Nvotovej poškodili auto, kolega zase dostal päsťou. Ľuďom sa zdá, že môžu všetko, hovorí o útokoch v kampani politológ

Zhorené auto, anonymné listy s nábojmi aj spŕška vulgarizmov. Verbálne aj fyzické ataky na politikov nie sú pred jesennými parlamentnými voľbami ojedinelé. Politická kultúra na Slovensku sa v posledných rokoch zvlčila a vzájomné hecovanie v diskusiách či cez sociálne siete pociťujú politici aj v bežnom živote cez činy voličov, hovorí politológ Michal Cirner. Prečo dochádza k útokom na politikov a kto im v kampani čelí?

28.08.2023 12:00
Útoky na politikov Foto:
Politici sa stretávajú s vyhrážkami mimo predvolebnej kampane aj počas nej.
debata (271)

Po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave, kedy Juraj Krajčík, chladnokrvne zavraždil dvoch mladých ľudí, sa ukázalo, že na zozname mal aj bývalých premiérov Eduarda Hegera a Roberta Fica. Pred bytovkou, v ktorej Heger s rodinou býva, sa vrah dokonca odfotografoval. V noci krátko po útoku pred barom Tepláreň napísal, že premiéra chcel zabiť ale nemal „to šťastie, že by prišlo jeho auto“. To, že Heger bol vtedy primárnym cieľom Krajčíka, potvrdil po tragédii aj policajný prezident Štefan Hamran. V hľadáčiku mal Krajčík zo Zámockej aj iných politikov, vrátane exministra školstva Branislava Gröhlinga, štátne inštitúcie či novinára.

Billboard strany Saska, august 2023
Billboard strany Hlas-SD, kniha Petra Pellegriniho
+12Billboard hnutia OĽaNO, august 2023

Americká agentka i Soros

S vyhrážkami sa stretla počas svojho mandátu aj hlava štátu. V roku 2019 nahlásili v jej dome v Pezinku bombu. Polícia vtedy vypátrala, že výbušné zariadenie v dome Zuzany Čaputovej oznámila 52-ročná psychiatrická pacientka, ktorá napokon skončila v cele. Zabitím sa Čaputovej a jej blízkym vyhrážali aj po tom, ako ju opoziční politici začali označovať za americkú agentku.

Vlani v auguste Krajský súd v Bratislave potvrdil, že poslanec Smeru Ľuboš Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky a je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. V marci 2022 zase Okresný súd Bratislava I Blahovi zakázal šíriť klamstvá o prezidentke, že je vlastizradkyňou, agentkou cudzích mocností, alebo že má byť ovládaná USA.

Čaputová nebude opäť kandidovať za prezidentku
Video
Zdroj: TV Pravda

Prezidentka sa ohradila v máji aj voči vyhláseniam predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý sa vyjadroval, že úradnícka vláda na čele s Ľudovítom Ódorom nie je prezidentkin návrh, ale Sorosova voľba.

„Dnes Róbert Fico opäť šíril klamstvá o americkej agentke, sorošovej vláde, konzultáciách s americkou ambasádou. Zhruba v tom istom čase som mala ďalšie dva výsluchy ako poškodená pre nové vyhrážky zabitím voči mne a mojim blízkym. Dôvody vyhrážok ako vždy rovnaké – americká agentka, soroš, americká ambasáda,“ napísala v tom čase prezidentka na sociálnej sieti.

Listy s nábojnicami

S vyhrážkami sa stretávajú politici aj v predvolebnej kampani. Ešte pred prázdninami zasahovala Národná kriminálna agentúra a zadržala podozrivého v prípade vyhrážania sa prezidentke a bývalému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (Demokrati). Počas akcie Pepino zaistila Petra P., ktorý má zákaz priblížiť sa k nim na menej 50 metrov. Čaputovej a Naďovi posielal výhražné listy s nábojmi bez textu. Krajský súd v Bratislave napokon rozhodol, že bude stíhaný na slobodne, no musí nosiť monitorovací náramok.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jaro Naď (@jaro_nad)

Naď, ktorý viedol od volieb 2020 Ministerstvo obrany, opísal detaily vyhrážok na predvolebnej debate v Sliači. Okrem obálok s nábojmi sa mu chodia vyhrážať ľudia aj pred dom. „Posielajú mi obálky s nábojmi. Vyhrážajú sa mojim deťom, že ich idú zabiť. Ten, ktorého teraz pustili s náramkom na nohe a nemôže sa ku mne približovať, mi poslal sedem vyhrážok smrťou, vrátane takých, že keď zajtra neskončím ako minister, pozajtra zabije Daniela a ďalší deň Dianu," priblížil Naď vyhrážky rodine.

Spúšťačom bola obranná dohoda

Jedným zo spúšťačov vyhrážok politikom v posledných rokoch bola obranná dohoda s USA, predtým aj pandémia ochorenia Covid-19 a s ňou spojené testovanie či očkovanie. Zlomovým momentom zvýšenej frekvencie vyhrážok bol podľa politológa Michala Cirnera z Prešovskej univerzity práve vznik sociálnych sietí. „V nekonečnom, anonymnom a neosobnom internetovom svete sa ľuďom zdá, že môžu všetko a na všetko majú právo – že sloboda slova je tiež nekonečná,“ uviedol pre Pravdu.

Strana Smer rozmiestnila vlani po Slovensku bilbordy s tvárami politikov, ktorí uzatvorenie dohody so Spojenými štátmi podporili. Ocitli sa na nich opäť prezidentka Čaqputová, ale aj poslanec Sasky Miroslav Žiak či bývalý štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík.

Skupiny nahnevaných ľudí prišli aj pred domy poslancov Jána Benčíka, Milana Laurenčíka a Petra Vonsa, ktorí za zmluvu hlasovali. Svoju skúsenosť Benčík vtedy opísal aj na sociálnej sieti. Odporcovia obrannej dohody rozlepili v okolí jeho obydlia plagáty s fotografiou, kde sa uvádzalo „tu býva vojnový štváč, udavač a vlastizradca Slovenska“ alebo „tu býva vlastizradca“.

Šimečka pre Pravdu: PS je voľbou stability. Hlas alebo OĽaNO? Matovič sa vylúčil sám
Video
Zdroj: TV Pravda

Matoviča takmer zbili

O politickom zastrašovaní pred voľbami hovorí aj poslanec a predseda strany Život – Národná strana Tomáš Taraba, ktorý obhajuje mandát na kandidátke SNS. V prvej polovici augusta zverejnil video, v ktorom stojí spolu s členom rodiny pred obhoreným vrakom auta. Vozidlo malo patriť Krajskému predsedovi strany Život pre Trenčiansky kraj Stanislavovi Tarabovi, ktorý však v parlamentných voľbách nekandiduje, no pomáha Tomášovi Tarabovi v kampani.

Nechutný odkaz niekto poslal aj lídrovi Progresívneho Slovenska (PS) Michalovi Šimečkovi. Na bilbord mu zaťal do čela krompáč a napísal slovo zbohom. Predseda progresívcov na poškodený bilbord reagoval slovami, že nesúhlas je v politike normálny, no nesúhlasiť sa dá aj slušne a vecne.

Igor Matovič diskutoval s obyvateľmi mesta Snina Čítajte viac Divočina na východe. Matovič čelil vulgarizmom, kriku aj urážkam. Vlastným telom ho bránil poslanec OĽaNO

V polovici augusta sa sociálnymi sieťami šírilo video z východosloven­ského mesta Snina. Hlavnou postavou v ňom bol predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý v rámci svojej predvolebnej kampane navštevuje slovenská mestá so sériou debát Bez ochranky. Expremiéra a bývalého ministra financií neprijala v Snine s nadšením skupina štyroch mužov. Pred podujatím ho konfrontovali hlasno, vulgárne a s náznakmi fyzického ataku. Živý štít robil medzi Matovičom a seniormi poslanec Tomáš Šudík, ktorý pre Pravdu povedal, že muži boli podgurážení. K fyzickému násiliu, i keď ho pohybmi rukou naznačovali, nedošlo. Na otázku, či by si Matovič nemal po incidente na východe „bez ochranky“ predsa len najať osobného strážcu, Šudík odpovedal, že v hnutí ochranku pre Matoviča nezvažujú.

V júni sa Matovičovi cez sociálne siete vyhrážal 50-ročný muž z okresu Pezinok. „Keď mi nevypíšete šek, zabijem vám vaše rodiny. Čaputová tebe obidve dcéry. Matovič tebe zabijem mater, sestru, ženu i dcéru – jednu aj druhú,“ vyhrážal sa vo videu. Šírenie vyhrážky cez sociálne siete sa mu však vypomstilo. Päťdesiatnika polícia vypátrala, zadržala a skončil na psychiatrii. Polícia v tejto súvislosti upozornila, že aj v online svete sme rovnako trestno-právne zodpovední za to, aké informácie zdieľame, zverejňujeme a dávame na svoje profily. „Polícia vie aj napriek zdanlivej anonymite vo virtuálnom svete osobu stotožniť a obviniť z trestného činu,“ dodala.

Matovič priznal, že hrozbám zabitím čelil aj po tom, ako skončil na poste ministra financií a vrátil sa do poslaneckých lavíc. Na diskusii v Michalovciach v marci povedal, že dostáva každý týždeň dva či tri listy, v ktorých sa mu niekto vyhráža zabitím.

Ešte v období, kedy bol premiérom krajiny, sa zišlo pred jeho domom asi 500 ľudí, ktorí priniesli so sebou aj truhlu a smútočný veniec. Protestujúci vtedy skandovali heslá Rúška dole alebo Matovič do basy a kričali, že sú proti očkovaniu proti ochoreniu Covid-19.

Ženy, ktoré kandidujú do volieb 2023 Čítajte viac Chcú do politiky, hejteri ich posielajú do kuchyne. Na podporu kandidátok vznikla iniciatíva Zakrúžkuj ženu

Aj politici sú ľudia

Politológ Cirner si myslí, že za atakmi – či už verbálne, alebo v podobe hrubej sily – je strácanie hraníc, zábran a mýlenie si demokracie s anarchiou. „Je to aj laxný prístup represívnych orgánov, ale aj samotných politikov, ktorí často tieto incidenty neberú príliš vážne – boja sa, že by boli považovaní za „chránenú zver“ – za papalášov,“ uviedol.

Čo majú politici, ktorým sa vyhrážajú spoločné? „Vyhrážky väčšinou prichádzajú, keď svojich fanúšikov hecujú politici proti iným politikom. Do veľkej miery je to spôsobené zvlčením či zhrubnutím politiky a politickej kultúry,“ dodal.

Modriny a zlámané stierače

Do tváre dostal päsťou pred podujatím k 55. výročiu vpádu vojsk Varšavskej zmluvy kandidát strany Demokrati Juraj Dobšovič. Ako opísal v statuse na Facebooku, celý incident sa stal počas príprav koncertu.

„Tesne pred 15:45 prišiel pán a začal kričať a demolovať naše autá. Podľa jeho slov bez povolenia parkujeme na pešej zóne. Okrem toho sme preňho zlodeji, židia, ktorí majú v DNA klamstvo. Po tom, čo som dal medzi neho a auto ruku, ma pán udrel päsťou do tváre. Bol som v šoku,“ opísal Dobšovič, podľa ktorého agresívny človek v demolovaní pokračoval. Rovnako opísal situáciu v centre Bratislavy aj druhý kandidát strany Ján Drahoš. Pod príspevkom zverejnil aj fotografie zlámaných stieračov straníckeho auta. Agresívneho muža zadržala na mieste polícia.

Drahoš pár dní predtým uverejnil status na podporu ženských kandidátok do parlamentných volieb, v ktorom spomína ďalší incident. „Sú to skvelé ženy s úžasnými ľudskými príbehmi avšak dennodenne musia počúvať rôzne narážky, ponižovanie, osočovanie, sexuálne návrhy a iné nevhodné reči. Dnes napríklad jednej z nich v ranných hodinách prepichli kolesá na aute,“ napísal.

V strane Demokrati zaznamenali počas doterajšej kampane viacero vyhrážok aj útoky. Agresívni jedinci neostávajú skrytí len za monitormi. „Počas príprav spomienkového podujatia pri príležitosti výročia okupácie, jeden muž napadol členov našej strany a poškodil majetok. Prípad nakoniec riešila polícia. Kandidátke našej strany Dorote Nvotovej niekto zas prepichol pneumatiku na aute. Jaroslav Naď čelí vyhrážkam smrťou od priaznivcov extrémistických strán,“ priblížila strana s tým, že výhražné správy dostávajú aj ďalší kandidáti. Útočia nielen na nich, ale aj na ich rodinu, ktorá nemá s politikou nič spoločné.

„Už niekoľko týždňov mi pod balkónom (bývam na prvom poschodí) postáva záhadný muž, ktorý stále sleduje môj balkón a občas ma fotí na mobil, keď vyjdem von poliať kvietky. Susedia mi to vždy nahlasujú, a ja, keďže celý život žijem čestne a bez strachu, nie som zvyknutá obzerať sa,“ napísala na sociálnej sieti s tým, že jej každý deň prichádzajú aj výhražné správy.

Vyhrážky politikom nie sú typické len pre slovenskú politiku. Ojedinelé nie sú ani za hranicami. „Je to všade vo svete. Americkému prezidentovi chodia tisícky rôznych vyhrážok,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

271 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #kampaň #útoky #parlamentné voľby 2023