Voľby 2023: Majerský jednoznačne nevylúčil spoluprácu so Smerom. Prezidentka v pondelok poverí víťaza volieb zostavením vlády

Strana Roberta Fica Smer sa stala oficiálnym víťazom predčasných parlamentných volieb. Svoj hlas jej odovzdalo 22,94 percenta voličov. Na voľbách sa podľa Štatistického úradu zúčastnilo po spočítaní všetkých okrskových zápisníc 68,51 percenta voličov.

01.10.2023 08:40 , aktualizované: 17:56
majerský, KDK, lexmann Foto: ,
Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský a europoslankyňa Miriam Lexmann počas volebnej noci v centrále KDH v Bratislave 30. septembra 2023.
debata (291)

Najdôležitejšie informácie

Historicky prvé povolebné štúdio Pravdy: Peter Bielik a jeho hostia hovorili o výsledkoch vo­lieb

Ľuboš Kamenistý Čítajte viac 5 kľúčových momentov volieb: Jasné víťazstvo Smeru, ktorému na vládnutie stačí len Hlas a SNS. Krajina ostáva rozdelená (komentár)
Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v...
Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v...
Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v...

17:54 Predseda vlády Ľudovít Ódor rešpektuje voľbu ľudí na Slovensku, ktorí sa podľa neho demokraticky a slobodne rozhodli. TASR o tom informoval jeho hovorca Peter Majer s tým, že premiér považuje výsledok predčasných parlamentných volieb za zrkadlo našej spoločnosti.

„Je potrebné, aby sme sa doň všetci spoločne, úprimne a hlboko pozreli a položili si spoločne otázku, akou krajinou sme. Odpoveď sa, pochopiteľne, nemusí, nemôže a ani nebude páčiť všetkým,“ zdôraznil Ódor.

Predseda vlády pogratuloval politickým stranám, ktoré budú mať príležitosť zastupovať voličov v Národnej rade SR. Chce však veriť, že akákoľvek budúca vláda urobí všetko potrebné a nevyhnutné pre pokoj na Slovensku a pre úspech krajiny.

Ódor sa taktiež poďakoval všetkým občanom, ktorí prišli voliť. „Všetkým, ktorým záleží na osude Slovenska, čo si veľmi vážim. Nebolo vás málo,“ uviedol. Poďakoval sa tiež všetkým, ktorí sa podieľali na priebehu volieb, vrátane predsedov a členov volebných komisií, policajtov zodpovedných za bezpečnosť a tých, ktorí hlasy sčítavali, vyhodnocovali a zabezpečovali plynulý chod informačných systémov.

Výsledky strán v samosprávnych krajoch. Čítajte aj Voľby v regiónoch: Kraje ovládol Smer, PS vyhralo len v jednom. Matovič svoj úspech už nezopakoval

17:46 Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó vyjadril v nedeľu v súvislosti s parlamentnými voľbami na Slovensku radosť z toho, že „ľudia v nespochybniteľne demokratických voľbách rozhodli jasne“. Šéf maďarskej diplomacie na Facebooku napísal, že výsledky volieb otvárajú šancu na to, aby na Slovensku opäť vznikla stabilná vláda a aby sa ďalej rozvíjali slovensko-maďarské vzťahy, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Všetky úspechy, ktoré v posledných rokoch pomohli vzťahom medzi oboma krajinami – ako napríklad výstavba mostov či otvorenie hraničných priechodov, sú výsledkom dohôd uzavretých s bývalou vládou Roberta Fica,“ zdôraznil maďarský minister.

Szijjártó ďalej podčiarkol, že o vojne, migrácii a rodových otázkach uvažuje Fico rovnako ako Maďarsko. „Jeho víťazstvo ponúka vážnu šancu na posilnenie spojenectva v rámci Vyšehradskej štvorky (V4)“, dodal. „Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!“ dodal Szijjártó po slovensky na záver svojho statusu.

16:43 Je v záujme ČR, aby sa cesty Slovenska a Česka nerozchádzali a aby sa zachovali nadštandardné vzťahy. Uviedol to v nedeľu český prezident Petr Pavel v reakcii na výsledky parlamentných volieb na Slovensku. Jeho vyjadrenie spravodajkyni TASR poskytol komunikačný tím Pražského hradu.

„Slovenské voľby som samozrejme so záujmom sledoval. Uskutočnili sa demokraticky, s rekordnou účasťou a vôľu občanov je treba rešpektovať,“ zdôraznil český prezident.

Dodal, že až povolebné rokovania ukážu, akú vládu bude Slovensko mať a akou cestou sa rozhodne ísť. „Je v našom záujme, aby sa naše cesty nerozchádzali a aby dlhodobo nadštandardné vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi zostali zachované,“ komentoval výsledok slovenských volieb Pavel.

15:55 Záchranári počas sobotných predčasných parlamentných volieb zasahovali 23-krát. Najviac výjazdov evidujú v Bratislavskom kraji. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informuje na sociálnej sieti. „Najviac, päťkrát, záchranári zasahovali v Bratislavskom kraji. Naopak, v Trnavskom kraji neevidujeme v tejto súvislosti žiadny výjazd,“ priblížilo OS ZZS.

Záchranári najčastejšie zasahovali pri kolapsoch a epileptických záchvatoch, ale aj pri pacientoch s úrazmi a hypertenziou. Boli vyslaní aj k žene, ktorá sa dusila jedlom. „Na linku tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby sme prijali aj žiadosť o pomoc z Považskej Bystrice, kam sme bezodkladne vyslali ambulanciu s lekárom. Sedemdesiatosem­ročného muža sa napriek snahe záchranárov nepodarilo zachrániť,“ dodali záchranári.

15:40 Predseda hnutia Republika Milan Uhrík poďakoval voličom za podporu v predčasných parlamentných voľbách. „Pokračujeme ďalej a Slovenskej republike želáme len to najlepšie,“ dodal na sociálnej sieti.

Výsledok volieb si vysvetľuje tým, že mnohí voliči sa na poslednú chvíľu rozhodli voliť Smer. „Žiaľ, do parlamentu sme sa tesne nedostali, chýbalo nám len štvrť percenta hlasov. Už aj médiá si všimli, že to bolo spôsobené najmä tým, že mnohí naši voliči sa rozhodli voliť na poslednú chvíľu Smer, lebo sa báli víťazstva progresívcov,“ napísal Uhrík. Dodal, že Republika má budúcnosť ešte len pred sebou.

15:26 Víťazi aj porazení sú už jasní. Najväčšiu šancu na zostavenie vlády má Smer, no zatiaľ nie je isté, akým smerom sa vyberie Hlas na čele s Petrom Pellegrinim. Situáciu zmenil výsledok Progresívneho Slovenska (PS), ale aj vypadnutie Sme rodina a tesný výsledok SNS. Už teraz je jasné, ako bude vyzerať budúci parlament a začínajú sa črtať prvé koalície. Zatiaľ sú možné štyri scenáre. Kľúčové slovo bude mať Pellegrini, ktorý má zatiaľ dvierka pootvorené na obe strany.

fico, šimečka, pellegrini Čítajte viac Možné sú štyri povolebné scenáre. Smer čaká na Čaputovú, Pellegrini si necháva otvorené zadné dvierka. PS musí dať štedrú ponuku

15:20 Polícia eviduje v súvislosti s voľbami do Národnej rady SR spolu 123 podnetov. Počas volebného dňa ich zaznamenala 93.** Na nedeľnom brífingu o tom informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Zopakoval, že na pokojný priebeh volieb dohliadalo 6500 policajtov.

smer, fico Čítajte viac Víťazom volieb je Smer, výsledky potvrdila štátna komisia. V jednom okrsku sa nepodarilo sčítať hlasy

15:14 Cesta do pekla je často dláždená dobrými úmyslami. Skonštatovala to predsedníčka strany Jablko a kandidátka strany Demokrati Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa zároveň ospravedlnila voličom. „Považujem za nutné, dôležité a správne poslať demokratickej menšine voličov moje bezvýznamné „prepáčte“. Ospravedlňujem sa,“ uviedla. Zároveň dodala, že na zozname osobností s najvyšším počtom krúžkov a ani na ich poradí by nič nezmenilo ani to, keby Demokratov zradili, zrazili k zemi a ukončili tak túto bolestivú agóniu o pár dni skôr.

„Ten zoznam je skutočnou správou o Slovensku,“ zhodnotila. Na prvom mieste je Robert Fico, za ktorým nasledujú Peter Pellegrini, Michal Šimečka, Robert Kaliňák, Ľuboš Blaha, Juraj Blanár, Igor Matovič, Denisa Saková, Erik Kaliňák a Richard Raši. Za skutočne prepadnuté hlasy považuje Ďuriš Nicholsonová hlasy voličov Igora Matoviča.

„Regionálne rozdiely na Slovensku sú také obrovské, že na ploche 49 035 kilometrov štvorcových žijú dva úplne rozličné a, obávam sa, že nezlučiteľné svety. Jeden svet patrí do modernej, demokratickej Európy a do západného sveta, ten druhý pod ruskú guberniu,“ zhodnotila. Zároveň vyslovila obavu, že v krátkodobom horizonte pôjde o to, že jeden svet vytlačí zo spoločného územia ten druhý. „V dlhodobom horizonte mám nádej, ze ten druhý svet bude jedného dňa nasledovať osud dinosaurov,“ dodala.

15:06 Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok (2. 10.) poverí víťaza volieb stranu Smer zostavením vlády. Zároveň je pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Verím, že politické strany, ktoré získali vo voľbách dôveru verejnosti, si uvedomujú svoj diel zodpovednosti a budú sa ich snažiť zmierniť. Najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj, samozrejme, nesie víťaz volieb, pretože vzbudil najväčšie očakávania vo verejnosti, a je dôležité, aby ich napĺňal v prospech všetkých občanov Slovenska,“ povedala Čaputová.

Predčasné parlamentné voľby boli podľa nej slobodné, demokratické a vytvorili reálny obraz spoločnosti. Vysoká volebná účasť svedčí o tom, že budúcnosť Slovenska nie je ľuďom ľahostajná, skonštatovala. Poukázala na to, že úsilie o spravodlivú, demokratickú a dobre spravovanú spoločnosť bude pokračovať aj po voľbách. „Predvolebná kampaň, ktorá sa už, našťastie, skončila, vytvorila rany na spoločenskej atmosfére, na vzťahoch medzi ľuďmi a na celkovej dôvere v politiku a demokraciu,“ podotkla prezidentka.

14:42 Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer, ktorá v sobotnom celonárodnom hlasovaní získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3 007 123 voličov.

smer, fico Čítajte viac Víťazom volieb je Smer, výsledky potvrdila štátna komisia. V jednom okrsku sa nepodarilo sčítať hlasy

14:20 Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, Slovensko má podľa Tomáša Tarabu (SNS) povinnosť rozvíjať ekonomickú diplomaciu. „Ak by sme vedeli dôjsť k akýmkoľvek lacným energiám, tak by sme debaty s Ruskom viesť mali, ale nevidím zmysel chodiť na nejaké parády na Červené námestie,“ povedal Taraba.

Tomáš Taraba o situácii po voľbách
Video

Michal Šipoš (OĽaNO) si myslí, že Fico bude kopírovať Orbána. „Toto vyšlo dokonale Putinovi, že našiel ďalšieho spojenca. Fico bude robiť to, čo robí Orbán. Bude využívať výhody EÚ. Keď príde do Bruselu, tam bude tichučko sedieť v rohu a keď príde domov, bude robiť veľké tlačovky o tom, aká je EU zlá.“ Ficova komunikácia sa podľa Šipoša zmení, pretože jeho rétorika je iná v opozícii a iná, keď bude premiérom.

Michal Šipoš o situácii po voľbách.
Video

„My sme za suverénnu zahraničnú politiku, ktorú Slovensko bude mať. Keď bol Peter Pellegrini premiér, robil zahraničnú politiku od západu na východ,“ poznamenala Saková (Hlas). Slovensko by podľa nej malo byť silným a právoplatným členom EÚ a NATO. Opäť by podľa nemala fungovať V4. „Mali sme vtedy úplne iný hlas na pôde EÚ a budeme sa snažiť dostať to do starých koľají.“

14:11 Pokiaľ ide o spravodlivosť, podľa Michala Trubana (PS) tu bude najväčší súboj o to, či tu bude právny štát, či tu budú zachované inštitúcie ako špeciálna prokuratúra.

Podľa Denisy Sakovej (Hlas) nebudú robiť žiadne experimenty pokiaľ ide o právny štát. Hlas by prizval odborníkov, vypočuli by si ich názor a následne by o tom bola diskusia. Michal Šipoš (OĽaNO) na to v relácii TV Markíza Na telo reagoval, že si nájdu „svojich“ odborníkov. „Pôjdu po špeciálnom prokurátorovi či po prezidentovi policajného zboru. Ich cieľ bude za každú cenu ovládnuť políciu, ochromiť špeciálnu prokuratúru, a samozrejme, cieľom Fica je, aby sa zastavili všetky vyšetrovania ich ľudí,“ zdôraznil Šipoš.

Aj podľa Tarabu (SNS) bude spravodlivosť veľká téma. „Dnes máme na Slovensku trestný zákon, ktorý je neaktualizovaný dlhé roky. Polícia je zahltená drobnosťami, čo zasahuje celý reťazec,“ podotkol. Danko sa podľa neho nikdy nevyjadril, že by mal záujem o ministerstvo spravodlivosti.

13:50 Po nočnej odmlke sa po prvýkrát po voľbách pred verejnosť postavil aj suverénny víťaz volieb Robert Fico. Poďakoval sa zhruba 700-tisíc voličom Smeru a zdôraznil, že “to nebola pomsta, ktorá ho vo voľbách hnala”. Hoci voľby vyhral a prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že zostavením vlády poverí víťaza, nechcel o zostavení novej vlády špekulovať, dokým nedostane poverenie z prezidentského paláca.

fico, smer Čítajte viac Fico potvrdil, že chce byť premiérom: Ak by som sa o funkciu neuchádzal, sklamal by som voličov

13:32 „Verím, tomu, čo povedal pán Majerský pred voľbami, že nepôjdu so Smerom. Aj u nás musí zasadnúť predsedníctvo, aj dnes ho máme a budeme ho mať často. Táto krajinu už potrebuje reálnu prácu a nepotrebuje, aby tu v opozícii stále niekto vykrikoval, všetko sa napádalo,“ myslí si Truban. Treba podľa neho nakopnúť školstvo, zdravotníctvo, ochrániť nezávislé inštitúcie, aby sa pokračovalo vo vyšetrovaniach a tiež ochrániť prozápadnú orientáciu. „Toto je dôvod, prečo PS nechce pustiť krajinu Ficovi,“ doplnil podpredseda PS v relácii Na telo.

Saková pripustila aj možnosť posilnenej koalície s KDH, ktorá by mala ústavnú väčšinu. Všetko je podľa nej otvorené. Podľa Tarabu to však neplatí, pretože napríklad František Mikloško vstúpil do KDH, aby zabránil návratu Smeru. Saková sa nechcela vyjadrovať, či si vie predstaviť, že by sa Robert Kaliňák vrátil na ministerstvo vnútra.

13:20 „Naša hlavná priorita je, aby Robert Fico vládu nezostavil,“ povedal v relácii Na telo televízie Markíza podpredseda PS Michal Truban. Výsledok je podľa neho úspechom, hoci to tak nevyzerá, pretože sa dokázali poučiť z minulých chýb. Hosťami relácie boli okrem neho podpredsedníčka Hlasu Denisa Saková, Michal Šipoš z OĽaNO a Tomáš Taraba z SNS.

„Potrebujeme rýchlo zostaviť rozpočet, najväčšie podniky nám avizujú odchod zo Slovenska. Chcem veriť, že rokovania o budúcej vláde budú čo najrýchlejšie a nebudeme predlžovať agóniu,“ reagoval Tomáš Taraba z SNS. Nevidí zmysluplnejšiu vládu ako Hlas, Smer a SNS.

„My o tom vôbec nevieme, že nejaké rokovanie prebehli, že je niečo dohodnuté. Čakáme komu pani prezidentka dá mandát na to, aby zostavoval vládu a kto nás pozve k rokovaniam,“ povedala v relácii Denisa Saková, podpredsedníč­ka Hlasu.

PS dostane podľa Michala Šipoša (OĽaNO) lekciu z naivity. Truban hovorí, že tu máme veľký civilizačný súboj a poukázal na to, že v minulosti Peter Pellegrini povedal, že nechce praktiky z minulosti. Truban priamo nepovedal, či by Pellegrinimu ponúkol premiérsku stoličku, ak by to bolo na ňom.

„Náš postoj je úplne jasný, my si myslíme, že by sa mali Fico s Pellegrinim čo najskôr stretnúť. Vyjde z toho výsledok nejakej dohody alebo nedohody,“ povedal Taraba s tým, že by pre SNS nebol problém, aby sa dohodli na kompromise, že by sa Pellegrini stal premiérom.

13:10 Tlačová beseda strany Smer-SSD k výsledku parlamentných volieb 2023.

13:05 Povolebný Robert Fico prichádza do centrály Smeru po víťazných voľbách.

Video
Zdroj: TV Pravda

12:59 Robertovi Ficovi, ktorého strana Smer zvíťazila v sobotňajších parlamentných voľbách, medzi prvými zahraničnými politikmi zablahoželal maďarský premiér Viktor Orbán. Vždy je dobré spolupracovať s vlastencom, napísal. Český premiér Petr Fiala vo svojom príspevku na sociálnej sieti výslovne nezablahoželal.

Orbán Čítajte viac Orbán gratuloval Ficovi k víťazstvu, teší sa na spoluprácu s "vlastencom"

12:48 „Ťahá ma to do spolupráce strán, ktoré chcú pomôcť ľuďom, aby sa mali lepšie,“ reagoval Majerský na otázku, či je ochotný spolupracovať skôr so Smerom a Hlasom, alebo s PS. Jasné stanovisko teda nezaujal.

Šimečka si myslí, že spolupráca liberálov a konzervatívcov nie je v demokracii nič nezvyčajné. „Máme odlišné postoje, ale my sme si nedávali žiadne červené čiary,“ hovorí. Zároveň tvrdí, že sa musia rozprávať o partnerských vzťahoch homosexuálov a prípadných adopciách detí takýmito pármi. Je to vraj o rodinných hodnotách, čo majú s KDH spoločné a PS od tejto agendy neuhne.

„Pre nás je to neprijateľné. Európa vyrastala na kresťanských koreňoch a základoch,“ zdôvodnil Majerský.

12:38 Rokovanie so Šimečkom zatiaľ Pellegrini nepripúšťa. Chce dodržať štátnu kultúru, že víťaz volieb by mal dostať poverenie na zostavenie vlády. „Voľby boli demokratické, nespochybnené, preto aj výsledok je demokratický. Slovensko si želalo víťazstvo Roberta Fica, preto prvotné rokovania nesmú byť postavené na tom, ako sa niektorí vyjadrujú, že poďme obísť víťaza. Až keď v tom nebude úspešný, môžu to riešiť ostatné politické strany,“ podčiarkol ďalej šéf Hlasu v relácii verejnoprávnej televízie O 5 minút 12.

Šimečka si myslí, že nič by nemalo brániť tomu, aby na neformálnej báze prebiehali tiež diskusie, či je možné zložiť aj alternatívnu koalíciu. „Vládu Roberta Fica považujem za civilizačne zlú pre Slovensko, lebo vieme, aké má Smer postoje voči Rusku a Ukrajine, akým spôsobom nazerá na právny štát a veľkou časťou jeho kampane bola pomsta,“ povedal.

Pellegrini upozornil, že Smer nebude zostavovať vládu sám, ale budú pri tom ďalšie strany. „Hlas je garantom, že sa nebude meniť naša zahraničnopolitická orientácia. Nech sa tu nevytvára obraz, že keď vyhral Smer, je tu najväčšia pohroma. Nestrašme ľudí, už je po voľbách, a poďme riešiť ich problémy,“ zdôraznil.

12:30 V relácii verejnoprávnej televízie O 5 minút 12 sa stretli Michal Šimečka (PS), Peter Pellegrini (Hlas), Igor Matovič (OĽaNO), Milan Majerský (KDH), Branislav Grohling (SaS) a Rudolf Huliak (SNS).

Prvý sa dostal k slovu šéf progresívcov. „Áno, vyšlo to inak, ale rešpektujem víťazstvo strany Smer,“ zhodnotil Šimečka nepresnosť exit pollov, ktoré ich na začiatku volebnej noci favorizovali. „Náš výsledok je ale veľmi dobrý. V histórii Slovenska najlepší, aký dosiahla liberálna strana,“ povedal.

Matovič sa posťažoval, že jeho hnutie médiá lynčovali a „zažili sme si peklo“. Budúcnosť vraj vyhodnotí, že vládli v najťažšom období.

S výsledkom je spokojný predseda kresťanských demokratov. „Vidieť, že o konzervatívnu politiku je stále záujem. Dôležité je, že s mandátom, ktorý sme získali, chceme byť pokojnou silou a zástupcami konzervatívnych voličov,“ uviedol Majerský.

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko...
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas...
+67Miroslav Beblavý počas volebnej noci v centrále...

Grohling priznal, že očakávali viac – okolo osem percent. „Voliči nám vystavili zrkadlo. Naše hodnoty však budeme prezentovať ďalej,“ podotkol.

Huliak prízvukuje, že SNS si zaslúži byť v parlamente. „Dokázali sme, lídri piatich strán, že nemáme egá a spojili sme sa. Slováci veľkým množstvom hlasov preukázali odpor voči progresivizmu a liberalizmu,“ poznamenal.

Niektorí lídri strán sa v štúdiu RTVS posťažovali na útočnú kampaň. „To je tvár mafie, ktorá sa môže vrátiť,“ tvrdí Matovič. Spomenul pritom incident, keď mu do auta vošiel Robert Kaliňák a od ďalšieho „smeráka“ dostal päsťou do tváre.

Majerský hovorí, že v niektorých témach museli pritvrdiť a použiť expresívnejšie výrazy, ale stoja si za tým. Narážal tak na „kauzu pliaga“, za ktorú bol verejne kritizovaný. „Sú čiary, ktoré neprekročíme,“ zdôraznil.

12:19 Slováci, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia, odovzdali najviac hlasov Progresívnemu Slovensku. Hnutie získalo 35 701 hlasov, teda 61,7 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Druhú najvyššiu podporu medzi zahraničnými Slovákmi mala SaS s 6252 hlasmi (10,8 percenta). Smer-SD bol tretí so ziskom 3531 hlasov (6,1 percenta). Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí získala z cudziny 2208 hlasov (3,81 percenta). Za SNS hlasovalo 2197 voličov (3,79 percenta), KDH volilo 1920 ľudí (3,31 percenta). Republika oslovila 1852 voličov (3,2 percenta).

V poradí ďalej nasledujú Demokrati s 1448 hlasmi (2,5 percenta), Hlas-SD s 1428 hlasmi (2,46 percenta). Menej ako percento voličov zo zahraničia volilo hnutie Sme rodina (0,55 percenta), Aliancia (0,47 percenta), ĽSNS (0,38 percenta), Modrí, Most-Híd (0,34 percenta). Ďalšie strany získali menej ako 100 hlasov.

Zo zahraničia hlasovalo poštou v parlamentných voľbách rekordných 58 779 voličov.

12:06 Exit polly podľa marketingového odborníka Róberta Slováka opäť ukázali, že to nie je nástroj, “ktorý by nám počas volebnej noci zásadne pomáhal”. Bitka Igora Matoviča a Roberta Kaliňáka, ktorú nazval politickým dnom, podľa neho šéfovi OĽaNO pomohla opäť dostať sa do pozornosti médií. Antikampaň podľa neho naviac poškodila stranu Sme rodina.

Marketér o mätúcich exit polloch aj o možnej koalícii
Video

11:56 Verím, že Slovensko pre nás bude zdrojom poučenia, napísal v reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb v nedeľu na sociálnej sieti X predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vystrčil zdôraznil, že po voľbách štartuje ďalšia fáza, ktorou je povolebné vyjednávanie. Dodal pritom, že rešpekt k víťazovi patrí k demokracii rovnako ako rešpekt k nájdeniu vládnej väčšiny.

„Slovensko je náš najbližší partner a verím, že bude pre nás aj zdrojom poučenia. Pre budúcnosť Česka to považujem za zásadné,“ komentoval výsledok volieb na Slovensku Vystrčil.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová je presvedčená, že mimoriadne vzťahy ČR a SR trvajúce od rozdelenia Česko-Slovenska, pretrvajú aj po parlamentných voľbách. „Prajem Slovensku zostavenie vlády, ktorá sa prihlási k euroatlantickému smeru zahraničnej politiky a dokáže upokojiť polarizovanú spoločnosť,“ dodala šéfka Snemovne.

11:44 Pellegrini zdôraznil, že si treba porovnať trojkoalíciu, kde sa ideovo strany zhodnú, a štvorkoalíciu, kde je „mišmaš“ strán a hodnôt. „Nemyslím si, že štvorkoalícia takéhoto hybridného typu je taká pevná už od počiatku, že by mala vyslať signál, že štyri roky tu môže dovládnuť,“ povedal s tým, že to „nehádže úplne do koša“ a všetko je otvorené.

Pellegrini si vie „veľmi dobre“ predstaviť spoluprácu s KDH, odpovedal na otázku, či by šiel radšej do trojkoalície s SNS alebo KDH. Hnutie by mohlo podľa neho vniesť pokoj a konzervatívny prístup k veciam. „Otázka je, či si to vie predstaviť KDH a či si to vie predstaviť víťaz volieb,“ povedal novinárom. Ľudia sa podľa neho nemusia báť, že by začalo Slovensko meniť zahraničnopoli­tický kurz.

Deklaroval, že Hlas-SD nebude asistovať pri žiadnej demontáži demokratického zriadenia. Nepôjde do koalície, pokiaľ v nej nebude mať istotu stabilnej zahraničnopoli­tickej orientácie Slovenska. Pripomenul, že vzhľadom na výsledok, ak by Hlas-SD šiel do opozície, na Slovensku podľa neho nemôže vzniknúť žiadna normálna vládna koalícia.

11:33 Do štúdia ta3 prišli lídri novozvolených parlamentných strán – Peter Pellegrini, Tomáš Taraba, Igor Matovič a Branislav Gröhling. Robert Fico však chýbal. Smer avizoval, že na 13. hodinu zvolal tlačovú konferenciu, dovtedy sa nechcú zúčastňovať žiadnych diskusií.

„Netreba robiť unáhlené závery, Slovensko si zaslúži stabilnú vládu s predpokladom vydržať štyri roky. Nemôžeme si dovoliť experimentovať. Cítim obrovskú váhu, ktorú Hlas na chrbte má, lebo bez neho sa nedá vytvoriť žiadna koalícia. Inak by mohol nastať pat,“ povedal Pellegrini. Najhorším scenárom by bolo podľa neho pokračovanie vlády Ľudovíta Ódora či niečoho podobného, čo sme tu mali v predchádzajúcich rokoch.

„Aj vďaka Matovičovi tu vznikne vláda Smeru, Hlasu a SNS,“ uviedol Gröhling. Prípadnú širšiu koalíciu s PS, Hlasom a KDH. „Musíme urobiť všetko preto, aby PS zostavovalo vládu. Musíme si ale počkať,“ pokračoval Gröhling. Zároveň zhodnotil, že Pellegrini sa predtým vyjadroval v súlade s liberálnymi stranami. Mal by sa vraj nad tým zamyslieť.

„SNS je kľúčovým elementom národnej, kresťanskej a sociálnej vlády. Nie sme v polohe, aby sme sa niekde podkladali, ale každý vie, aké sú naše priority,“ komentoval Taraba. Ak sa však Hlas nebodaj rozhodne ísť do koalície s niekým, kto ho bude len kádrovať, nebude to mať ľahké,“ mieni Taraba.

Pellegrini uviedol, že cíti tlak, ktorý je na jeho stranu vyvíjaný. Uisťoval, že ak sa do vlády dostanú, musí ísť o takú koalíciu, ktorá ich posunie dopredu. „A vyvarujeme sa chýb minulosti s jasnou zahraničnou orientáciou Slovenska s pokusmi o vystúpenie z EÚ či NATO. Občania sa nemusia báť, Hlas pôjde do vlády, ktorá takéto podmienky vyjedná,“ tvrdí.

11:20 „Účasť cez 67 percent je krásna,“ vyjadril sa k slovenským voľbám český politológ Jan Kubáček. „Zaznamenávali sme finiš slovenskej kampane spojený s fackami a hrubým slovníkom, ale u nás nie sme lepší. Slovník hrubiána je dosť podobný,“ podotkol. Treba to vraj brať s nadhľadom, lebo to odtečie rýchlo „ako voda v Dunaji.“ Slová českého prezidenta o ohrozených vzťahoch kritizoval.

„Z dobrých mravov nie je dobré, aby politik zo susednej krajiny hovoril, koho tam majú ľudia voliť. Nie je to dospelé, ani vhodné a dôstojné. Tu by som sa ospravedlnil slovenským voličom. Najskôr by sme si mali zametať pred vlastným prahom,“ povedal Kubáček. Vzťahy medzi našimi krajinami podľa neho budú nakoniec veľmi pragmatické. „Zásadnejšie bude, ako dopadnú voľby vo Varšave,“ mieni.

11:11 V diskusnej relácii V politike televízie TA3 predseda Demokratov Eduard Heger komentoval výsledok volieb s neskrývaným sklamaním. „Neteší nás to, čakali sme viacej,“ povedal. Tvrdí, že naďalej zostanú, ako mimoparlamentná strana, aktívni. Budúci týždeň to vraj všetko zanalyzujú a uvidia, čo ďalej.

„Najmä sme očakávali, že ten výsledok bude lepší pre Slovensko, čiže možnosť koalície demokratických strán bez Smeru, Hlasu a extrémistov. Nakoniec to tu, so stranou SNS, je,“ reagoval na otázku moderátorky, čo hovorí na predvolebné vyjadrenia Demokratov, že budú skokanom volieb.

Heger sa zhoduje so slovami českého prezidenta Petra Pavla o narušených vzťahoch našich krajín, ak vyhrá Smer. „Za našej vlády boli vzťahy s Českou republikou nadštandardné. Aj v zahraničnopo­litických otázkach sme boli v úplnom súzvuku. Ak Fico bude realizovať svoje slová o Ukrajine, posunieme sa k východu,“ dodal.

11:05 „My si sadneme za stôl s každým, kto nás pozve k rokovaciemu stolu. Podstatné je, aby sme Slovensko neviedli do ďalších volieb o ďalšie tri mesiace,“ uviedol v povolebnej diskusii televízie Markíza šéf KDH Milan Majerský. Už počas volebnej noci poznamenal, že pozná viacerých starostov Smeru, pričom ide o slušných ľudí, no žiadneho z PS. V relácii na Markíze však uviedol, že koalíciu s Ficovou stranou odmietajú tak, ako to deklarovali počas kampane.

Matovič pripomenul, že ešte pred pár minútami predseda kresťanských demokratov naznačil, že za istých okolností, podmienok a dohôd si to ale vie predstaviť. „Dúfam, že slovo chlapa platí a dodrží, čo povedal,“ podotkol Matovič. „My to máme jasne zadefinované a kľúčové rozhodnutia urobí celoslovenská rada KDH,“ odvetil trochu vyhýbavo Majerský.

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je z volebného výsledku sklamaný, no nevylučuje rokovania s inými stranami. „Je jasné, že Robert Fico má výhodu, ale to nebráni rozmýšľaniu o ďalších alternatívach,“ hovorí. Ak sa vraj Pellegrini či Majerský rozhodnú, že pôjdu do vlády so Smerom, bude to rešpektovať a pôjde do opozície.

11:00 „Či sa to niekomu páči alebo nie, voľby boli demokratické a výsledok je vôľou ľudí. S tým sa treba zmieriť,“ reagoval v povolebnej diskusii televízie Markíza Peter Pellegrini. „Keď si skoro štvrtina voličov želá pri moci Smer, vy s tým nič neurobíte,“ reagoval na kritické slová Igora Matoviča o prípadnej koalícii Hlasu s víťaznou stranou.

Pellegrini prezradil, že s Ficom zatiaľ nekomunikoval, no sprostredkovane mu, cez asistentku, odkázal, že mu ako váťazovi volieb gratuluje. „Tak sa to patrí,“ podotkol.

V štúdiu zaznela aj otázka, či by neprotestoval, ak by Robert Kaliňák mal ambíciu stať sa ministrom vnútra. „Nová vládna koalícia, nech by bola akákoľvek, by nemala urobiť chybu spôsobom, že by chcela niečo manipulovať či niečomu zabrániť. To bude môj postoj na rokovaniach, že krajina bude spravovaná spravodlivo,“ povedal Pellegrini.

10:55 Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič s tým, že iná kombinácia neexistuje. „OĽANO a priatelia na 100 percent ide do opozície, tam nie je iná kombinácia. Kolaborovať s mafiou nebudeme, keď chce niekto kolaborovať, vystačí si aj bez nás,“ vyhlásil Matovič.

Poukázal na to, že určite by nešli do prípadnej koalície so Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS. Možná koalícia Hlasu-SD s „demokratickými stranami“ by ho zase podľa jeho slov nepotrebovala. „Tam ich je dosť,“ povedal.

Matovič zároveň potvrdil, že s niektorými stranami si vymenili pár SMS správ. „Ale to nemá zmysel. Všetci vedia, že my hráme fér voči ľuďom a nezmeníme názor po voľbách len preto, lebo je po voľbách,“ dodal.

10:50 Strana Hlas bude rokovať o povolebnej spolupráci s každým, kto ju pozve. Vyhlásil to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdôraznil, že „pozliepať“ len tak strany dokopy, „aby to dalo počty“, je z dlhodobého hľadiska nestabilné. Za podmienky si stanovuje priority zo svojho programu.

„Budeme rešpektovať zaužívané pravidlá. Počkáme si, kto dostane poverenie na zostavenie vlády. Budeme rokovať s každým, kto nás na rokovanie pozve, to je normálne legitímne. To, ako dopadnú rokovania, je druhá vec. Budeme sa musieť radiť, budeme mať zasadnutie predsedníctva, užšieho vedenia. Je to ešte dlhý proces, teraz uzatvárať koalície by bolo veľmi predčasné,“ povedal médiám.

Pellegriniho ešte nikto nekontaktoval. Ak to pôjde s pokojom a bez paniky, myslí si, že rokovania by sa mohli začať až v pondelok (2. 10.). „Budeme musieť rozmýšľať aj o kvalite potenciálnej koalície, aby sa zase po roku a pol nerozpadla, ako sme to videli predtým,“ povedal.

Pellegrini si myslí, že sa dajú funkcie podeliť aj tak, aby dvaja bývalí premiéri nemuseli sedieť spolu v jednej vláde, ale každý mohol zastávať dôstojnú ústavnú funkciu. Napríklad by mohlo ísť o funkciu predsedu parlamentu. „To ukážu až rokovania,“ povedal na margo delenia si funkcií.

Šéf Hlasu-SD by nerád tlmočil podmienky cez médiá. Za dôležité považuje dosiahnuť programový prienik. „Išli sme do volieb s politikou silného štátu, presadenia väčšieho vplyvu v strategických energetických podnikoch, zasiahnutia do cenovej politiky pri potravinách, seniorom plnohodnotný 13. dôchodok, veľký národný plán odstránenia regionálnych rozdielov a investície do jednotlivých častí Slovenska. To sú tie podmienky, s ktorými budeme na rokovania chodiť,“ vyhlásil.

10:38 “Skončili sme tretí s veľmi dobrým výsledkom a budeme čakať, kto nás osloví pri zostavovaní vlády, či to bude Smer alebo Progresívne Slovensko, “ hovorila v povolebnom štúdiu Pravdy o ďalšom postupe strany Hlas Denisa Saková. O tom, s kým pôjdu do prípadnej koalície, rozhodne podľa nej predsedníctvo strany. Nechceme byť stranou na jedno volebné obdobie, všetko dôkladne zvážime, dodala.

Saková: Budeme čakať, kto nás osloví, či Smer alebo PS
Video
Zdroj: TV Pravda

10:15 Hnutie Progresívne Slovensko chce urobiť všetko pre to, aby nevládol šéf Smeru Robert Fico, hoci víťazstvo Smeru v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Ako uviedol, pol milióna hlasov je najlepší volebný výsledok, aký kedy liberálna strana na Slovensku získala.

šimečka, PS, progresívne slovensko Čítajte viac Urobíme všetko pre to, aby Fico nevládol, vyhlásil Šimečka

10:00 Hlas-SD bude rokovať so stranou Smer-SD, ak ju osloví. Potvrdil to podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš v diskusii televízie Joj. Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková deklarovala, že urobia všetko preto, aby líder Smeru-SD Robert Fico krajinu neriadil.

„Bude to rozhodnutie kolektívne, povieme to naraz po rokovaniach,“ povedal Tomáš s tým, že hodnotovo je im bližší Smer-SD. Podotkol, že Hlas-SD má silnú pozíciu pri rokovaniach. Plaváková zase priblížila, že sa budú snažiť o neformálne rozhovory so všetkými stranami, ktoré sa do parlamentu dostali s výnimkou Smeru-SD a SNS.

Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič si myslí, že koalícia vznikne zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS a vráti sa mafiánsky štát.

9:53 Určite nechcem, aby vznikla koalícia Smer – Hlas – SNS, komentoval pre Pravdu Branislav Gröhling (SaS) výsledky volieb a dodal, že by išlo o koalíciu, ktorú Slovensko už zažilo a je podľa neho symbolom rozkrádania a korupcie. V prípade SaS vníma volebné výsledky ako zdvihnutý prst zo strany voličov “aby sme sa vrátili k hodnotám, či už liberálnym alebo ekonomickým”.

Gröhling: Určite nechcem koalíciu Smer - Hlas - SNS
Video
Zdroj: TV Pravda

9:40 Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje výsledky volieb ako prejav vyslovenej dôvery voličov. Najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj nesie podľa nej víťaz volieb. Jej stanovisko poskytol hovorca Martin Strižinec.

„Ďakujem všetkým občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Výsledky volieb rešpektujem ako prejav vyslovenej dôvery voličov a víťaznej strane Smer blahoželám. Rovnako blahoželám aj všetkým ostatným politickým stranám, ktoré budú mať zastúpenie v parlamente,“ uviedla prezidentka.

Poukázala na to, že víťaz volieb nesie najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. „Je teraz dôležité, aby ich napĺňal v prospech nás všetkých, v prospech Slovenska,“ doplnila.

9:25 Všetko je inak. Očakávania z prieskumov ani z exit pollov sa nenaplnili. Agentúry si môžu spytovať svedomie a zamyslieť sa nad svojou odbornosťou. Efekt snehovej gule sa u Progresívneho Slovenska nenaplnil. Voľby vyhral jasne Smer. No o budúcej vláde zďaleka nie je rozhodnuté, komentuje Igor Daniš.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Osud Slovenska má v rukách Pellegrini

9:19 Víťazom volieb v územnom obvode Bratislava sa stala strana Progresívne Slovensko, ktorej odovzdalo svoj hlas 33,95 percenta voličov. Druhý skončil Smer-SD (17,49 percenta), tretia bola strana Sloboda a Solidarita (13,77 percenta). Hlas-SD získal 9,36 percenta hlasov, koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí 5,36 percenta. Za hranicou piatich percent skončilo KDH (4,90 percenta), Demokrati (4,58 percenta), SNS (4,10 percenta), Republika (2,66 percenta) a hnutie Sme rodina v Bratislave utrpelo fiasko s výsledkom 1,49 percenta hlasov. Progresívne Slovensko volilo najviac voličov vo všetkých piatich obvodoch Bratislavy.

8:50 Hlasy Slovákov zo zahraničia patrili najmä Progresívnemu Slovensku. Strana ich získala viac ako 61 percent, čo bolo viac ako 35-tisíc. SaS na druhom mieste nad 10 percent (viac ako 6-tisíc) a tretí Smer nad 6 percent (približne 3,5-tisíca hlasov). OĽaNO si pripísalo 3,81 percenta hlasov a SNS 3,79 percenta. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Šimečka z PS: Zatiaľ neviem povedať zásadné politické stanovisko
Video

8:40 Víťazom parlamentných volieb po sčítaní všetkých hlasov by mal byť Smer-SSD, ktorý získal 22,94 percenta hlasov. Za ním skončilo Progresívne Slovensko s 17,96 percentami a Hlas-SD s 14,70 percentami hlasov. Do parlamentu sa ešte dostala koalícia OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí so ziskom 8,89 percenta, KDH s 6,82 percenta, SaS s 6,32 percentami a SNS s 5,62 percentami. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po sčítaní všetkých okrskov na Slovensku. Volebná účasť dosiahla 68,4 percenta.

Z okien centrály Smeru znie spev víťazov a Duchoňova v Dolinách
Video
Zdroj: TV Pravda

Tesne pred bránami parlamentu ostala Republika so ziskom 4,75 percenta a Aliancia so 4,38 percenta. Pod tromi percentami hlasov sú Demokrati (2,93) a Sme rodina (2,21).

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov – ĽSNS (0,84), KSS (0,33), Pirátska strana (0,31), Modrí, Most-Híd (0,26), strany okolo Maďarského fóra (0,11), My Slovensko (0,09), SOS (0,08), Karma (0,08), Srdce – SNJ (0,07), Princíp (0,06), Spravodlivosť (0,04), SHO (0,04), Vlastenecký blok (0,04), SDKÚ-DS (0,02).

Neoficálny prepočet výsledkov volieb na mandáty: Smer – SSD 42, Progresívne Slovensko 32, Hlas – SD 27, OĽaNO a priatelia 16, KDH 12, SaS 11, SNS 10

rokovacia sála, schôdza, májová schôdza, parlament Čítajte viac Kto si sadne do parlamentu? Pozrite si zoznam 150 zvolených poslancov

Volebné štúdio TA3

291 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2023