Koalícia zvažuje aj výmenu premiéra. Fico, Danko a Bugár celý deň rokovali

Na Úrade vlády rokovala koaličná rada, vládne strany nedospeli k dohode. SNS pripúšťa aj letný termín pre predčasné voľby a bude o nich rokovať až v prípade nefunkčnosti koalície. O 13:00 sa začala schôdza NR SR minútou ticha. Opozícia bude Ficovu vládu odvolávať v pondelok. Matovič vyzval opozíciu, aby sa pred predčasnými voľbami spojila. Dianie na politickej scéne sme sledovali ONLINE.

13.03.2018 09:04 , aktualizované: 20:37
glváč, raši, stromček Foto: ,
Zľava: Predseda klubu poslancov NR SR za stranu Smer Martin Glváč, člen predsedníctva Smeru Viktor Stromček a podpredseda Smeru Richard Raši pred Úradom vlády počas rokovania koaličných partnerov k aktuálnej politickej situácii.
debata (543)

Najdôležitejšie udalosti dňa

  • Slovensko smeruje k štvrtým predčasným voľbám v ére samostatnosti
  • Na Úrade vlády opäť rokoval Smer, SNS a Most-Híd
  • Opozícia bude odvolávať premiéra Fica v pondelok 19. marca
  • Koalícia sa rozprávala aj o možnosti výmeny premiéra Roberta Fica
  • SNS pripustila aj letný termín predčasných volieb
  • Hrnčiar z Mostu-Híd stále verí v rekonštrukciu vlády, ak odíde Fico
  • Matovič vyzval opozíciu, aby sa spojila
  • O 13:00 sa začalo minútou ticha zasadnutie NR SR, SaS sálu opustilo, poslanci odhlasovali väčšinu vládnych návrhov. Hlasovanie ukončili krátko pred šiestou večer.
  • Marek Maďarič sa ujal poslaneckého mandátu
  • Maďarič: Ak by Kaliňák odstúpil skôr a Fico by nevytiahol „Sorosovu kartu“, koalícia mohla žiť
  • V Michalovciach zatkli Vadalu, o ktorom písal Ján Kuciak
Poslanci NR SR držia minútu ticha za...
Zľava: Predseda klubu poslancov NR SR za stranu...
+18Pohľad na novinárov čakajúcich pred Úradom...

Slovensko po rokoch 1994, 2006 a 2012 zrejme smeruje k štvrtým predčasným voľbám v ére samostatnosti. Je toto riešenie pre nás tým najlepším? Hlasujte v ankete!

20:20 Koaliční lídri podľa medializovaných informácií v utorok už pred médiá nepredstúpia.

20:05 Základná zápletka už bola odkrytá, na rozuzlenie ešte všetci čakáme. Béla Bugár za Most-Híd vyhlásil, že chce rokovať o spoločnom postupe vládnej koalície pri odhlasovaní skrátenia volebného obdobia, čím by sa koalícii zachovala možnosť ovplyvniť aj stanovenie termínu predčasných parlamentných volieb. Čo na to koaliční partneri? Čítajte v komentári Petra Javůrka.

19:06 Podľa politológa Michala Horského najvhodnejšie by bolo spojenie predčasných parlamentných volieb s komunálnymi voľbami. Čítajte viac.

Slovensko stojí zrejme na prahu ďalších predčasných parlamentných volieb. V poradí už štvrtých v štvrťstoročnej histórii samostatnej krajiny. Aké boli príčiny a dôsledky tých predchádzajúcich?

17:43 Nezaradení poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek zrejme podržia vládu pri jej odvolávaní. „Myslím si, že je to asi to najrozumnejšie, čo v tomto momente môžeme urobiť,“ uviedol Marček. Holúbek rovno povedal, že asi podporí túto vládu. „Bola zvolená demokraticky,“ podotkol.

16:50 Viktor Stromček (Smer) by mal skončiť vo funkcii štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a tiež vo funkcii splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov. Návrh na jeho odvolanie by mala na stredajšom (14. 3.) zasadnutí prerokovať vláda.

16:40 Úrad vlády dementoval, že by sa premiér Fico stretol s predstaviteľmi ĽS NS. Reagoval tak na informáciu Igora Matoviča.

„Je to absolútna lož, ako je to už v prípade Igora Matoviča zvykom,“ uviedol tlačový a informačný obor Úradu vlády.

15:37 Hovorkyňa premiéra Fica Beatrice Szabóová uviedla, že rokovania na Úrade vlády stále prebiehajú a to na viacerých úrovniach.

Podľa nej nie je isté, či premiér vôbec dnes s vyjadrením vystúpi respektíve dokedy budú rokovania Smeru s SNS a Mostom-Híd trvať.

Pohľad na novinárov čakajúcich pred Úradom... Foto: SITA, Martin Medňanský
novinári, úrad vlády Pohľad na novinárov čakajúcich pred Úradom vlády SR počas rokovania koaličných partnerov k aktuálnej politickej situácii.

15:25 Podľa Igora Matoviča sa dnes ráno premiér Robert „Fico stretol so šéfom fašistickej ĽS NS Mariánom Kotlebom“. Matovič uviedol, že všetko nasvedčuje tomu, že Fico zvažuje menšinovú vládu bez Bugára s tichou podporou Kotlebu.

Vyhlásenie lídra OĽaNO si pozrite tu.

15:18 Web Aktuality.sk informoval, že poslanci Smeru Richard Raši, Juraj Blanár a Martin Glváč opustili rokovanie koaličnej rady na Úrade vlády bez toho, aby sa pred novinármi vyjadrili. Odišiel s nimi aj Viktor Stromček.

14:57 Nedostatok poslancov v pléne parlamentu bráni plynulému rokovaniu. Parlament pritom len o 13:00 odštartoval prvý deň rokovania 28. schôdze.

zväčšiť Predseda NR SR Andrej Danko počas rokovania 28.... Foto: TASR, Martin Baumann
danko, nr sr Predseda NR SR Andrej Danko počas rokovania 28. schôdze NR SR. Plénum je takmer prázdne.

Podpredsedovia parlamentu pre nedostatok poslancov museli už párkrát dať päťminútovú prestávku. V pléne pri predkladaní zákonov chýbajú aj niektorí ministri. Napríklad Peter Žiga či Peter Pellegrini.

Doteraz sa podarilo poslancom prerokovať vyše 10 bodov z 59-bodového programu.

14:44 Podľa informácií webu Aktuality.sk, sa Andrej Danko a aj Béla Bugár vrátili z parlamentu na Úrad vlády, kde sa opätovne začalo rokovanie koaličnej rady.

To doobedňajšie výsledok neprinieslo, pričom premiér a ani šéf Mostu-Híd sa k rokovaniam nevyjadrili. Okrem Bugára a Danka sú na mieste aj viacerí poslanci Smeru.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas... Foto: TASR, Martin Baumann
andrej danko Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas brífingu s novinármi v rámci rokovania 28. schôdze NR SR.

14:38 Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa nedostal Most-Híd ponuku na post predsedu vlady.

László Sólymos. Foto: Pravda, Robert Hüttner
László Sólymos László Sólymos.

14:31 Natália Blahová zo strany Sloboda a solidarita informovala, že poslanci SaS sa rokovaní 28. schôdze parlamentu až do pondelka, keď bude odvolávaný premiér Fico, nebudú zúčastňovať.

Strana zopakovala svoju požiadavku, aby z postu policajného šéfa rezignoval Tibor Gašpar.

14:23 Opozičná strana SaS zopakovala, že Most-Híd svojim rozhodnutím poslal „Slovensko k predčasným voľbám“.

Podľa Jany Kiššovej ale strany SNS a Most-Híd nedali po koaličnej rade žiadne rázne stanovisko alebo vyhlásenie, čo podľa poslankyne NR SR znamená, že strany „majú záložný plán a hľadajú iné riešenie. Strany by ale mali mať na zreteli tisícky rozhorčených ľudí, ktorí opäť pôjdu do ulíc“, uviedla Kiššová.

14:10 Úrad vlády nebude musieť dať Národnej rade správu o tom, kedy presne bol informovaný Slovenskou informačnou službou o nebezpečenstve vyplývajúcom z pôsobenia talianskej mafie na východnom Slovensku.

14:07 Šéf SNS Andrej Danko nepoprel, že sa hovorí aj o výmene premiéra. Potvrdil, že v diskusii koaličných partnerov nedošlo k pokroku.

13:48 Predseda Mosta Bugár povedal, že ak budú musieť rokovať týždeň, budú rokovať týždeň. „Všetko je stále v hre,“ pripustil.

13:30 Premiér Robert Fico (Smer) by mal po rokovaní s koaličnými partnermi z SNS a Mostu-Híd vystúpiť poobede s oficiálnym vyhlásením. Na rokovaní NR SR premiér prítomný nie je.

13:25 Opoziční poslanci za SaS po stiahnutí svojich návrhov z rokovania Národnej rady SR a po odhlasovaní programu schôdze opustili rokovaciu sálu. Svoje návrhy zákonov ponechali poslanci hnutia OĽaNO.

13:20 V NR SR je prítomných 145 poslancov. Poslanci schválili program schôdze a teraz budú rokovať o jednotlivých návrhoch. Hlasovať sa bude o 17:00.

Poslanci NR SR držia minútu ticha za...
Zľava: Predseda klubu poslancov NR SR za stranu...
+18Pohľad na novinárov čakajúcich pred Úradom...

Plénum ešte predtým neodobrilo návrh Igora Matoviča, aby SIS informovala o tom, či a kedy podala vláde SR informáciu o pôsobení talianskej mafie na východe Slovenska.

13:09 Poslanci SaS informovali, že opozičná strana sťahuje z dnešného rokovania všetky návrhy svojej strany. Dôvodom je strata dôvery poslancov od voličov a podľa SaS sa môže rokovať len o jedinom bode – skrátení funkčného obdobia.

13:07 Miroslav Beblavý vyzval, aby bola schôdza zrušená, nakoľko „tento parlament nemá dôveru ľudí a prakticky sa už koaličná vláda rozpadla“. Béla Bugár na to reagoval slovami, že vláda SR je naďalej funkčná a rokovať sa dnes bude.

13:04 Na pôde NR SR sa začala 28. schôdza parlamentu. Otvoril ju Béla Bugár a poslancov vyzval, aby si minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Na úvod sa prihlásilo 92 poslancov, to znamená, že parlament je uznášaniaschopný.

12:54 „Hlas ľudu bol vypočutý, mafiánska vláda prepadla, budú nové voľby“, uviedla v reakcii na posledné udalosti mimoparlamentná strana SMK. „Strana maďarskej komunity berie na vedomie pondelňajšie rozhodnutie stany Most-Híd, na ktoré sme museli čakať nepochopiteľne dlho“, uvádza strana vo svojom vyhlásení.

Šéf SMK József Menyhárt. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
József Menyhárt Šéf SMK József Menyhárt.

„Vyzývame koalíciu, aby sa zdržiavala akejkoľvek aktívnej vládnej činnosti, po strate legitimity má mandát už iba k „osvetleniu a kúreniu”. Zároveň vyzývame strany vládnej koalície, aby sa čo najrýchlejšie dohodli o uskutočnení predčasných volieb. Každý deň neistoty totiž je v protiklade so záujmami občanov tejto krajiny“, povedal šéf strany József Menyhárt.

12:46 Talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu spájaného s mafiou zadržali v utorok ráno v Michalovciach. Na túto osobu vydal Súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz, informuje Generálna prokuratúra.

Antonino Vadala. Foto: Antonino Vadala/Facebook
Antonino Vadala Antonino Vadala.

12:37 Nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Beblavý navrhol, aby na začiatku 28. schôdze parlamentu boli vypustené všetky návrhy vládnych zakonov, nakoľko „táto vláda už nemá mandát a prakticky neexistuje“, uviedol Beblavý.

12:20 V Nitre bude v piatok 16. marca o 17:00 zhromaždenie Nitra za slušné Slovensko! Tentokrát bude na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara, minulý piatok 9. marca bolo pred okresným úradom.

Organizuje ho občianska iniciatíva Občania pre Nitru. Podľa organizátorov odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestačí. Žiadajú demisiu vlády a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrenie všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal.

12:13 Národniari z SNS už hovorili o dátumoch prípadných predčasných volieb. Pripravení sú aj na letný termín, možné je aj spojenie s komunálnymi voľbami.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Foto: SITA, Diana Černáková
jaroslav paška Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Všetko však bude závisieť od dohody koaličných lídrov a ďalšieho vývoja situácie. Potvrdil to prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

12:10 Šéfovia koaličných zoskupení SNS a Most-Híd Andrej Danko a Béla Bugár sa presunuli po debatách z parlamentu na Úrad vlády SR, kde zasadla Koaličná rada.

