586. deň: Trpieť budú ľudia i ekonomika. Putin dá v roku 2024 na vojnu 40 % ruského rozpočtu

Rusko v nasledujúcom roku plánuje vyčleniť zhruba 40 % zo svojho ročného rozpočtu na výdavky spojené s vojnou na Ukrajine, spočítal investigatívny portál Važnyje istorii. Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell na vopred neohlásenom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Kyjeve vyhlásil, že členstvo Ukrajiny v EÚ má byť buď úplné, alebo žiadne, čím vyjadril čoraz silnejší názorový prúd narastajúci medzi diplomatmi z krajín EÚ. Borrell tiež uviedol, že rokovanie ministrov ukázalo, že odhodlanie Európskej únie stáť pri Ukrajine je pevné. Zároveň ide o odkaz Rusku, že EÚ sa nenechá zastrašiť ruskými raketami a dronmi.

02.10.2023 06:15 , aktualizované: 23:22
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (277)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 586 dní
  • Ukrajina hlási zničenie štyroch ruských dronov, ale aj zásahy civilnej infraštruktúry
  • Šéfovia diplomacií EÚ vrátane Slovenska sa stretnú v Kyjeve
  • Ruské útoky za uplynulý deň zabili najmenej päť civilistov na Ukrajine
  • Kremeľ reaguje na slovenské voľby: Je absurdné označovať Fica za proruského
  • Rusko by sa nemalo spoliehať na únavu EÚ v pomoci Ukrajine, budeme tu dlho, odkázala francúzska šéfka diplomacie
  • Ukrajinské drony trafili ruský vojenský závod vyrábajúci rakety. Spôsobili im značné škody
  • Ukrajinský tankista telefonoval do ruskej fabriky, kvôli pokazenému ukoristenému tanku. Vojaci sa pochválili videom
Zbesilá streľba: ako Ukrajinci dobyli Rusmi okupované ropné plošiny
Video
lietadlo, letisko, doprava, Čítajte viac 585. deň: NATO poslalo do Litvy prieskumné lietadlá

23:21 Jediný ruský operátor exportu elektriny, spoločnosť Inter RAO, začal obmedzovať dodávky elektriny do Číny, pretože Peking odmieta doplácať na dovoz. Referuje o tom" web epravda.com.ua .{target:_blan­k}":[https://www.epravda.com.ua/…10/2/704993/].

Uvedená spoločnosť Inter RAO predtým upozornila Čínu, Mongolsko a Azerbajdžan na zvýšenie nákladov na dodávky elektriny. Kým Mongolsko súhlasilo s novými podmienkami, Peking sa voči nim ohradil. Podľa predstaviteľa ruskej spoločnosti rokovania s Čínou naďalej trvajú.

Spoločnosť Inter RAO predtým informovala odberateľov o zvýšení cien o 7 % na poradí zavedenia vývozných ciel – takzvanej „dane z pádu rubľa“. „"Je to pre nás životne dôležité, pretože ziskovosť našich dodávok je zvyčajne nižšia ako 7 %. V Číne je toto číslo 5 %. Pri ziskovosti 5 % si v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť zaplatiť clo vo výške 7 %,“ konštatovalo vedenie spoločnosti.

náklad, kontajnery, obchod, tovar Čítajte viac Peking zvyšuje export do Ruska. Moskva má problém, v krajine sa hromadia desiatky tisíc prázdnych kontajnerov

Spoločnosť dodala, že Čínu, Mongolsko a Azerbajdžan varovala pred zvyšovaním cien od začiatku októbra a navrhla obmedziť alebo zastaviť dodávky do týchto krajín v prípade odmietnutia novej ceny.

21:51 Rokovania o vstupe Ukrajiny do Európskej únie by sa mali začať do konca roka. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Po pondelkovom stretnutí s európskymi ministrami zahraničných vecí v Kyjive, ktoré bolo historickou udalosťou, Kuleba poznamenal, že „témou, ktorá bola lajtmotívom všetkých prejavov, bolo členstvo Ukrajiny v EÚ“. „Ideme ďalej, očakávame rozhodnutie o začiatku rokovaní o členstve (v EÚ) do konca roka,“ vyhlásil šéf ukrajinskej diplomacie.

„Obsah a atmosféra diskusie ukázali, že hovoríme ako rodina… Máme jeden cieľ a dnes sa to v Kyjive výrazne prejavilo. Nič nám neponúkli, ale Ukrajina je prvotriedny štát a neuspokojujeme sa s ničím iným, len s prvotriednym členstvom. Je to len otázka času. Ukrajina aj európska strana sú odhodlané napredovať čo najrýchlejšie, berúc do úvahy všetky reformy, ktoré Ukrajina realizovala, realizuje a bude realizovať,“ skonštatoval Kuleba.

Podľa neho Ukrajina splní všetkých sedem kritérií stanovených Európskou komisiou na začatie prístupových rokovaní, ale očakáva, že „nebudú predložené žiadne ďalšie požiadavky“.

21:06 Rusko v nasledujúcom roku plánuje vyčleniť zhruba 40 percent zo svojho rozpočtu na výdavky spojené s vojnou, spočítal ruský investigatívny" portál Važnyje istorii .{target:_blan­k}":[https://storage.googleapis.com/…a/index.html]. Podľa neho to vyplýva z návrhu rozpočtu zverejneného na webe dolnej komory ruského parlamentu. Podotkol, že vinou tak vysokých výdavkov na vojnu nutne budú tratiť oblasti, ktoré s ňou nesúvisia. Vojnu na Ukrajine vedie Rusko už vyše roka a pol.

Súdiac podľa zverejneného návrhu autori rozpočtu na budúci rok počítajú s príjmami 35 biliónov rubľov (asi 336 miliárd eur) a výdavkami vo výške 36,6 bilióna rubľov. Na armádu pritom má ísť 10,8 bilióna rubľov, k čomu sa pripočítajú ešte utajené výdavky ďalších ministerstiev vo výške 3,9 bilióna rubľov. Utajené výdavky podľa investigatívneho portálu totiž tiež poslúžia na financovanie vojny. Dohromady podľa jeho výpočtov teda Rusko plánuje na vojnu vyčleniť 14,7 bilióna rubľov.

Putin, Kremeľ, Rusko, vojna na Ukrajine, Moskva Čítajte viac Rusko zvyšuje výdavky na obranu. Pripravuje sa na dlhú vojnu?

„Rozpočet sa s konečnou platnosťou preorientoval na vojnu… Zaplatia za to ľudia a ekonomika,“ okomentoval tieto plány portál.

Ruské výdavky na obranu budú v budúcom roku rekordné od čias Sovietskeho zväzu, podotkol už skôr server Moscow Times. Ten pritom vychádzal zo sumy 10,8 bilióna rubľov vyčlenenej v návrhu rozpočtu na „obranu“. Podľa portálu Važnyje istorii však dosiahnu výdavky na vojnu viac ako 40 percent rozpočtu aj v tomto roku, a to opäť pri započítaní utajovaných výdavkov.

Na rok 2024 pripadajú prezidentské voľby, a tak bolo v rozpočte nutné nájsť peniaze aj na sociálnu politiku, podotkol investigatívny web. Počíta sa napríklad s valorizáciou penzií o 7,5 percenta. Štátni zamestnanci sa naopak budú musieť zaobísť bez každoročného navýšenia platov.

19:49 Ukrajina vyškrtla zo svojho zoznamu takzvaných medzinárodných sponzorov vojny maďarskú banku OTP. Informovala o tom Ukrajinská národná agentúra pre prevenciu korupcie (NAZK), ktorá zoznam spravuje. Vyradeniu predchádzali intenzívne rokovania s bankou, do ktorých sa zapojila aj Európska únia, uviedol protikorupčný úrad.

Na ukrajinskom zozname sponzorov vojny je asi 40 medzinárodných spoločností, ktoré podnikajú v Rusku aj napriek jeho invázii na Ukrajinu. Okrem iného na ňom figuruje rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International, z ďalších spoločností napríklad aj Xiaomi, Yves Rocher, Unilever, Mondeléz alebo Bonduelle.

Banka OTP sa v Rusku počíta medzi 50 najväčších finančných inštitúcií a v mnohých segmentoch patrí medzi lídrov trhu. Banka poskytuje výhodné úvery ruským vojakom a umožňuje im odklad splácania pôžičiek, vysvetlila predtým agentúra Unian jej pridanie na zoznam.

putin Čítajte viac Známy výrobca liehovín sa dostal do zoznamu sponzorov vojny. Z Ruska mal odísť, biznis mu tam prekvitá

Počas rokovaní v minulých dňoch ale podľa ukrajinského protikorupčného úradu banka „urobila ohľadom svojich plánov na ruskom trhu množstvo záväzkov“. „NAZK splnila svoju časť dohody a odstránila banku zo zoznamu medzinárodných sponzorov vojny,“ povedal úrad.

Odstránenie banky zo zoznamu požadoval už v máji maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Podmienil ním uvoľnenie ďalšej vojenskej pomoci poskytovanej Ukrajine v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF). Išlo o asi 500 miliónov eur.

18:40 Ruské ostreľovanie dnes zabilo v Chersone na juhu Ukrajiny jedného človeka, informoval podľa Unian šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin. Rusko dnes Cherson ostreľovalo hneď dvakrát. Najmenej sedem ľudí pri tom utrpelo zranenie, vyplýva z oznámenia Prokudina.

„Vie sa o smrti policajta, ktorý utrpel vážne zranenia pri záchrane civilistu počas ostreľovania Chersonu nepriateľskými silami,“ napísal Prokudin na komunikačnej platforme Telegram.

Vo svojom predchádzajúcom príspevku na telegrame šéf Chersonskej oblasti informoval o ôsmich ranených v Chersone. Medzi nimi sú podľa neho aj dve sestry vo veku 12 a 13 rokov. Zranenia utrpela aj ich matka.

Rusko Cherson ostreľovalo dnes okolo piatej hodiny ráno miestneho času (04:00 SELČ) a znova okolo desiatej hodiny dopoludnia. Ostreľovanie poškodilo obytné domy, obchody, školu či gymnázium, vypočítal Prokudin. Pod paľbu sa tiež dostal automobil policajnej hliadky, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na oznámenie miestnych úradov. Úder bol natoľko silný, že prerazil pancierovanie vozidla.

18:08 Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odmietol návrhy, podľa ktorých by mal byť vstup Ukrajiny do spoločenstva postupný a trvať niekoľko rokov, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Borrell počas prejavu na vopred neohlásenom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Kyjeve vyhlásil, že členstvo v EÚ má byť buď úplné, alebo žiadne, čím vyjadril čoraz silnejší názorový prúd narastajúci medzi diplomatmi z krajín EÚ.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová spolu s ďalšími politikmi navrhla ako jednu z možností prístup Ukrajiny na spoločný európsky trh a až potom plné členstvo, ku ktorému by podľa nej mohlo dôjsť o niekoľko rokov.

„Čo majú znamenať tieto reči o čiastočnom členstve? Polovičné členstvo? Štvrtinové členstvo? Členstvo je členstvo, bodka. Mám to zopakovať? Členstvo je členstvo, bodka,“ vyhlásil Borrell.

17:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že „Ukrajina a celý slobodný svet sú schopné vyhrať túto konfrontáciu (s Ruskom)“. Víťazstvo však podľa jeho slov priamo závisí od spolupráce. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Čím ráznejšie a zásadovejšie kroky spoločne podnikneme, tým skôr sa táto vojna skončí. Skončí sa to spravodlivo. Skončí sa to obnovením našej územnej celistvosti a spoľahlivou zárukou mieru pre celú Európu,“ povedal ukrajinský prezident európskym ministrom zahraničia v Kyjeve.

Prítomnosť vysokopostavených diplomatov v hlavnom meste Ukrajiny je podľa Zelenského krokom vpred k posilneniu Európy. „Musíme neustále prijímať nové obranné a diplomatické, politické a integračné, ekonomické a sankčné kroky, ktoré posilnia naše spoločné pozície. Čím aktívnejší budeme my, naše vedenie, naše iniciatívy, tým menej bude pravdepodobné, že sa Rusko prispôsobí nášmu spoločnému tlaku,“ vyjadril sa prezident podľa webstránky jeho úradu.

MiG-29-2 Čítajte viac Oplatí sa nám podpora Ukrajiny? Emócie bokom, analytici sa pozreli na čísla

Medzi dôležité kroky okrem ďalšej vojenskej pomoci a spoločnej výroby zbraní podľa ukrajinského prezidenta patrí aj cesta Ukrajiny k členstvu v NATO a nový balík sankcií proti Rusku, ako aj „tohtoročný začiatok rokovaní o členstve Ukrajiny v EÚ“.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell na to reagoval so slovami: „Môžete si byť istý naším odhodlaním byť po boku Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné“.

16:45 Dnešné rokovanie únijných ministrov zahraničia v Kyjeve ukázalo, že odhodlanie Európskej únie stáť pri Ukrajine je pevné. Zároveň ide o odkaz Rusku, že EÚ sa nenechá zastrašiť ruskými raketami a dronmi. Na záverečnej tlačovej konferencii v ukrajinskej metropole to uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Oznámil tiež, že navrhne pre Ukrajinu ďalšie financie z Európskeho mierového nástroja (EPF). Malo by ísť až o päť miliárd eur na budúci rok. „Dúfam, že sa nám podarí (ohľadne týchto peňazí) dosiahnuť dohodu do konca tohto roka,“ dodal.

Podľa šéfa únijnej diplomacie sa zástupcovia diplomacií všetkých štátov európskej dvadsaťsedmičky stretli mimo územia EÚ historicky prvýkrát. Taktiež išlo o prvé stretnutie ministrov v niektorej z kandidátskych krajín EÚ a tiež so šéfmi diplomacií takto vôbec prvýkrát stretli v krajine, ktorá je vo vojne. Česko na rokovaní zastupoval minister zahraničia Ján Lipavský.

„Na vlastné oči som videl brutálne následky ruskej agresie proti tejto krajine, Ukrajinci bojujú s neuveriteľnou statočnosťou,“ nechal sa počuť Borrell. Návštevu Ukrajiny označil za silný odkaz o „solidarite a podpore krajiny“.

15:35 Dánsko podporuje vytvorenie ukrajinského vojenského podporného fondu vo výške 20 miliárd eur na nasledujúce štyri roky v rámci Európskeho mierového nástroja. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Uvedený fond ešte v júli navrhol vytvoriť šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Peniaze sú určené na čiastočné pokrytie smrtiaceho aj neletálneho vybavenia, čo umožňuje zapojiť sa aj krajinám dodržiavajúcim zásadu neutrality.

Európsky mierový nástroj je nástroj používaný na poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine a ďalším partnerom Európskej únie (EÚ).

Dánsky minister zahraničných vecí Lars Løkke Rasmussen na historickom stretnutí európskych ministrov zahraničných vecí v Kyjeve poukázal na minulé kroky Dánska na obranu Ukrajiny, konkrétne na jeho prísľub poskytnúť stíhačky F-16. Rasmussen taktiež uviedol, že Kodaň chce otvoriť nový diplomatický úrad v Mykolajive.

„Na žiadosť prezidenta (Volodymyra) Zelenského preberáme samostatnú zodpovednosť za obnovu Mykolajiva a celej oblasti,“ povedal Rasmussen v Kyjeve pred stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ. „Vo štvrtok začne fungovať kancelária v Mykolajive.“

15:07 Európska únia (EÚ) je podľa litovského ministra zahraničia Gabrieliusa Lansbergisa v „kritickom okamihu" po tom, ako politické posuny v USA a na Slovensku ohrozujú podporu Ukrajiny zo strany EÚ a Severoatlantickej aliancie (NATO). Lansbergis sa takto vyjadril v pondelok na stretnutí predstaviteľov všetkých členských krajín EÚ v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informuje o tom web CNN.

Americkí zákonodarcovia v sobotu do návrhu zákona, ktorý má predísť kolapsu výdavkov vlády, nezahrnuli žiadosť o pomoc Ukrajine. Rovnako počas uplynulého víkendu v parlamentných voľbách na Slovensku zvíťazila populistická strana prokremeľského expremiéra Roberta Fica, ktorý v predvolebnej kampani tvrdil, že zastaví pomoc Ukrajine a bude blokovať snahu Kyjeva o vstup krajiny do NATO, pripomína CNN.

Tieto víkendové udalosti „majú silu na vyvolanie pochybností" o podpore Ukrajiny zo strany EÚ, konštatoval Lansbergis. „Mnohé odkazy, ktoré boli vyslané z Bruselu alebo Washingtonu alebo odinakiaľ, majú silu vzbudzovať pochybnosti o tom, či to myslíme vážne,“ dodal litovský minister zahraničných vecí. „Dúfam, že dnešné stretnutie to môže napraviť a môže vyslať veľmi jasný, úplne jasný odkaz, že Európa je s Ukrajinou až do víťazstva,“ povedal Lansbergis.

14:55 Vývoz zbraní z Nemecka na Ukrajinu sa za tento rok v porovnaní s vlaňajškom viac ako zštvornásobil, vyplýva z údajov zverejnených nemeckým ministerstvom hospodárstva. Agentúra Reuters napísala, že Kyjev sa stal najväčším odberateľom nemeckých zbraní.

Hodnota vojenskej techniky a ďalšieho vybavenia určeného pre Ukrajinu tento rok do konca septembra predstavovala 3,3 miliardy eur, vlani to za rovnaké obdobie bolo 775 miliónov eur. Celkovo nemecká vláda zatiaľ tento rok schválila export zbraní za 8,76 miliardy eur.

Nemecko opakovane sľubuje, že bude Ukrajinu čeliacu už 19 mesiacov ruskej agresii podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že ruská invázia na Ukrajinu priviedla jeho krajinu k obratu v prístupe k obrane.

magna, obete, deti, vojna na ukrajine, rok vojny na ukrajine Čítajte aj Tri scenáre vývoja: Koľko nás stojí vojna na Ukrajine a koľko by nás stálo ruské víťazstvo

14:45 Satelitné snímky zhotovené na konci septembra, zobrazujú nevídané lietadlá na ruskej leteckej základni Engels. Rusi tam začali maľovať obrysy strategických bombardérov Tu-95MS. Kľúčová základňa sa v minulosti stala cieľom ukrajinských dronov.

maľovane ruské lietadlá, bombardér TU-95, letecká základňa Engels Čítajte viac Rusi skúšajú ďalšiu nevídanú taktiku. Maľujú si lietadlá na zem

14:10 Únava Západu z konfliktu na Ukrajine sa bude zvyšovať. Vyhlásil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, čo americký Kongres prijal cez víkend návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, v ktorom nie je zahrnutá pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Únava z toho konfliktu, únava z úplne absurdného sponzorovania kyjevského režimu – bude rásť vo viacerých krajinách vrátane USA,“ povedal Peskov.

Dodal však, že Washington sa bude aj napriek tomu naďalej zapájať do konfliktu na Ukrajine. „Únava povedie k roztriešteniu politického zriadenia,“ uviedol hovorca Kremľa.

Moskva sa dlhodobo spolieha na to, že západné krajiny začnú byť unavené z podporovanie Kyjeva a medzi západnými spojencami budú narastať rozdiely, konštatuje AFP.

ukrajinsky minomet Čítajte aj Posielať zbrane na Ukrajinu? Anketa ukázala, ako by rozhodli čitatelia Pravdy

13:45 Bulharsko ešte v priebehu pondelka prestane na svoje územie púšťať osobné autá s ruskými evidenčnými číslami. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie riaditeľa bulharskej pohraničnej polície Antona Zlatanova pre bulharskú verejnoprávnu televíziu BNT.

„Veľmi aktívne sme pracovali od štvrtka do včerajška. Som si istý, že na konci dnešného dňa zákaz vstupu ruských osobných áut do našej krajiny začne platiť," povedal Zlatanov. Poznamenal, že nákladné vozidlá s ruskými evidenčnými číslami nemôžu do krajiny vstupovať už niekoľko mesiacov. Zlatanov nekonkretizoval, koľko ruských osobných áut mesačne prichádzalo do Bulharska, ale zdôraznil, že ich nebolo veľa.

13:35 Najmenej piati ľudia zomreli a ďalších pätnásť bolo zranených počas uplynulého dňa pri ruských útokoch, ktorých terčom bolo deväť ukrajinských oblastí. V Doneckej oblasti na východe krajiny zomreli traja ľudia, uviedla vojenská administratíva regiónu. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Pri ruskom ostreľovaní mesta Vovčansk v Charkivskej oblasti zahynul jeden muž, oznámil jej gubernátor Oleh Synjehubov. Bombardovanie zničilo v meste niekoľko budov. Útoky na Chersonskú oblasť zabili jedného civilistu, konštatoval jej gubernátor Oleksandr Prokudin. Údery v tomto regióne poškodili budovy vzdelávacích a zdravotníckych inštitúcií, jednu továreň a ďalšie civilné objekty, dodal gubernátor.

13:25 Slovenskú stranu Smer je absurdné označovať za proruskú. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na víťazstvo Smeru-SD v predčasných parlamentných voľbách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Dmitrij Peskov Čítajte viac Kremeľ reaguje na slovenské voľby: Je absurdné označovať Fica za proruského

13:10 Spojenci Ukrajiny musia zabrániť Rusku spustiť ďalšiu „brutálnu“ zimnú vojenskú operáciu proti ukrajinskému ľudu, povedala v pondelok po príchode do Kyjeva nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Moskva minulý rok v zime útočila proti ukrajinskej energetickej sústave aj počas mrazov mínus 20 stupňov Celzia.

Baerbocková vyzvala spojencov, aby poskytli Ukrajine ďalšiu pomoc v protivzdušnej obrane a zaistili aj dodávky energií.

„Minulú zimu sme videli, ako brutálne vedie ruský prezident túto vojnu,“ povedala Baerbocková, ktorá je v Kyjeve s ostatnými ministrami zahraničných vecí z členských štátov Európskej únie.

„Musíme tomu spoločne zabrániť všetkým, čo máme, pokiaľ sa len dá,“ apelovala.

Ukrajina, Andrijivka, Bachmut, vojna na Ukrajine Čítajte aj Smer Tokmak, zima nás nezastaví. Šéf ukrajinskej protiofenzívy na juhu verí vo veľký prielom

12:40 Británia nemá okamžité plány na vyslanie vojenských inštruktorov na Ukrajinu. Uviedol to v nedeľu britský premiér Rishi Sunak v reakcii na vyjadrenie britského ministra obrany, Minister naznačil, že britskí vojaci by priamo na Ukrajine mohli cvičiť jej vojakov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Minister obrany povedal, že niekedy v budúcnosti bude jedného dňa možno pre nás možné, aby sme niektoré výcviky robili na Ukrajine,“ uviedol Sunak.

Dodal však, že sa to nemôže stať okamžite a ide o dlhodobú záležitosť. „Žiaden britský vojak nebude vyslaný do boja v súčasnom konflikte,“ povedal premiér.

Šéf britského rezortu obrany Grant Shapps v rozhovore pre denník Sunday Telegraph cez víkend uviedol, že po rokovaniach s predstaviteľmi britskej armády existuje možnosť na výcvik ukrajinských vojakov priamo na Ukrajine.

„Hovoril som dnes o tom, že by sa výcvik nakoniec presunul bližšie, teda aj na Ukrajinu. Predovšetkým na západ krajiny. Myslím si, že teraz máme príležitosť priniesť tam viac vecí,“ uviedol Shapps.

Storm Shadow Čítajte aj Storm Shadow? Extrémne nepriateľský krok Británie, pení Kremeľ a hovorí o práve „neutralizovať hrozby“

12:25 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok vyhlásila, že zasadnutie šéfov diplomacií z 27 členských štátov Európskej únie v Kyjeve je signálom Moskve, že EÚ je odhodlaná dlhodobo podporovať Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačových agentúr AFP a Reuters.

„Je to ukážka nášho odhodlania a trvalej podpory Ukrajiny, až kým nezvíťazí. Je to aj odkaz Rusku, že by sa nemalo spoliehať na našu únavu. Budeme tu dlhý čas aj v budúcnosti,“ povedala Colonnová v Kyjeve.

12:15 Ruský Letecký závod Smolensk, v ktorom vyrábajú rakety Kh-59, sa v nedeľu stal terčom útoku ukrajinských dronov. Tri zo štyroch vypálených dronov zasiahli cieľ, uviedla tlačová služba ukrajinského obranného spravodajstva „Potvrdené údaje naznačujú, že cieľ zasiahli tri zo štyroch dronov, čo spôsobilo značné škody na výrobných zariadeniach vojenského závodu,“ konštatovalo obranné spravodajstvo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ch-59 je raketa typu vzduch-zem s dosahom až 280 kilometrov. Je jednou z najčastejšie používaných rakiet, ktorými ruské vzdušné sily útočia na vojenské a civilné ciele na Ukrajine.

12:00 Taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani v pondelok pri príchode do Kyjeva zdôraznil symbolický význam sľubu Talianska, že pomôže s obnovou katedrály v prístavnej O­dese.

Tajani pricestoval na stretnutie šéfov diplomacií z 27 členských štátov EÚ, ktoré sa prvýkrát koná mimo územie Únie. Ministri chcú takto preukázať Ukrajine podporu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

Historický pravoslávny Katedrálny chrám Premenenia Pána ruské raketové útoky poškodili 23. júla, keď zahynuli aj najmenej dvaja ľudia a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia.

Katedrála v Odese, ťažko poškodená pri ruskom... Foto: SITA/AP, Libkos
Odesa, vojna na Ukrajine Katedrála v Odese, ťažko poškodená pri ruskom raketovom útoku v nedeľu 23. júla 2023.

„Podpísali sme dohodu o rekonštrukcii odeskej katedrály a toto je politický a kultúrny odkaz pre Ukrajinu,“ povedal Tajani. Na zasadnutí Rady (EÚ) pre zahraničné veci zatupuje Taliansko, Slovensko zastupuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský.

11:58 Ukrajinský tankista telefonoval kvôli pokazenému ukoristenému ruskému tanku na technickú podporu do ruskej fabriky Uralvagonzavod, aby mu poradili s opravou stroja. Napísal to časopis Forbes, podľa ktorého sa mu Rusi – vrátane riaditeľa závodu – naozaj snažili pomôcť. Zjavne nepoznali, že hovorí s ukrajinským vojakom.

vojna na Ukrajine, ukrajinský tankista Čítajte viac Ukrajinský tankista volal do Ruska kvôli oprave ukoristeného tanku. Sadli mu na lep

11:35 Situácia južne od obce Robotyne v západnej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny je podľa expertov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) nestabilná, takticky komplikovaná a dynamická, keďže niektoré opevnenia ruskej armády niekoľkokrát zmenili majiteľa. Ruskí vojaci totiž v rámci svojej obrany pred ukrajinskou protiofenzívou v západnej časti Záporožskej oblasti podnikajú v blízkosti dediny Robotyne protiútoky, poznamenal ISW. Inštitút to uviedol v najnovšom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Nemecké leopardy ničia ruskú obranu. Takmer na sto percent
Video
Ukrajinskí vojaci zo 47. mechanizovanej brigády opisujú svoje skúsenosti s tankami Leopard 2A6. Táto brigáda sa presadila cez prvú obrannú líniu ruských jednotiek pri Robotyne v Záporožskej oblasti. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

11:25 Rusko má problém čeliť súbežným hrozbám na fronte na juhu Ukrajiny. Preto lietadlá ruskej Čiernomorskej flotily zohrávajú čoraz dôležitejšiu rolu pri pokuse čeliť postupu Ukrajiny. Vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany, informuje spravodajský portál Sky News.

Rusi podľa rezortu organizujú letecké hliadkové operácie na včasnú identifikáciu dronov, pričom obojživelné lietadlá ako Be-12 vylietavajú zo základní na okupovanom Kryme. Medzičasom sa flotila po útokoch na krymské prístavné mesto Sevastopoľ premiestnila do Novorossijska. Letecké útoky podnikajú bojové lietadlá Su-24.

Ruská stíhačka Su-34 Foto: SITA/AP, Vitaliy Timkiv
Ruská stíhačka Su-34 Ruská stíhačka Su-34

„Rusko sa pokúša využiť námorné letectvo na presun sily nad severozápadnú časť Čierneho mora,“ konštatuje Londýn.

10:55 Podpora Spojených štátov pre Ukrajinu neoslabla, uviedol v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Zároveň zľahčil prijatie zákona o dočasnom financovaní americkej vlády, v ktorom nie je zahrnutá pomoc Ukrajine, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Kuleba uviedol, že rokuje s americkými demokratmi i republikánmi v Kongrese a situáciu okolo zákona o dočasnom financovaní americkej vlády označil skôr za „incident“ než za niečo systematické.

„Necítime, že by podpora od Spojených štátov bola naštrbená… Pretože Spojené štáty rozumejú, že na Ukrajine je v stávke niečo oveľa väčšie ako len Ukrajina,“ uviedol Kuleba pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Kyjeve.

„Je to o stabilite a predvídateľnosti sveta, a preto verím, že budeme schopní nájsť potrebné riešenie,“ povedal Kuleba.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

10:50 Ukrajina rešpektuje rozhodnutie slovenských občanov, uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba v reakcii na výhru strany Smer vedenej Robertom Ficom v sobotňajších predčasných voľbách. Ukrajinský portál Europejska pravda očakáva, že pravdepodobná nová slovenská vláda zostavená Ficom zastaví dodávky vojenskej techniky Ukrajine a pridá sa ku krajinám, ktoré požadujú skoré začatie mierových rozhovorov s Ruskom.

Robert Fico Čítajte viac Kyjev po výhre Fica rešpektuje voľbu slovenského ľudu

9:55 Šéfovia diplomacií EÚ vrátane Slovenska sa stretnú v Kyjeve. Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba privítal uskutočnenie tohto stretnutia.

„Je to historická udalosť, pretože Rada (EÚ) pre zahraničné veci sa prvýkrát zíde mimo svojich súčasných hraníc, avšak v rámci budúcich hraníc Európskej únie,“ uviedol Kuleba na spoločnej tlačovej konferencií s Borrellom.

Stretnutie ministrov nebolo podľa DPA dopredu ohlásené z bezpečnostných dôvodov. Borrell pricestoval na Ukrajinu v sobotu a v nedeľu sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským i ministrom obrany Rustemom Umerovom.

DPA si všíma, že väčšina krajín EÚ vyslala na stretnutie v Kyjeve ministrov zahraničných vecí, no Poľsko reprezentuje námestník ministra. Vzťahy Varšavy a Kyjeva boli doteraz veľmi blízke, no v súčasnosti sú napäté po poľskom zákaze dovozu ukrajinského obilia. Maďarsko zase vyslalo len jedného vysokopostaveného diplomata.

9:52 Pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynul v noci na pondelok jeden človek a šesť ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

Ruské sily podnikli za uplynulých 24 hodín celkovo 71 útokov na Chersonskú oblasť, pričom cielili na rezidenčné oblasti aj obchody a zariadenia zdravotníckej infraštruktúry, uviedol Prokudin.

Administratívne centrum oblasti mesto Cherson bolo cieľom 20 vzdušných alebo pozemných útokov, dodal Prokudin. Ráno v pondelok tam záchranné zložky uhasili požiar, ktoré po ostreľovaní vznikol.

Ukrajina vlani v novembri vyhnala ruskú armádu po niekoľkých mesiacoch okupácie z Chersonskej oblasti na pravom brehu rieky Dneper. Rusko však naďalej pokračuje v ostreľovaní Chersonu a oblastí okolo neho z opačného brehu Dnepra.

9:45 Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol v pondelok portál britskej televízie Sky News.

Prigožinov syn rokuje s ruskou Národnou gardou (Rosgvardija) o znovuzapojení vagnerovcov do bojov na Ukrajine za záujmy Moskyvy, uviedol ISW. Odvolal sa na kanál na platforme Telegram spriaznený s vagnerovcami.

Týmto krokom by sa vytvoril alternatívny vodca k súčasnému veliteľovi vagnerovcov Andrejovi Troševovi, ktorý pracuje pre ruské ministerstvo obrany. Trošev sa minulý týždeň zúčastnil na porade v Kremli spolu s námestníkom ruského ministra obrany Junus-Bekom Jevkurovom a Putin ho tak verejne uznal za svojho blízkeho spolupracovníka. Agentúra Reuters uviedla, že cieľom bolo ukázať, že po neúspešnej vzbure vagnerovcov pod vedením Jevgenija Prigožina teraz žoldniersku formáciu kontroluje ruský štát.

Kroky Pavla Prigožina naznačujú, že „niektorí vagnerovskí bojovníci majú záujem sústrediť sa okolo vodcu, ktorý je alternatívou ku Kremľu a k Troševovi pracujúcemu pod ministerstvom obrany,“ uviedol ISW.

„Ministerstvo obrany bude poskytovať výzbroj a zásoby pre veľkú, reorganizovanú silu pod vedením Rosgvardie, pretože tá nemá vlastnú logistickú infraštruktúru, aby to mohla robiť,“ dodal ISW v správe. Rosgvardija je priamo podriadená prezidentskému ú­radu.

ISW citoval svoj zdroj vo Vagnerovej skupine, podľa ktorého Pavel Prigožin a Národná garda vedú rokovania aj o tom, že skupina si zachová svoj názov, symboly, ideológiu, veliteľov a riadenie.

Vladimir Putin, Trošev, vagnerovci, Jevkurov Čítajte aj Putin formuje nových bojovníkov. Rokoval s bývalým veliteľom vagnerovcov, ktorého Prigožin označoval za zradcu

9:08 Ministri zahraničných vecí Európskej Únie absolvujú v pondelok v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev stretnutie, aby preukázali Ukrajine podporu. Oznámil to šéf Európskej diplomacie Josep Borrell s tým, že pôjde o prvé stretnutie všetkých ministrov mimo územia EÚ.

„Zvolávam na dnes stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v Kyjeve. Prvýkrát sa všetkých 27 členských krajín stretne mimo EÚ,“ uviedol Borrell na sociálnej sieti X.

Na neformálnom stretnutí šéfov diplomacií EÚ v Kyjeve bude aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský, oznámila slovenská diplomacia. Dodala, že hlavnou témou rokovaní bude pokračujúca vojenská agresia Ruska proti Ukrajine. Stretnutie ministrov nebolo podľa DPA dopredu ohlásené z bezpečnostných dôvodov. (tasr, dpa)

8:20 Rusko v noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu pomocou bezpilotných lietadiel a navádzaných leteckých bômb, píše server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorkyňu ukrajinského operačného veliteľstva juh Nataliju Humenukovú.

Protivzdušná obrana podľa nej štyri drony zostrelila, ale sú hlásené aj zásahy. Posledný útok bezpilotnými lietadlami podľa Humenukovej nebol príliš rozsiahly, Rusi pravdepodobne chceli zistiť, kde majú Ukrajinci rozmiestnenú protivzdušnú obranu.

„Noc bola opäť nepokojná,“ vyhlásila armádna hovorkyňa. Ruské invázne sily podľa nej útočili na civilnú infraštruktúru a obytné oblasti. „Bola poškodená nemocnica aj zariadenie kritickej infraštruktúry,“ uviedla hovorkyňa.

Úrady v noci vyhlásili letecký poplach v niekoľkých oblastiach – okrem iného v Mykolajivskej, Chersonskej alebo Dnepropetrovskej oblasti. Médiá informovali o ruských bezpilotných lietadlách mieriacich smerom na mesto Kryvyj Rih.

Podľa Humenukovej mierili drony najmä cez Chersonskú oblasť smerom ku Kryvému Rihu, kde Ukrajinci tri bezpilotné stroje zničili, ďalší zostrelili už v Chersonskej oblasti. „Ale bol zasiahnutý jeden z priemyselných podnikov. Drony udrel aj v Chersonskej oblasti. Opäť bola poškodená čisto civilná infraštruktúra – poľnohospodársky závod,“ tvrdila hovorkyňa.

7:52 Podľa portálu Politico dnes do Kyjeva prídu ministri zahraničia krajín EÚ. V nedeľu tam konal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

7:32 Správa o kubánskych bojovníkoch na Ukrajine preletela svetovou tlačou na začiatku septembra, keď kubánska vláda oznámila zatknutie 17 ľudí podozrivých z členstva v skupine pašerákov ľudí verbujúcich mladých mužov do ruskej armády. Oznámenie vyvolalo otázky týkajúce sa rozsahu spolupráce oboch spojencov z čias studenej vojny a ohľadom toho, či kubánska podpora Moskvy slabne.

Rozhovory s Kubáncami na Kube aj v Rusku odhaľujú iný uhol pohľadu, a to z perspektívy mladých mužov, ktorí považujú vstup do ruskej armády za svoju najlepšiu šancu na lepší život. Aj keď sa zdá, že nie všetci z nich vedeli, čomu sa upísali, píše denník Politico.

Fidel Castro Čítajte viac Zmluva s diablom - Kubánci, ktorí na Ukrajine bojujú za ruskú armádu

6:58 Návrat Roberta Fica a jeho Smeru k moci bude mať dopady aj mimo Slovenska a môže narušiť jednotu podporovateľov Ukrajiny. Na sociálnej sieti X to dnes napísala poslankyňa nemeckých liberálnych slobodných demokratov (FDP) Renáta Altová, ktorá pochádza zo Slovenska a ktorá v minulosti pôsobila v československých a slovenských diplomatických službách.

fico, smer Čítajte viac Nemecká poslankyňa pochádzajúca zo Slovenska: Návrat Fica môže urobiť ďalšie trhliny medzi spojencami

6:15 Úrady v Charkove chcú vybudovať prvú ukrajinskú podzemnú školu, v ktorej sa môže konať výučba aj počas náletov. Napísal to ruskojazyčný server BBC. Východoukrajinské mesto leží neďaleko ruských hraníc a je častým terčom ostreľovania a náletov ruskej armády.

"Plánujeme postaviť prvú podzemnú školu na Ukrajine, ktorá bude zodpovedať moderným regulačným požiadavkám pre ochranné stavby. Kryt poslúži tisíckam charkovských detí bezpečne pokračovať v prezenčnej výučbe, a to aj pri raketovej hrozbe, "uviedol starosta Charkova Ihor Terechov.

Od vlaňajšieho 24. februára, keď na Ukrajinu vpadla ruská armáda, do začiatku tohto školského roka, bolo podľa Detského fondu OSN (UNICEF) úplne zničených 1300 ukrajinských škôl. Kvôli bojom sa prezenčne výučby na Ukrajine zúčastňuje len tretina školákov, uvádza organizácia. Ďalšia tretina podľa nej strieda on-line výučbu s dochádzkou do škôl, zvyšné deti sa učia iba na diaľku.

© Autorské práva vyhradené

277 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine