761. deň: Útok na ruskú flotilu spôsobil problémy s komunikáciou. Nové ruské armády budú mať problémy so zdrojmi

Útok na námornú základňu v Sevastopoli spôsobil komunikačné problémy na okupovanom Kryme. „V skutočnosti môže byť situácia pre nich ešte horšia, pretože námorná základňa je štruktúra, ktorá zabezpečuje činnosť flotily ako celku. Preto to nemusí byť len komunikácia, môže to byť aj zásobovanie, údržba, opravy a mnoho ďalšieho," uviedol hovorca ukrajinského námorníctva. Ukrajinci okrem toho zasiahli aj loď Azov, ktorá bola prvou a jedinou loďou, ktorá bola vybavená univerzálnym systémom protivzdušnej obrany S300F Fort. Dve nové armády, ktorých vytvorenie minulý týždeň ohlásil ruský minister obrany, budú mať pravdepodobne problémy so zdrojmi, uvádza britské ministerstvo.

25.03.2024 06:10 , aktualizované: 23:29
vojna na Ukrajine, streľba, bombardovanie,... Foto: ,
Ukrajinský dôstojník pri streľbe 152 mm samohybnej húfnice 2S3 smerom k ruským pozíciám na frontovej línii Bachmut, Donecká oblasť, Ukrajina, 25. marca 2024.
debata (141)

Najdôležitejšie udalosti

Roj ukrajinských dronov verzus ruský tank
Video
vojna na Ukrajine, Záporožie Čítajte viac 760. deň: Kyjev pod paľbou, útoky aj na Ľvov. Ruská raketa letela cez nás, tvrdia Poliaci a poslali lietadlá

23:28 Ukrajinské sily čelia „ťažkej“ situácii v okolí východného mesta Časiv Jar. Rusko sa v tejto oblasti zameriava na svoju ofenzívu, uviedol v pondelok predstaviteľ ukrajinskej armády Oleg Kalašnikov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Situácia v Časiv Jare je zložitá a napätá už niekoľko dní,“ dodal Kalašnikov. Povedal tiež, že Rusko v oblasti zvýšilo používanie silných riadených bômb a „zhadzuje ich na obývané oblasti a na naše opevnené pozície“. Časiv Jar leží menej ako päť kilometrov západne od Bachmutu.

Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na frontovej línii viaceré úspechy, čím posilnila svoju prevahu, zatiaľ čo Kyjev zápasí s nedostatkom dôležitej munície od svojich západných spojencov.

22:58 Príprava na júlový summit Severoatlantickej aliancie bola hlavnou témou telefonického rozhovoru generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Podľa servera 24.hu to vyplýva z príspevku šéfa NATO v pondelok na sociálnej sieti X, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Dobre sme sa porozprávali s Viktorom Orbánom pri príprave na júlový summit NATO,“ uviedol Stoltenberg a dodal, že Aliancia posilňuje obranu a zvyšuje spoluprácu s partnermi.

„Bezpečnostné prostredie sa stalo nebezpečnejším, NATO sa posilnilo,“ uzavrel šéf NATO svoj status.

22:20 Českú iniciatívu, ktorej cieľom je nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie, podporí aj Island. Ten predpokladá, že na nákup státisícov delostreleckých granátov prispeje približne dvoma miliónmi eur. Na svojich webových stránkach to oznámila vláda v Reykjavíku.

„Je nutné, aby sme aj naďalej silne podporovali Ukrajinu,“ uviedol islandský minister zahraničia Bjarni Benediktsson. „Týmto spôsobom prispievame nielen k obrane obyvateľov Ukrajiny, ale aj (k obrane) medzinárodnej vlády práva v širšom kontexte a našich vlastných bezpečnostných záujmov,“ dodal šéf diplomacie ostrovnej krajiny.

Belgium EU Summit Čítajte viac Vojnový summit: Kam až zájde Európska únia pri podpore Ukrajiny?

S návrhom na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu mimo členských štátov únie prišiel český premiér Petr Fiala na mimoriadnom summite EÚ na začiatku februára. Prezident Petr Pavel neskôr na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii informoval o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc granátov pre Ukrajincov.

K nákupu sa doteraz pripojila zhruba dvadsiatka krajín od Kanady cez Nemecko, Litvu, Fínsko či Holandsko a Luxembursko až po Poľsko. Minister zahraničia Ján Lipavský pred týždňom novinárom v Bruseli povedal, že Praha zatiaľ od spojencov získala prostriedky na nákup prvých 300-tisíc kusov a ďalších 500-tisíc kusov je v rokovaní.

Juraj Blanár Čítajte viac Blanár: Slovensko sa nepripojí k českej iniciatíve dodávok munície pre Kyjev

Reykjavík plánuje tiež podporiť ženy v ukrajinskej armáde nákupom vybavenia, ako sú uniformy, nepriestrelné vesty, zdravotnícke a hygienické potreby v hodnote 75 miliónov islandských korún. Percento žien v armáde v posledných rokoch výrazne vzrástlo, stojí vo vyhlásení Reykjavíku.

21:17 Čínska banka Kchun-lun, ktorú kontroluje tamojšia národná ropná a plynárenská korporácia (CNPC), informovala svojich zákazníkov, že od 29. marca úplne prestane spracovávať platby z Ruska. Referuje o tom web The Moscow Times s odvolaním sa na štyroch ruských importérov.

Dovozcovia sa obrátili na banku Kchun-lun po tom, ako mali ruské podniky v marci problémy s prevodom peňazí do veľkých čínskych bánk pod vplyvom západných sankcií.

„Peniaze v dolároch, jüanoch a dokonca aj v rubľoch ostali ‚visieť‘ v bankách, najmä v štátnej Bank of China, niekoľko týždňov. Úverové organizácie požadovali ďalšie dokumenty a údaje vrátane záruk, že nakúpené produkty sa nedostanú k (ruskej) armáde,“ uvádza sa v článku The Moscow Times.

Vladimir Putin, Rusko, Moskva, Čítajte viac Dlho bol považovaný za Putinov tromf, teraz oň prichádza. Po Európe Gazprom necháva krvácať aj Čína

Väčšina ruských dovozcov v ostatných týždňoch „obiehala“ banky a hľadala také, ktoré rýchlo posielajú a prijímajú peniaze. Banka Kchun-lun sa pre nich zdala byť sľubná, pretože bola vytvorená v roku 2006 čínskymi vládnymi subjektmi s cieľom „poradiť si“ so sankciami uvalenými na Irán, predovšetkým pri nákupe iránskej ropy.

Ruským importérom spočiatku tento ťah vychádzal, no banka Kchun-lun minulý týždeň informovala zákazníkov, že od 21. marca končí s prijímaním nových platieb a 29. marca úplne zastavuje spoluprácu s Ruskom.

Cár bomba Čítajte viac Rusko nevyťahuje atómovky len proti Západu, ale myslí aj na Čínu

Tento krok ilustruje čoraz menšiu „prívetivosť“ čínskych bánk podieľať sa na obchodoch Číny s Ruskom. Pred mesiacom tri zo štyroch najväčších čínskych bánk, Čínska priemyselná a obchodná banka (ICBC), China Construction Bank (CCB) a Bank of China, naraz oznámili, že prestali od začiatku roka 2024 prijímať platby od sankcionovaných ruských finančných inštitúcií.

20:52 Útok môže byť článkom v reťazi pokusov tých, ktorí bojujú proti Rusku už od roku 2014 rukami kyjevského režimu, povedal ruský vodca.

moskva, Crocus City Hall Čítajte viac Útok v Moskve spáchali islamisti, zopakoval Putin a stále chce nájsť spojenie s Kyjevom

20:05 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ozbrojené sily krajiny zostrelili už viac viac ako 2-tisíc rakiet. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. „Je to výsledok titánskej práce ukrajinských vzdušných obrancov. Tisíce životov zachránili moderné systémy protivzdušnej obrany, ktoré poskytli naši partneri,” napísalo ministerstvo na mikroblogovacej sieti X.

Čo Rusi na Ukrajinu pošlú, to HIMARS-y zničia
Video

Ukrajinskí predstavitelia však stále naliehajú na západných spojencov, aby Kyjivu poskytli viac zbraní vrátane systémov protivzdušnej obrany a rakiet, na ochranu ukrajinských miest pred pravidelnými útokmi. Moskva totiž od začiatku vojny proti Ukrajine, ktorú odštartovala vo februári roku 2022, odpálila už viac ako 8-tisíc rakiet.

18:14 Pri ruskom ostreľovaní mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zahynul 65-ročný civilista, oznámil dnes na platforme Telegram šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Počet zranených ľudí v metropole Kyjeva po rannom raketovom útoku stúpol na desať, uviedol popoludní starosta hlavného mesta Vitalij Kličko.

Protivzdušná obrana zostrelila nad Kyjevom dve balistické rakety, ktorých trosky sa zrútili v centre mesta a ďalších troch štvrtiach. Úrady informovali skôr o deviatich ranených. "V súčasnosti zostáva jedna zranená v nemocnici. Druhú – šestnásťročnú dievčinu už prepustili. Ďalších zranených ošetrili zdravotníci na mieste, "napísal Kličko.

15:40 Počas piatkového teroristického útoku v ruskom Krasnogorsku sa podarilo z tamojšej koncertnej haly evakuovať vyše 5000 ľudí. Agentúre TASS to povedal zamestnanec biznis centra Crocus City Hall, ktorého je sála súčasťou. Viac ako stovku ľudí z budovy vyviedol zadným vchodom 15-ročný Islam Chalilov, ktorý tam pracoval v šatni, napísali ruské médiá.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac VIDEO: Počas teroru v Moskve zachránil stovku ľudí iba 15-ročný chlapec. Opísal okamih útoku

15:30 Manželka uväzneného kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu v pondelok vyzvala na výmenu väzňov s cieľom zachrániť jej manžela a ďalších politických väzňov v Rusku.

Reagovala na slová tímu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý zomrel predošlý mesiac v trestaneckej kolónii. Podľa jeho vyjadrenia bola dohoda o prepustení Navaľného v rámci výmeny väzňov „v záverečnej fá­ze“.

Na otázku, či sa podobné rokovania vedú aj v prípade je manžela, Jevgenija Kara-Murzová v Ženeve povedala, že „nevie o žiadnych aktívnych rokovaniach“. Dodala, že by sa malo urobiť všetko pre prepustenie takto väznených ľudí v Rusku.

Navaľného smrť vyvolala obavy o ostatných kritikov Kremľa väznených v Rusku, z nich Kara-Murza patrí medzi najznámejších. Kara-Murza v minulosti prežil dva pokusy o otravu a má vážne zdravotné problémy.

Vladimir Kara-Murza Čítajte aj Kara-Murza tvrdí, že Navaľného dal zabiť Putin: Bol jeho osobným väzňom. Pripomenul 307 obetí z roku 1999

15:25 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po pondelňajších ruských útokoch na Kyjev naliehavo zopakoval výzvy na ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany od západných partnerov. Referuje o tom web news.sky.com.

Kuleba tiež zverejnil zábery, ako deti utekajú do úkrytu, keď v pondelok ráno ruské rakety zaútočili na ukrajinskú metropolu. Povedal, že neexistujú „žiadne zverstvá“, ktoré by Rusko nespáchalo. „Toto je pripomienka, že Ukrajina naliehavo potrebuje viac protivzdušnej obrany, najmä systémy Patriot a rakety schopné odraziť akýkoľvek ruský útok," napísal Kuleba v príspevku na platforme X.

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská zopakovala výzvu Kulebu, pretože povedala, že na zábery malých detí, ktoré utekajú do úkrytu, sa „ťažko pozerá“. „Chcem, aby celý svet počul a videl našu realitu. Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany a okamžitú pomoc od našich partnerov, aby mohla čeliť tomuto teroru,“ povedala Zelenská.

Hasič likvidujú požiar v Kyjeve, po masívnom...
Obyvatelia sa zhromažďujú pred bytovkou po...
+7Hasiči pracujú v blízkosti krátera, miesto...

15:20 Ruský veľvyslanec vo Varšave sa nedostavil na poľské ministerstvo zahraničných vecí, kam ho predvolali pre víkendové narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou riadenou strelou.

„Veľvyslanec sa dnes nedostavil na ministerstvo, kde mal vysvetliť incident s ruskou riadenou strelou, ktorá 24. marca narušila poľský vzdušný priestor,“ vyhlásil hovorca ministerstva Pawel Wronski.

14:30 Putinova vojna proti Ukrajine ich rozdelila, boj proti islamskému terorizmu majú spoločný. Po masovom vraždení v blízkosti Moskvy sa obava z možného atentátu preniesla do Paríža. Výrazne to súvisí s letnými olympijskými hrami, ktoré sa tam začnú o štyri mesiace.

Francúzsko hrozba teroristická stupeň zvýšenie Čítajte viac Po masakre pri Moskve sa Paríž obáva teroru. Tajné služby si všímajú nadšencov bojových športov

14:25 Dve nové armády, ktorých vytvorenie minulý týždeň ohlásil ruský minister obrany, budú mať pravdepodobne problémy so zdrojmi. Ako informuje spravodajský portál Sky News, v spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu 20. marca oznámil, že nové armády pozostávajúce zo 14 divízií a 16 brigád budú sformované niekedy v roku 2024. Podľa britského rezortu obrany dané jednotky budú predstavovať „mechanizovaný, obrnený, delostrelecký a logistický“ mix.

Predchádzajúce úspešné náborové snahy Moskvy znamenajú, že je pravdepodobné, že armády budú dostatočne personálne vybavené, konštatuje Londýn. Napriek tomu však podľa neho ruský „obmedzený výcvik“, rozšírené používanie staršieho vybavenia a problémy s infraštruktúrou znamenajú, že budú trpieť „podobnými problémami so zdrojmi“.

Brave1, bojový robot, D-21–11, vojna na Ukrajine Čítajte aj Početná prevaha Rusov? Ukrajina mobilizuje armádu robotov

14:00 Severoatlantická aliancia musí podľa litovského ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa odkázať Rusku, že zničí všetky jeho rakety, ktoré vniknú do jej vzdušného priestoru. Landsbergis tak v pondelok reagoval na ruskú raketu, ktorá v nedeľu ráno narušila vzdušný priestor Poľska.

K incidentu došlo počas masívneho ruského útoku na Ukrajinu. Ruská raketa zotrvala v poľskom vzdušnom priestore – blízko pohraničnej dediny Oserdów na juhovýchode Lubelského vojvodstva – 39 sekúnd, pričom vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

„Raz môže ísť o chybu. No ak dovolíme, aby sa to opakovalo, bude to vnímané ako pobádanie,“ povedal v Landsbergis americkej televízii Fox News počas svojej pondelňajšej návštevy Washingtonu. „Preto musíme zmeniť… náš postoj a vyslať veľmi jasný signál, že ak sa to bude opakovať, rakety alebo drony budú zostrelené,“ dodal.

Poukázal pritom na skutočnosť, že k obdobným incidentom došlo už predtým ako v Poľsku, tak aj Rumunsku.

čaputová Čítajte aj Čo sa stane, ak Rusko trafí Rumunsko? Čaputová: O zapojení sa NATO sme nediskutovali

13:25 Pri najnovšom rozsiahlom útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zasiahlo Rusko v nedeľu (24. 3.) aj ukrajinský podzemný zásobník plynu. Dodávky suroviny však zastavené neboli. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinskú ropnú a plynárenskú spoločnosť Naftogaz.

ukrajina Čítajte viac Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu, väčšina je v západnej časti krajiny

13:13 Na summite NATO v Prahe v novembri 2002 spojenci odobrili rozšírenie tohto obranného zoskupenia o sedem ďalších krajín: Bulharsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Bývalý rumunský minister obrany Ioan Mircea Pašcu pre tlačovú agentúru Agepres uviedol, že pre Rumunsko členstvo v Severoatlantickej aliancii znamená istotu mieru.

Rumunsko oficiálne vstúpilo do NATO 29. marca 2004 po boku Slovenska a ďalších piatich krajín strednej a východnej Európy predložením ratifikačných listín Ministerstvu zahraničných vecí USA, ktoré je depozitárom listín Severoatlantickej aliancie. Po odovzdaní ratifikačných listín 2. apríla 2004 nasledovala slávnosť oficiálneho vztýčenia vlajok siedmich nových členských krajín v bruselskom sídle NATO.

Pašcu, ktorý bol v tom čase ministrom obrany Rumunska, pri príležitosti 20. výročia rozšírenia NATO vyhlásil, že toto politicko-vojenské spojenectvo znamená len jedno, a to je „mier“. Zdôraznil, že život v Rumunsku v súčasnosti prebieha za normálnych podmienok, hoci Ukrajina, najväčší štát susediaci s Rumunskom, je už tretí rok vo vojne.

„Bolo to vyvrcholenie nášho úsilia od začiatku 90. rokov, aby Rumunsko získalo prístup k bezpečnostnej garancii v nových podmienkach, ktoré nastali po skončení studenej vojny. Boli sme radi, že sa tak stalo. V tomto smere, keďže ide o politicko-vojenskú alianciu, rozhodujúcu úlohu zohralo úsilie ministerstva obrany, reforma vojenských orgánov. To, že sme získali prístup k najsilnejšej existujúcej bezpečnostnej garancii, bol pocit naplnenia a radosti,“ uviedol Paşcu v rozhovore pre Agerpres.

Za súčasnej geopolitickej situácie v Európe exminister upozornil, že NATO pre Rumunsko znamená mier.

„NATO znamená len jedno: mier. Rumunsko má hranicu so štátom vo vojnovom stave a napriek tomu je u nás život pokojný, pretože máme túto bezpečnostnú garanciu od NATO,“ odkázal Pašcu.

Bill Clinton, Petr Pavet, Pražský hrad, štátne vyznamenanie Rad T. G. Masaryka Čítajte aj Pavel udelil Clintonovi štátne vyznamenanie. Rozšírenie NATO bolo správne rozhodnutie, povedal exprezident

12:49 Útok na ruskú námornú základňu v Sevastopoli spôsobil komunikačné problémy na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

„V skutočnosti môže byť situácia pre nich ešte horšia, pretože námorná základňa je štruktúra, ktorá zabezpečuje činnosť flotily ako celku. Preto to nemusí byť len komunikácia, môže to byť aj zásobovanie, údržba, opravy a mnoho ďalších otázok, ktoré rieši priamo námorná základňa. Takže tieto informácie neskôr opäť aktualizujeme, ale už teraz môžeme povedať, že áno, operácia bola úspešná, útok bol vážny a škody sú značné,“ povedal Pletenčuk.

Ukrajinci okrem toho zasiahli aj loď Azov, ktorá bola prvou a jedinou ruskou vojenskou loďou, ktorá bola modernizovaná tak, aby mohla byť vybavená experimentálnym univerzálnym multifunkčným systémom protivzdušnej obrany S300F Fort. Zasiahnuté bolo tiež hlavné komunikačné centrum ruskej Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopoli.

Rusko, Gromkij, Čína Čítajte aj Devastácia Čiernomorskej flotily pokračuje. Nová ruská vojnová loď explodovala

12:45 Odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k piatkovému útoku pri Moskve, sa v poslednom čase pokúsila spáchať viacero podobných akcií tiež vo Francúzsku, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron Čítajte viac Teroristi plánovali útoky aj vo Francúzsku, Macron navrhol Rusom zvýšenú spoluprácu

12:01 Pri raketovom útoku na Kyjev utrpelo v pondelok zranenia najmenej päť ľudí. Poškodená bola trojposchodová budova telocvične v centre mesta i niekoľko bytových domov v troch štvrtiach, na ktorých územie dopadli úlomky rakiet.

Britská stanica BBC s odvolaním sa na kyjevského primátora Vitalija Klička doplnila, že dvaja ľudia boli hospitalizovaní a dvaja ďalší mali akútnu stresovú reakciu.

11:43 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyjadril znepokojenie nad reakciou ruských ultranacionalistov na teroristický útok na koncertný komplex pri Moskve. Všíma si to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Rozsah útoku je podľa Kadyrova „oveľa väčší a hlbší“ ako samotný útok, keďže nepriatelia Ruska sa podľa neho snažia krajinu podkopať podporou nacionalizmu. Čečenský vodca vyhlásil, že Rusko vždy bolo mnohonárodnostným a multináboženským štátom, a dodal, že „falošní vlastenci" sa pokúšajú využiť city ľudí a „vyzývať na fašistické metódy". Zároveň pohrozil „krátkym rozhovorom“ s podnecovateľmi etnického konfliktu.

Podľa ISW tým Kadyrov oslovuje ruských ultranacionalistov, ktorí využili útok na koncertný komplex na vyjadrenie nepriateľstva voči etnickým menšinám v Rusku.

vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte aj Etnické konflikty v ruskej armáde majú fatálne dôsledky. Schyľuje sa k ďalším

11:00 Dva dni prvom kole voľby prezidenta, kde sa Štefan Harabin umiestnil na treťom mieste, sa neúspešný kandidát postavil pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Dôvodom je trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia, a tiež schvaľovanie trestného činu. Pojednávanie sa začalo krátko po deviatej v dobrej atmosfére. Harabina prišli na súd pozrieť desiatky podporovateľov. “Tento spor nie je o mne, je o vás,” kričal počas prestávky na chodbe súdu Harabin. Priaznivci mu tlieskajú a on tvrdí, že je porušovaná charta ľudských práv.

Štefan Harabin Čítajte viac Spravil by to isté, čo Putin? Harabin sa obracia na Najvyšší súd, Rusko podľa neho nie je agresor

10:45 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 640 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 437 390, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, 25 obrnených bojových vozidiel pechoty a 22 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 887 tankov, 13 183 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 877 delostre­leckých systémov.

10:36 Úrady v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok dopoludnia z viacerých častí mesta hlásili niekoľko výbuchov, informovala agentúra AFP s tým, že v meste sa tesne predtým rozozneli sirény varujúce pred vzdušným útokom. Podľa britskej stanice BBC bol poplach medzičasom odvolaný.

Podľa predbežných informácií bol v dôsledku raketového útoku na Kyjev zaznamenaný pád trosiek rakiet vo viacerých štvrtiach, pričom došlo k poškodeniu jedného bytového domu. Informácie o prípadných zranených nateraz nie sú k dispozícii.

Ruská armáda nateraz nekomentovala správy o výbuchoch v Kyjeve, doplnila BBC.

Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedlo, že krátky časový úsek medzi vyhlásením poplachu a výbuchmi môže naznačovať útok balistických alebo hypersonických rakiet.

Hasič likvidujú požiar v Kyjeve, po masívnom...
Obyvatelia sa zhromažďujú pred bytovkou po...
+7Hasiči pracujú v blízkosti krátera, miesto...

10:23 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil nedeľňajšie narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou raketou za „absolútne neprijateľné“. O incidente plánuje diskutovať s vedením Severoatlantickej aliancie.

Generálny štáb poľských ozbrojených síl na sociálnej sieti X v nedeľu oznámil, že o 04.23 h bol vzdušný priestor krajiny narušený riadenou strelou vypálenou ruským lietadlom.

Incident sa stal vo vzdušnom priestore blízko pohraničnej dediny Oserdów, na juhovýchode Lubelského vojvodstva. Strela v priestore zotrvala 39 sekúnd a vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

Sikorski v pondelok ráno novinárom povedal, že na ministerstvo zahraničných vecí predvolali ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva.

„Je to absolútne neprijateľné,“ povedal šéf poľskej diplomacie v súvislosti s nedeľňajším incidentom. „Budeme žiadať vysvetlenie, ale pravdepodobne sa dočkáme len demagógie,“ dodal.

Bombardér / B-1B Lancer / Čítajte aj Rusko vyslalo svoje stíhačky k americkým bombardérom nad Barentsovým morom

10:05 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok varovala pred rastúcimi hrozbami ruskej hybridnej vojny, ktorej súčasťou je konvenčná aj kybernetická špionáž. Zároveň obvinila Kremeľ z úmyselného podnecovania migrantov k presunu do západnej Európy.

V pondelkovom rozhovore s nemeckým denníkom Süddeutsche Zeitung (SZ) Faeserová uviedla, že Nemecko zažíva nový rozmer hrozieb zo strany ruskej agresie. Prinajmenšom rovnako aktívna je podľa nej aj špionáž zo strany Moskvy.

iPhone 12, mobil, smartfón Čítajte aj Rusko rozsieva hnev a dezinformácie cez 50-tisíc trollov. Nemci odhalili masívnu kampaň Kremľa

„Rusko chce tiež destabilizovať Západ prostredníctvom migrácie,“ uviedla nemecká ministerka.

V súvislosti s júnovými voľbami do Európskeho parlamentu a septembrovými voľbami v nemeckých spolkových krajinách Faeserová povedala, že nemecká vláda sa bude dôraznejšie brániť proti kybernetickej špionáži. „Musíme zaistiť, aby nedošlo k hackerským útokom na volebné orgány alebo na prenos výsledkov volieb,“ uviedla.

Na boj proti dezinformáciám chce podľa svojich slov viac využívať umelú inteligenciu. Zároveň sa vyslovila proti škrtom v rozpočte na obranu v roku 2025.

Ozbrojené sily SR vojak, vojaci Čítajte aj Hoaxy a podvody: Téma zapojenia slovenských vojakov do vojny pripomína informačnú operáciu

10:01 Pri piatkovom útoku v koncertno-zábavnom centre Crocus City Hall v Moskve prišla o život aj asistentka ruskej rockovej skupiny Piknik, ktorá mala v ten večer v jednej zo sál centra odohrať svoj koncert.

Na sociálnych sieťach o tom informovala samotná skupina, ktorá doplnila, že Jekaterina Kušnerová bola celý deň po útoku nezvestná.

Frontman ruskej skupiny Piknik Edmund Škľarskij v nedeľu – podľa agentúry Reuters – na sociálnych sieťach zverejnil video, v ktorom vyjadril sústrasť príbuzným obetí útoku v centre Crocus City Hall. Členovia skupiny v nedeľu podvečer položili kvety k improvizovanému pomníku, kam ľudia nosia kvety, sviečky aj plyšové hračky.

Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

9:35 Ruská výsadková loď, ktorú v sobotu zasiahli v okupovanom Sevastopoli, je kriticky poškodená. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské vojenské spravodajstvo.

„Dňa 23. marca 2024 došlo k úspešným zásahom do zariadení ruskej Čiernomorskej flotily na dočasne okupovanom Kryme. Konkrétne bola napadnutá 13. lodenica ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopoli, kde okrem iného kotvila nepriateľská veľká výsadková loď Jamal,“ uviedla ukrajinská vojenská rozviedka. Podľa jej posudku porušenie hornej paluby spôsobilo, že sa loď naklonila na pravobok.

Rusi podľa rozviedky nepretržite odčerpávajú vodu z poškodenej lode, ktorá sa podieľala na anexii Krymu a v rokoch 2017 až 2023 prešla opravami.

8:30 Aj keď sa k teroristickému útoku pri Moskve opakovane prihlásil Islamský štát, Kremeľ ho stále spája s Kyjevom. Nielenže zahmlieva dôkazy, ale snaží sa ich aj zmanipulovať tak, aby poukazovali na „ukrajinskú stopu“. Podľa niektorých zahraničných médií to robí preto, aby zakryl vlastné chyby. Rusi totiž ignorovali varovanie Západu pred hroziacim činom a ich zásah na mieste bol príliš pomalý.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Ukrajina ako obetný baránok? Kremeľ zvaľuje vinu za masaker na Kyjev, aby zakryl vlastné zlyhanie. Podozrivých mučili

7:47 Jedenásť ľudí v noci na pondelok utrpelo zranenia v juhoukrajinskom Mykolajive po tom, čo obytný dom zasiahli úlomky z ruských útočných dronov zostrelených protivzdušnou obranou. Informuje o tom portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na južné veliteľstvo ukrajinskej armády. V Odeskej oblasti sú poničené dve elektrické stanice.

Ukrajinská armáda uviedla, že pred dronovým útokom Rusi zo stroja taktického letectva nad Čiernym morom vystrelili protirádiolokačnú strelu typu vzduch krajiny Ch-31P s cieľom zamestnať ukrajinskú protivzdušnú obranu. O prípadných škodách, ktoré raketa mohla spôsobiť, nie sú informácie. Následne ruská armáda z oblasti Čierneho mora vypustila vo viacerých vlnách útočné bezpilotné lietadlá. V Mykolajivskej oblasti zaútočili na objekt energetickej infraštruktúry, ktorý začal horieť. Nikomu sa nič nestalo. V Mykolajive úlomky zostreleného dronu zasiahli dvojpodlažný obytný dom, kde rovnako vypukol požiar. Jedenásť ľudí utrpelo zranenia, dvaja z nich skončili v nemocnici.

Podľa telegramového kanála RBK Ukrajina energetici museli po útokoch na dve elektrické stanice v Odese a inde v tejto oblasti obmedziť dodávky elektriny, opatrenie sa týka priemyselných podnikov. V Odese je narušená premávka mestskej hromadnej dopravy, električky a trolejbusy nevyšli do ulíc. Elektrárenská spoločnosť Ukrenerho uviedla, že „situácia je náročná“.

Hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinskej armády Natalija Humeňuková informovala, že nad Mykolajivskou a Odeskou oblasťou protivzdušná obrana zničila osem ruských dronov.

7:20 Nálety ukrajinských dronov, ktoré mierili na viac ako tucet rafinérií a skladov v západnom Rusku, dočasne znížilo kapacitu ruských rafinérií približne o 12 percent. A to má dominový efekt na ceny palív pre ruských motoristov, uviedol americký magazín Forbes v článku, v ktorom píše, že Ukrajinci vyvinuli 15 rôznych dronov, schopných preletieť veľké vzdialenosti a tým zasahovať hlboko na ruskom území.

Horiaca ruská rafinéria, Samara, ukrajinský útok, drony Čítajte viac Ukrajinci spustili domino efekt: pálenie rafinérií dvíha Rusom ceny. Cieľom však môže byť niečo iné

6:10 Útok dronmi spôsobil v noci na pondelok požiar v elektrárni v Novočerkassku na juhozápade Ruska. Informuje o tom ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na ruské telegramové kanály. Agentúra Reuters napísala, že požiar už bol uhasený, ale dva bloky elektrárne museli byť odstavené.

Jeden z telegramových kanálov informoval o výbuchoch pri tepelnej elektrárni a tiež o prelete zhruba 20 dronov nad oblasťou, ktorá sa nachádza neďaleko Rostova na Done. Ďalší kanál, Baza, ktorý má dobré kontakty na ruské bezpečnostné zložky, tiež uviedol, že k požiaru viedol útok dronov.

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na telegrame požiar v elektrárni potvrdil, aj keď nenapísal, čo k nemu viedlo. Oznámil, že sa ho rýchlo podarilo uhasiť, dva bloky zariadenia sú ale mimo prevádzky. Nikto podľa neho nebol zranený.

Neskôr ruské ministerstvo obrany doplnilo, že protivzdušná obrana nad regiónom susediacim s Ukrajinou zostrelila 11 bezpilotných lietadiel.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine