Pellegrini nebude prezidentom bez SNS, povedal Huliak. Podľa Fica zatiaľ ide všetko podľa plánu (online)

V prvom kole prezidentských volieb na Slovensku zvíťazil Ivan Korčok so ziskom 42,51 percenta hlasov. Druhý skončil Peter Pellegrini, ktorý dostal 37,02 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 51,91 percenta.

24.03.2024 09:00 , aktualizované: 20:35
debata (186)
web-mapa-titul
Korčok po víťazstve v I. kole prezidentských volieb
Video
Pellegrini o výsledkoch volieb a II. kole
Video

Najdôležitejšie udalosti

Prezidentské voľby / Voľby24 / Dávame do pozornosti Ako sa volilo vo vašom meste či obci? Pozrite si podrobné a definitívne výsledky 1. kola prezidentských volieb

20:35 Na Námestí slobody v Bratislave sa v nedeľu podvečer zhromaždili tisícky ľudí, aby podporili občianskeho kandidáta na prezidenta SR Ivana Korčoka.

Na zhromaždení vystúpili rôzne osobnosti, ktoré spolu s ľuďmi vyjadrili podporu Korčokovi vo voľbách. Zároveň skritizovali jeho protikandidáta Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Dav zhromaždených vyjadril nevôľu nad krokmi súčasnej vlády v zahraničnej politike či v prípade RTVS.

Korčok podľa vlastných slov kandiduje preto, že chce pomôcť Slovensku. Chce, aby SR bola európska nielen hodnotami, ale aj kvalitou života.

17:38 Peter Pellegrini sa vo videu na sociálnej sieti poďakoval voličom za účasť a podporu, ktorá mu umožnila postúpiť do druhého kola.

16:47 Ján Kubiš zatiaľ neplánuje vyjadrenie k prezidentským kandidátom v súvislosti s podporou v druhom kole volieb. Stretnúť sa chce s Ivanom Korčokom aj Petrom Pellegrinim čo najskôr. Ďalšie kroky zváži aj na základe ich výstupov v kampani. Uviedol to pre TASR. Verí v dôraznú, ale slušnú volebnú kampaň.

„Stretnutia s oboma kandidátmi mám v pláne čo najskôr, dnes ma pozval na stretnutie Korčok. Ďalšie kroky zvážim aj na základe výstupov od oboch kandidátov z kampane v druhom kole, ktorá, dúfam, bude dôrazná, ale slušná, k čomu by som chcel vyzvať aj prívržencov oboch. Nekultúrnosti a osobných útokov sme už videli dosť, až ďaleko cez mieru,“ povedal Kubiš pre TASR.

16:32 Patrik Dubovský, ktorý nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, nevylúčil podporu Ivana Korčoka. Jeho možnej podpore sa bude venovať aj hnutie Slovensko, ktoré malo v prvom kole volieb ako kandidáta svojho lídra Igora Matoviča.

„Po rokovaniach s partnermi v Národnej rade SR, ktorí mi dali hlasy, verím, že dospejeme k názoru, ktorý mám ja, že nepodporíme Petra Pellegriniho (Hlas-SD),“ povedal pre TASR. Po úspešnom rozhovore s Korčokom predpokladá, že by mohli dospieť k jeho podpore a výzve na ňu. „Netreba veci uponáhľať, treba definovať spoločné ciele, a potom vyslovenie dôvery pred druhým kolom vyznie prirodzene,“ skonštatoval.

Dubovskému poskytol rovnako ako Matovičovi podporu na kandidatúru poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie (KÚ). Dubovského si za svojho kandidáta zvolili Za ľudí a KÚ.

Hnutie Slovensko má o možnej podpore Korčoka pred druhým kolom hovoriť na pondelkovom (25. 3.) predsedníctve. „Neviem, či sa už zajtra rozhodne. Predpokladám, že sa s ním najskôr stretneme, ak bude mať záujem,“ povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

14:49 Tím prezidentského kandidáta Petra Pellegrini nemá dôvod meniť pred druhým kolom taktiku. Vyhlásil to v nedeľu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) s tým, že viac sa zrejme budú venovať rizikám spojeným s Ivanom Korčokom.

Peter Pellegrini, volebná noc Čítajte viac Šutaj Eštok: Voličom Harabina sa Pellegrini nemusí líškať. Vedia, akým je Korčok rizikom

14:10 Jasným favoritom odsúdených vo väzniciach v Leopoldove a v Hrnčiarovciach nad Parnou v prvom kole prezidentských volieb bol Peter Pellegrini. V Leopoldove získal medzi odsúdenými 218 hlasov, čo je 81,95 percent, v Hrnčiarovciach nad Parnou 182 hlasov, teda 70 percent. V Leopoldove odovzdalo svoj hlas v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody 265 voličov, v Hrnčiarovciach nad Parnou 260 voličov.

Druhú priečku v oboch ústavoch obsadil Štefan Harabin, v Leopoldove ho volilo 10,52 percenta väzňov, v Hrnčiarovciach nad Parnou 20 percent. Až na tretej priečke v Leopoldove aj v Hrnčiarovciach nad Parnou skončil Ivan Korčok.

Peter Pellegrini vyhral prvé kolo volieb aj v meste Leopoldov, kde boli spolu štyri volebné okrsky, ako aj v Hrnčiarovciach nad Parnou, kde boli zriadené tri okrsky. Väznice mali vytvorené samostatné okrsky, tie však nemali sídlo priamo v ústavoch, ale volebné komisie prišli za odsúdenými.

14:00 Peter Pellegrini nebude prezidentom bez Slovenskej národnej strany (SNS) a národného voliča. Povedal to poslanec parlamentu za SNS Rudolf Huliak v relácii TV Markíza Na telo. Jeho prípadná oficiálna podpora zo strany SNS je podľa neho na pováženie, „pretože teraz sa stáva to, že ideme voliť menšie zlo v rámci SNS". Zároveň nechcel povedať, ako bude on osobne voliť v druhom kole prezidentských volieb. „Po koaličných rokovaniach budeme múdrejší. Nechceme nič požadovať, chceme sa len rozprávať,“ povedal Huliak. Dodal, že SNS bude od Pellegriniho žiadať jasné vyhranenie sa, že bude v prvom rade proslovenský a pronárodný prezident a bude obhajovať záujmy všetkých Slovákov. Dodal, že SNS veľmi mrzí, že Štefan Harabin nepostúpil do druhého kola. „Neviem, kde to zlyhalo,“ skonštatoval.

Podľa poslanca za stranu Hlas-SD Samuela Migaľa sú teraz na stole tri možnosti – buď dostanú voliči Štefana Harabina od SNS odporúčanie, aby nešli k voľbám – a v takom prípade bude v prezidentskom paláci Ivan Korčok. „Ak povedia, že majú ísť ich voliči voliť Petra Pellegriniho, tak do paláca si sadne Pellegrini. Tretia možnosť je, že SNS odporučí voliť Korčoka – a to si skutočne neviem predstaviť,“ povedal Migaľ.

Huliak si myslí, že Ivan Korčok neobhajuje slovenské záujmy. Martina Holečková z KDH na to reagovala, že na ministerstve zahraničných vecí by si ho neboli nechali toľko rokov, keby nehájil slovenské záujmy. „Treba sa spýtať, komu slúži Peter Pellegrini – Robertovi Ficovi,“ podotkla. Podľa nej dosiahol Korčok výborný výsledok, na ktorom sa dá stavať v druhom kole. „Pán Korčok celú kariéru slúžil ľuďom a myslím, že bude výborný prezident,“ myslí si Holečková.

13:30 Výsledky prvého kola prezidentských volieb nie sú žiadnym prekvapením. Mdlá kampaň Petra Pellegriniho korunovaná nepresvedčivým televíznym vystúpením vo finiši a stúpajúce percentá Ivana Korčoka dávali tušiť, že to nakoniec dopadne úplne inak, ako predpovedali prieskumy.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Korčok sa vyfarbil. Pellegrini musí mobilizovať. Má len jeden spôsob ako

13:00 Podpredseda strany Hlas a minister práce Erik Tomáš nepovažuje výsledky prvého kola prezidentských volieb za prekvapenie, keďže predseda Hlasu Peter Pellegrini aj jeho súper Ivan Korčok boli považovaní za favoritov. Uviedol to v relácii O 5 minút 12 Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). „Ľudia budú mať možnosť vyberať medzi dvomi veľmi rozdielnymi kandidátmi," skonštatoval na margo nasledujúceho druhého kola. Pellegriniho označil Tomáš za kandidáta pokoja a mieru, Korčoka zas za kandidáta konfliktu, obvinil ho, že by bol schopný zatiahnuť Slovensko do vojny. Ak ľudia chcú Pellegriniho za prezidenta, nemali by podľa podpredsedu Hlasu nič ponechať na náhodu.

Poslanec za Slovenskú národnú stranu (SNS) Roman Michelko označil za nešťastné, že sa už pri kreovaní koaličnej dohody nedohodli aj na spoločnom prezidentskom kandidátovi, dodal, že je to veľké ponaučenie. Ak chce Pellegrini osloviť voličov ostatných koaličných subjektov, mal by sa podľa Michelka „konečne vymedziť a prestať vajatať“. V prípade Štefana Harabina, ktorého podporil predseda SNS Andrej Danko, keď odstupoval z prezidentských volieb, bol podľa neho dosiahnutý očakávaný výsledok.

Poslanec parlamentu Michal Šipoš (hnutie Slovensko) sa vyjadril, že demokraticky zmýšľajúci voliči by nemali zaspať na vavrínoch a v druhom kole by mali vziať rozum do hrsti. „Ľudia na Slovensku by sa mali zmobilizovať a mali by ísť voliť," vyzval. Poslanec Martin Dubéci (Progresívne Slovensko) uviedol, že výsledky prvého kola mu dávajú nádej, že predseda Smeru-SD Robert Fico i jeho kandidát Pellegrini sú poraziteľní. Zdôraznil, že prezident by mal síce spolupracovať s vládou, no mal by zároveň chrániť aj ústavné princípy. „Myslím si, že šancu má vysokú," zhodnotil Korčokove šance na prezidentské kreslo.

Politológ Abrahám: Pellegrini a Korčok nie sú až takí odlišní
Video

12:55 Ivan Korčok, ktorý získal najviac hlasov voličov v prvom kole prezidentských volieb, vníma výsledok ako povzbudivý. Je si však vedomý, že v druhom kole musí „pridať“. Stretnúť sa chce s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola, a rokovať s nimi o podpore. Uviedol to v nedeľu pre RTVS.

„Nie sme v oslavnej nálade, od prvej minúty dňa sme si vedomí, že sme v druhom kole, a to rozhodne,“ podotkol Korčok. „Musíme pridať. Som si toho veľmi dobre vedomý,“ dodal s tým, že uspieť môže, len ak osloví ešte širšie spektrum voličov, teda aj voličov vládnej koalície.

Korčok priblížil, že už diskutoval aj s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola a ktorí zastávajú jeho víziu. Menoval Igora Matoviča, Jána Kubiša, Patrika Dubovského a Krisztiána Forróa. Predpokladá, že sa mu podarí s nimi stretnúť aj osobne a že nájdu prieniky vo svojich prioritách.

12:50 Aby vládna koalícia pokračovala, musia prísť v druhom kole prezidentských volieb voliť všetci jej voliči. V nedeľnej diskusnej relácii ta3 V politike to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Zopakoval, že Peter Pellegrini je najlepším kandidátom. Zvolenie Ivana Korčoka by znamenalo začiatok rozbitia vládnej koalície. Šéf SaS Branislav Gröhling označil druhé kolo prezidentských volieb za malé parlamentné voľby.

Najbližšie dva týždne využije koalícia na mobilizáciu všetkých voličov koalície. Zamerať sa chcú aj na regióny, kde v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Korčok. Uchádzať sa chcú o priazeň každého voliča vrátane maďarskej menšiny. Šutaj Eštok odmietol, že by boli nejaké dohody vopred, pretože „voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie“. Gröhling považuje za dôležité, aby Korčok oslovil aj maďarských voličov, aby aj občania tejto menšiny vyjadrili svoj názor.

Nasledujúce obdobie očakáva predseda SaS výraznú dezinformačnú kampaň voči Korčokovi, keďže oponenti sa podľa neho nebudú štítiť ničoho. Budú musieť preto veľa vysvetľovať a bojovať proti zavádzaniu verejnosti. Minister vnútra reagoval, že budú viac hovoriť o tom, kto je Korčok. Zdôraznil, že nebudú si musieť nič vymýšľať, len pomenujú fakty.

Podľa Šutaja Eštoka sa očakávalo, že do druhého kola volieb postúpia favoriti, vyjadril spokojnosť s tým, že Pellegrini zabojuje o post prezidenta aj v druhom kole. Gröhling sa vyjadril, že očakávali prebojovanie Korčoka do druhého kola. Podľa neho to je signál, že ľuďom nie je jedno, kto bude na čele Slovenska.

12:45 V prezidentských voľbách na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza (GW). Víťazstvo Petra Pellegriniho, dávneho straníckeho súdruha premiéra Roberta Fica, by viedlo k centralizácii moci podľa maďarského vzoru, tvrdí denník a dodáva, že Pellegriniho víťazstvo by tiež terajšej vládnucej skupine zaručilo beztrestnosť.

pellegrini korčok, tv markíza, debata Čítajte viac Vo voľbách na Slovensku sa hrá o prežitie mafiánskeho štátu, myslí si poľský denník

12:15 „Ja nikdy s nikým nevyjednávam,“ povedal v nedeľu po prvom kole prezidentských volieb neúspešný kandidát Štefan Harabin, ktorý skončil tretí so ziskom 11,73 % voličských hlasov. O tom, koho bude voliť v druhom kole mlčí, víťaza tipovať nechce, no myslí si, že história by sa mohla opakovať.

Harabin: Môže sa opakovať situácia spred piatich rokov. Dôležité je, aby prezident dodržiaval ústavu
Video
Štefan Harabin Čítajte viac Neúspešný kandidát Harabin: Môže sa opakovať situácia spred piatich rokov. Dôležité je, aby prezident dodržiaval ústavu

12:10 Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok v prvom kole nakoniec porazil lídra Hlasu a predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho o viac ako 123-tisíc hlasov. Politológovia zhodnotili, že vzhľadom na prieskumy ide o prekvapenie. Faktom je, že Korčok dlhodobo znižoval rozdiel medzi prvými dvomi favoritmi. Viac ako päťpercentný náskok však pre Pellegriniho znamená zdvihnutý varovný prst. Ak by sa na úkor získania podpory voličov Štefana Harabina príliš radikalizoval, mohlo by to znamenať stratu jeho vlastných podporovateľov. Korčok by sa mal podľa nich sústrediť na južné Slovensko.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini Čítajte viac Politológovia pre Pravdu: Korčok môže vyhrať, pre Pellegriniho to je varovný prst. Ak sa radikalizuje, môže voličov stratiť

12:00 Neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin spochybňuje Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Je podľa neho nezákonné a neštandardné, aby by bol v dvoch okrskoch personálny problém a štátna volebná komisia predĺžila volebný proces na celom Slovensku. Harabin to konštatoval v rozhovore pre televíziu ta3. „Pri normálnom racionálnom zákonom postupe mali predĺžiť možnosť voliť len v týchto dvoch okrskoch," uviedol Harabin. Ďalšia vec, ktorá je podľa neho absolútne v rozpore so všetkým, je, že dvaja kandidáti sa vzdali a v zozname neboli vyškrtnutí. „Štvrtok a piatok mali volebné komisie povinnosť ich vyškrtnúť, aby nedošlo k tomu, že niektorí volili aj už nekandidujúceho Andreja Danka a Róberta Šveca," dodal Harabin.

Harabin uviedol, že nemá dôvod sa vyjadrovať k výsledku volieb z hľadiska jeho ďalšieho postupu. „Vždy postupujem v zmysle práva," zdôraznil Harabin. Meno kandidáta, ktorého by v druhom kole prezidentských volieb podporil, neprezradil. „Moji voliči sú inteligentní ľudia a vedia, čo je na prospech Slovenska. Vedia, čo je potrebné pre zachovanie existencie Slovenska, pre zachovanie suverenity, aby Slovensko nebolo vtiahnuté do vojny," uviedol Harabin s tým, že jeho voliči nechcú, aby Slovensko dodávalo zbrane na Ukrajinu, či cestou súkromných firiem či cestou míňania zásob ozbrojených síl. Harabin na záver informoval, že plánuje kandidovať na prezidenta znovu o päť rokov.

11:55 Korčok nevyhral, len sa dostal do druhého kola, zhodnotil prvé kolo prezidentských volieb politológ Samuel Abrahám.

samuel abraham Čítajte viac Politológ: Čaká nás špinavá kampaň. Pellegrinimu sú Ficove témy neprirodzené, nájsť niečo na Korčoka bude ťažké

11:50 Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič z výsledkov volieb nie je prekvapený, je však sklamaný, viedol to v rozhovore pre televíziu ta3. Gašparovič, ako sociálny demokrat, volil Petra Pellegriniho. Podľa neho je Ivan Korčok na rozdiel od Pellegriniho útočný. „Korčok bol útočný celý čas. Pellegriniho spomínal stále negatívne. Pellegrini jeho nespomenul ani raz," uviedol bývalý prezident.

Koalícia podľa Gašparoviča v súvislosti s účasťou občanov vo voľbách nebola vôbec aktívna. „Opozícia robila meetingy a pokračujú v tom ďalej. Koalícia akoby sedela a spoliehala sa na ukazovatele a nerobila pravú kampaň tak, ako by mala," myslí si Gašparovič, podľa ktorého koalícii neostáva nič iné, len s takouto kampaňou začať, pretože Korčok je v tomto vo výhode. „Pellegrini musí robiť všetko preto, aby sa z tohto dostal. Korčokovi stačí, keď to bude udržovať," dodal bývalý prezident. Gašparovič je súčasne toho názoru, že by mal do kampane aktívne vstúpiť aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), keďže je koaličným partnerom Pellegriniho. Nesúhlasí tiež so stratégiou Korčoka, že prezident by mal byť protiváhou vlády. „Korčok nemôže vytvoriť atmosféru pokoja, ak bude postupovať tak, že nebude komunikovať s Ficom alebo s ministrom zahraničných vecí. To proste nejde," uzavrel Gašparovič.

11:47 Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka verí, že v druhom kole prezidentských volieb príde voliť čo najviac ľudí.

„Tieto voľby ukázali, že je veľmi veľa ľudí na Slovensku, ktorí si prajú nezávislého prezidenta, ktorý bude slúžiť všetkým ľuďom. Ako Ivan Korčok. A nie prezidenta, ktorý bude slúžiť iba Robertovi Ficovi (Smer-SD). Ako Peter Pellegrini (Hlas-SD),“ povedal Šimečka.

11:45 Korčok získal v prvom kole 958.393 hlasov, Pellegrini 834.718.

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (11,73 percenta – 264.579 hlasov), Krisztián Forró (2,9 percenta – 65.588 hlasov), Igor Matovič (2,18 percenta – 49.201 hlasov), Ján Kubiš (2,03 percenta – 45.957 hlasov). Pod jedno percento hlasov získali Patrik Dubovský (0,71 percenta – 16.107 hlasov), Marian Kotleba (0,56 percenta – 12.771 hlasov) a Milan Náhlik (0,13 percenta – 3111 hlasov).

11:30 „Budem sa snažiť aj v druhom kole komunikovať to, čo považujem pre Slovensko za dôležité. Účasť na voľbách bola od roku 1999 najvyššia, som za to veľmi vďačný,“ povedal Ivan Korčok v TV JoJ. Dodal, že komunikoval s Kubišom, Dubovským, Fórrom aj Matovičom.

11:25 Korčok sa nikdy nepostavil na stranu ľudí, povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v ta3. Označil ho za „lokaja, ktorý všetkým slúžil“. Predseda SaS Branislav Gröhling si myslí, že pred druhým kolom bude silná antikampaň voči Korčokovi. „Peter Pellegrini nie je slobodný kandidát a musí poslúchať to, čo povie Robert Fico,“ uviedol.

11:20 Koaličná SNS ocenila výsledok kandidáta Štefana Harabina v prezidentských voľbách, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste, informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Predseda SNS Andrej Danko odstúpil z prezidentských volieb v prospech Harabina.

„Je zrejmé, že ďalší osud prezidentských volieb je v rukách Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Opätovne však vyjadrujeme presvedčenie, že bez toho, aby si uvedomil potrebu tvrdého politického boja, je veľmi ťažké uspieť v boji s kandidátom Ivanom Korčokom,“ uviedla Škopcová.

Poukázala na to, že SNS bude presadzovať fyzické sčítavanie hlasov. Tieto prezidentské voľby boli prvýkrát elektronické. „SNS je však presvedčená, že sa pri sčítavaní v záujme ich objektívnosti musíme prinavrátiť k ručnému sčítaniu, ako aj k vytváraniu nového systému kontroly volieb,“ doplnila Škopcová.

10:45 Počas prvého kola prezidentských volieb neprišlo k závažnému narušeniu verejného poriadku, informoval policajný prezident Ľubomír Solák.

„Priebeh prvého kola bol bezproblémový, neprišlo k narušeniu verejného poriadku v súvislosti s voľbami,“ podotkol. Prijaté opatrenia a ich realizácia boli podľa jeho slov dostatočné.

Polícia neprijala žiadne trestné oznámenie, eviduje štyri podozrenia z priestupkov. Solák priblížil, že išlo napríklad o rozmiestnenie letákov do poštových schránok v Liptovskom Mikuláši počas moratória či pozbavenie svojprávnosti člena volebnej komisie v bratislavskej Petržalke.

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda potvrdil, že komisia vyhodnocovala viacero podnetov. „Tie, ktoré sa dali vyriešiť okamžite, sme vyriešili okamžite, pri tých, ktoré si vyžadujú preverenie a zadokumentovanie, napríklad pri podnetoch na porušenie moratória, tie riešime postupne,“ uviedol. „Nedá sa však povedať, že by niektorý z podnetov by bol taký závažný, že by narušil alebo hrozil narušením volieb,“ zdôraznil.

Riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová ocenila prácu členov okrskových volebných komisií i obcí pri elektronickom posielaní zápisníc. „Umožnilo to nielen rýchlejšie spracovanie volieb, ale zvyšuje to aj dôveryhodnosť hlasovania, keďže elektronické zápisnice budú zverejnené nielen na webe Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ale taktiež aj na weboch obcí, tie ich musia zverejniť najneskôr v pondelok (25. 3.),“ informovala.

10:25 Najvyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 61,37 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 44,14 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 64,64 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 33,67 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Zemplín (okres Trebišov), kde bola 100-percentná účasť, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 2,43 percenta voličov.

10:17 Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje výzvu pre spoločnosť a demokratické politické spektrum. Skonštatovala to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň zagratulovala Ivanovi Korčokovi, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil v prvom kole volieb prezidenta. Verí, že súboj zvládne aj v druhom kole.

„Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje obrovskú výzvu pre celú slobodnú občiansku spoločnosť a demokratické politické spektrum. Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica (Smer-SD), pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn,“ uviedla Remišová.

Okrem toho sa Remišová poďakovala kandidátovi Patrikovi Dubovskému. Ten podľa jej slov v prvom kole prezidentských volieb čestne reprezentoval konzervatívne, demokratické a kresťanské hodnoty.

10:10 Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta (2.265.656 vo­ličov). Platný hlas odovzdalo 2 254 206 voličov. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

„V mestách volilo 53,19 percenta voličov, v obciach 50,47 percenta,“ spresnil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.

V 45 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Dolná Seč v okrese Levice.

„Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu o 22.13 h zápisnica okrsku č. 27 v Rimavskej Sobote, tou poslednou v nedeľu o 1.47 h bola zápisnica z okrsku č. 9 v Pezinku,“ dodal predseda ŠÚ.

Spresnil tiež, že celý proces sumarizácie výsledkov trval necelé štyri hodiny (3.59 h), čo bolo o takmer hodinu kratšie ako trvala sumarizácia prvého kola predchádzajúcich prezidentských volieb.

„Najviac zaťažené, a teda najviac zápisníc spracovali odborné sumarizačné útvary v Bratislave (345), viac ako 200 zápisníc zosumarizovali štatistici v Prešove, Žiline, Rimavskej Sobote a v Nitre,“ dodal.

Oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na volebnom portáli ŠÚ volbysr.sk.

10:07 Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (11,73 percenta), Krisztián Forró (2,9 percenta), Igor Matovič (2,18 percenta), Ján Kubiš (2,03 percenta). Pod jedno percento hlasov získali Patrik Dubovský (0,71 percenta), Marian Kotleba (0,56 percenta) a Milan Náhlik (0,13 percenta).

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna.

10:05 Výsledok prvého kola prezidentských volieb je prekvapujúci, zhodli sa odborníci. Ako v relácii Volebné ráno na RTVS :24 poznamenal politológ Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, prieskumy naznačovali tesný súboj, no rozdiel viac ako 120-tisíc hlasov medzi víťazom prvého kola Ivanom Korčokom a druhým Petrom Pellegrinim je „slušný náskok“.

Podľa analytika agentúry MEDIAN SK Michala Misloviča zrejme zohrali rolu potenciálni voliči neúspešných kandidátov ako Igor Matovič alebo Ján Kubiš, ktorí sa v posledných dňoch pred voľbami rozhodli dať hlas Korčokovi ako úspešnejšiemu kandidátovi.

Řádek očakáva, že nadchádzajúce dva týždne pred druhým kolom prezidentským volieb budú intenzívnejšie ako kampaň pred prvým kolom, pričom by mali rezonovať vážnejšie témy, v ktorých sa budú chcieť kandidáti odlíšiť. „Čakám dva týždne plné emócií“, skonštatoval.

10:00 KDH podporuje Ivana Korčoka aj v druhom kole volieb. Strana o tom informovala na sociálnej sieti. „Hrdo stojíme za Ivanom Korčokom aj v druhom kole prezidentských volieb. Pôjde o veľa.”

9:50 Záchranári v sobotu (23. 3.) zasahovali celkovo na ôsmich zásahoch v súvislosti s konaním prezidentských volieb,m informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

„Išlo predovšetkým o kolapsové stavy. Záchranári však zasahovali aj u 18-ročnej pacientky v obci Tašuľa a u 42-ročného muža v Senici s epileptickými záchvatmi,“ uviedla hovorkyňa. Výjazdy boli po dvoch v Bratislavskom, Trnavskom a Košickom kraji a po jednom v Žilinskom a Trenčianskom kraji.

9:45 Volebnú kampaň pre druhé kolo prezidentských volieb môžu kandidáti viesť do 3. apríla do polnoci. Vyplýva to z vyjadrenia Ministerstva vnútra (MV) SR. Kampaň pred prezidentskými voľbami sa končí 48 hodín predo dňom ich konania. Vtedy sa začne volebné moratórium, trvá až do skončenia hlasovania.

„V prípade konania druhého kola volieb sa skončí volebná kampaň 3. apríla o 23.59 h a moratórium opäť trvá do skončenia hlasovania,“ uviedli pre TASR z tlačového odboru MV.

Na kampaň môžu kandidáti celkovo minúť pol milióna eur. Do tejto sumy sa rátajú aj náklady na propagáciu kandidáta, ktoré vynaložil v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb, a náklady, ktoré uhradil alebo má uhradiť. Financie určené na kampaň musí kandidát viesť na transparentnom úč­te.

Druhé kolo volieb prezidenta bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024.

Občan vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do...
Prezidentské voľby v Šamoríne
+19Voliči vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do...

9:30 Koaličný Smer očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj. Naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu Petra Pellegriniho. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Robert Fico (Smer) s tým, že Pellegrini je pre Slovensko lepším riešením ako občiansky kandidát Ivan Korčok.

„Výsledky zodpovedajú analýzam, ktoré mal Smer-SD k dispozícii. Očakávali sme výhru Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi,“ skonštatoval Fico.

Premiér zároveň zablahoželal Korčokovi aj Pellegrinimu k výsledkom, ktoré dosiahli v prvom kole prezidentských volieb. Poďakoval aj voličom Smeru za účasť vo voľbách. „Zo zrejmých dôvodov sa ich časť na prvom kole volieb nezúčastnila a časť dala podporu Harabinovi,“ podotkol.

9:20 Víťaz prvého kola prezidentských volieb Ivan Korčok zdrvujúco porazil svojho najväčšieho súpera Petra Pellegriniho v Bratislavskom kraji. Najviac hlasov získal v hlavnom meste, no navrch mal aj v Banskej Bystrici, odkiaľ obidvaja kandidáti pochádzajú. V jeho prospech to potiahli aj ľudia na Orave, čo podľa politológa zrejme ovplyvnil fakt, že ide o baštu KDH. Druhého v poradí podporili najmä ľudia v menších mestách a na vidieku.

prezidentské voľby Čítajte viac Ako volili regióny? Korčok triumfoval v rodnej Banskej Bystrici aj na Orave. Politológ Koziak očakáva drsné druhé kolo

9:10 Korčok verzus Pellegrini: Prvé kolo prezidentských volieb v niečom prekvapilo a zamiešalo kartami pred finále, tvrdí v analýze výsledkov v rozhovore pre Pravdu šéf prieskumnej agentúry IPSOS Jakub Hankovský.

Peter Pellegrini a Ivan Korčok Čítajte viac Výsledky a prekvapenia podľa šéfa IPSOSu Hankovského: Prvé kolo prezidentských volieb mení kurz súboja Pellegrini vs. Korčok

9:00 Šieste priame voľby prezidenta Slovenskej republiky priniesli v prvom kole víťazstvo exministra diplomacie Ivana Korčoka, ktorý od začiatku spočítavania rástol a doťahoval sa na Petra Pellegriniho, ktorého predstihol po spočítaní 85 % volebných zápisníc. Korčok napokon získal 42,51 hlasov. Šéf parlamentu Pellegrini stratil z druhej pozície v absolútnych číslach vyše 123-tisíc hlasov a získal 37,02 % hlasov. O novej hlave štátu tak rozhodne druhé kolo, ktoré sa uskutoční 6. apríla. K urnám v prvom kole prišlo viac ako 2,25 milióna voličov a účasť tak dosiahla takmer 52 % a je najvyššia od roku 1999.

korčok Čítajte viac Rozdiel 123-tisíc hlasov. Ivan Korčok vyhral prvé kolo, s Petrom Pellegrinim ho čaká 6. apríla rozhodujúci súboj o prezidenta (online)
186 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024