19. deň: Rusi ostreľovali Kyjev bez významného úspechu. Z miest evakuovali 4000 ľudí

Ruské sily v noci na pondelok ostreľovali Kyjev a jeho okolie, útoky si podľa ukrajinských médií vyžiadali niekoľko obetí. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl oznámil, že ruskí vojaci za posledných 24 hodín nedosiahli významnejšie úspechy, hoci rozšírili útoky aj na západ Ukrajiny, napísala agentúra AP. Prezident Zelenskyj považuje za nutné stretnúť sa s Putinom. Opäť žiada o bezletovú zónu. Podľa neho je len otázkou času a rakety dopadnú aj na územie členského štátu NATO. Z miest na frontovej línii evakuovali 4000 ľudí.

14.03.2022 05:40 , aktualizované: 23:32
kyjev Foto:
Miestny obyvateľ pred bytovým domom v Kyjeve zničeným v pondelok 14. marca 2022 po zásahu ruským delostrelectvom.
debata (1528)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už devätnásty deň
  • Zelenskyj považuje stretnutie s Putinom za „ťažkú, ale potrebnú cestu“
  • Ruské sily v noci ostreľovali predmestia severozápadne od Kyjeva
  • Rusko rozšírilo útoky aj na západ, významnejšie úspechy však nedosiahlo
  • Na Slovensko vstúpilo z Ukrajiny už vyše 200-tisíc ľudí
  • Celkovo z krajiny utieklo už viac ako 2,8 milióna ľudí
  • Štvrté kolo mierových rozhovorov prerušili do utorka
  • Ukrajinci tvrdia, že zabili už vyše 12-tisíc ruských vojakov
zväčšiť
mapa, útok, poľské hranice
mier-ukrajine-2

Video: Čo je NATO a komu pomáha.

NATO – čo to je, čomu slúži a ako pomáha

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv. .

23:32 Viac ako 4000 ľudí sa podarilo v pondelok evakuovať z ukrajinských miest ležiacich pri frontovej línii cez sedem humanitárnych koridorov. Oznámila to prostredníctvom videa ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informujú stanica Sky News a agentúra Reuters.

Dovedna malo byť počas pondelka otvorených až desať humanitárnych koridorov, avšak tri z nich nefungovali, dodala Vereščuková.

Z neúspechu evakuácií na niektorých trasách obvinila vicepremiérka Ukrajiny ruské sily, ktoré podľa jej slov strieľali na civilistov v Kyjevskej oblasti. Ako povedala predtým počas dňa, okrem miest v okolí Kyjeva mali evakuácie prebiehať aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

22:57 Predstavitelia Bieleho domu zvažujú možnosť, že americký prezident Joe Biden odcestuje v najbližších týždňoch do Európy, aby tam so spojencami USA viedol rokovania o Ukrajine v súvislosti s ruskou inváziou. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so situáciou.

Jeden z možných plánov Bidenovej cesty zahŕňa stretnutie s ďalšími lídrami členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli 23. marca. Následne by mal navštíviť Poľsko, uviedol jeden z nemenovaných zdrojov pod podmienkou anonymity vzhľadom na to, že detaily ešte nie sú sfinalizované.

Ďalší zo zdrojov povedal, že čo sa týka Bidenovej prípadnej cesty do Európy, zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie.

21:27 Izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok opäť telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o konflikte na Ukrajine. Kremeľ uviedol, že telefonát sa uskutočnil na žiadosť Izraela. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ pre agentúru uviedol, že Bennett, ktorý v sobotu večer hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, odišiel uprostred pondelňajšieho zasadnutia izraelskej vlády telefonovať s Putinom. Tento telefonický hovor trval zhruba hodinu a pol.

Témou tohto rozhovoru bolo podľa izraelského predstaviteľa úsilie o dosiahnutie prímeria, ako aj izraelská humanitárna pomoc v regióne. Izrael v pondelok schválil vyslanie poľnej nemocnice na západ Ukrajiny. Podľa Bennettovej kancelárie by mohla ošetriť asi 100 pacientov den­ne.

20:27 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau povedal v pondelok OSN, že invázia Ruska na Ukrajine je „strategickým a taktickým zlyhaním“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Počas brífingu pred Bezpečnostnou radou OSN Rau vyhlásil, že výsledkom toho je, že Moskva začala pri útokoch cieliť na civilistov, čo sa rovná „štátnemu terorizmu“.

„Táto operácia, zle pripravená a vykonávaná, sa zmenila na strategické a taktické zlyhanie,“ vyhlásil poľský minister.

„Ale Kremeľ namiesto toho, aby zabránil ďalšiemu umieraniu vo svojich radoch, zmenil taktiku. Invázne sily začali mieriť na civilné obyvateľstvo a infraštruktúru a snaží sa tak zlomiť ducha ukrajinského ľudu. Toto je úbohé a hanebné a rovná sa to štátnemu terorizmu,“ zhodnotil situáciu Rau.

19:43 Britská vláda v pondelok uviedla, že zvažuje ubytovať ukrajinských utečencov v nehnuteľnostiach, ktoré vlastnia sankciovaní ruskí oligarchovia. Vláda tak spravila v období, keď sa chystá predstaviť program na podporu ubytovania Ukrajincov utekajúcich pred vojnou v domovoch obyvateľov Británie, píše agentúra AFP.

Podľa hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona sa vláda „zaoberá“ otázkou ubytovania ukrajinských utečencov v domoch ruských oligarchov. Hovorca takto reagoval na otázku novinárov, či Johnson tento návrh podporuje.

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid však predtým upozornil, že honosné nehnuteľnosti oligarchov by nemali byť zvažované ako prvá možnosť pre ubytovanie utečencov. Javid varoval, že najskôr je potrebné odstrániť „právne prekážky“.

19:01 Ukrajina v pondelok požiadala, aby bolo Rusko okamžite vylúčené z Rady Európy (RE), a uviedla, že po napadnutí susedného štátu nemá už právo zostať členom tejto organizácie na ochranu ľudských práv na európskom kontinente. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Výbor ministrov, rozhodovací orgán Rady Európy, deň po začiatku invázie pozastavil Rusku členstvo v organizácii. Vylúčenie by však bolo nevídaným krokom, píše AFP.

„Vyzývame vás, aby ste urobili toto rozhodnutie a vylúčili Rusko z Rady Európy,“ povedal prostredníctvom videomostu ukrajinský premiér Denys Šmyhal Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy (PZ RE) v Štrasburgu na východe Francúzska.

16:58 K pondelku z Ukrajiny ušlo pred vojnou do susedných štátov viac ako 2,8 milióna ľudí. Tento počet zahŕňa aj 127-tisíc občanov tretích krajín. Na twitteri o tom informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Organizácia podľa spravodajského portálu CNN upozornila, že ľudia sú stále na úteku z krajiny a potrebujú „nepretržitú podporu“.

Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF) upozorňuje, že vojna na Ukrajine má „devastujúci dopad“ na viac ako 7,5 milióna detí.

16:53 Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Morawiecki pre PAP povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny.

Premiér to uviedol po stretnutí s premiérmi Litvy a Ukrajiny. Tieto tri krajiny tvoria takzvaný Lublinský trojuholník. Ide o trojstrannú platformu pre politickú, hospodársku, kultúrnu a sociálnu spoluprácu medzi Litvou, Poľskom a Ukrajinou, ktorej cieľom je podpora integrácie Ukrajiny do EÚ.

Stretnutie sa konalo vo varšavskom Kráľovskom paláci a bolo venované vojne a podpore Ukrajiny.

Ako povedal Morawiecki, tieto tri krajiny pred 30 rokmi znovu dosiahli nezávislosť. „Chceli sme a chceme spolupracovať mierumilovne, spolupracovať medzi sebou a so všetkými našimi východnými susedmi,“ povedal. „Máme iba takéto zámery. Ak však niekto brutálne vtrhne do našich domovov – ničí, rabuje, vraždí a znásilňuje, potom sme odhodlaní urobiť všetko pre to, aby sme voči tomuto barbarstvu zasiahli,“ vyhlásil.

Poľský premiér zdôraznil, že hoci Ukrajina nie je súčasťou Európskej únie, je „v srdci Európy a v srdciach stoviek, miliónov občanov“.

„Je to veľmi dôležité, pretože my urobíme pre Ukrajinu všetko, aby sa pripravili náležité procedúry, ktoré privedú Ukrajinu bližšie k členstvu v Európskej únii,“ pokračoval Morawiecki a dodal, že je mimoriadne dôležité dať Ukrajincom nádej na obnovu a na budúcnosť.

Morawiecki povedal, že nádej je potrebné podporiť aj „obrovským fondom vytvoreným na základe zmrazeného a zhabaného ruského majetku“.

16:33 Vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidarity, otvorila však priestor aj pre podvodníkov, ktorí sa môžu snažiť zneužiť nešťastie ľudí utekajúcich pred vojnou vo svoj prospech. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra. Rezort v tejto súvislosti pripomenul, že vykonávanie verejných zbierok sa na Slovensku riadi zákonom o verejných zbierkach.

„Verejné zbierky, teda získavanie a zhromažďovanie dobrovoľných peňažných príspevkov, môžu vykonávať len zákonom určené právnické osoby. Podmienkou je, aby bola verejná zbierka oficiálne povolená," zdôrazňuje ministerstvo s tým, že v prípade celoslovenských zbierok robí zápis do registra práve ono. „Ak aspoň časť z čistého výnosu bude použitá mimo územia Slovenska, pred registráciou je potrebný aj súhlas Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," uvádza rezort.

Ministerstvo ďalej informuje, že od vypuknutia vojny na Ukrajine, teda od 24. februára, vydalo 11 rozhodnutí o registrácii verejnej zbierky, ktoré priamo súvisia so situáciou na Ukrajine. „Právoplatnosť nadobudlo šesť rozhodnutí. Verejnú zbierku môže totiž právnická osoba vykonávať až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia," zdôraznil rezort. Na pomoc pre utečencov však môžu podľa ministerstva slúžiť aj už predtým existujúce zaregistrované zbierky, ktorých registrovaný všeobecne prospešný účel a územie použitia výnosu takýto druh pomoci umožňujú.

Zároveň rezort vnútra pripomína, že zákon o verejných zbierkach sa nevzťahuje na výzvy jednotlivcov o finančnú alebo materiálnu pomoc. „V prípade, že fyzická osoba cez mail, sociálnu sieť alebo online systém darcovstva požiada verejne o pomoc pre seba alebo iných, je na vôli občanov, či takúto pomoc poskytnú," dodáva ministerstvo.

16:20 Ukrajinská raketa zabila v bašte proruských separatistov Donecku najmenej 20 ľudí a ďalších 28 zranila, uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa tlačových agentúr. Ruskí politici podľa agentúry TASS označili zásah centra Donecka raketou Točka-U za „vojnový zločin“, ktorý má byť priradený k vyšetrovaniu ďalších „zločinov ukrajinských neonacistov“. Ukrajinská armáda ústami svojho hovorcu útok raketou na Doneck poprela, napísala agentúra Reuters s tým, že tvrdenia oboch strán nemožno nezávisle overiť.

Úrady neuznávanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) podľa BBC informovali o 17 zabitých a 28 zranených. „Z oblohy nad Doneckom bola zostrelená strela. Súdiac podľa snímok a videa z miesta mohla to byť raketa Točka-U. Časti zostrelenej strely zasiahli ľudí, nachádzajúcich sa v centre mesta,“ napísala BBC na svojom webe.

Rusko prijalo takmer štvrť miliónov utečencov z Ukrajiny a Donbasu, napísal TASS s odvolaním sa na námestníka ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Čuprijana.

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dnes podľa denníka Ukrajinska pravda obvinil ruské jednotky z ostreľovania 15 miest a obcí, počet mŕtvych a zranených sa upresňuje.

16:07 Volodymyr Zelenskyj nečakane zrušil svoje plánované vystúpenie na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE).

Ukrajinský prezident podľa PZ RE zrušil vystúpenie z dôvodu veľmi naliehavých a nepredvídaných okolností. PZ ER takisto uviedlo, že na zhromaždení by mal prostredníctvom videokonferencie vystúpiť ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Jeho prejav je naplánovaný na 16.00 h SEČ.

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na diaľku prednesie prejav pri zasadnutí amerického Kongresu, na ktoré sú pozvaní všetci členovia Snemovne reprezentantov i Senátu. Oznámili to lídri oboch zákonodarných komôr Nancy Pelosiová a Chuck Schumer. Prejav je naplánovaný na 09:00 washingtonského času (14:00 SEČ).

Zeleného virtuálne vystúpenie v Kongrese nadväzuje na jeho prejavy k britskému a poľskému parlamentu z minulého týždňa. Agentúra AFP pripomína, že 5. marca sa ukrajinský prezident prostredníctvom videokonferencie spojil s viac ako stovkou amerických kongresmanov a senátorov, pravidelne si tiež volá s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

„Kým na Ukrajine ďalej zúri vojna, s veľkým rešpektom a obdivom k ukrajinskému ľudu pozývame všetkých členov Snemovne a Senátu, aby sa zúčastnili virtuálneho prejavu na Kongrese Spojených štátov v podaní prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského,“ uviedli Pelosiová a Schumer. Akcie sa budú môcť zúčastniť iba zákonodarcovia, podľa informácií reportéra webu Punchbowl News, ktorý sa špecializuje na spravodajstvo o Kongrese, ale prejav budú môcť sledovať aj médiá.

15:51 Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom boli prerušené a mali by pokračovať v utorok. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informovala o tom agentúra AFP.

„V rokovaniach bola do zajtra urobená technická prestávka,“ uviedol Podoľak na sociálnej sieti Twitter. „Vyjednávanie. Štvrté kolo. O mieri, prímerí, okamžitom stiahnutí jednotiek a bezpečnostných zárukách. Ťažká diskusia. Hoci si Rusko uvedomuje nezmyselnosť svojich agresívnych akcií, stále sa drží ilúzie, že 19 dní násilia proti mierumilovným mestám je správna stratégia,“ napísal dopoludnia Podoľak.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko predtým uviedol, že rokovania s Ruskom sú „zložité“.

Vedúci vyjednávač ukrajinskej strany spresnil, že pondelkové rokovania prebiehali virtuálne a nie za osobnej účasti vyjednávačov, ako tomu bolo doposiaľ. Ukrajinskí vyjednávači sa tak v súčasnosti nachádzajú v Kyjeve, pričom predchádzajúce rokovania sa uskutočnili na bieloruských hraniciach.

15:36 Viac ako 160 súkromným autám sa podarilo opustiť obliehané ukrajinské mesto Mariupoľ smerom do Rusmi okupovaného mesta Berďansk, uviedla tamojšia mestská rada, ktorú citovala agentúra AFP. Koľko ľudí sa vo vozidlách nachádzalo nie je známe.

„Od 13.00 h (12.00 h SEČ) sa viac ako 160 súkromným autám podarilo opustiť Mariupoľ cestou do mesta Berďansk,“ uviedla mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

„Obyvatelia Mariupolu na vlastných autách už prešli cez Berďansk a pokračujú smerom na Záporožie. V súčasnosti sa pozdĺž vybudovaného humanitárneho koridoru dodržiava pokoj zbraní,“ doplnila rada.

15:25 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo najmenej 636 civilistov, z toho 46 detí. Oznámil to Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý zverejňuje informácie o úmrtiach, ktoré sám overil.

Podľa ženevského úradu bude skutočný počet mŕtvych civilistov oveľa vyšší, pretože príjem informácií sa oneskoruje a mnoho ohlásených prípadov ešte nebolo potvrdených. Ide najmä o obete z oblastí s intenzívnymi bojmi, ako je východoukrajinský Charkov alebo mesto Mariupoľ na juhu krajiny.

Ukrajinské úrady informovali o úmrtí 90 detí. Moskva od svojho vpádu naďalej popiera, že útočí na civilné ciele.

15:21 Utečenci prichádzajúci na Slovensko sa môžu od pondelka riadiť farebnými dopravnými koridormi. Ministerstvo dopravy tiež spustilo web, na ktorom nájdu voľné ubytovacie kapacity.

Doležal Čítajte viac Doležal predstavil štátny Booking, utečencom má pomôcť nájsť ubytovanie

15:20 Londýnska rezidencia ruského oligarchu Deripasku, ktorú zabrali squatteri, by mala slúžiť ukrajinským utečencom.

Squatteri /  Oleg Deripaska / Čítajte viac Squatteri v Londýne obsadili dom ruského oligarchu Deripasku

15:16 Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer oznámila, že bude aj naďalej dodávať lieky do Ruska. Celý zisk svojej ruskej pobočky však venuje na priamu podporu Ukrajiny, informuje agentúra Reuters.

Spoločnosť tiež uviedla, že v Rusku nezačne žiadne nové klinické skúšky a do tých prebiehajúcich prestane prijímať nových pacientov.

Podľa Pfizeru by prerušenie dodávok liekov do Ruska bolo „priamym porušením základného princípu spoločnosti – pacient vždy na prvom mieste“.

Spoločnosť v Rusku nevlastní ani neprevádzkuje žiadne výrobné zariadenia, pričom uviedla, že zastaví všetky plánované investície s miestnymi dodávateľmi určené na výstavbu nových výrobných kapacít v krajine.

V Rusku sa pre jeho inváziu na Ukrajinu a následný stupňujúci sa tlak zo strany zákazníkov na Západe rozhodli pozastaviť svoju činnosť aj spoločnosti McDonald's, Nestlé či Sony.

15:06 Americký miliardár Elon Musk na twitteri vyzval Vladimíra Putina k súboju jeden na jedného. Bojovať majú o Ukrajinu. V komentároch podnikateľa podporil okrem iného kyjevský starosta a bývalý šampión boxu Vitalij Kličko.

„Týmto vyzývam Vladimira Putina k duelu. Stávkou je Ukrajina,“ napísal zmesou angličtiny, ukrajinčiny a ruštiny Musk, ktorý potom v komentároch uisťoval, že svoju výzvu myslí vážne. „Bola by to pocta,“ odpovedal na otázku, či by ho súhlasná odpoveď zo strany ruského štátnika prekvapila.

Ukrajinské médiá podotýkajú, že šance na rozriešenie ruskej invázie pomocou podobného boja sú takmer nulové. Poukázali pri tom na špekulácie ohľadom Putinovej izolácie od všetkých vrátane svojich najbližších spolupracovníkov aj na dlhý vyjednávací stôl, ktorému sa dostalo pozornosti v polovici februára.

14:57 Podľa slov šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella ušlo z Ukrajiny do susedných krajín už prinajmenšom 2,6 milióna ľudí. Väčšina z nich zamierila do Poľska. Ďalší sa vybrali do Maďarska, Rumunska, Moldavska aj Slovenska.

Borrell to povedal v pondelok, keď informoval o najnovších údajoch týkajúcich sa ukrajinských utečencov aj tamojšej situácie, citovala ho stanica Sky News.

Josep Borrell zároveň uviedol, že v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny zahynulo už od začiatku ruskej invázie z 24. februára viac ako 2 400 civilistov. Uviedol tak nižší počet obetí ako údaj, ktorý v pondelok ráno zverejnila tamojšia samospráva. Tá uvádzala, že počet zabitých civilistov v meste už prekonal hranicu 2 500.

Borrell zároveň informoval, že EÚ momentálne dokončuje implementáciu štvrtého balíka sankcií voči Rusku, uvaleného v reakcii na inváziu, ktorá už trvá takmer tri týždne.

14:33 Národná transfúzna služba (NTS) zaznamenala v súvislosti s vojnou na Ukrajine výrazný nárast počtu záujemcov o darovanie krvi. Informovala o tom na svojom webe s tým, že pokiaľ by sa odobrala krv všetkým záujemcom, nemuseli by sa zásoby krvných prípravkov minúť, prípadne by mohli byť počty darcov krvi o pár týždňov obmedzené.

„Životnosť odobratých červených krviniek je obmedzená. Po darovaní krvi je ďalší odber možný najskôr po desiatich týždňoch u mužov a po 12-tich týždňoch u žien. Ak by sme teraz odobrali krv od všetkých aktuálnych záujemcov o jej darovanie, mohlo by sa stať, že by sa akumulované zásoby krvných prípravkov nestihli minúť. Podstatnejšie však je, že ak by sa napríklad o 5–6 týždňov dostavila potreba zvýšenia počtu odberov, počty darcov krvi schopných ihneď darovať krv by boli výrazne limitované,“ spresnila.

NTS SR počty odberov koordinuje podľa aktuálnych potrieb odberateľov, zdravotníckych zariadení v SR a podľa stavu zásob krvných prípravkov v jej skladoch.

„Situáciu pozorne monitorujeme a v prípade potreby výrazného navýšenia počtu odberov krvi bude Národná transfúzna služba SR vyzývať darcov krvi priamo, prostredníctvom svojej webovej stránky a prostredníctvom štandardných komunikačných kanálov,“ uzavrela.

14:15 V Nemecku sa zaregistrovalo už takmer 150 000 utečencov z Ukrajiny, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra. Informuje o tom TASR na základe správy stanice Sky News.

Hovorca ministerstva vnútra počas pravidelnej tlačovej konferencie dodal, že reálny počet utečencov v Nemecku môže byť omnoho vyšší.

Ministerstvo vnútra Veľkej Británie uviedlo, že v rámci programu zlučovania rodín už vydalo viac ako 4000 britských víz. Program umožňuje utečencom z Ukrajiny pripojiť sa k svojim rodinným príslušníkom v Spojenom kráľovstve.

Britské úrady sa začali zaoberať žiadosťami už viac ako 32 000 Ukrajincov, pričom termín vo vízových centrách dostalo 10 600 Ukrajincov.

13:47 Ruskí vojaci sa podľa agentúry Unian chystajú v areáli ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží odpaľovať muníciu.

Podľa zdroja tak majú dokonca urobiť pred jedným z blokov funkčnej elektrárne, uviedla podľa Unianu na sociálnej sieti Telegram spoločnosť Energoatom, ktorá spravuje štyri funkčné ukrajinské jadrové elektrárne.

„Ruskí okupanti, ktorí dobyli jadrovú elektráreň Záporožie, plánujú začať s likvidáciou munície priamo na mieste stanice pri ruinách výcvikového strediska ZNPP,“ uviedol Energoatom s tým, že zbombardovaná budova sa nachádza priamo pred blokom číslo 1 jadrovej elektrárne.

13:33 Hovorca Kremľa obvinil predstaviteľov Spojených štátov a Európskej únie, že svojimi provokatívnymi stanoviskami podnecujú Rusko, aby vzalo útokom veľké mestá na Ukrajine. Činia tak podľa hovorcu preto, aby potom na Rusko zvaľovali vinu za smrť mierumilovných civilistov, napísala agentúra TASS. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov súčasne nevylúčil úplné ovládnutie ukrajinských veľkomiest. Ukrajinské úrady obviňujú útočiace ruské sily zo zabitia tisícov civilistov, vrátane desiatok detí, zatiaľ čo Rusko popiera, že by útočilo na civilistov a civilné ciele.

Podľa ruskej agentúry Peskov upozornil na nedávne vyhlásenia poradcu pre národnú bezpečnosť amerického prezidenta Jakea Sullivana a šéfa úniovej diplomacie Josepha Borrella o tom, že vraj je ruský prezident Vladimir Putin rozčarovaný pomalým postupom ruských síl vo veľkých mestách, vrátane Kyjeva, a že kvôli tomu Moskva údajne zvyšuje množstvo cieľov a snaží sa poškodiť každú časť Ukrajiny. „Uvedené vysoko postavené osoby USA a EÚ – súdiac podľa všetkého – podpichujú Rusko k dobytiu veľkých miest Ukrajiny s cieľom zvaliť na našej krajine zodpovednosť za smrť mierumilovných občanov. Pokladáme také pozície za provokačné,“ zdôraznil Putinov hovorca.

Peskov súčasne uviedol, že ruské „ministerstvo obrany – pri zaistení maximálnej bezpečnosti civilného obyvateľstva – nevylučuje možnosť úplného ovládnutia veľkých osídlených miest, ktoré aj tak sú teraz prakticky obkľúčené, s výnimkou oblastí využívaných na humanitárne evakuácie“. Rusko má podľa hovorcu dostatok síl, operácia na Ukrajine „postupuje podľa plánu a skončí v stanovenom čase a v plnom rozsahu“. Peskov však bližšie nespresnil, čo týmito slovami vlastne myslí.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská ofenzíva nepostupuje tak rýchlo, ako by mala, priznal Putinov blízky spojenec

Putinov hovorca uviedol, že Rusko je schopné minimalizovať škody spôsobované sankciami, ktoré Západ na zemi uvaľuje v odvete za útok na Ukrajinu. „Sú všetky dôvody predpokladať, že následky tejto ekonomickej vojny budú obmedzené na minimum,“ vyhlásil.

Peskov podľa agentúry Reuters poprel, že by Rusko požiadalo Čínu o vojenské vybavenie, ako tvrdia americkí predstavitelia. Za dezinformáciu to dnes označil aj Peking.

13:10 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojna na Ukrajine môže zhoršiť priebeh pandémie koronavírusu. „Táto situácia umožní vírusu ďalej sa šíriť,“ upozornila v nedeľu v stredu technická riaditeľka WHO pre COVID-19 Maria Van Kerkhoveová. Krízový koordinátor WHO Mike Ryan dodal, že počet nakazených Ukrajincov nepochybne porastie a bude zapríčinený nedostatočným testovaním, pozastavenou vakcináciou a vyčerpaním obyvateľstva v dôsledku vojny.

Počet nových prípadov na Ukrajine bol za posledný týždeň relatívne nízky, avšak WHO očakáva, že sa prírastky nakazených aj obetí budú zvyšovať.

Ukrajina má totiž nízku, len zhruba 34-percentnú mieru zaočkovanosti proti covidu. Od začiatku ruskej invázie už z Ukrajiny podľa údajov OSN ušlo viac než 2,5 milióna ľudí, ktorí sa uchýlili do susedných, často podobne nedostatočne „zaočkovaných“ krajín.

Do intenzívnejšieho boja s koronavírusom sa však pustili aj štáty, do ktorých ukrajinskí utečenci prichádzajú. Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko im zadarmo poskytujú vakcíny proti ochoreniu COVID-19, na Slovensku zase dostanú bezplatnú liečbu. WHO pomohlo zabezpečiť liečivá a navýšiť laboratórne a testovacie kapacity.

12:53 Z obcí v okolí Kyjeva prebieha už piaty deň úspešná evakuácia obyvateľstva. Povedal to gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba, ktorého citovala spravodajská stanica Sky News. Dodal, že prímerie v tejto oblasti pretrváva, hoci je veľmi krehké.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková predtým v pondelok potvrdila, že Kyjev sa v priebehu pondelka pokúsi evakuovať civilistov cez dovedna desať humanitárnych koridorov v rôznych častiach Ukrajiny.

Vereščuková priblížila, že evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Dodala, že Ukrajina sa „opäť raz“ pokúsi doručiť humanitárnu pomoc do obliehaného mesta Mariupol. V nedeľu sa tam humanitárny konvoj nedostal z dôvodu ostreľovania ruskou armádou.

Obyvatelia Mariupola, kde prebiehajú rozsiahle útoky ruských síl, sú už niekoľko dní bez elektriny, tepla a vody. Podľa najnovších správ sa im nebezpečne rýchlo míňajú aj zásoby potravín, pričom Červený kríž varoval, že čas na ich záchranu „sa kráti“.

12:43 Ruská vojenská operácia na Ukrajine nepostupuje tak rýchlo, ako si Kremeľ predstavoval, priznal Viktor Zolotov, jeden z najbližších spojencov Putina.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruská ofenzíva nepostupuje tak rýchlo, ako by mala, priznal Putinov blízky spojenec

12:34 Squatterom sa v Londýne podarilo preniknúť do rezidencie na námestí Belgrave, ktorú vlastní ruský oligarcha Oleg Deripaska. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Na fotografii zverejnenej na sociálnej sieti Twitter vidno ukrajinskú vlajku visiacu z okna budovy a transparent s nápisom „Táto nehnuteľnosť bola oslobodená“ nad vchodom. Neďaleko bola zaparkovaná policajná dodávka.

Na twitterovom konte pod menom Resist London sa píše, že ide o „protestnú obranu“, v ktorej rámci squatteri nemajú v úmysle v dome bývať a spať, ale obsadzujú ho a budú sa pritom striedať. Vyzvali preto dobrovoľníkov, aby sa k nim pridali.

Deripaska je 54-ročný priemyselník, ktorý založil hlinikársky koncern Rusal. Ide o spoločnosť, ktorú britská vláda zaradila 10. marca na zoznam subjektov zasiahnutých sankciami pre inváziu ruských jednotiek na Ukrajinu.

tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte viac Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne!

Osud Deripaskovho portfólia v hodnote niekoľkých miliónov libier v Británii zostáva nejasný po tom, čo britská vláda oznámila, že jeho aktíva budú zmrazené.

12:25 Ruské jednotky znovu poškodili elektrické vedenie zásobujúce odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle, ktoré len v nedeľu opravili pracovníci ukrajinského energetického podniku Ukrenerho. Poškodené vedenie sa aj teraz pokúsi dať do poriadku opravárenská čata Ukrenerho, ktorá „ide na okupované územie v okolí černobyľskej elektrárne hľadať a opraviť nové poškodenie“, oznámila agentúra Unian.

Objekt atómovej elektrárne v súčasnej dobe ovládajú ruské jednotky. Elektrický prúd je potrebný na ochladzovanie jadrového paliva, ktoré sa v černobyľskom areáli stále nachádza.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu MAAE v nedeľu uviedla, že zamestnanci elektrárne podľa ukrajinských úradov kvôli veľkej únave z prakticky nepretržitého pracovného nasadenia prestali vykonávať opravy a údržbu súvisiace s bezpečnosťou elektrárne.

V odstavenej elektrárni podľa MAAE pracuje 211 technikov a strážcov bez vystriedania už dlhšie ako tri týždne; do práce nastúpili ešte pred ruskou inváziou 24. februára. Práca dispečerov pritom vyžaduje maximálne sústredenie, a preto pracovníci obvykle pracujú po smenách a pravidelne sa striedajú. Teraz veľká fyzická a psychická únava komplikuje opravy.

12:15 Západné sankcie znemožnili Rusku prístup k 300 miliardám dolárov v zlate a devízových rezervách, čo je takmer polovica z celkových ruských rezerv v objeme 640 miliárd dolárov. Ako uvádza web kp.ru, povedal to ruský minister financií Anton Siluanov.

Ako uviedol Alexej Zubec, riaditeľ Inštitútu pre sociálny a ekonomický výskum Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie, nikto si nemyslel, že sa Západ odhodlá k takýmto rozsiahlym sankciám. „Základný scenár, podľa ktorého naša vláda konala, nepredpokladal možnosť zmrazenia našich aktív v cudzej mene. Ak by o tom centrálna banka vedela, prijala by opatrenia na premenu peňazí na zlato, jüan alebo inú menu,“ povedal Zubec.

Dodal, že Rusku sa podarilo previesť časť rezerv z dolárov na eurá, keďže sa verilo, že Európania nie sú voči Rusku takí tvrdí, no ani tento plán podľa neho nevyšiel. Tvrdí, že Rusko sa zatiaľ nedostalo do kritickej situácie, keďže má príjmy z predaja ropy, nerastných surovín a plynu, no keby podľa neho „skolabovala“ ropa, zmrazené rezervy by už Rusko pocítilo.

12:08 Utečenci z Ukrajiny budú môcť v Nitre využívať mestskú hromadnú dopravu (MHD) zdarma. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom rokovaní.

Ako uviedol Ivan Janček z mestského úradu, nárok na bezplatnú MHD budú mať občania Ukrajiny, ktorí na Slovensko prišli z dôvodu vojnového konfliktu. „Pri prepravnej kontrole sa budú preukazovať svojím platným pasom alebo občianskym preukazom a dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky,“ informoval mestský úrad.

Podľa slov primátora Mareka Hattasa ide o pomoc utečencom, ktorá na mestský rozpočet nebude mať prakticky žiadny dosah. „Ide o ľudí, ktorí sem prišli pre vojnu, ktorá je medzi Ruskom a Ukrajinou. Doteraz tu neboli, neplatili MHD a nebudú platiť ani teraz. Je to balík solidarity voči týmto obyvateľom, zachovávajú sa takto aj ďalšie mestá a ďalšie krajiny,“ vysvetlil.

12:05 Ukrajinská protivzdušná obrana podľa poradcu ministerstva vnútra Antona Heraščenka nad metropolou dopoludnia zostrelila ruskú raketu. Jej trosky spadli na ceste do rezidenčnej oblasti, zničili päťpodlažný dom a úplne zničili trolejbus, v tom čase bez pasažierov. Jeden človek zahynul.

Ruská delostrelecká paľba dnes ráno zasiahla deväťposchodovú rezidenčnú budovu na severe Kyjeva v štvrti Oboloň. Pri útoku zomreli podľa ukrajinských médií najmenej dve osoby, traja ľudia sú hospitalizovaní; deväť ich záchranári ošetrili na mieste. Celkom sa im z budovy podarilo evakuovať takmer 80 ľudí.

Nočné ostreľovanie si podľa gubernátora Kyjevskej oblasti Oleksija Kuleby vyžiadalo život radného v meste Brovary východne od metropoly. Ostreľovanie pokračovalo aj na severozápade v mestách Irpin, Buča a Hostomel vrátane tamojšieho letiska, kde pri ruskom pokuse obkľúčiť hlavné mesto zúrili jedny z najťažších bojov.

Nálety zasiahli obytné budovy v juhukrajinskom prístave Mykolajiv aj vo východnom Charkove a vyradili z prevádzky televíznu vežu v ​​Rivenskej oblasti na severozápade krajiny, uviedla ukrajinská prezidentská kancelária. V okolí Ruskom okupovaného čiernomorského prístavu Cherson sa v noci ozývali výbuchy, tri letecké údery zasiahli cez noc Černihiv a väčšina tohto severoukrajinského mesta je bez dodávok tepla.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že jeho jednotky cielia na ruské základne a logistiku. Nepriateľské sily obvinil, že si zriaďujú palebné pozície v kostoloch a ďalších civilných budovách, aby ukrajinské sily nemohli paľbu opätovať. Tvrdenie nemožno nezávisle overiť, reportéri AP však hlásili ruské obrnené transportéry v rezidenčných oblastiach.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruské sily za posledných 24 hodín postúpili o 11 kilometrov a severne od Mariupolu dosiahli ďalších päť miest.

11:36 Dve obete na životoch a sedem zranených si vyžiadal útok na podnik vyrábajúci lietadlá Antonov v Kyjeve. Zasiahnutá bola aj neďaleká obytná budova. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie magistrátu ukrajinskej metropoly na sociálnej sieti Telegram.

Po útoku na továreň vypukol podľa kyjevskej mestskej správy obrovský požiar. Internetový portál strana.news zverejnil fotografie a videá s mohutným kúdolom dymu stúpajúcim z fabriky. Na mieste sa nachádzajú záchranárske zložky.

Počas ďalšieho útoku na inú obytnú budovu prišla v pondelok v Kyjeve o život jedna osoba a 12 bolo zranených, uviedla správa mesta.

Továreň Antonov na výrobu lietadiel nachádzajúca sa na severozápade Kyjeva je najväčšou svojho druhu na Ukrajine a je známa predovšetkým výrobou obrovských nákladných, ale tiež osobných lietadiel.

11:15 Británia venuje Ukrajine vyše 500 prenosných generátorov elektrickej energie, ktoré pomôžu zaistiť fungovanie základných služieb aj počas častých výpadkov elektriny. Na twitteri to oznámil britský minister obchodu Kwasi Kwarteng. Generátory pokryjú energetické potreby zodpovedajúce 20 000 domov.

O generátory požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom ukrajinského veľvyslanca v Londýne. Použijú sa najmä na udržanie chodu nemocníc, v krytoch alebo v úpravniach vody, ktoré prišli o svoje zdroje energie kvôli ruskej invázii.

„Poslanie prenosných generátorov elektriny na Ukrajinu pomôže udržať základné služby v chode, oslabí pokusy Putina ochromiť dodávky elektriny na Ukrajine a pomôže podporiť mimoriadne statočnú ukrajinskú reakciu na vojnové ťaženie Kremľa,“ uviedol minister Kwarten

Generátory zo svojich skladových zásob poskytnú britskí dodávatelia, na Ukrajinu ich pošlú prostredníctvom susedných krajín. Distribúciu na mieste zaistí ukrajinská vláda.

11:05 Dron, ktorý z Ukrajiny preletel stovky kilometrov bez povšimnutia NATO a zrútil sa pri Záhrebe, niesol až 120-kilovú bombu.

dron Čítajte viac Dron zrútený pri Záhrebe niesol až 120-kilovú bombu

10:53 Rusko v doterajšom priebehu vojny spôsobilo Ukrajine škody za približne 120 miliárd dolárov. Ako referuje web epravda.com.ua, v ukrajinskej televízii to povedal prvý námestník ministra hospodárstva Denys Kudin. Dodal, že výška škôd sa každým dňom zvyšuje s pokračovaním nepriateľských ak­cií.

Kudin poznamenal, že ministerstvo hospodárstva začne prvé straty ukrajinského HDP pre vojnu s Ruskom počítať v apríli. „Čo sa týka HDP, budeme môcť sumarizovať až po uplynutí prvého celého mesiaca od prechodu ekonomiky do vojenského režimu. To znamená, že v apríli budeme môcť zhrnúť priebežné výsledky z marca a potom zverejniť určité čísla,“ povedal Kudin.

10:45 Ruské sily od začiatku invázie na Ukrajinu stratili viac ako 12 000 vojakov, informoval generálny štáb ukrajinskej armády. Nie je jasné, či Kyjev do strát započítava aj zajatcov a zranených, ktorí nie sú schopní boja. Ruskí vojaci podľa ruského ministerstva obrany vyradili od 24. februára 3 920 vojenských objektov.

Ruská armáda k dnešnému dňu na Ukrajine prišla aj o 77 lietadiel, 90 vrtuľníkov, 389 tankov, 1249 obrnených transportérov či 64 raketometov, uvádza ukrajinský generálny štáb.

Denník The Guardian napísal, že americká armáda odhaduje straty na 2 000 až 4 000 padlých vojakov na ukrajinskej strane a 5 000 až 6 000 mŕtvych príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Ruské sily podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova vyradili od začiatku svojej „špeciálnej operácie“ 3 920 vojenských objektov, zničili 1 43 bezpilotných lietadiel, 1 267 tankov a ďalších obrnených vozidiel, 124 raketometov, 457 dielov a mínometov.

Údaje uvádzané znepriatelenými stranami nemožno nezávisle overiť.

10:41 Z Ukrajiny už podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) utieklo vyše 2,5 milióna ľudí, väčšinou žien a detí. Najviac ich zamierilo do Poľska, a to okolo 1,7 milióna osôb.

10:31 Ukrajina potvrdila, že sa počas pondelka pokúsi evakuovať civilistov cez desať humanitárnych koridorov. Ako priblížila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, evakuačné trasy budú prechádzať z miest v okolí metropoly Kyjev, ako aj z Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Vereščuková dodala, že Ukrajina sa „opäť raz pokúsi odblokovať pohyb humanitárneho konvoja s potravinami a liekmi“ z mesta Berďansk na juhovýchode krajiny, smerujúceho do obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu. V nedeľu sa konvoj do Mariupola nedostal z dôvodu ostreľovania ruskou armádou. (tasr)

10:27 Ďalšia európska krajina zvažuje pre ruský útok na Ukrajinu ukončiť svoju neutralitu.

Micheál Martin Čítajte viac Ďalšia európska krajina zvažuje po útoku Ruska ukončiť svoju neutralitu

10:25 Najmenej 2 500 obyvateľov prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny bolo zabitých od začiatku ruskej invázie. Počet obetí v pondelok ráno potvrdil Olexij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Zelenského, ktorého citovala spravodajská stanica Sky News aj agentúra Reuters. Arestovyč uviedol, že tento údaj poskytla tamojšia samospráva. Rusko zároveň obvinil z toho, že v nedeľu opätovne zabránilo, aby sa do tohto mesta obliehaného ruskými vojakmi dostala humanitárna pomoc.

Obyvateľom Mariupolu v súčasnosti dochádzajú zásoby potravín, pričom Červený kríž pred pár hodinami varoval, že čas na ich záchranu „sa kráti“. Sky News pripomína, že civilistov sa zatiaľ z mesta nepodarilo evakuovať. (tasr)

10:16 Ukrajinská generálna prokuratúra začala viesť vyšetrovanie Halyny Danylčenkovej, ktorá bola po obsadení ukrajinského mesta Melitopol ruskými jednotkami dosadená do funkcie jeho primátorky. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo skupina poslancov mestského zastupiteľstva v Melitopole v nedeľu písomne požiadala generálnu prokuratúru o začatie trestného stíhania proti Danylčenkovej „pre trestný čin vlastizrady za pokus o vytvorenie okupačnej vlády v Melitopole.“

Mestská rada vo svojom vyhlásení obvinila Danylčenkovú, „členku rady z Opozičného bloku (proruskej politickej strany)“, že rozpustila orgány mesta a preniesla ich právomoci na Výbor ľudových poslancov. (tasr)

10:10 Začalo sa ďalšie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov, oznámila dnes ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na Mychajla Podoľaka z prezidentskej kancelárie, ktorý je jedným z ukrajinských vyjednávačov. Podoľak na sociálnych sieťach zdôraznil, že ukrajinská pozícia v rokovaní sa po bezmála troch týždňoch bojov nemení. Ukrajinská delegácia bude podľa neho žiadať prímerie, okamžité stiahnutie ruských vojsk a bezpečnostné záruky.

„Vyjednávanie. Štvrté kolo. O mieri, prímerí, okamžitom stiahnutí jednotiek a bezpečnostných zárukách. Ťažká diskusia. Hoci si Rusko uvedomuje nezmyselnosť svojich agresívnych akcií, stále sa drží ilúzie, že 19 dní násilia proti mierumilovným mestám je správna stratégia,“ napísal Podoľak. Dnešné kolo rozhovorov sa podľa médií odohráva prostredníctvom videokonferencie, delegácie sa v minulých týždňoch niekoľkokrát stretli na bielorusko-ukrajinskej hranici. (čtk)

10:02 Tehotná žena, ktorú zachytili fotografie pri minulotýždňovej evakuácii zo zbombardovanej pôrodnice v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, zomrela spolu so svojim novorodeným dieťaťom.

mariupol Čítajte viac Po útoku na pôrodnicu v Mariupole zomrela tehotná žena aj novorodenec

9:42 Aplikácia a sociálna sieť Instagram už pre svojich používateľov v Rusku nie je prístupná. Vo svojej správe to v pondelok potvrdila agentúra AFP.Sociálna sieť Instagram sa súčasne objavila aj na oficiálnom zozname webov s „obmedzeným prístupom“, ktorý vydáva a aktualizuje ruský regulátor médií, Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

K zablokovaniu prístupu na Instagram v Rusku došlo po tom, čo Moskva minulý týždeň obvinila jeho materskú spoločnosť Meta Platforms, že na svojich platformách umožňuje výzvy na páchanie násilia voči ruským občanom. Používatelia Instagramu v Rusku boli e-mailom od Roskomnadzoru upozornení, že služba bude ukončená v nedeľu o polnoci, napísala agentúra Reuters. (tasr)

9:52 Video zo zničeného centra Charkova.

9:20 "Dlhé roky sme ruského prezidenta Vladimira Putina vnímali ako hulváta a zároveň šachistu. Teraz už vieme, že šéf Kremľa nie je iba hulvátom, ale že to je brutálny agresor. A či je šachista? Viete, šachisti majú premyslených niekoľko ťahov dopredu. No Putin vtrhol na Ukrajinu a nezdá sa, že by vedel, čo ďalej,“ povedal pre Pravdu francúzsky politológ a expert na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik.

Emmanuel Macron /  Vladimir Putin / Čítajte viac Rupnik: Žili sme v ilúziách. Putinova vojna je brutálny budíček

8:58 Veľvyslanectvo USA v Kyjeve opäť vyzvalo všetkých amerických občanov, aby urýchlene opustili územie Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii. TASR správu prevzala zo stanice BBC. Veľvyslanectvo vyhlásilo, že pre pretrvávajúce ruské útoky je bezpečnostná situácia na Ukrajine „dramatická a nepredvídateľná“, informovala v pondelok BBC. Ambasáda zároveň apelovala na amerických občanov, aby „dôkladne zvážili“ trasy a riziká cestovania po ukrajinskom území.

8:48 Za posledných 24 hodín do pondelka do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 8882 osôb, z toho od nedeľného večera do pondelkového rána 2414 osôb. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

Od vypuknutia konfliktu 24. februára do pondelkového rána vybavili celkovo 204 847 osôb vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny. Najviac osôb za uplynulých 24 hodín vybavili opäť na hraničnom priechode Vyšné Nemecké, a to 6392 ľudí. (tasr)

8:30 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov oznámil, že je po boku ruských síl, ktoré vedú ofenzívu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Kadyrov, ktorého medzinárodné mimovládne organizácie obviňujú z vážneho porušovania ľudských práv v kaukazskej republike, zverejnil na sieti Telegram video, ako – oblečený v uniforme – spolu s vojakmi študuje mapu rozloženú na stole.

Vo videu uvádza, že bolo natočené na letisku v meste Hostomeľ, ležiacom neďaleko Kyjeva, ktoré ruské sily obsadili v prvých dňoch ofenzívy na Ukrajine. AFP poznamenala, že Kadyrovovo tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Kadyrov tiež na margo polohy svojich jednotiek tvrdí, že „predtým sme boli od vás, kyjevských ‚náckov‘, asi 20 kilometrov, a teraz sme ešte bližšie. Hádajte, kde presne“.

8:07 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba skritizoval Nemecko za jeho dlhoročnú spoluprácu s Ruskom. Podľa neho prispela k upevňovaniu moci Ruska, ktoré 24. februára uskutočnilo inváziu na Ukrajinu.

„Mrzí ma, že to musím povedať: Naozaj ste prispeli k posilňovaniu aktuálnej moci Ruska,“ povedal Kuleba v nedeľu večer televízii ARD. „A dúfame, že podľa toho tiež urobíte dosť pre zastavenie ruskej vojnovej mašinérie,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie. (čtk)

7:50 Ruské sily v noci na dnešok ostreľovali Kyjev a jeho okolie, pri útokoch podľa ukrajinských médií zahynuli najmenej dvaja ľudia. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl dnes ráno oznámil, že ruskí vojaci za posledných 24 hodín nedosiahli významnejšie úspechy, hoci rozšírili útoky aj na západ Ukrajiny, napísala agentúra AP.

Ruská delostrelecká paľba dnes ráno zasiahla rezidenčnú budovu na severe Kyjeva. Pri útoku zomrela podľa ukrajinských médií najmenej jedna osoba, traja ľudia sú zranení. Deväť ľudí bolo ošetrených priamo na mieste, spresnili záchranári. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko informoval o dvoch mŕtvych a troch hospitalizovaných.

Nočné ostreľovanie si podľa gubernátora Kyjevskej oblasti Oleksija Kuleby vyžiadalo život radného v meste Brovary východne od metropoly. Ostreľovanie pokračovalo aj na severozápade v mestách Irpin, Buča a Hostomel vrátane tamojšieho letiska, kde pri ruskom pokuse obkľúčiť hlavné mesto zúrili jedny z najťažších bojov. (čtk)

7:33 Nové kolo rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou vedených prostredníctvom videohovoru sa uskutoční dnes dopoludnia a začne o 09.30 SEČ. Informoval o tom poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Diplomatické úsilie s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine pokračuje na mnohých frontoch; dnes majú okrem iného rokovať vysoko postavení americkí predstavitelia so svojimi európskymi a čínskymi náprotivkami.

Ruskí a ukrajinskí vyjednávači cez víkend informovali o istom pokroku vzájomných rozhovorov. To ale nijako nezmiernilo úroveň násilia na Ukrajine. (čtk)

7:10 Ruské námorné sily zablokovali čiernomorské pobrežie Ukrajiny, čím ju odrezali od námorného obchodu so zahraničím, oznámilo v nedeľu večer britské ministerstvo obrany. Informovali o tom televízie CNN a Sky News. „Ruské námorné sily vytvorili vzdialenú blokádu ukrajinského pobrežia Čierneho mora, čím fakticky izolovali Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu,“ uviedlo britské ministerstvo s odvolaním sa na svoje spravodajské informácie.

Podľa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) tvorí obchodovanie po mori viac než 80 percent objemu svetového obchodu, približuje Sky News.

Správa britského ministerstva obrany tiež uvádza, že ruské vojenské námorníctvo „pokračuje v raketových útokoch na ciele po celej Ukrajine“. Ruské sily podľa nej uskutočnili "jeden obojživelný výsadok v Azovskom mori a mohli by vykonať ďalšie takéto operácie v najbližších týždňoch. (tasr)

6:50 Prioritou Číny je zabrániť tomu, aby sa situácia na Ukrajine vymkla spod kontroly, uviedlo v nedeľu čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch. USA Čínu varovali, aby nepomáhala Rusku pri ekonomických sankciách, inak na to doplatí tiež.

Peking, Čína, zápcha Čítajte viac Požiadalo Rusko Peking o pomoc? USA Čínu varovali, nech to nerobí

6:42 Ruské ozbrojené sily pripravujú na Ukrajine viaceré ofenzívy, uviedol v noci na pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. S týmto cieľom sa ruské jednotky snažia udržať na pozíciách, ktoré obsadili, zabezpečiť si zásoby a preskupiť sa, informovala na základe jeho vyhlásenia agentúra DPA.

„Nepriateľ formuje a presúva strategické rezervy k našim hraniciam,“ napísal ukrajinský generálny štáb v každodennej správe s tým, že nové útoky sa očakávajú na mesto Charkov na východe, Sumy na severovýchode a na kyjevské predmestie Brovary.

Na území Luhanskej oblasti na východe krajiny sa ruské sily sústreďujú primárne na postup k mestu Severodoneck, ktoré podľa nedeľňajšieho oznámenia Moskvy zablokovali z dvoch smerov bojovníci proruských separatistov. V mestách Topolske a Špakivka v Charkovskej oblasti utrpeli ruské sily straty a ustúpili, dodáva ukrajinský generálny štáb. DPA pripomína, že tieto informácie nemožno nezávisle overiť. (tasr)

6:28 Americký prezident Joe Biden hovoril v nedeľu večer s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o ruskej invázii na Ukrajine. Obaja lídri podľa Bieleho domu zhodnotili najnovšie diplomatické úsilie o zastavenie konfliktu, informovala televízia CNN. Biden a Macron podľa oznámenia v telefonáte tiež „zdôraznili svoje odhodlanie brať Rusko na zodpovednosť za jeho konanie a podporovať vládu a obyvateľov Ukrajiny“.

Francúzsky zdroj oboznámený s telefonátom uviedol, že Macron vyjadril sústrasť nad smrťou amerického novinára Brenta Renauda, ktorý podľa kyjevskej polície zahynul v nedeľu pri streľbe ruských síl na predmestí ukrajinskej metropoly. Obaja prezidenti sa podľa zdroja tiež zhodli na posilnení sankcií prijatých voči Rusku, na podpore Ukrajiny a podniknutí všetkých iniciatív na zastavenie bojov.

Macron hovoril telefonicky aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a poskytol mu detaily o ďalšej pomoci, ktorú sa rozhodla poskytnúť Európska únia na minulotýždňovom summite vo Versailles, doplnil francúzsky zdroj podľa CNN. (tasr)

6:22 Prioritou Číny je zabrániť tomu, aby sa situácia na Ukrajine vymkla spod kontroly, uviedlo v nedeľu čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch. USA Čínu varovali, aby nepomáhala Rusku pri ekonomických sankciách, inak na to doplatí tiež. Urobilo tak v reakcii na správy v niektorých médiách, podľa ktorých Moskva požiadala Peking o vojenské vybavenie po tom, čo podnikla inváziu do susednej krajiny.

Peking, Čína, zápcha Čítajte viac Požiadalo Rusko Peking o pomoc? USA Čínu varovali, nech to nerobí

6:10 Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou, oznámila v nedeľu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Celkovo 211 technikov a pracovníkov bezpečnostnej služby je v službe takmer tri týždne, pretože od vstupu ruských síl do elektrárne počas prvého dňa invázie na Ukrajinu (24. februára) sa v závode nevystriedali pracovné zmeny.

Černobyľ, jadrová elektráreň, kryt Čítajte viac V Černobyle sú ľudia vyčerpaní, zastavili opravy a údržbu

5:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že bude pokračovať v rokovaniach s Ruskom. Za ich dôležitú úlohu označil zorganizovanie jeho stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Naša delegácia má jasnú úlohu – urobiť všetko preto, aby sa uskutočnilo stretnutie prezidentov,“ povedal Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v noci na pondelok, o ktorom informovali agentúry DPA a AFP i televízia Sky News.

Snahy dohodnúť svoje stretnutie so šéfom Kremľa označil Zelenskyj za „ťažkú, ale potrebnú cestu“ na získanie účinných záruk. Ukrajinský líder na schôdzku s Putinom vyzýva opakovane, dosiaľ však bezvýsledne.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v nedeľu podľa DPA stretnutie prezidentov nevylúčil, zdôraznil však, že je potrebné zistiť, o čom by sa na takejto schôdzke malo hovoriť a čo by malo byť výsledkom.

Členovia delegácií Ukrajiny a Ruska sa cez víkend vyjadrili k doterajším rokovaniam s opatrným optimizmom. Na pondelok sú naplánované ďalšie rozhovory prostredníctvom videokonferencie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Severoatlantickú alianciu (NATO), aby zaviedla nad jeho krajinou bezletovú zónu. V opačnom prípade podľa neho hrozí, že Rusko zatočí aj na členské štáty NATO. Informuje o tom agentúra AFP.

„Ak neuzavriete našu oblohu, je len otázkou času, kým ruské rakety dopadnú na vaše územie, na územie NATO,“ vyhlásil Zelenskyj vo videu zverejnenom krátko po polnoci z nedele na pondelok.

Ukrajinský líder sa vyjadril po tom, ako ruské sily v nedeľu vykonali vzdušný útok na výcvikové stredisko Javoriv na západe Ukrajiny, neďaleko hraníc s Poľskom, ktoré je členom NATO. Pri útoku zahynulo 35 ľudí a viac ako 130 utrpelo zranenia.

Zelenskyj v najnovšom videoposolstve hovoril aj o tomto útoku: „Nedialo sa tam nič, čo by mohlo ohroziť územie Ruskej federácie,“ citovala ho stanica Sky News.

„Minulý rok som lídrov NATO jasne varoval, že ak nebudú prísne preventívne sankcie voči Rusku, tak začne vojnu,“ povedal Zelenskyj.

Oslovil tiež Ukrajincov, ktorým povedal, že „prechádzame najhoršou skúškou v našich dejinách, v našich životoch“.

Podľa Zelenského Ukrajina cíti podporu iných krajín, medzi ktorými konkrétne menoval Bulharsko, Slovensko, Českú republiku, Rumunsko, Poľsko a Britániu, uvádza Sky News.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine