451. deň: Časti Bachmutu stále ovláda Kyjev. Riabkov: Stíhačky F-16 Ukrajine nepomôžu

Ukrajinskí vojaci sa naďalej nachádzajú v bojmi zničenom východoukrajinskom meste Bachmut, o ktorý sa už mesiace vedú ťažké boje, uviedla v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Rusi do mesta sťahujú ďalšie rezervy.

22.05.2023 06:20 , aktualizované: 21:50
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Ukrajinský vojak kráča v meste Bachmut.
debata (302)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 451. deň
  • Rusko v noci útoky na Ukrajine sústredilo hlavne na mesto Dnipro
  • Prigožin potvrdil, že vagnerovci sa z Bachmutu začnú sťahovať 25. mája
  • Okupovaná jadrová elektráreň v Záporoží je opäť odpojená od externej siete
  • V pohraničnej oblasti s Ukrajinou vyhlásilo Rusko protiteroristic­ký režim
Video
Rusi ovládajú Bachmut? Ukrajinské špeciálne jednotky sú stále v meste
Volodymyr Zelenskyj / Fumio Kišida / Hirošima / Čítajte viac 450. deň: Zelenskyj prirovnal zničenie Bachmutu k Hirošime v roku 1945

21:50 Ministri a predstavitelia obrany z 12 severoeu­rópskych krajín v pondelok v Poľsku diskutovali o posilnení odstrašujúcich prvkov a obrany na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Hovorili aj o posilnení ukrajinskej obrany. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Schôdzka tzv. Severnej skupiny sa uskutočnila vo vojenskom zariadení v meste Legionowo neďaleko Varšavy. Neformálna skupina združuje severoeurópske krajiny NATO a EÚ, s cieľom rozvíjať obrannú spoluprácu v regióne.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po stretnutí povedal, že „veľmi dobré“ rokovania boli zamerané na posilnenie bezpečnosti 12 severoeurópskych krajín. Zvýraznil dobrú spoluprácu s Britániou a Švédskom, ktoré majú podľa neho podobné názory na hrozby prichádzajúce z Ruska.

„Hľadáme spoločné riešenia na zaistenie bezpečnosti,“ povedal šéf poľského rezortu obrany. Dodal, že snaha Poľska získať lietadlá včasnej výstrahy od Švédska pokročila.

19:59 V ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou vyhlásili v pondelok „režim protiteroristickej operácie“. Oznámil to oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov, podľa ktorého z okolia hranice evakuujú civilistov. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a DPA.

Cieľom je podľa Gladkova zaistiť bezpečnosť občanov, pretože cez hranicu z Ukrajiny prenikla „sabotážna“ skupina, proti ktorej zasahovali vojaci a tajné služby. Gubernátor vyjadril nádej, že sa ju skoro podarí poraziť.

Gladkov predtým uviedol, že zranenia utrpelo najmenej šesť ľudí. Hovoril aj o poškodení materskej školy, troch domov a správnej budovy.

Ukrajina účasť na tejto akcii poprela. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Michajla Podoľaka s tým nemá nič spoločné, pričom by mohlo ísť o aktivitu ruských „partizánskych skupín“.

18:31 Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a lídri EÚ sa v pondelok dohodli, že zvýšia tlak na Moskvu za pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Zároveň odsúdili severokórejské testy balistických rakiet.

Jun Sok-jol sa juhokórejskej metropole Soul stretol s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Spoločne sa počas víkendu zúčastnili na summite zoskupenia G7 v japonskom meste Hirošima.

„Súhlasíme s tým, že budeme udržiavať a zvyšovať kolektívny tlak na Rusko, a to najmä efektívnou implementáciou príslušných reštriktívnych opatrení,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. „Zaviazali sme sa podporovať obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny a sme odhodlaní podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodali. Michel povedal, že pokračujúce ruské útoky na Ukrajinu ukazujú, že hlbšia spolupráca medzi EÚ a Južnou Kóreou je „nevyhnutná“. (ap, tasr)

18:29 Slovensko pokračuje v rozsiahlej podpore pre Ukrajinu a podporuje rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Uviedol to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský počas zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci.

Ministri zahraničných vecí EÚ rokovali o návrhu Európskej komisie na jedenásty sankčný balík voči Rusku. Má byť zameraný voči tretím krajinám, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať sankcie EÚ. Rokovania sa však podľa Wlachovského neskončili a budú pokračovať na úrovni veľvyslancov členských krajín pri EÚ.

Wlachovský bol prvýkrát na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci vo funkcii ministra a túto príležitosť využil na bilaterálne stretnutia s viacerými rezortnými kolegami. Pripomenul, že hlavnými témami ministeriálu boli podpora EÚ pre Ukrajinu a vzťahy s krajinami západného Balkánu.

„Vyslovil som pokračovanie doterajšej politiky Slovenska čo sa týka podpory Ukrajiny vo všetkých aspektoch, vrátane humanitárnej, vojenskej a ďalšej pomoci. Hovorili sme veľa o sankciách a obchádzaní sankcií. Pri tejto téme bol prítomný aj osobitný vyslanec EÚ pre presadzovanie sankcií David O’Sullivan,“ opísal situáciu šéf slovenskej diplomacie. (tasr)

16:50 Západné sankcie v súvislosti s vojnou na Ukrajine, zdá sa, zaťažujú Rusko viac, ako Moskva verejne deklaruje. Nasvedčuje tomu i skutočnosť, že ruské obchodné združenie vyzvalo tamojšie ministerstvo práce na zváženie prechodu na šesťdňový pracovný týždeň, aby mohla krajina lepšie čeliť následkom západných sankcií. Referuje o tom web Politico s odvolaním sa na ruské médiá kontrolované Kremľom.

Rusko, Moskva, Ukrajina, anexia územia, koncert, Červené námestie Čítajte aj Titanom ruského obchodu došla trpezlivosť. Prišli s novou požiadavkou

16:16 Člen bieloruského opozičného hnutia Pavel Latuška naliehal v pondelok na Európsku úniu (EÚ), aby ponechala v platnosti sankcie voči bieloruskému štátnemu výrobcovi hnojív. Varoval, že ich zrušenie by pre režim Alexandra Lukašenka podporujúci vojnu na Ukrajine prinieslo neočakávaný zisk 1,5 miliardy dolárov.

Bývalý bieloruský minister kultúry Latuška, ktorý je momentálne v exile v Poľsku, uviedol, že sa obáva, že EÚ by mohla byť v pokušení zrušiť sankcie voči spoločnosti Belaruskali, výrobcovi potaše.

Latuška stojí na čele opozičnej skupiny Národný protikrízový manažment, ktorá dokumentuje údajnú Lukašenkovu účasť na schéme deportácie ukrajinských sirôt do táborov v Bielorusku. Tím pracuje na pritiahnutí medzinárodnej pozornosti k svojim zisteniam v snahe zastaviť deportácie a vziať Lukašenka na zodpovednosť.

„Belaruskali je firma, ktorá financuje deportácie ukrajinských detí,“ povedal Latuška pre agentúru AP. Toho súd v Bielorusku v marci v neprítomnosti odsúdil na 18 rokov väzenia.

Jeho výzva prichádza v pondelok v čase, keď sa ministri zahraničných vecí EÚ stretli na neformálnych rozhovoroch, ktoré by sa mali zamerať na sankcie voči spoločnosti Belaruskali a spoločnosti Belarusian Potash Company, ktorá vyváža produkty spoločnosti Belaruskali.

„Toto je príležitosť pre Lukašenka vygenerovať každý rok aspoň jeden a pol miliardy dolárov na príjmoch, ktoré minie na vojnu,“ povedal Latuška. Skupina tvrdí, že ukrajinské siroty deportované do Bieloruska prechádzajú procesom rusifikácie pred odoslaním do Ruska na adopciu, čo podľa nich predstavuje porušenie Ženevských konvencií.

15:42 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v pondelok uviedol, že plánované dodávky stíhačiek F-16 americkej výroby na Ukrajinu neovplyvnia priebeh bojov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Západné plány vrátane výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu F-16 nepomôžu dosiahnuť želané výsledky v boji proti Rusku, citovala Riabkovove slová ruská tlačová agentúry Interfax.

„Všetky tieto snahy sú úplne zbytočné,“ povedal. Podľa jeho slov budú všetky ciele „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine určite dosiahnuté.

Riabkov zdôraznil, že snahy „kolektívneho Západu“, vedeného Spojenými štátmi, útočiť na bezpečnosť Ruska budú neúspešné. Dodal, že Moskve je jasné, že všetky zbrane, o ktorých Kyjev so Západom diskutuje, skôr či neskôr skončia na Ukrajine.

stíhačky F-16 Čítajte aj Ruský veľvyslanec o F-16: Ukrajina nemá pre ne infraštruktúru. Chcú lietať z letísk NATO?

15:28 Ukrajinskí vojaci sa naďalej nachádzajú v bojmi zničenom východoukrajinskom meste Bachmut, o ktorý sa už mesiace vedú ťažké boje, uviedla v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

„Naši vojaci kontrolujú určité objekty a vo štvrti Litak sektor s rodinnými domami,“ napísala Maľarová na platforme Telegram. Ako dodala, ruské jednotky už prehľadali časti mesta, ktoré dobyli po ukrajinských vojakoch, zatiaľ čo o vyvýšeniny ležiace severne a južne od Bachmutu sa naďalej zvádzajú boje.

„Obrana Bachmutu plní svoje vojenské ciele,“ zdôraznila Maľarová s tým, že Rusi do Bachmutu sťahujú ďalšie rezervy.

15:10 Kazachstan odmietol udeliť agrément (súhlas hostiteľského štátu) Serhiju Hajdajovi, aby sa tento bývalý šéf východoukrajinskej Luhanskej oblasti mohol stať novým ukrajinským veľvyslancom v najväčšej a najbohatšej stredoázijskej krajine. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje.

„Kazašská strana citlivo, ale pevne dala na zrozumenú, že by si priala na mieste ukrajinského veľvyslanca v Kazachstane profesionálneho diplomata,“ citoval spomínané zdroje server zn.ua.

Hajdaje z funkcie gubernátora oblasti, ktorú z väčšej časti ovládajú Rusi, odvolal v marci prezident Volodymyr Zelenskyj. Už vtedy tlač písala, že s Hajdajom sa počíta ako s veľvyslancom v Kazachstane.

14:20 Prieskumné jednotky ukrajinskej armády vstúpili do ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Na telegrame to uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. Od dnešného rána hlási oblasť ostreľovanie, v Belgorode sa spustila siréna. Podľa ruskojazyčného serveru BBC a agentúry Unian sa terčom ostreľovania stala okrem iného dedina Kozinka, ktorá leží priamo pri hraničnom priechode medzi oboma bojujúcimi krajinami.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte aj Ruskí partizáni zaútočili na Rusko. Chcú oslobodiť krajinu od Putinovej "diktatúry"

14:00 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa v Hirošime, kam bol pozvaný na zasadnutie krajín skupiny G7, nestretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským, hoci to mal v pláne. Lula dnes na tlačovej konferencii uviedol, že sa Zelenskyj na schôdzku nedostavil, píše agentúra EFE. Zelenskyj situáciu komentoval slovami, že obaja štátnici mali vlastný rozvrh a stretnutie sa nepodarilo uskutočniť.

Podľa brazílskeho prezidenta bola medzi oboma štátnikmi dojednaná schôdzka, ktorej termín sa ale niekoľkokrát posunul. „Medzi tým (počas čakania na Zelenského) som prijal vietnamského prezidenta. Keď vietnamský prezident odišiel, tak sa z Ukrajiny nikto nedostavil,“ uviedol Lula. „Nie som sklamaný, ale vadí mi to,“ dodal Lula.

Podľa informácií brazílskeho listu Folha de Sao Paulo sa termín na stretnutie oboch prezidentov v nedeľu zmenil trikrát. Zelenskyj mal veľmi nabitý program, počas ktorého sa stretol s lídrami viacerých ázijských krajín, napríklad Južnej Kórey, Indie či Indonézie.

Zelenskyj na otázku o neuskutočnenom stretnutí s Lulou iba uviedol, že obaja štátnici mali vlastný rozvrh a kvôli tomu sa napokon schôdzka neuskutočnila, píše agentúra Europa Press.

13:40 Ruské veľvyslanectvo v Egypte uviedlo, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stojí na čele nacistického režimu a má pokrvné väzby na Izrael, píše spravodajský web The Times of Israel (TOI). Tweet podľa neho neskôr vymazalo a zverejnilo upravený bez zmienky o Izraeli.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj Zelenskyj vedie nacistický režim a má väzbu na Izrael, vyhlásilo Rusko

13:22 Dánsko by v júli rado usporiadalo summit, ktorý by sa zaoberal spôsobmi dosiahnutia mieru na Ukrajine, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej invázii. Podľa agentúry Reuters to uviedol dánsky minister zahraničia Lars Lökke Rasmussen. Summitu by sa nemali zúčastniť len spojenci Ukrajiny, účasť Ruska si ale Rasmussen vie predstaviť len ťažko.

„Ak Ukrajina dospeje k názoru, že prišiel čas na takúto schôdzku, bude to fantastické. A Dánsko by potom rado stretnutie hostilo,“ vyhlásil Rasmussen.

Šéf dánskej diplomacie by na prípadnú júlovú vrcholnú schôdzku chcel pozvať tiež krajiny, ako je India, Brazília alebo Čína. „Musíme povzbudzovať záujem a zapojenie krajín ako India, Brazília a Čína, aby bol summit o mieri na Ukrajine zmysluplný,“ poznamenal Rasmussen. „Účasť Ruska je pre mňa ťažké si predstaviť, ale to je otázka pre Ukrajinu,“ dodal.

13:03 Ruskými jednotkami obsadenú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v pondelok opätovne napojili na externú elektrickú sieť, oznámili zdroje z elektrárne. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Elektráreň, ktorá je najväčšia v Európe, odpojili od externej elektrickej siete v pondelkových ranných hodinách, údajne po požiari v neďalekej elektrárni.

12:59 Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli diskutujú o návrhu Európskej komisie na jedenásty sankčný balík voči Rusku. Zameraný má byť voči tretím krajinám, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať sankcie EÚ, informuje spravodajca TASR.

Slovensko na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci zastupuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský.

Pripravovaný 11. sankčný balík by mal predvídať aj možnosť sankcionovania firiem podporujúcich ruskú vojnovú mašinériu. Týždenník Politico v tejto súvislosti upozornil, že do tejto kategórie patrí aj množstvo európskych firiem napojených na Rusko, ktoré pomáhajú ruskej strane obchádzať alebo zmierňovať dosah doterajších reštriktívnych opatrení.

Politico s odvolaním sa na viacerých európskych diplomatov uviedol, že Maďarsko a Grécko podmieňujú svoj súhlas s novým balíkom sankcií tým, že sa na „čierny zoznam“ nedostanú niektoré ich firmy.

Podľa Politico diplomati z niekoľkých krajín EÚ vzniesli námietky proti spojeniu diskusie o trestaní firiem spolupracujúcich s Ruskom s jedenástym balíkom sankcií ako takým. Ten má umožniť postihovať krajiny, ako sú napríklad Arménsko, Kazachstan či Spojené arabské emiráty, ktoré napomáhajú Moskve obchádzať sankčný režim eurobloku.

12:40 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell dúfa, že dodávky stíhačiek F-16 na Ukrajinu sa začnú čoskoro. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Borrell privítal schválenie rozhodnutia o presune moderných bojových lietadiel na Ukrajinu a dodal, že ukrajinské obranné sily ich potrebujú. „Výcvik pilotov sa už začal a dúfam, že čoskoro budeme môcť poskytnúť Ukrajine tieto zbrane,“ povedal.

Minulý týždeň Spojené kráľovstvo oznámilo začiatok medzinárodnej koalície krajín zameranej na výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách štvrtej generácie vrátane F-16. Už teraz zahŕňa Spojené kráľovstvo, Holandsko, Belgicko, Dánsko, Spojené štáty americké a Portugalsko.

Biely dom tiež potvrdil, že v najbližších mesiacoch budú Spojené štáty a ich spojenci diskutovať o tom, kedy Ukrajina dostane moderné stíhačky a koľko ich bude dodaných.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostal „jednoznačné ubezpečenie“, že ukrajinské jednotky nepoužijú stíhačky F-16 dodané Západom na inváziu na ruské územie.

12:24 Šéf ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok uviedol, že jeho bojovníci sa z východoukra­jinského mesta Bachmut stiahnu do 1. júna a kontrolu nad ním odovzdajú ruskej armáde.

12:21 Poľsko stratilo historickú pamäť a zabudlo, že ako štát existuje len vďaka niekdajšiemu Sovietskemu zväzu, napísal na telegrame vplyvný predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Varšava by podľa neho mala Moskve vrátiť asi 750 miliárd dolárov investovaných v povojnovom období v Poľsku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes Volodinove požiadavky označil za typickú propagandistic­kú hru.

Stalin / Komunisti / Komunistická strana / Čítajte aj Poľsko existuje len vďaka Sovietskemu zväzu. Dlhujete nám 750 miliárd dolárov, odkázal Poliakom šéf ruskej dumy

12:12 Ruskí okupanti nemali pri snahách o dobytie Kyjeva žiadny iný plán okrem „úspešného“ pristátia na letisku Hostomeľ neďaleko ukrajinskej metropoly. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tvrdí to šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Podotkol, že Rusko počas dvoch týždňov neustále menilo dátum začiatku invázie. Tvrdí, že Ukrajina dostala konečné informácie o útoku, ktorý sa začal 24. februára 2022 o 4:00, deň predtým približne o 15:00, čiže asi 13 hodín pred začiatkom vojny.

putin Čítajte aj Ukrajinci definitívne vedeli, že sa nevyhnú vojne, približne 13 hodín pred jej začiatkom

11:50 Kyjev zatiaľ nepotvrdil, či Bachmut obsadili ruské jednotky, ale naznačujú to viaceré vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov vrátane vojakov na mieste.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin i Kremeľ sa pokúšajú využiť úspech v Bachmute na propagandistické účely. Kým Prigožin sa to snaží pripísať len svojim bojovníkom, ruská štátna propaganda to prezentuje ako otvorené dvere smerom k Sloviansku, Kramatorsku a Dnipru. Ruskí vojenskí blogeri však ponúkajú triezvejší pohľad. Poukazujú na obmedzený význam Bachmutu a varujú pred nadchádzajúcou ukrajinskou protiofenzívou.

11:40 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je opäť na 15 dní v trestnej cele. Ide o jeho už šestnásty takýto trest od jeho príchodu do väznice IK-6 v mestečku Melechovo vo Vladimírskej oblasti.

Prostredníctvom aplikácie Twitter o tom v pondelok informoval Navaľného spolupracovník Ivan Ždanov, spresnila britská stanica BBC. Ždanov nespresnil dôvod vzatia Navaľného do trestnej cely (ŠIZO).

Správy o tom, že ho vedenie väznice opäť posiela do samoväzby, sa naposledy objavili 11. mája. Od augusta minulého roku strávil Navaľnyj na samotke súhrnne 180 dní.

On sám i jeho obhajoba označujú trestnú celu za nástroj nátlaku – okrem iného aj za Navaľného odmietavé postoje k vojne na Ukrajine.

Navaľnyj pritom súdnou cestou napadol každý svoj „pobyt“ v trestnej cele. Na súd sa pravidelne obracia aj s ďalšími porušeniami zákona, ktorých sa na odsúdených dopúšťa vedenie väznice IK-6.

V rámci kampane za Navaľného oslobodenie jeho spolupracovníci v rôznych mestách v zahraničí vystavenú maketu trestnej cely, v akej si odpykáva disciplinárne tresty. Najnovšie si ju možno prezrieť a vyskúšať na Staromestskom námestí v Prahe, dodala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ide o miestnosť s rozmermi 2,5 x tri metre s kovovou pričňou pripevnenou k stene, zamrežovaným vetracím otvorom namiesto okna, betónovou podlahou, plechovým umývadlom a tzv. tureckým WC.

10:55 Na východe Moskvy dnes horela budova, v ktorej sa nachádza vojenská správa. Na mieste zasahovalo 15 hasičských jednotiek, oheň na šiestom podlaží sa podarilo uhasiť, uviedli dnes ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Príčina požiaru doteraz nebola oznámená.

moskva, požiar Čítajte aj Ďalší požiar v Moskve. Horela budova vojenskej správy

10:30 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina je v dôsledku bojov o východoukrajinské mesto Bachmut oslabená, vyplýva z odhadov západných expertov. Vagnerovci sú sotva schopní ďalších útokov mimo Bachmutu, uviedol v pondelok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajina, vagnerovci, Bachmut, Prigožin Čítajte aj Vagnerovci sú po bojoch o Bachmut značne oslabení, tvrdia experti

9:57 Nemecká polícia vyšetruje správy o najmenej dvoch ruských exulantoch, ktorí ochoreli približne v čase, keď sa minulý mesiac v Berlíne zúčastnili na konferencii spojenej s ruskou opozíciou. Berlínska polícia vyšetrovanie potvrdila v reakcii na e-mailovú otázku agentúry The Associated Press, no neposkytla žiadne podrobnosti. Vyšetrovanie vedie jednotka, ktorá má na starosti politicky motivované trestné činy.

Ruský portál Agentstvo informoval, že dvaja účastníci konferencie organizovanej ruským opozičným predstaviteľom Michailom Chodorkovským, ktorá sa konala 29. a 30. apríla, mali v jej čase alebo po nej zdravotné problémy.

Natalia Arno, šéfka americkej Free Russia Foundation, informovala 16. mája na sociálnej sieti Facebook, že sa počas návštevy dvoch európskych miest zobudila s bolesťou a zvláštnymi symptómami. Dodala pritom, že je podozrenie, že ju otrávili, zrejme nejakou nervovoparalytickou látkou.

V druhom prípade Agentstvo uvádza, že novinár, ktorého nemenovali, mal symptómy pred stretnutím organizovaným Chodorkovským.

Ako prvý o vyšetrovaní informoval nemecký nedeľník Welt am Sonntag.

9:31 Boje o východoukrajinské mesto Bachmut naďalej pokračujú, uviedli vo vyhlásení ukrajinské ozbrojené sily. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Rusko predtým tvrdilo, že jeho jednotky cez víkend dokončili „oslobodenie“ Bachmutu, ukrajinskí predstavitelia vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského to však popreli.

„(V Bachmute) nepriateľ pokračuje vo vedení ofenzívnych akcií. Boj o mesto Bachmut pokračuje,“ uviedla ukrajinská armáda s tým, že ruské jednotky sa počas uplynulých dní „neúspešne pokúšali opätovne získať stratené pozície južne od (neďalekej) obce Ivanivske“.

Rusko na Bachmut útočilo aj letecky, píše Guardian, ktorý zároveň upozornil, že protichodné tvrdenia oboch strán nebolo možné bezprostredne overiť.

9:00 Ukrajinské raketové a delostrelecké sily za uplynulý deň zasiahli päť oblastí koncentrácie ruských vojakov, dva sklady munície, tri delostrelecké systémy v palebných pozíciách, dva kontrolné body, systém elektronického boja a ďalší „dôležitý cieľ". Uviedol to v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády.

Vzdušné sily Ukrajiny podnikli 14 úderov na miesta koncentrácie ruských vojakov a techniky a sedem úderov na pozície ruských protileteckých systémov, dodal generálny štáb. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinské sily podľa Kyjiva za uplynulý deň zároveň zostrelili tri ruské prieskumné ruské drony a päť útočných dronov.

8:28 Ruskými jednotkami obsadená Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) bola v pondelok opäť odpojená od externej elektrickej siete. Podľa tvrdení proruských úradov táto situácia nastala v dôsledku prerušenia vedenia vysokého napätia v úseku, ktorý je pod kontrolou Ukrajiny. S odvolaním sa na Ruskom dosadené úrady o tom informovali tlačová agentúra AFP a britská stanica BBC monitorované agentúrou TASR. Ukrajinské úrady sa k tvrdeniam ruskej strany nevyjadrili.

Príčiny odpojenia vedenia sa vyšetrujú. Radiácia v areáli elektrárne je v norme, uvádza sa vo vyhlásení proruských úradov. Ukrajinské úrady nateraz tvrdenia proruských úradov nekomentovali, dodala BBC.

Šéf prokyjevskej Záporožskej oblastnej vojenskej správy Jurij Malaško však informoval o problémoch s dodávkou elektrickej energie v niektorých oblastiach. Objasnil, že tieto problémy nesúvisia s ostreľovaním ruskou armádou, ale s požiarom, ku ktorému došlo v jednom zo zariadení v dôsledku preťaženia energetickej sústavy. Informoval, že príčina problémov sa zisťuje a špecialisti pracujú na obnovení dodávok.

Ukrajinské médiá pred tým informovali o výbuchoch v Záporoží, ktoré sa ozývali počas nočného ruského raketového útoku, dodala BBC. ZAES je obsadená ruskými jednotkami od marca minulého roka.

7:50 Ruská armáda zredukovala vojenský výcvik väzňov v okrese Starobiľsk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny na desať dní. Uviedol to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

„Vzhľadom na výrazné personálne straty velenie ruskej armády rozhodlo o zredukovaní obdobia výcviku odsúdených, ktorých základňa je v okrese Starobiľsk v Luhanskej oblasti, na desať dní," konštatoval ukrajinský generálny štáb. Dodal, že z viacerých ruských väzníc na základňu v Luhanskej oblasti presunuli približne tisíc ruských väzňov. Moskva pôvodne plánovala, že pred zaradením do armády ich bude cvičiť štyri týždne. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

7:15 "Vojna sa skončí až vtedy, keď sa jedna strana zastaví. Neviem, či to bude trvať desať týždňov, desať mesiacov, či desať rokov. Ale je dôležité, aby Západ pokračoval v podpore Ukrajiny v čo najväčšom možnom rozsahu. Vždy, keď sa pýtame, kedy už bude koniec, je to automaticky jedna nula pre Kremeľ,“ povedal pre Pravdu Johan Norberg zo Švédskej agentúry pre obranný výskum. Zhodnotil aj prípravu Ukrajiny na ofenzívu a to, či jej Rusko môže zabrániť.

Bachmut Čítajte viac Vojenský analytik: Keby Rusko teraz niekto napadol, zostali by mu asi len atómovky

6:38 Rusko v noci na pondelok svoje útoky na Ukrajine sústredilo predovšetkým na mesto Dnipro na juhovýchode krajiny, aj keď letecký poplach platil po určitú dobu po celej krajine. V Dnipre sa podľa ruskojazyčnej verzie BBC ozvalo najmenej 20 výbuchov. Ukrajinská pravda píše, že osem ľudí utrpelo zranenia, traja skončili v nemocnici.

Rusko útočilo dronmi aj raketami. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 15 bezpilotných lietadiel a štyri krídlové rakety, informoval na telegrame šéf vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. V Dnipre a okolí boli podľa neho poničené obytné domy i sídla firiem alebo zázemie záchranárov, zničených bolo desať osobných i nákladných áut, ďalších niekoľko desiatok vozidiel je poškodených.

V meste Synelnykove na juhovýchod od Dnipra sa zrútil dron, na mieste boli nájdené aj trosky rakety. Zasiahnutých bolo 12 obytných domov, škôlka, sklady a administratívna budova.

Ako pripomína agentúra Reuters, Rusko v posledných týždňoch výrazne zosilnilo svoje útoky raketami a dronmi na Ukrajinu, zrejme aj v súvislosti s očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

6:45 Ukrajina nemá podľa ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova potrebnú infraštruktúru ani personál na prevádzku stíhačiek F-16, ktoré jej chcú poskytnúť západní spojenci. Antonov to uviedol v pondelok na účte ruskej ambasády v aplikácii Telegram.

stíhačky F-16 Čítajte viac Ruský veľvyslanec o F-16: Ukrajina nemá pre ne infraštruktúru. Chcú lietať z letísk NATO?

6:20 Vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu po údajnom dobytí mesta Bachmut na východe Ukrajiny oznámil, že jeho sily vykonali svoju práca a oblasť opustia v priebehu niekoľkých dní, informuje agentúra Reuters.

„Vagnerovci dnes (v nedeľu) neobsadili nové územie. Dobyli sme všetko územie, ktoré sme sľúbili dobyť, do posledného centimetra,“ povedal Prigožin vo zvukovej nahrávke zverejnenej na platforme Telegram.

„Ako sme včera uviedli, naše pozície odovzdávame (ruskému) ministerstvu obrany a 25. (mája) opúšťame zónu konfliktu,“ dodal Prigožin.

Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin v sobotu. Ukrajina tieto vyjadrenia Prigožina odmietla ako nepravdivé. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že ruskí vojaci síce sú v Bachmute, avšak toto mesto nedobyli.

Postup našich vojsk na predmestiach pozdĺž krídel, ktorý stále prebieha, nepriateľovi v Bachmute značne sťažuje pobyt," napísala naT námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

„Naši obrancovia držia niekoľko budov a obranných konštrukcií v juhozápadnej časti mesta. Tam, kde je menšie nebezpečenstvo strát, sa naše jednotky snažia postupovať a podnikať protiútoky. Konkrétne bol za posledných 24 hodín na niektorých úsekoch postup o zhruba 200 metrov,“ doplnil ju potom podľa agentúry Unian v televíznom vysielaní hovorca ukrajinských síl Čerevatyj.

Ukrajinským vojakom bojujúcim v oblasti Bachmutu na fronte sa prišiel v nedeľu poďakovať veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Zo stretnutia s vojakmi zverejnil videozáznam na telegrame, kde tiež zopakoval svoje skoršie vyhlásenie, že Ukrajinci postupujú na krídlach a že malá časť, ktorú ovládajú priamo v Bachmute, im v prípade zmeny situácie poslúži ako vstupná brána do mesta.

Úplnú stratu Bachmutu okrem ukrajinského ministerstva obrany v nedeľu poprel tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Myslím, že nie (že Bachmut nedobyli). Ale musíte pochopiť, že tam nič nie je, všetko zničili, nie sú tam žiadne budovy… dnes je Bachmut len v našich srdciach,“ povedal Zelenskyj pred rokovaním s americkým prezidentom Joom Bidenom v japonskej Hirošime na okraj summitu G7. O niekoľko hodín neskôr Zelenskyj zopakoval, že „ukrajinskí vojaci zotrvávajú v Bachmute a mesto k dnešku nie je okupované Ruskom“.

Biden dnes v Hirošime zopakoval už skôr publikovaný americký odhad, že Rusko v bojoch pri Bachmute prišlo zhruba o 100-tisíc vojakov, z toho 20-tisíc zabitých a 80-tisíc zranených.

O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá žiadnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie by bolo odrazovým mostíkom k ďalšiemu postupu do priemyselného regiónu Donbas.

© Autorské práva vyhradené

302 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine