639. deň: Rusi útočia zo všetkých strán, denne umierajú v stovkách. Obrancovia Avdijivky držia pozície

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 24.11.2023 05:55, aktualizované: 
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto: ,
Na fotografii, ktorú poskytla ukrajinská 10. horská útočná brigáda "Edelweiss", ukrajinský vojak drží protidronovú zbraň na svojej pozícii neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti na Ukrajine vo štvrtok 23. novembra 2023.
Ruské jednotky v tretej vlne útočia na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a systematicky ostreľujú jej centrum. "Tretia vlna (útokov) sa začala. Útočia na nás tak ako predtým – zo všetkých smerov, z južného i severného krídla. Útočia na priemyselnú zónu," uviedol starosta Barabaš. Ukrajinskí obrancovia v priebehu uplynulého dňa zničili asi 700 ruských okupantov a systém protivzdušnej obrany Buk-M1. Udialo sa to operačnej zóne ukrajinskej tavrijskej operatívno-strategickej skupiny.

Najdôležitejšie udalosti

Britský tank v boji na Ukrajine. Čo dokáže vo vojne Challenger II?
Video
Kombinácia britskej technológie a ukrajinského talentu. Do boja proti Rusom sú nasadené tanky Challenger II. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...
vojna na Ukrajine, Bachmut Čítajte viac 638. deň.: Ku Kerčskému mostu sa blíži vietor, hrozí Kremľu ukrajinská rozviedka. Naznačuje útok

18:52 Od otvorenia jediného hraničného priechodu v júli sa z Ruska na Ukrajinu vrátilo vyše 13 000 Ukrajincov, ktorí na ruské územie utiekli pred vojnou, informovala agentúra AFP.

„Viac ako 13 500 Ukrajincov sa vrátilo na Ukrajinu z územia Ruskej federácie cez humanitárny koridor v Sumskej oblasti,“ oznámilo ukrajinské ministerstvo zodpovedné za okupované územia. Je medzi nimi aj 1 653 detí a 131 ľudí s obmedzenou pohyblivosťou.

V Sumskej oblasti tiež otvorili prijímacie stredisko a budujú aj prístrešok s maximálnou kapacitou 150 ľudí.

Ukrajina obviňuje Moskvu z násilného premiestňovania tisícov Ukrajincov na ruské územie. Kyjev podľa svojich vyjadrení identifikoval 20 000 ukrajinských detí, ktoré Rusi uniesli od začiatku invázie na Ukrajinu z februára 2022.

V marci Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú pre obvinenia z vojnových zločinov vrátane únosu detí z okupovaných častí Ukrajiny. Rusko tvrdenia o únosoch odmieta. Tvrdí, že cieľom presunu tisícov detí z Ukrajiny bolo ochrániť ich.

17:38 Nemecký bulvárny denník Bild píše o úmysle USA a Nemecka prinútiť ukrajinského prezidenta Zelenského, aby rokoval s Ruskom o mieri. Odvoláva sa pritom na zdroje z vládnych kruhov.

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj, Alexander De Croo Čítajte viac Bild tvrdí, že existuje Bidenov a Scholzov tajný plán, ako dotlačiť Zelenského rokovať o mieri

16:12 Pripravuje sa telefonický rozhovor slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Oznámil to sám predseda slovenskej vlády v piatok po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom v Prahe. So šéfom ukrajinského kabinetu chce Fico hovoriť o projekte odmínovania a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

„My potrebujeme zadefinovať, čo Ukrajina potrebuje na zimu a v čom jej môžeme pomôcť. Hovoríme o prenosných generátoroch na výrobu tepla, hovoríme o projekte odmínovania Ukrajiny ako takej… Humanitárne, civilne sme pripravení Ukrajine pomáhať a aj jej pomáhame,“ povedal Fico.

Fico o pomoci pre Ukrajinu a Fialova reakcia
Video
Zdroj: TV Pravda

Ľudia na Slovensku boli podľa jeho slov prví, ktorí pomohli utečencom z Ukrajiny po vypuknutí vojny. Mnoho z nich v SR zostalo, ešte viac ich je podľa neho v Česku. „V tomto sa nič nemení, len rešpektujte…, že nechceme posielať zbrane na Ukrajinu,“ dodal.

Zopakoval postoj novej vlády, že neverí na vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho slov je zamrznutý a môže trvať až do roku 2030 a nefunguje ani sankčná politika proti Rusku. „Za týchto okolností my presadzujeme myšlienku: je lepšie desať rokov rokovať v mieri alebo pri prerušených bojových operáciách ako desať rokov bez akéhokoľvek výsledku ísť k rokovaciemu stolu, keď zistíme, že ďalších 500–600 tisíc ľudí je mŕtvych,“ povedal Fico. Dodal však, že rešpektuje postoj ČR a akéhokoľvek štátu, ktorý sa rozhodne pomáhať Ukrajine vojensky.

16:03 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala ruského veliteľa, ktorý v marci minulého roka vydal rozkaz na zabitie najmenej štyroch ukrajinských civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie SBU.

buča Čítajte viac Identifikovali ruského veliteľa, ktorý nariadil zabitie civilistov v Buči. Moskva mu udelila vyznamenanie Hrdina Ruska

15:25 Fínsko v noci na dnes dočasne uzavrelo ďalšie tri priechody na hranici s Ruskom, takže v prevádzke zostáva už len jediný. Helsinki toto opatrenie prijali kvôli vysokému počtu príchodov migrantov z krajín, ako je Jemen, Somálsko či Afganistan, ktorí nemajú platné doklady. Fínsko obviňuje Rusko, že žiadateľov o azyl k hranici prepravuje s cieľom vyvolať migračnú krízu. Moskva toto obvinenie poprela.

Fínsky premiér Petteri Orpo dnes vyhlásil, že prílev migrantov musí byť zastavený. „Chceme vyslať Rusku jasný signál: Toto musí skončiť,“ povedala Orpo na spoločnej tlačovej konferencii s lotyšskou predsedníčkou vlády Evikou Siliňovou v Helsinkách. „Je to hybridný útok a otázka národnej bezpečnosti,“ do­dal.

Fínska pohraničná stráž kráča s migrantmi s... Foto: SITA/AP, Jussi Nukari
Fínsko, hranica, vojna na Ukrajine, migranti Fínska pohraničná stráž kráča s migrantmi s bicyklami na medzinárodnom hraničnom priechode Salla v severnom Fínsku v utorok 21. novembra 2023. Fínsko, ktoré vstúpilo do NATO tento rok v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, obvinilo Moskvu, že púšťa migrantov z Blízkeho východu a Afriky bez platných cestovných dokladov k fínskej hranici. Vláda minulý týždeň uzavrela hraničné priechody v juhovýchodnom Fínsku, no na hraničných priechodoch severnejšie hlásili príchod nových migrantov.

Siliňová pripomenula, že v poslednom čase prichádzajú migranti tiež z Bieloruska k lotyšskej hranici. „Musíme si uvedomiť, že nejde len o žiadateľov o azyl. Je to hybridný útok Ruska a Bieloruska proti Lotyšsku,“ uviedla predsedníčka lotyšskej vlády.

Podľa agentúry Reuters sa za posledné týždne na hraničné priechody z Ruska do Fínska dostalo viac ako 700 migrantov prevažne z afrických a blízkovýchodných krajín. V minulých mesiacoch pritom fínski pohraničníci podľa Reuters registrovali menej ako jedného migranta denne.

15:05 Nie všetci Rusi zdieľajú nadšenie režimu vodcu Vladimira Putina pokračovať v bojoch na Ukrajine. Do tejto skupiny patrí aj mobilizovaný ruský vojak zo sibírskej republiky Burjatsko, ktorý bol odsúdený na päť rokov väzenia za dezerciu po tom, ako si zaobstaral falošný úmrtný list, aby sa vyhol návratu do bojov na Ukrajine. Referuje o tom web Kyiv Independet s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Slobodná Európa a súdne dokumenty.

Vojak Zorigto Arabžajev dostal v novembri minulého roka povolávací rozkaz a následne ho poslali bojovať na Ukrajinu. Keď prišla jar, dostal dovolenku. Počas návratu domov si zaobstaral falošný úmrtný list a jeho syn ho ukázal úradom, ktoré ho prišli hľadať, keď sa nevrátil k svojej jednotke.

Arabžajev na súde uviedol, že sa nechcel vrátiť na front čiastočne pre psychický stav svojej manželky. Bezprostredne pred jeho nasadením zahynul ich najstarší syn pri nehode a Arabžajevova manželka povedala, že ak sa vráti na Ukrajinu, spácha samovraždu.

Dezercia z vojenských jednotiek sa často trestá väzením, hoci ruské súdy občas udeľujú podmienečné tresty. Podľa ruského vojenského právnika, ktorý hovoril s reportérom rozhlasovej stanice Slobodná Európa, sa podmienečný trest môže použiť s cieľom poslať odsúdených za dezerciu späť na front.

Burjatsko patrí k najchudobnejším regiónom Ruska. Nadpriemerný počet mužov z tohto regiónu bojuje a zomiera na Ukrajine.

vojna na Ukrajine, Charkov Čítajte aj Veliteľ Sibírskeho práporu: Sme Rusi a zničíme každého, kto podporuje Putina. Niet viac fašistického štátu ako Rusko

14:55 V rámci obranného rozpočtu Ukrajiny pre budúci rok Kyjiv vyčlení 4,8 miliardy dolárov na nákup munície a rakiet. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkové vyjadrenie námestníka ukrajinského ministra obrany Jurija Džyhyra.

Ďalšie 2,2 miliardy dolárov pôjdu na nákup vojenskej techniky, povedal Džyhyr. Prioritou bude aj oprava poškodenej vojenskej techniky a nákup náhradných dielcov, dodal. Ukrajinská vláda sa bude čo najviac snažiť nakupovať od domácich dodávateľov.

Dodávky munície z USA na Ukrajinu sa v posledných mesiacoch znížili. Nádeje, že európski spojenci Ukrajiny by mohli byť schopní nahradiť výpadky v amerických dodávkach munície, sa ukázali ako príliš optimistické. Rusko pritom údajne dostalo viac ako milión kusov munície od Severnej Kórey.

KĽDR prehliadka vojenská vojna výročie Čítajte aj Šojgu jasal na robustnej prehliadke zbraní v KĽDR. Kim sa chválil balistickými strelami (VIDEO)

14:50 Ukrajinská tajná služba SBU podľa ukrajinských médií zlikvidovala v Rusku ukrajinského kolaboranta, ktorý pôsobil na Ukrajine ako úradník okupačnej správy. S odvolaním sa na zdroje z ukrajinských silových štruktúr to dnes uviedli agentúra Unian a portál Ukrajinska pravda. Ide podľa nich o Oleksandra Slisarenka, ktorý od roku 2022 pôsobil ako zástupca šéfa ruskej okupačnej správy Charkovskej oblasti.

Slisarenko podľa médií predtým pracoval v orgánoch ukrajinského ministerstva vnútra a v rokoch 2021 až 2022 bojoval na strane proruských separatistov. Podľa ukrajinských médií mal tiež podiel na zverstvách páchaných Ruskom v okupovaných častiach Ukrajiny.

SBU obvinila Slisarenka z vlastizrady, úradník okupačnej správy ale neprišiel na súd a namiesto toho ušiel do Ruska, píšu médiá. Zomrel podľa nich 16. novembra v ruskom Belgorode, keď explodovalo auto, ktorým išiel. Išlo o atentát zorganizovaný SBU, tvrdia zdroje médií. Agentúra Unian podotkla, že ruské úrady o výbuchu vozidla v Belgorode neinformovali.

14:33 Ruskí a čínski predstavitelia tajne diskutovali o vybudovaní podmorského tunela, ktorý by spojil ruskú pevninu a okupovaný ukrajinský polostrov Krym.

krym Čítajte viac Rusko a Čína rokujú o výstavbe podmorského tunela na Krym. Kerčský prieliv nie je bezpečný

14:20 Ukrajinský režisér a vojak Oleh Sencov zverejnil video zo zákopových bitiek pri východoukrajinskom meste Avdijivka. Zábery z vojny zrejme natočil pomocou GoPro kamier. Silné svedectvo z bitky ukazuje tlak, ktorému ukrajinskí obrancovia čelia od ruských síl.

Referuje o tom portál iDnes.cz. Na viac ako tridsaťminútovom videu ukrajinskí vojaci hovoria, že na nich Rusi tlačia zo všetkých strán a sú veľmi blízko, asi len 15 metrov od ich pozície. Invázna armáda na príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl útočí granátometmi a posiela proti nim tanky.

Zábery sprevádza neustály hluk streľby, ktorá nikdy neutícha. Traja z trinástich vojakov z videa, vrátane samotného Sencova, boli zranení. „Nie, chlapci, odíďte bezo mňa, ja zostanem, pretože to nie je vážne. Nedostanem sa odtiaľto,“ hovorí podľa portálu Ukrajinska Pravda jeden zranený vojak.

12:40 Ruské úrady vyhlásili pátranie po zakladateľovi projektu, ktorý pomáha Rusom vyhnúť sa mobilizácii do vojny proti Ukrajine. Informoval o tom portál Mediazona, ktorý si všimol zápisnicu v databáze ruského ministerstva vnútra.

Ukrajina, Rusko, konflikt, vojna, vojak, armáda Čítajte viac Rusi sa vyhýbajú mobilizácii. Moskva vyhlásila pátranie po zakladateľovi protivojnového projektu

11:50 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala muža, o ktorom tvrdí, že je „zradca“, ktorý v prvých dňoch ruskej invázie vydal okupantom ukrajinských sympatizantov vrátane vlastného otca. Referuje o tom web news.sky.com.

„Počas okupácie regiónu bol jedným z prvých, ktorí ponúkli útočníkom svoju ‚pomoc‘ vo vojne proti Ukrajine,“ uviedla SBU. „Na tento účel začal agresorovi hromadne ‚odovzdávať‘ miesta pobytu členov hnutia odporu a členov ich rodín.“

SBU uviedla, že jedným z prvých odovzdaných bol jeho vlastný otec, ktorý mal proukrajinské názory. „Otec vlastenec bol odvezený do miestnej ruskej mučiarne. Tam ho podrobili mnohým mučeniam v snahe presvedčiť ho, aby spolupracoval,“ uviedla SBU.

Ukrajina, Cherson Čítajte aj Mučiarne v ukrajinskom Chersone podľa vyšetrovateľov financovalo Rusko

11:40 Pre špionáž v prospech ruskej armády v Doneckej oblasti na Ukrajine odsúdili muža na 12 rokov väzenia. Oznámila to v piatok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), podľa ktorej sa muž snažil identifikovať miesta sústredenia ukrajinských jednotiek, vojenských základní, veliteľstiev a skladov zbraní a munície a informácie potom poskytoval ruským silám pôsobiacim v oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Odsúdený Ukrajinec posielal súradnice hlasovými správami cez prostredníkov, pravdepodobne v snahe zakryť svoju účasť na špionáži pre Rusko. Podrobnosti vyšetrovania SBU odovzdala prokuratúre Doneckej oblasti, ktorá muža obvinila z „poskytovania pomoci ozbrojeným silám agresorského štátu“.

11:00 Lotyšský parlament schválil predĺženie pomoci pre ukrajinských utečencov do konca budúceho roka. Ide napríklad o poskytovanie podpory na bývanie a stravu. Podľa údajov Organizácie Spojených národov je v Lotyšsku registrovaných viac ako 30-tisíc utečencov z Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu lotyšskej vysielacej spoločnosti LSM.

Zákon, ktorý lotyšský parlament schválil, zároveň umožňuje úradom krajiny so súhlasom vlády bezplatný vývoz hnuteľného majetku na Ukrajinu. Napríklad od februára tohto roka lotyšská legislatíva povoľuje štátu posielať na Ukrajinu osobné autá zhabané vodičom, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu.

10:55 Ukrajina plánuje evakuáciu vodičov nákladných áut, ktorí uviazli pred niektorým z priechodov na poľsko-ukrajinskej hranici. Štyri veľké hraničné priechody blokujú poľskí autodopravcovia požadujúci obmedzenie konkurencie z Ukrajiny. Vodiči kvôli blokádam stoja v kolónach stoviek kamiónov rádovo niekoľko dní a okolo ciest pre nich chýba zázemie. Dvaja ukrajinskí chlapi zomreli.

Kolóna / Kamióny / Polícia / Čítajte aj Siahodlhá kolóna kamiónov sa tiahne od východných hraníc až po križovatku na obec Hažín

Námestník ukrajinského ministra infraštruktúry Serhij Derkač na facebooku napísal, že Ukrajina začala so zbieraním informácií od vodičov, ktorí by si želali byť evakuovaní. "Čas na vyjednávanie o kompromisoch vypršal. Naši vodiči v teplotách pod bodom mrazu trpia kvôli rokovaniam niekoľkých ľudí, ktorí so súhlasom (poľských) úradov zablokovali hranice, "napísal Derkač.

Dodal, že ukrajinská strana sa na Poliakov niekoľkokrát obrátila pre zásobovanie vodičov kamiónov jedlom, pre hygienické podmienky alebo možnosť príchodu záchranárov, pretože to všetko chýba. Ukrajinské úrady preto chcú od hranice odvážať vodičov, ktorí o to prejavia záujem, ministerstvo infraštruktúry pre nich pripravilo elektronickú žiadosť o evakuáciu.

10:35 Ruské jednotky v tretej vlne útočia na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a systematicky ostreľujú jej centrum, oznámil v piatok tamojší starosta Vitalij Barabaš.

Toto takmer obkľúčené mesto blízko Ruskom obsadenej oblastnej metropoly Doneck čelí masívnym útokom ruských síl už viac než mesiac.

„Tretia vlna (útokov) sa začala. Útočia na nás tak ako predtým – zo všetkých smerov, z južného i severného krídla. Útočia na priemyselnú zónu,“ uviedol Barabaš.

Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval.

Mŕtvi vojaci, horiace tanky. Ukrajinci čelia Rusom pri Avdijivke
Video
Jedna z najkrvavejších bitiek ruskej vojny proti Ukrajine pokračuje pri meste Avdijivka. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Útočia zo všetkých strán, využívajú množstvo pechoty. Do priemyselnej zóny vošla (vojenská) technika, umožnil to asfaltový povrch,“ povedal pre štátne médiá starosta Avdijivky. Ruské sily podľa neho útočia na mesto navádzanou a kazetovou muníciou. Takýchto „masívnych útokov“ je vraj za deň 30 až 40.

Ukrajinskí obrancovia v priebehu uplynulého dňa zničili asi 700 ruských okupantov a systém protivzdušnej obrany Buk-M1. Udialo sa to operačnej zóne ukrajinskej tavrijskej operatívno-strategickej skupiny. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol jej veliteľ Oleksandr Tarnavskyj.

„Systém protivzdušnej obrany Buk-M1 bol zničený. Celkové straty nepriateľa v operačnom priestore tavrijskej skupiny sú už druhý deň po sebe asi 700 ľudí,“ napísal Tarnavskyj a dodal, že v tejto oblasti Rusi uskutočnili 16 náletov, podnikli 43 bojových stretov a vypálili 762 delostreleckých granátov.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte aj Rusi popravujú svojich vojakov, lebo neplnia rozkazy. Kirby: Barbarstvo. Vyhrážajú sa smrťou celým jednotkám

9:05 Počas uplynulého dňa podľa Kyjeva na Ukrajine padlo 1 100 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ozbrojených síl Moskvy sa tak od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšil na 322 900, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Za uplynulý deň Rusko podľa neho prišlo aj o tridsať tankov, tridsaťdva obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťjeden delostreleckých systémov a dva raketomety. Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 5 496 tankov, 10 256 obrnených bojových vozidiel pechoty, 7 833 delostre­leckých systémov a 904 raketometov.

7:55 Rusko proti ukrajinskému územiu v noci na dnes vyslalo dve rakety vzduch-zem Ch-59 a tri bezpilotné lietadlá Šáhed vyrábané Iránom. Protivzdušná obrana všetky tieto objekty zneškodnila, informoval ukrajinský generálny štáb.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že v noci platil letecký poplach v Chmelnyckej oblasti v západnej časti Ukrajiny kvôli tomu, že na mesto Starokosťantiniv mierili nepriateľské drony. Zneškodnili ich systémy protivzdušnej obrany a škody spôsobené úlomkami padajúcich dronov nie sú podľa tamojšej vojenskej správy hlásené.

Ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke okrem iného uviedol, že ukrajinské a ruské jednotky sa za posledný deň stretli štyridsaťšesťkrát. Rusi útočili pri Andrijivke a Kliščijivke južne od Bachmutu v Doneckej oblasti, ukrajinská obrana odrazila 11 útokov. Rusi sa ďalej snažia obkľúčiť Avdijivku neďaleko Donecka, ukrajinskí vojaci tam odrazili 20 útokov. Ukrajinské jednotky udržiavajú nedávno obsadené pozície na ľavom brehu Dnepra a útočia na ciele v tyle Rusov, dodala ukrajinská armáda. Podobné informácie nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

5:55 Ruská protivzdušná obrana počas noci zničila 13 ukrajinských dronov nad anektovaným Krymom a ďalšie tri bezpilotné lietadlá nad Volgogradskou oblasťou, uviedlo v piatok ruské ministerstvo obrany.

„Prostriedky protivzdušnej obrany zničili 16 bezpilotných lietadiel, z toho 13 nad Krymským polostrovom a tri nad územím Volgogradskej oblasti,“ oznámilo ministerstvo podľa štátnej tlačovej agentúry TASS.

Podobný útok hlásila Moskva pred dvoma dňami, keď protivzdušná obrana podľa ministerstva obrany zničila tri ukrajinské bezpilotné prostriedky nad okupovaným polostrovom. Pri Kryme ruské sily podľa Moskvy zlikvidovali tiež štyri diaľkovo riadené plavidlá, teda námorné drony.

Rusko okupuje Krymský polostrov od jari 2014 a tvrdí, že sa stal súčasťou jeho územia, čo medzinárodné spoločenstvo neuznáva.

Ukrajina chce Krym získať späť. Konkrétne útoky na polostrove však zvyčajne nekomentuje.