685. deň: Ukrajinská obrana potrebuje viac munície, apeluje Kuleba. Dodá Scholz strely Taurus?

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba si od stredajšieho rokovania Rady NATO-Ukrajina sľubuje jasné záväzky ohľadom posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany, aby bola schopná odrážať zničujúce ruské vzdušné útoky. Ukrajinský minister to povedal serveru Politico.

09.01.2024 06:25 , aktualizované: 22:30
debata (722)

Najdôležitejšie udalosti

Úspešný ukrajinský raketový útok na ruský systém elektronického boja Tirada 2
Video
Zábery ukrajinskej armády zo zničenia ruského špeciálneho systému Tirada 2 - prostriedku elektronického boja. Zábery sú z 8.1.2024. / Zdroj: t.me/combat_ftg
ruské bombardovanie, vojna na Ukrajine, zničené domy, Kryvyj Rih Čítajte viac 684. deň: Hypersonické aj balistické strely. Rusi zbesilo bombardovali Ukrajinu, trafili aj vlastných

22:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na porade vrchného velenia preberal s veliteľmi hlavných úsekov frontu a operácií zásobovania vojska muníciou a dronmi a tiež posilnenie protivzdušnej obrany krajiny. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti. Práve osobná prítomnosť veliteľov podľa serveru RBK-Ukrajina svedčí o dôležitosti prerokovávaných problémov.

„Robíme všetko, aby sme vojakom zabezpečili všetko nevyhnutné pre splnenie úloh,“ napísal Zelenskyj. Na základe analýzy posledných ruských vzdušných útokov dohodol s veliteľmi tiež ďalšie kroky na posilnenie ochrany ukrajinských miest, obcí, podnikov a objektov kritickej infraštruktúry.

RBK-Ukrajina v tejto súvislosti pripomenul, že poskytnutie protiraketového systému Patriot západnými spojencami umožnilo ukrajinskej protivzdušnej obrane podľa hovorcu letectva počas minulého roka zostreliť 25 ruských hypersonických rakiet Kinžal.

22:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril so svojimi náprotivkami v Rumunsku a Poľsku a s belgickým premiérom.

Zelenskyj s rumunským prezidentom Klausom Johannisom hovorili o bezpečnostnej situácii, podpore Ukrajiny, prioritách bilaterálnych vzťahov a strategickom partnerstve.

Zelenskyj poďakoval Bukurešti za podporu pri rozhodnutí Európskej únie začať prístupové rokovania s Ukrajinou a za výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16. S Johannisom sa tiež dohodol na začatí práce na poskytnutí bilaterálnych bezpečnostných zá­ruk.

To podľa portálu znamená, že Rumunsko je ďalšou z členských krajín NATO ochotné poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky. Server pripomenul, že ešte vlani v júli skupina vyspelých krajín G7 prijala deklaráciu sľubujúcu Ukrajine záruky bezpečnosti. K tej sa medzičasom pripojili viac ako tri desiatky krajín. Viaceré štáty tiež začali rokovať s Ukrajinou o bezpečnostných zárukách na bilaterálnej úrovni, napríklad vlani v novembri začali rokovania s Nemeckom a minulý mesiac sa konalo druhé kolo rozhovorov s Britániou. Zelenskyj v pondelok do delegácie pre rokovania o bezpečnostných zárukách vymenoval aj šéfov vojenskej a civilnej rozviedky, dodal RBK-Ukrajina.

Zelenskyj tiež rokoval s poľským prezidentom Andrzejom Dudom o poľskej podpore obranných potrieb Ukrajiny, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na komuniké ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Tá sa podľa agentúry nezmienila o blokádach pohraničných priechodov s Ukrajinou poľskými roľníkmi a dopravcami, ktoré sa začali už v novembri a spôsobili značné narušenie ukrajinskej ekonomiky. „Naša spoločná hranica by mala byť skutočnou európskou hranicou. Hranicou jednoty. Medzi našimi národmi by nemali byť žiadne hranice,“ uviedol Zelenskyj podľa komuniké. Zdôraznil tiež potrebu posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Zelenskyj je očakávaný na ekonomickom fóre v Davose, kde by mal byť jedným z hlavných rečníkov. Akcia sa uskutoční od 15. do 19. januára.

20:50 Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba si od stredajšieho rokovania Rady NATO-Ukrajina sľubuje jasné záväzky ohľadom posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany, aby bola schopná odrážať zničujúce ruské vzdušné útoky. Ukrajinský minister to povedal serveru Politico.