Už od rána tu o vzniknutej situácii diskutovalo vedenie Smeru, o výsledkoch zatiaľ neinformovali.

12:02 Aj napriek oficiálnemu stanovisku Mostu-Híd Andrej Hrnčiar nevylučuje, že zásadná rekonštrukcia vlády je stále v hre, jednou z možností môže byť odchod premiéra Fica.

Hrnčiar je členom poslaneckého klubu Most-Híd, nie však strany a preto nemá v rámci nej hlasovacie právo.

11:56 Na úvod 28. schôdze parlamentu dôjde k personálnym zmenám. Mandátu sa ujme Marek Maďarič (Smer), ktorý odstúpil z funkcie ministra kultúry a vracia sa tak do parlamentu ako poslanec.

Poslanci majú na programe 59 bodov.

11:45 Odídenci od Borisa Kollára Peter Marček a Rastislav Holúbek v tejto chvíli nevedia, či v pondelok podporia vládu, na stranu opozície sa zrejme nepridajú a nepodporia tak návrh na odvolanie premiéra Fica.

Martina Šimkovičová. Foto: SITA, Marko Erd
martina šimkovičová, sme rodina Martina Šimkovičová.

Poslanci dodali, že sa chystajú založiť novú stranu. Zatiaľ ale nevedia, ci sa k nim pridá aj poslankyňa Martina Šimkovičová, ktorá rovnako vystúpila zo strany Sme rodina.

11:35 Predčasné voľby sú možno najpravdepodob­nejšia možnosť riešenia vládnej krízy, ale nemusí byť jediná. Uviedol to poslanec Ján Podmanický zo Smeru pred rokovaním poslaneckého klubu.

Odvolával sa na počty v parlamente. „Treba zanalyzovať všetky možné alternatívy. Keď si zoberiete počty v parlamente, je jasné, že alternatívou nie sú len predčasné voľby. Je možné, že predčasné voľby sú najpravdepodob­nejšia alternatíva, ale rokovania sa ešte neskončili,“ povedal novinárom Podmanický.

11:25 Exminister Marek Maďarič na pôde parlamentu. Svojho mandátu sa oficiálne ujme dnes.

Na snímke exminister kultúry Marek Maďarič... Foto: TASR, Martin Baumann
marek maďarič Na snímke exminister kultúry Marek Maďarič (Smer) už ako poslanec NR SR počas brífingu s novinármi.

11:17 Predčasné voľby sú poctivým riešením pre Slovensko. Na brífingu to povedal predseda KDH Alojz Hlina s tým, že vláda Roberta Fica stratila dôveru „v dome, krajine aj v medzinárodnom prostredí“.

„Zo Slovenska sa smejú aj v Kolumbii," uviedol. Zároveň skonštatoval, že súčasnému predsedovi vlády už v Bruseli ruku nikto nepodá.

11:08 OĽaNO chce pred čoraz reálnejšími predčasnými voľbami spájať menšie strany a opozíciu tak chce poviesť v jednom bloku. "Podľa lídra hnutia Igora Matoviča "akutálne zvoní umieráčik tretej Ficovej vláde"":[tt_new­s:462056].

Veronika Remišová uviedla, že strana je jednotná a odhodlaná priviesť Slovensko po 20 rokoch k zmene.

Matovič vyzval opozičné strany spojiť sa, aby tak neprepadli stovky tisíc hlasov tak, ako sa to stalo v prípade KDH vo voľbách v roku 2016, keď strana získala 4,9 percenta hlasov a skončila mimo parlamentu.

10:58 Svetové médiá reagujú na situáciu na Slovensku:

  • Spiegel: „Ohlásená rezignácia slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka je krok, ktorým si chce vláda Roberta Fica zabezpečiť prežitie. Občianske protesty po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky to však nezastaví“.
  • Die Welt: „Ak v odpovedi na pokus umlčať jeden hlas pozdvihnú svoj hlas tisíce, nemôže vláda ľud ignorovať“.
  • Neue Zürcher Zeitung: „Problémy, ktoré dvojnásobná vražda vyniesla na povrch existujú aj v mnohých iných krajín vo východnej časti Európskej únie. Ich politici by mali prestať zneužívať média v politickom boji“.
  • Financial Times: „Ficov kabinet je na pokraji kolapsu“.

10:55 V parlamente sa objavil už ako poslanec exminister kultúry Marek Maďarič (oficiálne sa ujme funkcie dnes). Podľa jeho slov sa dalo súčasnej situácii predísť, ak by minister Kaliňák odstúpil skôr.

„Možno keby pán minister odstúpil minulý týždeň a nevytiahla by sa nezmyselná karta o sprisahaní pána prezidenta a Georgea Sorosa, koalícia mohla pokračovat,“ myslí si exminister kultúry. Predčasným voľbam sa podľa neho nevyhneme.

Exminister kultúry Marek Maďarič po podaní... Foto: SITA, Brano Bibel
Podanie demisie prezidentovi maďarič Exminister kultúry Marek Maďarič po podaní demisie do rúk prezidenta.

10:36 Budovu Najvyššieho súdu na Župnom námestí v Bratislave pre bombovú hrozbu evakuuje polícia.

V budove sídli aj ministerstvo spravodlivosti. Evakuácia by mala trvať do 13.00 hodiny.

10:29 Opozičná strana Sme rodina sa chystá na zasadnutie NR SR prísť, ale „určitým spôsobom“ bude blokovať uznášania schopnosť parlamentu, zrejme obštrukciami, uviedol šéf strany Boris Kollár.

Opozícia tak chce vyskúšať, či má koalícia v pléne dosť hlasov. Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová nechcela byť konkrétnejšia. „Dohodneme sa na spoločnom postupe a budeme informovať,“ povedala.

V priebehu dňa by sa mala zísť aj opozičná rada, ktorá sa má dohodnúť na spoločnom postupe v aktuálnej situácii.

10:23 Veronika Remišová pre Pravdu uviedla, že strana OĽaNO svoje návrhy na rokovanie parlamentu ponechá, nakoľko sú podľa poslankyne dôležité. Remišová sa zároveň dnes stala novou šéfkou poslaneckého klubu strany v parlamente.

Rokovanie NR SR sa o 13:00 začne minútou ticha za zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

10:19 Dnes zasadnú aj poslanecké kluby koaličných strán SNS a Smer.

10:16 Opozícia sa pokúsi odvolať premiéra Roberta Fica a jeho vládu v pondelok 19. marca o 9:00 hod na mimoriadnej schôdzi parlamentu.

Ak by Fica odvolali, padla by celá vláda. Termín určil predseda parlamentu Andrej Danko. Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia.

10:00 O politickej situácii aktuálne rokuje na Úrade vlády aj Smer. Členovia najvyššieho vedenie už postupne prichádzajú.

9:51 SNS bude rokovať o predčasných voľbách s koaličnými partnermi až vtedy, ak dôjde k pádu vlády, resp. jej nefunkčnosti, prípadne k nefunkčnosti koalície. Preto sú akékoľvek úvahy o stanovení termínu nových volieb nateraz predčasné.

Slovenská národná strana berie na vedomie rozhodnutie koaličného partnera MOST-HÍD. Na základe vyjadrení predsedu strany Bélu Bugára, berieme rekonštrukciu vlády z ich strany ako už uzavretú možnosť.

SNS vníma, že koaličný partner MOST-HÍD demisiu ministra vnútra nepovažuje za dostatočnú.

O uvedenom stanovisku predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko informoval svojich koaličných partnerov.

Uvádza sa v stanovisku strany zverejnenej na jej webe.

9:33 „Na otázku, či na záchranu vlády stačilo, aby odišiel Robert Kaliňák, už poznáme odpoveď. Slovensko čakajú predčasné voľby, otázkou už len zostáva, kedy“.

Peter Javůrek. Foto: Ľuboš Pilc
Peter Javůrek Peter Javůrek.

„Béla Bugár si myslí, že najvýhodnejšie bude, keď sa na tom dohodne samotná vládna koalícia, pretože nechce celkom prenechať iniciatívu prezidentovi či hysterickej opozícii. Robert Fico si, súdiac podľa jeho zamietavej odpovede Bugárovi, zrejme myslí, že výhodnejšie práve bude, keď budú predčasné voľby Smeru vnútené okolím a okolnosťami“. Prečítajte si celý komentár Petra Javůrka Odpoveď.

9:00 Rozhodnutie strany Most-Híd rokovať o predčasných parlamentných voľbách a v prípade nedosiahnutia dohody opustiť koalíciu, je rozhodnutím, ktoré strana musela prijať, aby zabránila vlastnému rozpadu. Upozornil na to politológ Juraj Marušiak.

Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV Foto: Pravda, Ivan Majerský
Juraj Marušiak Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV

Dianie z pondelka, ktorý priniesol nielen demisiu Kaliňáka a aj rozhodnutie Mostu-Híd ísť do predčasných volieb, sme sledovali ONLINE. Pozrite si priebeh dňa tu.

Slovensko smeruje k predčasným voľbám. Strane Most-Híd rezignácia ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestačila. Republiková rada poverila Bélu Bugára rokovať o predčasných parlamentných voľbách. Ak budú rokovania neúspešné, Most-Híd vystúpi z koalície.

„Iné riešenie ako predčasné voľby nevidíme,“ povedal Bugár. Premiér Robert Fico predčasné voľby podľa Bugára odmietol, Smer sa k stanovisku Mosta-Híd vyjadrí v utorok. Podobne aj Andrej Kiska.

Odchod Kaliňáka požadoval Most-Híd v snahe upokojiť situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Na rezignáciu šéfa rezortu vnútra sa čakalo viac ako týždeň, ale už dlhšie sa objavovali hlasy v samotnom Moste-Híd, že takýto krok nedáva záruku na pokračovanie koalície. V politických kuloároch sa hovorilo, že ak strana Bélu Bugára zostane jej súčasťou, tak časť nespokojných poslancov klubu Mostu-Híd môže odísť. Bugár nechcel včera špekulovať pred rokovaním republikovej rady strany, čo nastane. „Takisto by mohli odísť ľudia, keby sme zostali, aj keby sme nezostali (v koalícii – pozn. red.). Budem veľmi pozorne počúvať jednotlivých predstaviteľov regiónov na republikovej rade a na základe toho sa rozhodneme,“ uviedol Bugár.

Fico vyzval na zodpovednosť

Pred rokovaním Mostu-Híd premiér Robert Fico povedal, že verí, že všetci v koalícii budú zodpovední. „Vydať napospas krajinu ľuďom ako Matovič, Galko či Kollár je všetko iné, len nie zodpovedné voči ľuďom. Nezabudnime, prosím, prečo sme sa pred dvoma rokmi rozhodli ísť spoločnou cestou, hoci slovenská politika takéto partnerstvá nikdy predtým nezažila,“ vyhlásil Fico. Podľa neho vláda historického zmierenia sa rodila ako kompromis, aby ľudia na Slovensku mali vyššie mzdy, dôchodky a viac práce.

Faktom však je, že situácia v Moste-Híd je dramatická už niekoľko dní. Objavili sa informácie, že z vlády môže odísť ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská. Dianie v koalícii komplikovalo aj vyjadrenie podpredsedu SNS Antona Hrnka, že na pondelňajšom predsedníctve SNS sa môžu objaviť hlasy požadujúce odvolanie Žitňanskej.

Predseda SNS Andrej Danko v pondelok podotkol, že Hrnko hovoril o hlasoch z členskej základne. „Pani Žitňanská dnes nie je téma z hľadiska zmeny vlády a ani to nebolo predmetom rokovania,“ doplnil Danko.

Najdôležitejšie udalosti pondelka 12. marca

  • Most-Híd žiada predčasné voľby
  • Bugár bol u premiéra, Fico s predčasnými voľbami nesúhlasí
  • Kaliňák oznámil rezignáciu z postu ministra vnútra
  • Predstavitelia Mosta-Híd a SNS sa stretli s prezidentom Kis­kom
  • Dankova SNS je pripravená na rekonštrukciu vlády a aj predčasné voľby
  • Podľa SaS a OĽaNO Kaliňák odstúpil neskoro
  • Opozícia má dosť poslaneckých podpisov, ide odvolávať vládu
  • V piatok 16. marca budú ďalšie pochody Postavme sa za slušné Slovensko
  • Jaroslav Málik skončil ako prvý viceprezident Policajného zboru
Rakúska ministerka vnútra Johanna...
Minister vnútra Robert Kaliňák s policajtmi.
+23S policajtmi sa pred ich odchodom stretli...

Šebej žiada odchod z koalície

Nespokojnosť so súčasným fungovaním koalície netajil poslanec Mostu-Híd František Šebej. Odchod ministra Kaliňáka považoval za nedostatočný. „Budem žiadať, aby sme odišli z koalície," konštatoval Šebej. V snahe zachovať súčasnú koalíciu si vedel ešte predstaviť odchod premiéra Fica. Podľa neho sa v strane delia na tých, čo si myslia, že sa koalícia ešte dá zachrániť, a na tých, čo si to nemyslia.

V koalícii sa v pondelok rátalo s viacerými scenármi možného politického vývoja. SNS prípadnú úradnícku vládu odmietla. „SNS sa nebude brániť a držať sa žiadneho postu. Ak bude možné, sme pripravení na rekonštrukciu vlády, ale ak to nebude možné, sme pripravení aj na debaty o predčasných voľbách. Rozhodli sme sa, že pokiaľ by vnútornými procesmi strany Most-Híd stratila koalícia podporu, budeme za predčasné voľby s čo najskorším termínom,“ zdôraznil Danko. Dodal, že strana je jednotná a nehrozí odklon žiadneho poslanca národniarov od toho, „na čom sa dohodlo predsedníctvo a čo poviem verejnosti ja“.

Sila koalície sa ukáže v parlamente

Podľa Danka je dôležité, či bude mať vládna koalícia väčšinu 76 hlasov v parlamente. „Neviem, aké počty sú po odchode pána Maďariča v Smere. Neviem, aké počty budú po republikovej rade Mostu-Híd,“ povedal šéf SNS.

Už dnes sa začína ďalšia schôdza parlamentu. Na nej sa ukáže schopnosť koalície prijímať zákony. Ak by parlament nebol schopný sa dlhšie ako tri mesiace uznášať, tak ho prezident môže rozpustiť.

Koalícia doteraz disponovala 78 hlasmi poslancov zo 150. Podporuje ju tiež nezaradená poslankyňa Alena Bašistová, ktorá kandidovala za bývalú koaličnú stranu Sieť. Pomerne často s vládnymi stranami hlasujú aj traja nezaradení poslanci Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Tí sa do parlamentu dostali na kandidátke opozičnej strany Sme rodina.

Opozícia nevidí riešenie len v odchode ministra Kaliňáka. Ešte minulý týždeň oznámila, že podá návrh na odvolanie premiéra Fica. Návrh v pondelok odniesla do podateľne parlamentu. Predseda Národnej rady má teraz sedem dní na to, aby zvolal mimoriadnu schôdzu.

Kiska navrhuje dve riešenia

Dramatickú situáciu po vražde novinára a jeho partnerky minulý týždeň v piatok pred ohlásenými občianskymi protestmi riešili aj prezident, predseda parlamentu a premiér. Na spoločnej písomnej deklarácii sa nedohodli a predseda parlamentu Danko povedal len krátke ústne posolstvo. „Ale pre mňa bolo dôležité, že si mohli z očí do očí predseda vlády a prezident povedať svoje postoje. Odpustite mi, neviem sa zbaviť toho, že sú vo veľa veciach neprekonateľné,“ doplnil včera Danko.

Prezident Kiska pred vyše týždňom prišiel s dvoma riešeniami politického vývoja. Navrhol zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by požiadala o dôveru parlament, alebo predčasné voľby. Premiér Fico reagoval, že prezident sa tým prihlásil k opozícii a ide o scenár, ktorý nevznikol na Slovensku. Kiska minulý týždeň rokoval o politickom dianí s opozičnými stranami Sme rodina, OĽaNO a SaS. Včera sa stretol s predstaviteľmi vládnych subjektov Mostu-Híd a SNS.

© Autorské práva vyhradené

543 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Smer #NR SR #koaličná kríza #rokovanie parlamentu #vražda novinára Jána Kuciaka #demisia Roberta Kaliňáka #predčasné parlamentné voľby 2018