452. deň: Tri dediny v ruskej Kurskej oblasti sú po útoku dronom bez elektriny

Tri dediny v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sú bez elektriny po útoku dronom, oznámil v utorok oblastný gubernátor Roman Starovojt na platforme Telegram. Moskva tvrdí, že Kyjev je priamo zodpovedný za útoky na ruskom území. Ukrajina to popiera.

23.05.2023 06:15 , aktualizované: 22:55
Ukrajina Rusko Vojna UARUS Foto: ,
Ukrajinský tank strieľa na ruské pozície na frontovej línii pri Bachmute na Ukrajine 23. mája 2023.
debata (414)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 452. deň
  • Zelenskyj navštívil vojakov na fronte v Doneckej oblasti
  • Ruské sily podnikli na Ukrajine 20 raketových útokov, informoval Kyjev
  • Ukrajinské sily naďalej kontrolujú juhozápadný okraj Bachmutu
  • USA: Vagnerovci sa snažia prepraviť kúpené vojenské vybavenie cez Mali
  • Kremeľ žiada o „väčšie úsilie“ na zastavenie cezhraničných prienikov do Ruska
  • Borrell: V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16
  • Podľa bieloruskej opozície sa Minsk podieľal na deportáciách detí z Ukrajiny
Video
Rusi ovládajú Bachmut? Ukrajinské špeciálne jednotky sú stále v meste
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 451. deň: Časti Bachmutu stále ovláda Kyjev. Riabkov: Stíhačky F-16 Ukrajine nepomôžu

22:55 Tri dediny v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sú bez elektriny po útoku dronom, oznámil v utorok oblastný gubernátor Roman Starovojt na platforme Telegram. TASR o tom informuje podľa správy britského denníka The Guardian.

Dron podľa gubernátora Kurskej oblasti zhodil výbušniny na elektrickú transformovňu. Dodal, že opravárske čaty už pracujú na obnovení dodávok elektriny a nikto z obyvateľov neutrpel zranenia.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, sú v ruských pohraničných oblastiach opakovane hlásené útoky dronmi na civilnú infraštruktúru.

Moskva tvrdí, že Kyjev je priamo zodpovedný za útoky na ruskom území. Ukrajina to popiera.

20:38 Ruský premiér Michail Mišustin v utorok na hospodárskom fóre v Šanghaji žiadal rozšírenie spolupráce medzi Ruskom a Čínou v oblasti poľnohospodárstva. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ruský premiér v utorok začal svoju dvojdňovú návštevu Číny a v stredu sa má v Pekingu stretnúť s predstaviteľmi čínskej vlády.

„Ruskí poľnohospodári sú pripravení výrazne zvýšiť vývoz svojej produkcie na čínsky trh a rozšíriť škálu dodávaných rastlinných a živočíšnych produktov,“ uviedol. Na to je podľa neho potrebné odstrániť bariéry. Mišustin Šanghaji hovoril aj o vzťahoch s Čínou v oblasti technológií.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí v utorok podporil Rusko a odsúdil jednostranné sankcie, ktoré nevychádzajú z medzinárodného práva a ani z nariadenia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Spolupráca Ruska s Čínou podľa jeho slov nie je namierená voči ďalším krajinám.

19:30 Krajiny Európskej únie dodali Ukrajine viac ako 200-tisíc delostreleckých granátov a vyše tisíc rakiet. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Krajiny EÚ odobrili 30. marca trojfázový akčný plán. Na jeho základe bude ukrajinským jednotkám počas nasledujúcich 12 mesiacov dodaných najmenej milión nábojov a tiež sa doplnia strategické zásoby členských štátov. Niektoré krajiny ich majú takmer vyčerpané.

Borrell uviedol, že Kyjevu bolo v rámci tohto plánu doteraz poskytnutých 220-tisíc delostreleckých granátov rôzneho kalibru a 1300 rakiet.

19:02 Ruské veľvyslanectvo v Nórsku v utorok ostro kritizovalo plánovanú návštevu americkej lietadlovej lode v Osle.

lietadlová loď, loď, Gerald R. Ford Čítajte viac Do Nórska pripláva pýcha amerického námorníctva. Rusom sa to nepáči

18:15 Poľská pohraničná stráž registruje nárast počtu nelegálnych migrantov, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranicu zo susedného Bieloruska. Podľa jej hovorkyne je na príčine pravdepodobne teplejšie počasie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pohraničná stráž v utorok uviedla, že len v pondelok sa pokúsilo poľsko-bieloruské štátne hranice prekročiť 135 migrantov. Väčšina z nich pochádzala z Bangladéša, Indie, Eritrey a Etiópie. Piatich Ukrajincov a jedného Moldavčana zadržali na základe podozrenia z nezákonného obchodovania.

„Tlak na hranici sa stupňuje… Ide o plánovanú akciu, zo strany migrantov nejde o žiadnu spontánnosť,“ povedal námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasi pre poľský verejnoprávny rozhlas.

18:01 Bieloruská vláda sa údajne podieľala na nezákonnej deportácii detí z Ruskom okupovaných území na Ukrajine. V utorňajšej predbežnej správe to uvádzajú lídri bieloruskej opozície žijúci v exile, informuje TASR citujúc zo správy agentúry Reuters.

Správu vypracovala skupina politických oponentov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka nazývajúca sa Národná protikrízová správa (NAU). Do tzv. rekreačných táborov či sanatórií na území Bieloruska podľa nej už bolo prevezených 2150 ukrajinských detí vrátane sirôt vo veku od 6 do 15 rokov.

Tieto presuny boli podľa opozície nezákonné a v rozpore so Ženevskými dohovormi a štatútom Medzinárodného trestného súdu (ICC). Deti boli údajne autobusmi prevezené do Ruska a odtiaľ vlakom do Bieloruska.

„Lukašenko osobne nariadil presuny sirôt do Bieloruska,“ uvádza sa v správe, ktorá bieloruského prezidenta obviňuje z vojnových zločinov.

16:28 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok počas stretnutia s ministrami obrany členských krajín EÚ v Bruseli vyzdvihol dobrú spoluprácu medzi NATO a EÚ, čo podľa jeho slov možno vidieť aj pri poskytovaní bezprecedentnej podpory Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

Stoltenberg pred novinármi uviedol, že spojenci z NATO, kam patrí aj 22 členských krajín EÚ, dodali Ukrajincom tanky Leopard a Challenger a teraz aj americké Abrams. Okrem nich Spojené kráľovstvo dodalo Kyjevu strely s dlhým doletom, ktoré už prinášajú výsledky na bojisku.

„V posledných dňoch Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a niekoľkí ďalší európski spojenci oznámili, že začnú s výcvikom ukrajinských pilotov na moderných západných stíhačkách so štandardmi NATO. To dokazuje našu pripravenosť stáť pri Ukrajine a byť pripravení im dlhodobo pomáhať,“ uviedol Stoltenberg.

Šéf Aliancie zdôraznil, že krajiny EÚ a NATO musia zvýšiť výrobu zbraní a munície, aby mohli pokračovať v podpore Ukrajine. Tým sa tiež posilní spoločná transatlantická priemyselná vojenská základňa.

Stoltenberg privítal úsilie krajín EÚ zvýšiť vojenskú výrobu. Upozornil, že NATO stanovuje štandardy na zabezpečenie interoperability vojenskej techniky.

16:10 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyzval Baškirov, aby sa nepodieľali na vojne proti Ukrajine, keďže Baškirsko patrí k ruským regiónom s najvyššími stratami. „Odveďte svojich ľudí z Ukrajiny. Vydajte nám vojnových zločincov. A potom sa staneme spojencami a budeme spoločne budovať lepšiu budúcnosť pre oba naše národy,“ napísal Reznikov v utorok na Facebooku. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Kremeľ už túto vojnu prehral. Spoločne ho (Putina) donútime, aby sa vzdal svojich imperialistických ambícií. Čím skôr sa to stane, tým viac životov bude zachránených,“ dodal šéf ukrajinského rezortu obrany. Reznikov uviedol, že keď bol na povinnej vojenskej službe, jedným z jeho najbližších kamarátov bol Baškir a preto sa rozhodol pre výzvu, pretože „tisíce Baškirov zomreli alebo boli zmrzačení“ vo vojne proti Ukrajine. Poznamenal, že úrady v Ufe „posielajú svojich ľudí zomierať, čím pracujú v prospech Kremľa“.

15:40 Osobitný vyslanec Vatikánu pre vojnu na Ukrajine kardinál Matteo Zuppi v utorok prirovnal vojnu k pandémii a vyhlásil, že všetci kresťania sú povolaní byť tvorcami pokoja.

Vo svojom prvom verejnom komentári od vymenovania Zuppi vyzval aj na vytvorenie kultúry mieru, ktorá by reagovala na „niekedy nevyjadrené, často nepočuté, obavy národov, ktoré potrebujú mier“. Informovala o tom agentúra AP.

Vatikán minulú sobotu potvrdil, že pápež František vymenoval kardinála Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine.

Zuppi (67) je arcibiskupom Bologne a predsedom Talianskej biskupskej konferencie, má skúsenosti s mierovými sprostredkova­teľskými iniciatívami katolíckej cirkvi vďaka svojej dlhoročnej príslušnosti ku Komunite sv. Egídia.

Prostredníctvom tejto charitatívnej organizácie so sídlom v Ríme pomáhal v 90. rokoch sprostredkovať mierové dohody, ktoré ukončili občianske vojny v Guatemale a Mozambiku, a podľa niektorých zdrojov viedol i komisiu rokujúcu o prímerí v Burundi v roku 2000.

14:53 Spojenci síce súhlasili s výcvikom ukrajinských pilotov, žiadna krajina však nie je pripravená lietadlá naozaj darovať. Zatiaľ, píše server Politico a dodáva, že spojenci potrebujú ešte čas.

F-16 Čítajte viac Výcvik áno, lietadlá nie. Kto sa ako prvý odváži dať Kyjevu F-16?

14:45 Boje vo východoukrajinskom meste Bachmut a v jeho okolí sa podľa utorkových vyjadrení Ukrajiny zmiernili.

„Naši vojaci ovládajú juhozápadný okraj mesta v štvrti Litak,“ napísala na platforme Telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Ruské jednotky podľa nej pokračujú v prečesávaní častí mesta, do ktorých sa dostali po ukrajinských vojakoch.

Boje pritom podľa nej naďalej pokračujú na predmestiach Bachmutu, kde ruskí vojaci sčasti prešli do obranných pozícií. Ukrajinci dosiahli severne a južne od Bachmutu „nepatrné“ územné zisky, cituje DPA.

Ukrajina sa už takmer 15 mesiacov bráni voči ruskej vojenskej invázii. Rusko v sobotu vyhlásilo úplné dobytie Bachmutu, o ktoré sa už dlhé mesiace vedú ťažké boje. Kyjev tieto tvrdenia odmietol. Agentúra pripomína, že tvrdenia z vojnovej zóny nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

14:40 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala v Čerkaskej oblasti muža podozrivého z toho, že je agentom ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU, ktorý zhromažďoval údaje o pohyboch ukrajinskej armády a o systémoch protivzdušnej oblasti. Zadržaný muž je obyvateľom Chersonskej oblasti, ktorého GRU naverbovala na začiatku invázie, uviedla v utorok SBU. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ruská spravodajská služba bola podľa SBU s agentom v kontakte prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram a dávala mu inštrukcie na prieskumné a podvratné aktivity. Osobitne sa zaujímal o umiestnenie systémov protivzdušnej obrany, ukrajinských vojenských nemocníc a tiež tovární, mostov a priehrad. SBU uviedla, že podozrivého prichytila pri čine, keď nakrúcal kritickú infraštruktúru a zábery posielal svojim nadriadeným v GRU. Ak ho súd usvedčí, hrozí mu doživotné väzenie pre velezradu počas stanného práva.

Ruská armáda v poslednom období zvýšila snahu o ničenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorú posilnili moderné západné systémy.

14:35 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že výcvik ukrajinských pilotov na F-16 neznamená vstup aliancie do vojny. „Ukrajina má právo brániť sa. My pomáhame Ukrajine toto právo presadzovať,“ citovala ho agentúra Reuters. „To z NATO a spojencov NATO nerobí jednu zo strán konfliktu,“ dodal.

14:30 Zhruba dve stovky poľnohospodárov z viacerých krajín východnej časti Európskej únie v Bruseli protestovali proti pokračujúcemu bezcolnému dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Zástupcovia pestovateľov z Česka, Poľska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a ďalších štátov dávali hlasno najavo, že lacný a nekontrolovateľný tovar podľa nich ohrozuje odbyt ich vlastných plodín. Európska komisia chystá finančné kompenzácie a nedávno oznámila, že sa dohodla na obmedzení bezcolného dovozu niekoľkých produktov do štátov susediacich s Ukrajinou. To však podľa farmárov problém všetkých krajín úplne nerieši.

14:10 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa ruským silám podarilo späť na Ukrajinu zatlačiť zvyšky jednotiek, ktoré v pondelok prenikli do Belgorodskej oblasti. Viac ako 70 útočníkov bolo zabitých, citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ministerstva. Podobné správy z bojiska nie je možné nezávisle overiť.

Ukrajina Rusko Vojna nálet rakety bombardovanie Čítajte viac Rusi tvrdia, že zatlačili späť sily, ktoré prenikli do Ruska, a zabili 70 ľudí

14:05 Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO, vyhlásil v utorok maďarský premiér Viktor Orbán. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

orbán Čítajte viac Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov

14:00 Od vlaňajšieho decembra ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil množstvo krajín a presviedčal aj ľudí, ktorí nie sú na strane Kyjeva.

Holandsko Ukrajina ICC Zelenskyj uarus návšteva Čítajte viac Cestovateľ Zelenskyj, za pol roka prešiel pol sveta. Našiel podporu pre Ukrajinu?

13:55 Európska komisia (EK) v utorok uskutočnila v poradí štvrtú platbu vo výške 1,5 miliardy eur v rámci tohoročného balíka makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur.

Komisia pripomenula, že prostredníctvom tohto nástroja sa EÚ snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej okamžité potreby financovania fungovania štátu stabilnou, predvídateľnou a značnou finančnou podporou.

Najnovšia platba pomôže Ukrajine naďalej vyplácať mzdy a dôchodky a udržiavať základné verejné služby v prevádzke, ako sú nemocnice, školy a bývanie pre presídlených ľudí. Ukrajine umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnovovať kritickú infraštruktúru zničenú Ruskom počas jeho útočnej vojny, ako je energetická infraštruktúra, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty.

13:40 V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, uvádza agentúra AFP.

„Som rád, že sa konečne začal výcvik pilotov pre F-16 vo viacerých krajinách. Bude to chvíľu trvať, ale čím skôr, tým lepšie,“ povedal na stretnutí ministrov obrany EÚ v Bruseli.

Na otázku, kde sa takýto výcvik začal, Borrell spresnil, že „napríklad v Poľsku“. Túto informáciu potvrdil AFP aj diplomat z prostredia EÚ, ktorý si neželal byť menovaný, no Varšava sa k nej vyjadriť odmietla.

K výcviku dochádza po tom, ako dal minulý týždeň americký prezident Joe Biden západným spojencom súhlas na začatie výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby, čím sa položil základ pre ich prípadné poskytnutie Ukrajine.

Poľsko, ktoré s Ukrajinou susedí a patrí k jej najvernejším podporovateľom, už celé mesiace tvrdí, že je pripravené poskytnúť výcvik ukrajinským pilotom.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová, že koalícia západoeurópskych krajín podporujúcich Kyjev chce „čo najskôr“ začať s výcvikom ukrajinských pilotov pre F-16. Výcvik bude podľa jej slov „prvým krokom“ k prípadnému dodaniu týchto stíhačiek Kyjevu.

Dodala, že o tomto „ďalšom kroku“ sa budú viesť naďalej diskusie s krajinami, ktoré by mohli takéto lietadlá dodať, s čím sa však počíta až „v ďalšej fáze“.

13:20 Slovenské školy navštevuje 10.441 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 30. aprílu 2023, ktoré zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na svojom webe.

Najviac žiakov podľa údajov navštevuje základné školy, je ich 7090. Do základných škôl chodí najviac žiakov z Ukrajiny v Bratislavskom kraji (2335), v ostatných krajoch základné školy navštevuje pod 1000 žiakov. Najmenej žiakov v základných školách (459) je v Banskobystric­kom kraji.

Do materských škôl chodí 1775 žiakov. Najviac ukrajinských detí je v materských školách v Bratislavskom kraji (544). Naopak, najmenej ich je v Banskobystrickom kraji (135).

Podľa zverejnených údajov gymnáziá navštevuje do 500 žiakov z Ukrajiny. Opäť najviac ich je v Bratislavskom kraji (173), najmenej v Trnavskom kraji (28). Na stredné odborné školy chodí 815 Ukrajincov. V Bratislavskom kraji, kde je ich najviac, dosiahol ku koncu apríla ich počet 264. Najmenej študentov navštevuje stredné odborné školy v Banskobystrickom kraji (40).

Celkovo najviac ukrajinských žiakov navštevovalo ku koncu apríla školy v Bratislavskom kraji, bolo ich 3407. Naopak, najmenej ukrajinských školákov je v Banskobystrickom kraji (691).

13:15 Nemecký minister obrany Boris Pistorius kritizoval v utorok Maďarsko za blokovanie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine.

Pistorius na zasadaní ministrov obrany EÚ v Bruseli povedal, že je „trochu sklamaný a podráždený správaním našich maďarských priateľov“ v otázke poskytovania ďalšej pomoci Ukrajine na obranu voči ruskej vojenskej agresii.

Výroky šéfa nemeckého rezortu obrany prichádzajú po tom, čo Ukrajina zaradila najväčšiu maďarskú banku OTP na zoznam podporovateľov ruskej vojenskej invázie, čo v Budapešti vyvolalo pobúrenie. Maďarská vláda prostredníctvom svojho hovorcu v pondelok uviedla, že krajina bude odmietať ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu dovtedy, kým banka OTP nebude zo zoznamu odstránená.

Maďarsko neschválilo pridelenie ďalšej tranže vojenskej pomoci Ukrajine z prostriedkov Európskeho mierového nástroja (EPF). Nesúhlasí vraj s tým, aby Európska únia spolu s ďalšími existujúcimi nástrojmi využívala EPF „výlučne na podporu Ukrajiny, pretože to neumožňuje vyčleniť dostatočné prostriedky na presadzovanie záujmov EÚ v iných oblastiach.“

12:40 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal vyšetrovať prienik skupiny „ozbrojených ukrajinských skupín“ do okresu Gajvoron na juhu Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou, ku ktorému došlo v pondelok.

Sledkom vo vyhlásení informoval, že pod mínometnú a delostreleckú paľbu a útoky dronmi sa dostali rodinné a bytové domy, administratívne budovy a zariadenia civilnej infraštruktúry. Zranených bolo niekoľko civilistov.

Situácia si vynútila evakuáciu civilistov z deviatich ruských dedín ležiacich v pásme pozdĺž hranice s Ukrajinou, dodala AFP s odvolaním sa na regionálne úrady. Tie evakuovaným odporučili, aby sa zatiaľ nevracali do svojich domovov.

Inflitrácia sa teraz Sledkomom vyšetruje pre podozrenie, že došlo k teroristickému činu, pokusu o útok na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, pokusu o vraždu, úmyselné zničenie alebo poškodenie majetku a nezákonné obchodovanie so zbraňami a výbušninami.

V dôsledku cezhraničného prieniku „sabotážnej a výzvednej skupiny“ v Belgorodskej oblasti od pondelka platí režim „protiteroristickej operácie“. Šírenie akýchkoľvek informácií okrem tých z oficiálnych zdrojov je zakázané, pripomenula britská stanica BBC.

12:35 Moskva potrebuje sústreďovať svoje vojenské úsilie, aby sa vyhla ďalšiemu ukrajinskému prieniku na ruské územie, uviedol v utorok Kremeľ, ktorý zároveň vyjadril „hlboké znepokojenie“ v súvislosti s pondelkovými potýčkami v Belgorodskej oblasti.

„To, čo sa stalo včera, je dôvodom na hlboké znepokojenie a opätovne to potvrdzuje, že ukrajinskí militanti pokračujú v svojich aktivitách proti našej krajine,“ povedal reportérom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Vyžaduje si to väčšie úsilie z našej strany a toto úsilie pokračuje – špeciálna vojenská operácia pokračuje – takže sa to už viac nestane,“ dodal s použitím výrazu, ktorým Kremeľ označuje vojenskú inváziu Moskvy na Ukrajine.

12:30 V Belgorodskej oblasti pokračujú strety so silami, ktoré do tohto ruského regiónu prenikli z Ukrajiny, tvrdí tamojší gubernátor. Ohlásil tiež zostrelenie nespresneného počtu dronov. V samotnom Belgorode zaznamenali sociálne médiá výbuch v sídle ruskej tajnej služby FSB. Vo vojnových podmienkach nemožno takéto tvrdenie bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Britská rozviedka v pravidelnom situačnom prehľade upozornila, že Moskva zrejme využije útoky v pohraničí na posilnenie oficiálneho naratívu, že je Rusko obeťou vojny. Vážne znepokojenie nad cezhraničným vpádom dal najavo Kremeľ. Rusko podľa hovorcu Kremľa ťaženie na Ukrajine začalo práve preto, aby takýmto vpádom zabránilo, ale bude potrebné vyvinúť ďalšie úsilie, aby sa incidentom predišlo.

belgorod, vojna, rusko Čítajte viac Strety v Belgorodskej oblasti pokračujú. Média zaznamenali výbuch v sídle FSB

11:45 Diskusiám 18. ročníka konferencie Globsec Bratislava Forum bude dominovať vojna na Ukrajine, jej dôsledky na Európu a globálny dialóg. Hlavným motívom bude prekonávanie globálnej nestability. Podujatie sa uskutoční 29. až 31. mája v Bratislave s účasťou 1300 hostí zo 63 krajín. Vystúpi vyše 160 spíkrov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Globsecu Róbert Vass.

„Privítame desať premiérov a prezidentov, 20 ministrov zahraničných vecí, obrany, ale aj digitalizácie, lídrov medzinárodných inštitúcií a ďalších významných hostí,“ avizoval Vass. Zdôraznil najmä význam rozvíjania globálneho dialógu.

Na konferenciu pricestuje napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová či srbský prezident Aleksandar Vučič. Príde aj delegácia z Ukrajiny. Zastúpená bude tiež Slovenská republika, na podujatí sa majú zúčastniť prezidentka Zuzana Čaputová aj členovia vlády.

Vass poukázal na to, že konferenciu pripravovali v náročnom období, v čase nestabilnej vnútropolitickej situácie, rozdelenia spoločnosti, ako aj vojny na Ukrajine, ktorá narušila globálny poriadok a rovnováhu. Podujatie vzniklo v užšej spolupráci s Českom a Rakúskom.

Napriek kontrolám na hraniciach, ktoré aj v súvislosti s Globsecom zaviedla vláda, neočakáva Vass zásadné obmedzenia. Opatrenia v rámci Bratislavy by mali byť podobné ako v minulosti.

10:50 Šéf zahraničného výboru nemeckého Spolkového snemu Michael Roth v rozhovore s nemeckým rozhlasom Deutschlandfunk povedal, že Nemecko by mohlo prispieť finančne. Roth, ktorý je rovnako ako Pistorius a nemecký kancelár Olaf Scholz členom sociálnej demokracie (SPD), vytvorenie koalície pre dodanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu jasne podporuje. „Mali by sme sa k takejto aliancii pripojiť,“ povedal s tým, že by tak Berlín otvorene deklaroval európsku jednotu. To, že Nemecko spomínané lietadlá nemá, podľa Rotha obmedzuje prípadný nemecký príspevok na logistiku a „možno aj finančnú pomoc“.

10:45 Nemecko zvažuje, ako podporiť skupinu krajín, ktorá sa chystá Ukrajine dodávať americké stíhačky F-16. Pred dnešným rokovaním s kolegami v Bruseli to povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius. Samotné lietadlá však Berlín k dispozícii nemá. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyhlásil, že niektoré krajiny únie už začali výcvik ukrajinských pilotov na tieto stroje.

Ukrajina, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii, sa snaží európske krajiny presvedčiť, aby jej v najbližších mesiacoch dodali niekoľko desiatok kusov F-16, ktoré viaceré štáty nahrádzajú či plánujú nahradiť vo svojej výzbroji modernejšími lietadlami. Lietadlá predbežne prisľúbili dodať napríklad Holandsko či Dánsko, nevylučujú to však ani ďalšie krajiny. Británia sa spolu s Holandskom chystá vytvoriť medzinárodnú koalíciu krajín, ktoré budú stroje poskytovať či zabezpečiť výcvik, na ktorý sa chce zamerať Londýn, ktorý tieto lietadlá vo výzbroji nemá.

„V súčasnosti sa zaoberáme viacerými možnosťami, ktoré sú teoreticky realizovateľné, ale sú veľmi obmedzené,“ vyhlásil Pistorius. Nemecko sa podľa neho okrem dodávok zrejme nezapojí ani do výcviku, uvažuje však o iných, doteraz nešpecifikovaných variantoch, o ktorých nechcel podrobnejšie hovoriť.

10:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu navštívil vojakov na fronte, aby im zablahoželal k sviatku námornej pechoty. „Sláva každému a každej, kto bráni Ukrajinu!“ napísal na Facebooku, kde tiež zverejnil snímky zo stretnutia s príslušníkmi a príslušníčkami ukrajinskej námornej pechoty.

„Pri svojom návrate zo zahraničnej návštevy prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pozície ukrajinských ozbrojených síl na frontovej línii Vuhledar-Marijinka na obrannej línii v Doneckej oblasti,“ uviedol vo vyhlásení jeho úrad.

Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 454. dňom. Za ten čas Zelenskyj navštívil vojakov na frontovej línii opakovane, a to aj na miestach najtvrdších bojov.

Ukrajinskí komentátori upozorňujú, že ruský prezident Vladimir Putin, na ktorého rozkaz ruské vojská vlani vo februári na Ukrajinu vpadli, sa za tento čas najviac priblížil k frontu na 130 kilometrov, keď minulý mesiac navštívil vojenské veliteľstvá v okupovanej časti Chersonskej a Luhanskej oblasti. Išlo o prvú Putinovu cestu do oboch oblastí od začiatku vojny.

10:10 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila za uplynulý deň štyri rakety typu Ch-101 a Ch-555, jeden bojový vrtuľník Mi-24, 25 dronov Šáhid a deväť prieskumných dronov. Ako generálny štáb tiež uviedol, Rusi utrpeli rekordné straty, pokiaľ ide o delostrelectvo, ukrajinským silám sa podarilo zničiť 40 delostreleckých systémov. Aktuálnu situáciu na bojisku nemožno kvôli pokračujúcim bojom nezávisle overiť.

Moskva v sobotu oznámila, že sa jej jednotkám spoločne so žoldniermi z Vagnerovej skupiny podarilo po dlhých mesiacoch tvrdých bojov dobyť mesto Bachmut. Kyjev to však už skôr nepotvrdil. Dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uviedla, že ukrajinské sily naďalej kontrolujú juhozápadný okraj Bachmutu. Bojov v samotnom meste podľa nej ubudlo.

9:45 V Belgorodskej oblasti pokračujú strety so silami, ktoré do tohto ruského regiónu prenikli z Ukrajiny, tvrdí tamojší gubernátor. Ohlásil tiež zostrelenie nespresneného počtu dronov. V samotnom Belgorode zaznamenali sociálne médiá výbuch v sídle ruskej tajnej služby FSB.

belgorod, vojna, rusko Čítajte viac Strety v Belgorodskej oblasti pokračujú. Média zaznamenali výbuch v sídle FSB

9:21 Podmienky spravodlivého a trvalého mieru si zadefinuje sama Ukrajina. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský v pondelok 22. mája v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania boli podľa komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR agresia Ruska proti Ukrajine a v kontexte konfliktu v Sudáne aj situácia v regióne Afrického rohu. Na zasadnutí sa uskutočnilo tiež stretnutie šéfov diplomacií krajín EÚ s partnermi zo západného Balkánu.

„Pokračovanie v podpore Ukrajiny je nesmierne dôležité. Slovensko je pripravené aj naďalej pomáhať svojmu východnému susedovi v jeho boji za slobodu a zachovanie štátnosti. Je v našom bytostnom a strategickom záujme, aby si Ukrajina sama zadefinovala podmienky spravodlivého a trvalého mieru,“ skonštatoval minister Wlachovský.

Zástupcovia členských štátov EÚ zároveň potvrdili rozhodnosť pokračovať v ďalšej podpore Ukrajiny, osobitne v kontexte pripravovanej ukrajinskej protiofenzívy. Je preto podľa nich dôležité urýchlene sa dohodnúť na ďalšom podpornom balíku z Európskeho mierového nástroja a na celkovej udržateľnosti vojenskej podpory. Ministri podporili mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako základ pre diskusie o spravodlivom a trvalom mieri. Súčasťou budúceho riešenia musí byť i vyvodenie zodpovednosti za zločin agresie a vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Ministri preto hovorili aj o spôsoboch na zamedzenie obchádzania sankcií.

8:40 Poľskí a ukrajinskí predstavitelia si nečakane vymenili horúce poznámky ohľadom spoločnej bolestivej minulosti, hoci sú inak strategickými partnermi. Napísala to agentúra AP, podľa ktorých niektorí činitelia sa vyjadrovali k masakrom, v ktorých ukrajinskí nacionalisti za druhej svetovej vojny povraždili v oblasti Volyne desaťtisíce Poliakov.

banderovci Čítajte viac Spor spojencov. Poliaci a Ukrajinci sa pochytili pre masaker vo Volyni

8:04 Ruské sily podnikli za uplynulý deň na Ukrajine 20 raketových útokov. V Dnepropetrovskej, Záporožskej a Charkovskej oblasti pri nich Rusi použili okrem iného riadené strely, balistické rakety typu Iskander-M a protilietadlové strely S-300, informoval vo svojom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. Aj naďalej Rusi sústredia svoje vojnové úsilie na boje pri Bachmute, Lymane, Avdijivke a Marjinke v Doneckej oblasti a pri Kupjansku v Charkovskej oblasti.

V 48 prípadoch Rusi útočili pomocou dronov Šáhid iránskej výroby, ukrajinské oblasti ale ostreľovali tiež s pomocou salvových raketometov. „Medzi civilným obyvateľstvom sú zranenia, boli poškodené rezidenčné budovy, súkromné domy, škôlka a ďalšia civilná infraštruktúra,“ napísal generálny štáb.

V Sumskej oblasti na severovýchode krajiny sa stalo za uplynulý deň terčom útoku päť obcí. Miestne úrady na facebooku informovali, že bolo zaznamenaných 80 explózií. V dedine Velyka Pysarivka utrpel zranenie od šrapnelu jeden človek. Sumská oblasť leží na ukrajinskej severovýchodnej hranici s Ruskom a je terčom ruských cezhraničných útokov od chvíle, keď boli časti územia v apríli 2022 oslobodené od ruskej okupácie.

7:00 Ruská propaganda ide na plné obrátky. Okupáciu ukrajinského mesta Bachmut prirovnáva k dobytiu Berlína v máji 1945 počas druhej svetovej vojny. Ukrajinci stále tvrdia, že Bachmut nie je úplne v ruských rukách.

Bachmut, Ukrajina Čítajte viac Rusi tancujú v ruinách Bachmutu. Je to naozaj víťazstvo Moskvy?

6:18 O možnostiach čo najrýchlejších dodávok munície a zbraní Ukrajine chystanej na ofenzívu proti ruskej agresii budú v utorok hovoriť ministri obrany krajín Európskej únie. Ich diskusia sa bude venovať tiež ďalšiemu výcviku ukrajinských vojakov v používaní západných zbraní.

Ministri sa stretnú prvýkrát od chvíle, keď Európska komisia začiatkom mája navrhla uvoľniť pol miliardy eur na podporu produkcie munície a zbraní v štátoch EÚ. Tento návrh je jedným z troch pilierov stratégie, s pomocou ktorej chcú krajiny EÚ doplniť znižujúce sa zásoby vo vlastných skladoch munície a najmä splniť sľub, že do budúcej jari dodajú Kyjevu milión kusov delostreleckej munície.

EÚ sa už zhodla na ďalších dvoch pilieroch – prvým je miliarda eur na kompenzácie pre štáty, ktoré v najbližšom čase poskytnú delostrelecké granáty z vlastných zásob, druhým potom rovnaká suma na spoločné nákupy munície od európskych zbrojoviek. Doteraz však v praxi na Ukrajinu zamierilo podľa odhadov únijných činiteľov iba niekoľko desiatok tisíc kusov munície a najmä Poľsko či pobaltské štáty tlačia na to, aby EÚ dodávky urýchlila.

Maďarsko, ktoré nechce zbrane Kyjevu poskytovať, odmieta schváliť uvoľnenie inej pol miliardy eur pre krajiny zásobujúce Ukrajinu vojenským vybavením.

6:15 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina sa snaží zakryť svoje snahy o získanie vojenského vybavenia určeného pre použitie na Ukrajine. Oznámilo to v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že vagnerovci sa získané vojenské vybavenie snažia prepraviť cez africké Mali. Uviedla to agentúra Reuters.

„Existujú náznaky, že Vagnerova skupina sa snaží kúpiť vojenské systémy od zahraničných dodávateľov a smerovať tieto zbrane ako tretia strana cez Mali,“ uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller.

Dodal, že vagnerovci sú ochotní pri týchto transakciách použiť aj falošné dokumenty. „Zatiaľ sme však nezaznamenali nijaké náznaky, že by sa takúto kúpu podarilo dotiahnuť do konca alebo uskutočniť. Situáciu však pozorne monitorujeme,“ dodal Miller.

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny bojujú na Ukrajine po boku ruských vojakov aj v tých najintenzívnejších bojoch, akým je napríklad prebiehajúci boj o východoukrajinské mesto Bachmut.

Západné krajiny sú pritom znepokojené aktivitami vagnerovcov v Mali od konca roka 2021. Mali, kde sa tamojší lídri chopili moci po prevrate v roku 2021, i Rusko predtým tvrdili, že Rusi nachádzajúci sa v tejto africkej krajine nie sú žoldnieri ale že pomáhajú malijským vojakom s výcvikom na používanie vybavenie kúpeného v Rusku.

414 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine