Maďarič pre vraždu Kuciaka abdikoval, Jasaň a Trošková opúšťajú Úrad vlády

Adam Pálka, Pravda.sk, SITA, TASR | 28.02.2018 12:19, aktualizované: 
Minister kultúry Marek Maďarič podá demisiu v pondelok. Policajný prezident priblížil niektoré nové zistenia v rámci vyšetrovania dvojitej vraždy. Premiér Robert Fico vyhlásil, že opozícia zneužíva vraždu na zisk moci, čo vo voľbách nedokáže. Tá zase žiada odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka aj policajného prezidenta. Nielen politické dianie po vražde novinára Jána Kuciaka sme sledovali online.
Minister kultúry SR Marek Maďarič podáva demisiu. Foto: SITA, Diana Černáková
maďarič Minister kultúry SR Marek Maďarič podáva demisiu.
  • Pravda spolu s ďalšími slovenskými a zahraničnými médiami zverejnila posledný článok Jána Kuciaka
  • Policajný prezident Tibor Gašpar poskytol nové informácie o vyšetrovaní
  • Minister kultúry Marek Maďarič podáva demisiu
  • Viliam Jasaň a Mária Trošková dočasne opúšťajú pozície na Úrade vlády
  • Premiér Robert Fico viní opozíciu zo zneužívania témy
  • Opozícia žiada odchod Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara
  • Prezident Andrej Kiska sa v nedeľu mimoriadne prihovorí Slovákom
  • V Bratislave sa konal pochod za zavraždeného novinára a jeho partnerku

Dianie sme sledovali online:

19:30 Zhromaždenie na pamiatku mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého aj s jeho priateľkou Martinou Kušnírovou minulý týždeň zavraždili, sa uskutoční v piatok 2. marca o 17:00 aj na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

19:18 V Bratislave zriadia špeciálny newsroom, v ktorom budú pokračovať najlepší investigatívni novinári zo spoločnosti Ringier Axel Springer Media, Axel Springer SE and Ringier AG, v práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka z portálu Aktuality.sk.

19:13 Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál by na mieste ministra vnútra Roberta Kaliňáka odstúpil z funkcie.

Víta, že Mária Trošková a Viliam Jasaň opustili do vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky svoje pozície na Úrade vlády SR. Ich odchod bol jednou z požiadaviek Mosta-Híd. Strana má podľa Gála obavy, že aj keď sa podarí vyšetriť vraždu a spomínané podozrenia, verejnosť tomu nebude dôverovať.

19:00 Podvečer sa na Úrade vlády stretli predsedovia troch koaličných strán Smer, SNS, Most-Híd – Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár. Bližšie podrobnosti nie sú známe.

18:59 Demisiu ministra kultúry Mareka Maďariča vníma predseda Mosta-Híd Béla Bugár ako jeho osobné rozhodnutie a nevidí dôvod sa k tomu vyjadrovať, uviedol v reakcii.

18: 24 Policajný prezident Gašpar informoval, že v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho priateľky zabíjala jedna zbraň. (Čítajte v osobitnej správe.)

18:09 Premiér Fico vyhlásil, že opozícia chce zneužívaním emócií verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej získať moc, vo voľbách to nedokáže. Podľa Fica opozíciu nezaujíma, kto bol vrahom, predstavitelia opozície ho už našli bez dôkazov. (Čítajte v osobitnej správe.)

17:55 Po 18.00 hodine sa k prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vyjadria policajný prezident Tibor Gašpar aj premiér Robert Fico.

17:50 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v stredu – na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli – minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) v tejto súvislosti upozornil, že tento zločin predstavuje priamy útok na slobodu slova a má presah aj mimo hranice Slovenska.

17:42 Členovia Činohry Slovenského národného divadla venovali dve utorňajšie predstavenia ako prejav úcty Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Minútou ticha si uctili obete neospravedlni­teľného násilného činu.

„Násilná smrť novinára je pre spoločnosť vždy výstrahou. Okrem veľkej osobnej tragédie prináša zásadné ohrozenie piliera demokracie a slobody slova,“ uvádza sa vo vyjadrení.

17:30 Americká obchodná komora v SR ako jedna zo signatárov Iniciatívy za vládu zákona (Rule of Law Initiative) vyjadruje hlboké znepokojenie nad aktuálnou situáciou na Slovensku. Kompetentné orgány preto vyzýva k maximálnemu úsiliu o urýchlené vyšetrenie prípadu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a upozorňuje, že s dôverou verejnosti v štátne inštitúcie nemožno hazardovať.

17:20 Popoludňajšie rokovanie čelných predstaviteľov Mosta-Híd sa podľa dostupných informácií skončilo bez konkrétneho záveru. Rokovania budú pokračovať.

Podľa viacerých zdrojov z prostredia strany v nej zaznievajú názory, že akýkoľvek výsledok vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky bude spochybňovaný, kým neodídu z funkcií minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) a policajný prezident Tibor Gašpar.

17:10 Prezident SR Andrej Kiska prevezme v pondelok (5.3.) od ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer) jeho abdikáciu. V súvislosti s aktuálnym dianím na Slovensku zároveň Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS v nedeľu (4.3.).

17:00 V Bratislave sa koná pochod za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu.

Situácia na Námestí SNP pred pochodom.
Situácia na Námestí SNP pred pochodom.
+8Situácia na Námestí SNP pred pochodom.

16:40 Koaliční poslanci chápu rozhodnutie Mareka Maďariča odstúpiť z funkcie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

„Je to jeho osobné rozhodnutie, ktoré rešpektujem a rozumiem mu,“ uviedol podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer).

Martin Glváč. Foto: SITA, Robert Tappert
Martin Glváč, minister obrany Martin Glváč.

František Šebej z Mosta-Híd tiež chápe Maďaričovo rozhodnutie. „Je minister, do ktorého rezortu spadajú médiá a úplne rozumiem, že sa nemôže vyrovnať s touto situáciou. Úplne chápem, ako sa cíti, ale je škoda, že už nebude ministrom,“ povedal Šebej.

Maďaričovu demisiu rešpektuje aj prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. „Chápem jeho krok, ak sa necíti komfortne,“ uviedol.

16:38 Premiér Robert Fico vníma demisiu Mareka Maďariča ako prejav politickej kultúry a gesto solidarity so žurnalistickou obcou. Za prácu v rezorte mu ďakuje.

„Chcem sa poďakovať Marekovi Maďaričovi za jeho dlhoročnú prácu na Ministerstve kultúry SR a pevne verím, že ako poslanec Smeru prispeje k napĺňaniu Programového vyhlásenia vlády,“ píše predseda vlády.

16:35 „Môžete zabiť žurnalistu, ale nemôžete zabiť jeho príbeh,“ reaguje na posledný dnes zverejnený článok Jána Kuciaka organizácia OCCRP na twitteri.

16:29 O podpore slovenským novinárom zo strany viac ako stoviek osobností celospoločenského diania informuje maďarská kancelária Via Iuris. Zároveň uvádza, že osobnosti žiadajú riadne a objektívne vyšetrenie celého prípadu.

16:26 Maďaričovu demisiu si všíma aj nemecký denník Zeit.

16:15 Zhromaždenie na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa uskutoční v piatok 2. marca o 17:00 aj na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Organizátori zhromaždenia sa tak pridávajú k bratislavskému pochodu pod názvom „Nechceme späť 90-te“, ktorý žiada nielen rýchle prešetrenie vrážd, ale aj vyšetrenie káuz Mariana Kočnera a Ladislava Bašternáka.

16:10 Viliam Jasaň a Mária Trošková opúšťajú svoje pracovné pozície na Úrade vlády SR až do vyšetrenia prípadu vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

16:08 Poľský web Tygodnik Powszechny na svojej prezentácii na twitteri informuje, že „Ján Kuciak sa svojej poslednej téme venoval jeden a pol mesiaca“ a Slovensko sa podľa webu „zobudilo až potom, keď novinára zabili.“

16:05 Asociácia európskych novinárov plánuje na zajtra od 12:30 v Bruseli pietnu spomienku za zabitého novinára Aktualít Jána Kuciaka.

16:01 Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli uviedol, že je neprijateľné, aby boli v EÚ vraždení novinári kvôli výkonu svojej práce.

„Ide o neprijateľný útok na jeden zo základných kameňov našej demokracie,“ pripomenul Tajani a dodal, že k vražde novinára na Slovensku došlo len pár mesiacov po zabití maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej.

15:58 Pozrite si galériu z odstúpenia Mareka Maďarica z postu ministra kultúry. Na viacerých záberoch je vidno, že minister mal zrejme pre vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej slzy na krajíčku.

Minister kultúry Marek Maďarič (v popredí)...
Na snímke minister kultúry Marek Maďarič počas...
+3Minister kultúry SR Marek Maïariè podáva demisiu.

15:47 Téma posledného článku Jána Kuciaka rezonuje vo svete. Spojenie tunelovania eurofondov, daňových podvodov, napojenia na politické špičky Smeru a talianskej mafie si všíma aj španielsky denník El País.

15:42 Videozáznam z tlačovej konferencie, na ktorej Marek Maďarič oznámil svoje rozhodnutie abdikovať. Je prvým ministrom zo Smeru, ktorý tak urobil v tejto vláde.

15:40 O Maďaričovej demisii informuje na sociálnej sieti twitter aj popredný korešpondent britskej BBC Paul Bakibinga.

15:30 Poslednú, nedokončenú reportáž, Jána Kuciaka si všimol aj prestížny týždenník Time. Americký časopis informuje aj o odstúpení ministra Maďariča pre dvojnásobnú vraždu vo Veľkej Mači.

15:26 Maďaričova demisia v súvislosti s tak závažnou kauzou, ako je vražda novinára, je gestom pre iných politikov aj úradníkov. Povedal politický analytik Ján Baránek.

„Marek Maďarič ide v rámci politickej kultúry vyspelého sveta, aj keď nenesie priamu zodpovednosť, lebo nie je ministrom silového rezortu. Ako minister kultúry nemôže mať z titulu nezávislosti médií priamy dopad a vplyv na médiá,“ konštatoval ďalej analytik.

15:12 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli – na výzvu predsedu EP Antonia Tajaniho – minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenky Martiny Kušnírovej.

15:01 Podľa mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko by po demisii Mareka Maďariča mali nasledovať aj abdikácie Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica.

14:59 „Marek Maďarič desať rokov kryl zločiny vládnej strany Smer. Preto jeho dnešný krok považujeme za síce neskorý, ale predsa len ohlas svedomia,“ vyjadril sa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti jeho predseda Igor Matovič.

14:55 „Keď nevedia odstúpiť tí, čo majú, musia odstúpiť ti ostatní,“ napísal na Facebooku nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

14:50 Demisiou Mareka Maďariča sa začal faktický rozpad Ficovej vlády, uviedol predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík a dodal, že „ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská bude ešte viac znepokojená“.

14:37 Vyjadrite svoj názor v ankete Pravdy, či vás dnešné rozhodnutie Mareka Maďariča prekvapilo, alebo ste to od neho očakávali.

14:32 Demisiu Mareka Maďariča si samozrejme všíma aj zahraničie. O rozhodnutí, o ktorom rozmýšľal samotný minister podľa jeho slov od pondelka tohto týždňa, informujú nielen české weby, ale aj poľské či maďarské médiá.

14:27 Nezaradený poslanec NR SR Martin Poliačik zareagoval ešte pred samotným ohlásením Maďaričovej abdikácie pomerne vtipným príspevkom na sociálnej sieti facebook.

14:22 Rozhodnutie odstúpiť z funkcie ministra kultúry vyplynulo pre Mareka Maďariča aj z toho, že k médiám a novinárom má práve najbližšie ministerstvo kultúry. „Neviem si po vražde novinára predstaviť, že by som naďalej pôsobil vo funkcii šéfa tohto rezortu,“ uviedol Maďarič. Viac čítajte v článku Minister kultúry Maďarič končí: S vraždou Jána Kuciaka sa neviem vyrovnať

14:18 Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) je neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia, ktorí by akokoľvek mohli byť spájaní s talianskou mafiou.

14:04 Minister kultúry Marek Maďarič sa rozhodol podať demisiu. „Rozhodol som sa sám a jednoducho cítim, že to musím urobiť,“ uviedol Maďarič. Premiéra Fica o svojom rozhodnutí informoval už ráno.

„Ako minister neviem byť na svojom mieste vo svetle posledných udalostí,“ uviedol s odkazom na vraždu novinára Kuciaka a jeho priateľky Kušnírovej a dodal, že ostane členom Smeru a bude zastávať svoj poslanecký mandát v parlamente.

Životopis Mareka Maďariča

  • Marek Maďarič sa narodil 23. marca 1966 v Bratislave.
  • V roku 1989 ukončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.
  • Niekoľko rokov pôsobil ako dramaturg a šéfredaktor v Slovenskej televízii (STV) a v rokoch 2002–2004 zastával funkciu podpredsedu Rady STV.
  • V rokoch 2000–2002 a 2004–2006 bol vedúcim mediálneho a tlačového oddelenia strany Smer a od roku 2006 do roku 2017 bol podpredsedom strany.
  • Po parlamentných voľbách do NR SR v roku 2006 sa stal v prvej vláde Roberta Fica ministrom kultúry. Túto funkciu vykonával do júla 2010, keď sa stal poslancom NR SR.
  • V predčasných parlamentných voľbách do NR SR v marci 2012 bol opäť zvolený za poslanca za stranu Smer-SD a stal sa opäť ministrom kultúry v druhej vláde Roberta Fica.
  • Vo voľbách do NR SR v marci 2016 bol Marek Maďarič zvolený za poslanca za stranu Smer-SD, 23. marca ho prezident Andrej Kiska vymenoval za ministra kultúry.
  • V tretej vláde Roberta Fica patril Maďarič ku kritikom vnútorných procesov, medzi prvými sa napríklad vyslovil za zrušenie Mečiarových amnestií, čo Robert Fico dlhodobo označoval za nemožné.
  • Jeho nezhody vyústili do toho, že 9. decembra 2017 sa vzdal funkcie podpredsedu strany Smer-SD.

13:59 Študentská rada vysokých škôl podporuje piatkový pochod na pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a vyzýva všetkých študentov zúčastniť sa na pochode, a tak vyjadriť protest proti násiliu, proti ohrozeniu novinárskej slobody a princípov demokracie.

Pochod za zavraždeného novinára z redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú pod názvom Nechceme späť 90-te organizuje manažér vydavateľstva Petit Press Peter Nagy a jeho manželka Katarína Nagy Pazmany. Podľa informácií na Facebooku sa pochod začne v piatok, 2. marca o 17:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí

13:50 Nevystrelené náboje a nábojnice, ktoré polícia našla na mieste činu vraždy novinára Kuciaka a jeho priateľky, neboli žiadnym odkazom mafie. Najpravdepodob­nejšie tam boli preto, lebo vrah mal problém s dobíjaním pištole a náboje mu vypadávali. Uviedol šéfredaktor portálu Aktuality.sk a Kuciakov šéf Peter Bárdy.

13:20 Opoziční poslanci žiadajú premiéra, aby odvolal policajného prezidenta Gašpara a ministra vnútra Kaliňáka. Čítajte viac…

13:04 „Ak premiér tejto krajiny býva v budove, byte, ktorý je majetkom daňového podvodníka a minister vnútra vyšetruje sám seba a teraz prídu informácie, že môžu mať kontakty k talianskej mafii, tak je to v tejto krajine veľmi zlé s demokraciou. Myslím si, že takýto premiér by nemal byť na svojom mieste,“ uviedol nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon.

12:58 Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a s Národnou kriminálnou agentúrou. Uviedla to šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS) pred rokovaním parlamentného pôdohospodárskeho výboru, v reakcii na medializované informácie súvisiace so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, ktorý sa venoval pôsobeniu talianskej mafie v SR, aj v odvetví čerpania agrodotácií.

„V každom prípade ide asi o bezprecedentný prípad (vraždy) a je potrebné, aby sa vyšetril. Čo sa týka MPRV, a hlavne PPA, tá je k dnešnému dňu mimoriadne súčinná s orgánmi činnými v trestnom konaní a takisto s Národnou kriminálnou agentúrou. Akékoľvek iné informácie v tejto chvíli nepodávame,“ povedala šéfka MPRV SR.

12.28 Most-Híd požaduje, aby premiér Robert Fico pozastavil výkon funkcie tým osobám, ktoré sú podozrivé kontaktmi s talianskou mafiou pôsobiacou na Slovensku. Čítajte viac…

12.19 Maďarič zvolal na 14:00 tlačovú besedu s témou: Dôležité politické oznámenie ministra kultúry. V prípade podania demisie by sa mal Maďarič vrátiť do parlamentu, pretože bol zvolený v roku 2016 za poslanca NR SR.

Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

11.21 Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár vyhlasuje a zaručuje, že ani jeden z politikov nemá konkrétne informácie o trestnej veci z prostredia prokuratúry. Uviedol na margo vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Čítajte viac…

zväčšiť Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Jaromír Čižnár Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár.

10.39 Predseda parlamentného výboru na obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) zvolal na utorok 6. marca zasadnutie k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

„Rozhodol som sa na najbližšie rokovanie Výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR pozvať ministra vnútra a ďalších zodpovedných funkcionárov, ktorí majú na starosti našu bezpečnosť, aby odpovedali na naše otázky, či sa niečo nezanedbalo, či vyhodnotili správne všetky indície, ktoré by mohli nasvedčovať tomu, že sa blíži táto – z hľadiska našich pomerov – bezprecedentná katastrofa,“ uviedol Hrnko s tým, že Robert Kaliňák účasť na rokovaní výboru už prisľúbil. Čítajte viac...

10.18 Európsky parlament bude na návrh Európskej ľudovej strany venovať pozornosť vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) ide o priamy útok na slobodu slova, ktorý má presah aj mimo hranice Slovenska. Čítajte viac…

8.08 Česká novinárka Pavla Holcová, zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá spolupracovala s Jánom Kuciakom na jeho poslednom článku, dostala ochranu českej polície. Čítajte viac

8.00 Prečítajte si posledný, nedokončený článok Janá Kuciaka. Pravda ho vydala so súhlasom portálu Aktuality.sk.

Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...
Na snímke policajt v kukle v obci Veľká Mača...
+7Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká...