Covid pas bude platný len s treťou dávkou, do USA sa dostanú iba očkovaní

Krajiny Európskej únie sa chystajú pre očkovaných zahrnúť do spoločných Covid pasov povinnosť mať tretiu dávku vakcíny. USA zrejme od 22. januára pustia do krajiny len zaočkovaných cudzincov.

24.11.2021 06:00 , aktualizované: 21:49
vírus, Južná Kórea Foto: ,
Ľudia stoja v rade na testovanie na koronavírus na provizórnom testovacom mieste v Soule v Južnej Kórei, v stredu 24. novembra 2021. Počet novo infikovaných koronavírusom v krajine prvýkrát od začiatku pandémie prekročil 4000 za deň.
debata (158)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:49 Ruské ministerstvo zdravotníctva v stredu schválilo vakcínu proti koronavírusu s názvom Sputnik M pre dospievajúcu mládež vo veku 12 až 17 rokov, informovala agentúra Interfax.

Ruský rezort zdravotníctva uviedol, že rozhodnutie schváliť vakcínu prijal po tom, ako očkovacia látka Sputnik M prešla „všetkými nevyhnutnými testami“, počas ktorých „preukázala vysokú účinnosť a bezpečnosť“. Ministerstvo rozhodnutie prijalo aj na základe pozitívneho hodnotenia od odborníkov.

Vakcína Sputnik M je založená na rovnakom princípe ako ruská vakcína Sputnik V. Tiež sa podáva v dvoch dávkach, pričom interval medzi prvou a druhou dávkou je takisto 21 dní, vysvetľuje Interfax.

Očkovanie dospievajúcich ľudí tejto vekovej kategórie proti koronavírusu bude pritom možné vykonať iba so súhlasom rodičov alebo iných zákonných zástupcov očkovanej osoby.

21:23 Holandská sudkyňa poslala v stredu dvoch ľudí do väzenia za hádzania kameňov do policajtov počas výtržností v meste Rotterdam. Ide o prvé rozsudky týkajúce sa niekoľkodňových nepokojov v Holandsku proti vládnym pandemickým opatreniam. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Žena identifikovaná ako Sharon M. (26) zo susedného mesta Spijkenisse a muž Terence van den B. (29) z neďalekého Delftu dostali obaja podmienečný trest päť mesiacov väzenia s odkladom dva mesiace.

Sharon M. musí zaplatiť pokutu 1000 eur za škody spôsobené na policajných autách a obaja odsúdení majú zároveň ročný zákaz vstúpiť do hlavnej nákupnej zóny Coolsingel v centre Rotterdamu.

Násilné výtržnosti v centre prístavného mesta vypukli v piatok neskoro večer 19. novembra po proteste proti novým pandemickým obmedzeniam. Policajné náboje zranili päť ľudí, výtržníci zasa podpálili policajné auto.

Nepokoje sa v sobotu rozšírili do Haagu, kde protestujúci hádzali pyrotechniku a kamene do polície a podpaľovali bicykle, a potom sa v nedeľu a pondelok preniesli do ďalších miest vrátane Groningenu na severe Holandska.

Po celej krajine zatkli najmenej 173 ľudí.

21:21 Taliansko vo stredu sprísnilo reštriktívne opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu pre nezaočkovaných občanov, ktorí nebudú môcť využívať niektoré služby. Krajina okrem toho zaviedla povinné očkovanie pre širšiu skupinu zamestnancov verejného sektora, informovala agentúra Reuters.

Nové opatrenia, ktoré začnú platiť od 6. decembra, nepovoľujú nezaočkovaným obyvateľom Talianska vstup do reštaurácií, kín či na športové podujatia, píše sa vo vyhlásení talianskej vlády.

Nové pravidlá zamerané na zamedzenie šírenia koronavírusu, ktoré vzišli z rokovania vlády, tiež rozširujú povinné očkovanie proti covidu pre ďalšie profesie. Od 15. decembra bude platiť aj pre zamestnancov škôl, polície a armády.

Tieto nové opatrenia tiež sprísňujú požiadavky na získanie covidpasu — certifikátu, ktorý umožňuje zaočkovaným ľudom prístup k voľnočasovým aktivitám a službám. Ten po novom nebudú môcť získať nezaočkovaní ľudia ani s negatívnym testom na koronavírus.

17:06 Na Martiniku, francúzskom ostrove v Karibiku, ľudia druhú noc v rade strieľali po policajtoch pre ich nesúhlas s povinným očkovaním proti covidu. Protesty sa na Martinik preliali z neďalekého ostrova Guadeloupe, ktorý je tiež zámorským územím Francúzska. Streľba trvala niekoľko hodín, situácia je stále veľmi napätá, aj keď odbory nariadili odstránenie barikád, ktoré demonštranti postavili.

Auto / Požiar / Čítajte viac Na Martiniku ľudia protestovali proti povinnému očkovaniu streľbou po policajtoch

16:21 Rusko počas uplynulých 24 hodín zaznamenalo 33 558 nových prípadov nákazy koronavírusom a 1 240 úmrtí pacientov s covidom. O deň skôr to bolo 33 996 novo nakazených a 1 243 úmrtí. „Počet novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je najnižší od 16. októbra,“ poznamenala agentúra TASS.

V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľmi sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 9,434 milióna ľudí, z ktorých podľa vládneho štábu 267 819 nákaze podľahlo. Ruský štatistický úrad uvádza oveľa vyššie počty obetí. Tento rozpor vláda vysvetľuje tým, že štatistici do svojich čísel zahŕňajú aj mŕtvych, u ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti. (tass, čtk)

16:16 Muž, ktorý poslal do britskej továrne na výrobu vakcín proti koronavírusu falošnú bombu, pôjde na viac ako dva roky do väzenia. Rozhodol o tom v stredu britský súd. Zo závodu vo Walese, ktorý vyrába očkovaciu látku spoločnosti AstraZeneca, museli v januári evakuovať približne 120 ľudí po tom, čo tam 54-ročný Anthony Collins poslal podozrivý balíček. Privolaní pyrotechnici v zásielke nenašli žiadne výbušniny.

„Collins si bol plne vedomý dopadov svojho konania a rozhodol sa brániť zavedeniu vakcíny v čase, keď bol program ešte v plienkach,“ uviedol vyšetrovateľ Adam Marshall. Úrady zachytili ďalšie podobné balíčky, ktoré odsúdený poslal do kancelárie britského premiéra Borisa Johnsona, do laboratória v čínskom Wu-chane a na základňu amerického letectva v Anglicku.

Collinsova obhajkyňa Janice Brennanová uviedla, že jej klient mal diagnostikovanú poruchu osobnosti a bol dlhodobo posadnutý zasielaním listov a balíkov. Ako dodala, vyvinul sa uňho „obsedantný záujem“ o covid a vakcíny. Sudca David Griffith-Jones však konštatoval, že Collins úmyselne poslal falošnú bombu a „veľmi dobre vedel, že to vyvolá strach a chaos“.

Collins pri zatknutí polícii povedal, že zásielka, ktorá okrem iného obsahovala kalkulačku, záhradnú rukavicu a štyri baterky, mala vedcom a vláde pomôcť zvládnuť pandémiu koronavírusu. Sudca toto tvrdenie označil za „detinské a úplne zvrátené“. Collinsovi vymeral trest 27 mesiacov vo väzení, od ktorého sa odčíta čas, ktorý strávil vo väzbe. (sita, ap)

16:10 Na Slovensku bude platiť už od štvrtka 25. novembra na dva týždne lockdown. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní, informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík.

Eduard Heger Čítajte viac Krajinu čaká dvojtýždňový lockdown a na 90 dní stav núdze

15:35 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu oznámil, že mu bola podaná aj intranazálna vakcína Sputnik V proti covidu aplikovaná formou nosového spreja. „Všetko prebehlo v poriadku, k ničomu zvláštnemu nedošlo. Presne po šiestich mesiacoch hladina mojich protilátok voči covidu poklesla a odborníci mi odporučili preočkovať sa, čo som aj pred niekoľkými dňami urobil,“ povedal Putin.

Dodal, že najprv mu v nedeľu podali jednodávkovú vakcínu Sputnik Light. Po rozhovore so zástupcom riaditeľa Gamalejovho národného výskumného centra epidemiológie a mikrobiológie Denisom Logunovom mu na druhý deň Logunov osobne podal aj intranazálnu formu tejto vakcíny v podobe nosového prášku.

Putin (69) koncom júna – po niekoľkých mesiacoch dohadov – informoval verejnosť, že je proti koronavírusu zaočkovaný vakcínou Sputnik V. Druhú dávku vakcíny dostal v apríli tohto roka. Logunov na schôdzke s Putinom uviedol, že účinnosť očkovania proti covidu klesá po šiestich až ôsmich mesiacoch od prvej dávky, takže je potrebné preočkovanie.

„Podľa našich aj zahraničných údajov a podľa medzinárodnej praxe sa pri tretej dávke, resp. preočkovaní toto zníženie vracia na pôvodnú úroveň. Navyše sa účinnosť zvyšuje 1,6– až 2-násobne oproti úrovni po prvom očkovaní,“ dodal Logunov. (reuters, tass, tasr)

15:21 Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) v stredu uviedlo, že podávanie tretej, posilňovacej dávky vakcíny proti koronavírusu by sa malo zvážiť pre všetkých ľudí starších ako 18 rokov, a najmä pre osoby nad 40 rokov. Tretia dávka by sa mala podľa riaditeľky ECDC Andrey Ammonovej podávať najmenej po šiestich mesiacoch od kompletného zaočkovania. Ammonová povedala, že tretia dávka by „mohla znížiť šírenie (vírusu) v populácii a zabrániť ďalším hospitalizáciám a úmrtiam“.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po zverejnení nového odporúčania ECDC na Twitteri napísala: „Posilňovacie dávky by mali byť dostupné pre všetkých dospelých, prioritne pre ľudí nad 40 rokov a zraniteľné osoby,“ uviedla na sociálnej sieti.

„Dostupné dôkazy z Izraela a Británie ukazujú vo všetkých vekových skupinách v krátkodobom horizonte značný nárast ochrany voči infekcii a ťažkému priebehu ochorenia po podaní posilňovacej dávky,“ uviedlo ECDC vo vyhlásení.

Ešte v septembri ECDC v súlade s odporúčaniami Európskej agentúry pre lieky (EMA) tvrdila, že posilňovacia dávka nie je pre plne zaočkovaných jednotlivcov v bežnej populácii nevyhnutná. Uvádzala, že dodatočné dávky by sa mali zvážiť u ľudí s oslabeným imunitným systémom a mali by slúžiť ako preventívne opatrenie u starších zraniteľných ľudí.

ECDC vyzvalo členské štáty EÚ, aby „urgentne“ zaviedli protipandemické opatrenia a znížili tak „veľmi veľkú“ záťaž, ktorú covid zrejme spôsobí v decembri a januári. Apelovalo tiež na jednotlivé štáty – predovšetkým na tie s nízkou mierou zaočkovanosti –, aby navýšili počty zaočkovaných obyvateľov. Plne zaočkovaných je menej ako 70 percent celkovej populácie krajín EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (Nórsko, Lichtenštajnsko a Island). (reuters, afp, tasr)

13:54 Vzdelaní ľudia dôverujú očkovaniu ako takému najmenej zo všetkých. Vakcináciu proti covidu však podporujú najviac. Tento tzv. covidový očkovací paradox popísali vo svojej štúdii vedci z brnianskej Masarykovej univerzity a Univerzity Karlovej v Prahe.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Covidový očkovací paradox: Vzdelaní ľudia nedôverujú očkovaniu. Očkovanie proti covidu však podporujú najviac

13:39 V Poľsku počas uplynulého dňa pribudlo 28 380 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a zomrelo 460 pacientov s covidom, uviedlo v stredu poľské ministerstvo zdravotníctva. „Padol nový rekord štvrtej vlny,“ napísal v titulku spravodajský server onet.pl. Agentúra Reuters poznamenala, že je to prvýkrát od apríla, čo sa prírastok nových prípadov prehupol cez 25-tisíc.

V krajine s približne 38 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 3,4 milióna ľudí, z ktorých 81 688 nákaze podľahlo. „Počet pacientov v nemocniciach je najvyšší od 6. mája. Prvýkrát od 15. mája počet pacientov napojených na ventiláciu prekročil 1 600,“ uviedla televízia TVN 24.

Z 24 533 „covidových“ lôžok je obsadených 18 707 a je využitých 1 613 z 2 225 v­entilátorov. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok pred novinármi pripustil, že štvrtá vlna bude dlhšia, ale s menším počtom obetí. Súčasne upozornil, že zdravotnícky systém má svoje medze a ľudí neočkovaných proti covidu trápi ťažší priebeh choroby a tiež častejšie umierajú.

„Máme rekordný prírastok novo nakazených. Blížime sa vrcholu štvrtej vlny,“ vyhlásil v rozhlase námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska. Epidemiológ Jaroslaw Drobnik odhadol, že v polovici decembra sa môže prírastok nových prípadov pohybovať medzi 25-tisíc až 30-tisíc.

Onet.pl citoval názor lekára, experta na vírusy Tomasza Dzieciontowského, podľa ktorého sa vláda nerozhodla sprísniť opatrenia proti šíreniu nákazy výlučne z politických dôvodov. Poľsko by ale podľa tohto experta malo nasledovať príklad Rakúska. (onet.pl, reuters, tvn24.pl, čtk)

13:30 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Európe minulý týždeň podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) stúpol o 11 percent. Európsky región, do ktorého WHO zahŕňa aj Strednú Áziu, bol minulý týždeň jediným regiónom vo svete, v ktorom počet prípadov covidu rastie už od polovice októbra. Riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge varoval, že bez skorých opatrení môže na kontinente do jari zomrieť ďalších 700-tisíc ľudí.

„Európsky región zostáva v pevnom zovretí pandémie ochorenia Covid-19," povedal Kluge. Zároveň vyzval krajiny na zintenzívnenie vakcinácie a prijatie ďalších opatrení, napríklad nosenia rúšok a dodržiavanie spoločenského odstupu, s cieľom vyhnúť sa „lockdownom ako poslednej inštancii".

Celosvetovo podľa WHO počet nových nákaz a úmrtí minulý týždeň vzrástol o približne 6 percent. Pribudlo 3,6 milióna infekcií a 51-tisíc úmrtí. V juhovýchodnej Ázii počet prípadov klesol o 11 percent a na Blízkom východe sa znížil o 9 percent. Najvýraznejšie počet úmrtí na koronavírus minulý týždeň klesol v Afrike, a to o 30 percent. V Severnej a Južnej Amerike počet nákaz zostal stabilný, ale počet úmrtí stúpol o zhruba 19 percent. (sita, ap)

13:21 Švédsko odporučilo v stredu podávanie posilňujúcej dávky vakcíny proti covidu pre všetky osoby vo veku od 18 do 65 rokov. Aplikovať ju bude možné po šiestich mesiacoch od druhej dávky. Podľa ministerky sociálnych vecí Leny Hallengrenovej je v desaťmiliónovom Švédsku zaočkovaných oboma dávkami zhruba sedem miliónov ľudí. „Vláda berie šírenie nákazy po celom svete vážne,“ uviedla.

Podľa šéfky švédskeho úradu verejného zdravotníctva Karin Tegmarkovej Wisellovej je účelom podávania tretej dávky „snaha pripraviť sa na prípadné zhoršenie epidemickej situácie“. Dodala, že dve dávky proticovidovej vakcíny chránia pred ťažkým covidom a úmrtím, no úroveň ochrany sa po čase znižuje.

Úrady už dávnejšie ponúkli možnosť preočkovať sa posilňujúcou dávkou všetkým ľuďom nad 65 rokov. Doteraz ju dostalo zhruba 26 percent ľudí v tejto vekovej kategórii.

Švédska vláda v súvislosti s pandémiou nikdy nezaviedla lockdown a spoliehala sa prevažne len na odporúčania pre verejnosť. Hoci Švédsko na rozdiel od mnohých krajín počas pandémie neprijalo tvrdé reštriktívne opatrenia, zaznamenalo nižší počet úmrtí ako väčšina európskych štátov, avšak vyšší než iné škandinávske krajiny.

Švédsko minulý týždeň oznámilo, že zvažuje zavedenie povinnosti preukazovať sa covidpasom pri vstupe na verejné zhromaždenia a podujatia organizované vo vnútorných priestoroch, na ktorých bude viac ako 100 ľudí. Tamojšia vláda to oznámila po tom, ako podobné reštrikcie oznámili uprostred zhoršujúcej sa epidemickej situácie na celom kontinente aj iné krajiny EÚ. (ap, tasr)

13:16 Poprední ruskí lekári v otvorenom liste pozvali v stredu známe osobnosti odmietajúce vakcíny proti koronavírusu, aby sa prišli pozrieť do tzv. covidárií, teda nemocničných oddelení vyhradených pre pacientov s koronavírusom, a na vlastné oči sa presvedčili o dôsledkoch súčasnej pandémie.

Medzi signatármi výzvy je aj renomovaný ruský odborník na intenzívnu medicínu Denis Procenko, ktorý sa považuje za jeden zo symbolov boja proti koronavírusu v Rusku.

Rusko / Koronavírus / Covid-19 / Čítajte viac Ruskí lekári pozvali známych antivaxerov, aby sa prišli pozrieť na covid oddelenia

13:04 Vo Švajčiarsku sa v nedeľu uskutoční referendum o zákone týkajúcom sa opatrení proti novému koronavírusu. Pozorovatelia varujú, že môžu dôjsť k eskalácii napätia medzi podporovateľmi a odporcami očkovania. Kampaň pred hlasovaním totiž sprevádza bezprecedentná miera nepriateľských reakcií, hrozieb a dokonca vyhrážok smrťou, ktorým čelia viacerí politici vrátane ministra zdravotníctva Alaina Berseta.

Švajčiarsko / Opatrenia / Covidpas / Čítajte viac Švajčiari idú v napätej atmosfére hlasovať o pandemickom zákone

11:35 "Kapacity nemocníc, a nie počet prípadov nákazy, sú základný ukazovateľ, ktorý bude pre nás hlavným indikátorom pre ďalšie opatrenia,“ priblížil hlavný kandidát na nového českého premiéra Petr Fiala na tlačovej konferencii zástupcov koalície Spolu, Pirátov a hnutia STAN, na ktorej predstavili svoj plán na boj proti pandémii.

Kandidát na ministra zdravotníctva Vlastimil Válek navrhuje povinné PCR testovanie pre ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní už viac než šesť mesiacov a nedostali posilňovaciu dávku, ktorá je podľa neho kľúčová. Povinné očkovanie nie je podľa Válka dobrým riešením.

Česko / Covid / Koronavírus / Česká Lípa / Čítajte viac Vznikajúca česká vládna koalícia predstavila svoj plán boja s covidom

10:55 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena bude od 22. januára požadovať, aby boli všetci cudzinci vstupujúci do USA zaočkovaní proti COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa Bieleho domu.

Doklad o úplnom zaočkovaní proti covidu budú musieť od 22. januára 2021 pri prekračovaní pozemných hraníc USA predkladať aj osoby cestujúce z nevyhnutných dôvodov, ako sú vodiči kamiónov, predstavitelia štátnych orgánov a pracovníci záchranných služieb.

Takéto opatrenie už 8. novembra začalo platiť pre osoby cestujúce za účelom turizmu a iných dôvodov, ktoré nie sú považované za nevyhnutné.

Nariadenie sa vzťahuje len na cudzích štátnych príslušníkov. Občania USA a osoby s trvalým pobytom v Spojených štátoch môžu naďalej vstupovať do krajiny bez ohľadu na to, či sú zaočkované proti covidu. V ich prípade sa však uplatňujú prísnejšie pravidlá, čo sa týka testovania na koronavírus.

Zavedenie očkovacej povinnosti pre osoby cestujúce z nevyhnutných dôvodov odložila Bidenova administratíva o viac než dva mesiace predovšetkým s ohľadom na vodičov kamiónov, aby predišla možnému narušeniu severoamerických dodávateľských reťazcov, vysvetľuje AP. Profesijným združeniam vodičov sa však ani odložené zavedenie povinného očkovania nepozdáva.

Hovorkyňa americkej asociácie OOIDA, ktorá združuje približne 150.000 samostatne fungujúcich vodičov nákladnej dopravy, avizované vládne opatrenie skritizovala s tým, že „vyradí z hry“ mnohých skúsených kamionistov. „Ide o ďalší príklad toho, ako kvôli nerealistickým vládnym nariadeniam zmiznú z ciest dobrí vodiči,“ vyhlásila hovorkyňa.

10:20 Hlavný hygienik Ján Mikas sa stotožňuje s názorom konzília odborníkov, ktorí navrhujú tvrdý lockdown. Potvrdil to pred stredajším zasadnutím vlády.

Ján Mikas / Vladimír Lengvarský / Čítajte viac Mikas sa stotožňuje s názorom konzília, ktoré navrhuje tvrdý lockdown

10:10 V utorok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu rekordných 10 315 osôb, laboratóriá pritom vykonali 30 175 vyšetrení. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 18 osôb, aktuálne tak v nemocniciach leží 3 200 pacientov s ochorením COVID-19.

SR koronavírus opatrenia sprísnenie lockdown nezaočkovaní BA Čítajte viac Obetí je už 14-tisíc, pribudlo rekordných vyše 10-tisíc nakazených

9:18 V Českej republike pribudlo rekordných 25 864 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 48 ľudí. Počet obetí koronavírusu v krajine od začiatku pandémie tak stúpol na 32 408. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Hranicu 20-tisíc nových potvrdených nákaz za jeden deň Česko prekonalo minulý týždeň. Spolu s rastúcim počtom nových prípadov pribúdajú aj pacienti, ktorí s ochorením COVID-19 ležia v nemocnici. Ešte pred dvomi mesiacmi, 23. septembra, bolo v českých nemocniciach hospitalizovaných len 183 ľudí, z ktorých 28 bolo vo vážnom stave. V utorok 23. novembra ležalo v nemocniciach 5 652 pacientov, z ktorých 799 má ťažký priebeh ochorenia COVID-19.

Od začiatku novembra v ČR pre infekciu koronavírusom hospitalizovali 9 251 pacientov vo veku nad 16 rokov, pričom 54 percent z nich nemalo ani jednu dávku vakcíny. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti skončilo 1 497 pacientov, pričom 63,7 percenta z nich bolo neočkovaných.

Situácia sa zhoršuje v celej Českej republike, ale najhoršie sú na tom okresy na strednej Morave. Najpostihnutejší je okres Prostějov, kde je 1 694 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Nasledujú okresy Olomouc (1 619), Šumperk (1 607) a Vyškov (1 478).

7:44 Nemecko zaznamenalo za posledný deň 66 884 nových nákaz koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Sedemdňová incidencia tam k dnešnému dňu tiež po prvýkrát presiahla hranicu 400 infekcií na 100 000 obyvateľov. Vyplýva to z nových údajov, ktoré zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Kvôli rozmachu nákazy oddnes niektoré spolkové krajiny sprísňujú reštrikcie.

V krajine zomrelo po nákaze koronavírusom ďalších 335 ľudí, Nemecko tak zrejme už čoskoro prekoná hranicu 100-tisíc zomretých od začiatku pandémie. Po novo oznámených úmrtiach ich eviduje 99.768. Šírenie koronaviru v krajine naďalej zrýchľuje, pred týždňom RKI ohlásil bezmála 53.000 nových nákaz a sedemdňová incidencia predstavovala necelých 320 nových infekcií na 100.000 obyvateľov. Zvyšujú sa aj počty ľudí v nemocniciach. Na úrovni jednotlivých spolkových krajín i celého Nemecka sa odteraz sprísňujú niektoré obmedzenia.

6:00 Krajiny Európskej únie chcú do spoločného covidového certifikátu zahrnúť nutnosť preočkovania treťou dávkou vakcíny, ktorú časť štátov už začala svojim obyvateľom ponúkať. Únijní ministri pre európske záležitosti v utorok v rámci debaty o ďalšom šírení choroby COVID-19 hovorili okrem iného aj o tom, ako dlho má platiť očkovanie bez posilňujúcej dávky. Členské štáty zatiaľ nemajú jednotný názor a Európska komisia sa chystá ešte tento týždeň predložiť návrh opierajúci sa o pohľad únijných expertov.

Takzvané covidové pasy umožňujú od leta cestovať bez väčších obmedzení po európskych a ďalších krajinách ľuďom, ktorí sú očkovaní, prekonali COVID-19 alebo majú negatívny test. Štáty sa zhodujú, že zavedenie spoločných digitálnych osvedčení bolo veľkým prínosom pre voľný pohyb ľudí či pre firmy podnikajúce v cestovnom ruchu a zasiahnuté pandemickými obmedzeniami.

Niektoré únijné štáty začínajú s odvolaním sa na údaje epidemiológov volať po obmedzení platnosti pôvodného očkovania v únijných certifikátoch. Napríklad grécky premiér Kyriakos Mitsotakis minulý týždeň navrhol obmedziť dobu, po ktorej bude očkovanie považované za dostatočnú ochranu, na pol roka. Vyžadovať posilňujúcu dávku chce aj Rakúsko či niektoré ďalšie krajiny.

„Potrebujeme jednotný prístup k otázke, za ako dlho budú ľudia potrebovať posilňujúcu dávku. To nemôže mať inak Luxembursko ako Grécko, Nemecko ako Francúzsko, to by bolo úplne proti záujmom obyvateľov EÚ,“ vyhlásil pred utorkovým rokovaním luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn. Jeho kolegovia z ďalších únijných štátov o konkrétnom obmedzení platnosti očkovania hovoriť nechceli, väčšinou sa však zhodovali, že únia by ďalšiu dávku vakcíny do podmienok certifikátu zahrnúť mala.

„To by sme určite podporili. Zatiaľ sme síce návrh od komisie nevideli, ale veľa sa hovorí o dĺžke platnosti a o tom, ako tam zasiahne tretia dávka,“ povedala po rokovaní česká štátna tajomníčka pre európske záležitosti Milena Hrdinková.

Únijné krajiny podľa nej dávajú najavo snahu čo najviac pokročiť v očkovaní a vyvracať dezinformácie s ním spojené, naproti tomu siahať k podobne tvrdým opatreniam ako je rakúsky lockdown väčšina štátov nechce. Na únijnej úrovni sa podľa nej nebude debatovať ani o povinnom očkovaní, ktoré zavádza aj Rakúsko a hovorí sa o ňom v niekoľkých ďalších krajinách.

Podľa slovenského štátneho tajomníka ministerstva zahraničia Martina Klusa je po utorkovom rokovaní reálne, že by kompromis o dobe platnosti covidových pasov mohli uzavrieť lídri členských krajín na decembrovom summite. Na Slovensku sa časť ľudí nechala očkovať ruskou vakcínou Sputnik, ktorá v rámci únijných certifikátov nie je povinne uznávaná. Klus v debate s kolegami z ostatných krajín otvoril otázku, či by títo ľudia mali mať nárok na covidový pas, ak dostanú tretiu dávku vakcíny uznávanej v EÚ. „Toto je citlivá téma, pri ktorej budeme hľadať kompromis určite dlhšie, než v otázke doby platnosti covidových certifikátov,“ povedal novinárom po rokovaní.

Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová v pondelok vyhlásila, že exekútíva Únie predstaví návrh úpravy fungovania certifikátov do konca tohto týždňa. Podľa únijných činiteľov však môže byť ťažké zladiť postoje jednotlivých krajín, ktoré majú v otázkach zdravotnej politiky rozhodujúce právomoci. Medzi štátmi dvadsaťsedmičky sú totiž zásadné rozdiely v podiele naočkovaných obyvateľov – zatiaľ čo Portugalsko má viac ako 80 percent plne očkovaných a mnoho najmä západoeurópskych krajín prekračuje 70 percent, najmä juhovýchod EÚ zaostáva, pričom v poslednom Bulharsku má potrebné dávky vakcíny necelá štvrtina obyvateľov.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus