354. deň: Achillovou pätou tankov pre Ukrajinu je servis. Briti: Moskva má dve dilemy

Hlavným problémom pri dodávkach tankov na Ukrajinu je nedostatok náhradných dielov, vyhlásil poľský minister Blaszczak. Podľa Londýna Moskva aktuálne rieši dve dilemy - či ochrániť kľúčový most spájajúci ruskú Rostovskú oblasť a Krymský polostrov alebo odraziť ukrajinské ťaženie v Luhanskej oblasti ohrozujúce cieľ Ruska v podobe "oslobodenia" Donbasu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzýva k opatrnosti v diskusii o zbraniach pre Ukrajinu. Sú to podľa nej ťažké rozhodnutia, pretože nejde o hračky.

13.02.2023 06:20 , aktualizované: 23:24
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto: ,
Ukrajinský tank v prvej línii v Bachmute v Doneckej oblasti na Ukrajine v nedeľu 12. februára 2023.
debata (672)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 354. deň
  • Rusko tvrdí, že za štyri dni posunulo front o dva kilometre
  • Rusi prišli už o 138 340 vojakov, tvrdí Kyjev
  • V Nemecku sa začal výcvik ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2
  • Dánsko odovzdalo Ukrajine všetky svoje húfnice Caesar
  • Rakúsko neplánuje cvičiť ukrajinských vojakov na tanky Leopard
  • Dodávky tankov Ukrajine komplikuje podľa Varšavy nedostatok náhradných dielov
  • Rusko stavia 200-kilometrové vodovodné potrubie do Donbasu
  • Z Ukrajiny na Slovensko utieklo už 1,2 milióna ľudí
  • USA varujú svojich občanov pred cestovaním do Ruska, Francúzsko varuje pred Bieloruskom
  • Maďarsko aj Bielorusko ponúkli svoje územia na mierové rokovania
  • Naď žiada o presun rokovania k darovaniu Mig-29 na Ukrajinu

VIDEO: Spoločné foto na summite – Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu, ale nebol jediný.

Video

23:24 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok v Helsinkách vyjadrila podporu úsiliu Fínska a Švédska o vstup do NATO. Ich členstvo podľa jej slov Alianciu posilní.

„Chcem dnes znovu potvrdiť, ako je pre Alianciu obohacujúce, že chcete vstúpiť do NATO. Naša Aliancia tým získa dvoch cenných nových členov, s ktorými už teraz veľmi úzko spolupracujeme,“ uviedla Baerbocková po stretnutí so svojím fínskym náprotivkom Pekkom Haavistom.

Dodala, že vlani v lete boli na summite NATO v Madride položené základy pre vstup Švédska a Fínska do Aliancie, a preto očakáva, že to teraz podporia všetky členské krajiny NATO. Baerbocková je na dvojdennej návšteve severnej Európy a v utorok odcestuje do švédskeho Štokholmu. Rokovania Baerbockovej počas tejto cesty by sa mohli týkať aj dodávok tankov Leopard 2 pre Ukrajinu.

Na to, aby boli tieto dve severské krajiny prijaté do NATO je potrebný súhlas všetkých 30 členských krajín. Žiadosti Švédska a Fínska však doposiaľ neschválilo Maďarsko a Turecko. Ankara proti ich členstva vzniesla viacero námietok a Švédsko napríklad obvinila, že nie je dosť tvrdé voči kurdským a iným skupinám, ktoré Turecko považuje za teroristické.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa prednedávnom vyhrážal, že vstup Švédska do Aliancie nepodporí. Mnohí politológovia sa domnievajú, že tento jeho postoj môže súvisieť aj s nadchádzajúcimi voľbami v Turecku.

Pomoc by v tejto súvislosti mohlo Fínsku a Švédsku poskytnúť Poľsko. Premiér tejto krajiny Mateusz Morawiecki počas pondelkovej návštevy Štokholmu uviedol, že Varšava by mohla využiť svoje dobré vzťahy s Ankarou a presvedčiť ju, aby prestala blokovať rozšírenie NATO. (dpa, tasr)

22:15 Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová požiadala náčelníka ruského generálneho štábu o preverenie informácií o zmobilizovaných mužov z ruskej Tatárskej republiky. Údajne boli vyslaní bojovať na Ukrajinu „v podstate bez zbraní“.

UA tank / Čítajte viac Zmobilizovaných mužov z Tatárska poslali bojovať na Ukrajinu s holými rukami

21:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v pondelok nórskemu premiérovi Jonasovi Gahrovi Störeovi za nový obranný balík pomoci pre Ukrajinu. „Telefonoval som s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störeom. Poďakoval som mu za nový obranný balík, ktorý nás posilní na zemi, oblohe a mori. Som vďačný za objemný päťročný balík, ktorý Nórsko pripravuje. Hovorili sme o ďalšej spolupráci. Spoločne k víťazstvu,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Störe navrhol minulý týždeň, aby jeho krajina poskytla v priebehu piatich rokov Ukrajine pomoc v hodnote 75 miliárd nórskych korún (takmer 7 miliárd eur). V roku 2023 by polovica tejto pomoci mala financovať vojenské potreby Ukrajiny a zvyšok humanitárnu pomoc. Toto prerozdelenie sa však v nasledujúcich rokoch môže meniť.

Nórsko zaznamenalo v dôsledku vojny na Ukrajine prudký nárast príjmov z plynu. Po Rusku je druhým najväčším producentom ropy v Európe a v roku 2022 sa stalo najväčším dodávateľom plynu do Európskej únie, keď sa dodávky zemného plynu z Ruska znížili takmer na nulu.

Nórsky fond národného bohatstva získal minulý rok z vývozu energie 108 miliárd dolárov, čo je takmer trojnásobok predchádzajúceho rekordu z roku 2008. (tasr)

20:42 Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) požiadal koaličných partnerov, aby sa v Národnej rade v utorok nerokovalo o možnosti darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu. Odôvodňuje to svojou neúčasťou pre rokovanie v Bruseli. Deklaroval tiež, že Slovensko nedodá Ukrajine stíhačky bez prerokovania v parlamente.

Rastislav Káčer / Jaroslav Naď / Čítajte viac Naď žiada o presun rokovania v parlamente k darovaniu Migov Kyjevu

19:46 Maďarsko aj Bielorusko ponúkli svoje územia a kapacity na mierové rokovania medzi stranami bojujúcimi na Ukrajine. V Minsku o tom v pondelok hovorili na spoločnej tlačovej konferencii ministri zahraničných vecí oboch krajín, Péter Szijjártó a Siarhej Alejnik.

Podľa Szijjártóa je jedno, kde budú mierové rokovania, len nech sa konajú, pretože bez komunikácie a diplomacie sa vojna neskončí. Šéf maďarskej diplomacie zopakoval, že treba zachraňovať ľudské životy, a to sa dá dosiahnuť iba mierom. Svojmu rezortnému partnerovi počas rokovaní podľa vlastných slov viackrát zdôraznil, že Maďari stoja na strane mieru.

Ministri diskutovali aj o rozvoji vzájomnej spolupráce v oblastiach nezasiahnutých sankciami, ako je poľnohospodárstvo, potravinárstvo a farmaceutický priemysel. Ide o odvetvia, v ktorých je aj v súčasnosti významný maďarský export. Szijjártó podotkol, že o vnútropolitických otázkach síce nehovorili, v rámci rokovania zdôraznil dôležitosť presadzovania práv národnostných menšín a zaručenia náboženskej slobody. (mti, tasr)

18:57 Ukrajinská armáda v pondelok poprela tvrdenia Ruska o tom, že dobylo obec Krasna Hora ležiacu pri meste Bachmut na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy televízie CNN. Tvrdenie, že Rusko dobylo obec Krasna Hora, nie je pravdivé, uviedol pre CNN hovorca východného krídla ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj. „Stále tam prebiehajú boje. Máme to pod kontrolou,“ povedal.

Hlavným cieľom ruských útokov je podľa neho stále neďaleké mesto Bachmut. „V oblasti mesta Bachmut prišlo k 25 útokom a 19 bojovým stretnutiam,“ uviedol Čerevatyj. Dodal, že ruské sily dokážu zo svojho postavenia ostreľovať cesty vedúce do Bachmutu, no ukrajinská armáda sa pri protiútokoch snaží túto ich schopnosť obmedziť. „Dokážeme (do Bachmutu) dovážať zbrane, potraviny, vybavenie a lieky a tiež evakuovať odtiaľ ranených,“ priblížil situáciu Čerevatyj.

To, že „bitka o Bachmut“ pokračuje, potvrdilo v pondelok ráno aj ukrajinské ministerstvo obrany. Ruská armáda podľa neho pri boji o mesto stále mení taktiku. „Majú jednu veľkú slabosť – bojujú na cudzom poli, o územie niekoho iného,“ uviedol rezort na sociálnej sieti Telegram.

18:29 Ukrajinská armáda v bojoch o Vuhledar v Doneckej oblasti na východe krajiny pravdepodobne zničila „takmer celú brigádu“ ruskej 155. námornej pechoty. Informoval o tom web Politico s odvolaním sa na ukrajinského vojenského predstaviteľa Oleksija Dmytraškivského. Brigáda mala podľa neho dohromady asi 5-tisíc vojakov, ktorí boli buď zabití, zranení alebo zajatí.

Ruské jednotky strácali v tejto oblasti 150 až 300 ľudí denne. Okrem toho počas ostatného týždňa prišli o zhruba 130 kusov vojenskej techniky vrátane 36 tankov.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) poukázal na to, že nedávny neúspech Ruska v oblasti Vuhledaru, ktorý leží asi 150 kilometrov juhozápadne od Bachmutu, poukazuje na slabý výcvik novo zmobilizovaných ruských vojakov.

Ruskí vojenskí blogeri obvinili ruských veliteľov z bagatelizovania problému a uviedli, že slabý systémový výcvik ruského zmobilizovaného personálu pravdepodobne povedie k ďalším podobným taktickým zlyhaniam.

Jeden z nich, niekdajší ruský veliteľ Igor Girkin, pesimisticky označil porážku pri Vuhledare za koniec ofenzívy ruskej armády na celom doneckom fronte, pričom ruských generálov označil za „úplných hlupákov, ktorí sa nepoučia na vlastných chybách“.

Vuhledar Čítajte viac Ukrajinci pri Vuhledare rozstrieľali elitnú jednotku aj s kolónou tankov. Mnoho Rusov ušlo

18:22 Napriek vojne sa počet sobášov uzavretých vlani na Ukrajine v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil. Zároveň sa znížil počet rozvodov.

Áno si vlani na Ukrajine povedalo vyše 220-tisíc snúbeneckých párov, čo je asi päťpercentný nárast oproti predchádzajúcemu mierovému roku. Mnohí vojaci, keď sa dozvedia, že zajtra alebo pozajtra idú na front, tak prídu so svojimi nevestami a vezmú sa. Iní sa zosobášia, keď od vojenského útvaru dostanú krátku, čo i len dvoj-, trojdňovú dovolenku.

Charkov svadba Čítajte viac Láska vo vojne. Ukrajina zažíva svadobný boom

17:56 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok dôrazne odporučilo občanom Francúzska, aby necestovali do Bieloruska z dôvodu novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters, od ktorej správu prevzal britský denník The Guardian.

Francúzov v Bielorusku rezort diplomacie vyzval, aby krajinu okamžite opustili.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v pondelok upozornil, že badáme začiatok novej ruskej ofenzívy. Dodal, že ruský prezident Vladimir Putin vysiela na Ukrajinu tisíce ďalších vojakov, počíta s „veľmi vysokým počtom obetí“ a znáša „veľké straty“. Stoltenberg zdôraznil, že je nevyhnutné dodávať Kyjevu viac zbraní.

Americké úrady v pondelok znovu varovali občanov USA, aby necestovali do Ruska. Tým Američanom, ktorí sa už v tejto krajine nachádzajú, odporučili, aby ju okamžite opustili, pretože im hrozí stíhanie zo strany ruských orgánov činných v trestnom konaní.

17:34 Rusko je hlavnou bezpečnostnou hrozbou pre celú Európu a ešte dlho ňou ostane, uviedol v pondelok nórsky minister obrany Björn Arild Gram.

„Rusko dnes predstavuje najväčšiu hrozbu pre nórsku a európsku bezpečnosť a konfrontácia Moskvy so Západom bude dlhotrvajúca,“ povedal minister. Krátko predtým vláda dostala výročné hodnotiace správy o hrozbách od tajných služieb a Nórskeho národného bezpečnostného úradu (NSM).

Riaditeľka Nórskej bezpečnostnej služby Beate Gangasová upozornila na zvýšené nebezpečenstvo teroristických útokov v Škandinávii pre pálenie koránu počas demonštrácií.

„Pálenie koránu by sa mohlo považovať za urážlivé alebo provokatívne a očakávame, že k takýmto udalostiam dôjde v roku 2023 aj v Nórsku,“ uviedla. V takom prípade očakáva pravdepodobnosť radikalizácie a v konečnom dôsledku aj plánovania teroristického útoku proti Nórsku. Napriek upozorneniu sa však úroveň hrozby teroristického útoku v Nórsku nezmenila, zostala na úrovni „mierna“.

Zástupca šéfa zahraničnej rozviedky Lars Nordrum varoval, že terčom ruskej sabotáže by sa mohli stať nórske ropné a plynové zariadenia. Riaditeľka NSM Sofie Nyströmová upozornila, že v prípade útoku na nórske ropné a plynové zariadenia by trpela celá Európa. (tasr/ap)

17:20 Poľský prezident Andrzej Duda a minister obrany Mariusz Blaszczak sa stretli v pondelok s inštruktormi, ktorí trénujú ukrajinských vojakov na používanie tankov Leopard 2. Duda a Blaszczak na vojenskej základni Šwietoszów na juhozápade Poľska tiež sledovali výcvik ukrajinských vojakov. Na tejto základni sídli poľská 10. obrnená motorizovaná brigáda a bojová motorizovaná skupina zložená z amerických vojakov.

Tento výcvik je súčasťou vojenskej pomoci Európskej únie pre Ukrajinu. Zúčastňujú sa na ňom vojaci z jednotiek bojujúcich na východe Ukrajiny. V rámci intenzívneho cvičenia denne trénujú až desať hodín vrátane víkendov, uviedla poľská armáda. (tasr/ap)

16:18 Nemecká armáda začala s výcvikom ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2, ktoré Kyjev považuje za kľúčové v boji s Ruskom. Výcvik má prebiehať najmä na cvičisku nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) pri západonemeckom meste Münster, povedal v pondelok hovorca nemeckého ministerstva obrany. Očakáva sa, že potrvá niekoľko týždňov.

Nemecká vláda prisľúbila v januári Ukrajine dodávku 14 tankov Leopard 2 a povolila, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj ďalšie krajiny.

Berlín neskôr avizoval, že v spolupráci s Dánskom a Holandskom zmodernizuje najmenej 100 starších tankov Leopard 1 a budú na Ukrajinu dodané v nasledovných mesiacov.

V Nemecku už teraz prebieha výcvik ukrajinských vojakov na ovládanie bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. (tasr/dpa)

15:30 Ukrajina obvinila bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho zo šírenia proruskej propagandy po tom, čo Berlusconi vyhlásil, že keby bol on predsedom vlády, nestretol by sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Silvio Berlusconi. Čítajte viac Berlusconi: Ako premiér by som sa so Zelenským nikdy nestretol

15:12 Vrcholný čínsky diplomat Wang I navštívi v rámci deväťdňovej cesty po viacerých európskych krajinách, ktorú odštartuje v utorok, aj Rusko. V pondelok to oznámil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin s tým, že Wang I pricestuje aj do Francúzska, Talianska, Maďarska a Nemecka, kde sa zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. TASR informuje na základe správ stanice CNN a agentúry DPA.

Wang I, bývalý šéf čínskej diplomacie, v súčasnosti zastáva funkciu predsedu výboru pre zahraničnú politiku Komunistickej strany Číny. Jeho návšteva Ruskej federácie bude zameraná na „rozsiahlu výmenu názorov o ďalšom vývoji čínsko-ruských vzťahov, ako aj na medzinárodné a regionálne problémy spoločného záujmu“, uviedol hovorca ministerstva.

V poradí 59. ročník Mníchovskej bezpečnostnej konferencie sa uskutoční od 17. do 19. februára. Vysokopostavený predstaviteľ čínskej vlády sa na nej zúčastní po prvý raz od začiatku pandémie COVID-19. (tasr)

14:45 Štáty Severoatlantickej aliancie musia urýchliť dodávky zbraní a munície Ukrajine, ktorá ich naliehavo potrebuje kvôli očakávanej ruskej ofenzíve. Povedal to v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý chce o tejto veci v utorok rokovať s aliančnými ministrami obrany. Zbrojárske závody v členských krajinách by podľa neho mali kvôli naliehavej ukrajinskej potrebe zvýšiť najmä produkciu munície, aby mohli armády doplniť zásoby a poslať jej dostatok Kyjeva.

Stoltenberg Čítajte viac Stoltenberg: NATO musí rýchlejšie zásobovať ukrajinskú armádu a zvýšiť výrobu munície

13:50 Ruská armáda stavia vodovodné potrubie, ktoré má prepojiť ruskú Rostovskú oblasť s okupovaným východoukrajinským Donbasom. TASR o tom píše na základe pondelňajšej správy denníka The Guardian odvolávajúceho sa na ruské médiá.

Moskva krátko pred spustením svojej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára uznala nezávislosť Doneckej a Luhanskej oblasti, odštiepeneckých ukrajinských regiónov tvoriacich Donbas, ktoré potom v septembri po spornom referende anektovala ako ruské „republiky“. Medzinárodné spoločenstvo, ako aj väčšina členských krajín OSN, označilo tento krok za nezákonný.

Vodovod má byť dokončený v nasledujúcich mesiacoch, pričom podľa ruského ministerstva obrany má mať dennú prietokovú kapacitu 300 000 kubických metrov a pozostávať z dvoch 200-kilometrových potrubí. „Na výstavbe nového veľkého vodovodu, ktorý spojí Rostovskú oblasť s Donbasom, nepretržite pracuje vyše 2600 špecialistov … z ruského ministerstva obrany a zapojených je do nej vyše 1000 kusov techniky,“ uviedlo ruské ministerstvo.

Stavba by mala prepojiť ruskú Rostovskú oblasť s Doneckou, pričom by sa mala tiahnuť k tzv. donecko-donbaskému kanálu. Podľa zdroja z ruského ministerstva obrany sa očakáva, že vodovod bude hotový do jari.

Čo sa týka pitnej vody, je situácia v Donbase kritická, približuje The Guardian. Rozsiahle vodovodné potrubie, od ktorého je tento región závislý, je v dôsledku takmer rok trvajúcej vojny poškodené. Vyžaduje si pritom dodávky elektriny, ktoré sú často prerušované v dôsledku bojov.

13:40 Telegramový kanál Gray Zone, blízky súkromnej armáde Jevgenija Prigožina, zverejnil video zachytávajúce brutálnu popravu žoldniera z okupovaného Krymu. Po niekoľkých hodinách vagnerovci priznali, že exekúcia bývalého trestanca, ktorý sa vzdal ukrajinským vojakom, nebola skutočná.

Perlik Čítajte viac Vagnerovci ukázali, ako rozbíjajú hlavu dezertérovi. Je to fingovaná poprava, priznali neskôr

13:18 Počas prípadnej rozsiahlej ruskej protiofenzívy neexistuje riziko pre juh Ukrajiny z Čierneho mora. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Naozaj nerád robím prognózy a hodnotím názory, ale na to, aby existovalo riziko dobytia Odesy a regiónu všeobecne, musí mať Rusko kontrolu nad Čiernym morom. O túto príležitosť sme ich však pripravili,“ povedal Reznikov a poukázal na to, že Ukrajinci použili protilodnú riadenú strelu Neptun, keď sa zamerali na ruský krížnik Moskva.

„Navyše, naše komplexy protilodnej pobrežnej ochrany fungujú, takže nevidím žiadnu šancu, že by sa (Rusi) k Odese priblížili z mora,“ povedal. Pri zmienke o územiach na ľavom brehu rieky Dnipro podotkol, že tam je situácia napätejšia, keďže „nepriateľ má príležitosť doplniť do svojich jednotiek zbrane, výstroj a personál“. (sita)

12:40 Moldavská prezidentka Maia Sanduová v televíznom prejave uviedla, že Rusko chce v krajine vykonať násilný prevrat a odstrániť súčasnú prozápadnú vládnu garnitúru. Podľa Sanduovej existujú ruské plány na destabilizáciu Moldavska už od vlaňajšej jesene, svoje ciele ale Rusi nedosiahli vďaka zákrokom moldavských bezpečnostných zložiek.

Sanduová Čítajte viac Moldavsko sa obáva „ruského“ prevratu. Moskva: Zaťahujete nás do konfliktu

12:19 Dánsko odovzdalo Ukrajine všetky svoje samohybné húfnice Caesar, informovalo dnes ministerstvo obrany v Kyjeve. V januári Kodaň uviedla, že je pripravená dodať Ukrajine 19 kusov týchto delostreleckých systémov francúzskej výroby.

„Skutočný priateľ, ktorý vie, že náš boj je bojom Európy. Ďakujeme, Dánsko!“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany v príspevku, ktorý ukazuje nakladanie vojenskej techniky do ukrajinského dopravného lietadla.

Húfnica Caesar, vyrábaná spoločnosťou Nexter, má ráž 155 milimetrov. Nainštalovaná je na nákladnom vozni a je schopná vypáliť šesť rán za minútu až do vzdialenosti 40 kilometrov. Spolu s nemeckými samohybnými húfnicami Panzerhaubitze 2000 prispeli vlani caesary k tomu, že ukrajinská armáda získala schopnosť zasahovať ciele hlboko za ruskými líniami, a spomaliť tak ofenzívu Moskvy.

Francúzsko darovalo Ukrajine v minulom roku 18 caesarov. Ďalších 12 kusov by sa malo dodať v najbližších týždňoch, uviedol koncom januára francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu s tým, že táto dodávka bola pôvodne určená Dánsku. (čtk)

11:30 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni na vstupe na Slovensko 20 404 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 690 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 17 448 ľudí, informovalo ministerstvo vnútra,

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 208 564. Dočasné útočisko udelili 108 985 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 995 054 ľudí.

utečenci Oddelenie cudzineckej polície Čítajte viac Hoax: Nie, ukrajinskí utečenci nedostávajú od mimovládky 25-tisíc na kúpu domu

11:06 Hlavným problémom pri dodávkach tankov na Ukrajinu je nedostatok náhradných dielov, a to najmä pre tanky typu Leopard, vyhlásil poľský minister obrany Marius Blaszczak.

Poľsko už dlhší čas vyzýva, aby členské krajiny NATO a Európskej únie poslali Ukrajine tanky na obranu proti ruskej invázii. Varšava Kyjevu ponúkla vlastných 14 tankov Leopard nemeckej výroby. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

„Hlavným problémom dodania západných tankov Ukrajine je nedostatok náhradných dielov,“ uviedol Blaszczak v rozhovore pre televíziu Polsat. Dodal však, že túto otázku musí riešiť hlavne nemecký zbrojársky priemysel.

tank ukrajina kyjev Čítajte viac Západné tanky môžu Kyjevu pomôcť. Experti však varujú aj pred možnými rizikami

„My sami máme obrovské problémy s modernizáciou našich tankov Leopard, ktorá od roku 2015 postupuje len veľmi pomaly,“ upozornil minister. Podľa Blaszczaka nemá Poľsko najlepšiu skúsenosť s efektivitou nemeckého zbrojárskeho priemyslu. Nemecký minister obrany Boris Pistorius však prisľúbil, že sa touto problematikou bude zaoberať.

10:33 Rusko naďalej posilňuje svoje obranné pozície v obsadených regiónoch Ukrajiny, najmä v Záporožskej oblasti na juhu. Vo svojej pondelkovej správe zverejnenej na sociálnej sieti Twitter to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Rezort obrany v Londýne približuje, že podľa záberov zo 7. februára ruské sily posilnili obranu neďaleko mesta Tarasivka. O deň neskôr bolo zase zaznamenané budovanie ruských obranných pozícií medzi Vasilyvkou a Orichivom.

Napriek tomu, že Rusko momentálne zameriava svoje vojenské operácie na strednú časť Donbasu, nestráca zo zreteľa ani ochranu okrajových častí predĺženej frontovej línie, konštatuje Londýn. Dokazuje to neustála výstavba obranných pozícií v Záporožskej a Luhanskej oblasti, ako aj ďalšie nasadzovanie vojakov. Frontová línia na Ukrajine má celkovo zhruba 1288 kilometrov.

Ak by ukrajinské sily prelomili front v Záporožskej oblasti, došlo by k ohrozeniu mosta spájajúceho ruskú Rostovskú oblasť a Krymský polostrov. Úspech Ukrajincov v Luhanskej oblasti na východe krajiny by zase ohrozil deklarovaný vojenský cieľ Moskvy „oslobodiť“ Donbas.

Ktorej z týchto hrozieb je nutné venovať prioritnú pozornosť, je podľa Británie pravdepodobne jednou z hlavých aktuálnych dilem Moskvy.

10:01 Ruské ozbrojené sily za uplynulý deň na Ukrajine stratili ďalších 560 vojakov. Celkové straty ruskej armády od začiatku vojny tak stúpli na 138 340, uviedol v pondelok na Faceboku ukrajinský generálny štáb.

Moskva za uplynulých 24 hodín podľa Kyjiva stratila aj tri tanky, štyri obrnené bojové vozidlá pechoty a tri delostrelecké systémy. Od začiatku invázie Rusko podľa Ukrajiny prišlo celkovo o 3 283 tankov, 6 492 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 290 delostre­leckých systémov.

9:35 Rakúsko neplánuje poskytovať ukrajinským vojakom výcvik zameraný na používanie bojových tankov Leopard 2, uviedla rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová pre pondelňajšiu reláciu Morgenjournal stanice Ö1.

„Ide o suverénne rozhodnutie každého štátu, aby Ukrajinu podporoval v rámci svojich vlastných zákonov,“ uviedla Tannerová v písomnom vyjadrení pre Ö1.

VIDEO: Vystrč pazúry! Česi takto poriadne otestovali nový tank Leopard
Video

Rakúska armáda má tankový prápor pozostávajúci z viac ako 48 tankov Leopard 2, ktoré sú dislokované v hornorakúskom meste Wels, napísala v pondelok agentúra APA. Na rakúskych Leopardoch sa cvičia napríklad vojaci z Maďarska a Česka, členských štátov NATO, uvádza Ö1 s odvolaním sa na rakúsku armádu.

Odborník na medzinárodné právo Ralph Janik však pre Ö1 poznamenal, že neutralita Rakúska nepredstavuje prekážku pre prípadný výcvik ukrajinských síl. Ohľadom vojenskej podpory Kyjeva bolo totiž v októbri prijaté uznesenie Európskej rady, ktoré je nadradené rakúskym právnym predpisom.

Janik konštatoval, že ak Rakúsko v súčasnosti odmieta vykonávať výcvik ukrajinských jednotiek, je to „z politických dôvodov“. Narážal na citlivú vnútropolitickú diskusiu, ktorá v Rakúsku momentálne prebieha na tému tradičnej neutrality krajiny.

9:26 Americké úrady opäť varovali občanov USA pred cestovaním do Ruska. Tým Američanom, ktorí sa už v tejto krajine nachádzajú, odporúčajú, aby ju okamžite opustili z dôvodu hrozby stíhania zo strany ruských orgánov činných v trestnom konaní.

rusko Čítajte viac Zatýkanie či tresty bez dôkazov. Američania dostali varovanie odísť z Ruska

8:45 Ruským jednotkám sa na ukrajinskom fronte za štyri dni podarilo postúpiť o dva kilometre na západ. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra Interfax. Ministerstvo neuviedlo, v ktorej časti niekoľko stoviek kilometrov dlhej frontovej línie sa postup odohral, najtvrdšie boje sa zvádzajú pri meste Bachmut.

„Ruskí vojaci zlomili odpor nepriateľa a postúpili o niekoľko kilometrov hlbšie do jeho obrany,“ citoval Interfax z vyhlásenia. „Za štyri dni sa front posunul o dva kilometre na západ,“ dodalo ministerstvo. Informácie z bojiska nebolo možné nezávisle overiť.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video
Je to momentálne najkrvavejšia bitka ruskej vojny proti Ukrajine. Tí, čo sú jej súčasťou, hovoria o pekle na Zemi. Pri meste Bachmut sa bojuje o každý meter územia. Ale ani jeden z nich nedostanú ruskí okupanti zadarmo. "Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu príslušník Ozbrojených síl Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Jedny z najprudších bojov v posledných mesiacoch sa zvádzajú v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorá je čiastočne okupovaná Ruskom a ktorú chce Moskva plne obsadiť. Oporný bod ukrajinskej obrany tu predstavuje Bachmut, o ktorý sa vedú ťažké boje mnoho mesiacov. Ruské sily tu od začiatku roka postúpili o niekoľko kilometrov na severných i južných predmestiach. Mestu s predvojnovou populáciou 70 000 ľudí hrozí obkľúčenie.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v sobotu uviedol, že ukrajinské jednotky držia obranu pozdĺž frontu v Doneckej oblasti a na niektorých miestach sa im podarilo získať späť niektoré predtým stratené pozície.

Ofenzívu začala Moskva tiež na rozhraní Charkovskej a Luhanskej oblasti, kde sa ruským silám podarilo obsadiť niekoľko dedín. Neúspechom naopak skončili doterajšie útoky blízko mesta Vuhledar v Doneckej oblasti, kde Rusi stratili desiatky kusov obrnenej techniky a zrejme aj stovky vojakov.

8:30 Na internetovej stránke najpopulárnejšieho ruského denníka Komsomolskaja pravda sa cez víkend na chvíľu objavili príspevky proti vojne na Ukrajine, vrátane výzvy, aby Rusko vrátilo Ukrajine anektovaný Krym, údajov o stratách ruskej armády a o zabitých civilistoch. Bolo tam aj varovanie, že vojna skončí až vtedy, keď „diktátor Putin príde o moc“. Pod príspevkami bol podpísaný redaktor Vladimir Romanenko, zakrátko však bolo všetko vymazané. Dvadsaťštyriročný redaktor naozaj existuje a v denníku pracoval pol roka.

vojna na Ukrajine, Kyjev, poštová známka Čítajte viac Rusko musí vrátiť Krym. Vojna skončí, keď Putin príde o moc, písala Komsomolskaja pravda. Potom texty zmazali

8:00 Oblastný súd vo Vladimire v centrálnom Rusku potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý odmietol žalobu Farchada Džabbarova. Ten sa domáhal, aby ho vyradili zo stavu ozbrojených síl a zbavili hodnosti dôstojníka v zálohe, pretože nesúhlasí s vojnou proti Ukrajine. O verdikteinfor­moval miestny server Dovod.

Džabbarov zažaloval ministerstvo obrany a oblastnú vojenskú správu vlani v lete. Svoju požiadavku zdôvodnil tým, že vpád ruských vojsk na Ukrajinu nemá nič spoločné s obranou vlasti, a preto si neželá byť „súčasťou a mať hodnosť armády, ktorá bojuje v susednom štáte“.

Avšak najprv okresný a teraz aj oblastný súd žiadosť zamietli. Odvolali sa na to, že žalobca nedosiahol vek, ktorý by ho vyraďoval z armádnej rezervy, a zbaviť ho vojenskej hodnosti nemožno bez odsúdenia za spáchanie vážneho zločinu.

7:15 Viaceré webové stránky Severoatlantickej aliancie (NATO) sa v nedeľu stali terčom hackerského útoku. Agentúre DPA to potvrdila jej hovorkyňa.

„Kybernetickí experti NATO sa zaoberajú incidentom, ktorý ovplyvnil niektoré webové stránky NATO. NATO sa kybernetickými incidentmi zaoberá pravidelne a berie kybernetickú bezpečnosť veľmi vážne,“ povedala hovorkyňa. Ďalšie podrobnosti neposkytla.

Na sociálnych médiách vrátane Twitteru sa predtým objavili informácie, že proruskí hackeri zaútočili na webovú stránku Veliteľstva špeciálnych operácií NATO (NSHQ), ktorá bola dočasne nedostupná.

Na útoku sa mala podieľať aj ruská hackerská skupina Killnet, spájaná s nedávnymi útokmi na webové stránky Spolkového snemu, polície a zariadení kritickej infraštruktúry v Nemecku.

6:20 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzýva k opatrnosti v diskusii o zbraniach pre Ukrajinu. Sú to podľa nej ťažké rozhodnutia, pretože nejde o hračky, ale o ťažký vojenský materiál. Baerbocková to uvádza v rozhovore, ktorý prinieslo sobotňajšie vydanie nemeckého denníka Tagesspiegel. O stíhačkách pre Ukrajinu Nemecko podľa ministerky nedebatuje.

Barbocková uviedla, že je dôležité „vždy starostlivo zvažovať“. Zároveň je podľa nej potrebné myslieť na to „čo sa stane, keď sa Ukrajina nebude môcť brániť“.

Na otázku na diskusiu o možnej dodávke stíhačiek do krajiny napadnutej Ruskom Baerbocková odpovedala: "Toto nie je debata, ktorú vedieme. "Dôležité podľa nemeckej ministerky ale je, aby sa doteraz urobené rozhodnutia rýchlo realizovali. Debata o dodávkach stíhačiek Ukrajine nasledovala po rozhodnutí viacerých západných štátov poskytnúť Ukrajine tanky.

Nemecký kancelár Olaf Scholz na summite EÚ v Bruseli tento týždeň povedal, že dodanie stíhačiek „nie je predmetom diskusií“. Iné národné delegácie ale na otázku agentúry DPA potvrdili, že slovenský premiér Eduard Heger otvoril možnú dodávku stíhačiek na Ukrajinu vo veľkom rokovacom kole.

Baerbocková koncom januára vyzvala západných spojencov na súdržnosť slovami: "Vedieme vojnu proti Rusku, nie proti sebe. "Toto vyhlásenie v Rade Európy v Štrasburgu vyvolalo veľký rozruch a kritiku. Nemecké ministerstvo zahraničia potom dalo jasne najavo, že ministerka tým nemyslela, že by sa Nemecko alebo jeho spojenci zúčastnili vojny.

Baerbocková v rozhovore s Tagesspiegelom požiadala o pochopenie: „Existuje príslovie, ktoré hovorí: Keď nerobíš chyby, nežiješ,“. Tagesspiegel tak nazval aj celé interview s ministerkou.

© Autorské práva vyhradené

672 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine