Dovolené. Volebné miestnosti sa uzavreli

Po rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013 si Slovensko po piatykrát vyberalo predsedov samosprávnych krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev. Volebné miestnosti sa v siedmich krajoch uzavreli o 22:00, v niekoľkých okrskoch Trenčianskeho kraja je je hlasovanie predĺžené až do 23.15.

04.11.2017 07:00 , aktualizované: 23:45
voľby do VÚC 2017, Nitriansky kraj Foto: ,
Účastníci volieb do VÚC v Zariadení pre seniorov Zobor v Nitre.
debata (108)

22:00 Voľby do VÚC sa mali skončiť o 22.00. Pre výpadok elektriny v deviatich okrskoch sa ich záver posúva do 23:15 – ale len v Trenčianskom kraji. Sledujte s nami zratúvanie výsledkov volieb do VÚC – po 23.15.

21:45 Predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány povedal pre médiá, že že do 23:15 bude pre Trenčiansky kraj platiť moratórium a nebude možné zverejňovať priebežné výsledky v tomto kraji. Bárány dodal, že v čase, keď vypadla elektrina, bolo už po zotmení a nebolo možné pokračovať v hlasovaní. Predsedovia okrskových komisií správne rozhodli, prerušili hlasovanie a zapečatili schránky, dodal.

21:15 „Štatistický úrad SR oznamuje, že vzhľadom na rozhodnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o predĺžení hlasovania vo viacerých okrskoch budú priebežné výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňované po 23:15 h,“ cituje TA3 hovorcu ŠÚ SR Mariána Jánošíka.

21:03 Priebežná účasť v Žilinskom kraji je o čosi vyššia ako pred štyrmi rokmi. Krajská volebná komisia hodnotí doterajší priebeh volieb ako veľmi pokojný. Ako uviedla jej predsedníčka Monika Lacúchová, doposiaľ preverovali iba niekoľko podnetov na porušenie volebného moratória a aj to mimo volebných miestností.

Anna Bródyová (vpravo) s dcérou Beátou a...
Trhovisko Miletičova. O politike pri vínku.
+26Trh na Dominikánskom námestí v Starom meste...

20:38 Volebná účasť v Nitrianskom kraji je zatiaľ rôzna. V niektorých obvodoch bude zrejme vyššia ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2013, v iných zas ľudia veľký záujem o voľby nejavia. Vyššia volebná účasť je momentálne v obvode Nitra. V niektorých okrskoch presiahla 20 percent už popoludní. Predseda obvodnej volebnej komisie Rudolf Hlavačka odhadol, že do konca hlasovania by sa mohla vyšplhať do 25 percent.

20:28 Premiér Robert Fico odvolil na bratislavských Dlhých Dieloch v budove Základnej školy na Majerníkovej ulici.

20:25 V tých okrskoch Trenčianskeho kraja, kde vypadol elektrický prúd, predĺžia voľby do 23.15 hod. Polícia tam preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia.

20:00 Ešte dve hodiny majú aj obyvatelia Bratislavského kraja na to, aby odovzdali svoj hlas. V kraji zatiaľ nezaznamenali podnety o mimoriadnych udalostiach, ktoré by narušili priebeh volieb. Čítajte viac: V Bratislave tento raz nikto volebné lístky na protest netrhal ani nejedol

Pohľad do jednej z volebných miestností v... Foto: SITA, Diana Černáková
VOľBY VÚC: Volebné miestnosti Pohľad do jednej z volebných miestností v bratislavskom Ružinove počas volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK).

19:40 V Košickom kraji zaznamenali niekoľko podozrení týkajúcich sa volieb. Jedno, v obci Drahňov, sa podľa šéfa krajskej volebnej komisie Vladimíra Tota nepotvrdilo. „V obci Čierne Pole sme zaznamenali podozrenie z nekalej činnosti, podrobnosti zatiaľ nevieme. Občanom z tejto obce sme odporučili, aby podali oznámenie na polícii, čo aj spravili,“ upresnil Tót s tým, že incident prešetrujú aj členovia krajskej volebnej komisie, ktorí sa na miesto vybrali. Objavili sa aj informácie aj o údajnom kupovaní hlasov v okrese Sobrance. „O tom zatiaľ nevieme,“ povedal predseda krajskej volebnej komisie. Zaujímavé je, že aj o doterajších incidentoch sa dozvedeli zo sociálnych sietí. „Oficiálne nikto nepodal žiadny podnet písomne, či telefonicky,“ doplnil Tót. Volebná účasť v Košickom kraji podľa neho dosiahla doteraz úroveň zhruba 20 percent.

19:25 Voľby do orgánov samosprávnych krajov prebiehajú v zásade pokojne a usporiadanie, potvrdil na tlačovej besede predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. Účasť by oproti minulosti nemala klesnúť, ale nebude dramaticky vysoká.(Viac čítajte v osobitnej správe.)

Predseda Štátnej volebnej komisie Eduard Bárány... Foto: SITA, Brano Bibel
voľby do VÚC, Predseda Štátnej volebnej komisie Eduard Bárány (uprostred) počas brífingu na ktorom informoval o priebehu volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC).

19:20 Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie číslo 78 Martina Luptáka v mestskej časti Radvaň v Banskej Bystrici je účasť vo voľbách v lokalite vyššia ako pred štyrmi rokmi a môže sa aktuálne pohybovať okolo 50 percent.

19:13 Polícia v súvislosti s prebiehajúcimi voľbami prijala približne päťdesiat podnetov od občanov a začala desať trestných konaní, informovala televízia Markíza.

18:50 V deviatich volebných okrskoch Trenčianskeho okresu (obce Horná Súča, Dolná Súča, Hrabovka) vypadol elektrický prúd. Voľby tam predĺžia o čas výpadku.

18:03 Účasť vo voľbách do orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PKS) je v okrskoch umiestnených v Základnej škole na Važeckej ulici v Prešove zatiaľ iba priemerná. V štyroch okrskoch je tu zapísaných od 817 do 937 voličov, účasť sa pred 17. hodinou pohybovala od necelých 13 do takmer 19 percent.

17:40 V Banskobystrickom kraji sa odohral v Brezne incident s bločkami z registračnej pokladne. „Majiteľ potravín je jedným z kandidátov na poslanca a na bločkoch aj s dnešným dátumom mal napísané, že za okres Brezno majú voliť piatich konkrétnych kandidátov,“ informoval predseda krajskej volebnej komisie Peter Bahno a dodal, že už to na bločkoch nie je a prípad rieši polícia.

17:36 Takto prebiehajúce voľby glosuje autor karikatúr Pravdy Jozef Gertli Danglár.

Danglár, 4.11.2017
Danglár, 4.11.2017 Danglár, 4.11.2017

17:35 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán riešila už od rána desiatky podnetov, na stole má ďalšie. Väčšina z nich sa týka porušenia volebného moratória. Zaoberala sa aj prípadom člena okrskovej komisie v Brezne, ktorý sedel vo volebnej miestnosti v mikine s logom kandidujúcej strany. Člena upozornili a ten si mikinu vyzliekol. „Protiprávny stav sa odstránil,“ vysvetlila Chmelová. Zatiaľ nie je jasné, či bude tento člen pokutovaný.

17:24 Okolo štvrtej hodiny popoludní sa volebná účasť v trnavskom volebnom okrsku číslo 17 na Základnej škole s materskou školou na ulici Kornela Mahra prehupla cez 19 percent.

Prvý volič čakal na svoju príležitosť už pred otvorením volebnej miestnosti. „Bol to muž asi do 25 rokov,“ prezradil predseda okrskovej volebnej komisie, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa jeho slov prichádza voliť pestrá veková paleta voličov. Troch museli navigovať do správnej volebnej miestnosti.

Vo volebnej miestnosti na trnavskej Základnej... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
voľby do VÚC 2017, Trnava Vo volebnej miestnosti na trnavskej Základnej škole s materskou školou na ulici Kornela Mahra prekročila účasť 19 percent.

17:03 Podobne ako Nitra aj v Trnave počas dnešných krajských volieb zaznamenajú pravdepodobne vyššiu voličskú účasť ako pred štyrmi rokmi.

Vo volebných okrskoch 30 až 32, ktoré sídlia v budove Základnej školy na Námestí Slovenského učeného tovarišstva, evidovali už popoludní približne 17 percentnú účasť voličov. Toľko ich v roku 2013 prišlo v Trnave do volebných miestností za celý deň. O niečo vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi hlásia aj z ďalších okrskov.

16:59 Volebná účasť vo volebnom obvode Nitra popoludní výrazne stúpla. Podľa predsedu obvodnej volebnej komisie Rudolfa Hlavačku zrejme dosiahne vyššie percento ako v minulých regionálnych voľbách v roku 2013.

Ráno bola podľa jeho slov účasť ešte pomerne slabá, zvýšila sa až popoludní ako ľudia prichádzajú zo záhrad, niektorí boli na cintorínoch. Pozitívne sa vyvíja aj v niektorých mestských častiach Nitry. „Počítam, že ak to takto ďalej pôjde, tak sa volebná účasť vyšplhá do 25 percent,“ odhadol Hlavačka. Vo voľbách v roku 2013 prišlo v obvode Nitra voliť 17,54 percenta voličov. Za celý kraj vtedy dosiahla účasť v prvom kole volieb 17,9 percenta, v druhom kole bola už len 15,52 percenta.

16:52 Už po piatykrát sa o priazeň v župných voľbách uchádza súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Ten bol po prvý raz zvolený za župana vo voľbách v roku 2001.

Chudík sa dnes zúčastnil na voľbách v obci Záborské pri Prešove, kde býva. Do volebnej miestnosti prišiel spolu so svojou manželkou o 15.15 hod.

zväčšiť Peter Chudík prišiel do volebnej miestnosti v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Peter Chudík, voľby do VÚC 2017 Peter Chudík prišiel do volebnej miestnosti v sprievode svojej manželky.

16:33 V obci Lomnička na severe Slovenska v okres Stará Ľubovňa registrujú minimálnu účasť. „Obyvatelia chodia voliť priebežne, do 15:30 tu bolo 36 z 1 352 opráv­nených voličov. Väčšinou prichádzajú skôr poobede, sú zvyknutí si dať dopoludnia najprv na poriadok domácnosť a potom si prídu splniť tieto povinnosti,“ priblížila predsedníčka volebnej komisie Jana Cimbalistová.

Počas komunálnych volieb tam však na rozdiel od tých do vyšších územných celkov podľa členov volebnej komisie býva aj 80-percentná účasť. Obec Lomnička má 2 905 obyvateľov, 99 percent z nich tvoria etnickí Rómovia.

16:25 „Nezáujem bol doteraz zdrvujúci, takmer 80 percent ľudí na Slovensku nechodí voliť v regionálnych voľbách. Až v štyroch krajoch v roku 2013 nedosiahla účasť ani 18 percent. Voľba je rozhodnutie, postoj,“ hovorí vo svojej glose šéfredaktora denníka Pravda Nora Slišková.

„Ísť na voľby je prejav, že nám záleží na spoločnosti ľudí, s ktorými žijeme, kam sa krajina a jej regióny vydajú, akými ľuďmi budú spravované. Čo viac stojí za náš hlas?,“ dodáva.

16:20 Aj na twitteri pokračuje mobilizácia voličov. Ak ste ešte neboli voliť, využite svoje právo podielať sa na budúcnosti svojho regiónu.

16:14 Hudobný producent a exšéf Rádia FM Dušan Vančo, ktorý je členom jednej z trnavských volebných komisií, na twitteri informoval o veľmi nízkej volebnej účasti v jeho okrsku.

16:03 TA3 informovala, že v obci Lubina skolaboval člen okrskovej volebnej komisie.

Muža odviezli záchranári do nemocnice. Starosta obce v okrese Nové Mesto nad Váhom Martin Beňatinský povedal, že išlo o staršieho, ale vitálneho muža.

15:50 V obci Poniky v okrese Banská Bystrica sa volebná miestnosť najväčšieho volebného okrsku nachádza v kultúrnom dome.

Po zotmení určite ešte prídu tí, ktorí hrabú lístie na záhradách.
predsedníčka okrskovej volebnej komisie Martina Šávoltová

Predsedníčka okrskovej volebnej komisie Martina Šávoltová informovala, že u nich do tretej hodiny odvolilo už takmer 20 percent voličov zo 777 zapísaných v zoznamoch.

V ďalších dvoch menších okrskoch v Ponickej Lehôtke a v Ponickej Hute je podľa jej informácií zatiaľ nižšia účasť. „Po zotmení určite ešte prídu tí, ktorí hrabú lístie na záhradách,“ dodala Šávoltová, podľa ktorej je priebeh volieb v ich obci zatiaľ pokojný.

15:45 Sobota je klasicky jedným z najrušnejších dní na košickom trhu. Obvyklé miesto na Dominikánskom námestí v Starom meste dýchalo tradičnou atmosférou. No hoci to na prvý pohľad nebolo vidno, voľby ju predsa len ovplyvnili.

„Prišiel som predať to čo mám a idem domov. Chcem odovzdať svoj hlas. Viem, že volebné miestnosti sú otvorené dlhšie, no ja tam nechcem prísť na poslednú chvíľu,“ povedal jeden z trhovníkov Vincent Kovács. „Ešte si rozmyslím, koho budem voliť. Len dúfam, že sa veci zmenia, lebo v Košickom kraji je čo robiť,“ dodal.

Trh na Dominikánskom námestí v Starom meste... Foto: Pravda, Boris Macko
trh, kosice Trh na Dominikánskom námestí v Starom meste Košíc dýchalo aj počas volieb tradičnou atmosférou.

Jeho ďalší kolega, ktorý sa predstavil ako Jozef dodal, že tiež chce ísť voliť. „Ono sú voľby do samosprávnych krajov naozaj dôležité, lebo sa netýkajú len daného mesta, či obce. Takže chcem to ovplyvniť. Dúfam, že aj prostredníctvom môjho hlasu,“ myslí si ďalší trhovník.

Na Základnej škole Ľ. Fullu na Maurerovej ulici v Košiciach sú volebné miestnosti štyroch okrskov. Hoci sa ich členovia nechceli k priebehu volieb vyjadriť, v niektorých si museli ľudia počkať v radoch. Napriek tomu nikto nešomral a všetko prebiehalo v pokojnej, atmosfére.

15:32 Jedným z dôvodov, prečo ľudia ignorujú župné voľby je fakt, že nevedia, čo vlastne majú vyššie územné celky na starosti a o čom rozhodujú.

VÚC v rámci územia kraja schvaľujú aj cestovné... Foto: Pravda.sk, Gabriela Miškovičová
MHD, nové trolejbusy, Bratislava, trolejbus, DPB VÚC v rámci územia kraja schvaľujú aj cestovné poriadky a regulujú výšku cestovného v prímestskej doprave.

Preto je dôležité vedieť, kam ročne putujú stovky miliónov eur z našich daní.

15:17 Volebnú účasť v Pezinku predpokladajú na dvadsať percent. Uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Pezinku Mária Macháčková s tým, že tieto čísla im vychádzajú zo štatistiky, ktorú si priebežne robia.

V obci Nitrianske Hrnčiarovce v okrese Nitra, kde žijú aj obyvatelia maďarskej národnosti, sa volebná účasť zatiaľ pohybuje na úrovni 12 až 13 percent. Z 1 731 zapísaných voličov doteraz odvolilo okolo 220.

Uviedla to predsedníčka okrskovej volebnej komisie Andrea Czaková, záujmom ľudí je pozitívne prekvapená, priebežne chodia už od rána starí aj mladí, mali aj zopár prvovoličov. Účasti podľa nej zrejme nahráva aj pekné slnečné počasie.

15:11 Určite najkurióznejšiu volebnú miestnosť mali v okrajovej časti mesta Handlová.

Vo volebnom okrsku číslo 16 sa totiž volilo priamo v miestnej krčme.

Kým štamgasti sa vzadu nalievali pivom, v miestnosti vykúrenej krbom a s biliardovým stolom v strede, sa volilo.

Pri Handlovej sa volilo v krčme. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Handlová, voľby do VÚC 2017 Pri Handlovej sa volilo v krčme.

15:01 Hlavný vyzývateľ súčasného prešovského župana Petra Chudíka Milan Majerský strávil volebný deň v kruhu svojej rodiny. Ako prezradil pre Pravdu primátor Levoče, dnešný deň začal ako každú sobotu upratovaním.

zväčšiť Primátor Levoče Milan Majerský. Foto: SITA, Marko Erd
Milan Majerský Primátor Levoče Milan Majerský.

„Dopoludnia som sa potom vybral do mesta na kávičku spolu s manželkou, voliť som bol o 12:30 hod. Ďalší čas sme strávili posedením pri obede a na popoludnie sme si naplánovali – ako počas každých volieb bicyklovanie na Mariánsku horu,“ prezradil Majerský.

Na výsledky volieb nebude čakať doma v Levoči. Od pol ôsmej plánuje byť v Prešove, kde sa zdrží až do spočítania hlasov a budú známe neoficiálne výsledky volieb.

zväčšiť Členovia volebnej miestnosti v Moškovci si na... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
voľby do VÚC 2017, Moškovec Členovia volebnej miestnosti v Moškovci si na prvého voliča počkali tri hodiny

14:50 Aj vo zvyčajne voličsky „vzorných“ dedinkách na Turci je zatiaľ veľmi nízka účasť.

V turčianskej obci Moškovec známej vysokou volebnou účasťou prišlo dopoludnia odovzdať voličské hlasy len 7 zo 62 zapísaných voličov.

Pred štyrmi rokmi bola v Moškovci účasť na župných voľbách vyše 51-percentná.

14:40 Užívatelia naprieč sociálnymi sieťami sa vzájomne vyzývajú k účasti na voľbách. Ľudia pridávajú príspevky, organizujú eventy či zdieľajú motivačné výroky.

zväčšiť Volebná miestnosť v Ondrašovciach. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Šariš, voľby do VÚC 2017 Volebná miestnosť v Ondrašovciach.

14:31 V najmenšej obci v okrese Prešov – v Ondrašovciach sa zatiaľ obyvatelia k voľbám nehrnú.

Obec s 54 obyvateľmi, z ktorých má voličské oprávnenie 47 a je vzdialená od Prešova 17 kilometrov, si v sobotu zatiaľ žila svojím životom, ktorý vôbec nepripomínal volebný.

14:22 Priebeh volieb v obci Plavecký Štvrtok (okr. Malacky) je pokojný a bez akýchkoľvek incidentov. Ako povedal predseda okrskovej volebnej komisie Jozef Fuchs, účasť občanov na voľbách je zatiaľ veľmi nízka.

„Pri komunálnych voľbách je ľudí podstatne viac, lebo ich to asi viac zaujíma,“ uviedol Fuch a dodal, že voliť dnes chodia skôr starší občania, mladšie ročníky zatiaľ podľa neho netvorili ani štvrtinu z tých, čo už boli voliť.

14:20 Svoj hlas odovzdal už aj šéf parlamentu Andrej Danko. Urobil tak vo volebnej miestnosti v Miloslavove pri Bratislave.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko... Foto: SITA, Diana Černáková
danko, volby Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (uprostred) vo volebnej miestnosti v Miloslavove.

14:10 V michalovskom volebnom obvode sa objavili podozrenia z kupovania hlasov.

„Členovia krajskej volebnej komisie idú preveriť podozrenia, ktoré sa vyskytli v súvislosti s voľbami vo Veľkých Kapušanoch a Drahňove,“ povedal predseda Volebnej komisie KSK Vladimír Tot.

13:51 Voľby na Slovensku si všíma viacero zahraničných médií. Napríklad aj portál České noviny.

13:47 V dvoch volebných miestnostiach na nitrianskom Gymnáziu na Párovskej 1 museli pridať po jednej plente, aby dokázali zvládnuť davy voličov. Najmä okolo desiatej hodiny dopoludnia sa tvorili rady.

„Stálo tu asi 27 ľudí až na chodbu,“ priblížila Gabriela Ballayová, zapisovateľka okrskovej volebnej komisie číslo 14. Dodala, že až pred poludním, keď sa situácia trochu uvoľnila, sa mohli konečne naraňajkovať, dať si kávu a použiť toaletu.

Dôchodca Rudolf Rákoci (70), ktorý odvolili na... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
voľby do VÚC, NItra Dôchodca Rudolf Rákoci (70), ktorý odvolili na nitrianskom Gymnáziu na Párovskej 1, považuje voľby za vymoženosť demokratickej spoločnosti.

13:42 Ako informovala televízia TA3 obvodná volebná komisia v bratislavskom Novom Meste dostala podnet ohľadom volebnej korupcie.

Okrsková komisia na Mikovíniho ulici nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. „Obvodná komisia to išla preveriť, ale keď prišli na miesto, nikoho už nenašli,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

13:28 „Jednou z najkrajších možností na peknú jesennú prechádzku sú teraz na celom Slovensku voľby do VÚC,“ píše vo svojom príspevku filozof Oliver Bakoš.

„Skutočne ťažko hľadať šikovnejšiu príležitosť. Výhodou je, že sú pomerne blízko bydliska a nevyžadujú náročnejšie presuny. Vôbec nikomu neodporúčam, aby šiel voliť autom. Príde to na um väčšine ľudí a potom nie je možné niekde zaparkovať.Raz som to skúšal, no nevyšlo to. Jediné voľné miesto bolo pred bránou pri rodinnom domčeku,“ dodáva Bakoš.

13:10 Voliči z Trnavy a okolia si môžu pomôcť ‚ťahákom‘. Ak máte problém s tým, kde máte svoj hlas odovzdať, pomoc ponúka trnavská radnica cez sociálnu sieť twitter.

13:08 Podobne ako v BBSK aj v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) je priebeh volieb pokojný a bez nejakého narušenia. Povedala to hovorkyňa BSK Lucia Forman s tým, že nemajú vedomosť o nejakom incidente či podnetoch na narušení volieb v kraji. “Ľudia telefonujú skôr pre to, že nevedia, kam majú ísť voliť, teda kde je ich okrsok,“ uzavrela Forman.

Voliči v Bratislavskom kraji si môžu vyberať predsedu samosprávneho kraja zo 17 kandidátov a 50 poslancov z 356 uchádzačov.

12:58 Voľby do orgánov Banskobystrického samosprávneho kraja prebiehajú pokojne, všetky volebné miestnosti sa otvorili načas a do poludnia neboli hlásené žiadne incidenty.

Potvrdil to predseda krajskej volebnej komisie Peter Bahno. Ako potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Banskej bystrici Mária Faltániová, ani polícia nemá do 12:00 v súvislosti s voľbami hlásené žiadne narušenie ich priebehu.

Voliči si v Banskobystrickom kraji vyberajú predsedu z 11 kandidátov a 49 členov zastupiteľstva z 382 kandidátov na poslancov.

Trhovisko Miletičova. Foto: Viera Hebertová, Pravda
mileticka Trhovisko Miletičova.

12:55 Uplynulých niekoľko týždňov ste mohli na trhu ľudovo známom ako Miletička stretnúť rôznych kandidátov na županov či poslancov.

Rozdávali balóny, kalendáre, polievku, pozdravy, úsmevy, ale najmä sľuby.

V deň volieb si centrálne trhovisko v bratislavskom Ružinove žije, ako vždy, vlastným rušným životom.

12:48 Voľbám do VÚC sa venuje aj viacero regionálnych médií. Napríklad aj lokálna televízia Poprad.

12:45 Volebná účasť v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica je zatiaľ dobrá. Uviedol to predseda okrskovej volebnej komisie Pavel Juhás s tým, že priebeh volieb je celkom slušný a uvidia, ako to bude s pribúdajúcimi hodinami vyzerať.

Dodal, že vekové zloženie voličov je stredné až vyššie, mladí chodia pomenej. “Atmosféra je pokojná a nezaznamenali sme žiadne narušenie, ani nejaké incidenty,“ uviedol ďalej Juhás.

12:40 Svoj hlas odovzdal aj šéf najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany Richard Sulík (SaS). Sulík sa volieb aj priamo zúčastňuje – ako predseda volebnej komisie v jednom z bratislavských volebných okrskov.

Senior Štefan Gállik povedal, že nevynecháva... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
volby, volby do vuc Senior Štefan Gállik povedal, že nevynecháva žiadne voľby. Teraz prišiel do volebnej miestnosti ešte predpoludním.

12:20 Voľby vo Vysokých Tatrách prebiehali dopoludnia bez akýchkoľvek komplikácií.

Do volebných miestností smerovali od rána najmä ľudia nad päťdesiať rokov. Mnohí z nich boli oblečení športovo a volebný akt spojili s vychádzkou po slnkom zaliatej tatranskej prírode, alebo turistikou. Volebné komisie očakávali, že ľudia budú do volebných miestnosí chodiť priebežne počas celého dňa.

12:11 Župné voľby si všimla aj stránka Europe Elects na svojej propagácii na sociálnej sieti twitter.

11:59 Mimoriadne intenzívna bola kampaň pred krajskými voľbami vo Voderadoch pri Trnave. Trnavský samosprávny kraj predal súkromnému investorovi krásny kaštieľ, ktorý je dominantou dediny, a prenajal bývalý internát spoločnosti, ktorá poskytuje ubytovanie robotníkom.

zväčšiť Kaštieľ vo Voderadoch kraj predal spoločnosti,... Foto: Robert Hüttner, Pravda
kaštieľ Voderady Kaštieľ vo Voderadoch kraj predal spoločnosti, ktorá poskytuje ubytovanie robotníkom.

Voderadčania podpisovali petíciu proti prenájmu internátu a na verejných zhromaždeniach sa zastrájali, že to predstaviteľom krajskej samosprávy zrátajú vo voľbách. Žiadny nápor voličov však v okrskovej volebnej miestnosti v dopoludňajších hodinách nezaznamenali.

"Zatiaľ to prebieha všetko štandardne, nie je žiadny nával. Predpokladáme účasť o niečo vyššiu ako v minulosti, ale nie nejako dramaticky vyššiu,“ povedal predseda volebnej komisie vo Voderadoch Vladimír Rašla. Ľudia voliť do kultúrneho domu postupne prichádzajú, ale žiadne rady sa netvoria.

Pred štyrmi rokmi vo Voderadoch prišlo voliť predsedu a poslancov Trnavského samosprávneho kraja len dvesto z 1207 oprávnených voličov, volebná účasť tu nedosiahla ni 17 percent.

11:42 Prvé hodiny volieb prešli pokojne aj v košickej mestskej časti Luník IX a účasť je vyššia ako pred štyrmi rokmi. Tunajší voliči sú rozdelení do dvoch okrskov. Vo volebnom okrsku číslo 1 je v zozname zapísaných 2061 oprávnených voličov a vo volebnom okrsku číslo 2 je zapísaných 2 174 oprávnených voličov.

V košickej mestskej časti Luník IX prvé dve... Foto: SITA, Tibor Zmak
lunik, lunik ix V košickej mestskej časti Luník IX prvé dve hodiny volieb prešli pokojne.

Ako uviedli obaja predsedovia volebných komisií, voľby prebiehajú pokojne, bez rušivých momentov. Komisie nedostali zatiaľ žiaden podnet pre porušenie zákona.

Tieto dva okrsky sme navštívili aj preto, že tu vo voľbách do krajskej samosprávy zaznamenali rekordne nízku účasť. Dnes je situácia lepšia. Podľa neoficiálnych informácií za dve hodiny od otvorenia volebných miestností v prvom okrsku bolo voliť viac ako dvadsať voličov a v druhom okolo 10 voličov, čo je viac ako celková účasť vo voľbách v roku 2013.

11:28 Pôjdete voliť? Využijete svoje právo? Budete sa podieľať na budúcnosti svojho kraja alebo rozhodnutie necháte na iných? Hlasujte v ankete Pravdy.

11:15 Dôchodcovia v Domove dôchodcov a domove sociálnych služieb na sídlisku Fončorda v Banskej Bystrici majú o voľby záujem. V tunajšom volebnom okrsku číslo 52 boli voliť už približne desiati zo 60, ktorí tu majú trvalý pobyt.

„Niektorí naši klienti majú v domove trvalý pobyt a títo môžu voliť,“ povedala riaditeľka centra Jana Dupáková. Jedným z klientov domova je aj Štefan Janšto, ktorý sa o politiku zaujíma. „Volil som z povinnosti, tých svojich, ktorých poznám,“ povedal dôchodca.

Ako uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Tatiana Hudáková, jeden klient domova prišiel voliť hneď ráno o siedmej hodine ešte pred raňajkami. Záujem o voľby je podľa nej priemerný.

Do desiatej hodiny odvolilo asi desať percent zo 780 voličov zapísaných v zozname tohto okrsku. „Okrem zoznamu voličov nášho okrsku tu máme ako novinku aj zoznam bezdomovcov s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, aby sme ich v prípade, že prídu k nám usmernili,“ informuje predsedníčka.

zväčšiť Milan Belica prišiel odvoliť o deviatej hodine... Foto: Pravda, Žaneta Mikulíková
belica Milan Belica prišiel odvoliť o deviatej hodine dopoludnia na nitriansky okrsok číslo 3 v Horných Krškanoch. Sprevádzala ho jeho manželka.

11:04 Voliči v Nitrianskom kraji si vyberajú župana spomedzi ôsmich kandidátov. Svoj hlas už odovzdal aj súčasný predseda kraja Milan Belica.

Odvoliť prišiel v Horných Krškanoch. Sprevádzala ho jeho manželka. Volebný deň bude mať podľa vlastných slov skôr oddychovejší, vyplnený prácami okolo záhrady či domu.

10:50 „Dôležité je neodvracať zrak. Nedať si nahovoriť, že voľby nič neznamenajú, že naše hlasy aj tak nič nezmenia, či dokonca, že celá demokracia je len fraška,“ hovorí vo svojom komentári Peter Javůrek.
„Demokratické voľby sú mocná zbraň. Neobracajme ju proti sebe!,“ dodáva Javůrek.

Prezident SR Andrej Kiska odovzdal svoj hlas... Foto: SITA, Radoslav Matas
Kiska, voľby do VÚC Prezident SR Andrej Kiska odovzdal svoj hlas spolu s manželkou.

10:40 Slovenský prezident Andrej Kiska prišiel voliť v Poprade na mestskom úrade v spoločnosti manželky.

Kiska zároveň opäť vyzval občanov, aby využili dnešný deň, uplatnili svoje právo a prišli počas župných volieb voliť.

„Prvým dôvodom je, že župné voľby sú o našom každodennom živote, o nemocniciach, školách, cestách a kultúre. Druhý dôvod je ešte možno dôležitejší a to, ktorým smerom sa bude uberať naša krajina, aby nedostali hlasy a miesto extrémisti, novodobí fašisti,“ povedal Kiska.

10:25 Počasie dnes praje volebnej účasti. Akoby nám chcelo povedať: Poďte voliť a splňte si svoje občianske právo (povinnosť).

V sobotu bude jasno až polojasno, dopoludnia miestami hmla alebo zamračené s nízkou oblačnosťou, ktorá sa ojedinele udrží po celý deň. Prevažne južný vietor 3 až 9 m/s. Najvyššia denná teplota 10 až 15 stupňov.

10:10 V Bratislave v budove základnej školy odovzdal svoj hlas kandidát na bratislavského župana a jeden z favoritov na tento post Milan Ftáčnik.

9:55 V Banskej Bystrici už odvolil kandidát na banskobystrického župana Ján Lunter. Svoju občiansku povinnosť si splnil v priestoroch Ekonomickej univerzity a v sprievode rodiny.

Ján Lunter počas volieb. Foto: facebook
lunter Ján Lunter počas volieb.
zväčšiť Jaroslav Baška prišiel odvoliť s manželkou a... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
baška Jaroslav Baška prišiel odvoliť s manželkou a deťmi.

9:44 Exminister obrany a súčasný poslanec NR SR Jaroslav Baška prišiel odvoliť s manželkou a deťmi, jeho dcéra je prvovolička a dnes má navyše stužkovú.

9:30 Účasť na voľbách vnímajú ako svoju zodpovednosť aj v kláštore Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa (redemptoristi) v Podolínci v okrese Stará Ľubovňa.

„Nie sme len ľudia Cirkvi, ale aj ľudia daného regiónu a župy. Zaujímame sa o to, čo sa deje okolo nás. Je dosť dôležité, aby sme prispeli a mali možnosť ovplyvniť to, ako sa to bude vyvíjať a aby veci išli dobre,“ uviedol páter Michal Zamkovský

Voliť dnes však pôjde zo súčasnej trojčlennej komunity v Podolínci iba páter Zámkovský. „Ďalší dvaja nemajú trvalý pobyt v Prešovskom kraji a keďže nemajú možnosť vycestovať až do svojich krajov, nepôjdu voliť,“ vysvetlil.

zväčšiť Richard Raši prišiel voliť v prievode svojej... Foto: Boris Macko, Pravda
raši Richard Raši prišiel voliť v prievode svojej manželky.

9:15 V Košiciach už odvolil favorit na župana Richard Raši. „Dúfam, že volebná účasť prekročí hranicu 25 percent,“ povedal na margo župných volieb Raši

8:45 V Košickom kraji chýbajú diaľnice a cesty, otvorenie Krásnej Hôrky sa odkladá a pribúdajú marginalizované skupiny. Prečítajte si desať výziev, ktoré po voľbách do VÚC čakajú Košický kraj.

8:25 Župné voľby sú teraz osobité aj tým, že funkčné obdobie sa šéfom krajov a krajským poslancom jednorazovo predĺži zo štyroch rokov na päť. Zámerom tejto zmeny je, aby sa v roku 2022 v jednom termíne uskutočnili župné aj komunálne voľby. Cieľom je zvýšiť účasť ľudí v župných voľbách a posilniť tak ich legitimitu. Komunálne voľby totiž priťahujú väčší záujem.

8:06 Na nedostatok práce sa hneď od siedmej hodiny rána, keď bola otvorená volebná miestnosť, nemôžu sťažovať členovia volebnej komisie v Sklabinej v okrese Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji. Viac si prečítajte v článku V Sklabinej volil prvý volič hneď po siedmej.

Pani Katarína Vargová v Sklabinej si na voľby... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Sklabina, voľby do VÚC 2017 Pani Katarína Vargová v Sklabinej si na voľby privstala.

8:05 Od siedmej hodiny ráno do desiatej hodiny večer je v Trnavskom kraji otvorených viac ako 500 volebných miestností. Po odstúpení Jaroslava Cehlárika, dlhoročného riaditeľa Trnavskej asociácie sluchovo postihnutých, chce byť županom päť záujemcov. Viac si prečítate v osobitnom článku.

Všetko o voľbách do VÚC 2017 nájdete na našej stránke Voľby Pravda.

7:45 Županov prvýkrát volíme iba v jednom kole. Zvolený bude ten kandidát, ktorý získa najviac hlasov. Ako sa jednokolová voľba prejaví na obsadení miest županov, komentoval sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK. „Musíme si počkať, ako to reálne zafunguje. Zatiaľ máme len odhady na základe starších prieskumov. V každom prípade to nie je negatívny krok. Jednokolové voľby nútia politické strany komunikovať a hľadať kompromisy. Pri dvojkolových voľbách sa to dialo tiež, ale bolo na to málo času medzi prvým a druhým kolom volieb,“ uviedol.

Žiaci Základnej školy na Dudovej ulici v... Foto: Pravda, Ivan Majerský
zupne volby, volby 2017, urna, priprava volebnych miestnosti, Žiaci Základnej školy na Dudovej ulici v Bratislave pomáhajú s prípravami na dnešné voľby do vyšších územných celkov.

7:30 Na otázky voličov odpovedajú počas celého hlasovania, od 7:00 až do 22:00 na volebnej infolinke. Informačnú telefonickú linku prevádzkuje ministerstvo vnútra na bratislavských telefónnych číslach 02/48 592 312 a 02/48 592 313.

Do príprav volebných miestností sa zapojili aj... Foto: Pravda, Ivan Majerský
voľby do VÚC 2017, deti Do príprav volebných miestností sa zapojili aj žiaci Základnej školy na Dudovej ulici v Bratislave.

7:10 Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová uviedla, že z informácií od okresných úradov vyplýva, že v žiadnej obci nevyužili možnosť začať hlasovanie skôr.

7:05 Možnosť hlasovať má dnes aj približne 95-tisíc prvovoličov, pre ktorých sú krajské voľby vôbec prvou príležitosťou využiť svoje volebné právo. Volí sa spolu v 5 968 volebných miestnostiach (okrskoch).

7:00 Otvorili sa volebné miestnosti a začali sa v poradí piate voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov od vzniku SR. Približne 4 435 000 voličov môže dnes až do 22:00 využiť svoje právo rozhodnúť o vedení samosprávnych krajov na najbližších päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #župy #voľby do VÚC #voľby do VÚC 2017