„Predovšetkým očakávame, že schôdzka urýchli kľúčové rozhodnutie o ďalšom posilnení schopností ukrajinskej protivzdušnej obrany,“ uviedol Kuleba s tým, že ide o dodanie moderných zbraní, ako aj o ich zásobovanie príslušnou muníciou. Ubezpečil, že Ukrajinci sú hlboko vďační partnerom za to, že naďalej poskytujú Ukrajine prostriedky umožňujúce brániť nebo nad ich krajinou.

Rada NATO-Ukrajina sa v stredu stretne v Bruseli v reakcii na nedávne rozsiahle útoky, ktoré Rusko podniklo na mestá naprieč Ukrajinou a ktoré si vyžiadali životy desiatok ľudí. Minulý týždeň Ukrajina požiadala alianciu o stretnutie na prerokovanie problémov protivzdušnej obrany po tom, ako Rusko zasiahlo Kyjev, Charkov a ďalšie mestá kombináciou dronov iránskej konštrukcie a vĺn balistických rakiet a striel s plochou dráhou letu, pripomenul portál.

Ako teroristi. Rusi si šetrili rakety a útočili na civilistov
Video
„Letelo všetko,“ opísal najnovšie masívne dronové a raketové útoky ruských okupantov hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat. V meste Dnipro bola poškodená aj pôrodnica. Zdroj: Telegram V. Zelenského

Stretnutie sa uskutoční dva dni po tom, ako nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval ďalšie členské štáty EÚ na poskytnutie väčšej vojenskej pomoci Ukrajine. Berlín, ktorý je pre Ukrajinu darcom „číslo dva“ po USA, stále odmieta poskytnúť Kyjevu svoje výkonné strely Taurus, dodalo Politico.

Cieľom ruských útokov sa zdá byť snaha vyčerpať ukrajinskú obranu, poznamenal server. Kuleba preto žiada spojencov, aby pravidelne dopĺňali zásoby striel pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, IRIS-T, NASAMS a ďalšie zbraňové systémy. „Ide o najnaliehavejšiu prioritu, ktorá musí byť splnená ešte dnes, a nie až zajtra,“ zdôraznil Kuleba.

Upozornil, že čím úspešnejšia bude ukrajinská obrana, tým menšia bude pravdepodobnosť, že nejaká ruská strela náhodou preletí cez hranice do vzdušného priestoru NATO. „V každom prípade má zmysel, aby naši spojenci zmobilizovali všetky dostupné sily na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany práve teraz,“ vyhlásil ukrajinský minister.

Ľudia odstraňujú trosky na mieste ruského...
Zranený obyvateľ po ruskom raketovom útoku v...
+12Pohotovostný personál na mieste ruského...

20:30 Ukrajinské zbrojné spoločnosti zvýšili produkciu bezpilotných lietadiel do takej miery, že štát nie je schopný zo súčasne nastavených rozpočtov na obstarávanie nakúpiť všetko, čo sa vyrobí. Oznámil to v utorok podpredseda vlády a minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov, informuje agentúra Reuters.

„K dnešnému dňu sa trh zrýchlil oveľa rýchlejšie, ako je objem peňazí na nákup všetkých bezpilotných lietadiel. Preto musíme zvýšiť financovanie a ďalej otvárať trhy, aby ceny vďaka konkurencii klesli a aby sa začala lokalizácia časti (výroby),“ povedal Fedorov pre ukrajinskú štátnu televíziu.

Bezpilotné lietadlá (UAV) vo veľkej miere využívajú Ukrajina aj Rusko vo vojne trvajúcej vyše 22 mesiacov. Vďaka nim môžu armádne zložky monitorovať vzdušné priestory a ničiť hodnotnejšie zbrane vrátane systémov protivzdušnej obrany či pokročilých radarov.

UAV sú najčastejšie využívaným typom dronu, hoci v súčasnosti sa nasadzujú už aj námorné či pozemné zariadenia.

Podľa Fedorova na Ukrajine pôsobí približne 200 spoločností vyrábajúcich drony a zhruba 70 miestnych firiem podpísalo zmluvy so štátom na dodávky bezpilotných lietadiel.

16:48 Najprominentnejší z uväznených ruských opozičných politikov Alexej Navaľnyj na sociálnej sieti Telegram ironicky vychvaľoval mrazivé podmienky vo väznici za polárnym kruhom,** kam ho väzenská stráž prepravila krátko pred Vianocami. V trestaneckej kolónii Polarnyj volk (Polárny vlk) ho už zavreli na sedem dní na samotku, uviedol vo svojom príspevku.

Trestanecká kolónia / IK-3 / Charp / Čítajte viac Navaľného zavreli do Polárneho vlka: Revenant? Mŕtva kobyla by tu za 15 minút zmrzla. Potrebovali by ste slona

16:38 Hackeri napojení na ukrajinské tajné služby napadli systémy ruského poskytovateľa internetu a televízie M9 Telecom. S odvolaním sa na zdroj blízky operácii to dnes napísala agentúra Reuters, podľa ktorej išlo zo strany Ukrajiny o odvetu za ruský kyberútok na najväčšieho ukrajinského mobilného operátora Kyivstar z konca minulého roka.

Útok na menšieho ruského poskytovateľa vykonala skupina známa ako Blackjack spájaná s ukrajinskou tajnou službou SBU. Hackeri podľa zdroja vymazali 20 terabajtov dát a niektorým obyvateľom Moskvy, kde firma sídli, spôsobili výpadok internetového pripojenia.

Zdroj agentúry Reuters uviedol, že tento kyberútok bol cvičením pre „skutočnú pomstu za Kyivstar“. Nespresnil, kedy hackeri systémy M9 Telecom napadli. Webové spoločnosti stránky sú dnes funkčné, hoci skupina uviedla, že ich zničila.

Spoločnosť M9 Telecom informácie o útoku nekomentovala.

phishing, hacker, kyberzločin, heslá, bezpečnosť v online Čítajte aj Ruskí hackeri celosvetovo zneužívajú softvér českej firmy, varujú USA. JetBrains o probléme mesiace vedela

16:13 Nedávny ukrajinský útok na veliteľské stanovište na letisku v meste Saky na okupovanom Kryme podľa britského obranného spravodajstva ukazuje, že ruská protivzdušná obrana nie je schopná chrániť dôležité miesta.

„Opäť to dokazuje neefektívnosť ruskej protivzdušnej obrany pri ochrane kľúčových miest. Rozsah ruskej reakcie pravdepodobne svedčí o miere úspechu, ktorý 4. januára akcia ukrajinských ozbrojených síl dosiahla," konštatuje správa britského ministerstva obrany. Podľa britského obranného spravodajstva Rusko na úder na letisko Saky reagovalo v pondelok sériou raketových útokov proti ukrajinským mestám Kryvyj Rih a Záporožia.

Ukrajinci zničili systém S-400. Ruská protivzdušná obrana sa nevie brániť
Video
Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR) oznámila, že sa jej na okupovanom Kryme podarilo zničiť ruský protilietadlový raketový systém S-400. / Zdroj: GUR

15:35 Španielsko dodá Ukrajine dve obrnené vozidlá na poskytovanie zdravotníckej pomoci a evakuáciu pacientov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje Španielsku agentúru pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj (AECID).

„Španielsko bude pokračovať v podpore Ukrajiny pri jej ochrane mieru a slobody tak dlho, ako to bude potrebné," uviedol španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Podľa AECID Španielsko Ukrajine počas uplynulých dvoch rokov poskytlo humanitárnu pomoc za viac ako 46 miliónov eur.

15:25 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo v utorok na zoznam hľadaných osôb ruského podnikateľa a opozičného lídra Michaila Chodorkovského. Obvinený je zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde.

Trestné konanie voči Chodorkovskému ruské úrady začali vlani v septembri v súvislosti s jeho vyjadreniami zverejnených na internete o platbách za ruských vojakov zabitých vo vojne na Ukrajine. Za vznesené obvinenia mu podľa agentúry TASS hrozí až päť rokov väzenia.

rusko Čítajte aj Hanba! Kričali na ruskom súde. Dvoch Rusov odsúdili za čítanie básní

Chodorkovskij pritom už strávil vo väzení v Rusku približne desať rokov. Odsúdený bol začiatkom storočia za obvinenia, ktoré sú z veľkej časti vnímané ako politická pomsta za kroky proti vláde ruského prezidenta Vladimira Putina.

V decembri minulého roka Chodorkovskij uviedol, že sa z Ruska stala „totalitná diktatúra“ a že chce bojovať za to, aby v jeho krajine vládol právny štát a politický pluralizmus.

Alexandra Skočilenková, Petrohrad, ruský súd, Moskva, Rusko Čítajte aj Ruska chcela len mier, dostala sedem rokov väzby. Pri vypočúvaní nechýbala tyrania

14:40 Pri útoku ukrajinských dronov na energetické zariadenie v ruskom meste Oriol utrpeli zranenia traja ľudia, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor Orlovskej oblasti Andrej Klyčkov. Podľa ruských telegramových kanálov drony v meste Oriol zasiahol sklad ropy.

Podľa gubernátora sa na objekt v meste zrútili dva drony. Klyčkov spresnil, že všetkým trom zraneným sa dostáva potrebnej pomoci. Na mieste sú podľa neho záchranári a situácia je pod kontrolou. Tretí dron podľa Klyčkova zasiahol nebytový objekt v dedine Malaja Sachanka, pričom nikto neutrpel ujmu na zdraví.

Mesto Oriol sa nachádza asi 360 kilometrov južne od Moskvy a zhruba 170 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajina popiera, že by útočila na ruské územie, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sú ale útoky na rôzne objekty v Rusku pomerne časté. Rusko okrem toho pravidelne hlási zranených alebo aj mŕtvych pri ostreľovaní v ruských prihraničných oblastiach. S podobnou správou dnes prišiel gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt, podľa ktorého dnes ostreľovanie z Ukrajiny zabilo civilistku v obci Gornal.

14:14 Vyše 1000 obcí v deviatich oblastiach Ukrajiny bolo dnes ráno kvôli mrazivému počasiu bez dodávok elektriny, oznámila na platforme Telegram ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho. Zároveň vyzvala obyvateľov krajiny, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej vojenskej agresii, aby elektrinou šetrili. Väčšina tepelných elektrární sa totiž stále spamätáva z masívnych vzdušných úderov ruskej armády z minulej zimy.

Spotreba energií sa kvôli výraznému ochladeniu pritom zvyšuje. Kým minulý týždeň v piatok teplomery ukazovali v priemere okolo nuly, v pondelok teplota spadla na mínus 11 stupňov Celzia a dnes sa na rade miest v krajine očakáva okolo 15 stupňov pod nulou.

„K dnešnej deviatej hodine rannej (08:00 SEČ) bola úroveň spotreby o 5,8 percenta vyššia ako včera, kedy už bola pomerne vysoká,“ píše Ukrenerho. Ráno bolo podľa firmy kvôli silnému vetru a ľadu bez dodávok prúdu 1025 obcí, najviac v Dnepropetrovskej, Odeskej, Mykolajivskej a Kirovohradskej oblasti.

Ľudia odstraňujú trosky na mieste ruského...
Zranený obyvateľ po ruskom raketovom útoku v...
+12Pohotovostný personál na mieste ruského...

Opravári robia maximum, aby čo najskôr odberateľov opäť pripojili, obnovu ale komplikuje vietor, mráz, silná vrstva ľadu na zariadeniach a veľké množstvo škôd spôsobených počasím, vrátane strhnutých stĺpov, píše Ukrenerho. Podľa šéfa správy Mykolajivskej oblasti bol ľad na elektrických kábloch vyše päť centimetrov hrubý, napísala agentúra Reuters.

13:50 Západné systémy protivzdušnej obrany zostávajú pre Ukrajinu „kľúčové“. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Referuje o tom web news.sky.com.

Americký inštitút uviedol, že ruské aj ukrajinské sily sa zapojili do „taktických a technologických ofenzívnych obranných pretekov“, pričom obe strany experimentovali s protivzdušnou obranou a útokmi na veľké vzdialenosti.

„Pokračujúce a zvýšené poskytovanie systémov protivzdušnej obrany a rakiet Ukrajine zo strany Západu je kľúčové, keďže ruské sily pokračujú v experimentovaní s novými spôsobmi, ako preniknúť do ukrajinskej protivzdušnej obrany,“ uvádza ISW vo svojej najnovšej aktualizácii.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...

Inštitút zhodnotil, že zahrnutie systémov poskytovaných Západom do ukrajinského „dáždnika“ protivzdušnej obrany bolo „nevyhnutné“ pre schopnosť Ukrajiny brániť sa.

13:45 Päť miliónov Ukrajincov sa počas zimy ocitlo v situácii potravinovej neistoty. Uviedol to predseda Európskej federácie potravinových bánk (FEBA) Jacques Vandenschrik v utorňajšom rozhovore pre belgickú televíznu stanicu RTBF, informuje spravodajca TASR.

RTBF uviedla, že v Kyjeve boli v posledných dňoch teploty okolo mínus 19 stupňov Celzia a očakáva sa, že zostanú pod nulou ešte najmenej dva týždne. Okrem toho tisíce obyvateľov Ukrajiny sú vinou ruského bombardovania bez elektriny a vážne narušená je aj doprava, čo prispieva k potravinovej neistote Ukrajincov.

Vandenschrik pripomenul, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi sa na potravinovú pomoc pre ukrajinských civilistov uvoľnili milióny eur. Je tu však nová kampaň s názvom „Food for Ukraine“, ktorú spúšťajú potravinové banky.

„Je to nevyhnutné, pretože situácia civilistov je kritická a zhoršuje sa. Každý deň sú tam ničené priemyselné odvetvia a podniky, ľudia prichádzajú o prácu a z ekonomických dôvodov už nemajú prístup k jedlu. Ich prioritou je bývanie. A v oblastiach blízko frontovej línie už nie je obchod, kde by ste si mohli dať jedlo,“ vysvetlil Vandenschrik.

vojna na Ukrajine, Buča Čítajte aj Pápež 'sa obul' do Moskvy a označil ju za vinníka vojny. Vojnové zločiny musia skončiť, odkázal

13:05 Aby Rusko doplnilo stavy svojej armády na Ukrajine, verbuje Moskva už dlhší čas do svojich radov stovky Srbov. Medzi zahraničnými dobrovoľníkmi ich má byť väčšina, tvrdia výpovede svedkov aj dokumenty zverejnené protivojnovými aktivistami. Srbský ostreľovač Dejan Berić, ktorý ich verbuje, sa začal na sociálnych sieťach otvorene sťažovať na ruských veliteľov pluku, v ktorom zahraniční žoldnieri slúžia.

Vojna na Ukrajine Čítajte viac Rusi považujú Srbov za dobytok. Elitný žoldnier spustil ostrú kritiku do ruských radov

12:40 Kremeľ sa v utorok odmietol vyjadriť k obvineniam, že ruské sily útočili na Ukrajinu raketami dodanými zo Severnej Kórey (KĽDR).

„Bez komentára,“ odpovedal Peskov na otázku novinárov o obvineniach zo strany Washingtonu a Kyjeva.

Biely dom minulý týždeň s odvolaním na odtajnené spravodajské informácie uviedol, že Rusko použilo balistické rakety krátkeho doletu dodané zo Severnej Kórey. Neskôr to potvrdil aj hovorca poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská...
Pohľad na domy, ktoré boli zlikvidované po...
+2Súkromné domy poškodené ruským raketovým útokom...

12:25 Ruská štátna volebná komisia v utorok zaregistrovala prezidentského kandidáta komunistickej strany Nikolaja Charitonova, ktorý bude v marcových voľbách súperiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Je takmer isté, že víťazom sa stane Putin.

Charitonov sa tak zaradil k dvom ďalším kandidátom, ktorých komisia schválila minulý týždeň. Charitonov, člen dolnej komory ruského parlamentu, teda Štátnej dumy, sa stavia proti určitej časti Putinovej domácej politiky, ale nie proti vojne Ruska na Ukrajine.

Hoci komunistický kandidát máva už typicky druhý najlepší výsledok vo voľbách, Charitonov nepredstavuje pre Putina výraznú výzvu. Kandidát Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) získal v ruských prezidentských voľbách v roku 2004 len 13,8 percenta hlasov.

Jekaterina Duncovová Čítajte aj Ruský súd zatrhol kandidovať Duncovovej za prezidentku. Zakladá novú politickú stranu

12:05 Poľská kontrarozviedka (ABW) zadržala ženu z Bieloruska, ktorú úrady podozrievajú zo špionáže pre Minsk. Bieloruskej tajnej službe KGB mala poskytovať informácie o bieloruskej diaspóre v krajine, informovala dnes agentúra PAP. Úrady umiestnili ženu na tri mesiace do väzby, hrozí jej až desať rokov väzenia.

„Dňa 20. decembra 2023 zadržali pracovníci Agentúry vnútornej bezpečnosti občianku Bieloruskej republiky, a to pre podozrenie zo špionáže pre bieloruskú tajnú službu,“ uviedla poľská prokuratúra. „Prokurátor pri vyšetrovaní zistil, že žena počas niekoľkých mesiacov poskytovala tejto službe informácie o členoch bieloruskej diaspory zdržiavajúcich sa na území Poľskej republiky a o organizáciách združujúcich Bielorusov a Poliakov bieloruskej národnosti,“ dodal podľa agentúry Reuters úrad.

Poľsko, tank, prehliadka Čítajte aj Rusi vybudovali v Poľsku sieť amatérskych špiónov. Poliaci operáciu prekazili

Bielorusi sú druhou najpočetnejšou skupinou cudzincov v Poľsku, povolenie na pobyt malo v krajine podľa poľských úradov ku koncu minulého roka viac ako 100 000 Bielorusov. Usadzujú sa tam najviac mladší a profesionálne aktívni ľudia, ktorí majú často aj poľské korene.

12:00 Víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne proti Ukrajine by nebolo katastrofou iba pre Kyjev, ale aj pre susedné krajiny, Európu a „celý systém amerických spojenectiev“, vyhlásil v rozhovore pre americkú televíziu CNN poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Sikorski počas televízneho rozhovoru odvysielaného v pondelok apeloval na americký Kongres, aby čo najskôr prijal legislatívu umožňujúcu pokračovanie finančnej pomoci pre ukrajinskú armádu.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
O voľbách v Poľsku hovorí český politológ z Karlovej Univerzity Josef Mlejnek.

Poľský minister poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za to, že Ukrajine prišiel na pomoc, keď to najviac potrebovala. „Odolávame agresívnemu diktátorovi, ktorý sa usiluje o vytvorenie európskeho impéria, čo je už dávno prekonaný koncept,“ dodal.

Minister označil Ukrajinu za „medzinárodne uznávanú obeť“ a dodal, že následky obsadenia Ukrajiny Putinom by boli katastrofálne.

M1A1 Abrams Čítajte aj Poľská armáda naberá na sile: obdržala americké tanky Abrams a desiatky obrnených vozidiel

„Ukrajinci musia dostať nástroje potrebné na splnenie úlohy,“ vyhlásil Sikorski. „A plnia ju mimoriadne dobre, pretože zničili polovicu ruských ozbrojených síl a potrebovali na to iba niekoľko percent z rozpočtu amerického ministerstva obrany,“ dodal.

11:30 Ruskí vojaci urobia všetko pre to, aby ochránili ruský Belgorod pri ukrajinských hraniciach, uviedol dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Vyhlásil tiež, že Ukrajina na mesto a tamojšie civilné ciele útočí pomocou zbraní dodaných zo zahraničia. Belgorod v poslednom čase čelí pravidelnému ostreľovaniu. Útoky z 30. decembra si podľa ruských úradov vyžiadali v meste životy 25 ľudí.

„Naši vojaci budú aj ďalej robiť všetko pre to, aby spočiatku minimalizovali nebezpečenstvo a potom ho úplne odvrátili. Špeciálna vojenská operácia pokračuje kvôli tomu,“ vyhlásil Peskov k situácii v Belgorode. Použil pritom obrat „špeciálna vojenská operácia“, ktorým Rusko oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Plameň / Oheň / Čítajte aj Rusi omylom zhodili leteckú muníciu na vlastnú obec Petropavlovka

11:11 Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel, uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat pre ukrajinskú televíziu. Správu v utorok priniesla tlačová agentúra Reuters a následne aj portál britského denníka The Guardian.

„Ukrajina minula na tri útoky, ktoré (Rusi) podnikli, značné rezervy,“ povedal Ihnat pre televíziu a dodal: „Je jasné, že máme deficit protilietadlových riadených striel.“

Kongres USA minulý mesiac neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov, pretože vyjednávači nedospeli k dohode.

Ukrajina okrem toho čaká na balík od Európskej únie v hodnote 50 miliárd eur, ktorého dodanie sa zdá neisté, lebo Maďarsko zablokovalo v EÚ schválenie tejto pomoci.

Ako Ihnat doplnil, dúfa, že meškanie západných balíkov pomoci sa čoskoro vyrieši, pretože Ukrajina je v celej škále obranných potrieb závislá od západných dodávok.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

„Máme dnes stále viac a viac západnej výzbroje, a preto potrebujeme aj jej údržbu, opravu, modernizáciu, dopĺňanie a zodpovedajúcu muníciu,“ vysvetlil hovorca ukrajinských vzdušných síl.

10:50 Vo väzenských táboroch a väzobných väzniciach Ruska a tiež na okupovaných územiach Ukrajiny sú tisíce ukrajinských civilistov. Zadržali ich v takzvaných filtračných táboroch, alebo priamo na uliciach kvôli tomu, že sa údajne stavali na odpor „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Moskva nazýva inváznu vojnu proti Ukrajine.

Russia Ukraine War Čítajte viac Mašinéria tyranie a bezprávia. Ako Ukrajinci miznú v ruských táboroch a väzniciach

10:10 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 365 990 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišlo o život 820 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 036 tankov, 11 203 bojových obrnených vozidiel, 11 552 vozidiel a palivových nádrží, 8 672 delostre­leckých systémov, 954 odpaľovacích raketových systémov, 638 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 329 lietadiel, 6 823 dronov, 1 805 striel s plochou dráhou letu, 23 lodí, jednu ponorku a 1 333 kusov špeciálneho vybavenia.

8:02 Bielorusko stavia asi 40 kilometrov od hraníc s Ukrajinou nové vojenské mesto. Ako referuje web rozhlasovej stanice Slobodná Európa, režim samozvaného prezidenta Alexandra Lukašenka si pre výstavbu mesta zvolil lokalitu v Homeľskej oblasti.

Lukašenko vlani oznámil vytvorenie južného operačného veliteľstva v rámci ozbrojených síl. Mesto stavajú na mieste niekoľkých bývalých detských táborov. Prvá etapa výstavby by mala byť dokončená v marci tohto roka.

Ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov uviedol, že v novom vojenskom tábore bude pravdepodobne umiestnená jednotka, ktorej úlohou bude strážiť štátnu hranicu. Dodal, že „nebude prekvapený“, ak Bielorusko pri hraniciach s Ukrajinou postaví ešte niekoľko takýchto zariadení.

„Ak však dôjde k politickému zjednoteniu Bieloruska a Ruska, táto doktrína sa zmení na útočnú. Potom to bude vojenská základňa pre útok,“ povedal Ždanov.

7:45 Ruské jednotky potvrdili postup v oblasti mesta Doneck a dediny Verbove, pričom pokračujú pozičné boje pozdĺž celej frontovej línie. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Geolokačné snímky zverejnené 7. januára ukazujú, že ruské jednotky postúpili na východný okraj Heorhijivky, asi šesť kilometrov západne od Donecka. Ruskí vojenskí blogeri tvrdili, že ruské sily dobyli dva kostoly v spomenutej Heorhijivke a postúpili o 300 metrov. Pozičné bojové operácie prebiehali západne od Donecka v oblastiach Marjinky a Heorhijivky, ako aj juhozápadne od Donecka v oblastiach Novomychajlivky a Pobjedy.

Ruské jednotky potvrdili ofenzívu aj na západe Zaporožžskej oblasti. Geolokačné snímky zverejnené 8. januára ukazujú, že ruské jednotky mierne postúpili na západ od dediny Verbove.

Ruské a ukrajinské zdroje tvrdia, že pozičné boje pokračujú pri obci Robotyne, západne od Verbového a severne od Novoprokopivky. Ruský vojenský bloger uviedol, že pre ľad v smere na Zaporižžiu môžu ruské jednotky postupovať len pomocou obrnených pásových vozidiel.

6:25 Najnovšou hrozbou na frontovej línii je ruské používanie kamikadze bezpilotných lietadiel FPV, ktoré prinútilo ukrajinských vojakov vo veľkej miere opustiť vozidlá v oblastiach frontu a operovať pešo, uvádza v reportáži z frontu americký denník The New York Times.

Lacný komerčný dron – FPV (z pohľadu prvej osoby) – sa stal zbraňou súčasnosti vo vojne na Ukrajine. Dokáže letieť rýchlo ako auto, nesie smrtiaci náklad výbušnín a k svojmu cieľu ho navádza vojak sediaci v niekoľko kilometrov vzdialenom bunkri.

Ruská aj ukrajinská armáda ich používajú na lov a útoky na ciele, pretože skrátili oneskorenie pri spätnom odovzdávaní súradníc a následnej požiadavke na delostreleckú podporu. Ukrajinskí vojaci uviedli, že často používajú bezpilotné lietadlá namiesto delostrelectva, pretože nábojov je čoraz menej a drony sú lacnou a rýchlou zbraňou na útoky na ruské vozidlá, bunkre a pechotu.

Blato a zase blato na Donbase. Toto sú námorníci 'Donbaského mora'
Video

Vojenské jednotky z oboch strán zverejňujú online videá svojich úspešných útokov, ktoré sa v momente výbuchu končia rozmazanou čiernou obrazovkou. Niekoľko ukrajinských jednotiek bezpilotných lietadiel umožnilo novinárom z The New York Times sledovať naživo operácie z pozícií v blízkosti frontovej línie, keď sledovali ruských vojakov a útočili na vybrané ciele.

Jedna jednotka ukázala videá zásahu, ktorý zničil ruské sledovacie kamery a anténu na kancelárskej budove. Ďalší sa zameral na ruský bunker v stromoradí, hoci dron bol pred dopadom odklonený ruským elektronickým rušením. Iba jedno z niekoľkých bezpilotných lietadiel zasiahne svoj cieľ a mnohé sú stratené v dôsledku rušenia, uviedli vojaci.

Obrana a zásobovanie frontovej línie je pre drony čoraz riskantnejšie. „Je extrémne nebezpečné ísť autom,“ povedal ukrajinský národný gardista, ktorý používa volací znak Varvar. Muži z jeho jednotky uviedli, že od septembra opúšťali svoje obrnené vozidlá a kráčali 6 míľ k pozíciám. „Môžete ísť len pešo,“ povedal Varvar americkému denníku.

Mužov 117. brigády, ktorí boli nedávno v noci nasadení na frontovú líniu v regióne Záporožia, čakala 4-kilometrová túra v dáždi a blatom, uviedol veliteľ spravodajskej služby. Dostali varovanie, že ak by boli zranení a zajatí, ruské jednotky by ich popravili.

Dlhá a namáhavá drina pri prenášaní munície a potravín na zásobovanie jednotiek a transportovanie zranených boli jedným z dôvodov, prečo Ukrajina nedokázala uspieť s protiofenzívou, uviedol veliteľ roty Adolf (23). Sanitky a zásobovacie vozidlá sa dostali pod paľbu kamikadze bezpilotných lietadiel tak často, že ich jeho jednotka prestala používať a namiesto toho sa uchýlila k štvorkolesovej bugine, ktorú pripravili na prevoz nosidiel. Bugina bola ukrytá pod stromami vedľa jeho veliteľského stanovišťa niekoľko míľ od frontovej línie.

Ukrajinské jednotky tvrdia, že boli prvé, ktoré začali používať bezpilotné lietadlá na útoky na ciele. Ale Rusi v posledných týždňoch skopírovali taktiku a zaplavili frontové oblasti bezpilotnými lietadlami so smrteľným účinkom, uviedli ukrajinskí vojaci a velitelia.

„Mám dojem, že Rusko sa zaujíma o drony na štátnej úrovni,“ povedal vojak známy ako Kit, no na rozdiel od toho sa Ukrajina vo svojom programe bezpilotných lietadiel stále vo veľkej miere spoliehala na dobrovoľníkov a civilných darcov. „Mám pocit,“ povedal, „že vláda by mala robiť viac.“

Rusi tiež používali úskoky, povedal Planshet, prehrávali nahrávky streľby z dronov, aby si ukrajinskí vojaci mysleli, že sú pod paľbou, opustili bunkre a odhalili svoje pozície. Niektorí členovia jeho čaty uviedli, že Rusi použili drony na zhadzovanie dymových granátov do svojich zákopov. Jeden vojak, ktorý používa volací znak Medic, povedal, že to vyzeralo ako druh slzného plynu.

„Spôsobuje to veľmi silnú bolesť v očiach a páli ako kus uhlia v hrdle až nemôžete dýchať,“ povedal. Niekoľko vojakov si nasadilo plynové masky, aby ošetrili postihnutých mužov, ale keď sa dvaja muži z čaty plazili z bunkra, aby utiekli pred plynom, zabili ich granáty zhodené z ruských bezpilotných lietadiel vznášajúcich sa nad nimi, uviedli vojaci.

Cena je vysoká pre všetky jednotky na fronte. Takmer všetci boli v posledných mesiacoch zranení alebo sa v poslednej chvíli zachránili útekom, uviedli vojaci.

„Máme nedostatok ľudí,“ povedal veliteľ spravodajskej služby 117. brigády, ktorý používa volací znak s menom Banderas, po známom hercovi. „Máme zbrane, ale nie dosť mužov.“ Mnohí však zostávajú optimistickí, uviedol The New York Times v reportáži.

722 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine