, že akýkoľvek pohyb môže stáť ukrajinských aj ruských vojakov život, uviedol dnes americký portál The Washington Post. Podľa neho vojakom neostáva len spoliehať sa na nedostatok zručnosti pilotov dronov. Skúsení operátori sa totiž vedia zamerať aj na jedného jediného vojaka pechoty a zabiť ho, pričom môžu dron naviesť aj do rôznych skrýš alebo zákop.

dron ZSU Čítajte viac Ukrajinské nebo obsadili drony. Hrajú rozhodujúcu úlohu vo vojne, paralyzujú pechotu

10:00 Ruské armádne velenie sa podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) bude pri dobýjaní Časiv Jaru v Doneckej oblasti snažiť využiť to, že sa Ukrajina potýka s kritickým nedostatkom munície. Vďaka tomu môžu Rusi postupovať rýchlejšie ako počas operácií pri Bachmute, ktorý ovládli vlani v máji po mnohých mesiacoch krvavých bojov, alebo pri Avdijivke, ktorá padla do ich rúk tento rok vo februári.

Vojna na Ukrajine, ruskí vojaci, armáda, streľba, Rusi, regrúti Čítajte viac Oporný bod Doneckej oblasti - Časiv Jar. Rusom urýchli dobývanie mesta ukrajinský nedostatok munície

9:57 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 454 420 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 770 vojakov, šesť tankov a až 31 bojových obrnených vozidiel či 41 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 180 tankov, 13 796 bojových obrnených vozidiel, 15 510 vozidiel a palivových nádrží, 11 593 delostre­leckých systémov, 1 046 odpaľovacích raketových systémov, 758 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 266 dronov, 2 092 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 908 kusov špeciálnej techniky.

8:36 Modernizované ukrajinské drony dokážu dopraviť takmer tonu výbušnín na vzdialenosť tisíc kilometrov. Ako referuje web Suspiľne, povedal to hovorca Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Artem Dechťarenko.

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými vlastnosťami a je tiež schopný dopraviť takmer tonu výbušnín na vzdialenosť tisíc kilometrov. „To znamená, že SBU môže dosiahnuť cieľ takmer kdekoľvek v Čiernom mori.“

Ukrajinský dron Dieťa mora terorizuje ruskú Čiernomorskú flotilu
Video

Dechťarenko neprezradil všetky technické charakteristiky. Poznamenal však, že ide o „nové generácie bezpilotných lietadiel“, na ktorých zlepšení spoločne pracujú experti SBU, ministerstva vnútra a ďalší vývojári.

Podľa Dechťarenka v roku 2022 neexistovala vo svete alternatíva k námorným útočným dronom SBU. Existujúce západné bezpilotné lietadlá boli veľké, ale nemanévrovateľné, navyše ich mohli ľahko odhaliť „nepriateľské radary“.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...

"Dnes dron v hodnote 8,5 milióna hrivien zničí nepriateľskú vojnovú loď v hodnote niekoľkých desiatok miliónov dolárov,“ povedal Dechťarenko, podľa ktorého tieto drony zasiahli už 11 ruských lodí a tiež Krymský most.

8:00 Republikánsky kongresman Mike Turner očakáva, že Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu tento týždeň podporí návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine a Izraelu. Turner to povedal v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News.

Na otázku moderátorky, či očakáva tento týždeň hlasovanie o návrhu zákona, Turner odpovedal „áno“. „A očakávam, že to prejde… Všetci chápu, že toto je kritický moment, keď sa Rusko začína presadzovať, Ukrajina začína strácať schopnosť brániť sa. Spojené štáty musia vykročiť vpred a poskytnúť Ukrajine zbrane, ktoré potrebuje, a myslím si, že tento týždeň uvidíme v Snemovni reprezentantov prevažnú podporu pre túto tému,“ vyhlásil Turner.

Ukrajina, Buča Čítajte viac Amerika chce Ukrajine pomôcť ruskými miliardami z 'budúcnosti'

Kým v americkom Senáte hlasovanie prešlo bez výraznejších problémov, na schválenie v Snemovni reprezentantov sa ešte stále čaká. Balík za viac ako 95 miliárd dolárov by poskytol pomoc Ukrajine, Izraelu, americkým partnerom v indicko-tichomorskom regióne aj humanitárnu pomoc Palestínčanom v Pásme Gazy.

7:12 Ukrajinské vojenské velenie varovalo pred možnou operáciou pod falošnou vlajkou, ku ktorej by mohlo dôjsť v nasledujúcich dňoch v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na Ukrajine, informuje agentúra DPA.

Najväčšia jadrová elektráreň svojho druhu v Európe a tretia najväčšia na svete, nachádzajúca sa v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, je pod ruskou okupáciou od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v nedeľu v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedol, že prostredníctvom spomínanej operácie by za akúkoľvek udalosť, ku ktorej by došlo v ZAES, bola pripísaná zodpovednosť Ukrajine.

zväčšiť Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v... Foto: SITA/AP, Kateryna Klochko
Záporožská jadrová elektráreň Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, v popredí je plytká vodná nádrž Kachovka po zrútení hrádze v Energodare na ruskom okupovanej časti Ukrajiny v piatok 9. júna 2023. Elektráreň je od roku 2022 v ruských rukách.

„Rusko je jediným teroristom na svete, ktorý drží ako rukojemníka jadrovú elektráreň a využíva ju na vydieranie Ukrajiny i celého sveta,“ uviedlo ukrajinské vojenské velenie. Nik iný okrem Ruska nepriviedol svet tak blízko k úmyselnej jadrovej katastrofe, uvádza sa ďalej v príspevku.

Rusko a Ukrajina sa dlhodobo navzájom obviňujú z pokusov vyprovokovať incident v Záporožskej jadrovej elektrárni, pripomína DPA. Boje už niekoľkokrát vyústili do katastrofy, keďže ruskí vojaci okolie elektrárne krátko po začatí invázie na Ukrajinu zamínovali.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na väčšiu podporu Západu v oblasti obrany voči ruským vzdušným a raketovým útokom Ruska. Poukázal pritom na z veľkej časti úspešnú obranu voči iránskym útokom na Izrael v noci na nedeľu.

„Celý svet vidí, čo je to skutočná obrana. Vidí, že je to uskutočniteľné,“ zdôraznil. Ako dodal, svet tiež videl, že Izrael nebol vo svojej obrane sám a bol podporovaný svojimi spojencami.

„A keď Ukrajina hovorí, že jej spojenci by nemali zatvárať oči pred ruskými raketami a dronmi, znamená to, že je potrebná akcia – odvážna,“ uviedol Zelenskyj.

Pomoc Ukrajine je však podľa neho stále obmedzená a Rusko má stále prístup ku kritickým komponentom potrebným na výrobu rakiet a dronov.

Zelenskyj zdôraznil, že čím dlhšie je pomoc Kyjevu odkladaná, tým väčšie sebavedomie nadobudne ruská armáda, cituje DPA.

„Ukrajina, Blízky východ a všetky ostatné časti sveta si rovnako zaslúžia spravodlivý a trvácny mier,“ uzavrel Zelenskyj.

Zelenskyj v nedeľu vyzval západné krajiny, aby urobili viac pre dodržiavanie sankcií v záujme zabrániť ruskému „terorizmu“ na Ukrajine, uviedla agentúra DPA.

Každá raketa, ktorá dopadne na Ukrajinu, obsahuje komponenty pochádzajúce od spoločností v ďalších krajinách a dovezené cez územie krajín susediacich s Ruskom, podotkol Zelenskyj v pravidelnom večernom videoposolstve.

„Všetko toto sa musí a dá zastaviť: súhlas s terorom, schopnosť teroristov hľadať komplicov po celom svete a všetky formy samotného ruského teroru,“ dodal.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine