520. deň: Rusi hovoria o terorizme Kyjeva. Ruský Taganrog zasiahli zvyšky rakety S-200: 15 zranených

Rusko obvinilo Ukrajinu z teroristického útoku na mesto Taganrog v Rostovskej oblasti, ležiacom na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Rusi tvrdia, že nad mestom zostrelili raketu z ukrajinského protilietadlového systému S-200. Časti rakety podľa Moskvy poškodil niekoľko budov a zranili 15 ľudí.

28.07.2023 05:55 , aktualizované: 23:25
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak gestikuluje v momente, keď zajatý ruský tank T-80 strieľa na ruské pozície v Doneckej oblasti na Ukrajine, utorok 22. novembra 2022.
debata (1008)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 520. deň
  • Putin tvrdí, že pomáha africkým krajinám znižovať dlh
  • Tanky Abrams by mohli na fronte bojovať už v septembri, tvrdí Ukrajina
  • Ukrajinská armáda hlási úspechy na juhu
  • Podľa geolokalizovaných záberov môžu Ukrajinci operovať oveľa hlbšie za ruskou líniou
"Na juh! Naši chlapci! Sláva Ukrajine!". Zelenskyj zverejnil video dobytia obce Staromajorske
Video
ukrajina Čítajte viac 519. deň: Smer Berďansk. Ukrajinci oslobodili Staromajorske. Zelenskyj: Náš juh! Naši chlapci!

23:24 Na päť zranených stúpla bilancia ruského raketového útoku na novopostavený dvanásťposchodový obytný dom v meste Dnipro, oznámil večer ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko podľa denníka Ukrajinska pravda. Podľa denníka v dome bolo mnoho bytov ešte prázdnych.

K útoku došlo krátko po tom, čo bol v celej krajine opäť vyhlásený letecký poplach, varujúci pred vzdušným útokom.

„Obeťami sú štyria muži vo veku od 18 do 53 rokov a 77-ročná žena. Všetci boli ošetrení na mieste a nemuseli byť hospitalizovaní,“ uviedol ukrajinský minister vnútra.

„Opäť ruský raketový teror,“ komentoval útok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého okrem výškovej budovy bola zasiahnutá aj budova miestnej pobočky ukrajinskej tajnej služby SBU, ktorá je už však opustená.

Po ruskom útoku vypukol požiar, ktorý zachvátil asi 100 metrov štvorcových, uviedol šéf oblastnej správy Serhij Lysak podľa agentúry Unian.

Tento rok 14. januára pri zásahu obytnej budovy v Dnipre strelou dlhého dosahu Ch-22, vypustenou z ruského bombardéra, zahynulo 45 ľudí vrátane šiestich detí. Ďalších osem desiatok ľudí bolo zranených, uvádzajú ukrajinské úrady. Moskva popiera, že by útočila na civilistov a civilné ciele.

22:23 Rada Európskej únie rozhodla o uvalení sankcií voči siedmim Rusom a piatim subjektom spojeným s prevádzkou webovej stránky RRN (Recent Reliable News), ktorá podľa Únie skresľuje informácie a šíri propagandu na podporu vojny Ruska proti Ukrajine, informuje TASR.

Podľa Rady sa táto kampaň, na ktorej sa podieľajú ruské štátne orgány, opiera o falošné webové sídla, ktoré si prisvojujú identitu vnútroštátnych médií a vládnych webových sídel, ako aj o falošné účty na sociálnych sieťach.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell k tomu vyhlásil, že RRN je súčasťou širšej hybridnej kampane Ruska proti EÚ a členským štátom.

radev Čítajte viac EÚ začala intenzívny boj proti vojnovej propagande Ruska. Podporuje nezávislé ruské a bieloruské médiá

„Zaradením týchto nových mien na zoznam vysielame jasný signál, že vieme, ako manipulujú s naším informačným priestorom a ako fungujú. Sme pevne odhodlaní predchádzať týmto hrozbám, odrádzať od nich a účinne na ne reagovať novými nástrojmi,“ uviedol Borrell.

Rada EÚ oznámila reštriktívne opatrenia voči spoločnosti Inforos a trom z jej zakladateľov. Mediálna organizácia Inforos je podľa Rady úzko prepojená s ruskou vojenskou spravodajskou službou (GRU) a je zodpovedná za zriadenie viac ako 270 propagandis­tických proxy online médií.

21:34 Návrhy ruského prezidenta Vladimíra Putina na dodávky obilia do Afriky nestačia a je potrebné prímerie na Ukrajine, uviedol dnes predseda Africkej únie Azali Assoumani podľa agentúry Reuters.

rusko, afrika Čítajte viac Afrika dala Putinovi košom: Obilím si nás nekúpite

21:16 Ruská raketa v piatok zasiahla bytovku v ukrajinskom meste Dnipro, oznámil na platforme Telegram poslanec parlamentu Olexandr Bakumov. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa agentúry AFP pri tom utrpeli zranenia tri osoby, uvádza TASR.

„Dnipro. Teroristický štát (Rusko) zaútočil raketou na niekoľkoposchodovú obytnú budovu,“ napísal Bakumov. Dodal, že na mieste zasahujú záchranári.

Informáciu, že po útoku požiadali o lekársku pomoc tri osoby, potvrdil minister vnútra Ihor Klymenko.

K situácii sa vyjadril aj prezident Volodymyr Zelenskyj: „Dnipro. Piatok večer. Zasiahnutá bola výšková budova a budova Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Znova ruský raketový teror.“

Zelenskyj zároveň prisľúbil, že Rusko bude za túto „agresiu a teror voči našim ľuďom potrestané“.

Na sociálnych sieťach sa medzitým objavili videá zobrazujúce stúpajúci dym z vrchných poschodí značne poškodenej bytovky.

20:21 Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok zopakoval svoje tvrdenie, že Moskva je pripravená na rokovania s Ukrajinou, no Kyjev ich podľa jeho slov odmieta. V piatok to uviedol denník The Guardian.

Šéf Kremľa tak reagoval na vyjadrenie predsedu Komisie Africkej únie (AÚ) Moussu Fakiho Mahamata, ktorý na rusko-africkom summite v Petrohrade vyzdvihol dôležitosť integrity a zvrchovanosti jednotlivých štátov a mierové riešenie ukrajinskej krízy prostredníctvom kompromisu.

Kremeľ dlhodobo deklaruje svoju údajnú ochotu viesť „mierové“ rokovania, ale jedine ak Kyjev uzná ruskú okupáciu ukrajinských území.

Pápež František Čítajte viac Pápež po návrate vyslanca z Moskvy: Koniec vojny je zrejme v nedohľadne

The Guardian pripomína, že Kyjev neplánuje rokovať s Moskvou, kým sa ruské jednotky, ktoré Ukrajinu vlani vo februári napadli, nestiahnu z ukrajinského územia.

„Pripustiť akékoľvek rokovania s Ruskom teraz, keď je okupant na našej pôde, znamená zmraziť vojnu, zmraziť bolesť a utrpenie,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na júnovom stretnutí s delegáciou afrických lídrov.

19:54 Teritória, na ktorých ukrajinská armáda od júna podniká protiofenzívne akcie, Rusi zamínovali tak husto, že na každom štvorcovom metri sú dve až štyri míny. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

mína Čítajte viac Štyri na meter štvorcový. Rusi doslova zamorili Ukrajinu mínami

19:24 Rusko obvinilo Ukrajinu z výbuchu v meste Taganrog v Rostovskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že nad mestom zostrelilo ukrajinskú raketu z protilietadlového systému S-200 a obvinilo Kyjev z teroristického útoku. Časti rakety podľa rezortu dopadli na územie Taganrogu. Úder podľa Moskvy poškodil niekoľko budov, ale nevyžiadal si obete. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Gubernátor Rostovskej oblasti neskôr vyhlásil, že zostrelili druhú ukrajinskú raketu nad mestom Azov.

Obe zmienené mestá sa nachádzajú neďaleko Rostova nad Donom.

19:11 Katar poskytne Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, humanitárnu a zdravotnícku pomoc vo výške 100 miliónov dolárov. Dnes to podľa agentúry Reuters po stretnutí so svojím katarským náprotivkom oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Katarský premiér šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie, ktorý zároveň vykonáva funkciu ministra zahraničia, je na návšteve Ukrajiny. S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským rokoval o potravinovej bezpečnosti a čiernomorských obilných dohodách.

„Tieto prostriedky budú použité na obnovu v zdravotníctve a školstve, humanitárne odmínovanie a ďalšie dôležité sociálne a humanitárne projekty,“ uviedol Šmyhal o katarskej pomoci na spoločnom brífingu.

Doplnil, že s katarským náprotivkom hovoril o ukrajinskom desaťbodovom mierovom pláne, ktorý okrem iného požaduje jadrovú, energetickú a potravinovú bezpečnosť a obnovu ukrajinskej územnej celistvosti. Zároveň Kataru poďakoval za ponuku konať ako sprostredkovateľ v snahách repatriovať tisíce ukrajinských detí odvlečených od vlaňajšieho februára do Ruska.

Moskva tvrdí, že chce chrániť siroty a deti opustené v oblasti konfliktu. Ukrajina tvrdí, že mnoho detí bolo nezákonne deportovaných, a podľa Spojených štátov boli tisíce detí násilne odvlečené do Ruska.

18:24 Štátna spoločnosť Konštrukta – Defence odovzdá Ukrajine v utorok 1. augusta ďalšie dva kusy samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. Pôjde o prvé húfnice z balíka 16 kusov, ktorých výrobu financujú spoločne Dánsko, Nórsko a Nemecko.

Rýchlo a zbesilo. Slovenská húfnica Zuzana 2 na fronte na Ukrajine
Video
Jaroslav Naď, Ukrajina Čítajte viac Naď potvrdil, že Rusi zničili slovenskú Zuzanu, S-300 zachraňuje životy

17:51 Piatkový výbuch v ropnej rafinérii v ruskom meste Samara zrejme spôsobila bomba. Vyhlásil to zástupca samarského volebného obvodu v Rade federácie ruského Federálneho zhromaždenia Alexandr Chinštejn, informuje stanica Sky News.

Pri incidente sa podľa vyhlásenia Chinštejna na platforme Telegram nikto nezranil a na zariadení nedošlo k vážnym škodám. Pravdepodobného organizátora údajne zadržala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v Orenburskej oblasti pri pokuse opustiť územie Ruska. Orenburská oblasť hraničí s Kazachstanom.

Podozrivý je vraj zamestnancom rafinérie. Predtým prišiel do Ruska z Ukrajiny, tvrdí Chinštejn.

17:23 Poľsko kvôli ochrane svojho poľnohospodárstva nepustí do krajiny po 15. septembri lacné ukrajinské obilie, uviedol v poľskom rozhlase podpredseda vlády a šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski.

Európska komisia v máji povolila Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Slovensku zakázať na svojom trhu predaj ukrajinskej pšenice, kukurice, repkového semena a slnečnicových semien; tento krok neobmedzuje exportný tranzit do ďalších krajín. Zákaz sa má skončiť 15. septembra.

Pokiaľ nebude nariadenie únie predĺžené, Poľsko v ňom bude pokračovať individuálne, povedal Kaczynski podľa agentúry PAP. Očakáva, že ostatné dotknuté krajiny „východného krídla“ budú postupovať obdobne.

ukrajina Čítajte viac Na EÚ sa Ukrajina pri vývoze obilia spoľahnúť nemôže, Brusel nemá na to peniaze

„Naši ukrajinskí priatelia si musia uvedomiť, že neobetujeme naše poľnohospodárstvo,“ vyhlásil Kaczyński, ktorý je bez ohľadu na svoje formálne postavenie pokladaný za najmocnejšieho muža v krajine. „Tvrdo bránime ich (ukrajinské) záujmy. Chceme, aby vojnu vyhrali. Robíme tiež všetko pre to, aby vyhrali, aby sa stali členmi NATO, ale aj oni musia brať ohľad na naše záujmy,“ dodal.

16:10 Najmenej 15 ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v ruskom meste Taganrog, ležiacom na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. K explózii došlo na hlavnom námestí a zničená je obytná budova. Podľa ruských médií tam dopadla raketa, informuje TASR na základe správy britskej stanice Sky News.

Francúzska agentúra píše, že výbuch nastal pri kaviarni.

„Údajne tu vybuchla raketa. Na mieste sú záchranári. Nikto nezahynul. Je tu viacero zranených, ku ktorým boli vyslané sanitky,“ vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na sociálnej platforme Telegram.

Neskôr napísal, že do nemocníc priviezli deväť ľudí, ktorí majú stredne ťažké a ľahšie zranenia.

Epicentrum výbuchu sa podľa neho nachádza v areáli múzea. Poškodená je vraj stena múzea, garáže aj priľahlé hospodárske budovy a tiež trojposchodová bytovka.

Sky News na svojom webe uvádza, že medzičasom došlo k výbuchu aj v Samare, ktorá leží hlboko v ruskom vnútrozemí, viac než 500 kilometrov východne od Moskvy. Explóziu hlásili z tamojšej rafinérie. Miestny predstaviteľ uviedol, že pri incidente nikto nezahynul a v rafinérii nie sú ani vážnejšie škody.

15:20 V noci do nemocnice na východe Ukrajiny prenikajú vojnové hrôzy – mieri sem sprievod nosidiel s bezvládnymi telami z prednej frontovej línie. Vojaci majú obväzy na končatinách nasiaknuté krvou, tváre sčernené od črepín a vyjavené oči upreté k stropu, zamrznuté v šoku. V poslednom čase prichádzajú čoraz častejšie, píše agentúra AP, ktorá minulý týždeň získala dvanásťhodinový prístup do Mečnikovovej nemocnice, kde sa lekári a sestry starajú o vojakov prevezených z bojiska.

Ukrajina, zranení vojaci, nemocnica, Rusko, vojna Čítajte aj Vidia dôsledky brutality aj pomstychtivosť nepriateľa. Ukrajinskí chirurgovia statočne bojujú na vlastnom fronte

14:05 Absolútna väčšina Ukrajincov, až 78 %, považuje všetkých občanov Ruska za zodpovedných za ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vyplýva to z výsledkov sociologického prieskumu Medzinárodného centra pre ukrajinské víťazstvo (ICUV).

Približne 57 % opýtaných chce, aby bol potrestaný každý, kto mal priame napojenie na plánovanie, schvaľovanie, organizovanie a páchanie vojnových zločinov. Až 95 % opýtaných tiež očakáva, že Ukrajina bude od Ruska žiadať odškodnenie za škody spôsobené počas vojny. V možnosť reálnych reparácií však verí len 40 % obyvateľov.

Prieskum sa uskutočnil od 5. do 15. júna 2023. Celkovo sa doň zapojilo 2 001 respondentov, ktorí dosiahli vek 18 rokov.

13:40 Gruzínski demonštranti zabránili v Batumi pri Čiernom mori v pristátí výletnej lode s ruskými turistami na palube. Stalo sa tak po tom, čo niektorí turisti z Ruska gruzínskej tlači oznámili, že schvaľujú ruské kroky vo vojne s Gruzínskom v roku 2008. Loď priplávala vo štvrtok ráno z ruského mesta Soči, prístav v Batumi ale musela onedlho kvôli protestom opustiť, informoval web Nastojaščeja vremja.

Russia is a terrorist state / Rusko teroristi / Čítajte aj 'Ruská loď, choď do prdele'. Gruzínci vyhnali stovky Rusov z prístavu pri Čiernom mori

13:00 Trinásty konvoj ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, v ktorom je viac ako 80 vozidiel, prišiel na územie Bieloruska. Konvoj sa pohybuje po diaľnici M5 smerom k mestu Asipovičy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nezávislú bieloruskú monitorovaciu skupinu Hajun.

Súčasťou konvoja vagnerovcov sú napríklad obrnené vozidlá Ščuka, cisternové automobily, autobusy, nákladné vozidlá Kamaz a Ural, dodávkové vozidlá a osobné autá, niekoľko ťahačov prívesov a terénne automobily UAZ-452.

Pohraničná služba Ukrajiny uviedla, že Bielorusko využíva ruských žoldnierov z Vagnerovej súkromnej armády na zvyšovanie napätia, ale ich počet a umiestnenie v Bielorusku znamená, že v súčasnosti nie sú pre Ukrajinu hrozbou. Pohraničná služba dodala, že na bieloruskom území je teraz o niečo viac ako päťtisíc vagnerovcov a sú umiestnení v značnej vzdialenosti od ukrajinských hraníc.

12:45 Analytici hovoria, že geolokalizované zábery zverejnené vo štvrtok naznačujú, že ukrajinská armáda môže operovať oveľa hlbšie, ako spomína Inštitút pre štúdium vojny, ktorý uvádza skôr konzervatívne zhodnotenie.

ISW tiež upozorňuje na slová jedného z amerických predstaviteľov, ktorý vyjadril opatrnosť, pokiaľ ide o rôzne hodnotenia nárastu ukrajinských protiofenzívnych operácií v západnej časti Záporožskej oblasti ako súčasti hlavného ukrajinského úsilia. Miernil tak niektoré vyhlásenia urobené v tomto duchu.

12:25 Ukrajinské letectvo je skeptické voči možnosti obnovenia civilných letov na Ukrajine počas stanného práva. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v televíznom vysielaní to povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.

„Tu (na Ukrajine), je ťažké pochopiť, ako je vôbec možné vykonávať lety vo vojnovom stave. Vidíte, mali sme obilný koridor, z ktorého sa Rusko samovoľne stiahlo. Budú rokovať s Ruskom, aby neútočilo na humanitárne letecké koridory? Dnes sú všetky letiská na Ukrajine funkčné. Máme vojnu, máme stanné právo a vidíte, že rakety a nepriateľské drony sa môžu objaviť všade, v ktorejkoľvek časti krajiny,“ vyhlásil Ihnat.

Pripomenul, že každý veľmi dobre vie, ako dlho dokáže letieť raketa Kinžal. Tvrdí, že „je naozaj pekné, že niektoré spoločnosti chcú pôsobiť na ukrajinskom trhu napriek tejto situácii“. Podotkol, že Ukrajina je veľká krajina, ktorá potrebuje letecké spojenie nielen s inými krajinami, ale aj v rámci nej, no momentálne existuje veľké množstvo hrozieb a komplikácií.

Su-35 / Stíhačka / Bojové lietadlo / Čítajte aj Ukrajinskú protiofenzívu brzdí ruská prevaha vo vzduchu

Ihnat vraví, že vyvstáva taktiež otázka poistenia, pretože poistiť životy občanov vo vojnovom štáte, kde nad hlavami lietajú rakety, je dosť zložité. Prax Izraela, ktorý dokáže úplne pokryť svoje územie systémami protivzdušnej obrany, nemožno aplikovať na Ukrajinu, keďže „máme veľmi veľké územie“, povedal Ihnat.

Na otázku o otvorení letiska v Užhorode pre lety, kde pristávacie dráhy sú na území Ukrajiny, ale lietadlá reálne vlietajú do vzdušného priestoru Slovenska a Rusko by sa pravdepodobne neodvážilo zaútočiť na krajinu NATO, Ihnat odvetil, že teoreticky nič nebude brániť Rusku, aby použilo svoj notoricky známy modus operandi, keď môže vyhlásiť, že „na ploche letiska bolo západné vybavenie“ a zasiahne pristávacie dráhy.

„Odvšadiaľ lietajú rakety rôznych typov, nepriateľ je silný a má vysoko technologické zbrane. Samozrejme, naozaj chceme, aby letectvo fungovalo, ale teraz sme zablokovali vzdušný priestor nad Ukrajinou a myslím si, že nebude tak skoro otvorený,“ skonštatoval.

12:15 Rusko „dôkladne“ zvažuje návrhy niektorých afrických lídrov na ukončenie konfliktu na Ukrajine, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

putin Čítajte aj Putin: Rusko zvažuje návrhy Afriky na ukončenie vojny na Ukrajine

11:45 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili na sociálnej sieti fotografie vrtuľníka Mi-17, ktorý bol dodaný zo Slovenska. Stroj nesie digitálnu kamufláž, ktorá bola typická práve pre slovenské helikoptéry. Je tak jasné, že aj po viac ako roku stále slúži a bojuje.

Mi 2, Mi-17, vrtuľník Čítajte aj Ukrajinci ukázali slovenský vrtuľník, ktorý u nich bojuje už vyše roka

11:40 Severná Kórea pri vojenskej prehliadke v Pchjongjangu predviedla balistické rakety a nové útočné drony. Procesia, usporiadaná vo štvrtok večer pri príležitosti 70. výročia konca kórejskej vojny, prizeral severokórejský vodca Kim Čong-un a delegácie z Číny a Ruska vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungna písala s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie severokórejských médií agentúra Reuters.

KĽDR prehliadka vojenská vojna výročie Čítajte aj Šojgu jasal na robustnej prehliadke zbraní v KĽDR. Kim sa chválil balistickými strelami (VIDEO)

11:00 Rusko odpísalo africkým štátom dlh v celkovej výške 23 miliárd dolárov, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS na končiacom sa rusko-africkom summite v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin. Rovnako ako vo štvrtok aj dnes sľuboval africkým krajinám dodávky obilia.

putin Čítajte aj Putin si obilím a odpúšťaním dlhov kupuje lojalitu Afričanov

„Rusko sa zapája do iniciatív na zníženie dlhového bremena afrických krajín. Celková suma nami odpísaného dlhu teraz predstavuje 23 miliárd dolárov,“ tvrdil Putin. Doplnil, že na základe požiadaviek afrických krajín vyčlení Moskva na tento účel ďalších 90 miliónov dolárov.

10:55 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva spustilo vyšetrovanie po tom, ako jeho úradníci kvôli chybe v adrese nevedomky poslali e-maily obsahujúce utajované informácie blízkemu spojencovi Ruska – do africkej republiky Mali.

Kyberbezpečnosť / Ransomware / Hacker / Heker / Technológie / Čítajte aj Briti omylom poslali e-maily s utajovanými informáciami určené pre USA blízkemu spojencovi Ruska

10:45 Ukrajinské úrady dali demontovať bustu generálneho tajomníka Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva, ktorá bola nainštalovaná na hlavnej ulici v meste Kamianske v Dnepropetrovskej oblasti.

Brežnev sa v tejto lokalite narodil v roku 1906 – v tom čase mesto patrilo do Jekaterinoslavskej oblasti Ruska, informovala v noci na piatok britská stanica BBC.

Primátor mesta Kamianske, ktoré sa za sovietskych čias volalo Dneprodzeržinsk, objasnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté na základe ukrajinského zákona o zákaze imperiálnych a komunistických symbolov.

„Viem, že pre mnohých starších ľudí je Leonid Brežnev historickou osobnosťou, človekom, ktorý urobil veľa pre naše mesto. V súlade so zákonom o dekomunizácii musíme však túto bustu z verejného priestoru odstrániť,“ napísal primátor Andrej Belousov.

Vysvetlil, že busta bude premiestnená do mestského múzea a inštalovaná v aleji, „aby si každý mohol prísť uctiť pamiatku svojho rodáka“, ak bude chcieť.

10:35 Ukrajinská armáda by mohla používať americké tanky Abrams na bojisku v priebehu septembra. Referuje o tom web Politico s odvolaním sa na šesť ľudí oboznámených s plánovaním.

Toto oznámenie prichádza v čase, keď ukrajinské sily zintenzívňujú svoje úsilie o opätovné získanie kontroly nad územiami v rámci protiofenzívy, ktorá naberá na intenzite. Niekoľko tankov Abrams bude najskôr v auguste prepravených do Nemecka, kde prejdú finálnou renováciou. Po dokončení tohto procesu prvú várku tankov odošlú na Ukrajinu v septembri.

Americké tanky Abrams na cvičení v Litve
Video

Okrem tankov Abrams sa plánuje začať s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 ešte pred samotnou dodávkou lietadiel, čo by sa potenciálne mohlo uskutočniť do konca tohto roka.

10:15 Ukrajinská armáda pokračovala vo štvrtok v útokoch proti ruským inváznym silám na najmenej troch úsekoch frontu a v niektorých oblastiach dosiahla úspechy. Vo svojej poslednej analýze to uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý sa zároveň domnieva, že Ukrajinci zrejme nepokračovali vo významných mechanizovaných ofenzívnych operáciách južne od obce Orichiv v západnej časti Záporožskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok zverejnil na sociálnych sieťach video, na ktorom ukrajinskí vojaci uprostred ruín hlásia, že splnili úlohu a oslobodili dedinu Staromajorske na západe Doneckej oblasti. „Geolokalizované zábery zverejnené 26. júla naznačujú, že ukrajinské sily tiež urobili nepatrný postup severne od Kliščijivky,“ uvádza ISW s odvolaním sa na obec nachádzajúcu sa niekoľko kilometrov juhovýchodne od Bachmutu.

Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
Video
Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zverejnil video, ktoré naznačuje, že ukrajinská protiofenzíva sa blíži. / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Iné zábery podľa inštitútu naznačujú, že Ukrajinci počas stredy postúpili východne od Robotne, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov južne od Orichiva. Ruské zdroje zároveň tvrdili, že Ukrajinci pokračovali vo štvrtok pri Robote v útokoch s nižším tempom a oveľa menším počtom vojakov. Predtým tam začali intenzívny mechanizovaný čelný útok, ktorý v stredu prelomil ruské obranné pozície severovýchodne od obce, píše ISW.

9:56 Japonsko v piatok oznámilo, že rozšírilo sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Ide napríklad o zákaz vývozu elektromobilov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Na Rusko už bolo uvalených niekoľko vĺn sankcií po tom, čo vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Kyjev a jeho západní spojenci však stále vyzývajú na ďalšie sprísnenie krokov voči Moskve.

Tokio už zmrazilo majetky ruských jednotlivcov i skupín a zakázalo ruským organizáciám spájaným s armádou dovoz tovarov.

V piatok japonská vláda rozšírila zoznam tovarov, na ktoré sa vzťahuje zákaz vývozu. Patria k nim napríklad vozidlá s objemom s motorov nad 1,8 litra, aj hybridné vozidlá a elektromobily, vyplýva z vyhlásenia japonského ministerstva pre obchod.

Najnovšie sankcie sa riadili podobnými zákazmi Spojených štátov a Európskej únie, uviedol Norijuki Kuroda z japonského ministerstva pre obchod. Dodal, že nové sankcie sa vzťahujú aj na oceľ, výrobky z plastu či elektronické súčiastky, ktoré sa dajú použiť na vojenské účely.

9:24 Podľa internetového portálu Moscow Times pokračuje snaha bývalých predstaviteľov americkej vlády tajne rokovať s ruským vedením. O rozhovoroch, na ktorých sa vraj zúčastnil aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ako prvá informovala televízia NBC.

Putin, Ukrajina Čítajte viac Ani víťazstvo, ani porážka. Rusi netušia, čo chcú, vyplýva z ich tajných rozhovorov s Američanmi

7:09 Ruské ministerstvo obrany v piatok ráno informovalo o zneškodnení dronu nad Moskovskou oblasťou. Vo vyhlásení ruského rezortu obrany sa píše, že „v piatok ráno bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty na území Moskovskej oblasti“.

Bezpilotné lietadlo bolo zničené prostriedkami protivzdušnej obrany. K obetiam a škodám nedošlo, píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva. O piatkovom útoku dronom informovala aj britská stanica BBC, ktorá poznamenala, že v podmienkach vojny nie je schopná promptne overiť vyhlásenia orgánov bojujúcich strán.

Predtým správu o zostrelení „nepriateľského“ dronu v Moskovskej oblasti zverejnil na sociálnych sieťach aj primátor Moskvy Sergej Sobianin.

Moskva zažila útok dronov aj v pondelok skoro ráno: trosky jedného dronu sa našli na ulici Komsomoľskij prospekt, druhý dron zasiahol budovu obchodného centra na Lichačovovej triede. Ruské ministerstvo obrany zároveň deklarovalo, že drony sa podarilo vyradiť z ich stanoveného kurzu.

Kyjev zvyčajne nepriznáva zodpovednosť za údery na ruské územie. Pozorovatelia v súvislosti s najnovšími útokmi spochybňujú kvalitu ruskej protivzdušnej obrany a čudujú sa, ako sa pomerne veľké a hlučné bezpilotné lietadlá mohli opäť nerušene dostať do samotného centra ruského hlavného mesta. (bbc.com, reuters, tasr)

6:00 Poľsko, Litva a Lotyšsko by sa mohli spoločne rozhodnúť zavrieť svoje hranice s Bieloruskom, ak by tam došlo k nejakým závažným incidentom zo strany ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry Reuters poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski.

„Ak dôjde k vážnym incidentom s účasťou Vagnerovej skupiny na hraniciach krajín NATO a EÚ, ako sú Poľsko, Litva alebo Lotyšsko, nepochybne podnikneme spoločnú akciu,“ povedal Kamiňski.

„Nevylučujem, že ak sa rozhodneme, že je to v danej chvíli správna reakcia, budeme smerovať úplnej izolácii Bieloruska,“ doplnil poľský minister.

Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, sa 19. júla rozhodlo presunúť časť svojich armádnych jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom bola prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi, ktoré prebiehali neďaleko poľských hraníc.

O dva dni neskôr obvinil ruský prezident Vladimir Putin Poľsko z územných ambícií v niekdajšom Sovietskom zväze. Vyhlásil tiež, že akákoľvek agresia voči Bielorusku bude považovaná za útok na Rusko, pripomína Reuters.

Poľsko, ktoré popiera akékoľvek územné ambície v Bielorusku, poskytuje útočisko odporcom režimu Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Varšava sa zároveň stala jedným z najvernejších podporovateľov Kyjeva po tom, čo Rusko vo februári 2022 na Ukrajinu zaútočilo.

Reuters pripomína, že cestná doprava medzi Poľskom a Bieloruskom je od februára obmedzená vzhľadom na zhoršujúce sa vzťahy oboch krajín.

Poľsko okrem toho obviňuje Bielorusko z toho, že na ich spoločných hraniciach umelo vytvára migračnú krízu, a to tak, že tam priváža migrantov z krajín Blízkeho východu či Afriky. Minsk to popiera.

5:55 Spojené štáty a Taliansko budú pokračovať v politickej, vojenskej, finančnej a humanitárnej pomoci Ukrajine tak dlho, ako len bude potrebné. Pri štvrtkovom rokovaní v Bielom dome sa na tom zhodli americký prezident Joe Biden a talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá prišla do Washingtonu na svoju prvú oficiálnu návštevu. S odvolaním sa na spoločné vyhlásenie oboch lídrov o tom informovala agentúra Reuters.

Biden aj Meloniová „stoja na strane Ukrajiny, ktorá sa bráni nezákonnej agresii Ruska“, píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého je cieľom pomôcť oboch štátov „dosiahnuť spravodlivý a trvalý mier, ktorý bude plne rešpektovať (…) zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajiny “.

Prezident a premiérka tiež vyzvali na obnovenie čiernomorských obilných dohôd, ktoré umožnili Ukrajine vyvážať poľnohospodárske produkty z čiernomorských prístavov, a na ktorých Rusko tento mesiac pozastavilo svoju účasť. Za tento krok Moskvu odsúdili, rovnako ako za nedávne ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru na skladovanie a prepravu potravín.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine