Voľby 2023: Ako prebiehal volebný deň. Poznačila ho smrť voliča, aj alkohol členov komisie

Slovensko rozhoduje o novom zložení Národnej rady v predčasných parlamentných voľbách. Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali v sobotu od 18.00 h sčítavať doručené hlasy zo zahraničia. V Zuberci na Orave v sobotu nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse 78-ročný volič. Volebné moratórium predĺžili o ďalších päť minút, potrvá do 22.45 h.

30.09.2023 06:00 , aktualizované: 22:02
Voľby 2023 / Hlasovacie schránky / Foto: ,
Členovia osobitnej okrskovej komisie pripravujú hlasovacie schránky s hlasmi slovenských občanov zo zahraničia na sčítanie 30. septembra 2023 v Bratislave
debata (980)

Je to tam. Aj takto sa volilo v Žiari nad Hronom.

Video
Člen osobitnej okrskovej komisie pripravuje...
Slovenskí Rebeli z Komárna prišli voliť v...
+52Zástava Slovenskej republiky s volebnou...
Prezidentka Zuzana Čaputová vo volebnej...
Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka...
+16Predseda NR SR Boris Kollár spoločne s...

22:00 Na Slovensku sa až na dve zatvorili všetky volebné miestnosti. Začalo sa tak sčítavanie hlasov. Online zverejňovanie sa však začne až o 22:45 po uzatvorení všetkých volebných miestností.

**21:56 O hudobný program sa v centrále Demokratov stará kandidátka Dorota Nvotová. Líderka kandidátky Andrea Letanovská mala spolu s predsedom strany Eduardom Hegerom príhovor. Expremiér vyzdvihol, že dokázali spojiť viaceré strany a takto vznikla jedna veľká rodina.

Eduard Heger Čítajte viac Demokrati sa do parlamentu nedostanú. Heger ohlásil reakciu na výsledky až ráno

**21:50 Robert Fico chce byť po štvrý krát premiérom. Robert Kaliňák si na začiatku volebnej noci odhadnúť výsledok Smeru netrúfol, no zdôraznil, že nakoniec bude dôležité, ktoré malé strany sa do Národnej rady dostanú a ktoré nie.

fico, smer Čítajte viac Zo Súmračnej sa ozýval spev, smiech a potlesk. Z balkóna sa nieslo "V dolinách" a "Na Kráľovej holi"

21:41 Členovia okrskovej volebnej komisie, pod ktorú spadá Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, sa v sobotu podvečer museli vrátiť späť do zdravotníckeho zariadenia aj s prenosnou urnou, aby mohli odvoliť štyria voliči s hlasovacími preukazmi. Celovo tak v nemocnici v predčasných parlamentných voľbách hlasovalo 76 pacientov a zamestnancov.

Ako pre TASR uviedla zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Ľubica Letková, dodatočné nahlásenie voličov pravdepodobne súviselo s návštevnými hodinami, počas ktorých sa ľudia dostali k preukazom.

Hospitalizovaní pacienti aj zamestnanci mohli odovzdať svoj hlas priamo v nemocnici, kam za nimi o 9.30 h prišli členovia volebnej komisie. Pôvodne mali nahlásených 60 voličov, do 15.00 h ich s hlasovacími preukazmi odvolilo až 72. Podľa Letkovej bol oproti minulým rokom veľký záujem.

21:30 Oficiálne sa volebná noc Sme rodina začala o 20.00. Do reštaurácie s výhľadom na Bratislavský hrad prišli prví hostia, predseda Boris Kollár zatiaľ chýba. Medzi novinárov prišiel len podpredseda Peter Pčolinský.

Líder Sme rodina Boris Kollár Čítajte viac Sme rodina: Kollár priznal porážku. Krajniak: Výsledok je horší ako sme čakali

21:24 Pri volebnej miestnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok musela polícia riešiť hádku niekoľkých desiatok ľudí, začínajúci konflikt však nakoniec rýchlo vyriešila. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že situácia je tam už pokojná.

„Pri volebnej miestnosti sa zhromaždilo viac ľudí naraz a hádali sa o to, kto pôjde prvý dovnútra. Všetko sa však vyriešilo dohovorom a nebolo tak nutné ráznejšie zasahovať,“ priblížila hovorkyňa.

21:19 Polícia v priebehu dnešných parlamentných volieb zatiaľ nemusela použiť donucovacie prostriedky na zabezpečenie verejného poriadku. Na brífingu to uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Priebeh volieb v tejto súvislosti zhodnotil ako mimoriadne pokojný.

Polícia zároveň podľa Imreho prijala približne 30 podnetov na prípadné porušovanie moratória. „Polícia tieto podnety preveruje," povedal s tým, že podobný počet podnetov evidujú aj z predošlých dní. Zároveň doplnil, že podrobnejšie informácie poskytne na tlačovej konferencii v nedeľu 1. októbra.

21:05 Do volebnej centrály v Liberálnom dome prišiel šéf Sasky Richard Sulík. „Myslím si, že by sme to mohli dať, uvidíme ako voľby dopadnú. Mohla by to byť aj patová situácia,“ hovorí.

VOĽBY: Volebná noc v centrále strany SAS Čítajte viac Sulík: Nečudujme sa, že tu máme takú džamáhíríju, keď pako ako Matovič dokáže zmotať deväť percent ľudí

20:58 V obci Donovaly v okrese Banská Bystrica do 20.00 h odvolilo viac ako 300 ľudí s hlasovacími preukazmi. Išlo najmä o turistov a rekreantov, pomerne vysoká je zatiaľ aj účasť miestnych obyvateľov, uviedla predsedníčka tamojšej volebnej komisie Anna Palúchová.

„Bolo veľa cezpoľných voličov, zatiaľ vyše 300. Z miestnych obyvateľov bolo voliť už viac ako 70 percent. A stále chodia, čakáme ešte aj domácich,“ priblížila Palúchová. Ako dodala, mimo obyvateľov Donovál v obci volili napríklad ľudia z východu Slovenska, Bratislavy i Oravy.

Na Donovaloch je zapísaných vyše 200 voličov, volebnú účasť zvýšili najmä turisti či cyklisti. Podľa Palúchovej však zrejme nedosiahne čísla z ostatných parlamentných volieb, ktoré sa konali vo februári 2020. V obci vtedy hlasovalo vyše 700 ľudí.

20:48 V bratislavskom Edison Parku sa začala volebná noc u Progresívneho Slovenska. Vládla uvoľnená atmosféra.

Voľby 2023, PS, Šimečka, Čítajte viac PS: V centrále zavládla ponurá atmosféra. Šimečka sa vyjadrí až ráno, na víťazstvo to zatiaľ nevyzerá

20:37 V najväčších bratislavských mestských častiach sú voľby naďalej pokojné, bez problémov a incidentov. Mnohé volebné okrsky hlásia výrazne vysokú účasť voličov.

Vysoký záujem o parlamentné voľby hlási okrem Petržalky aj Ružinov. „Nezaznamenali sme žiadne problémy ani škandály,“ povedala riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu Tatiana Tóthová. Majú však prípad jednej voličky, ktorá do jedného volebného okrsku doniesla komisii dve bábovky.

Pokojný a plynulý priebeh volieb má aj Staré Mesto. „Zdá sa, že účasť bude veľmi vysoká,“ poznamenala hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.

Vysokú účasť evidujú aj volebné okrsky v Novom Meste. Z miestneho úradu však potvrdili, že voľby sú plynulé, nikde sa nečaká. Mestská časť nezaznamenala v súvislosti s voľbami žiadne problémy.

Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h. Výnimkou je jeden z okrskov v bratislavskej Petržalke, kde môžu voliči odovzdať svoj hlas do 22.40 h. Dôvodom predĺženia času boli zdravotné komplikácie jedného z členov komisie.

20:13 V bratislavskej Petržalke prekročila volebná účasť približne tri hodiny pred uzatvorením volebných miestností 60 percent. V okrsku číslo 90 na Základnej škole Žehrianska dosiahla účasť vo voľbách podvečer približne 67 percent. Pre agentúru SITA to uviedol predseda volebnej komisie Bronislav Vajgl. „Vyzerá to, že účasť bude nakoniec pomerne vysoká," poznamenal s tým, že najväčší nápor voličov už pominul.

Napriek vysokej účasti podľa predsedu volebnej komisie čakali voliči v najviac vyťažených časoch nanajvýš niekoľko minút. Voľby v 90. petržalskom okrsku boli od rána pokojné, bez incidentov.

Priemerná volebná účasť v Petržalke bola okolo 19:00 podľa informácií mestskej časti približne 61 percent.

19:30 Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18.00 h 12 výjazdov sanitiek. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na sociálnej sieti.

„Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbuzde, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom, Blesoviec aj do obce Rudňany,“ priblížili.

Záchranári zasahovali i v Považskej Bystrici pri záchrane 78-ročného muža. „Napriek snahe posádky sa muža nepodarilo zachrániť,“ uviedli. Zasahovali tiež pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla. (tasr)

19:27 Priebeh sobotných volieb zostáva v Bratislave aj naďalej pokojný. Mestská polícia doteraz žiadny vážny prípad ani incident v súvislosti s parlamentnými voľbami nezaznamenala, uviedol vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Isté problémy však narobili niektorí voliči, ktorí prišli voliť v Starom Meste a autá zaparkovali tak, že zablokovali mestskú hromadnú dopravu. „Kolegovia v Starom Meste to riešili na Valašskej ulici. Chodilo voliť veľmi veľa ľudí. Zaparkovali tak, že MHD nevedela prejsť,“ povedal Borko.

Mestská polícia dohliada počas celého dňa na priebeh volieb vo zvýšenej miere. Posilnené sú nielen hliadky priamo v teréne, ale aj na vysunutých pracoviskách. Na každý okres je vyčlenená jedna hliadka, ktorá sa zameriava na monitorovanie lokalít, v ktorých sú volebné miestnosti. Dianie v hlavnom meste monitoruje aj mestský kamerový systém.

Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h. Výnimkou je jeden z okrskov v bratislavskej Petržalke, kde môžu voliči odovzdať svoj hlas do 22.40 h. Dôvodom predĺženia času boli zdravotné komplikácie jedného z členov komisie. (tasr)

19:15 Využiť svoje volebné právo je občianskou či morálnou povinnosťou, zhodujú sa voliči v bratislavskej Petržalke. Do volebnej miestnosti v sobotných voľbách do Národnej rady (NR) SR sa vybrali aj preto, lebo im nie je ľahostajný osud ich krajiny, ani to, akým smerom sa bude najbližšie obdobie uberať.

„Záleží mi na osude tejto krajiny. Nie je mi jedno, akým smerom sa SR vyberie nasledujúce štyri roky. Či tu budú vládnuť hluční a násilní politici alebo mierumilovní, otvorení diskusii,“ uviedol pre TASR Tomáš Mihály.

Rád by žil v krajine, kde nevládnu tí, ktorí sú najagresívnejší a najhlučnejší v predvolebnej kampani, ale ľudia, ktorým naozaj záleží na chode krajiny. O dianie v politike sa zaujíma, svoj hlas vždy dáva strane, ktoré ho zaujme predovšetkým programom a vystupovaním. „Štýl, akým sa politiká strana prezentuje navonok, o nej veľa prezrádza,“ podotkol.

Od svojich 18. rokov chodí na voľby aj Petr Hvalčák. Považuje to za svoju morálnu povinnosť. „Nežijeme každý sám na opustenom ostrove a už vôbec nemôžeme žiť v anarchii. Takže mi nie je jedno, kto o veciach, ktoré sa ma týkajú, rozhoduje,“ zdôvodnil. (tasr)

19:00 Trieda v najvyššie položenej škole na Slovensku vo Vyšných Hágoch vo Vysokých Tatrách sa v sobotu zmenila na volebnú miestnosť. Okrem miestnych obyvateľov tam často volia aj turisti s voličskými preukazmi. Predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Renáta Maniková potvrdila, že už počas dopoludnia ich prišlo viac ako 50.

Voľby 2023 / Vyšné Hágy / Čítajte viac Ľudia volia aj v najvyššie položenej škole na Slovensku, hlasovali tu aj turisti

18:40 Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžili o ďalších päť minút. Na celom území SR potrvá do 22.45 h. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

zväčšiť Voľby v budove Pohronského osvetového strediska... Foto: Pravda, Eva Štenclová
Voľby 2023 Voľby v budove Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom 30. septembra 2023

18:33 Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali v sobotu od 18.00 h sčítavať doručené hlasy zo zahraničia. Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58 779 voličov.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová priblížila, že na každú okrskovú volebnú komisiu na voľbu poštou pripadá takmer 3 300 hlasov na spočítanie. O voľbu poštou požiadalo spolu 72 993 ľudí. Zákonná lehota na doručenie návratnej obálky sa skončila v piatok 29. septembra o 12.00 h. (tasr)

17:47 V Zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila v sobotu v predčasných parlamentných voľbách aj Mária Longauerová, ktorá v decembri oslávi 102 rokov. Do zariadenia prišli dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. Celkovo tam odvolilo vyše 30 klientov a časť personálu.

102-ročná Mária Longauerová ide voliť do...
Na snímke 102-ročná Mária Longauerová ide voliť...
+3Na snímke 102- ročná Mária Longauerová vhadzuje...
parlamentné voľby 2023, volič, hlasovanie, urna Čítajte viac Odvolila aj takmer 102-ročná Banskobystričanka Mária. Je zvedavá, či politici splnia všetko, čo sľubujú

17:28 Na zhruba 70 percent odhaduje celkovú účasť vo svojom obvode podpredsedníčka piatej volebnej komisie v Žiari nad Hronom Marta Švolíková. Krátko pred štvrtou poobede sa z 930 zapísaných voličov v budove Pohronského osvetového strediska zúčastnilo hlasovania niečo cez 400.

zväčšiť Voľby v budove Pohronského osvetového strediska... Foto: Pravda, Eva Štenclová
Voľby 2023 Voľby v budove Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom 30. septembra 2023

„Myslím, že k večeru sa to ešte rozbehne, takže účasť bude asi taká, ako v tomto okrsku zvykne byť. Priebeh je pokojný, bez incidentov, ľudia chodia priebežne. Občas sa ich tu nahromadí viac, no bez problémov či nervozity si počkajú,“ povedala Švolíková.

17:14 Vo volebnej miestnosti v považskobys­trickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse 78-ročný volič. Potvrdil to hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek.

„O 15.45 h sme na linku tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby prijali žiadosť o pomoc k staršiemu mužovi, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti v Považskej Bystrici, v mestskej časti Považské Podhradie. Na miesto sme bezodkladne vyslali ambulanciu záchrannej zdravotnej služby. I napriek snahe záchranárov sa nepodarilo 78-ročného muža zachrániť a na mieste prítomný lekár záchrannej zdravotnej služby po neúspešnej resuscitácii konštatoval smrť,“ informoval Sládek.

Počas zásahu zdravotných záchranárov bolo podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej hlasovanie v okrsku prerušené na trištvrte hodinu. Volebná miestnosť tak bude otvorená pre hlasovanie do 22.45 h. (tasr)

16:57 V Zuberci na Orave v sobotu nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

„V Žilinskom kraji polícia preverila oznámenie, že niektorí členovia volebnej komisie v obci Zuberec, okres Tvrdošín, majú byť pod vplyvom alkoholu. Policajnou hliadkou boli vykonané dychové skúšky, ktoré boli v dvoch prípadoch pozitívne, a to u predsedu a jedného člena komisie,“ potvrdila Hrabovská. (tasr)

16:44 Už tradične slabší záujem voličov charakterizujú zatiaľ parlamentné voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4 840 oprávnených voličov.

Priebeh volieb je podľa okrskových komisií pokojný a bezproblémový. Volebné miestnosti sa nachádzajú v priestoroch komunitného centra, okrem členov komisií bývajú nezriedka prázdne, ľudia chodia voliť zväčša po skupinkách. Podľa mienky viacerých príde väčší nápor voličov v popoludňajších až podvečerných hodinách a účasť bude väčšia než v predchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR. Hlasovacie preukazy vydali v tejto mestskej časti spolu 13 občanom.

„Ráno sme volebnú miestnosť otvorili načas, všetko prebieha v pokojnom duchu bez vážnych incidentov. Je to také tradičné, väčšiu účasť u nás majú komunálne voľby, lebo tie sa týkajú priamo ľudí v mestskej časti, než je to pri parlamentných voľbách,“ povedal podpredseda volebnej komisie v druhom okrsku Roman Berko.

Medzi voličmi bol aj 19-ročný mladík, ktorý v parlamentných voľbách hlasoval prvýkrát. Na Slovensku cíti rasizmus a obáva sa o výsledok volieb, čo ovplyvnilo jeho rozhodnutie. „Aj môj hlas môže pomôcť, aj jeden hlas môže rozhodnúť,“ povedal. (tasr)

16:10 Vo volebnom okrsku v považskobys­trickej mestskej časti Považské Podhradie je aktuálne prerušené hlasovanie v parlamentných voľbách. Zasahujú tam zdravotní záchranári.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici Adriany Oravíkovej vo volebnej miestnosti skolaboval starší volič. Na mieste stále zasahujú zdravotní záchranári, hlasovanie je prerušené, po otvorení hlasovacej miestnosti bude pokračovať. Volebná miestnosť tak bude otvorená dlhšie ako do 22.00 hodiny. (tas­r)

15:59 Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby eviduje v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 15.00 h desať výjazdov sanitiek. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbudze, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom aj Blesoviec,“ uviedli záchranári. Dodali, že zasahovali pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla. (tasr)

15:39 V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné voľby do Národnej rady naďalej pokojné, bez incidentov. Niektoré volebné okrsky hlásia výrazne vyššiu účasť, rady sa však netvoria, uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

„Priebeh volieb je zatiaľ pokojný, bez komplikácií,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Obdobné incidenty ako z rána, keď museli v jednom z volebným okrskov riešiť voliča, ktorému sa nepozdávala farba pečiatky na obálke, už nezaznamenali. Priznáva však, že niekoľko najmä starších ľudí sa už pýtalo, či je farba v poriadku. „Ale žiadne tak vyhrotené situácie ako ráno,“ poznamenala Halašková.

Šimečka po odvolení: Netipujem. Viedli sme poctivú kampaň.

Video

K rannému incidentu došlo v základnej škole na Vlasteneckom námestí. „Pán tam začal vykrikovať, že majú zlé obálky a odmieta voliť. Začal na nich vykrikovať, že na nich podá trestné oznámenie,“ uviedla pre TASR Petržalčanka Lenka. Avšak aj Eva Chmelová z Odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR potvrdila, že ak by bola pečiatka inej farby ako červenej, neznamená to neplatnosť hlasovacej obálky a obálka bude platná.

V Petržalke sa zároveň v jednom z volebných okrskov predĺži hlasovanie do 22.40 h, z dôvodu zdravotných komplikácií jedného z členov komisie. Pokojný priebeh volieb hlási aj Ružinov, volebné okrsky evidujú väčší záujem obyvateľov o voľby ako v minulosti. Komplikácie ani incidenty v mestskej časti neevidujú. „Akurát sa jedna pani sťažovala, že volebné urny nemajú pečiatky. Polícia ju ubezpečila, že je všetko v poriadku,“ povedala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu.

Bezproblémový priebeh volieb je zatiaľ aj v Starom Meste. „Voľby prebiehajú zatiaľ hladko. Zaznamenávame naozaj výraznú účasť v každom okrsku,“ poznamenala hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková. Voľby sú zatiaľ pokojné aj v Novom Meste, kde rovnako nezaznamenali žiadne priestupky a ani incidenty. (tasr)

Volička zo Žiliny hádže hlasovací lístok do...
Volebná miestnosť v Žiline počas predčasných...
+23Členovia volebnej komisie v Žiline počas...

15:37 V ženskej väznici v Nitre dnes odvolilo do prenosnej urny 75 odsúdených. Oproti predošlým rokom je to nárast. „Zvyklo tam voliť okolo desať – 15 žien. Tentokrát požiadalo o vydanie voličského preukazu 83 odsúdených žien, z toho odvolilo 75. Všetko prebehlo bez problémov,“ povedala pre agentúru SITA predsedníčka okrskovej volebnej komisie Tatiana Miklošová.

Ženská väznica na Vašinovej ulici v Nitre je určená na výkon trestu odňatia slobody v minimálnom, strednom aj maximálnom stupni stráženia a taktiež pre mladistvých odsúdených. V súčasnosti tu je 308 odsúdených. Ústav na výkon trestu odňatia slobody spadá pod volebný okrsok 69 a volebná komisia sem chodí s prenosnou urnou. (sita)

15:27 Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v parlamentných voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Umožňuje to zákon o podmienkach výkonu volebného práva. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú volebnú komisiu.

Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. (tasr)

15:24 Na pokojný priebeh predčasných parlamentných volieb dohliada približne 6 500 príslušníkov Policajného zboru. Pod drobnohľadom polície je aj osobitná volebná komisia pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia, informovali z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

„Hliadky Policajného zboru sa nachádzajú v blízkosti volebných miestností, kde v prípade potreby poskytujú súčinnosť volebnej komisii,“ doplnili z policajného prezídia. Zvýšený počet hliadok zabezpečuje ochranu života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku aj počas volieb a po ich ukončení.

„Pod bezpečným dohľadom a drobnohľadom polície je okrem okrskových, okresných volebných miestností a Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán aj osobitná volebná komisia pre voľbou poštou, ktorá sústreďuje hlasovacie lístky doručené zo zahraničia,“ podotkli s tým, že na koordináciu a bezpečnostnú situáciu počas dňa dohliada aj viceprezident Policajného zboru.

Doplnili, že akékoľvek informácie smerujúce k možnému narušeniu priebehu volieb do parlamentu treba bezodkladne oznámiť na linke 158. (tasr)

15:16 Volebné moratórium v rámci sobotných predčasných parlamentných volieb predĺžia o 40 minút. Na celom území SR potrvá do 22.40 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Priblížil, že štátna volebná komisia začne opätovne zasadať o 16.00 h a prijme rozhodnutie o predĺžení moratória. K predĺženiu hlasovania o 40 minút došlo v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Gessayova 2 v bratislavskej Petržalke z dôvodu zdravotných komplikácií jedného z členov komisie, ktoré si vyžadovali zásah záchranárov. (tasr)

14:59 V Kostoľanoch pod Tribečom v Zlatomoravskom okrese zasahovala vo volebnej miestnosti polícia. Agresívny muž tu poškodil volebnú urnu. Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Lucie Betákovej však incident priebeh volieb neovplyvnil. „Polícia muža vyviedla von a my sme iba vymenili poškodenú urnu za novú. Voľby ani nemuseli byť prerušené, takže pokračujeme normálne ďalej. Momentálne je už priebeh volieb u nás pokojný,“ uviedla.

„Incident v Kostoľanoch pod Tribečom sme preverovali. Podľa mojich informácií sa vymenila volebná urna a voľby sú už pokojné, bez nutnosti ich prerušenia,“ potvrdila predsedníčka okresnej volebnej komisie v Nitre Michaela Grisbachová. Ako informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Viktória Borloková, polícia rieši incident ako priestupok. (tasr)

14:30 Predseda strany Hlas Peter Pellegrini si netrúfa odhadnúť, s akým výsledok skončia predčasné parlamentné voľby. „Môžu to byť voľby plné prekvapení. Dôležité je, aby ľudia využili svoje ústavne právo voliť, voľby su predsa sviatkom demokracie," uviedol po tom, ako odovzdal svoj hlas. Podľa jeho slov bol pritom ráno veľmi kľudný, no už začal cítiť nervozitu.

Podľa Pellegriniho je ťažké odhadnúť aj možnú volebnú účasť. „Ja si myslím, osobne by som si želal, aby bola aspoň na úrovni roku 2020, myslím, že to by bola fajn účasť," zhodnotil. Pre šéfa strany Hlas-SD je dôležité, aby budúcu vládnu koalíciu tvorili strany, ktoré prinesú stabilitu a pokoj a budú vedieť garantovať jednotu svojich poslaneckých klubov. Podľa jeho slov nechce hovoriť o ideologickej zhode, ale o zhode priorít.

Pevne pritom verí, že aj po týchto voľbách ostane Slovensko ukotvené v Európskej únii a NATO. Zároveň ale upozornil, že čelíme obrovskému množstvu problémov, ku ktorým zaradil zdražovanie, neistotu v oblasti cien energií ale aj migráciu. „Tých problémov sa nám nakopilo až až, nová vláde od prvého dňa má čo robiť, roboty je ako na kostole," skonštatoval. (si­ta)

14:14 V jednom z volebných okrskov v bratislavskej Petržalke predĺžia hlasovanie o 40 minút. Dôvodom je zdravotná indispozícia jedného z členov okrskovej volebnej komisie. Pre TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. (tasr)

13:56 V okrsku, ktorý je zriadený v Základnej škole na ulici Obrancov mieru v Detve, zaevidovali od začiatku parlamentných volieb do 12.00 h takmer 40 percent zo všetkých zapísaných voličov, povedal predseda volebnej komisie Jozef Ligenza.

Ako ďalej uviedol, predčasné parlamentné voľby v jednom z volebných okrskov pod Poľanou sú pokojné a bez incidentov. So žiadnym problémom sa zatiaľ podľa predsedu nestretli. „Účasť je vysoká. Máme aj nových voličov, chodia aj dôchodcovia i celé rodiny,“ objasnil. (tasr)

13:39 Prezidentka Zuzana Čaputová odvolila v dnešných parlamentných voľbách s veľkým oneskorením. Voliť mala o pol jedenástej predpoludním, podľa informácií portálu tvnoviny.sk však odvolila až niečo vyše hodiny po tom.

Prezidentka Čaputová po odovzdaní hlasu v predčasných parlamentných voľbách.

Video

Jej ochranka totiž zisťovala, komu patrí podozrivý batoh, ktorý sa našiel pri volebnej miestnosti, kde hlava štátu mala odovzdať svoj hlas. Hlava štátu volila v meste Pezinok.

13:28 Traja najvyšší ústavní činitelia už odovzdali svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách. Prezidentka SR Zuzana Čaputová volila v Pezinku, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Ľudovít Ódor v Bratislave.

Šimečka po odvolení: Netipujem. Viedli sme poctivú kampaň.

Video

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej majú ľudia právo a rovnako zodpovednosť a príležitosť vyjadriť sa k tomu, aké chcú Slovensko do budúcna. „Dnes je príležitosť vyjadriť svoj názor. Hlas každého z nás má rovnakú hodnotu, každého z nás dnes bude rovnako počuť. Preto chcem požiadať všetkých, ktorí ešte váhajú, či majú ísť voliť, aby voliť išli,“ uviedla hlava štátu.

Myslí si, že jednou z najdôležitejších úloh budúcej vlády je pokúsiť sa o čo najväčší zmier v spoločnosti. Dôležité je podľa nej prísť, aby voľby dopadli tak, že budú vyjadrovať čo najviac názorov všetkých občanov Slovenska. Podotkla, že po voľbách je pripravená v zmysle ústavy postupovať spôsobom, ktorý bude čo najrýchlejšie viesť k vzniku novej vlády, ktorá bude mať väčšinovú podporu v parlamente.

„Je veľmi dôležité ísť voliť. Zvoľte si ktorúkoľvek stranu, ale nenechajte to na náhodu, lebo váš hlas prepadne a rozdelia si ho strany, s ktorými možno nesúhlasíte,“ uviedol po odvolení aj predseda parlamentu Boris Kollár.

Premiér Ľudovít Ódor podotkol, že na výber je viac strán a každý si vyberie podľa seba, a podľa toho, aké Slovensko chce vidieť. „Ja len poprosím všetkých spoluobčanov, pre ktorých je budúcnosť tejto krajiny dôležitá, treba ísť voliť, lebo ak nejdete voliť, niekto iný rozhodne za vás. Možno práve taký človek, z ktorého názormi nesúhlasíte,“ uviedol. (tasr)

13:08 Každé voľby sú dôležité, tie parlamentné sú dôležité pre budúcnosť a rozvoj krajiny. Nejsť voliť je ľahostajné. Myslia si to viacerí obyvatelia a klienti Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú nevyužiť svoje volebné právo, odkazujú, že potom nemajú právo kritizovať.

Voľby / Voľby 2023 / Parlamentné voľby / Čítajte viac Ísť voliť je povinnosť, ľahostajnosť nie je správna, odkazujú seniori

13:17 Za vynesenie hlasovacích lístkov von z volebnej miestnosti hrozí pokuta 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra. Volič je v zmysle zákona povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

V prípade hlasovania mimo volebnej miestnosti volič nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky znehodnotí pred členmi okrskovej volebnej komisie. (tasr)

12:45 V obci Brusno v okrese Banská Bystrica sa do sobotňajších predčasných parlamentných volieb zapojili i kúpeľní hostia. Niekoľko desiatok ľudí vrátane pár zamestnancov odvolilo vďaka hlasovacím preukazom do prenosnej volebnej schránky priamo v kongresovej miestnosti v kúpeľnom dome Poľana.

Členovia okrskovej volebnej komisie prišli do brusnianskych kúpeľov v dopoludňajších hodinách. Nahlásených mali asi 15 voličov so zdravotnými problémami, voľbu do prenosnej volebnej schránky však nakoniec využilo približne 30 ľudí.

„Vzhľadom na to, že aj popŕchalo, spravili sme tú výnimku, že ten, kto mal hlasovací lístok, mohol odvoliť aj tu. Kedysi tu bola aj volebná miestnosť, posledné roky však hostia chodia s volebným lístkom do obce,“ priblížil člen volebnej komisie Imrich Kolpák.

Možnosť voliť priamo v kúpeľoch privítali i kúpeľní hostia. „Robíme to pravidelne doma, je to podľa nás povinnosť. Doma sme si vybavili preukazy, je to veľmi dobré,“ uviedla pre TASR pani Danica z Martina, ktorá v kúpeľoch odovzdala svoj hlas aj s manželom. „Považovala som to za dôležité, voliť chodím vždy. Keď nie som doma, tak volím tu,“ skonštatovala pani Edita z okolia Dunajskej Stredy.

Ku kúpeľným hosťom sa pri voľbe do prenosnej volebnej schránky pridali i niekoľkí pracovníci kúpeľov. „Určite je to veľmi dobrá vec, pretože z práce by som nemohla odísť,“ uviedla pre TASR zamestnankyňa kúpeľov Lenka. (tasr)

12:25 Sobotňajšie predčasné parlamentné voľby vo Valalikoch v okrese Košice-okolie sú zatiaľ pokojné. Vo volebnom okrsku zriadenom v budove obecného úradu zaznamenali aj voličov s hlasovacími preukazmi.

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Pavla Hudáka boli medzi nimi aj pracovníci stavebných firiem, ktorí sa podieľajú na výstavbe priemyselného par­ku.

„Voľby prebiehajú v poriadku, bez akýchkoľvek komplikácií,“ povedal s tým, že evidujú záujem o voľby. „Vidno, že ľudia chcú zmenu,“ dodal. V súvislosti s výstavbou priemyselného parku podľa vlastných slov zaregistrovali aj stavebných robotníkov s hlasovacími preukazmi, ktorí prišli voliť.

Svoj hlas sa rozhodol odovzdať aj obyvateľ obce Štefan, ktorý chodí voliť stále. Pokladá to za svoju povinnosť. „Očakávam zmenu k lepšiemu,“ povedal.

Ďalšia z voličiek sa, naopak, na parlamentných voľbách nezúčastňuje pravidelne. „Teraz sa to už nedalo vydržať, idem to zmeniť,“ uviedla pred vstupom do volebnej miestnosti.

V obci sú tri volebné okrsky. Voliči môžu svoj hlas odovzdať v dvoch volebných miestnostiach v materskej škole na Hlavnej, a v sále kultúrneho domu v budove obecného úradu na Poľnej ulici. Vo Valalikoch od februára prebiehajú práce na výstavbe priemyselného parku, kde má vyrásť aj automobilový závod. Cez víkend na stavenisku pracuje zhruba 200 ľudí. (tasr)

12:09 K mladým ľuďom v Trnave, ktorí v sobotu hlasujú vo voľbách prvý raz, patria aj 20-ročné sestry, dvojičky Karolína a Dominika Demovičové. V ich rodine, ako uviedli, je účasť na voľbách tradíciou a voliť chodia všetci a vždy.

Dievčatá si svoje voličské právo uplatnili spolu vo volebnej miestnosti na Obchodnej akadémii v Trnave. Povedali, že ich rodičia i ďalší rodinní príslušníci sa k voľbám postavili vždy zodpovedne a sú pre nich vzorom. Preto ísť v sobotu voliť bolo samozrejmosťou. Rozhodli sa pre dopoludnie, aby mali počas dňa priestor na plánované aktivity.

„Je to moja občianska povinnosť, kto iný ako ja má rozhodnúť o mojej budúcnosti,“ uviedla Karolína, študentka pedagogiky v Trnave. Pri výbere strán, ktoré dostali ich hlas, pristupovali zodpovedne, kritériom bolo podľa Karolíny to, ako napĺňajú ich predstavy zasadiť sa o lepší život nastupujúcich generácií.

Dominika, študentka cestovného ruchu v Nitre doplnila, že sa zúčastňuje na voľbách, lebo chce, aby sa Slovensko niekam pohlo, aby nestálo na jednom mieste. „Chcem, ako všetci ostatní lepšiu budúcnosť,“ povedala s tým, že k tomu môžu prispieť svojimi hlasmi aj mladí voliči a je preto podľa oboch sestier veľmi potrebné, aby mladí išli voliť v čo najväčšom počte. (tasr)

12:02 Svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách už odovzdala aj prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Predseda progresívcov Michal Šimečka svoj hlas vo voľbách už odovzdal

Video

11:50 Štátna volebná komisia eviduje v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami niekoľko podnetov pre možné porušenie volebného moratória. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Premiér Ódor po odovzdaní hlasu v predčasných parlamentných voľbách.

Video

Komisia sa bude zaoberať aj fotením hlasovacích lístkov, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach. Robia to aj niektorí politici. „Je to v kompetencii štátnej komisie,“ reagoval Orosz.

zväčšiť Zľava dočasne poverený predseda vlády... Foto: TASR, Pavol Zachar
Ľudovít Ódor / Ladislav Orosz / Eva Chmelová / Zľava dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová o priebehu predčasných parlamentných volieb 30. septembra 2023 v Bratislave

Priblížil, že štátna volebná komisia začala svoje zasadnutie v sobotu o 9.00 h. „Bude pokračovať v priebehu celého volebného dňa, možno aj v nočných hodinách,“ dodal s tým, že hlavnou úlohou komisie je v súčasnosti reagovať na podnety od občanov.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová doplnila, že osemnásť okrskových volebných komisií pre voľbu poštou začne sčítavať hlasy o 18.00 h. „Otváranie návratných obálok prebieha v poriadku,“ podotkla. (tasr)

11:46 V mesta Handlová volia občania aj v krčme „U dementa“. Niektorí miestni si zavtipkovali, že tam v čase konania volieb nenalievajú.

11:41 O predčasné parlamentné voľby bol medzi obvinenými a odsúdenými v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami veľký záujem. Informovala o tom vedúca organizačno-právneho oddelenia Lucia Martináková.

Z celkového počtu 361 podľa nej požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy. (tasr)

11:37 Už od siedmej rána ľudia rozhodujú, kto bude najbližšie štyri roky viesť Slovensko. No a vo voľbách sme si všetci rovní…Ukazuje to aj vtipná príhoda, ktorá sa stala poverenému premiérovi Ľudovítovi Ódorovi. Každý potrebuje občiansky preukaz a výnimkou nie je ani premiér, ktorý si ho zabudol doma. Na situáciu zareagoval humorom sebe vlastným. Keďže zaúradovala zábudlivosť, po doklad totožnosti sa musel vracať domov.

Ľudovít Ódor, voľby, Bratislava Čítajte viac Komplikácie u premiéra: Ódor takmer neodvolil. Všetko bolo dohodnuté, zavtipkoval

11:31 Desiatky áut značky Fiat hnutia OĽaNO, ktoré pred voľbami zaplavili Slovensko, boli v noci z piatka na sobotu poškodené. Tvrdí to poslanec a kandidát za „obyčajných“ Jozef Pročko.

OĽaNO / Igor Matovič / Čítajte viac Matovičovi údajne poškodili desiatky fiatok. Jednu podľa Pročka odniesli do zákazu parkovania

11:08 V bratislavskej Petržalke si môžu voliči vopred zistiť, aká je obsadenosť jednotlivých volebných miestností pre sobotné parlamentné voľby. Mestská časť v snahe zefektívniť priebeh volieb skúša pilotný projekt, v rámci ktorého vybavila každú volebnú miestnosť elektronickými anonymizovanými počítadlami osôb.

Šéf OĽaNO Igor Matovič s manželkou v škole, kam chodil.

Video

„Evidujú každého prichádzajúceho a odchádzajúceho voliča. Vďaka tomu môžu voliči na stránke volby.petrzalka.sk kedykoľvek počas volebného dňa skontrolovať, v ktorej volebnej miestnosti sa aktuálne zdržia a v ktorej nie,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Počty zároveň mestskej časti slúžia aj ako štatistika o celkovom počte voličov. Hovorkyňa však priznáva, že nie je úplne presná, keďže volebné miestnosti navštevujú ľudia napríklad aj s deťmi. „Naše počítadlá, samozrejme, nefungujú na 100 percent. Na účel informovania však poslúžia,“ poznamenala. (tasr)

11:04 Túžba po spravodlivom štáte, ktorý bude bezpečný, stabilný a poskytne dostatok možností pre spokojný život. To sú motívy, s ktorými hlas svojim favoritom prišli dať v sobotňajších voľbách do Národnej rady SR voliči v Miloslavove v okrese Senec.

Väčšina z nich uviedla, že voľbu mala premyslenú už dávnejšie, rovnako tak motív samotnej voľby. „Chcem, aby bolo Slovensko spravodlivejšie a tí, ktorí budú vo vedení štátu, boli skutočne kompetentní,“ povedal starší pán, ktorý odvolil v jednom z troch volebných okrskov v Miloslavove. Mladý pár priznal, že voľby vníma ako možnosť prispieť k tomu, aby bolo Slovensko bezpečnejšie a stabilnejšie. „Máme rodinu, takže sme hlasovali za to, aby sme sa mali dobre,“ povedali.

Ďalší volič spomínal voľby ako možnosť vyhnúť sa opakovaniu marazmu a nešvárov, ktorým musela spoločnosť čeliť. Opakovane sa spomínala myšlienka Slovenska, ktoré nebude vyvolávať myšlienky na odchod. „To znamená, Slovensko s lepším zdravotníctvom, lepším školstvom, hospodárstvom s dostatkom pracovných príležitostí,“ uviedla pre TASR jedna z voličiek v Miloslavove.

Práve v tejto obci bola v predchádzajúcich parlamentných voľbách najvyššia volebná účasť v rámci Seneckého okresu. Záujem o voľby je evidentný aj tentoraz. V kultúrnom dome, kde sa volí na poschodí, sa predpoludním stálo v rade, ktorý sa začínal pred schodami na prízemí. (tasr)

10:53 Férovosť a transparentnosť predčasných parlamentných volieb je zabezpečená, uviedol po stretnutí s členmi štátnej volebnej komisie predseda vlády poverený vedením rezortu vnútra Ľudovít Ódor. Priblížil, že z jednotlivých volebných miestností zatiaľ nie sú hlásené žiadne problémy.

„Výsledky volieb do Národnej rady SR bude sumarizovať viac ako 700 odborníkov zo štatistického úradu, prostredníctvom 51 sumarizačných útvarov,“ podotkol Ódor s tým, že všetky zložky, ktoré sú zapojené do organizácie volieb, pracujú profesionálne­. (tasr)

10:32 Pred volebnými okrskami v Trnave čakajú na občanov idúcich odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách aj stolíky s petičnou akciou proti rezidentskému parkovaniu v meste. Podpisy zbiera občianska iniciatíva, ktorá petíciu odštartovala začiatkom septembra. Jej hlavný organizátor Rudolf Krajčovič uviedol, že keďže je to možné a logické, využívajú aj takúto možnosť.

Pred viacerými volebnými miestnosťami v Trnave... Foto: Žaneta Mikulíková
parlamentné voľby 2023, Trnava, petícia, volebné miestnosti Pred viacerými volebnými miestnosťami v Trnave zbierajú podpisy pod petíciu v súvislosti s parkovacou politikou mesta. Cieľom petičiarov je vyzbierať dostatok podpisov na vyhlásenie referenda. Potrebných je ich asi 16-tisíc.

Predseda okresnej volebnej komisie v Trnave Andrej Vároš po konzultácii so Štátnou komisiou pre voľby i políciou uviedol, že za poriadok pred volebnými miestnosťami zodpovedajú predsedovia okrskových komisií. Tí vyhodnotia, či aktivita nenarúša priebeh volieb.

„Kým ide o vyjadrenie občianskeho postoja k danej problematike, je to v poriadku,“ povedal. Potvrdil to aj náčelník Mestskej polície Trnava Ivan Ranuša, uviedol, že ak ide o zber podpisov v zmysle petičného zákona, „nemajú dôvod, aby do toho vstupovali“. Petícia si dáva za cieľ zozbierať dostatočný počet podpisov Trnavčanov, aby mohlo byť vyhlásené miestne referendum. (tasr)

Peter Bročka Čítajte viac Nespokojní Trnavčania spustili petíciu za odvolanie primátora Bročku

10:26 Starší ľudia z obce Lendak chodia voliť zväčša ráno hneď po svätej omši a inak tomu nebolo ani v sobotňajších parlamentných voľbách. Zaujímavosťou tejto goralskej obce pod Belianskymi Tatrami je, že najmä ženy chodia voliť v typických krojoch. Mladšia generácia volí podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Márie Hudačekovej skôr večer.

Starší volia po omši, mladší po práci.

Video

„Veľa našich obyvateľov gazduje, majú polia, statky, stavajú si domy a podobne, takže sobota je pre nich normálny pracovný deň a pracujú až do večera,“ zdôvodnila Hudačeková. Záujem o voľby je v Lendaku podľa nej stále pomerne vysoký, v predošlých parlamentných voľbách tam účasť presiahla 60 percent. „Veríme, že bude minimálne takáto účasť aj teraz,“ dodala.

Lendak patrí medzi najväčšie obce na Slovensku, aktuálne tam žije viac ako 5 500 obyvateľov a takmer 3 900 z nich má právo voliť. Dohromady majú k dispozícii štyri volebné okrsky, v jednom z nich mali prvých dvoch voličov hneď po otvorení miestnosti. „Prišli sme hneď na 7.00 h, pretože cestujeme, ideme na vinobranie do dediny k Trebišovu,“ povedal pre agentúru TASR jeden z obyvateľov. (tas­r)

10:21 Na farbe pečiatky obce na hlasovacej obálke nezáleží. „Ak by bola teda pečiatka inej farby ako červenej, neznamená to neplatnosť hlasovacej obálky. Obálka bude platná,“ sprostredkovala polícia reakciu riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstva vnútra Evy Chmelovej.

Polícia na sociálnej sieti ďalej zdôraznila, že zákon o podmienkach výkonu volebného práva farbu pečiatky nerieši. Jeden z voličov sa mal v bratislavskej Petržalke dožadovať obálky s pečiatkou červenej farby. (tasr)

9:59 Svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách už odovzdali dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor, aj Róbert Fico, predseda strany Smer. Fico vo videu na sociálnej sieti si po voľbách želá také Slovensko, ako keď prídeme domov k mame.

„Prišiel som voliť k mame domov. V rozhovoroch s mamou nachádzam obrovské množstvo skúsenosti, zdravého rozumu a samozrejme aj ten rezeň je tu najlepší. Takéto Slovensko by som si tu želal. Aby nás neriadili amatéri a babráci bez akýchkoľvek skúsenosti…Chcel by som tiež, aby ten rezeň na Slovensku bol väčší a väčší a nie menší a menší,“ dodal Fico.

Šéf Smeru Robert Fico odvolil s mamou.

Video

Premiér Ódor tesne pred príchodom do volebnej miestnosti v bratislavskej Devínskej novej vsi zistil, že si zabudol občiansky preukaz, musel sa poň vrátiť, informoval portál tvnoviny.sk.

Volič vo volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť platným občianskym preukazom. Ak však občiansky preukaz mení, napríklad po sobáši, môže sa preukázať aj potvrdením od polície alebo žiadosťou o vydanie nového preukazu. Ak je sobáš v deň volieb, nevesta môže voliť aj so starým preukazom.

Ak sa v deň volieb dostaví do volebnej miestnosti príslušnej podľa miesta trvalého pobytu občan SR s občianskym preukazom, ktorého platnosť uplynula, alebo obsahuje nesprávne či neplatné údaje (napríklad o adrese trvalého pobytu), okrsková volebná komisia môže takýto preukaz uznať za relevantný doklad na preukázanie totožnosti len v prípade voliča, ktorý je zapísaný v zozname voličov a ktorého totožnosť nevzbudzuje u členov okrskovej volebnej komisie pochybnosti. (tasr)

8:49 Bezproblémový začiatok sobotných parlamentných volieb hlásia aj štyri najväčšie bratislavské mestské časti. Všetky volebné miestnosti sú otvorené. Pre TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

Všetkých 95 volebných okrskov otvorila načas najväčšia mestská časť Petržalka. „Z niektorých volebných okrskov hlásili ráno, po otvorení volebných miestností, nával,“ skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Priebeh volieb je zatiaľ pokojný, v jednom z volebných okrskov však museli riešiť voliča, ktorému sa nepozdávala farba pečiatky na volebnej obálke.

Volebné ráno v Košiciach
Video

Na farbe pečiatky obce na hlasovacej obálke nezáleží. „Ak by bola teda pečiatka inej farby ako červenej, neznamená to neplatnosť hlasovacej obálky. Obálka bude platná,“ sprostredkovala polícia reakciu riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstva vnútra (MV) SR Evy Chmelovej.

8:42 Na východe Slovenska otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti v súvislosti s voľbami nových poslancov do Národnej rady SR. Nevyskytli sa žiadne komplikácie. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie.

8:19 Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali v sobotu ráno problémy pri otvorení volebných miestností pre parlamentné voľby. TASR to potvrdili zástupcovia okresných volebných komisií.

Vysoký záujem o voľby zaznamenali v sobotu ráno v Dolnom Kubíne. Martin Buzna z kancelárie vedenia mesta pre TASR uviedol, že v časti Záskalie sa pred volebnou miestnosťou tvorili rady. Podľa jeho slov zatiaľ „všetko beží plynule“.

V siedmich volebných obvodoch v Žilinskom kraji si voliči môžu vybrať nových poslancov do Národnej rady (NR) SR v celkom 714 okrskoch.

7:57 Ministerstvo vnútra nemá avizované žiadne problémy, ktoré by bránili otvoreniu volebných miestností. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na MV SR Eva Chmelová. „Zároveň 18 okrskových volebných komisií na voľbu poštou preberá od MV SR návratné obálky, ktorých prišlo 58 779,“ zdôraznila Chmelová.

Priblížila, že štátna volebná komisia zasadne o 9.00 h. Prvoradou úlohou komisie je zabezpečiť plynulý a nerušený priebeh volieb. „Bude sa zaoberať aj podnetmi, ktoré prišli ako podozrenia z porušenia volebného moratória,“ dodala.

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Pre približne 53 300 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť hlasovať. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5996 volebných miestnostiach. Otvorené sú v sobotu od 7.00 h.

O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Po ich uzatvorení sa začnú spočítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude možné sledovať na weboch www.volbysr.sk aj na webe www.teraz.sk. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia.

7:50 O 7.00 h sa začalo hlasovanie v sobotňajších parlamentných voľbách aj v bratislavskej Záhorskej Bystrici. V mestskej časti, pravidelne dosahujúcu vysokú volebnú účasť v rámci hlavného mesta, hlasujú v piatich volebných okrskoch.

Voliči začali prúdiť do volebných miestností hneď po otvorení. Jeden z prvých sa pre TASR priznal, že sa pri hlasovaní rozhodoval až na poslednú chvíľu. Na otázku, k čomu by mal prispieť jeho hlas skonštatoval, že by to malo byť ku „konečne normálnemu Slovensku“.

Záujem o zmenu pomerov po voľbách deklaroval aj mladý pár, ktorý bol o svojej voľbe rozhodnutý už dávnejšie. „Chceli by sme, aby bolo Slovensko stabilnou krajinou a nebolo to hore-dole, tak ako to bolo posledné obdobie. Verím, že k tomu naše hlasy prispejú,“ uviedli.

6:00 V sobotu sa na Slovensku od 7.00 h konajú predčasné parlamentné voľby. O hlasy približne 4,3 milióna voličov sa uchádza 25 subjektov, z toho je jedna koalícia, ktorá potrebuje na vstup do parlamentu získať 7 percent hlasov, ostatní majú hranicu 5 percent. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Hlasovanie už majú za sebou slovenskí občania v zahraničí. Spoza hraníc hlasovalo poštou 58 779 voličov, čo je rekordný počet. O voľbu poštou požiadalo spolu 72 93 ľudí. Zákonná lehota na doručenie návratnej obálky sa skončila v piatok o 12.00 h. V roku 2020 volilo prostredníctvom pošty 48 925 voličov.

Žiadosť o voľbu poštou zo zahraničia Čítajte viac Zo zahraničia hlasovalo rekordných takmer 59-tisíc voličov

„Všetky návratné obálky boli priebežne ukladané do zapečatených schránok. Spracovávať hlasy zo zahraničia bude 18 osobitných okrskových volebných komisií, ktoré sú zložené zo zástupcov kandidujúcich politických subjektov,“ priblížilo ministerstvo. Samotné sčítavanie odštartujú v sobotu od 18.00 h.

Povolebné štúdio, Peter Bielik Čítajte viac Historicky prvé povolebné štúdio Pravdy: Peter Bielik a jeho hostia hovorili o výsledkoch volieb

V parlamentných voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Pre približne 53 300 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť hlasovať. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale prvýkrát budú voliť poslancov národného parlamentu. Bude ich 184 800. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5 996 volebných miestnostiach.

Voliči môžu v sobotu kontaktovať políciu v súvislosti s voľbami. Môžu tak urobiť vtedy, ak sa dozvedia o akýchkoľvek informáciách, ktoré by mohli narúšať voľby. Riaditeľ odboru poriadkovej polície vo Zvolene Peter Mlynárik o tom informoval na sociálnej sieti.

Voliči môžu nahlásiť napríklad kupovanie hlasov či blokovanie volebných miestností. Mlynárik spomína aj inú protiprávnu činnosť, ktorá by mohla voličom sťažiť prístup k volebným miestnostiam. Poprípade, ak by voliči vedeli o tom, že niekto chce narúšať verejný poriadok na volebných miestach. „Ak sa k takýmto informáciám dostanete, volajte linku 158 a polícia urobí príslušné intervencie k tomu, aby k takýmto veciam nedochádzalo,“ povedal Mlynárik.

Zároveň vyzval voličov, aby k voľbám pristupovali disciplinovane a nenarúšali volebné právo ostatných.

Príprava na voľby v Trenčíne
Video
Volebné schránky a ďalší materiál pre okrskové volebné komisie pre nadchádzajúce predčasné voľby do NR SR 2023, ktoré sa budú konať v sobotu 30. septembra 2023, distribuovali zamestnanci mesta Trenčín z kultúrneho domu Záblatie do jednotlivých okrskov (27. 9. 2023).

© Autorské práva vyhradené

980 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #parlamentné voľby 2023