OSN pre pandémiu koronavírusu vyzvala na globálne prímerie

WHO tvrdí, že pandémia koronavírusu sa i napriek opatreniam jednoznačne zrýchľuje. Dodala však, že stále je možné "zmeniť trajektóriu" šírenia tohto vírusu. Generálny tajomník OSN António Guterres pre pandémiu vírusu vyzval na okamžité globálne prímerie vo všetkých kútoch sveta. Celosvetovo bolo k dnešnému dňu potvrdených takmer 360-tisíc prípadov nákazy koronavírusom, podľahlo mu 15 488 osôb. Viac ako 100-tisíc ľudí sa z nákazy vyliečilo. Dianie sledujeme online.

23.03.2020 05:40 , aktualizované: 23:13
Koronavírus / Švajčiarsko / Foto: ,
debata (181)

Na Slovensku bolo k 23. 3. 2020 pozitívnych na koronavírus 186 osôb, negatívnych 3 304 vzoriek. Viac informácií o situácii na Slovensku TU. Všetky opatrenia nájdete TU.

23:13 Do Kyjeva priletelo v pondelok z Číny ukrajinské vojenské lietadlo s nákladom ochranných masiek, testov a pľúcnych ventilátorov, ktoré majú krajine pomôcť v boji s novým koronavírusom. Oznámil to úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP. Ukrajina dosiaľ potvrdila 73 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom a tri úmrtia. Väčšinu prípadov evidujú v metropole Kyjev.

23:06 Český premiér Andrej Babiš počas svojho pondelňajšieho prejavu k aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, ktorý odvysielali viaceré české televízie, vyhlásil, že za všetky krízové opatrenia na seba berie plnú politickú zodpovednosť. Informoval o tom webový spravodajský portál Novinky.cz.

22:13 Počet úmrtí na nový koronavírus v Spojených štátoch stúpol v pondelok na 573, vyplýva z údajov prestížnej súkromnej Univerzity Johna Hopkinsa. V USA majú už najmenej 41 708 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

21:50 Britská vláda v pondelok nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

21:28 Počet obetí epidémie spôsobenej novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na osem. Uviedla to v pondelok večer maďarská vláda na svojej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. Nákaze najnovšie podľahol 80-ročný muž, ktorý trpel aj chronickým ochorením. Stúpol však aj počet pacientov, ktorí sa z choroby COVID-19 vyliečili. Nemocnicu opustilo už 21 pacientov.

21:19 Belize v pondelok potvrdilo prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Nákaza sa tak rozšírila už do všetkých krajín v oblasti Strednej a Latinskej Ameriky, informuje agentúra DPA. Nákaza u ženy, ktorá do krajiny pricestovala z amerického štátu Texas, má podľa belizského ministerstva zdravotníctva pravdepodobne „súvislosť s cestovaním“.

21:04 Hranice ako aj školy zostanú v Dánsku zatvorené až do 13. apríla. Predĺženie opatrení v boji proti pandémii nového koronavírusu oznámila v pondelok dánska premiérka Mette Frederiksenová, píše agentúra DPA. V Dánsku sa koronavírusom nakazilo 1400 ľudí a 24 z nich na ochorenie Covid-19 zomrelo.

20:38 Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v pondelok oznámil, že v krajine začne od štvrtka platiť trojtýždňový zákaz vychádzania. Ide o opatrenie s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu v krajine, kde sa za posledných osem dní počet nakazených zvýšil šesťnásobne zo 61 na 402, píše agentúra AFP. Ramaphosa uviedol, že vláda JAR sa rozhodla zaviesť celoštátne obmedzenia pohybu ľudí od štvrtka 26. marca, aby sa zabránilo katastrofe. „Toto číslo (počet nakazených) sa bude naďalej zvyšovať,“ varoval. Dodal, že nasledujúce dni budú rozhodujúce.

20:07 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v pondelok oznámil, že koronavírus si vo Francúzku vyžiadal ďalších 186 obetí, čím celkový počet úmrtí stúpol na 860. Informovala o tom agentúra AFP. Véran povedal, že v krajine zaznamenali už 19.856 prípadov nákazy. Celkovo 8675 ľudí je hospitalizovaných a 2082 z nich je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

20:06 Počet úmrtí na nový koronavírus stúpol v Británii v pondelok, teda za jediný deň, o 54. Celkovo tak v tejto ostrovnej krajine evidujú už 335 obetí na životoch. V pondelok večer o tom informovala stanica Sky News na svojej webovej stránke. Všetkých Britov, ktorí sú práve na cestách v zahraničí, vláda vyzvala, aby sa okamžite vrátili do vlasti.

19:12 Takmer 4000 zdravotníkov je už v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske úrady. Koordinátor pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón povedal, že nákaza postihla 3910 zdravotníkov. To predstavuje takmer 12 percent zo všetkých nakazených.

19:06 Pandémia koronavírusu viedla v Číne k výraznej zmene postojov u jej obyvateľstva. Ako vyplýva zo štúdie spoločnosti Glocalities vykonanej počas pandémie SARS-CoV-2, v jej dôsledku sa u Číňanov znížila miera tolerancie individualistického správania, a naopak, zvýšila sa tendencia oceniť prínos iných ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

18:56 Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že v rámci boja proti šíreniu koronavírusu je nutné, aby boli prerušené všetky ozbrojené konflikty na svete. Informovala o tom agentúra TASS.

„Vyzývam na okamžité globálne prímerie vo všetkých kútoch sveta. Je načase odložiť ozbrojené konflikty bokom a spoločne sa sústrediť na boj o naše životy,“ uviedol Guterres prostredníctvom videovyhlásenia. Šéf OSN odkázal bojujúcim stranám, aby ukončili boje, odložili nedôveru aj nenávisť, umlčali zbrane, ukončili delostreleckú paľbu a letecké nálety".

18:52 V Taliansku podľahlo koronavírusu SARS-CoV-2 ďalších 601 ľudí. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu o tom informovala agentúra DPA. Číslo je nižšie ako v nedeľu, keď bolo v priebehu 24 hodín zaznamenaných rekordných 651 úmrtí.

18:15 Česká vláda rozhodla v pondelok o predĺžení obmedzení týkajúcich sa voľného pohybu osôb súvisiacich pandémiou koronavírusu. Po rokovaní vlády to oznámil český minister vnútra Jan Hamáček, píše spravodajský portál ČT24.

18:05 Pandémia koronavírusu sa jednoznačne „zrýchľuje“, oznámila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Dodala však, že stále je možné „zmeniť trajektóriu“ šírenia tohto vírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

17:53 Žilinský samosprávny kraj rieši mimoriadnu situáciu v Centre sociálnych služieb (CSS) Likava v Likavke (okres Ružomberok), kde sa u jednej z pracovníčok potvrdila nákaza koronavírusom. Snahou je zabezpečiť testovanie všetkých klientov i zamestnancov zariadenia. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

17:35 Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom sa v Rakúsku v pondelok popoludní zvýšil z 3244 na 3924. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje rakúskeho ministerstva zdravotníctva. Za ostatných 24 hodín tak ide o prírastok 20,26 percenta. Deň predtým predstavoval nárast nových prípadov len 15,28 percenta.

Koronavírusom sa v Rakúsku doteraz infikovalo aj 39 policajtov. Agentúru APA o tom informoval hovorca ministerstva vnútra Gerald Hesztera s tým, že väčšina z nich sa zrejme nakazila mimo služby.

17:06 Koronavírus sa šíri naprieč africkým kontinentom, ktorý doposiaľ zostával menej zasiahnutý ako zvyšok sveta. Najviac prípadov v celej Afrike eviduje Juhoafrická republika, kde sa zvýšil počet prípadov nakazených zo 128 na 402, informuje agentúra AP. V Egypte je cez 300 potvrdených prípadov a 14 úmrtí. Prvé úmrtie na ochorenie Covid-19 hlási Nigéria a Zimbabwe.

17:03 Taliansko zakázalo od pondelka svojim obyvateľom cestovať aj v rámci krajiny a zatvorilo väčšinu podnikov a prevádzok v úsilí potlačiť šírenie koronavírusu, ktorý si v krajine vyžiadal takmer 5500 obetí na životoch, informovala agentúra AFP.

Občania majú zakázané „pohybovať sa pomocou súkromných a verejných dopravných prostriedkov mimo územia obce, v ktorej sa v súčasnosti zdržiavajú“. Výnimku majú ľudia, ktorí sú schopní potvrdiť, že musia cestovať z nevyhnutných alebo zdravotných dôvodov.

16:59 Prvý test na koronavírus, ktorému sa podrobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, je negatívny. Uviedol to jej hovorca Steffen Seibert, píšu agentúry DPA a AP. „Výsledok dnešného testu je negatívny,“ povedal Seibert v pondelok v Berlíne pre DPA. „Ďalšie testy sa uskutočnia v nasledujúcich dňoch,“ dodal.

16:39 Štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus dnes na brífingu oznámil, že Slovensko do dnešného dňa zaevidovalo 3009 žiadostí Slovákov z celého sveta o návrat do vlasti. Do krajiny sa prostredníctvom organizovanej pomoci už vrátilo 1059 občanov SR, ďalších vyše 400 sa vrátilo individuálne. Podľa Klusa tak Slovensko ku dnešnému dňu repatriovalo dovedna 1468 občanov SR naspäť do vlasti. (Viac sa dočítate tu.)

Podľa Klusa by tento týždeň mali do Slovenska doraziť dve alebo tri lietadlá z Číny spolu so zdravotníckym materiálom na boj proti epidémii koronavírusu.

16:35 Polícia v belgickej metropole Brusel udelila už stovky pokút ľuďom, ktorí navštívili mestské parky, čím ignorovali vládne nariadenia o obmedzovaní sociálnych stykov zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne bruselskej polície Ilse Van De Keereovej o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Len v nedeľu vypísali policajti v bruselských parkoch takmer 300 pokút, pričom za tri predchádzajúce dni to bolo v priemere 100 pokút denne.

16:30 Maďarská vláda pripravuje návrh zákona, ktorý by jej umožnil vládnuť pomocou dekrétov. Opatrenia pritom zdôvodňuje nutnosťou operatívne čeliť pandémii koronavírusu. Opozícia ale podľa médií poukazuje na nebezpečenstvo zneužitia mimoriadnych právomocí kabinetom Viktora Orbána, najmä vzhľadom na to, že nie je stanovené ich časové obmedzenie. Obavy sa ozývajú aj z Bruselu.

16:24 Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir oznámila, že nastupuje do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako sa nákaza koronavírusom potvrdila na škole, ktorú navštevuje jej najmladší syn, píše agentúra DPA.

16:05 V Slovinsku zaznamenali v pondelok celkovo 442 prípadov nákazy koronavírusom, čo je za posledných 24 hodín nárast o 28 prípadov. Údaj bol zverejnený po vykonaní 13 812 testov, čo je o 714 viac, než ich bolo do nedele. Ukazujú to aktuálne údaje slovinského Národného inštitútu pre verejné zdravie, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra STA.

Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom v Slovinsku stúpol v pondelok na tri, keď v nemocnici v metropole Ľubľana zomrel 67-ročný muž s viacerými ďalšími zdravotnými ťažkosťami.

15:56 Vedci z univerzity v Hongkongu už pred viac ako desiatimi rokmi varovali pred možnosťou, že sa z Číny môže rozšíriť nový vírus podobný tomu, ktorý v roku 2003 vyvolal epidémiu SARS.

Štúdia zverejnená v roku 2007 v odbornom časopise Clinical Microbiology Reviews uviedla, že sa choroba môže znovu objaviť z miest, ako sú čínske trhy s exotickými zvieratami, napísal dnes spravodajský server news.com.au. (Viac sa dočítate tu)

15:52 Spoločnosť Eset hľadá možnosti, ako pomôcť štátu v boji proti koronavírusu. V hre je aj areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke, ktorý firma vlastní a plánuje tu v budúcnosti postaviť rozsiahly kampus. Potvrdil to prevádzkový riaditeľ spoločnosti Pavel Luka s tým, že budovy bývalej nemocnice nie sú už v dobrom stave.

„Areál však ponúka aj iné možnosti využitia a v prípade záujmu zo strany štátu budeme maximálne nápomocní,“ deklaruje prevádzkový riaditeľ.

15:48 V Belgicku podľahlo koronavírusu SARS-CoV-2 už najmenej 88 ľudí. Celkovo bolo pozitívne testovaných 3743 ľudí, z toho 342 za posledných 24 hodín. V nemocniciach bolo v pondelok ráno 1643 pacientov, počet hospitalizovaných však začal klesať, informovali belgické médiá. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 290 osôb. Približne 350 pacientov už mohlo opustiť nemocnice.

15:37 Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Spojených štátoch v pondelok presiahol číslo 35 000, informovala na svojej webovej stránke stanica Fox News.

USA sú treťou najviac postihnutou krajinou po Číne a Taliansku. Následkom ochorenia Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v USA už 471 ľudí.

15:27 Zamestnanec Európskeho parlamentu sa stal prvou osobou v hlavných inštitúciách Európskej únie v Bruseli, ktorá podľahla koronavírusu. Predstavitelia europarlamentu to v pondelok uviedli pre agentúru AFP. Zdroj z europarlamentu uviedol, že zosnulý muž bol taliansky občan štyridsiatnik, ktorý pracoval v službe starajúcej sa o IT záležitosti.

15:23 Nemecká kancelárka Angela Merkelová podstúpila test na koronavírus po tom, čo bola v kontakte s infikovaným lekárom a momentálne čaká na výsledky testovania. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Steffen Seibert s tým, že Merkelovej zdravotný stav je dobrý.

15:19 Ďalší dvaja lekári vo Francúzsku podľahli nákaze koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske úrady.

Na chorobu Covid-19 zomrel 66-ročný gynekológ z mesta Mulhouse ležiaceho na východe Francúzska v blízkosti hraníc so Švajčiarskom a Nemeckom. Podľa médií sa nakazil od svojej pacientky. Ďalšou obeťou je 60-ročný všeobecný lekár z nemocnice v meste Saint-Avold v blízkosti mesta Metz, ktoré leží tiež pri nemeckých hraniciach.

15:01 Na naliehavú žiadosť eurokomisie sa Európsky výbor pre normalizáciu a Európsky výbor pre normalizáciu v elektrotechnike v spolupráci so všetkými svojimi členmi dohodli, že okamžite a bezplatne sprístupnia niekoľko európskych noriem pre určité zdravotnícke pomôcky a osobné ochranné prostriedky.

Táto akcia pomôže výrobným spoločnostiam z EÚ aj z tretích krajín, ktoré sú ochotné vyrábať tieto výrobky, aby mohli rýchlo začať s ich výrobou a uľahčilo sa tak umiestňovanie chýbajúcich zdravotných výrobkov na jednotný európsky trh. Sprístupnenie európskych noriem zaručí, že dodávané ochranné výrobky budú mať vysoký stupeň bezpečnosti.

14:59 Pokiaľ chcú Spojené štáty pomôcť Iránu zvládnuť pandémiu koronavírusu, mali by uvoľniť hospodárske sankcie uvalené na Teherán. V pondelok to vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání. Dodal, že Irán nemá v úmysle prijať Washingtonom ponúkanú humanitárnu pomoc, píše agentúra Reuters.

14:55 V Británii podľahlo nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 dovedna 289 ľudí, keď ďalších osem úmrtí zaznamenali v pondelok v Škótsku (4) a vo Walese (4). Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. V Británii evidujú už viac ako 5700 potvrdených prípadov tejto nákazy.

14:35 Bez rodiny a bez dostatočnej sociálnej pomoci, si mnoho seniorov v Kolumbii privyrába na živobytie žobraním a rôznymi prácami na ulici. Pre pandémiu koronavírusu však musia zostávať doma, aby sa vyhli ochoreniu Covid-19. Viacero seniorov sa preto obáva, že zomrú skôr od hladu, než že by sa nakazili. Píše o tom agentúra AFP. Mnohí starí ľudia, ktorí sú najzraniteľnejšou skupinou pokiaľ ide koronavírus, žijú v chudobe a od štátu dostávajú mesačnú podporu 18 eur. Tú dostáva 1,6 milióna seniorov.

14:29 Na cestu do Talianska sa v pondelok vydal autobus so 110 000 rúškami, ktoré sú darom za ochranné pomôcky zhabané minulý týždeň v sklade v Lovosiciach. Autobusom do svojej vlasti cestuje aj 41 talianskych občanov, ktorých na spiatočnej ceste nahradia Česi vracajúci sa z Talianska. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Novinky.cz.

Rúška sú darom Taliansku, ktorý má nahradiť zdravotnícky materiál, ktorý bol darom Číny určeným pre čínskych krajanov v Taliansku.

14:26 Albánsko v pondelok informovalo o troch ďalších úmrtiach v súvislosti s koronavírusom. V krajine dosiaľ potvrdili 89 prípadov nákazy a celkovo štyri úmrtia, píše agentúra AP. Tirana zaznamenala prvý prípad ochorenia Covid-19 pred dvoma týždňami a vláda uviedla, že očakáva nárast počtu infikovaných.

14:24 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) potvrdil prvý prípad ochorenia Covid-19 u odsúdeného v ústave Bratislava. Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a okamžité izolovanie na zdravotnícke oddelenie v ústave. Odsúdený bol preeskortovaný do väzenskej nemocnici v Trenčíne. Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Ľudia čakajúci na odber vzoriek na zistenie... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Španielsko / Koronavírus / Ľudia čakajúci na odber vzoriek na zistenie prítomnosti koronavírusu v nemocnici v španielskej Barcelone.

14:16 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa za uplynulých 24 hodín vo Švajčiarsku zvýšil o viac ako 1000. Celkom Švajčiarsko eviduje 8060 prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie úradu pre zdravotníctvo (BAG). Počet úmrtí z nedele na pondelok vzrástol o šesť a dosiahol 66.

13:35 V Gambii zaznamenali v pondelok prvú obeť koronavírusu, ktorou je 70-ročný muž z Bangladéša. Ten ešte 13. marca pricestoval do Gambie zo Senegalu. Informáciu potvrdil pre gambijskú štátnu televíziu minister zdravotníctva Amadou Samateh. Gambia v súčasnosti eviduje dva potvrdené prípady koronavírusu.

13:24 Čína poslala v pondelok do Južnej Kórey ďalší milión chirurgických rúšok. Podľa čínskeho veľvyslanectva v Soule ide o snahu pomôcť susednej krajine v boji s nákazou koronavírusu, informovala tlačová agentúra Jonhap.

Zásoby, ktoré dodali zo Šanghaja, sú najnovšou dodávkou humanitárneho tovaru, ktorý Peking poskytuje Soulu prostredníctvom Červeného kríža na podporu v boji proti ochoreniu Covid-19.

13:03 Ruská armáda v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu zastavila vojenské cvičenia v blízkosti hraníc s ostatnými štátmi. V pondelok to novinárom podľa agentúry TASS povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:55 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ponúklo novej vláde súčinnosť pri riešení situácie spôsobenej šírením ochorenia Covid-19 a jeho následkov. Predseda ZMOS-u Branislav Tréger o tom listom oboznámil premiéra Igora Matoviča. Združenie je pripravené aj na spoluprácu pri hľadaní východísk na zmiernenie dôsledkov ekonomickej krízy.

12:47 Podľa oficiálnych údajov je v Rusku k dnešnému dňu 438 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Podľa agentúry TASS o tom informovala šéfka úradu Rospotrebnadzor, ktorý okrem iného monitoruje epidemiologickú situáciu v krajine.

Medzi infikovanými je aj 16 občanov iných štátov, správa TASS ale nespresňuje ktorých. Riaditeľka Rospotrebnadzor Anna Popovová uviedla, že v karanténe je teraz 7110 ľudí, ktorí boli v kontakte s nakazenými.

12:41 OSN vytvorí fond pre podporu liečby pacientov, ktorým diagnostikovali koronavírus. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie nórskeho ministerstva zahraničných vecí.

Cieľom fondu je pomáhať rozvojovým krajinám so slabými zdravotníckymi systémami v boji so šírením koronavírusu, ako aj s dlhodobými dôsledkami krízy. Nórska strana uviedla, že OSN oficiálne potvrdí vytvorenie fondu tento týždeň.

12:29 Dvaja lekári z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava v bratislavskom Ružinove majú negatívne výsledky testov na ochorenie Covid-19. Pred zasadnutím krízového štábu o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že klinika pokračuje v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a nie je potrebná karanténa lekárov, zdravotníckeho personálu a ani pacientov.

Krajčí informoval aj o prípade všeobecného lekára z Púchova, ktorému bol potvrdený Covid-19, i o dvoch nakazených pacientoch v Národnom onkologickom ústave.(Viac sa dočítate tu)

12:28 Etická komisia oblastnej organizácie Maďarskej lekárskej komory v Čongrádskej župe začala disciplinárne konanie voči rektorovi Segedínskej univerzity Lászlóovi Rovóovi, ktorý po návrate z lyžovačky v Taliansku nenastúpil do karantény a operoval pacientov. Laboratórne testy potvrdili, že je nakazený koronavírusom.

Podľa spravodajského servera 24.hu Rovó rektor v nedeľu potvrdil, že je infikovaný. Zdôraznil však, že nie je možné dokázať, že bol nakazený v zahraničí, a dodal, že vzhľadom na prísne operačné postupy je vylúčené, že by infikoval svojich pacientov. Testy v jeho prípade urobili až vo fáze objavenia sa príznakov ochorenia Covid-19.

12:23 V dôsledku globálnej pandémie koronavírusu musela v rámci preventívnych opatrení vlád zostať v domácej karanténe viac ako miliarda obyvateľov vo vyše 50 krajinách a územiach na celom svete. Vyplýva to z prepočtov, ktoré v pondelok zverejnila agentúra AFP.

12:17 Irán potvrdil ďalších 127 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1812. Nakazených je viac ako 23 000 osôb. Informovala o tom agentúra Reuters.

Deti v indickom štáte Uttarpradéš s ochrannými... Foto: SITA/AP, Rajesh Kumar Singh
Koronavírus / India / Deti v indickom štáte Uttarpradéš s ochrannými rúškami po návrate zo školy.

11:53 Počet prípadov úmrtia na koronavírus SARS-CoV-2 stúpol za 24 hodín v Španielsku o 462 a presiahol 2000 prípadov.

11:45 Na Slovensku pribudol v pondelok zatiaľ jeden nový pozitívny výsledok na ochorenie Covid-19, negatívnych vzoriek bolo 29. Celkový počet ľudí s ochorením je tak na Slovensku 186. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. (Viac sa dočítate tu)

10:49 Hongkong v pondelok oznámil, že zakáže vstup na svoje územie všetkým ľuďom bez trvalého pobytu v mestskom štáte. Informoval o tom britský denník The Guardian. Opatrenie začne platiť o polnoci z utorka na stredu na dva týždne.

10:33 Aktuálna situácia okolo koronavírusu bude mať negatívny dosah na rozpočet Bratislavy. Odhad dosahov je v miliónoch eur. (Viac sa dočítate tu)

9:55 Celkovo 119 repatriantov z Londýna prišlo počas víkendu do Kúpeľno-liečebného ústavu Družba v Bardejovských kúpeľoch. Absolvujú tam dvojtýždňovú karanténu. Ako informuje mesto Bardejov na svojej webstránke, priviezli ich tri autobusy a pochádzajú z celého Slovenska. Väčšinou sú to ženy a dievčatá, mnohí z nich sú študenti, ktorí boli vo Veľkej Británii v rámci vzdelávacieho projektu Erasmus, ale sú medzi nimi aj opatrovateľky. (Viac sa dočítate tu.)

9:48 Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta pristálo v pondelok ráno prvé lietadlo, ktoré z Číny doviezlo zdravotnícke ochranné prostriedky. Na palube lietadla spoločnosti Wizz Air, ktoré priletelo zo Šanghaja, bolo 30 050 kusov ochranných odevov a 82 000 kusov chirurgických rúšok. Počet potvrdených nakazených vzrástol v Maďarsku v pondelok o 36 na 167, úmrtím staršieho muža počet obetí ochorenia Covid-19 stúpol na sedem.

9:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v pondelok v ČR na 1165, čo je o 45 prípadov viac než v nedeľu. Jeden človek v súvislosti s infekciou zomrel, šesť ľudí sa uzdravilo. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Česká republika zaznamenala v nedeľu prvé úmrtie na ochorenie. Prvé prípady sa v ČR objavili 1. marca.

9:01 Ruský premiér Michail Mišustin poveril ministerstvo digitálneho rozvoja, spojov a masmédií vytvorením systému monitorovania občanov, ktorí boli v kontakte s pacientmi nakazenými koronavírusom. Informovali o tom agentúry Interfax a TASS.

8:56 Nový Zéland zavedie na štyri nasledujúce týždne prísne obmedzenia pohybu s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Nový Zéland vstúpi v priebehu nasledujúcich 48 hodín do štvrtej výstražnej úrovne. Ide o najvyššiu úroveň vládneho núdzového plánu, ktorý predstavili v sobotu.

8:38 Siedme ruské lietadlo s vojenskými odborníkmi a vybavením na pomoc v boji s koronavírusom priletelo do Talianska. Informovalo o tom v pondelok ruské ministerstvo obrany. Siedme lietadlo Il-76 ruských vzdušných síl vezúce skupinu ruských vojenských expertov a vybavenie pre diagnostikovanie a dezinfekciu pristálo na vojenskej základni Pratica di Mare, 30 kilometrov od Ríma, uviedlo ministerstvo.

8:23 Spojené arabské emiráty pre koronavírus pozastavujú osobné lety. (Viac sa dočítate tu)

Video: Polícia monitoruje situáciu na diaľnici D2 a D1

8:12 Čierna Hora zaznamenala prvé úmrtie v dôsledku nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na čiernohorskú štátnu televíziu TV RTCG. Chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, podľahol 65-ročný muž v noci z nedele na pondelok, krátko po príchode do nemocnice.

7:47 Diskreditovaný hollywoodský magnát Harvey Weinstein má pozitívne výsledky testov na koronavírus. O nakazení informovali prvýkrát v nedeľu večer (miestneho času) regionálne noviny Niagara Gazette. Weinsteinovi hovorcovia sa odmietli vyjadriť k tejto záležitosti pre americké médiá. Väzenský úrad štátu New York nereagoval na požiadavku AFP, aby správy potvrdil.

7:41 Aktuálna situácia, týkajúca sa šírenia nového koronavírusu, a opatrenia, ktoré by mali spomaliť prenos infekcie, spôsobujúcej ochorenie Covid-19. To sú témy pre pondelkové rokovanie novej slovenskej vlády premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). (Viac sa dočítate tu)

7:16 V stredočínskom meste Wu-chan, pôvodnom epicentre pandémie koronavírusu, povolili obmedzený pohyb obyvateľov po jeho území aj mimo neho. Magistrát mesta v pondelok oznámil, že obyvatelia, ktorých zdravie v elektronickej databáze klasifikujú ako „zelené“ budú môcť opustiť štvrte, kde žijú, ak budú mať dôkaz, že sa vracajú do práce. Mestská hromadná doprava obnovuje prevádzku a úrady tiež nariadili rozobratie kontrolných stanovíšť medzi jednotlivými časťami mesta.

Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Koronavírus

6:24 Horná komora amerického Kongresu neschválila v nedeľu návrh zákona, ktorý mal uvoľniť státisíce miliónov dolárov na pomoc ekonomike Spojených štátov v čase koronavírusovej krízy. Návrh predpokladal dotácie až do výšky dvoch biliónov dolárov pre americké rodiny, tisíce podnikov v ťažkostiach a nedostatočne vybavené nemocnice. Na jeho schválenie bolo potrebných najmenej 60 hlasov, senátori však hlasovali v pomere 47 ku 47. (Viac sa dočítate tu)

6:07 Odklad tohtoročných letných olympijských hier v Tokiu „sa môže stať nevyhnutným“, pokiaľ by pandémia koronavírusu znemožňovala ich bezpečný priebeh. Vyhlásil to v pondelok japonský premiér Šinzó Abe. Japonský premiér tak prvýkrát pripustil, že olympijské hry by sa nemuseli začať v plánovanom termíne 24. júla, zatiaľ čo sa vo svete naďalej šíri koronavírus. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) počas noci takisto zmenil doterajší spôsob vyjadrovania, keď oznámil, že začne intenzívnejšie pracovať na rôznych scenároch vrátane odkladu hier.

6:05 Čína naďalej zápasí s „privezenými“ prípadmi nakazenia koronavírusom, ktorých potvrdený počet vzrástol o 39 na 353.Podľa oficiálnych záznamov sa za posledný deň opäť nikto nenakazil priamo na území Číny. Podobný vývoj predtým trval niekoľko dní, v nedeľu však zdravotnícka komisia oznámila aj nový domáci prípad. V stredočínskej provincii Chu-pej, odkiaľ sa nový koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta, zaznamenali deväť ďalších úmrtí v dôsledku tejto nákazy. Na čínskej pevnine tak podľa údajov komisie zomrelo už 3270 ľudí.

5:52 Každodenný nárast v počte prípadov nakazenia koronavírusom v Rakúsku je čoraz menej výrazný, čo znamená, že „prijaté opatrenia začínajú účinkovať“. Vyhlásil to rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Do nedeľňajšieho popoludnia bolo v Rakúsku známych už 3244 prípadov nakazenia – o 430 viac než v predošlý deň. Tento prírastok je dosiaľ najvyšší v absolútnych číslach, zároveň však najnižší v pomerných číslach, čo je približne 15 percent.

Rakúska vláda v piatok oznámila, že platnosť obmedzenia pohybu ľudí vo verejnom priestore bude predĺžené do 13. apríla.

5:45 Pandémia koronavírusu si vo Francúzsku zrejme vyžiadala život prvého lekára. Zosnulý vo veku okolo 60 rokov bol pohotovostným lekárom v meste Compiegne. Koronavírusu vo Francúzsku do nedele podľahlo najmenej 674 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo dosiaľ 16 018 potvrdených prípadov nakazenia, odhaduje sa však, že nakazených sú v skutočnosti desaťtisíce.

Súhrn udalostí nedele 22. 3. 2020

  • Globálne sa koronavírusom nakazilo už takmer 330-tisíc ľudí, viac ako 14-tisíc ochoreniu podľahlo, uzdravilo sa už vyše 97-tisíc osôb.
  • Na Slovensku potvrdili ďalších sedem prípadov nákazy koronavírusom, celkovo sa tak ochorenie Covid-19 potvrdilo u 185 osôb.
  • Nemecká kancelárka Angela Merkelová je v domácej karanténe. Lekár, ktorý ju očkoval, mal pozitívny test na koronavírus.
  • Čína, Rusko a Kuba začali do Talianska, ktoré je najviac zasiahnuté epidémiou koronavírusu, posielať lekárov, zdravotníkov, ochranné a zdravotnícke pomôcky, aby mu pomohli v boji proti šíreniu nákazy.

Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus