Londýn vyhlásil mimoriadny stav, Holandsko zavádza prísny lockdown

Starosta Londýna Sadiq Khan vyhlásil v sobotu v britskom hlavnom meste mimoriadny stav (major incident), a to v dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron. Holandsko zavádza od nedele do polovice januára prísny lockdown. Premiér Rutte povedal, že je to v čase piatej vlny covidu a variantu omikron nevyhnutné.

18.12.2021 07:30 , aktualizované: 22:39
Korona / Rúško / Foto: ,
Tabuľa upozorňujúca na povinnosť nosiť rúško v priestoroch metskej hromadnej dopravy v Londýne, december 2021
debata (139)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:39 Holandsko zavádza počnúc nedeľným ránom prísny lockdown. Premiér Mark Rutte povedal, že je to v čase piatej vlny covidua variantu omikron nevyhnutné. Opatrenie bude platné v čase vianočných sviatkov a potrvá do 14. januára.

Presné podmienky lockdownu premiér neoznámil. Povedal iba, že budú vychádzať z čiastočnej uzávery, ktorá je už v platnosti. Tá okrem iného nariaďuje zatvorenie barov, reštaurácií a ďalších miest, kde sa ľudia združujú, medzi piatou hodinou večernou a piatou hodinou rannou. Vláda toto nariadenie predĺžila v utorok, platné je od konca novembra a počíta sa s tým, že bude platiť najmenej do 14. januára.

V mnohých mestách sa v sobotu tvorili pri obchodoch dlhé rady, pretože si ľudia snažili nakúpiť tovar, ktorý sa nepredáva v supermarketoch. Mnoho zákazníkov v Leidene popisovalo, že si vystálo rady pri niekoľkých obchodoch, napríklad s luxusnou kozmetikou.

Rutte už skôr oznámil, že omikron bude v Holandsku prevládajúcim variantom do januára. Holandský ústav verejného zdravia v piatok ohlásil za 24 hodín cez 15 400 nových nákaz. Je to síce o 25 percent menej ako o týždeň skôr, avšak stále oveľa vyšší údaj ako pri minulej vlne.

Holandské nemocnice už kvôli prílivu pacientov s covidom odkladajú rutinnú starostlivosť a panujú obavy zo zahltenia zdravotníckych kapacít. V sedemnásťmi­liónovom Holandsku sa od začiatku epidémie vírus potvrdil u takmer troch miliónov ľudí, na covid zomrelo vyše 20-tisíc osôb. (čtk)

20:18 Cyprus v súvislosti so šírením variantu omikron sprísnil kontrolu všetkých cestujúcich vo veku nad 12 rokov prichádzajúcich z Veľkej Británie. K opatreniam patrí aj to, že musia zostávať v karanténe, kým nie sú k dispozícii výsledky testov vykonaných na letisku po ich prílete.

Cyperské ministerstvo zdravotníctva v sobotu uviedlo, že dôvodom sprísnenia opatrení je „drastický rast" počtu prípadov nákazy variantom omikron. Opatrenia sa týkajú všetkých cestujúcich bez ohľadu na to, či boli alebo neboli vakcinovaní alebo bez ohľadu na to, či prekonali covid.

Na základe nových pravidiel pasažieri, ktorí majú pozitívny výsledok testu na koronavírus na cyperskom letisku, musia zostať v izolácii, kým sa s nimi neskontaktujú predstavitelia ministerstva zdravotníctva, aby im dali ďalšie inštrukcie. Cestujúci, ktorí majú negatívny výsledok testu, dostanú päť rýchlotestov, ktoré musia počas svojho pobytu na Cypre použiť. V prípade, že budú mať pozitívny výsledok samotestovania, majú povinnosť kontaktovať lekára na Cypre a dať si urobiť ďalší PCR test.

Na Cypre žije početná skupina Britov a zvyčajne viac ako polovica všetkých turistov prichádzajúcich na tento stredomorský ostrov pochádza zo Spojeného kráľovstva. (sita, ap)

19:55 Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo viacerých nemeckých mestách proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu a opatreniam, ktoré majú zabrániť jeho šíreniu. V súčasnosti sa v Nemecku diskutuje o zavedení povinného očkovania pre určité skupiny. Zároveň sa rozbieha očkovanie detí na základe odporúčaní popredného očkovacieho orgánu v krajine, ale prieskumy ukazujú, že rodičia sú v tejto otázke rozdelení.

Podľa polície ľudia v meste Hamburg pochodovali v niekoľkých blokoch centrom mesta. „Nie povinnému očkovaniu!“ bolo napísané na mnohých svojpomocne vyrobených transparentoch. Organizátori akcie opakovane vyzývali účastníkov, aby zachovali pokoj a nasadili si pokrývky dýchacích ciest.

Na demonštrácii pod heslom „Ruky preč od našich detí“ sa podľa polície očakáva účasť približne 8-tisíc ľudí. Mladí socialisti, Mladí zelení a skupiny z ľavicovej scény zvolali v Hamburgu tri protidemonštrácie, na ktorých sa podľa polície očakáva účasť takmer 1-tisíc ľudí.

Odporcovia povinného očkovania demonštrovali aj v centre mesta Düsseldorf. Na protest sa zaregistrovalo približne 1-tisíc ľudí. Polícia však počet odhadla na približne 4-tisíc. Zaregistrovali tam aj protidemonštráciu s približne 200 účastníkmi.

Polícia vo Frankfurte zatýka účastníka protestu... Foto: SITA/AP, Boris Roessler
Nemecko / Polizei / Zatknutie / Polícia vo Frankfurte zatýka účastníka protestu proti povinnému očkovaniu a protipandemickým opatreniam, 18. december 2021

Minulý víkend prekvapilo úrady v Düsseldorfe množstvo účastníkov demonštrácie proti povinnému očkovaniu. Namiesto 300 prihlásených prišlo podľa polície približne 2 500 ľudí. V centre mesta Schwerin sa zhromaždilo v sobotu na proteste približne 1 900 ľudí. Zhromaždenie bolo pokojné. Prítomných bolo veľa rodín. Organizátori očakávali 1 700 účastníkov. Očakávalo sa aj protizhromaždenie so 60 demonštrantmi.

Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo v kolóne áut v meste Drážďany. Podľa polície prešlo cez centrum mesta 185 vozidiel. Účastníci mali pripevnené k vozidlám transparenty a plagáty. Požadovali koniec obmedzení súvisiacich s pandémiou a vyjadrovali sa proti povinnému očkovaniu.

Protesty boli naplánované aj v meste Freiburg s očakávanou účasťou 2 500 ľudí a v meste Neumarkt s 1 500 účastníkmi, ako aj niekoľko menších demonštrácií v meste Hannover. Demonštráciu v Berlíne polícia zakázala. Registrovaných bolo približne 2-tisíc účastníkov. Podľa polície bolo dôvodom zákazu očakávané porušenie pravidiel, ako je povinnosť nosiť rúško či dodržiavať odstup. (dpa, tasr)

17:54 Starosta Londýna Sadiq Khan vyhlásil v sobotu v britskom hlavnom meste mimoriadny stav (major incident), a to v dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron. V Londýne bolo za posledných sedem dní potvrdených viac ako 65-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom a za posledných 24 hodín to bolo 26 418 prípadov, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie.

„Major incident“ je definovaný ako udalosť s celým radom vážnych následkov, ktorá si vyžaduje implementáciu špeciálnych opatrení a je zameraná na pomoc úradom, aby sa navzájom podporovali pri znižovaní prerušenia služieb v meste.

Khan vyhlásil mimoriadny stav aj 8. januára, počas predchádzajúcej vlny vírusu, ale o mesiac neskôr ho zrušil, pretože počet prípadov klesol.

„Nárast prípadov variantu omikron v našom hlavnom meste je veľmi znepokojujúci, takže opäť z dôvodu hrozby Covid-19 vyhlasujeme pre naše mesto stav mimoriadnej udalosti,“ oznámil Khan.

„Je správne, že kľúčové agentúry v Londýne úzko spolupracujú, aby minimalizovali vplyv na naše mesto, a pomáhajú pri ochrane životne dôležitého programu očkovania,“ doplnil starosta. Británia zaznamenala rekordný počet prípadov už tretí deň po sebe, čo si vyžiadalo zavedenie nových opatrení. (afp, tasr)

16:41 Portugalsko, ktoré je jednou z krajín s najvyššou mierou zaočkovanosti proti koronavírusu na svete, začalo v sobotu očkovať proti tomuto vírusu aj deti vo veku 5–11 rokov.

Portugalsko, rovnako ako aj ostatné krajiny Európskej únie, deti tejto vekovej kategórie očkuje vakcínou od spoločnosti Pfizer. Tento víkend by pritom prvú dávku vakcínu proti koronavírusu malo dostať viac než 60-tisíc detí v tomto veku.

Keďže deti začali v Portugalsku očkovať v predvianočnom období, zdravotné sestry v očkovacom centre v Lisabone, sa deťom očkovanie rozhodli spríjemniť vianočnou hudbou. Mnohé z nich si tiež nasadili sobie parohy a centrum dokonca v priebehu dňa navštívil aj Santa Claus.

V Portugalsku, v ktorom žije 10 miliónov ľudí, je plne zaočkovaných približne 87 percent obyvateľstva. V súčasnosti však v krajine evidujú nárast nových prípadov koronavírusu, ktorý z čast zapríčinil nový koronavírusový variant omikron.

Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila podávanie proticovidovej vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech deťom od piatich do 11 rokov 25. novembra. Mnohé európske krajiny odvtedy začali s očkovaním detí tejto vekovej kategórie. Podávanie vakcín proti covidu pre deti je vo všetkých krajinách EÚ dobrovoľné a vyžaduje si súhlas rodičov.

Spojené štáty boli prvou veľkou krajinou sveta, v ktorej začali očkovať aj deti vo veku päť a viac rokov. Doposiaľ tam proti koronavírusu zaočkovali viac ako päť miliónov detí tejto vekovej kategórie. (afp, reuters, tasr)

14:23 Koronavírusový variant omikron zaznamenali už v 89 krajinách sveta a počet prípadov sa v oblastiach s komunitným šírením zdvojnásobuje každé 1,5 až 3 dni, uviedla v sobotu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Omikron sa rýchlo šíri aj v krajinách s vysokou úrovňou imunity obyvateľstva. Podľa WHO však stále nie je jasné, či je to spôsobené schopnosťou vírusu imunitu obísť, jeho inherentnou zvýšenou nákazlivosťou alebo kombináciou oboch.

„O klinickej závažnosti omikronu stále existujú len obmedzené údaje,“ uviedla WHO s tým, že na pochopenie toho, aký závažný má profil a ako jeho závažnosť ovplyvňuje očkovanie a už existujúcu imunitu, je potrebných viac údajov. Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z Juhoafrickej republiky. V sobotu nový koronavírusový variant potvrdili už aj na Ukrajine i v Egypte.

Afrika / Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac V JAR objavili nový variant koronavírusu

13:58 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) zotrváva na názore, že povinne očkovaní proti novému koronavírusu majú byť ľudia nad 60 rokov, nie podľa profesie. Dôvodom je, že seniori najčastejšie končia s covidom v nemocnici. Heger to uviedol v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Tempo očkovania sa podľa premiéra zvyšuje. Krajina a nemocnice však nie sú na ďalšie vlny pandémie pripravené, najmä v súvislosti s variantom omikron. „O povinnom očkovaní sa diskutuje čoraz viac aj v zahraničí a krajiny to považujú za nevyhnutné,“ skonštatoval Heger. Rezort zdravotníctva bol preto poverený na vypracovanie analýzy pre zavedenie povinného očkovania a možnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných pri hospitalizácii.

Analýza, či by bolo možné zaviesť povinné očkovanie pre seniorov, by mala byť podľa Hegera hotová 10. januára 2022. Heger chápe aj návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) o lockdowne pre ľudí nad 60 rokov a nevylúčil ho. „Ja som povedal, že môj návrh je povinné očkovanie. On to vidí ako medzikrok, aby sme ľudí ochránili,“ uviedol premiér. Opätovne vyzval ľudí na dobrovoľné očkovanie. Sám ide na tretiu dávku vakcíny v pondelok.

Podľa Hegera štát končí s finančnými odmenami pre seniorov, ktorí sa dajú zaočkovať. „Ďalšie finančné motivácie pri prípadnej štvrtej, piatej dávke proti novému koronavírusu nebudú, toto je posledná šanca,“ upozornil Heger. (tasr)

13:52 Bratislavskí policajti našli otvorený ďalší podnik. Mal by to byť podnik Štefana Hríba. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania povinností za krízovej situácie. V tomto zariadení sa v máji opil v čase zákazu vychádzania aj poslanec Juraj Šeliga. Stálo ho to miesto podpredsedu Národnej rady.

Štefan Hríb Čítajte viac Policajti zavreli ďalšiu bratislavskú prevádzku. Mal by to byť Hríbov podnik

13:21 Francúzska metropola Paríž zrušila plánovaný novoročný ohňostroj a podujatia, ktoré sa mali konať na známom bulvári Champs Elysees, pre nové vládne nariadenia zamerané na spomalenie šírenia nového koronavírusového variantu omikron. V sobotu o tom informovala francúzska spravodajská televízia BFM TV.

K zrušeniu novoročných osláv prišlo po tom, ako francúzsky premiér Jean Castex v piatok oznámil, že vláda zakazuje organizovanie verejných podujatí a ohňostrojov v čase novoročný osláv. Vláda tak spravila v snahe obmedziť šírenie koronavírusu počas sviatkov.

Castex zároveň vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať a odporučil všetkým vrátane zaočkovaných, aby sa pred tým, ako sa na Nový rok stretnú s priateľmi a rodinou, otestovali aspoň samotestami.

Vo Francúzsku podľa Castexa evidujú už niekoľko stoviek prípadov nákazy variantom omikron, pričom sa očakáva, že tento variant sa rýchlo rozšíri a začiatkom budúceho roka sa vo Francúzsku stane dominantným. Vo Francúzsku v súčasnosti denne pribudne v priemere viac ako 50-tisíc novonakazených. (reuters, tasr)

13:09 Švajčiarska vláda rozhodla, že v krajine budú vyžadovať doklad o vakcinácii proti koronavírusu alebo o prekonaní ochorenia od ľudí navštevujúcich reštaurácie, kultúrne, športové a všetky ostatné interiérové podujatia. Švajčiarsko totiž čelí ďalšej vlne prípadov infekcií koronavírusom. Opatrenia, o ktorých vláda rozhodla v piatok, nadobudnú účinnosť v pondelok.

„Epidemická situácia je mimoriadne znepokojujúca, počet hospitalizácií naďalej rastie a obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti je v niektorých regiónoch veľmi vysoká," uviedla švajčiarska vláda vo vyhlásení.

Vláda preto požiadala, aby väčšina ľudí pracovala z domu. Tí, ktorí musia ísť na pracoviská, budú musieť nosiť rúška, ak v miestnosti bude viac ako jeden človek. Na súkromné stretnutia bude môcť prísť maximálne desať ľudí, ako niekto z nich vo veku nad 16 rokov nie je zaočkovaný a neprekonal covid. (sita, ap)

12:52 Ministerstvo zdravotníctva naďalej žiada o trpezlivosť, hoci došlo k poklesu covid pacientov v slovenských nemocniciach pod 3-tisíc. Rezort tak reagoval na výzvu ministra hospodárstva a lídra koaličnej SaS Richarda Sulíka, aby došlo k zapnutiu covid automatu a otvoreniu prevádzok.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Je čas vrátiť sa ku covid automatu a otvoriť prevádzky

12:46 Rakúsko od 20. decembra sprísňuje opatrenia na hraniciach. Vláda vo Viedni sa takto rozhodla, aby čo najviac obmedzila očakávané masívne šírenie nového variantu koronavírusu omikron,“ píše na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

Nemecko / Polizei / Hranice / Kontroly / Čítajte viac Od pondelka do Rakúska len s testom alebo treťou dávkou

11:26 Na Ukrajine zaznamenali v noci na sobotu prvý prípad nákazy koronavírusovým variantom omikron. V sobotu o tom na sociálnej sieti Facebook infromoval ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško.

Podľa Ľaška bol variant omikron na Ukrajinu zavlečený zo Spojených arabských emirátov. „Osoba, u ktorej sa potvrdila nákaza týmto variantom koronavírusu, sa vrátila zo Spojených arabských emirátov, kde bola v kontakte s ľuďmi s ochorením Covid-19. Pacient podstupuje liečbu,“ uviedol Ľaško s tým, že úrady sa v súčasnosti snažia zostaviť zoznam ľudí, s ktorými táto osoba prišla do kontaktu.

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať a vyhýbali sa cestám do krajín, v ktorých dominuje variant omikron. Tento variant pritom zaznamenali už v približne v 80 krajinách sveta. O prvom prípade nákazy omikronom informoval v sobotu ráno aj genetik Oleksandr Koľada z Ukrajinskej akadémie vied, podľa ktorého je prvým zaznamenaným nositeľom tohto variantu na území Ukrajiny žena.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva zároveň v sobotu oznámilo, že v krajine podali prvým ľuďom tretiu posilňujúcu dávku vakcíny proti koronavírusu. Podľa rezortu od začiatku očkovacej kampane na Ukrajine podali túto vakcínu takmer 14,4 miliónom ľudí z toho takmer 13 miliónov dostalo už obe dávky vakcíny a 74 ľudí tretiu posilňujúcu dávku.

Podávanie tretej dávky vakcíny pritom ukrajinské ministerstvo zdravotníctvo povolilo iba 14. decembra, a to zatiaľ iba pre ľudí s oslabenou imunitou. Za uplynulých 24 hodín pribudlo na Ukrajine 7 503 nových prípadov nákazy a 288 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie tam pritom zaznamenali už viac ako 3,6 milióna prípadov a 92 929 úmrtí. (tass, tasr)

11:14 Do obchodov v Nemecku s výnimkou supermarketov, lekární a drogérií môžu len zaočkovaní a tí, čo koronavírus prekonali. Mnohé obchodné centrá preto ponúkajú náramky, ktoré kontroly uľahčujú. Ľudia sa tak v nákupnom stredisku nemusia preukazovať očkovacím certifikátom a dokladom totožnosti pri každom obchode zvlášť, pretože sa už predtým podrobili jednotnému overeniu. (čtk)

10:35 V Česku pribudlo za piatok 8 963 nových prípadov koronavírusu, čo je o 3 434 menej než pred týždňom a zároveň najmenej vo všedný deň od 4. novembra. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Nákaza v Česku pomaly ustupuje a dokazuje to aj klesajúca týždňová incidencia, teda počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov v sedemdňovom sledovanom období. V súčasnosti je v Česku incidencia na úrovni 671. V nemocniciach sa nachádza 5 266 pacientov s covidom, z nich 889 je vo vážnom stave.

Od začiatku pandémie potvrdili v ČR zhruba 2,39 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom infekcii podľahlo 35 149 ľudí. V posledných dňoch umiera asi stovka pacientov denne. (novinky.cz, mzcr.cz, tasr)

10:06 Za piatok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 4 021 nových prípadov koronavírusu pri 14 252 vykonaných testoch, pozitivita testovania dosiahla 28,2 percenta. Pribudlo 88 úmrtí na covid, celkový počet obetí epidémie stúpol na 15 931. Počet hospitalizácií prvýkrát od polovice novembra klesol pod hranicu 3-tisíc.

Covid / Koronavírus / Sanitka / Čítajte viac Počet hospitalizácií klesol pod 3-tisíc, covidu podľahlo ďalších 88 osôb

9:04 Senát amerického federálneho odvolacieho súdu v piatok rozhodol, že nariadenie vlády, v rámci ktorého sa ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami musia dať zaočkovať oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu alebo podstupovať pravidelné týždenné testovanie a nosiť rúška, môže vstúpiť do platnosti.

Rozhodnutie senátu v pomere 2:1 tak zrušilo rozhodnutie federálneho sudcu iného súdu, ktorý tomuto nariadeniu na začiatku novembra pozastavil platnosť. Nariadenie malo pôvodne vstúpiť do platnosti 4. januára 2022. Po piatkovom rozhodnutí však nie je jasné, kedy naozaj nadobudne účinnosť.

Prípadom sa zaoberal súd, v ktorom majú dominantné zastúpenie sudcovia menovaní republikánskymi prezidentmi. Jeden zo sudcov, ktorí hlasovali v prospech nariadenia, bol vymenovaný demokratickým prezidentom, druhého zasa vymenoval republikán. Sudcu, ktorý hlasoval proti, vymenoval republikánsky exprezident Donald Trump.

Sudkyňa Julia Smithová Gibbonsová vo svojom stanovisku vysvetlila, že americká agentúra pre bezpečnosť práce, pod ktorú nariadenie spadá, má nevyhnutnú právomoc regulovať neojedinelé infekčné choroby na pracoviskách. Generálna prokurátorka zo štátu Arkansas Leslie Rutledgeová medzitým uviedla, že požiada Najvyšší súd, aby nariadenie zablokoval.

Predmetné opatrenie, ktoré americký prezident Joe Biden po prvý raz predstavil v septembri, sa má vzťahovať na zhruba 84 miliónov Američanov zamestnaných v stredných a veľkých podnikoch. Výnimky by sa týkali tých, ktorí pracujú vonku alebo iba z domu.
Pravidlo má platiť aj pre 17 miliónov zdravotníkov či ošetrovateľov – pre nich však nebude k dispozícii alternatíva pravidelného testovania a budú musieť byť zaočkovaní, no budú mať právo požiadať o výnimku zo zdravotných či náboženských dôvodov. (ap, tasr)

8:53 V Nemecku bolo za posledných 24 hodín odhalených 42 813 pozitívnych na vírus SARS-CoV-2. Sedemdňová incidencia pokračovala v poklese, a znížila sa na hodnotu 321,8 pozitívnych testov na 100-tisíc obyvateľov z 331,8 v pred­chádzajúci deň. Pred týždňom predstavovala 402,9. Informoval o tom v sobotu Inštitút Roberta Kocha.

Pred týždňom malo pozitívny test 53 697 ľudí. Číslo o počte pozitívne testovaných klesá už takmer tri týždne. Odborníci sa však obávajú možného skorého obratu trendu kvôli nákazlivejšiemu variantu omikron.

Za posledných 24 hodín Nemecko zaznamenalo 414 úmrtí s covidom. Pred týždňom bolo zaznamenaných 510 úmrtí. Od začiatku pandémie v krajine s 83 miliónmi obyvateľov malo pozitívny test 6,764 milióna ľudí. Skutočný počet je však zrejme výrazne vyšší, pretože mnoho infekcií sa nepodarilo zachytiť. Z toho 108 053 ľudí s pozitívnym testom zomrelo. (rki, dpa, čtk)

8:43 Francúzske úrady v piatok vyzvali ľudí, aby sa pred vianočnými sviatkami dali zaočkovať proti koronavírusu, keďže počty nakazených v krajine stúpajú a vláda sa chce vyhnúť ďalšiemu lockdownu.

S cieľom obmedziť šírenie koronavírusu počas sviatkov vláda zakázala verejné podujatia a ohňostroje počas novoročných osláv. Zároveň vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali veľkým zhromaždeniam a obmedzili počet rodinných príslušníkov, s ktorými sa stretnú počas Vianoc.

„Piata vlna je tu a je v plnej sile,“ uviedol francúzsky premiér Jean Castex na tlačovej konferencii, pričom dodal, že už začiatkom januára by mal v krajine dominovať rýchlo sa šíriaci variant omikron.

Premiér varoval tých, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať bez opodstatnených zdravotných dôvodov, že ich verejný život môže byť čoskoro prísne obmedzený novou legislatívou, ktorú sa vláda chystá predložiť budúci mesiac. Castex zároveň informoval, že tretia, tzv. posilňujúca dávka proticovidovej vakcíny, bude onedlho pre ľudí dostupná namiesto aktuálnych piatich už po štyroch mesiacoch od absolvovania druhej dávky.

Vo Francúzsku je podľa najnovších údajov na jednotkách intenzívnej starostlivosti hospitalizovaných takmer 3-tisíc covidových pacientov. (ap, tasr)

7:30 Británia ohlásila v piatok 93 045 nových prípadov koronavírusovej nákazy za posledných 24 hodín, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie COVIDU-19. Rekordný počet nakazených zaznamenala tretí deň za sebou. Írsko od nedele sprísni pandemické opatrenia. Z novej štúdie, o ktorej informovala agentúra Reuters, vyplýva, že riziko opätovnej infekcie je pri novom variante koronavírusu omikron päťkrát vyššie ako pri delte.

Podľa vedcov z Kráľovskej univerzity v Londýne je riziko reinfekcie nielen väčšie, ale nový variant nevykazuje žiadne znaky, že by bol miernejší ako delta.

„Nenašli sme žiadne dôkazy (tak pre riziko hospitalizácie, ako aj pre stav príznakov), že by sa omikron závažnosťou líšil od delty,“ uvádza štúdia, aj keď upozorňuje, že údaje o hospitalizáciách sú stále veľmi obmedzené.

„Pri kontrole stavu vakcinácie, veku, pohlavia, etnického pôvodu, asymptomatického stavu, regiónu a dátumu odberu vzorky bol omikron spojený s 5,4-krát vyšším rizikom reinfekcie v porovnaní s deltou,“ dodávajú autori v štúdii.

„Z toho vyplýva, že ochrana pred opätovnou nákazou variantom omikron, ktorý poskytuje predchádzajúce infekcie, môže byť až devätnásťpercen­tná,“ dodala Kráľovská univerzita v Londýne vo svojom vyhlásení. Štúdia ešte neprešla recenzným konaním.

Skoršia štúdia britskej organizácie SIREN, ktorá sa zaoberala rizikom opätovnej infekcie u zdravotníckych pracovníkov a ktorú jej autori vykonali pred objavením variantu omikron, zistila, že infekcia pôvodným kmeňom koronaviru poskytuje 85-percentnú ochranu pred opätovnou nákazou počas nasledujúcich šiestich mesiacov.

Autori štúdie pracovali s údajmi britského úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA). Podľa úradu sa medzi 29. novembrom a 11. decembrom koronavírusová nákaza potvrdila u zhruba 333 000 ľudí. Pri 122 062 z nich sa jednalo o variant delta, pri 1 846 prípadoch bol potvrdený omikron.

Írska vláda nariadila skoršiu zatváraciu dobu pre bary a reštaurácie. Od nedele do 30. januára budú musieť zatvárať o ôsmej večer. Znížila tiež počet povolených účastníkov vnútorných i vonkajších akcií. Opatrenie kabinet zaviedol napriek hlasnému odporu mnohých zákonodarcov z vládnej koalície, ktorí tvrdili, že tento krok podporia menej bezpečné zhromaždenia v domácnostiach.

V Írsku, kde žije necelých päť miliónov obyvateľov, pribudlo podľa piatkových údajov 3 628 novo nakazených koronavírusom. V krajine pribúda v posledných týždňoch zhruba 4 000 infikovaných denne. Choroba COVID-19 sa od začiatku pandémie potvrdila u 644 143 ľudí, z ktorých 5 835 komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus