579. deň: Kyjev sa dočkal. Americké 'supertanky' Abrams sú na Ukrajine

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 25.09.2023 05:30, aktualizované: 
Abrams M1 Foto:
Americké tanky Abrams M1 počas cvičenia v nemeckom Hohenfels v máji 2018.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že na Ukrajinu dorazili americké tanky Abrams, informuje agentúra Reuters. "Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. Abramsy už sú na Ukrajine, "uviedol ukrajinský prezident na platforme Telegram.

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 579 dní
  • Rusko podľa Ukrajiny stratilo ďalších 420 vojakov
  • Pri ukrajinskom útoku na Sevastopoľ zomrel veliteľ Čiernomorskej flotily, spoločne s 34 dôstojníkmi, tvrdia Ukrajinci
  • Jedny z najlepších tankov na svete Abramsy, dorazili na ukrajinský front
  • Rétorika ruských médií podnecuje ku genocíde. Šéf vyšetrovacieho tímu pokračuje vo vyšetrovaní zločinov ruskej agresie
  • Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) odhalila platenú propagandu z Ruska
Ukrajinské drony si nájdu aj zakopaných Rusov
Video
Dronová vojna pokračuje. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
sevastopol Čítajte viac 578. deň: Odrezali sme Rusom logistickú trasu smerom na Bachmut, na ďalších pracujeme, tvrdí Ukrajina

22:55 Predseda kanadského parlamentu Anthony Rota sa ospravedlnil za to, že na pôde snemovne vzdal hold 98-ročnému prisťahovalcovi z Ukrajiny, ktorý počas druhej svetovej vojny mal bojovať na strane nemeckých nacistov.

Volodymyr Zelenskyj, Justin Trudeau, Jaroslav Hunka Čítajte viac Zelenskyj aj Trudeau tlieskali veteránovi, ktorý bojoval na strane nacistov. Židovská komunita bola šokovaná

21:50 Spojené štáty zaviedli nové obchodné obmedzenia na 11 čínskych a päť ruských firiem, ktoré obviňujú z dodávania komponentov pre drony ruskej armády.

Americké ministerstvo obchodu, ktoré dohliada na vývoznú politiku, rozšírilo obchodnú čiernu listinu celkovo o 28 spoločností vrátane niektorých z Fínska a Nemecka. Tento krok americkým dodávateľom obmedzuje poskytovať im technológie.

Deväť z týchto spoločností, vrátane čínskej Asia Pacific Links Limited a ruskej SMT-iLogic, sa údajne podieľalo na schéme dodávania komponentov pre drony ruskej firme Special Technology Center, už predtým zaradenej na čiernu listinu. Táto firma poskytuje zbrane ruskej vojenskej rozviedke GRU.

„Bez váhania podnikneme rýchle a účelné kroky proti tým, čo budú pokračovať v dodávkach a podpore Putinovej ilegálnej a nemorálnej vojny na Ukrajine,“ povedal Alan Estevez, šéf kontroly vývozu na americkom ministerstve obchodu.

21:05 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok uviedla, že Poľsku ponúkla pôžičku dve miliardy dolárov na podporu modernizácie armády.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení napísalo, že Poľsko je „oddaným“ americkým spojencom, ktorého bezpečnosť je významne dôležitá pre kolektívnu obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie. Dodalo, že takéto financovanie je vyhradené pre najdôležitejších bezpečnostných partnerov Washingtonu.

Poľsko je významný podporovateľ susednej Ukrajiny, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej invázii. Varšava poskytla Kyjevu na obranu aj svoje tanky a stíhačky. Slúži tiež ako hlavná tranzitná krajina pre väčšinu západných zbraní, ktoré smerujú na Ukrajinu.

Poľská armáda prechádza procesom modernizácie a nahrádza staré sovietske vybavenie novými zbraňami od amerických či juhokórejských zbrojárskych firiem.

Vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom sa však v uplynulých dňoch vyostrilo, pretože Poľsko spolu so Slovenskom a Maďarskom predĺžilo zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov aj po 15. septembri.

19:55 Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v pondelok si predvolalo bulharského veľvyslanca Atanasa Krastina, aby mu vyjadrilo svoj nesúhlas s minulotýždňovým rozhodnutím Bulharska vyhostiť ruského kňaza.

Bulharské úrady minulý týždeň vyhostili rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi, a tiež dvoch bieloruských kňazov. Dôvodom je ich údajná činnosť v prospech geopolitických záujmov Moskvy. Muži majú zakázaný vstup do krajiny na päť rokov.

Ruská diplomacia vo vyhlásení označila toto rozhodnutie za „ďalší provokatívny krok bulharských úradov“, ktorý bude mať „nepríjemné následky“.

Bulharsko je členom EÚ a Severoatlantickej aliancie, väčšina jeho obyvateľov sa hlási k pravoslávnemu náboženstvu a s Ruskom ho spájajú historické a kultúrne väzby. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sú však vzťahy medzi krajinami napäté.

18:30 Po tom, ako ukrajinské jednotky prelomili ruskú obranu v dedine Verbove v Záporožskej oblasti, ruská výsadková jednotka priznala, že okupanti čelia tlaku aj z východnej strany.

rusko ukrajina vojak ruský Čítajte viac Ruský vojak z frontu: Nebojujeme za Šojgua, ale za kamarátov. Je to ako v Afganistane či Čečensku

18:20 Niekoľko príslušníkov ruského leteckého pluku a bezpečnostnej služby zahynulo pri skúmaní ukrajinského útočného dronu v ruskej Kurskej oblasti. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Dron Rusi zachytili a dopadol na dráhu letiska pri dedine Chalinov v Kurskej oblasti. Zdroj z ukrajinskej vojenskej tajnej služby to povedal pre spravodajský portál Kyiv Post. Keď sa velitelia pluku a členovia Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pri drone zhromaždili, aby ho preskúmali a odfotografovali, explodoval.

Ukrajinský zdroj povedal, že zomrelo niekoľko ľudí vrátane veliteľa 14. leteckého pluku, jedného z jeho zástupcov, niekoľkých letcov, zástupcu vojenskej kontrarozviedky FSB a zamestnancov letiska.

Kyjev v posledných mesiacoch podniká takmer každodenné útoky dronmi na ruské mestá a územie. Mesto Kursk sa nachádza približne 90 kilometrov od ukrajinskej hranice.

18:10 Existujú „nepretržité dôkazy“, že ruské sily páchajú na Ukrajine vojnové zločiny, uviedla vyšetrovacia komisia Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC). Útoky na Ukrajine podľa nej zahŕňajú „nezákonné útoky výbušnými zbraňami, útoky poškodzujúce civilistov, mučenie, sexuálne a rodovo podmienené násilie a útoky na energetickú infraštruktúru“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Nezávislá medzinárodná vyšetrovacia komisia pre Ukrajinu uviedla, že zdokumentovala útoky výbušnými zbraňami na obytné budovy, funkčné zdravotnícke zariadenie, železničnú stanicu, reštauráciu, obchody a komerčné sklady. „Tieto útoky viedli k civilným obetiam, poškodeniu alebo zničeniu kľúčových zariadení a narušeniu základných služieb a zásobovania,“ vysvetlila.

„Vždy, keď som odpovedal, že niečo neviem alebo si nepamätám, dali mi elektrické šoky… Neviem, ako dlho to trvalo. Pripadalo mi to ako večnosť,“ povedala jedna z obetí mučenia, ktoré vypočula komisia.

Ruskí vojaci okrem iného podľa vyšetrovacej komisie páchali sexuálne násilie na ženách vo veku od 19 do 83 rokov.

Komisia zároveň pokračuje vo „vyšetrovaní jednotlivých situácií údajných presunov maloletých bez sprievodu ruskými orgánmi do Ruskej federácie“ a tiež sa venuje príčine kolapsu Kachovskej priehrady z júna.

17:55 Rusko v noci na pondelok zaútočilo pomocou dronov a riadených striel na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny, uviedla agentúra Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky drony a väčšinu striel, škody však aj tak utrpela prístavná infraštruktúra vrátane obilných síl. **V areáli pri útoku zahynuli dvaja ľudia. V Odese okrem toho úlomky zranili jednu ženu, ktorá skončila v nemocnici, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Kiper.

Traja ľudia vo veku 55 až 73 rokov zomreli, keď ruské letectvo v pondelok ráno bombardovalo mesto Beryslav v Chersonskej oblasti, uviedol šéf oblastí správy Oleksandr Prokudin. Jedna žena bola pre zranenia hospitalizovaná. Rusi na mesto zhodili štyri bomby a zasiahli súkromný dom a sídlo komunálneho podniku. Beryslav leží na pravom brehu Dnepra, niekoľko kilometrov nad hrádzou zničenej Kachovskej priehrady.

17:25 Po nočnom ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Odeskú oblasť našli v pondelok trosky rakety S-300 v Podnestersku, separatistickom regióne Moldavska.

Oleg Beľakov zo špeciálnej komisie dohliadajúcej na bezpečnostné opatrenia v Podnestersku uviedol, že na mieste sú polícia, ženisti a vojenskí pozorovatelia. Trosky rakety sa našli v dedine Chitcani, približne 34 kilometrov od ukrajinskej hranice.

Beľakov povedal, že bolo počuť výbuch a časť rakety S-300 dopadla do záhrady pri súkromnom dome, ale neexplodovala a nespôsobila žiadne škody.

„V záhrade leží bojová hlavica z rakety S-300. Stále sú na nej niektoré prvky označenia, z ktorých sa dá určiť, že išlo o model rakety S-300 z roku 1968,“ dodal.

Kto raketu vystrelil, zatiaľ nie je jasné. Raketový systém S-300 zem-vzduch vyvinuli v bývalom Sovietskom zväze a používajú ho Rusko aj Ukrajina.

Úrady v Moldavsku od začiatku invázie Ruska na Ukrajine koncom februára 2022 hlásili najmenej štyrikrát nález trosiek rakiet v severných častiach krajiny.

16:45 Maďarsko nepodporí Kyjev v žiadnej medzinárodnej otázke, kým Ukrajina na svojom území plne neobnoví práva etnických Maďarov. Pri otvorení jesenného zasadnutia maďarského parlamentu to dnes poslancom povedal premiér Viktor Orbán, informovala agentúra Reuters. Ministerský predseda tiež uviedol, že Budapešť neponáhľa s ratifikáciou vstupu Švédska do NATO.

orbán Čítajte viac Orbán tvrdí, že Európa sa militarizuje. Švédsko do NATO? Nič nás k tomu nenúti

Nie je to prvýkrát, čo Maďarsko obvinilo Ukrajinu z porušovania práv približne 150.000 etnických Maďarov, ktorí žijú v Zakarpatí na západe krajiny. Spory zosilneli najmä po roku 2017, keď Ukrajina prijala zákon obmedzujúci školskú výučbu v menšinových jazykoch.

„Chcú premeniť na ukrajinské, a pokiaľ to nebude fungovať, chcú ich zavrieť,“ uviedol vo svojom prejave nacionalistický premiér a dodal, že jeho vláda bude bojovať za práva etnických Maďarov na západnej Ukrajine.

„Nepodporíme Ukrajinu v žiadnej medzinárodnej otázke, kým neobnovia zákony, ktoré zaručujú práva Maďarov,“ povedal Orbán.

15:40 Ukrajinská protiofenzíva v melitopoľskom smere postupne napreduje. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na oznámenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

„Obranné sily pokračujú v ofenzíve v sektore Melitopoľ. Naši obrancovia úspešne odrazili nepriateľské útoky pri Robotyne v Zaporožžskej oblasti,“ uvádza sa v správe.

Legitímny starosta Melitopoľa Ivan Fedorov, ktorý od vypuknutia vojny z bezpečnostných dôvodov žije v exile, prostredníctvom Telegramu uviedol, že obyvatelia hlásili silné výbuchy v neďalekom Tokmaku. Nahral tiež zábery, ktoré tvrdili, že ukazujú „priamy zásah“ ruského pozorovateľského stanovišťa neďaleko Tokmaku.

Práve Tokmak tvorí dôležitú bariéru medzi ukrajinskými silami a mestom Melitopoľ, ktoré je vstupnou bránou na anektovaný Krym a dôležitým ruským tranzitným uzlom. Ruské sily okupujú Melitopoľ s obrovským strategickým významom od začiatku vojny. Melitopoľ je jedno z mála ukrajinských miest, kde sa Rusom podarilo dosadiť vlastné vedenie.

15:00 Ukrajinskí pohraničníci spolu s príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl vytlačili Rusov, ktorí prekročili ukrajinskú hranicu v Charkovskej oblasti. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na štátnu pohraničnú stráž.

Rusi sa infiltrovali na ukrajinské územie a začali budovať opevnenia pri hraniciach. Ukrajinci zistili, že na pozorovacom stanovišti a v jeho blízkosti na ukrajinskom území sa nachádzalo asi 15 ruských infiltrátorov.

Pohraničníci spolu s vojakmi jednej z tankových brigád plánovali spoločné opatrenia na vytlačenie Rusov za štátnu hranicu.

Ostreľovači pohraničnej stráže údajne zabili niekoľkých infiltrátorov, a keď Rusi utiekli z územia Ukrajiny, ukrajinské sily spustili paľbu z tankov a mínometov.

14:45 Ruskí vojaci mučili svoje ukrajinské obete na okupovaných územiach susednej krajiny tak brutálne, že niektoré z nich umučili na smrť. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol šéf vyšetrovacej komisie Organizácie Spojených národov pôsobiacej na Ukrajine. Vyhlásil tiež, že komisia získala ďalšie dôkazy o tom, že ruská armáda využíva mučenie veľmi široko a systematicky.

Vyšetrovací tím pod patronátom OSN navštívil na Ukrajine územie v Chersonskej či Záporožskej oblasti, ktorá padla do rúk Ruska a pri následnej protiofenzíve ich ukrajinské sily oslobodili. Komisia dospela k záveru, že mučenia sa dopúšťali väčšinou ruskí vojaci na Ukrajincoch v provizórnych väzniciach zriadených Ruskom.

„V niektorých prípadoch bolo mučenie nasadzované s takou brutalitou, že spôsobilo smrť obete,“ povedal dnes Rade OSN pre ľudské práva predseda komisie Erik Möse.

petr pavel Čítajte aj Mier? Za podmienok Ukrajiny, uviedol v OSN Pavel. Raísí: USA rozdúchavajú vojnu

Komisia už skôr uviedla, že činy ruských síl na Ukrajine, vrátane mučenia, by sa mohli posudzovať ako zločiny proti ľudskosti. Kremeľ popiera akékoľvek obvinenia z mučenia či ďalších vojnových zločinov spáchaných účastníkmi takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

14:35 Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) odhalila platenú propagandu z Ruska. Ruský agent v Česku zabezpečil šírenie propagandy o vojne na Ukrajine, pričom využil aj známe osobnosti. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz

Riaditeľ BIS Michal Koudelka v pondelok v Poslaneckej snemovni, kde sa koná konferencia o dezinformáciách, informoval, že „vplyvový agent na žiadosť jedného z najvyšších orgánov ruskej štátnej moci rozdával tisíce eur, aby sa vo verejnom priestore šírili naratívy podporujúce zahranično-politické záujmy Ruskej federácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine“. Spomenuté známe osobnosti nemenoval.

BIS podľa jej šéfa tiež ešte pred vojnou zaznamenala prípad proruského aktivistu, ktorý pre účely šírenia propagandy využíval českých novinárov. Financoval ich zahraničné cesty a na oplátku chcel od nich články vyhovujúce Rusku.

Koudelka dovedna poskytol päť prípadov ruského ovplyvňovania diania a názorov v Česku z ostatných rokov. Príkladom je ovplyvňovanie prostredníctvom kvalitne spracovaných sfalšovaných videí z prezidentských volieb.

petr pavel Čítajte aj Dezinformácia o smrti Petra Pavla prišla z Ruska

Dezinformačná scéna je v Česku podľa Koudelku predovšetkým spontánna, nie je centrálne koordinovaná a skôr si vyberá naratívy, ktoré vyhovujú Rusku.

„Avšak aj napriek tomu všetkému som presvedčený, že dezinformáciám môžeme úspešne čeliť,“ poznamenal šéf BIS.

14:20 Americký prezident Joe Biden minulý týždeň po schôdzke so Zelenským v Bielom dome uviedol, že prvé tanky M1 Abrams na Ukrajinu dorazia už tento týždeň. Zámer dodať Ukrajine 31 tankov Abrams Biden oznámil v januári.

„Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. Abramsy už sú na Ukrajine,“ uviedol ukrajinský prezident na platforme Telegram s tým, že tanky sú teraz pripravované na to, aby posilnili jednotky ukrajinskej armády.

Americký portál The New York Times (NYT) dnes s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov amerického ministerstva obrany uviedol, že sa tanky na Ukrajinu podarilo napokon dopraviť o niekoľko mesiacov skôr, ako bol pôvodný odhad. Podľa týchto zdrojov boli tanky Abrams na Ukrajinu dopravené už v sobotu a ide o prvú časť z 31, ktoré Bidenova administratíva Ukrajine sľúbila. Koľko tankov bolo doteraz na Ukrajinu privezených, zdroje NYT nespresnili.

Abramsy sa zaradí medzi ďalšie tanky v ukrajinskom arzenáli, ktoré by Kyjev mohol použiť na preniknutie na územie ovládané Ruskom vo východných a južných častiach Ukrajiny. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov ale varoval, že tanky Abrams bude potrebné nasadzovať vo veľmi „špecifických operáciách“, aby nedošlo k ich zničeniu.

M1A1 Abrams Čítajte aj Austin: Čas nie je na strane Putina, nikdy nie je na strane diktátorov. 'Supertanky' Abrams sú na ceste

14:15 Ukrajinské špeciálne sily tvrdia, že pri piatkovom útoku na velenie ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme prišiel o život veliteľ flotily admirál Viktor Sokolov. Uviedla to agentúra AFP. Rusko sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadrilo.

Sevastopoľ, Krym, sídlo Čiernomorskej flotily Čítajte viac Zabili sme šéfa Čiernomorskej flotily, tvrdí Kyjev. Veliteľstvo v Sevastopoli dorazilo TNT

13:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že na Ukrajinu dorazili americké tanky Abrams, informuje agentúra Reuters. "Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. Abramsy už sú na Ukrajine, "uviedol ukrajinský prezident na platforme Telegram.

Čo dokáže americký supertank Abrams?
Video
Podľa odborníkov je to jeden z najlepších tankov, možno dokonca najlepší, na svete. Poľsko už v apríli podpísalo so Spojenými štátmi dohodu o dodávke 250 tankov M1A2 Abrams SEPv3. Kontrakt má hodnotu 4,75 miliardy dolárov. A hovorí sa, že len čo bude mať Poľsko prvé Abramsy, poľské tanky PT-91 by mohli zamieriť na Ukrajinu. Pozrite si Abramsy na videu US Army. / Zdroj: US Army

13:25 Niektoré naratívy šírené ruskými médiami by mohli predstavovať podnecovanie ku genocíde. Upozornil na to v pondelok šéf vyšetrovacieho tímu pre prípady porušovania ľudských práv na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej invázie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Šéf tímu Erik Möse vo svojom prejave pred Radou OSN pre ľudské práva vyjadril znepokojenie nad „obvineniami z genocídy na Ukrajine“ a varoval, že „niektoré z naratívov šírených v ruských štátnych a iných médiách môžu predstavovať podnecovanie ku genocíde".

Vyšetrovací tím uviedol, že „pokračuje vo vyšetrovaní takýchto záležitostí“, cituje AFP.

Ukrajina, Rusko, vojna, deti, Charkovská oblasť Čítajte aj Len utopte tie ukrajinské deti, utopte ich, vyzval moderátor ruskej televízie. Kyjev chce RT zakázať

Nórsky sudca Möse stojí na čele trojčlennej vyšetrovacej komisie (COI), ktorú vytvorila Rada OSN pre ľudské práva s cieľom vyšetriť prípady porušovania ľudských práv, ktorých sa na Ukrajine dopúšťa Rusko od februára minulého roka.

13:15 Lotyšské ministerstvo obrany začalo v pondelok pátrať po drone, ktorý sa stratil pri lotyšsko-ruských hraniciach. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Dron zmizol počas víkendového vojenského cvičenia a podľa lotyšskej armády existuje „veľká pravdepodobnosť“, že dopadol na územie susedného Ruska. Podľa lotyšských úradov došlo zo zatiaľ nezistených príčin k strate kontaktu so strojom.

Bezpilotné lietadlo malo výlučne monitorovaciu funkciu a nebolo vybavené žiadnymi zbraňami.

Lotyšsko / Riga / Pamätník / Sovietska éra / Čítajte aj Rusi v Lotyšsku podstupujú skúšky z lotyštiny, aby neboli vyhostení

13:05 Ruská okupačná administratíva v Sevastopoli na okupovanom Kryme vyhlásila, že zvyšky veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily boli zrovnané so zemou. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruské okupačné úrady uviedli, že výbuchy, ktoré počuli obyvatelia, boli „riadené detonácie“ zamerané na demoláciu zvyškov budovy ruskej Čiernomorskej flotily, ktorú predtým zasiahla ukrajinská raketa.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

Šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov vyhlásil, že pri piatkovom útoku na budovu veliteľstva prišlo o život deväť ľudí a ďalších 16 utrpelo zranenia. Budanov dodal, že sú medzi nimi aj ruskí generáli.

12:55 Rusko zaradilo v pondelok predsedu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, poľského sudcu Piotra Hofmaňského, na zoznam hľadaných osôb, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Hofmaňski Piotr Józef, Poliak. Hľadaný podľa článku Trestného zákona Ruskej federácie,“ informovali ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo vnútra.

Medzinárodný trestný súd / CPI / ICC / Čítajte aj Putin si zavaril na ďalší zatykač z Haagu. Povolil deportácie Ukrajincov bez ruského pasu

12:45 Novú vlnu napätia v Kosove, kde si potýčky medzi políciou a ozbrojeným komandom v blízkosti hraníc so Srbskom vyžiadali štyri obete, označil v pondelok Kremeľ za „potenciálne nebezpečnú“. Informovala o tom agentúra AFP.

kosovo nato Čítajte viac Našli ďalšieho militanta, ktorý útočil v Kosove. Priština žiada Srbov o vydanie podozrivých: Ušli k vám

12:15 Najmenej jednu obeť a viacerých zranených si vyžiadal útok na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

„Ruské letectvo zhodilo ráno na Beryslav štyri presne navádzané letecké bomby. Jedna z nich zasiahla kancelársku budovu. Zatiaľ vieme o jednom mŕtvom a niekoľkých ranených,“ uviedol Prokudin. Dodal, že ďalšia bomba zničila obytnú budovu, kde sa informácie o prípadných obetiach alebo zranených ešte zisťujú.

Ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspiľne neskôr informoval už o dvoch mŕtvych.

12:12 Rusko ubezpečilo Arménsko, že je jej spojencom, a zostáva v kontakte s jej vedením, povedal dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Moskva ale odmieta snahy Jerevanu obviňovať Rusko kvôli situácii okolo Náhorného Karabachu, regiónu, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, ale obývajú ho etnickí Arméni.

Agentúra AFP napísala, že arménsky premiér Nikol Pašinjan v nedeľu spojenecké vzťahy svojej krajiny, najmä tie s Ruskom, označil za „neefektívne“. Podobne sa v posledných dňoch vyjadril už niekoľkokrát.

„Sme kategoricky proti pokusom preniesť zodpovednosť na ruskú stranu a ruské mierové jednotky (v Náhornom Karabachu), ktoré vykazujú hrdinstvo,“ povedal Peskov. Dodal, že Rusko bude pracovať na tom, aby práva etnických Arménov v Náhorných Karabachu boli rešpektované.

karabach, arménsko, azerbajdžan Čítajte aj Arméni prišli o Karabach. Prídu Rusi o Arménsko?

11:35 Požiar vypukol v nedeľu večer v sklade ropy v ruskej Orenburskej oblasti v Povolží. Jeho hasenie trvalo dve hodiny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie ministerstva pre mimoriadne situácie Ruskej federácie na komunikačnej platforme Telegram. Plamene o približne deviatej večer zachvátili cisternové vozidlá prevážajúce ropné produkty, keď boli v zariadení v Orenburskej oblasti. Požiar sa podľa odhadu rozšíril na 500 metrov štvorcových a hasilo ho 70 ľudí. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie sa vôbec nezmienilo o príčine požiaru.

11:15 Viac ako polovica ukrajinských utečencov v Českej republike zažila verbálny útok pre svoj pôvod. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje český portál Vinegret.cz. Podľa prieskumu agentúry PAQ Research 57 percent oslovených utečencov z Ukrajiny v Česku uviedlo, že boli terčom slovných útokov pre svoj pôvod a 5 percent sa vyjadrilo, že boli terčom fyzickej agresie.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že verbálny útok zažili hlavne Ukrajinci vo veku do 40 rokov (62 %). Straší ľudia sú terčom agresie menej často (30 %). Častejšie sú pritom terčom agresie ženy ako muži. Verbálne útoky zažilo až 67 percent Ukrajincov zamestnaných v sektore služieb.

Česká vláda plánuje predlžiť štatút ochrany pre ukrajinských utečencov do konca marca 2025. Zároveň však krajina sprísňuje podmienky pomoci utečencom z Ukrajiny v snahe zredukovať rozpočtové výdavky.

11:05 Podpredseda eurokomisie Valdis Dombrovskis v pondelok vyhlásil, že je ťažké pochopiť postoj Číny k ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine, keďže princíp územnej celistvosti je jedným z kľúčových pilierov čínskej diplomacie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

„Územná celistvosť bola pre Čínu vždy základnou zásadou medzinárodnej diplomacie a ruská vojna (na Ukrajine) túto zásadu zjavne porušuje,“ povedal Dombrovskis na pôde pekinskej Univerzity Čching-chua počas návštevy Číny.

Podľa neho je preto ťažké pochopiť stanovisko Číny k pokračujúcej ruskej invázii na Ukrajine. Ako pripomína DPA, Čína v spojitosti s vojnou na Ukrajine oficiálne zaujíma neutrálny postoj, avšak fakticky podporuje Rusko.

Rusko Čína prezident návšteva Čítajte aj Čína už obsadzuje aj Rusko. Západné sankcie spôsobili, že bežní Rusi kupujú čínske autá

Dombrovskis vo svojom vystúpení poukázal aj na skutočnosť, že vojna na Ukrajine narušila export potravín a prispela k nárastu cien energii, čo má podľa neho vplyv aj na Čínu. Vzhľadom na to, že potravinová bezpečnosť je jednou z hlavných priorít Pekingu, podpredseda eurokomisie nerozumie tomu, „ako môže byť sabotáž vývozu obilia z Ukrajiny zo strany Ruska v záujme Číny.“

10:40 Podľa predbežných informácií si ukrajinské dronové útoky nevyžiadali nijaké obete, uviedli gubernátori v osobitných vyhláseniach na sociálnej sieti Telegram.

„V centre Kurska je v dôsledku útoku ukrajinských dronov poškodených niekoľko domov a strecha administratívnej budovy, sú vybité aj okná na bytovom dome… Ešte jeden dron spadol v Kurskom okrese,“ uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.

Reuters upozorňuje, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Kursk leží približne 90 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Ukrajina v posledných mesiacoch často útočí na ruské mestá. V auguste údajný ukrajinský dron poškodil v Kursku aj železničnú stanicu pri útoku, ktorý si vyžiadal aj päť ranených a spôsobil veľké škody.

Ukrajinská odplata sa blíži, varuje Kyjev
Video
Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu (afustratcom) zverejnil na svojich sociálnych sieťach animované video, v ktorom varuje, že sa Rusku pomstí za utrpenie Ukrajincov. / Zdroj: afustratcom

10:25 Ukrajinský osobitný vyšetrovateľ pre dokumentovanie vojnových zločinov Gjunduz Mamedov vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo na podporu vyšetrovania potenciálneho porušovania medzinárodného humanitárneho práva vo vojne, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Justičné orgány iných krajín by podľa Mamedova mali preskúmať, či na takéto vyšetrovanie existujú dôvody. Takýto postup by bol podľa neho možný v prípadoch, keď sa obete Ruskom vedenej vojny nachádzajú v iných štátoch, pričom ako príklad uviedol Nemecko.

„Od septembra minulého roka sme zdokumentovali zhruba 500 prípadov porušenia medzinárodného humanitárneho práva. Na vyšetrovaní sa musia podieľať aj ďalšie inštitúcie (v zahraničí),“ povedal Mamedov.

Ako analógiu spomenul kroky, ktoré podniklo nemecké súdnictvo v prípade zločinov spáchaných počas vojny v Sýrii.

Na otázku, či sa porušení medzinárodného humanitárneho práva dopustila aj ukrajinská strana a či by mala byť v takýchto prípadoch vyšetrovaná rovnakým spôsobom, odpovedal: „Nespochybňujem ani to“.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte aj Zelenskyj: Po Buči sa svet zmenil, otvorili sa mu oči

Mamedov bol od roku 2016 ukrajinským prokurátorom pre Krymský polostrov, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. V rokoch 2019 až 2021 pôsobil ako námestník generálneho prokurátora Ukrajiny.

10:15 Rusko v noci na dnes zaútočilo pomocou dronov a riadených striel na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. „Námorný prístav v Odese utrpel značné škody, vypukol požiar v hoteli pri termináli pre osobnú dopravu, ktorý sa už niekoľko rokov nepoužíval,“ informovalo južné veliteľstvo ukrajinských síl. Ukrajinské médiá pripomínajú, že hotel bol jednou z najznámejších stavieb prímorskej časti mesta, od roku 2011 však nebol využívaný a už v ňom nefungoval vodovod ani elektrická sieť.

V Odese okrem toho úlomky zranili jednu ženu, ktorá skončila v nemocnici, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Kiper.

9:34 Ruská okupačná správa na juhu Ukrajiny vytvára takzvané federálne vojenské náborové úrady a pripravuje povolávanie miestnych mužov do armády. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie ukrajinského Národného centra odporu. Ruská okupačná administratíva zároveň na svojich propagandistických kanáloch na komunikačnej platforme Telegram pravidelne uverejňuje žiadosti, aby miestni obyvatelia vo veku brannej povinnosti poskytli osobné informácie a kópie dokladov.

Britské obranné spravodajstvo pri príležitosti prvého výročia schválenia čiastočnej mobilizácie v Rusku vodcom krajiny Vladimírom Putinom poznamenalo, že ruská armáda čelí viacerým problémom, najmä pre nedostatočnú rotáciu vojakov.

ruskí vojaci Čítajte aj Potrava pre delá. Životnosť ruských mobilizovaných? Ani nie päť mesiacov

8:49 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 420 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl tak od začiatku vojny stúpol na 276 270, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, trinásť obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťsedem delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 4 667 tankov, 8 927 obrnených bojových vozidiel pechoty, 6 260 delostre­leckých systémov a 791 raketometov.

7:44 Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila osem ukrajinských dronov nad severozápadnou časťou Čierneho mora, Krymom a nad Kurskou a Brjanskou oblasťou. Uviedlo to podľa agentúry TASS ministerstvo obrany v Moskve. O prípadných škodách neinformuje.

Roman Starovojt, gubernátor Kurskej oblasti susediaci s Ukrajinou, na svojom účte na telegrame napísal, že pri dronovom útoku bolo v Kursku poškodených niekoľko súkromných domov a strecha administratívnej budovy, zničené boli okná v panelovom dome. Nikomu sa nič nestalo. Ďalší dron sa zrútil v okolí mesta.

6:43 Rusko v noci na pondelok zaútočilo pomocou dronov a riadených striel na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny, uviedla agentúra Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky drony a väčšinu striel, škody ale aj tak utrpela prístavná infraštruktúra. V Odese bola okrem toho zranená jedna žena, oznámil šéf oblastnej správy Oleh Kiper.

Ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zneškodniť všetkých 19 dronov iránskej výroby, ktorými Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo, a 11 z 12 riadených striel Kalibr, uviedlo južné veliteľstvo ukrajinských síl. Ruské sily okrem toho na Ukrajinu podľa južného veliteľstva vypálili dve nadzvukové rakety Oniks, ktoré zničili sily na obilie.

V budove nefunkčného hotela blízko odeského prístavu navyše vznikol požiar, ktorý sa už podarilo uhasiť. Úlomky poškodili sklady aj rodinný dom na okraji Odesy.

5:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas návštevy v Spojených štátoch minulý týždeň zaviazal, že armáda jeho krajiny získa späť mesto Bachmut a dve ďalšie sídla, ktoré nemenoval, napísal americký denník USA Today. „Bachmut znovu obsadíme,“ povedal Zelenskyj. Rusi dobyli Bachmut v máji, s významným príspevkom Prigožinovej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Ukrajina o zničené mesto zvádza ťažké boje v rámci protiofenzívy.

Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video

Hrozí, že mokré jesenné počasie a chlad počas zimy boje zastaví. Ukrajinský prezident však vo štvrtok redaktorom amerických médií povedal, že jeho vojaci získali skúsenosti s bojmi v týchto podmienkach minulý rok.

„V zime sa nemôžeme zastaviť,“ povedal Zelenskyj. „Moja odpoveď je, že urobíme všetko pre to, aby sme sa nezastavili počas náročných jesenných dní s nepriaznivým počasím a ani v zime,“ uviedla podľa USA Today.

Ukrajina, Andrijivka, Bachmut, vojna na Ukrajine Čítajte viac Smer Tokmak, zima nás nezastaví. Šéf ukrajinskej protiofenzívy na juhu verí vo veľký prielom

Opätovné dobytie mesta by bolo pre Ukrajinu významným prielomom v protiofenzíve. Keď sa Kyjev snažil demonštrovať, že robí pokrok v boji proti ruským silám, tento týždeň uviedol, že nedávno dobyl späť dve dediny južne od Bachmutu. Počas stretnutia s malou skupinou novinárov, medzi ktoré patrili aj USA Today, Zelenskyj povedal, že verí, že Ukrajina môže svojou protiofenzívou získať späť dve ďalšie mestá.

„Myslím si, že obsadíme ďalšie dve mestá. Prepáčte, aké mestá, to vám nepoviem,“ povedal Zelenskyj. „A máme plán. Veľmi, veľmi obsiahly plán.“

Zelenskyj zdôraznil, že ruský prezident Vladimir Putin má na bojisku ťažké straty a ruská armáda má ťažkosti. „Potrebuje prestávku, pretože naozaj stratil ľudí, profesionálnu armádu, prehral,“ povedal Zelenskyj podľa USA Today.

Sú indície, že ďalšie dve mestá na dobytie, ktoré by mohol mať Zelenskyj na mysli, sú Soledar a Tokmak.

ukrajinska samohybna hufnica Gvozdika Čítajte viac Quo vadis, ukrajinská protiofenzíva? Ohlásený prielom môže byť len súčasťou zahmlievania

Šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov, ktorý bol so Zelenským na návšteve v USA, poskytol rozsiahly rozhovor portálu The War Zone. Tiež sa dotkol bojov v zimných podmienkach, ktoré nepovažuje za problém, ani pre Ukrajincov, ani pre Rusov. Upozornil, že v súčasnosti sa hlavné operácie vedú bez techniky, peši. Takto bojujú obe strany, keďže je frontová línia pokrytá delostrelectvom, sú tam protitankové ručné zbrane, ako aj množstvo mín a po novom aj veľa samovražedných dronov. To podľa Budanova znižuje možnosť použitia obrnenej techniky pri útokoch na minimum a používa sa na evakuáciu ranených či rýchly presun pechoty na konkrétne miesto.

Aj v prípade amerických tankov Abrams, ktoré majú čoskoro doraziť na Ukrajinu, hovorí o ich použití vo „veľmi špecifických dobre premyslených operáciách“.

„Ak sa použijú v prvej línii a len v kombinovanom boji, na bojisku dlho neprežijú. Treba ich použiť v prelomových operáciách, ale veľmi dobre pripravených,“ uviedol pre War Zone.

V prípade Bachmutu uviedol, že ukrajinské sily chcú mesto najskôr obkľúčiť, až potom do neho vstúpiť. Priamy boj o mesto by stál množstvo životov. Tvrdí, že Rusko premiestnilo do oblasti Bachmutu „svoju jedinú záložnú silu“, 25. armádu s 15-tisíc vojakmi, ktorej výcvik však nie je ukončený. Podľa neho to nie je veľký počet. Sú na severe od Bachmutu a tam budú aj pochovaní, dodal Budanov pre The War Zone.